Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 cz III - Strona 81 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-02-07, 09:09   #2401
Linka25
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 cz III

Cytat:
Napisane przez blueberry88 Pokaż wiadomość
Niestety kiedyś mieszkałam koło Piotra i Pawła i zawsze można było kupić coś ekstra na kolację, a teraz koło Carrefoura i nie jest tak fajnie
Też kiedyś mieszkałam obok Piotra i Pawła, zawsze był dobrze zaopatrzony. Teraz mam Almę blisko, ale drogo tam jest dosyć.

Cytat:
Napisane przez KarolinaPW Pokaż wiadomość
tej myśli sie trzymam, że po porodzie będzie lepiej z wygladem, zacznę walczyć o powrót atrakcyjności, tylko zazwyczaj motywacji i systematyczności starcza mi na krótko
czasem jestem ciekawa czy po porodzie uda mi się pozostać zadbaną kobietą Serio - tyle się patrzy i słyszy o kobitkach, które mimo chęci jakoś przestają o siebie dbać. Ale słyszy sie też o tym, że rzekomo jak ciąża = tycie niesamowite i bez kontroli, a potem to już nadwaga forever. To chyba wszystko mity, ja jestem w 16/17 tc. czyli za 2 tyg 5 miesiac, a przytyłam na razie 3 kg. Jem normalnie, tyle, że staram się lepiej jakościowo. I tyle. Potem niby zapotrzebowanie na kalorie wzrasta ale symbolicznie wiec...

Cytat:
Napisane przez karolka110 Pokaż wiadomość
nie wiem czy to możliwe, ale wczoraj późnym wieczorem poczułam jakby małe smyranie od mojej Kruszynki Małż od razu przyłożył ucho i twierdził, że słychać jak pluska, niby inaczej niż jelitka...a potem już była cisza...chociaż nie wiem, czy to możliwe by mógł to słyszeć, ale poczekam na kolejne potwierdzenie
tymczasem całuje i ściskam Was gorąco, odezwę się po powrocie <papa>
wszystko możliwe, a wg suwaczka jesteś w 15 tc.? To jednak troche za wcześnie, chyba że juz rodziłaś?

Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość
ja tam nie myusle o takich rzeczach jak jakies upiekszanie sie po porodzie w okreslonym czasie. Chciała bym szybko wrocic do swojej wagi wiadomo ale bez przesady
Ja zakładam ze przytyje do 16 kilo. Czyli w normie. Ale jesli przytyje 20 to tez sie nic niestanie. Dla mnie dziecko jest najwazniejsze juz teraz a nie moj wyglad, a po porodzie odrazu tez nie bede jakos sie wysilała i katowała by schudnąc. Bedzie na to pora nie koniecznie od razu po.

ja juz wykapana po kolacji

Prince brawo za dojrzałe podejście Najważniejsze zdrowe dziecko a później będziemy się katować.

Trzeba pamiętać ze otyłość mamy to też nic dobrego, przeciwnie.

Ja chętnie bym gdzieś pojechała na weekend, TŻ też. Ale jest tak zimno , że chyba tylko spa wchodzi w grę.

Nicki86 czekamy na ten sam dzień 8 marca Kiedy miałaś ostatnie usg? Bo ja na początku stycznia i do marca nic a nic (zresztą, tak chciałam)
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 09:10   #2402
kejtigda
Wtajemniczenie

Mistrzyniklask i:Wspaniale, nie dziwie się że sie cieszysz, teraz wszystkie zmartwienia na bok!

Prince Polo nie chciałam nikogo urazić, po prostu nie podoba mi sie pogląd (nie odnoszę tego do Ciebie żeby nie było) że jak kobiety są w ciąży to np tyją po 35kg, jedzą wszystko co im stoi na drodze i uważają że to zdrowe i normalne bo przecież im wszystko wolno bo są w ciąży a potem się dziwią że straciły atrakcyjność, pożądanie męża itp. Każdy powinien dbać w miarę możliwości, jak nie możesz ćwiczyć- ja też nie bo ciągle pobolewa mnie brzuch i mam dyskomfort to pilnuje diety, spaceruje, wcieram tony kremów itp Wiadomo że każda z nas chce być piękna, niestety nic samo nie przychodzi.

