|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Prezentacja maturalna.
Kochane, mój temat do prezentacji maturalnej z języka polskiego to - "Kobiety poetki i ich liryka. Przedstaw zagadnienie, analizując wybrane utwory XIX i/lub XX w." Czy któraś z Was miała może podobny? Chcę zacząć zbierać materiały do bibliografii, a kompletnie nie wiem od czego zacząć... Mogę liczyć na Wasza pomoc?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Prezentacja maturalna.
temat masz bardzo obszerny i ciekawy. na Twoim miejscu podeszłabym do niego tymi pytaniami: jak i czy w ogóle można zdefiniować lirykę kobiecą? jakie są jej cechy? jak zmieniały się poglądy na twórczość kobiet w różnych czsach? w jaki sposób i w jakim stopniu poezja służyła poetkom do wyrażania swojej kobiecości? jak kobiety traktują w wierszach erotykę? i odpowiadać na nie opierajac się o twórczość róznych poetek, jakich tam sobie zazyczysz. jeśli masz możliwość zawężenia się tylko do jednego wieku, to radzę wybrać XX. w ten sposób odpada nudna konopnicka
![]() ![]() oczywiscie to tylko takie moje luzne propozycje, zycze pomyslnych wyborow! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dziękuję bardzo, bardzo, bardzo! Pomogłaś mi...!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Witam,
wybrałam temat: "Samotność - różne jej oblicza i przyczyny. rozważ problem odwołując się do wybranych przykładów literackich" i mam pewien problem z wybraniem literatury ;-) myślałam o "Ludziach bezdomnych", "Panu Tadeuszu", "Zbrodni i karze", Św. Aleksym, "Samotności w sieci" oraz "Granicy" lub "Lalce". w związku z tym mam problem, bo nie wiem co tak KONKRETNIE mam pisać na podstawie "Samotności w sieci". ;-) mógłby mnie ktoś kto czytał tę książkę jakoś ukierunkować? ;-) będę wdzięczna ;-) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Masz już coś napisane? Bo ja kompletnie nie wiem jak sie za to wziąć:/ A Samotność w sieci porusza i temat samotności Ewy która jest samotna hmmm psychicznie, pomimo, że ma męża, rodzinę, przyjaciółki i Jakuba, który natomiast jest samotnikiem "z wyboru" z nikim na stałe się nie łączy, jest samotnym naukowcem. Myślę,że powinnaś przeczytać książkę już nie dlatego, że na jej podstawie będziesz pisać pracę ale nawet temu, że warto ją przeczytać. Naprawde polecam ![]()
![]() Edytowane przez Cornette Czas edycji: 2012-01-30 o 12:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny... a co sądzicie o powierzaniu pisania pracy komuś innemu? Naprawdę próbowałam, chciałam sama napisać... ale nie jestem w stanie
![]() Znacie może jakieś wiarygodne strony, na których można kupić pracę? ![]()
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Napisz sobie co byś chciała powiedzieć, na pewno jakieś sentencje ci się nasuwają ![]() Jeśli masz już wybrane książki na pewno znajdzie się też ktoś kto podsunie pomysły |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Ja na Twoim miejscu nie zawężałabym sobie pola do popisu, jak radziła Nelciak, chociaż z resztą rad się zgadzam. ;-) Masz bardzo ciekawy temat, warto dlatego oprzeć go na podobieństwach i kontrastach - różne sposoby patrzenia na ten sam aspekt życia, ale także podobne, a może zupełnie inne katerogie rozważań? Tak jak radziła koleżanka - patrzenie na kobiecość, na uczucia, na miłość, na erotyzm, seksualność, macierzyństwo (bo przecież też jest częścią kobiecości), opis przeżyć i twórczość kobiet w obliczu tragedii (wojna). A może znajdzie się jakiś jeden wiersz mężczyzny-poety, który opisuje jakąś kobietę-poetkę albo jej lirykę? Tak dla przełamania...
![]() Cytat:
od konspektu? eeee... ja swoją zaczynałam od treści, a konspekt pozostawiłam na koniec... ![]() ![]() ![]() Edytowane przez willy_nilly Czas edycji: 2012-02-04 o 16:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#10 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() A mój temat to: Młodzi gniewni w literaturze romantycznej, modernistycznej i współczesnej.
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Hej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ogólny plan można ułożyć raczej na podstawie książek dopiero... jak się piękne przeczyta, porozgląda w opracowaniach i wszystko już wie... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Jak dla mnie najlatwiej jest zabrać się za ten temat w kategoriach współczesnych czyli nawiązać do motywu nawiązywania przyjaźni poszerzania wiedzy kończąc na samorealizacji odkrywaniu świata i spełnianiu marzeń . Określ to jako bogaty temat i nie ograaniczaj się do lektur szkolnych bo to może cię zniszczyć jeżeli dokładnie nie przeczytasz tych książek z 5-6 razy a i to będzie problemem bo wielu nauczycieli ma na ich temat swoje zdanie i ciężko jest wyjść z kontrą . Dodaj też że to jest uniwersalny temat zarówno jak dlamłodzieży jak i osób dorosłych i za każdym razem uczą czegoś innego ![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Dot.: Sumer prezentacja maturalna Motyw snu sprzedam
Przepraszam bardzo, że się wtrącę, ale sprzedajesz nie swoją pracę... Co innego, gdybyś sama ją pisała i sprzedawała, a co innego, kiedy chcesz zarobić na cudzym dziele.
Edytowane przez misianka Czas edycji: 2013-02-17 o 20:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
Cześć wszystkim
![]() Jeśli już piszemy o prezentacji maturalnej to mam problem z znalezieniem literatury przedmiotu na temat "Różne oblicza miłości w literaturze wybranych epok" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Mam pewne pytanie i byłabym wdzięczna za pomoc ;D Otóż mam zamiar zdecydować sie na temat maturalny : Sztuka przebaczania w literaturze. Przedstaw temat na podstawie analizy utworów z różnych epok.
Rozmawiałam o nim z jedną nauczycielką polskiego, a ona doradziła mi do tego "Krzyżaków" albo "Pana Tadeusza". Wiem, że są jak najbardziej odpowiednie, lecz boje się że komisja zada mi jakie szczegółowe pytania i sama sobie wyborem tych lektur podstawię nogę... A nie za bardzo jestem zainteresowana tymi lekturami. Czy mogłabym wziąć inne lektury? Myśle, że te powinny się znależć w tym temacie albe jak juz wyżej napisałam boje się, że nie będe znać pytań bo w tych lekturach prawie w ogóle nie jestem obcykana.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Witam.
W tym roku szkolnym zdaję maturę i chyba czas zabrać się za prezentację maturalną. Mój temat to 'Sposoby przedstawiania i funkcje motywu wampira w kulturze na przestrzeni wieków. Omów na wybranych przykładach.' Ogólny zarys pracy mam, pomysł na wstęp, literaturę podmiotu też (Dracula B.Stokera, Wywiad z wampirem A. Rice, Wampiry z Morganville Przeklęty dom R. Caine i film Dracula 2000). Chodzi mi o to, że nie wiem, jak przedstawić funckje tego motywu. Kiedyś, to może miało straszyć, ale teraz? Z mojego punktu widzenia to są to książki, filmy, które mają oderwac nas na chwilę od rzeczywistości. Może mają nam pokazać, że przemijanie ma sens, biorąc pod uwagę 'dylematy', z jakimi muszą się zmierzyć niektórzy wampiryczni bohaterowie, pokazać, że życie wieczne na ziemi nie jest takie wcale do końca dobre. Ale nie wiem, czy to nie są po prostu moje wymysły, bo prawdę mówiąc, czytając takie książki, nigdy jakoś nie doszukiwałam sie w nich jakoś specjalnie walorów artystycznych, po prostu była to czysta rozrywka. Dlatego bardzo byłabym wdzięczna za pomoc kogoś, może bardziej pomysłowego, doświadczonego i wyedukowanego w kwestii funkcji motywów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Chociażby: 1. Goethe - Cierpienia młodego Wertera 2. Morsztyn - Do trupa 3. Wharton - Spóźnieni kochankowie 4. Bedier - Dzieje Tristana i Izoldy 5. Marquez - Miłość w czasach zarazy 6. Mickiewicz - Romantyczość 7. Nicholls - Jeden dzień 8. Bogusławski - Cud mniemany czyli Krakowiacy i Górale 9. Feliński - Barbara Radziwiłłówna 10. Plaut - Amfitrion 11. Eurypides - Medea 12. Czartoryska-Wintenberska - Malwina, czyli domyślność serca 13. Zabłocki - Fircyk w zalotach 14. Platon - Uczta 15. Dostojewski - Zbrodnia i kara itp itd... |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Mój temat to: "dzieci i rodzice wśród bohaterów literackich. Omów ich relacje na wybranych utworach różnych epok."
Ma ktoś jakiś pomysł na to? Co do lektur myślałam o "Tangu", "Chłopach", "Granicy" i "Świętoszku". NIE MAM POJĘCIA jak się za to zabrać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
czarnyxkotek - pomyśl może o trenie VIII Jana Kochanowskiego (pokazuje wielka milosc ojca do zmarłej juz córki)
spróbuj poszukać jakiegoś wiersza, bo brać na głowę sobie dziesięć 1000 stronicowych lektur nie jest rozsądne tym bardziej ze na prezentacji obowiązuje Cię znajomość całej lektury. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
wizerunek matki cierpiącej w literaturze i rożnych dziedzinach sztuki
jakie proponujecie utwory? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
Mam temat 'Stereotypy kobiecości w literaturze'
Z początku polonistka mówiła o doprecyzowaniu tematu, więc doprecyzowałam do stereotypu kobiety fatalnej, zrobiłam prezentację. Teraz dowiedziałam się, że mam postawić tezę. Czy mogę postawić tezę z tematu który doprecyzowałam? Czy muszę od nowa robić prezentację na temat RÓŻNYCH stereotypów? Jestem skonsternowana a za dwa tygodnie oddajemy ostateczny plan... |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
ja mam temat "obraz Ameryki Południowej w twórczości polskich pisarzy. omów na wybranych przykładach". Teoretycznie mam parę książek do literatury podmiotu, ale nie wiem, co mogłoby być w literaturze przedmiotu. Jakie opracowania?
Moje książki to: 1. Arkady Fiedler - "Ryby śpiewają w Ukajali" 2. Arkady Fiedler - "Rio de Oro" 3. Witold Gombrowicz - "Dzienniki" 4. Wojciech Cejrowski - "Gringo wśród dzikich plemion" Ale chyba nie wystarczy tyle...chciałam jeszcze opisać tę Amerykę Płd. jako aglomerację i jak ją widzą ci autorzy... Proooooszę o jakieś pomoce/inspiracje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Witam Was jeśli ktokolwiek może mi pomóc to błagam niech się wypowie... mój temat prezentacji to "Interpretując wybrane teksty poetyckie omów symbolikę żywiołów. Zwróć uwagę na wieloznaczność tych samych elementów natury." czy ktoś zna jakieś książki związane np. z kulturą Europy lub symbolami w kulturze, w których mogłabym znaleźć coś o wodzie powietrzu ziemi lub ogniu? Błagam, pomóżcie.. przekopałam już masę książek i cały internet.. no może nie cały, ale dużo tego było
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
Baaardzo przepraszam, jeśli uważasz, że nie wypowiedziałam się zbyt jasno... Zapytałam tylko o to czy znacie jakieś książki o symbolach w kulturze lub oscylujące wokół tego tematu. Nie chcę książek dotyczących konkretnych utworów, które będę omawiała, bo gdyby tak było to bym je podała. Jakieś resztki inteligencji myślę że jeszcze się we mnie zachowały. To mój pierwszy post na tym forum a od razu zostałam zjechana za to, że oprosiłam o pomoc. Nie chcesz- nie pomagaj. Ale następnym razem może chociaż przeczytaj to, o co ktoś prosi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
BAN stały
|
Cytat:
Pozdrawiam. ---------- Dopisano o 10:39 ---------- Poprzedni post napisano o 10:39 ---------- no i raczej nie licz, że rzucą się tu wizażanki z tytułami ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Albo baza bibliograficzna - np. http://mak.bn.org.pl/cgi-bin/makwww.exe?BM=23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:12.