|
|
#2341 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 cz III
Mi sie wydaje, że L4( w przypadku braku zagrozonej ciązy itp.) jest sprawa indywidualna i nie ma co sie porównywać
Ja nie ide na L4 tylko dlatego, że w domu bym sie nudziła cały dzień. Ale jesli ktoś potrafi sobie zorganizowac fajnie czas to super. L4 w ciąży może słuzyć fajnego przygotowaniu się do narodzin. Czasem L4 jest konieczne ze względu na charakter pracy(np. praca na magazynie w markecie), niby prawo mówi, że trzeba zmienic na ten czas pracownicy warunki pracy, ale w realu bywa czasem trudne cos takiego. Ja powiem szczerze...czasem zazdroszcze ciążarówkom na L4 że nie muszą wstawać o 5,45 i jechać 40 km do pracy, tam byc 8h i znó wracac 40km. Byc w domu o 17 i nie mieć sil juz na nic. Ale ja to ja, wiem że na L4 narzekałabym jeszcze bardziej-tym razem z nudów |
|
|
|
#2342 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Poza tym jest bardzo dużo złości i nie wiem czy to ma znaczenie że pracują u nas same kobiety to jest pełno zazdrości i jedna na drugą donosi do dyrekcji. |
|
|
|
|
#2343 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#2344 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#2345 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiadomo jak nie ma wyjscia to trzeba wytrzymac. Nie takie rzeczy sie robi dla dziecka, jeszcze wiele poswiecen nas czeka. Chociaz mi by bylo baaaardzo ciezko wytrzymac bez seksu dluzej niz tydzien...
|
|
#2346 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
oczywiście masz racje ale w tej sytuacji to wydaje mi się, że ona się nie znała bo właściwie to żadnych się nie powinno, powiedziała że te krople daje się tez niemowlętom więc mi nie zaszkodzą a to przecież tak nie działa, ogólny się bardzo zdziwił że mi to dała to nie jest lek receptę |
|
|
|
|
#2347 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Niby tak nie powinno być i pracodawca powinien zapewnić lżejsze stanowisko pracy, ale nie oszukujmy się, mało kto to zapewnia. Jak pracowałam kiedyś w biurze, to poszłam dopiero jakoś w 7 m-cu ciąży na zwolnienie, bo już ciężko siedziało mi się cały dzień przy komputerze. Teraz nie wyobrażam sobie siedzieć tak długo w tej robocie
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10716;88/st/20070417/n/Kaja/k/e2c9/age.png http://www.suwaczki.com/tickers/iv099vvj87icbg1b.png https://wizaz.pl/forum/album.php?u=42773 Edytowane przez buena Czas edycji: 2012-02-06 o 20:52 |
|||
|
|
|
#2348 |
|
Zadomowienie
|
Czesc dziewczyny! Ale mam do nadrobienia! wow!
Ale dzisiaj zgrzeszyłam: zjadłam kilka kawalkow pizzy i wypilam Colę!!!!! naughty naughty naughty
|
|
|
|
#2349 |
|
Wtajemniczenie
|
Na USG genetycznym sie bada dziecko pod kątem jakiś wad np zespół downa, a na połówkowym w połowie ciąży czy nie ma jakiś mniejszych np serduszka, mózgu itp
|
#2350 |
|
Rozeznanie
|
Witam
Dzisiaj w pracy urwanie głowy.Wróciłam o 19 Co do tycia w ciąży dbania o siebie to podpisuje sie 2 rękami pod tym co napisała prince_polo.Decydując się na ciąże trzeba się liczyć z tym że nasze ciało się zmienia.Po ciąży bedzie czas na ograniczanie sobie jedzenia ale kiedy dzieciątko jest w brzuchu ?(oczywiście nie mówie o objadaniu się). Pisałyście o L4- ja też uważam że jezeli ktoś ma bardzo ciężką , stresującą lub zwiazaną z chemią pracę itd to ma prawo do zwolnienia nawet jeżeli ciąza nie jest zagrożona. |
|
|
|
#2351 | ||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale wiadomo kazdy wie, co jest dla niego najelpsze i mam nadzieje, ze za rok bedziesz blyskawicznie zaliczala egz![]() [QUOTE=ewka5891;32112734 hmm, jakoś nie wydaje mi się, ze walentynki to jakis specjalny dzien... ludzie powinni byc dla siebie kochani każdego dnia a nie tylko 14 lutego...[/QUOTE] zgadzam się z tym , ale..mysle ze takie dni tez sa potrzebne ![]() Cytat:
bo musze miec obstawe w razie czego a do swojego szpitala mam z uczelni 40-50 min![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
jak sie maluszek urodzi zapewne da mi popalic bede duzo spacerowac i mam nadzieje, ze jakos zrzuce zbedne kg![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
nasz ślub kościelny:15.08.2009 nasz ślub cywilny: 14.06.08. http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200712244225.png http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200603023238.png http://s9.suwaczek.com/20090815560716.png nasze maleństwo Edytowane przez sas Czas edycji: 2012-02-06 o 21:17 |
||||||||
|
|
|
#2352 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny do którego tygodnia można zrobić genetyczne?
|
|
|
|
#2353 |
|
Zakorzenienie
|
Ah pooglądałam sesje zdjęciowo - takie z brzuszkiem i z noworodkami.
Wszystkie wyjątkowo słodziuchne. A potem oglądałam czapeczki - bardzo często dzieciaczki w takich pozują i na ogół fotograf ma je na swoim wyposażeniu, łącznie z jakimiś koszykami, kocykami, piórkami itd. http://allegro.pl/zabka-czapka-szyde...087688370.html Czapki są śliczniutkie - tylko jakoś mojego małża nie wzruszają Co do L4 to ja się wybieram, ale dopiero wtedy jak nie dam rady wysiedzieć w pracy Póki co nie mam ochoty siedzieć w domu.I oczywiście również mam nadzieję, że za dużo nie przytyję. A jeśli się nie uda - no cóż będę się odchudzać Ale na to mam jeszcze dużo czasu.
|
|
|
|
#2354 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
kto to wymyślił? |
|
|
|
|
#2355 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja myślę że jak ktoś nie będzie dbał o wygląd w ciąży to potem będzie miał 2x trudniej. No ale to moje zdanie i moja 1 ciąża, zobaczymy jak to praktyka zweryfikuje
Ja się głodzić nie zamierzam ale będę obserwować uważnie co jem
|
#2356 |
|
Zakorzenienie
|
mam tą czapeczkę żabkę
![]() kupiłam do sesji foto. W weekend testowanie ![]() Mamę namawiam by zrobiła mi inne - sówkę, misia, kaczuszkę
|
#2357 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Oprócz żabki podoba mi się kilka innych ![]() Uciekam spać. Trzymajcie się ciepło dziewczynki |
|
|
|
|
#2358 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja też mykam zaraz mnie mąż nasmaruje oliwką
|
|
#2359 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja tak 3 godziny dziennie w miarę funkcjonujeę a tak to mam wiele problemów fizycznych i często emocjonalnych. Myślę, że dam radę. A jak zaliczę coś w drugim semestrze jeszcze, to malutko mi zostanie. Oczywiście nie licząc pracy Już dziś zaczęłam naukę i jest nieźle Jeszcze dwa tygodnie temu nie byłabym w stanie. Nadal nie dowierzam, że tak mnie trafiło. Zawsze kojarzyłam kobiety w ciąży z kwitnięciem i promiennością. Jednak brzuszek rośnie i mała lokatorka i to najbardziej mnie cieszy.To jak z tym L4 - bardzo indywidualna sprawa. Nie jestem w stanie postawić się w sytuacji innej kobiety, ocenić co i jak czuje. Ja jestem w ciąży i ktoś tam jest - ale jedna sytuacja drugiej nie równa. |
||
|
|
|
#2360 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój lekarz też mi co wizytę proponuje L4, ale ja póki co odmawiam mimo, że jestem bardzo zmęczona. Trudno mi wysiedzieć 8h i wgapiać się w komputer (z punktu widzenia magazynierki to wymarzona praca), ale jak potrzebuję odpoczynku, to biorę urlop jeden dzień i od razu mi lepiej. Głupio by mi było iść na zwolnienie, a wieczorami chodzić na fitness. Ale tak jak mówie, każdy jest inny. Tak jak wanilka uważam, że L4 nie jest do końca do odpoczywania, czy regenerowania sił, tylko raczej z konieczności. Wiadome, dzień, dwa L4, żeby urlop zachować na gorsze czasy, to jest ok, ale już teraz brać L4 tylko dlatego, że mam stres w pracy ? Hmmm..... Dla mnie to trochę nieetyczne. Cytat:
Ale dla mnie to trochę naduzycie i niestety nie patrzy sie dobrze na takiego pracownika, ktory ledwo dowie sie o ciazy a juz ucieka na zwolnienie. i mowcie co chcecie, nigdy nie mowi się dobrze chyba, że ta osoba po prostu ma ciaze zagrozoną i musi lezec, obija się od szpitala do szpitala itd. Wiadome, że jak praca jest fizyczna czy z chemikaliami, to w ogole nie ma co polemizować. Ale biurowa? Gwoli jasności - nie jestem jakaś święta, gdybym była w innej firmie, to na 100 % wykorzystałabym fakt ciąży i od razu uciekła na L4 ale z myślą, że już nigdy do tej firmy nie wrócę. Dodatkowo uważam, że każdy ma prawo do odpoczynku, ale dziewczeta, może bez przeginania co... ![]() Cytat:
W tym momencie wyobrazcie sobie, że kolezanki w pracy obzeraja się frytkami, mięchem, zawiesistymi sosami itd, a ja jem np. kus kus, grillowaną pierś z kurczaka, dużo sałaty. Obydwie strony patrzą się na siebie wzajemnie dziwnie - one mi zarzucają, że powinnam jeść bardziej tłusto, a ja im, że wręcz przeciwnie No i ile bab, tyle opinii.
|
|||
|
|
|
#2361 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2362 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale co tam ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
zgadzam się z prince,dziecko jest najważniejsze i bardziej martwi mnie to żeby ładnie jadło nie płakało nie miało kolek i było zdrowe niż moje pare kilo wiecej,które napewno i tak zrzuce bo przy dziecku jest się cały czas zajętym!Cytat:
u mnie wszystko ok wizyta udana,lekarz powiedział żeby torbielą się nie martwić to czesto się zdarza i samo się wchłonie na następnej wizycie mam mieć wymaz.
|
|||||
|
|
|
#2363 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja nigdy w zawodzie nie pracowałam bo wszędzie gdzie pytałam chcą tylko z mgr dlatego dla samej siebie muszę teraz dać z siebie wszystko żeby to zdać. Marzyły mi się jeszcze podyplomowe bo wtedy już w ogóle nie musiałbym się martwic o robotę no ale nie wiem jak z tym będzie 6 tys za jedno podejście do egzaminu mnie przerasta finansowo ![]() Cytat:
Teraz najważniejsze jest dziecko a zbędne kilogramy jakoś się straci
|
|
#2364 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#2365 |
|
Wtajemniczenie
|
muminku - ciesze się ze wszystko ok
nasz ślub kościelny:15.08.2009 nasz ślub cywilny: 14.06.08. http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200712244225.png http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200603023238.png http://s9.suwaczek.com/20090815560716.png nasze maleństwo |
|
|
|
#2366 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 6 tysięcy? ![]() ---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ---------- Cytat:
![]() Super, że z maluchem dobrze! Na pewno się wchłonie |
||
|
|
|
#2367 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja się tylko muszę zmotywować by w końcu skończyć pisanie pracy bo termin mam do 15 marca ![]() No niestety... 6 tys... A i tak mało kto zdaje za pierwszym razem więc to bardzo optymistyczne
|
|
#2368 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kupa kasy, heh...
|
|
|
|
|
#2369 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pamietam jak moja bratowa zaszla w ciaze i biegala od lekarza do lekarza. Bo zaden jej nie chcial wypisac L4. Nie miala stresujacej ani ciezkiej pracy. Az trafila na takiego, ktory wypisal. Tez do niego chodzilam. W kolejce prawie same ciezarne. Niektore bezczelnie pytaly juz w kolejce czy ten lekarz wypisuje L4. Mozecie mnie objechac ale ja za tym nie jestem. Chcemy zeby ludzie byli w stosunku do nas uczciwi to my tez badzmy. A pozniej wielkie zdziwienie, ze pracodawcy nie chca przyjmowac mlodych kobiet w obawie o ciaze...
|
|
#2370 |
|
Zadomowienie
|
ha... na razie planuje isc do endokrynologa a pozniej ginekologa
My jakos specjalnie walentynek nie obchodzimy, pewnie bedziemy razem w domku jakis filmik ogladać. My swietujrmy 17lutego rocznice slubu ale tez jakos pomysłów jak ja spedzic nie mam... moze wybierzemy sie na kolacje do knajpki przy której mieliśmy wesele![]() Czapeczki sa przecudne... tez mnie kusza, ale skad wiadomo czy beda dobre? w koncu dzidziek moze miec główeczke lub porzadna głowe... Ja sobie sesji robic nie bede bo jakos atrakcyjna sie nie czuje juz teraz a co dopiero potem, a dzidziusiowi sama bede robiła nom ja amatorka ale czasem cos mi sie uda np. tu http://www.digart.pl/praca/5908502/s...l#.TzBJ95f-obB albo tu http://www.digart.pl/praca/5780219/b...l#.TzBLs5f-obA fotografowałam mojego siostrzeńca chyba najgorzej nie wyszło... a jak bede miała swojego dzidzka w domu to porzadnie go wymecze i moze wyjda z 2zdjecia na 100![]() jem liczi na kolaje.... kocham |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:52.

. Poza tym jest bardzo dużo złości i nie wiem czy to ma znaczenie że pracują u nas same kobiety to jest pełno zazdrości i jedna na drugą donosi do dyrekcji.

choć cześć objawów do mnie nie pasuje, dostałam antybiotyk, tym razem bezpieczny, tym się nie przejmuje, mam gorsze zmartwienie, krople do nosa które pozwoliła stosować laryngolog są szkodliwe w ciąży, kilka godzin już siedzę i się martwię

Poszłabym dzisiaj nawet ale nie mam jeszcze siły na szwendanie się po sklepach 

Przepraszam za porównanie

Na razie tyle może kiedyś uda się zrobić więcej.
a musiałabym po śmietane iść a tak mi się nie chce