Ja wczoraj odpadłam bo mdłości wygrały z wizażem A fb też mam od kilku lat, pamiętam że na początku nawet zadnych znajomych tam nie miałam do dodania Ale bardzo lubię ten portal, szkoda że go tak udziwniają ale ogólnie myślę że jest ok.
Stary 2012-02-07, 09:15   #2403
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MistrzyniWKochamCieMisiu Pokaż wiadomość
A ja chciałabym się pochwalić moją radosną wiadomością...
Wczoraj byłam na ogromnie oczekiwanym USG i dziecko żyje także najgorsze ma już za sobą. Drugie już się wchłonęło, został po nim pusty pęcherzyk.
Maleństwo ma 42 mm i wielce się kręciło, machało nam rączkami... to było takie piękne... jak wyszłam z gabinetu to się popłakałam ze szczęścia. Załączam zdjęcia naszego szczęścia z boku, z przodu jak macha do nas rączką i od tyłu (bo straszna wiercipięta)
super, gratuluję
ja już za tydzień zobaczę swoje dziecię

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 09:18   #2404
prince_polo
Zakorzenienie

Cytat:
Wczoraj byłam na ogromnie oczekiwanym USG i dziecko żyje także najgorsze ma już za sobą. Drugie już się wchłonęło, został po nim pusty pęcherzyk.
Maleństwo ma 42 mm i wielce się kręciło, machało nam rączkami... to było takie piękne... jak wyszłam z gabinetu to się popłakałam ze szczęścia. Załączam zdjęcia naszego szczęścia z boku, z przodu jak macha do nas rączką i od tyłu (bo straszna wiercipięta)
super ciesze sie bardzo!!!
Cytat:
Napisane przez kejtigda Pokaż wiadomość

Prince Polo nie chciałam nikogo urazić, po prostu nie podoba mi sie pogląd (nie odnoszę tego do Ciebie żeby nie było) że jak kobiety są w ciąży to np tyją po 35kg, jedzą wszystko co im stoi na drodze i uważają że to zdrowe i normalne bo przecież im wszystko wolno bo są w ciąży a potem się dziwią że straciły atrakcyjność, pożądanie męża itp. Każdy powinien dbać w miarę możliwości, jak nie możesz ćwiczyć- ja też nie bo ciągle pobolewa mnie brzuch i mam dyskomfort to pilnuje diety, spaceruje, wcieram tony kremów itp Wiadomo że każda z nas chce być piękna, niestety nic samo nie przychodzi.
.
aaa no to ja tez takiego tycia 35kilo w ciazy nie pochwalam. tak jak obzerania sie ile wlezie i mowienia sobie ze wkoncu jestemw ciazy.

Sama jak zauwazyłam z ezatrzymuje mi sie woda to zrezygnowałam ze slodkiego. Bo wiadomo tez cce byc atrakcyjna... jako tako w miare mozliwosci co moge zrobic to robie. Ale czasami waga idzie itak w góre i tyjemy wiecej nic chcemy.

A mi głownie chodzilo o powrot do wagi po porodzie. o to sie głownie rozchodzilo. Bo powrociuc do wagi kazdy by chciał wiadome ale nie kosztem dziecka i nie obsesyjnie. I tutaj tez nie chcialam Ciebie urazic, poprostu zaczał sie temat to wyraziłam swoje zdanie ale napisałam tez ze kazdy ma inne ppriorytety i podejscie i nikt do nikogo nie moz emeic pretensji

mnie dopadly lekkie mdlosci rano. Ale zjaadłam sniadanie
6 pierogów ruskich z patelni i przeszło.

nie moge sie dodzwonic do poradni do mojego gina. A chce wiedziec jak wyszedł posiew , moze bedzie zły i bede musiala sie stawic wczesniej niz 28 lutego? ale nikt nie odbiera

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
prince_polo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 09:24   #2405
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pumas Pokaż wiadomość
Tak jak wanilka uważam, że L4 nie jest do końca do odpoczywania, czy regenerowania sił, tylko raczej z konieczności. Wiadome, dzień, dwa L4, żeby urlop zachować na gorsze czasy, to jest ok, ale już teraz brać L4 tylko dlatego, że mam stres w pracy ? Hmmm..... Dla mnie to trochę nieetyczne.

Ja też zazdroszcze ciezarówkom, że nie maja stresu, chodza sobie po parkach, po sklepach, wyjezdzaja nawet na wakacje itp, a kaska leci Ale dla mnie to trochę naduzycie i niestety nie patrzy sie dobrze na takiego pracownika, ktory ledwo dowie sie o ciazy a juz ucieka na zwolnienie. i mowcie co chcecie, nigdy nie mowi się dobrze chyba, że ta osoba po prostu ma ciaze zagrozoną i musi lezec, obija się od szpitala do szpitala itd.

Wiadome, że jak praca jest fizyczna czy z chemikaliami, to w ogole nie ma co polemizować. Ale biurowa?
Hmm nie ma co generalizować, bo jest różnie.. Ja mam pracę biurową. Wróciłam po krótkiej nieobecności do pracy (niedawno) i co? Sparaliżowało mnie. Mówię serio. Przez stres nie mogłam się ruszać. Mój gin wysłał mnie do neurologa, ten stwierdził, ze zaburzenia na tle emocjonalnym. Moje dolegliwości pogłębiały się w stresujących momentach np. na dywaniku u dyr dosłownie sztywniałam. Okazało się ze ciąża + praca to przerasta moje możliwości. A mam pracę na kierowniczym stanowisku, odpowiadam za 30 osób pracujących umysłowo.

Wkleję moją wypowiedź odnośnie do L4 z innego wątku, może lepiej podam link:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=301231&page=5

praca pracy nierówna.
Ja co prawda usłyszałam od jednego lekarza, że jeśli praca nie polega na noszeniu worków z cementem to nie ma mowy żeby była ciężka. Ale wątpię czy ten "lekarz" miał wykształcenie medyczne, w ogóle jakiekolwiek wykształcenie
Ja mam pracę na kierowniczym stanowisku, zespól 30 osobowy. Wyłącznie pracownicy umysłowi.
Przez ostatni czas, przed ciążą, pracowałam po 12 h na dobę, bardzo często również w soboty (większość sobót). Praca w ogromnym napięciu i stresie. Bardzo odpowiedzialna. Pod presją czasu. Żyłam pracą, bo inaczej się nie dało. Płakałam nie raz w pracy i poza pracą ze stresu. Praca śniła mi się po nocach, miałam problemy ze snem. Zero dnia zwolnienia i kilka dni urlopu przez cały rok. Może źle znoszę stres, ale każdy odpowiedzialny człowiek na moim miejscu raczej byłby daleki od luzu...
Do końca 3 mca ciąży nawet nie myślałam o zwolnieniu - na początku oczywiście nie wiedziałam, a później były pewne rzeczy do "dopięcia" i nie mogłam tego tak po prostu zostawić.
Nie chce i nie będę ryzykować upragnionej i mocno wyczekiwanej (1,5 roku starań) ciąży bo może to moja ostatnia szansa. Nie mam juz 25 lat na co może wskazywać mój nick
Teraz wracam do pracy po krótkiej nieobecności i już usłyszałam że czeka na mnie cyt. "sajgon" no fajnie.. w sam raz dla ciężarnej
Pomijam fakt, ze ciężarna może pracować 4 h przed komputerem, a w pracy jestem przed kompem prawie cały czas. To już nie jest takie istotne.

Pomijam również wszystkie "drobne", a dość uciążliwe dolegliwości ciążowe typu senność, mdłości, jakieś bóle, zawroty głowy.
p.s. Ja byłam odważna aż do momentu kiedy nie zaczęłam plamić. Wtedy zagląda strach w oczy.

A wszystkim pracodawcom, dla których jest to uciążliwe mówię: c'est la vie. Ciekawe, czy lepiej by było gdybysmy wszyscy pracowali bez dnia przerwy a naszego pokolenia nie zastąpiłoby kolejne. Bo niby skąd ono ma się wziąć? Większa korzyść dla społeczeństwa jest taka, ze rodzą się dzieci...

Jeszcze tylko dodam, ze za 18 lat w Polsce zabraknie ... 2 mln dzieci (!).

Cytat:
to wspaniale, gratulacje

Edytowane przez Linka25
Czas edycji: 2012-02-07 o 09:35
Stary 2012-02-07, 09:36   #2406
prince_polo
Zakorzenienie

dodzwoniłam sie , jeszcze nie ma tego wyniku, bedzie pewnie jutro albo po jutrze.

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
Stary 2012-02-07, 09:39   #2407
Paula SHIN
Zakorzenienie

Cytat:
nom zabronili..... co zrobic...... ostatnie plamienie jak dostałam to przez orgazm... wiesz jakie mialam wyrzuty sumienia? masakra..... i to nie byl sex. Poprostu ochota robi swoje czasem teraz staram sie unikac nawet zblizec jeszcze jakis czas, mzoe mi lekarz pozwoli........chociaz nie wiem czy tz by sie zmiescił bo jestem tam taka spuchnieta
Wspolczuje, ale jak trzeba to trzeba...
Jak sie w koncu lekarz zgodzi to pewnie z lozka nie wyjdziecie

Cytat:
Napisane przez nel_a Pokaż wiadomość
u nas w rodzinie jest taka śmieszna anegdotka
Ciocia z wujkiem i trójką swoich dzieci wyjechali nad morze na wakacje. Starsza córka biegała w majtkach a chłopcy (bliźniaki) byli poubierani jakby była zima - małe eskimosy zawsze mam ubaw z ciotki że tak chuchała i dmuchała wyprzeć się nie może bo jest dowód w postaci zdjęcia
Też słyszałam że w UK mimo że pogoda inna dzieci nie są tak poubierane - ja to popieram.
Ja tez czapka tylko w zimie.
Ogolnie ja malemu ubieralam jak najmniej warstw. Najczesciej tyle ile ja. A na spacerach widzialam, ze kiedy moj byl w bluzie, inne dzieci czesto byly w kurtkach (np. wiosna czy jesienia). Raczki miewal chlodne, ale dzieci maja kiepskie krazenie i teraz sprawdza sie skore na karku. Zawsze sprawdzalam na spacerze. Byla cieplutka. Wiec po co mu dodatkowe warstwy

---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:38 ----------

Cytat:
Sliczne!

Bardzo, bardzo, bardzo szczesliwa
Nasze Drugie Dziecko

Paula SHIN jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 09:42   #2408
kejtigda
Wtajemniczenie

Ja dopiero ide zaraz kombinować co tu dobrego dziś zjeść Dziewczyny z jakiś tydzień czy dwa temu jak tutaj się aż tak nie udzielałam tylko podczytywałam czytałam post dziewczyny która poszła na usg i nie było widać maleństwa, potem miała iść na drugie bo może się schowalo, niestety nie pamiętam nicku, wiecie może jak skończyła się ta historia?

Robila może któraś z Was cos takiego? http://panitorcikowa.blogspot.com/20...ej-roboty.html ? Bo się zastanawiam

Edytowane przez kejtigda
Czas edycji: 2012-02-07 o 09:44
kejtigda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 09:44   #2409
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paula SHIN Pokaż wiadomość

Ja tez czapka tylko w zimie.
Ogolnie ja malemu ubieralam jak najmniej warstw. Najczesciej tyle ile ja. A na spacerach widzialam, ze kiedy moj byl w bluzie, inne dzieci czesto byly w kurtkach (np. wiosna czy jesienia). Raczki miewal chlodne, ale dzieci maja kiepskie krazenie i teraz sprawdza sie skore na karku. Zawsze sprawdzalam na spacerze. Byla cieplutka. Wiec po co mu dodatkowe warstwy

---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:38 ----------

Sliczne!
Jakiś czas temu dyskutowałam ze znajomą na temat ubierania dzieci.
Opowiadała mi o kombinezonie który został zakupiony na zimę a ona widziała już dzieci poubierane w taki sam w październiku przy +10'C !!
Zastanawiałyśmy się w co te dzieci będą ubrane przy -10'C !
może te mamusie były tak zafascynowane ubraniem że rozum im odjęło.

Stary 2012-02-07, 09:46   #2410
prince_polo
Zakorzenienie

Cytat:
nom pewnie tak juz sie doczekac nie mozemy
Cytat:
Ja dopiero ide zaraz kombinować co tu dobrego dziś zjeść Dziewczyny z jakiś tydzień czy dwa temu jak tutaj się aż tak nie udzielałam tylko podczytywałam czytałam post dziewczyny która poszła na usg i nie było widać maleństwa, potem miała iść na drugie bo może się schowalo, niestety nie pamiętam nicku, wiecie może jak skończyła się ta historia?
niestety okazało sie ze nie ma malenstwa. Miała zabieg

---------- Dopisano o 09:46 ---------- Poprzedni post napisano o 09:45 ----------

Cytat:
Robila może któraś z Was cos takiego? http://panitorcikowa.blogspot.com/20...ej-roboty.html ? Bo się zastanawiam
ja robilam keidys nutelke sama ale z innego przepisu. tam dodawąło sie zoltko jaja, wiec odpada teraz w cioazy. A o tym to nie wiedziaam

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
Stary 2012-02-07, 09:53   #2411
Paula SHIN
Zakorzenienie

Cytat:

Niestety nie bylo dziecka...
Napisala do nas po szpitalu...
Hmm moja mama robila cos podobnego. Ale to byla taka Nutella ze sliwkami. Nawet dobre. Juz ktoras pisala (chyba nawet kilka razy), ze kakao bardzo sluzy w ciazy i ma duzo zelaza , wiec ja bym wyszukala przepis na nutelle, ale nie z gorzka czekolada tylko wlasnie kakao

---------- Dopisano o 09:53 ---------- Poprzedni post napisano o 09:50 ----------

Cytat:
Jakiś czas temu dyskutowałam ze znajomą na temat ubierania dzieci.
Opowiadała mi o kombinezonie który został zakupiony na zimę a ona widziała już dzieci poubierane w taki sam w październiku przy +10'C !!
Zastanawiałyśmy się w co te dzieci będą ubrane przy -10'C !
może te mamusie były tak zafascynowane ubraniem że rozum im odjęło.
Ja nigdy nie zapomne jak (jeszcze w ciazy) szlam w bluzie, to byla gdzies wiosna. Przechodzilam kolo przychodni a tam w wozku blizniaki w kurtkach ZIMOWYCH i CZAPKACH
Ja rozumiem, dziecko moze byc chore. Ale kurtki (mozliwe ze tez kombinezon, nie wiem bo dol byl przykryty kocem). Oboje siedzialy wrecz purpurowe na twarzy. Przechylone w bok jakby mialy zemdlec. Biedne dzieciaczki. Nawet chore dziecko ubiera sie inaczej. Ile to dojsc do przychodzi. Dla dobra dziecka mozna wziac taksowke czy nawet wezwac lekarza do domu...
Taki szok przeszlam, ze do dzisiaj pamietam te biedne purporowe twarzyczki.

Nasze Drugie Dziecko

Stary 2012-02-07, 09:56   #2412
anna99302
Zadomowienie

Nikt mi wczoraj nie odpisał ;-( a mam problem,. mam genetyczne dopiero za tydzień a z OM wychodzi mi inny termin niż z USG. boje się, że będzie za późno na te wszystkie pomiary. DO kiedy można robić USG genetyczne?
anna99302 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 09:56   #2413
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
Niestety nie bylo dziecka...
Napisala do nas po szpitalu...
Hmm moja mama robila cos podobnego. Ale to byla taka Nutella ze sliwkami. Nawet dobre. Juz ktoras pisala (chyba nawet kilka razy), ze kakao bardzo sluzy w ciazy i ma duzo zelaza , wiec ja bym wyszukala przepis na nutelle, ale nie z gorzka czekolada tylko wlasnie kakao

---------- Dopisano o 09:53 ---------- Poprzedni post napisano o 09:50 ----------

Ja nigdy nie zapomne jak (jeszcze w ciazy) szlam w bluzie, to byla gdzies wiosna. Przechodzilam kolo przychodni a tam w wozku blizniaki w kurtkach ZIMOWYCH i CZAPKACH
Ja rozumiem, dziecko moze byc chore. Ale kurtki (mozliwe ze tez kombinezon, nie wiem bo dol byl przykryty kocem). Oboje siedzialy wrecz purpurowe na twarzy. Przechylone w bok jakby mialy zemdlec. Biedne dzieciaczki. Nawet chore dziecko ubiera sie inaczej. Ile to dojsc do przychodzi. Dla dobra dziecka mozna wziac taksowke czy nawet wezwac lekarza do domu...
Taki szok przeszlam, ze do dzisiaj pamietam te biedne purporowe twarzyczki.
gorzka czekolada też jest dobra -
poprawia przemianę materii
r
ozjaśnia umysł i łagodzi niepokój
energetyzuje i pobudza do działania partnerów
uchroni przed chorobami serca
ma właściwości odmładzające

Stary 2012-02-07, 09:58   #2414
kejtigda
Wtajemniczenie

Biedna

Bo nie wiem czy robić, zastanawiam się czy to może wyjść choć ciut do nutelli podobne w smaku Chyba jutro się skuszę
Stary 2012-02-07, 09:59   #2415
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anna99302 Pokaż wiadomość
Nikt mi wczoraj nie odpisał ;-( a mam problem,. mam genetyczne dopiero za tydzień a z OM wychodzi mi inny termin niż z USG. boje się, że będzie za późno na te wszystkie pomiary. DO kiedy można robić USG genetyczne?
z tego co ja wiem to trzeba robić miedzy 11 a 13 tyg
sorry do 14 tc. mozna! tak mi gin napisała na kartce, sprawdziłam.

Edytowane przez Linka25
Czas edycji: 2012-02-07 o 10:01
Stary 2012-02-07, 10:00   #2416
prince_polo
Zakorzenienie

Cytat:
do 13+6 tygodnia

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
Stary 2012-02-07, 10:02   #2417
Paula SHIN
Zakorzenienie

Cytat:
gorzka czekolada też jest dobra -
poprawia przemianę materii
r
ozjaśnia umysł i łagodzi niepokój
energetyzuje i pobudza do działania partnerów
uchroni przed chorobami serca
ma właściwości odmładzające

Wlasciwosci odmladzajace mowisz
Ja nie lubie gorzkiej czekolady
zajadam sie salatka, zaraz robie kawe inke i tosty, a co mi tam. Synek jeszcze spi, to ja sie najem poki moge (przy nim nic nie mozna zjesc, bo zabiera ).
TZ mnie obudzil jak wychodzil do pracy i musialam sprawdzic wizaz. Uzaleznienie?

---------- Dopisano o 10:02 ---------- Poprzedni post napisano o 10:02 ----------

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
z tego co ja wiem to trzeba robić miedzy 11 a 13 tyg
sorry do 14 tc. mozna! tak mi gin napisała na kartce, sprawdziłam.
Mi tez tak ginekolog powiedzial

Nasze Drugie Dziecko

Stary 2012-02-07, 10:03   #2418
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
  • CRL (czyli długość płodu od czubka głowy do pupy) powinien wynosić 45–84 mm
  • optymalny wiek ciążowy do wykonania badania to 11-13+6 tygodni.

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 10:05   #2419
prince_polo
Zakorzenienie

śniło mi sie dzis ze leciała mi krew i skrzepy a do tego juz trzecia noc sni mi sie ze mąz mnie zdradza

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
Stary 2012-02-07, 10:06   #2420
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
  • CRL (czyli długość płodu od czubka głowy do pupy) powinien wynosić 45–84 mm
  • optymalny wiek ciążowy do wykonania badania to 11-13+6 tygodni.

jak robiłam to usg to komputer wskazał zakres w jakim jestem: 11 t4d - 13 t4d Idealnie sie wstrzeliłam. Dlatego gin przyjał 12t 4 d. A ja jestem niemal pewna ze to był raczej 11 tc. (liczę od dnia poczęcia).
CRL wynosiło 61 mm
Stary 2012-02-07, 10:06   #2421
prince_polo
Zakorzenienie

sprawdziłamw senniku krwawic to dobry znak

ale itak nie wierze w takie rzeczy

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
Stary 2012-02-07, 10:10   #2422
Paula SHIN
Zakorzenienie

Cytat:

Ja tez nie wierze, a jednak czasami sprawdzam.
Co wiecej, pewne rzeczy pasuja

Nasze Drugie Dziecko

Stary 2012-02-07, 10:10   #2423
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
jak robiłam to usg to komputer wskazał zakres w jakim jestem: 11 t4d - 13 t4d Idealnie sie wstrzeliłam. Dlatego gin przyjał 12t 4 d. A ja jestem niemal pewna ze to był raczej 11 tc. (liczę od dnia poczęcia).
CRL wynosiło 61 mm
Ja wg OM na genetycznym byłam w 13t0d, wg CRL (64mm) wiek płodu wtedy to 12+6 (czyli dziecko "nadgoniło", bo wcześniejsze USG pokazało wiek płodu młodszy o 5 dni w porównaniu do OM), ale wg BPD (chyba czyli pomiaru głowy) wiek płodu to 13+4, z czego wyliczono średni wiek płodu w USG 13+2 (czyli by trochę wyprzedzał OM, a jestem pewna, że owulację miałam później niż standardowo w okolicach 14 dnia, niewiele, ale jednak). A najlepsze jest to, że jakoś mi się ubzdurało, że wg USG dziecko zawsze było młodsze niż wg OM, teraz spojrzałam dokładnie i surprise

Co do snów, też kiedyś nie wierzyłam za bardzo, ale kiedyś bardzo często śniło mi się, że uciekam i zbiegam po schodach, co wg senników oznacza uniknięcie niebezpieczeństwa. Jakoś kilka dni po ostatnim takim śnie byliśmy na ślubie u rodziny męża. Mieliśmy wracać samochodem z rodzicami pana młodego i teściami, ale że poczuliśmy się zmęczeni wróciliśmy wcześniej z kim innym. Teście wracali tak jak było planowane i mieli wypadek... trafili do szpitala, teściu z lekkimi zadrapaniami głowy, teściowa z mocno poobijanymi nogami. W najgorszym stanie była matka pana młodego (na szczęście przeżyła). Od tamtego czasu myślę, że coś może w tym być, chociaż nie wszystko mi się sprawdza.

Edytowane przez agunia82
Czas edycji: 2012-02-07 o 10:18
agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 10:11   #2424
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:

sny to indywidualna sprawa. To między innymi to o czym myślimy jak i to co nam podsuwa podświadomość
także należy traktować to z przymrużeniem oka.

Inną sprawą są sny osób które mają jakby prorocze sny.

Mojemu koledze śniło się że zaginęło dziecko i zostało odnalezione w lesie - pasuje to do tej małej Madzi - ona została odnaleziona na obrzeżach parku.
Mówił mi że od czasu do czasu śni mu się coś co później się dzieje.

Stary 2012-02-07, 10:16   #2425
prince_polo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość

Co do snów, też kiedyś nie wierzyłam za bardzo, ale kiedyś bardzo często śniło mi się, że uciekam i zbiegam po schodach, co wg senników oznacza uniknięcie niebezpieczeństwa. Jakoś kilka dni po ostatnim takim śnie byliśmy na ślubie u rodziny męża. Mieliśmy wracać samochodem z rodzicami pana młodego i teściami, ale że poczuliśmy się zmęczeni wróciliśmy wcześniej z kim innym. Teście wracali tak jak było planowane i mieli wypadek... trafili do szpitala, teściu z lekkimi zadrapaniami głowy, teściowa z mocno poobijanymi nogami. W najgorszym stanie była matka panny młodej (na szczęście przeżyła). Od tamtego czasu myślę, że coś może w tym być, chociaż nie wszystko mi się sprawdza.
ojej, no to faktycznie mieliscie szczescie.......

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
Stary 2012-02-07, 10:20   #2426
nel_a
Zakorzenienie

a mnie się śniło tydzień przed zrobieniem testu że leżę w łóżku - właściwie jestem w pół śnie a do mojej piersi "przyczepione" jest dziecko
ale wtedy oglądałam program na tvn style - 7 kobiet, karmienie piersią.

Stary 2012-02-07, 10:22   #2427
nynka87
Zakorzenienie

GG do nynka87 Send a message via Skype™ to nynka87

Cytat:
To podobnie do mnie, tez we wrzesniu odstawilam tabletki
o widzisz i kiedy Wam się udało?
Cytat:
Napisane przez branzoletka Pokaż wiadomość
Nie sądze Ale jak wiesz kiedy twojej jajeczko spotkało TEGO plemnika() to dodaj sobie do tego dnia 40 tyg. Ja też musze policzyć ale ciągle to odkładam Myśmy"ruszyli machinę" 3o listopada więc po ok.20godz. czyli 1 grudnia powstało nowe życie
wiem mniej więcej dzień w tą czy w tą nie robi różnicy, chodzi tylko o to że ja mam długie cykle i od miesiączki do jajeczkowania mijają 3 tygodnie więc zastanawiałam się czy mój termin porodu się nie przesunie
kurczę tak czytam że Wy już kupujecie ubranka, ja też już bym chciała...
Stary 2012-02-07, 10:25   #2428
Paula SHIN
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nynka87 Pokaż wiadomość
My sie nie staralismy jeszcze o drugie dziecko Mialam zrobic przerwe od tabletek i zmienic je na inne.
Zabezpieczalismy sie. Po prostu ktorys "plemnik terminator" sie przemiescil Z TZ sie smiejemy, ze to byl wyszkolony specjalny agent

Nasze Drugie Dziecko

Stary 2012-02-07, 10:30   #2429
Linka25
Zakorzenienie

branzoletka napisałaś:
Ale jak wiesz kiedy twojej jajeczko spotkało TEGO plemnika() to dodaj sobie do tego dnia 40 tyg.

wg mnie do daty poczęcia trzeba doliczyć 38 tyg.
40 tyg to liczy się ale od daty OM (przyjmując ogólne ałożenie że po 14 dniach jest owu, co oczywiście nie u każdego tak się układa).

---------- Dopisano o 10:30 ---------- Poprzedni post napisano o 10:27 ----------

Cytat:
Napisane przez nynka87 Pokaż wiadomość

wiem mniej więcej dzień w tą czy w tą nie robi różnicy, chodzi tylko o to że ja mam długie cykle i od miesiączki do jajeczkowania mijają 3 tygodnie więc zastanawiałam się czy mój termin porodu się nie przesunie
kurczę tak czytam że Wy już kupujecie ubranka, ja też już bym chciała...

ja też mam długie cykle i owu około 18dc. (raz sprawdziłam)
znam prawdopodobną date poczęcia - doliczam do niej 38 tygodni i wtedy date porodu mam na 29 lipca.
Z usg - 22 lipca.
Dokładnej daty OM nie pamiętam
Stary 2012-02-07, 10:32   #2430
Paula SHIN
Zakorzenienie

Cytat:
branzoletka napisałaś:
Ale jak wiesz kiedy twojej jajeczko spotkało TEGO plemnika() to dodaj sobie do tego dnia 40 tyg.

wg mnie do daty poczęcia trzeba doliczyć 38 tyg.
40 tyg to liczy się ale od daty OM (przyjmując ogólne ałożenie że po 14 dniach jest owu, co oczywiście nie u każdego tak się układa).

Ale dziecko i tak przyjdzie na swiat wtedy, kiedy bedzie chcialo W koncu prawidlowo moze przyjsc od 38 do 42 tygodnia. Ale wydaje mi sie, ze raczej do 41 wywoluja, bo przeciez im dluzej czekaja tym bardziej zaczyna byc niebezpiecznie...
Moje 2 kolezanki tak trzymali. Od 40 tygodnia kazali sie zglaszac do szpitala co 2 dni. Duzo spacerowac, myc podlogi, okna, wysilac sie itd. Zeby mozliwe przyspieszyc akcje.

Nasze Drugie Dziecko

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości