Prezentacja maturalna. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-11-26, 19:09   #1
caroliciouss
Raczkowanie

GG do caroliciouss

Prezentacja maturalna.

Kochane, mój temat do prezentacji maturalnej z języka polskiego to - "Kobiety poetki i ich liryka. Przedstaw zagadnienie, analizując wybrane utwory XIX i/lub XX w." Czy któraś z Was miała może podobny? Chcę zacząć zbierać materiały do bibliografii, a kompletnie nie wiem od czego zacząć... Mogę liczyć na Wasza pomoc?

caroliciouss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-26, 23:43   #2
nelciak
Zadomowienie

Dot.: Prezentacja maturalna.

temat masz bardzo obszerny i ciekawy. na Twoim miejscu podeszłabym do niego tymi pytaniami: jak i czy w ogóle można zdefiniować lirykę kobiecą? jakie są jej cechy? jak zmieniały się poglądy na twórczość kobiet w różnych czsach? w jaki sposób i w jakim stopniu poezja służyła poetkom do wyrażania swojej kobiecości? jak kobiety traktują w wierszach erotykę? i odpowiadać na nie opierajac się o twórczość róznych poetek, jakich tam sobie zazyczysz. jeśli masz możliwość zawężenia się tylko do jednego wieku, to radzę wybrać XX. w ten sposób odpada nudna konopnicka a dalej masz dużo do wyboru. tak standardowo to najpierw jakas klasyczna młodpolska - wolska/ostrowska/zawistowska/hardcorowo to komornicka , XX-lecie - jasnorzewska/iłłakowiczówna, po wojnie poświatowska/hillar/szymborska/osiecka/hartwig/marjańska, jeszcze jakas ostra feministka - filipak zdaje się popełniła jeden tomik. tyle z polskiej. w necie jest mnóstwo artykułów na ten temat, bo chwytają się go rózne srodowiska genderowe, więc z opracowaniami nie powinnas miec rowniez problemow.

oczywiscie to tylko takie moje luzne propozycje, zycze pomyslnych wyborow!
nelciak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-27, 14:49   #3
caroliciouss
Raczkowanie

GG do caroliciouss

Dziękuję bardzo, bardzo, bardzo! Pomogłaś mi...! Wiem już w jakim kierunku mam sie kierować

caroliciouss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-15, 13:20   #4
iwanttofly
Przyczajenie

Witam,
wybrałam temat: "Samotność - różne jej oblicza i przyczyny. rozważ problem odwołując się do wybranych przykładów literackich"
i mam pewien problem z wybraniem literatury ;-)
myślałam o
"Ludziach bezdomnych",
"Panu Tadeuszu",
"Zbrodni i karze",
Św. Aleksym,
"Samotności w sieci"
oraz
"Granicy" lub "Lalce".
w związku z tym mam problem, bo nie wiem co tak KONKRETNIE mam pisać na podstawie "Samotności w sieci". ;-) mógłby mnie ktoś kto czytał tę książkę jakoś ukierunkować? ;-) będę wdzięczna ;-)
iwanttofly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-30, 12:11   #5
Cornette
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez iwanttofly Pokaż wiadomość
Witam,
wybrałam temat: "Samotność - różne jej oblicza i przyczyny. rozważ problem odwołując się do wybranych przykładów literackich"
i mam pewien problem z wybraniem literatury ;-)
myślałam o
"Ludziach bezdomnych",
"Panu Tadeuszu",
"Zbrodni i karze",
Św. Aleksym,
"Samotności w sieci"
oraz
"Granicy" lub "Lalce".
w związku z tym mam problem, bo nie wiem co tak KONKRETNIE mam pisać na podstawie "Samotności w sieci". ;-) mógłby mnie ktoś kto czytał tę książkę jakoś ukierunkować? ;-) będę wdzięczna ;-)
To mamy podobny temat. Myślę, że Granica i Lalka powinnaś wziąć podstawowo do tego Ludzi Bezdomnych. Ja do tego dodałam Sto lat samotności i może małego księcia jeszcze wcisne
Masz już coś napisane? Bo ja kompletnie nie wiem jak sie za to wziąć:/

A Samotność w sieci porusza i temat samotności Ewy która jest samotna hmmm psychicznie, pomimo, że ma męża, rodzinę, przyjaciółki i Jakuba, który natomiast jest samotnikiem "z wyboru" z nikim na stałe się nie łączy, jest samotnym naukowcem. Myślę,że powinnaś przeczytać książkę już nie dlatego, że na jej podstawie będziesz pisać pracę ale nawet temu, że warto ją przeczytać. Naprawde polecam

Edytowane przez Cornette
Czas edycji: 2012-01-30 o 12:16
Cornette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-31, 16:51   #6
PastelowaKredka
Rozeznanie

Dziewczyny... a co sądzicie o powierzaniu pisania pracy komuś innemu? Naprawdę próbowałam, chciałam sama napisać... ale nie jestem w stanie Ilekroć siadam, aby cokolwiek naskrobać zawsze kończy się tak samo.
Znacie może jakieś wiarygodne strony, na których można kupić pracę?

PastelowaKredka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-01, 09:40   #7
przyczajka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez PastelowaKredka Pokaż wiadomość
Dziewczyny... a co sądzicie o powierzaniu pisania pracy komuś innemu? Naprawdę próbowałam, chciałam sama napisać... ale nie jestem w stanie Ilekroć siadam, aby cokolwiek naskrobać zawsze kończy się tak samo.
a próbowałaś chociaż zacząć od konspektu?
Napisz sobie co byś chciała powiedzieć, na pewno jakieś sentencje ci się nasuwają
Jeśli masz już wybrane książki na pewno znajdzie się też ktoś kto podsunie pomysły
przyczajka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-04, 16:02   #8
willy_nilly
Zadomowienie

Ja na Twoim miejscu nie zawężałabym sobie pola do popisu, jak radziła Nelciak, chociaż z resztą rad się zgadzam. ;-) Masz bardzo ciekawy temat, warto dlatego oprzeć go na podobieństwach i kontrastach - różne sposoby patrzenia na ten sam aspekt życia, ale także podobne, a może zupełnie inne katerogie rozważań? Tak jak radziła koleżanka - patrzenie na kobiecość, na uczucia, na miłość, na erotyzm, seksualność, macierzyństwo (bo przecież też jest częścią kobiecości), opis przeżyć i twórczość kobiet w obliczu tragedii (wojna). A może znajdzie się jakiś jeden wiersz mężczyzny-poety, który opisuje jakąś kobietę-poetkę albo jej lirykę? Tak dla przełamania...
Cytat:
Jaki masz temat? Dlaczego twierdzisz, że "nie ptorafisz tego napisać"? Ja w swoim życiu pisałam dwie prace maturalne i nie widzę w tym nic trudnego...
Cytat:
Napisane przez przyczajka Pokaż wiadomość
a próbowałaś chociaż zacząć od konspektu?
od konspektu? eeee... ja swoją zaczynałam od treści, a konspekt pozostawiłam na koniec... mnie niosą wodze fantazji, "twórczość" () i gdybym miała się ograniczać w pisaniu do konspektu, to bym oszalała...

Edytowane przez willy_nilly
Czas edycji: 2012-02-04 o 16:04
willy_nilly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-06, 09:50   #9
MadKami
Przyczajenie

Cytat:
A jaki masz temat? może coś Ci podpowiemy
Stary 2012-02-06, 19:06   #10
PastelowaKredka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez willy_nilly Pokaż wiadomość
Dlaczego twierdzisz, że "nie ptorafisz tego napisać"? Ja w swoim życiu pisałam dwie prace maturalne i nie widzę w tym nic trudnego...
Zazdroszczę Ci w takim razie, że nie sprawia Ci to trudności... Ja nigdy nie potrafiłam pisać prac tego typu, wypracowań, rozprawek, esei... Taki ze mnie umysł ścisły

A mój temat to: Młodzi gniewni w literaturze romantycznej, modernistycznej i współczesnej.

PastelowaKredka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-06, 19:09   #11
willy_nilly
Zadomowienie

Cytat:
A mój temat to: Młodzi gniewni w literaturze romantycznej, modernistycznej i współczesnej.
Pisałam Ci na pw, koniecznie poszukaj inspiracji w "Buncie literatów"

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-02-08, 21:20   #12
alcyrunner
Przyczajenie

Hej Mój temat maturalny to: "Szkoła i środowisko uczniowskie jako inspiracja twórców literackich". Na razie wybrałem "Ferdydurke" i "Syzyfowe prace". Ale zacząłem się zastanawiać o czym mam właściwie opowiedzieć, w jakim sensie mam przedstawić to jako inspiracje. Proszę o pomoc w jaki właściwie sposób ugryźć ten temat- może jakiś ogólny plan odnośnie wypowiedzi?
alcyrunner jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-10, 00:12   #13
willy_nilly
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez alcyrunner Pokaż wiadomość
Hej Mój temat maturalny to: "Szkoła i środowisko uczniowskie jako inspiracja twórców literackich". Na razie wybrałem "Ferdydurke" i "Syzyfowe prace". Ale zacząłem się zastanawiać o czym mam właściwie opowiedzieć, w jakim sensie mam przedstawić to jako inspiracje. Proszę o pomoc w jaki właściwie sposób ugryźć ten temat- może jakiś ogólny plan odnośnie wypowiedzi?
Hmmm... temat nie w moim stylu. "Z pamiętnika poznańskiego nauczyciela"? Chociaż nie pamiętam za dobrze tej noweli.
Ogólny plan można ułożyć raczej na podstawie książek dopiero... jak się piękne przeczyta, porozgląda w opracowaniach i wszystko już wie...
Stary 2012-02-13, 12:58   #14
MadKami
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez alcyrunner Pokaż wiadomość
Pod ten temat można naprawdę wiele książek pociągnąć poczynając od Szatana z 7 klasy Kornela Makuszyńskiego, przechodząc przez Chłopców z placu broni na Harrym Potterze kończąc.
Jak dla mnie najlatwiej jest zabrać się za ten temat w kategoriach współczesnych czyli nawiązać do motywu nawiązywania przyjaźni poszerzania wiedzy kończąc na samorealizacji odkrywaniu świata i spełnianiu marzeń . Określ to jako bogaty temat i nie ograaniczaj się do lektur szkolnych bo to może cię zniszczyć jeżeli dokładnie nie przeczytasz tych książek z 5-6 razy a i to będzie problemem bo wielu nauczycieli ma na ich temat swoje zdanie i ciężko jest wyjść z kontrą . Dodaj też że to jest uniwersalny temat zarówno jak dlamłodzieży jak i osób dorosłych i za każdym razem uczą czegoś innego
Stary 2012-02-14, 17:50   #15
willy_nilly
Zadomowienie

Dot.: Sumer prezentacja maturalna Motyw snu sprzedam

Przepraszam bardzo, że się wtrącę, ale sprzedajesz nie swoją pracę... Co innego, gdybyś sama ją pisała i sprzedawała, a co innego, kiedy chcesz zarobić na cudzym dziele.

Edytowane przez misianka
Czas edycji: 2013-02-17 o 20:17
Stary 2012-09-18, 17:39   #16
malgos93
Rozeznanie

Cześć wszystkim
Jeśli już piszemy o prezentacji maturalnej to mam problem z znalezieniem literatury przedmiotu na temat "Różne oblicza miłości w literaturze wybranych epok"
malgos93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-19, 17:55   #17
Cammila123
Raczkowanie

Mam pewne pytanie i byłabym wdzięczna za pomoc ;D Otóż mam zamiar zdecydować sie na temat maturalny : Sztuka przebaczania w literaturze. Przedstaw temat na podstawie analizy utworów z różnych epok.

Rozmawiałam o nim z jedną nauczycielką polskiego, a ona doradziła mi do tego "Krzyżaków" albo "Pana Tadeusza". Wiem, że są jak najbardziej odpowiednie, lecz boje się że komisja zada mi jakie szczegółowe pytania i sama sobie wyborem tych lektur podstawię nogę... A nie za bardzo jestem zainteresowana tymi lekturami. Czy mogłabym wziąć inne lektury?
Myśle, że te powinny się znależć w tym temacie albe jak juz wyżej napisałam boje się, że nie będe znać pytań bo w tych lekturach prawie w ogóle nie jestem obcykana....
Cammila123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-29, 14:42   #18
Anagothique
Przyczajenie

Witam.
W tym roku szkolnym zdaję maturę i chyba czas zabrać się za prezentację maturalną. Mój temat to 'Sposoby przedstawiania i funkcje motywu wampira w kulturze na przestrzeni wieków. Omów na wybranych przykładach.'
Ogólny zarys pracy mam, pomysł na wstęp, literaturę podmiotu też (Dracula B.Stokera, Wywiad z wampirem A. Rice, Wampiry z Morganville Przeklęty dom R. Caine i film Dracula 2000). Chodzi mi o to, że nie wiem, jak przedstawić funckje tego motywu. Kiedyś, to może miało straszyć, ale teraz? Z mojego punktu widzenia to są to książki, filmy, które mają oderwac nas na chwilę od rzeczywistości. Może mają nam pokazać, że przemijanie ma sens, biorąc pod uwagę 'dylematy', z jakimi muszą się zmierzyć niektórzy wampiryczni bohaterowie, pokazać, że życie wieczne na ziemi nie jest takie wcale do końca dobre.
Ale nie wiem, czy to nie są po prostu moje wymysły, bo prawdę mówiąc, czytając takie książki, nigdy jakoś nie doszukiwałam sie w nich jakoś specjalnie walorów artystycznych, po prostu była to czysta rozrywka.
Dlatego bardzo byłabym wdzięczna za pomoc kogoś, może bardziej pomysłowego, doświadczonego i wyedukowanego w kwestii funkcji motywów.
Anagothique jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-16, 17:12   #19
bowszystkotoiluzjajest
Zakorzenienie

Cytat:
Ja znam, może nie stronę, ale wiarygodną osobę - siebie

Cytat:
Jeśli już piszemy o prezentacji maturalnej to mam problem z znalezieniem literatury przedmiotu na temat "Różne oblicza miłości w literaturze wybranych epok"
No co ty, przecież można tam prawie wszystkie utwory dać
Chociażby:
1. Goethe - Cierpienia młodego Wertera
2. Morsztyn - Do trupa
3. Wharton - Spóźnieni kochankowie
4. Bedier - Dzieje Tristana i Izoldy
5. Marquez - Miłość w czasach zarazy
6. Mickiewicz - Romantyczość
7. Nicholls - Jeden dzień
8. Bogusławski - Cud mniemany czyli Krakowiacy i Górale
9. Feliński - Barbara Radziwiłłówna
10. Plaut - Amfitrion
11. Eurypides - Medea
12. Czartoryska-Wintenberska - Malwina, czyli domyślność serca
13. Zabłocki - Fircyk w zalotach
14. Platon - Uczta
15. Dostojewski - Zbrodnia i kara

itp itd...
bowszystkotoiluzjajest jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-17, 13:11   #20
czarnyxkotek
Raczkowanie

Mój temat to: "dzieci i rodzice wśród bohaterów literackich. Omów ich relacje na wybranych utworach różnych epok."
Ma ktoś jakiś pomysł na to? Co do lektur myślałam o "Tangu", "Chłopach", "Granicy" i "Świętoszku".

NIE MAM POJĘCIA jak się za to zabrać
czarnyxkotek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-17, 14:52   #21
kaxd
Raczkowanie

czarnyxkotek - pomyśl może o trenie VIII Jana Kochanowskiego (pokazuje wielka milosc ojca do zmarłej juz córki)

spróbuj poszukać jakiegoś wiersza, bo brać na głowę sobie dziesięć 1000 stronicowych lektur nie jest rozsądne tym bardziej ze na prezentacji obowiązuje Cię znajomość całej lektury.
Stary 2013-03-18, 16:04   #22
gosix2
Przyczajenie

wizerunek matki cierpiącej w literaturze i rożnych dziedzinach sztuki
jakie proponujecie utwory?
gosix2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-18, 16:10   #23
Ala0807
Przyczajenie

Mam temat 'Stereotypy kobiecości w literaturze'
Z początku polonistka mówiła o doprecyzowaniu tematu, więc doprecyzowałam do stereotypu kobiety fatalnej, zrobiłam prezentację. Teraz dowiedziałam się, że mam postawić tezę. Czy mogę postawić tezę z tematu który doprecyzowałam? Czy muszę od nowa robić prezentację na temat RÓŻNYCH stereotypów? Jestem skonsternowana a za dwa tygodnie oddajemy ostateczny plan...
Ala0807 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-03-18, 19:43   #24
amanhacel
Przyczajenie

ja mam temat "obraz Ameryki Południowej w twórczości polskich pisarzy. omów na wybranych przykładach". Teoretycznie mam parę książek do literatury podmiotu, ale nie wiem, co mogłoby być w literaturze przedmiotu. Jakie opracowania?

Moje książki to:
1. Arkady Fiedler - "Ryby śpiewają w Ukajali"
2. Arkady Fiedler - "Rio de Oro"
3. Witold Gombrowicz - "Dzienniki"
4. Wojciech Cejrowski - "Gringo wśród dzikich plemion"
Ale chyba nie wystarczy tyle...chciałam jeszcze opisać tę Amerykę Płd. jako aglomerację i jak ją widzą ci autorzy...

Proooooszę o jakieś pomoce/inspiracje
amanhacel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-21, 16:59   #25
caprastulta
Przyczajenie

Witam Was jeśli ktokolwiek może mi pomóc to błagam niech się wypowie... mój temat prezentacji to "Interpretując wybrane teksty poetyckie omów symbolikę żywiołów. Zwróć uwagę na wieloznaczność tych samych elementów natury." czy ktoś zna jakieś książki związane np. z kulturą Europy lub symbolami w kulturze, w których mogłabym znaleźć coś o wodzie powietrzu ziemi lub ogniu? Błagam, pomóżcie.. przekopałam już masę książek i cały internet.. no może nie cały, ale dużo tego było myślałam,, że temat prosty, a tu gdy przyszło się zająć i pisać szukam już od dwóch tygodni książek o symbolice żywiołów.. bo utwory liryczne mniej więcej ogarniam brakuje mi tylko trzech, mam już 5. Za wszelką pomoc dziękuję!
caprastulta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-21, 20:17   #26
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez caprastulta Pokaż wiadomość
Witam Was jeśli ktokolwiek może mi pomóc to błagam niech się wypowie... mój temat prezentacji to "Interpretując wybrane teksty poetyckie omów symbolikę żywiołów. Zwróć uwagę na wieloznaczność tych samych elementów natury." czy ktoś zna jakieś książki związane np. z kulturą Europy lub symbolami w kulturze, w których mogłabym znaleźć coś o wodzie powietrzu ziemi lub ogniu? Błagam, pomóżcie.. przekopałam już masę książek i cały internet.. no może nie cały, ale dużo tego było myślałam,, że temat prosty, a tu gdy przyszło się zająć i pisać szukam już od dwóch tygodni książek o symbolice żywiołów.. bo utwory liryczne mniej więcej ogarniam brakuje mi tylko trzech, mam już 5. Za wszelką pomoc dziękuję!
już pędzimy szukać za Ciebie. nawet nie powiedziałaś jakie masz tytuły a my za Ciebie robić nie będziemy.
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-23, 08:24   #27
caprastulta
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
już pędzimy szukać za Ciebie. nawet nie powiedziałaś jakie masz tytuły a my za Ciebie robić nie będziemy.
Baaardzo przepraszam, jeśli uważasz, że nie wypowiedziałam się zbyt jasno... Zapytałam tylko o to czy znacie jakieś książki o symbolach w kulturze lub oscylujące wokół tego tematu. Nie chcę książek dotyczących konkretnych utworów, które będę omawiała, bo gdyby tak było to bym je podała. Jakieś resztki inteligencji myślę że jeszcze się we mnie zachowały. To mój pierwszy post na tym forum a od razu zostałam zjechana za to, że oprosiłam o pomoc. Nie chcesz- nie pomagaj. Ale następnym razem może chociaż przeczytaj to, o co ktoś prosi.
caprastulta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-23, 09:39   #28
pffe
BAN stały

Cytat:
Baaardzo przepraszam, jeśli uważasz, że nie wypowiedziałam się zbyt jasno... Zapytałam tylko o to czy znacie jakieś książki o symbolach w kulturze lub oscylujące wokół tego tematu. Nie chcę książek dotyczących konkretnych utworów, które będę omawiała, bo gdyby tak było to bym je podała. Jakieś resztki inteligencji myślę że jeszcze się we mnie zachowały. To mój pierwszy post na tym forum a od razu zostałam zjechana za to, że oprosiłam o pomoc. Nie chcesz- nie pomagaj. Ale następnym razem może chociaż przeczytaj to, o co ktoś prosi.
skoro potrzebujesz pomocy przy napisaniu pracy maturalnej to nie, nie zachowałaś resztek inteligencji.
Pozdrawiam.

---------- Dopisano o 10:39 ---------- Poprzedni post napisano o 10:39 ----------

no i raczej nie licz, że rzucą się tu wizażanki z tytułami
Stary 2013-03-23, 12:45   #29
bowszystkotoiluzjajest
Zakorzenienie

Cytat:
Zapytałam tylko o to czy znacie jakieś książki o symbolach w kulturze lub oscylujące wokół tego tematu. Nie chcę książek dotyczących konkretnych utworów, które będę omawiała, bo gdyby tak było to bym je podała.
Wejdź sobie w internetowy katalog jakiejś biblioteki, wpisz "symbol", "symbolika" czy coś tam i zobacz, jakie książki ci wyskoczą :P

Albo baza bibliograficzna - np. http://mak.bn.org.pl/cgi-bin/makwww.exe?BM=23
bowszystkotoiluzjajest jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-23, 12:58   #30
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez bowszystkotoiluzjajest Pokaż wiadomość
Wejdź sobie w internetowy katalog jakiejś biblioteki, wpisz "symbol", "symbolika" czy coś tam i zobacz, jakie książki ci wyskoczą :P

Albo baza bibliograficzna - np. http://mak.bn.org.pl/cgi-bin/makwww.exe?BM=23
ciężko na to samemu wpaść, google ją pożre w całości za szukanie książek...
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości