|
|
#1441 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie wrześniowo-październikowe 2012
|
#1442 |
|
Konto usunięte
|
axxxa to jest takie usg w kierunku zespołu downa,edwardsa i innych wad genetycznych i rozwojowych,ocenia się wszystkie narządy dzidzi,mierzy się i ogólnie ogląda dokładnie
|
|
|
|
#1443 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
USG "genetyczne" płodu - są to badania wykonywane w dwóch okresach ciąży między 11 a 13 tygodniem + 6 dni oraz między 18 a 23 tygodniem ciąży. Celem tych badań jest nie tylko wykluczenie wad rozwojowych płodu, ale przede wszystkim określenie tzw. ryzyka wystąpienia wady genetycznej u płodu np. zespołu Downa w oparciu o tzw. ultrasonograficzne markery wad genetycznych. Zaobserwowano, że wady genetyczne u płodów wiążą się z pewnymi powtarzalnymi, uchwytnymi w badaniu ultrasonograficznym odmiennościami w stosunku do zdrowych płodów. Pierwszym tego typu markerem, dodanym do badań przesiewowych w 1992r. była tzw. przezierność karkowa (nuchal translucency NT). Efekt przezierności karkowej spowodowany jest przejściowym nagromadzeniem się płynu pod skórą szyi płodu, najlepiej obserwowanym w badaniu ultrasonograficznym między 10 a 14 tygodniem ciąży, gdy długość ciemieniowo - siedzeniowa płodu CRL waha się od 45 mm do 84 mm. Nieprawidłowe wartości tego parametru sugerują możliwość wystąpienia wad genetycznych u płodu. Pamiętać jednak należy, że nie ma żadnych ściśle określonych norm dla przezierności karkowej NT, gdyż jest ona uzależniona od wielkości płodu. Dopiero uwzględniając oba parametry tj. wielkość płodu CRL i pomiar przezierności karkowej NT oraz wiek matki można wyliczyć ryzyko wystąpienia wady genetycznej u płodu. Wartość ryzyka zespołu Downa uważa się za podwyższoną, jeżeli wynosi ona powyżej 1/300. |
|
|
|
|
#1444 |
|
Zadomowienie
|
a jak wyglada z tym badaniem w PL, ile ono kosztuje, robi je sie na wlasna reke czy to standardowe badanie w ciazy ?
|
#1445 | |
|
Raczkowanie
|
http://www.genetyka.hg.pl/USG_genetyczne.htm
---------- Dopisano o 21:04 ---------- Poprzedni post napisano o 21:03 ---------- Cytat:
Ja 22 lutego będę miała prywatnie u mojej gin , koszt to 200 zł. Zważywszy że normalna wizyta to 120 zł, to myslę, że do zniesienia. |
|
|
|
|
#1446 |
|
Konto usunięte
|
nie wiem czy jest standardowe,wydaje mi się że tak.zresztą jak byłam na pierwszej wizycie to obgadaliśmy cały plan badań ciążowych co kiedy więc na pewno jest standardowe.u mojego gina kosztuje 200 zł.chodzę prywatnie więc nie wiem czy jest na nfz
Edytowane przez 0213a3d44dd2424e2974ecf75dc2f45f89ba9c75_684767793eb51 Czas edycji: 2012-02-06 o 21:08 |
|
|
|
#1447 |
|
Zadomowienie
|
dzieki za info. ale 120 + 200 ? czy tylko 200zl?
w DE to kosztuje od 160-200 eur. masakra roznica!
|
#1448 |
|
Konto usunięte
|
tego się dowiem 29 ale mam nadzieje że nie policzy mi 200+120 za wizyte.zobaczymy:rolleyes :
alfabia w którym tyg będziesz miała robione? |
|
|
|
#1449 |
|
Raczkowanie
|
tylko te 200 zł
---------- Dopisano o 21:17 ---------- Poprzedni post napisano o 21:11 ---------- alfabia w którym tyg będziesz miała robione?[/QUOTE] Hehe to poproś tlko te genetyczne bez wizyty Ciekawe jak to zrobi hehePrzypomina mi się taka sytuacja ze sklepu Mam 4 duże psy. W związku z tym dość często kupuję dla nich duże ilości kości lub porcji rosołowych. W sklepie mięsnym: - Poproszę dużą reklamówkę porcji rosołowych. Sprzedawczyni sięgnęła do miski z porcjami. Złapała garść, nagle spojrzała na mnie i pyta: - A reklamówkę za 7 gr liczyć? Wiem, że od jakiegoś czasu płaci się za torby w sklepach, ale nie dotyczyło to towarów sprzedawanych luzem, które przecież trzeba w coś włożyć. Dlatego z uśmiechem złożyłam ręce aby uzyskać maksymalną objętość i mówię: - Nie, dziękuję. Pani wali tutaj. Na szczęście sprzedawczyni roześmiała się, zrozumiała żart i fakt, że zgubiła ją rutyna. No bo jak zrobić USG genetyczne bez wizyty
|
|
|
|
#1450 |
|
Zadomowienie
|
racja
![]() jakis dol mnie dzisiaj dopadl. sredni sie czuje a wieczorami jest mi najgorzej. nie wymiotuje ale mi sie odbija co minuta i mnie to mega meczy. i jeszcze mysle nad cc. robi ktoras z was cc na zyczenie?
|
#1451 |
|
Konto usunięte
|
no niby masz racje ale ja nie wiem jakie mój gin ma zwyczaje,czy w tych 200 zł wlicza wizyte czy nie,no bo jasne jest że to jest w ramach wizyty ale licze na to że może ma litosc nad moim portfelem i w tych 200 zł jest jakby cała usługa wliczona
axxxa ja nie robie.chciałabym rodzić siłami natury ale zobaczymy czy moje nadcisnienie i biedne nereczki na to pozwolą Edytowane przez 0213a3d44dd2424e2974ecf75dc2f45f89ba9c75_684767793eb51 Czas edycji: 2012-02-06 o 21:24 |
|
|
|
#1452 |
|
Raczkowanie
|
Tego dnia skończymy 12 tydzień i zaczniemy 13 ty
|
|
|
|
#1453 |
|
Zakorzenienie
|
Te badania genetyczne to inaczej badania prenatalne.
Do 35 roku życia są płatne a po 35 bezpłatne. Ceny sie troszke wahają, w zależności gdzie je się wykonuje. U mnie w mieście kosztują 250zł, a w sąsiednim 200. Są dość drogie, ale po rozmowie z mężem postanowiliśmy je wykonać. Lekarze też przeważnie namawiają do tego żeby móc w razie czego przy porodzie szybko działać. Niektore choroby można wyleczyć już w brzuszku mamy. |
|
|
|
#1454 |
|
Zadomowienie
|
Czesc dziewczyny. Moge do Was dolaczyc?
Duzo dziewczyn z tego watku znam z watku staraczek Zrobilam wczoraj dwa testy ciazowe, dzisiaj powtorzylam- wszystkie pozytywne Jagodka dwa dni temu przyszla sie wypisac z watku staraczek to ja przyszlam do niej :p Kochana mozesz mnie dopisac do listy? Kalkulator ciazowy wyliczyl mi termin porodu na 17go pazdziernika. Jutro ide do lekarza ![]() Wiedzialam, ze do Was dolacze ( patrz strona 1 )
|
|
|
|
#1455 |
|
Zadomowienie
|
Hm... może faktycznie warto pomyśleć o tym usg genetycznym.
Witaj emillia006. Gratuluję wpadaj do nas.
|
|
|
|
#1456 |
|
Raczkowanie
|
Helo
We Wrocku dziś śniegu trochę napruszyło, ładnie Zaraz się wybieram na zajęcia, dziś rozpoczynam ostatni semestr studiów![]() Cześć Emilko My z mężem też podjeliśmy decyzję o wykonaniu badań prenatalnych. JA jestem zdecydowanie za porodem naturalnym i jeśli tylko zdrowie pozwoli to będę rodzić sama ![]() A chcecie mieć męża przy sobie podczas porodu? my chcemy
|
|
|
|
#1457 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć dziewczyneczki? Jak tam samopoczucia wasze i brzuszków? na pewno super
Ja dziś nie mam jeszcze mdłości ufff! jakże mnie to cieszy Mam za to wizytę o 17:15 i się doczekać nie mogę i wierzę że powie mi babka ze wszystko jest pięknie USG genetyczne u tej doktorki zalecają robić więc pewnie zrobię nie wiem czy płaci się dodatkowo czy nie nic mi kolezanka na ten temat nie wspomniała mówiłą ze wszystko jest w cenie wizyty ale dopytam o to USG My chcemy zrobić bo u mnie w rodzinie wszyscy zawsze zdrowi więc moze nic dzidzi nie grozi ale TŻ nie zna swojej rodziny prawdziwej bo był adoprowany więc nie wiemy jak tam u niego w genach no... na razie pierwsza wizyta nas czeka i juz bym chciała na nią iść TERAZ ZARAZ
|
|
|
|
#1458 |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=emillia006;32123763]Czesc dziewczyny. Moge do Was dolaczyc?
Duzo dziewczyn z tego watku znam z watku staraczek Zrobilam wczoraj dwa testy ciazowe, dzisiaj powtorzylam- wszystkie pozytywne Jagodka dwa dni temu przyszla sie wypisac z watku staraczek to ja przyszlam do niej :p Kochana mozesz mnie dopisac do listy? Kalkulator ciazowy wyliczyl mi termin porodu na 17go pazdziernika. Jutro ide do lekarza ![]() Wiedzialam, ze do Was dolacze ( patrz strona 1 ) [/QUOTEWiedziałaś, kobieca intuicja Witamy serdecznie w naszym gronie ![]() Mnie wczoraj mdłości cały dzień męczyły, dziś ich nie ma, uff Muszę porozmawiać z moim ginem, czy robi te genetyczne. Myśle, że też zrobimy.
|
#1459 |
|
Wtajemniczenie
|
dzień dobry
ja znów zawalona robotą więc jestem bardziej na odczyt
|
|
#1460 |
|
Wtajemniczenie
|
ciekawe czy sobie wyśniłam płeć dziecka czy będzie odwrotnie
ja mam sny proorocze i wszystkim koleżankom płci dzieci wyśniłam a jednemu koledze nawet bliźnięta
|
|
|
|
#1461 | |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
Cytat:
Hanula kciuki za wizytę trzymam .. ja mam dzisiaj jakiś mizerny dzień
|
|
#1462 |
|
Rozeznanie
|
Cześć!
Ostatnio nie dokuczają mi silne bóle. Czuję się normalnie. Rzadziej też miewam wzdęcia. Chciałabym tak przejść przez całą ciążę Nie mogę się doczekać drugiego trymestru, kiedy już będę mogła bardziej odetchnąć i nie stresować się że coś poważnego się stanie.Koleżanka poroniła w 12 tygodniu Ryzyko w pierwszym trymestrze jest największe.Ja robię badania genetyczne, to dla mnie podstawa. Marzy mi się córka. Mam nawet takie przeczucie że to będzie dziewczynka. Ciekawe czy się sprawdzi. Nie mogę się doczekać jak wszystkie poznamy płeć dziecka. A może ktoś chce mieć niespodziankę i poczeka do rozwiązania?
Edytowane przez Agnes!84!! Czas edycji: 2012-02-07 o 09:33 |
|
|
|
#1463 |
|
Raczkowanie
|
Witamy Emilko
![]() Ja marzę o chłopczyku, i przeczuwam że będzie chlopczyk ale chyba jestem nieobiekywna, bo mam juz dwie córeczki ![]() I poprzednie ciąże przeczułam, wiedziałam wręcz, że będą córcie. ![]() Mój lekarz mówi że w 80-90 % przypadków sprawdza się przecucie mamy, zawsze przed badaniem usg które ma określić płeć pyta mamy o jej przeczucia.
„Ludzie są jak góry: wielcy wydają się z bliska mniejsi, a mali – więksi (…)” - Aleksander Świętochowski Alicja 06.08.2005 rok 3050 g 55 cm Hanna 27.03.2008 rok 3350 g 59 cm Dorotka 21.09.2012 rok 3540 g 58 cm Moje skarby! Kruszynka |
|
|
|
#1464 |
|
Zakorzenienie
|
Witam Cię emillia006, fajnie że nam sie grono mamuś powiększa
![]() A ja coś kompletnie niewyspana, budziłam sie co chwila. Najdłużej to 2h spałam chyba przez ten stresowaty dzień wczoraj.Ale musze Wam powiedzieć, że te lekko różowe plamienia zniknęły już wczoraj a dzisiaj już czyściutko Luteinka idzie w ruch i ma być już pięknie cały czas ![]() Co do porodu z mężem, to nadal nie rozmawiałam z nim o tym jeszcze bo tak na prawde sama nie wiem. Już wczesniej pisałam że by chyba nie ustał do końca a on nie lubi jak mnie coś boli, więc też wątpie czy by chciał. Poklacham z nim to sie dowiem ![]() A mam pytanko, czy chcecie poznać płeć dziecka jak tylko lekarz będzie umiał już rozpoznać? Ja chce wiedziec już
|
|
|
|
#1465 |
|
Konto usunięte
|
Witaj emilka
Ja chce znać płeć dzidzi,juz się nie moge doczekać ale najważniejsze żeby bejbik był zdrowy
|
|
|
|
#1466 |
|
Raczkowanie
|
W moim mieście z tego co wiem, nie ma czegoś takiego jak cesarka na życzenie. I dziwię się, że gdziekolwiek jest. Rozumiem strach, ale moim zdaniem boimy się to czego nie znamy, i chyba lepiej zainwestować w szkołę rodzenia, zajęcia oddechowe, gimnastyke, by poprostu lepiej się przygotowac i poznać tajniki tego co nas czeka.
Ja myslę ze naturalny poród daje nam możliwosc swiadomego uczestnizcenia w narodzinach dziecka, mozemy mu pomóc, kontrolujemy jakos sytuacje, kolejna sprawa to dzieki przebiegajacemu w swoim w miare rytmie porodowi pobudzana jest laktacja, przy cc są wielkie kłopoty z laktacą przez serie leków i pominięte etapy porodu, dziecko przychodzi na świat wtedy kiedy jest "gotowe", kolejna sprawa to ze przchodzenie przez kanał rodny daje dziecku szybsze dojrzewanie płucek, wypych a z drógoddechowych dziecka wody płodowe, łatwiejszy jest pierwszy oddech i na końcu, od razu dostajemy dziecko na piersi i mamy okazje sie z nim przywitac, i o wiele szybciej dostaje dziecko na salę, po cc - nie dostanie go przez pierwsze przynajmniej 24 godziny, chyba ze na moment, bo nie ma jak wstac, nie ma jak nakarmic dziecka, jest całkowicie zalezna od innych. Oczywiscie nie neguje cc w przypadku wskazan to oczywiste, czasami sie tak kończy nie mozemy przewidziec tego, ale nie zdecydowałabym się z wlasnej woli na cc. Po porodzie 4-6 godzin po jestes w stanie (zazwyczaj) isc pod prysznic, samodzielnie isc od wc, mozesz jesc, karmic dziecko, a przy cc niestety nie.
„Ludzie są jak góry: wielcy wydają się z bliska mniejsi, a mali – więksi (…)” - Aleksander Świętochowski Alicja 06.08.2005 rok 3050 g 55 cm Hanna 27.03.2008 rok 3350 g 59 cm Dorotka 21.09.2012 rok 3540 g 58 cm Moje skarby! Kruszynka |
|
|
|
#1467 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jak to mówili lekarze, którzy robili USG chcemy mieć dzidziusia niespodziankę
|
|
|
#1468 |
|
Wtajemniczenie
|
buuuuu nie jade dzisiaj do lekarza
juz sie cieszyłam
|
|
|
|
#1469 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja tez mam przeczucie ze bedzie chlopczyk. ciekawe czy to sie sprawdzi. my na pewno bedziemy chcieli znac plec dziecka. nie wytrzymala bym tyle czasu w niewiedzy. wczoraj na wieczor mnie tak zlapalo z ta cc. bo mysle od strony sexualnej. jak to sie tam pozniej porozrywa i jeszcze to naciecie krocza. przeraz mnie to na chwile obecna. i potem taka rozklapiocha...
|
|
#1470 |
|
Wtajemniczenie
|
też tak zawsze chciałam ale nie wiem czy wytrzymam
zawsze chciałam aby niespodzianką była płeć ale tak myślę sobie ze nie dam rady tyle wytrzymać chociaaaż.... moeze dam radę jednak ? TŻ chce znac płeć bo mówi ze sie wszystko przygotuje wcześniej bedzie wiadomo czy różowe czy niebieskie ale ja nie zamierzam dziewczynki trzymać w różowym kokonie a chłopca w niebieskim. A teraz taki wybór ubranek i wszystkiego ze mozna kolory uniwersalne kupować białe zielone żółte prawda? no a sukieneczek takiemu maleństwu i tak kupować nie będę
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:37.

Kalkulator ciazowy wyliczyl mi termin porodu na 17go pazdziernika. Jutro ide do lekarza

Witamy serdecznie w naszym gronie 
Ryzyko w pierwszym trymestrze jest największe.
chyba przez ten stresowaty dzień wczoraj.