|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4471 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: przetłuszczające się włosy- WATEK ZBIORCZY
Cytat:
![]() Przejrzalam pobieznie i bardzo zaciekawilo mnie to kakao. Jutro jak bede miec wiecej czasu przeczytam caly watek ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4472 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#4473 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U mnie woda brzozowa na przetluszczanie tez nic nie pomogla, ale w niektorych miejscach pojawily sie baby hair. Jesli chodzi o odstawienie silikonow, to potwierdzam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4474 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz przez te czapki jest jeszcze gorzej :/ Ja używałam i suchych szamponow, talków, pudru Dr Hauschki, ale wszystkie mają taką samą wadę - bielą włosy, widać je po prostu, nawet jak się dobrze wyczesze. Pewnie blondynki będą bardziej zadowolone ![]() Stosowałam też algi mikronizowane, ale jak dla mnie śmierdzi strasznie! Taki zapach... bezdomnych... nie byłam w stanie używać. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4475 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4476 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4477 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4478 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() |
#4479 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4480 |
Wtajemniczenie
|
cześć Wizażanki
jestem posiadaczką maxi przetłuszczających sie włosów ![]() mam 26 lat, a od 14ego roku życia muszę myć włosy 2 x dziennie (z jedna krótką przerwą na łykanie Izoteku, oraz z przerwą na tabsy anty) reszta zabiegów nie pomaga ![]() Mam za sobą mycie w niezliczonej ilości szamponów, nakladanie niezliczonej ilości odżywek, papek, masek i toników, czy wód np brzozowych/pokrzywowych etc Jestem też wymęczona myciem włosów odżywką, olejowaniem, a także stosowaniem olejków eteryczych solo i z z szamponami, odzywkami - działa na chwilę, szczególnie mój ulubiony z drzewa herbacianego. Mam za sobą przejscie z szamponów silikonowych, SLSowych etc na naturalna pielegnację (szampony dziecięce, bez SLSów, oblepiaczy i z minimalna liczba podrażniaczy konserwantów, bezbarwników i innych rzeczy). Mnie to nie sluży, włosy źle wyglądają na wiekszości z tych naturalnych myjadeł. Moim włosom bardzo nie podoba sie tez pudrowanie, (sucho szamponowani) chociaż robie to od wielu lat, ale sporadycznie, ponieważ moje delikatne wloski niezbyt na tym korzystają. Włosy owszem wygladają na umyte, nie ma na nich grama tluszczu, ale za to są szorstkie, oklapnięte, niemiłe w dotyku i zapachu, a czasem widac drobinki pudru na skórze głowy, czasem wloski w niektórych miejscach są wybielone. Także suche szampony, pudry i ich mieszanki też potestowałam i jest to tylko doraźne rozwiązanie, Awaryjne i nieskuteczne Nie pomagaja też wizyty u fryzjera, (z zabiegów nie korzstałam, bo i po co, strata kasy), nie pomagają ani odpowiednie cięcia do przetłuszczających sie włosów, ani proponowane przez fryzjerę diaboliczne unoszenie u nasady (tapiry pierdziulnięte) - skóra głowy i tak się tłuści, a wlosy szczególnie tak delikatne ja moje, starsznie sie niszczą (chociaż dlużej wyglądaja na świeże, ale to tez doraźny zabieg, Awaryjny i nieskuteczny na dłuższą metę) Nie pomaga suplementacja ani ziololecznictwo, od ktorego nabawiłam się sciemnienia włosków na całym ciele (za duzo pokrzywy), przyrost włosków na calym ciele (mniam mniam cynk), pogorszony trądzik (duzo za dużo wit B12) itd itp Napary ziołowe choć smaczne i zdrowe, nie są do picia na dluższą metę, a uzywane na skóre głowy i włosy szybko je przesuszają i mam jeszcze gorszy łojotok ![]() Dieta bogata w zbożowe produkty, zero cukru (only prawdziwy miód 1 raz dziennie do kawy czy herbaty), zero alkoholu, z tłuszczy tylko olej winogronowy oraz prawdziwe masło, żadnych margaryn, smalczyków, olejów z dużą ilościa kwasów nasyconych. Nie smażyłam (dusiłam, piekłam, gotowałam), nie podjadałam miedzy posiłkami, za to piłam ze 2 litry wody mineralnej zamiennie ze źródlaną (co jakiś czas zmieniajac 'ujscie' by dostarczyc sobie róznych minerałow). jedzenie chudego mięsa, oraz dużej ilosci ryb, uszczupliło mój portfel.. Codzienne objadanie sie warzywami i owocami, oraz kefirami i owsiankami to przyjemna rzecz, ale poprawy nie widzę na glowie... natomist świetnie sie na takiej dietce chudnie, 5 posiłków dziennie do syta, a leci sie z kilogramów jak przeciąg.. Włosy myje deikatnie, nie szarpiąc i nie skrobiąc, w ciepłej wodzie, zwykle raz nakałdając szampon i masujac, spłukujac chlodna. Susze jak trzeba tylko chłodnym nawiewem, uzywam grzebienia. Niezbyt często przeczesuje włosy, w ciagu dnia w ogóle w nich nie grzebię. Aha ich świeżość o parę godzin przedłuża szamponetkowanie (np Pallete), po takim malowaniu szamponem mam kilka godzin do przodu nim przyjdzie tlustość Ale do bani to wszystko... po kuracji Izotekiem doszło mi na łeb masowe elektryzowanie, a do tego moje liczne babyhair nie daja sie ujarzmic lakierem d0 włosów i szukam jakiś protipów w związku z powyższymi Ostatnio dłuższy czas nie eksperymentowałam z szamponami i odzywkami, więc na nowo przeglądam KWC w poszkiwaniu nowosci i/lub czegos co jeszcze nie testowałam. Aha, no i apteczne specyfiki, seboradin mam zaliczony, bez spektakularnych efektów, Nizoral też. Obecnie szukam w aptekach szamponu L`Biotica, Ketoxin Forte, ale bezskutecznie w moim mieście. Zamówiłam w 2 aptekach i czekam czy beda miec na hurtowni Taki cholera los, uwarunkowany genetycznie, że trzeba sie tak strasznie męczyć, bo takie zycie jest bardzo stresujące. Rano (4:00) umyjesz skalp, a po poludniu (8 godz w pracy) masz włosy jakby Ci ktoś ociekajacego olejem nalesnika na łeb zarzucił.. Chcesz wieczorem wyjść z TŻem? to znów myj włosy bo tak się wśród ludzi pokazac nie można.. Wracasz późno do domu (1:00 wnocy) musiz umyć wlosy bo jak sie położysz z brudasami spać to rano masz kaszkę i krostki na policzkach i czole.. i tak sie to kręci od 12 lat mojego zycia wyżaliłam się, kto dotarł do konca tego pozdrawiam ![]()
Edytowane przez Silwena Czas edycji: 2012-02-07 o 09:30 Powód: połykanie literek |
![]() ![]() |
![]() |
#4481 |
Zakorzenienie
|
Silwena a robiłaś sobie jakieś badania, np. hormonalne?
#4482 |
Wtajemniczenie
|
aj, wiedziałam, że o czyms zapomne
![]() sprawdzano mi hormony tarczycy, testosteron, androstendion, DHEA-SO4, ja na własną reke sprawdzałam prolaktynę, progesteron i cos tam jesio ale z pamięcia juz gorzej owszem w trakcie brania tabletek anty jest kilkugodzinna poprawa ![]() ![]() do tego zapomniałam napisać, że dermatolozka starej generacji, poradziła mi "wziąć włosy na przetrzymanie" - więc siedziałam w domu i przez 3 miechy myłam glowę raz w tygodniu.... (miałam koszmarnie wzmozony trądzik, równiez na skórze głowy + strupy, gule i swędzenie, łupież, ale tez trądzik na karku, plecach, za uszami). Łojotok bez zmian, po powrocie do mycia normalnego było ja dawniej. Nie wspomne juz o wcierkach robionych na recepte na zaówinie i innych plugastwach które wcierałam w skóre głowy i nic z tego EDIT: Najczęściej uzywam 2óch szamponów zamiennie, łagodnego do codziennej pielegnacji (Isana, Owoce i witaminy lub Alterra Volumen, Papaja i bambus) i przeciwlupiezowego/przeciwlojotokowego/przeciwgrzybicznego (Nizoral, Ziaja Mięta, Pollena-Ewa Czarna rzepa, etc) jako oczyszczacza, czasem dodaje szampon z silikonami bo moje włoski ladniej wyglądają dzieki silikonom. Sprawa ma się tez tak, że nie kupuję kosmetyków testowanych na zwierzetach, chociaż niestety mam wśród nich kwc do swoich wlosów.. no i przez to mam ograniczony wybór do testowania
Edytowane przez Silwena Czas edycji: 2012-02-07 o 10:51 |
![]() ![]() |
![]() |
#4483 |
Przyczajenie
|
Silwena, a próbowałaś zasięgnąć porady trychologa?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4484 |
Wtajemniczenie
|
nie, pierwsze slyszę tą nazwę i właśnie Googluje kto to i gdzie to
![]() rozważę wizyte w tym “Hair SPA & Body Wellness”, dziekuję za podpowiedź. ps. dla sucho szamponujacych - świetne na ciemne wlosy jest połączenie pudru z cynamonem. Osobiście uzywałam pudru bambusowego. O wlaściwościach cynamonu nie muszę chyba sie bardzo rozpisywać - ale wspomne, że pomaga w walce z grzybicą, a my często nie wiemy czy przpadkiem drożdżaki nie atakuja naszej skóry głowy
Edytowane przez Silwena Czas edycji: 2012-02-07 o 11:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#4485 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Silwena, a z hormonami masz wszystko w porządku? Mówiłaś, że jakieś badania hormonalne robiłaś. A jakie wyniki były? Prawidłowe?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4486 |
Wtajemniczenie
|
no witam, witam
Wyniki miałam za każdym raZem prawidłowe, moje problemy ze skórą i włosami to wina genów, nie hormonów czy złej pielegnacji. Co nie znaczy, że nie będę szukać czegos co chociaż na troche pomoże ![]() ps. popróbuje zów z olejem kokosowym i olejkami eterycznymi (rozmaryn, szałwia, drzewko, pomarańcza, limetka kwasna) Zakupie tez Seboradin, chociaż kiedys niezbyt pomagał, to jednak dam mu jesio szanse, zobaczymy W aptekach ni zamówili mi Ketoxinu ![]() Będę stopniowo wdrażać te wspaniałości w pielegnacje, zobaczymy co pomoze
Edytowane przez Silwena Czas edycji: 2012-02-07 o 17:22 |
![]() ![]() |
![]() |
#4487 |
ma zielone pojęcie
|
Silwena, a jak jest u Ciebie z poceniem się? Masz nadpotliwość?
---------- Dopisano o 18:27 ---------- Poprzedni post napisano o 18:25 ---------- A, i jakie tabletki antykoncepcyjne brałaś? Jakieś, które miały w składzie cyproteroni acetas? Diane-35 i jej odpowiedniki to mają.
#4488 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A z tabs oczwiście Diane35 ![]() teraz po kuracji Izotekiem żaden gin nie chce mi przepisać nic w tym stylu (jaiś czas temu prosłam o Sindi35), daja mi recepty na Yasminelle, ale nie wykupuje czemu pytasz ? wiem, że jest taka mozliwość, że mimo wyników w normie moge miec cos pokopane z hormonami, czasem takie misterne niuanse trudno wyłapac w badaniach, takie opinie słyszałam ja obstawiam geny ![]() moj brat ma 30lat i nie wyrósł ani z tradziku ani z koszmarnego łojotoku skóry całego ciala i koszmrnej potliwści właśnie tez calego ciala mój ojciec lat 56 - cała twarz i plecy w kaszakach, zaskórnikach otwartych i zamknietych, krostach, łojotok koszmarny, etc moja babcia do ostatnich dni swojego zycia miała lojotok i zaskórniki pocieszam sie tym, że żadno z nich mimo niezłego rozbryzgu wieku nie ma/mialo zmarszczek ahm, warto wspomnieć, że mam lojotok wzmozony nie tylko na skórze głowy, ale tez twarzy, plecach - choć dużo mniej niż kiedyś
Edytowane przez Silwena Czas edycji: 2012-02-07 o 20:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4489 |
Zakorzenienie
|
Silwena, ja mysle, ze mozesz miec wrodzona nadwrazliwosc na androgeny- wyniki badan mialas normalne a do tego reagowalas dobrze na antyandrogeny
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4490 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() |
#4491 |
Wtajemniczenie
|
Witaj truskawkowawiosno
pamiętam, że obgadałyśmy już kiedyś tą opcję ![]() moja wiedza to tylko to co wiem od Ciebie ![]() Chatul wierzbownicy chyba nie piłam, ale robiłam sobie kuracje sylimaryna i nic nie dalo (pite rok) o wierzbownicy czytałam sporo na LU, nie mogłam jej dostać nigdzie i odpuściłam, może powalcze o nia jeszcze raz ![]() zima/okres grzewczy to taka pora gdzie przetłuszczanie bardzo mi doskwiera (mycie minimum 2x dziennie, gdy dzo gdzieś wychodzę do 3, jak siedzę w domku to 1 raz na noc - a rano kluski ![]()
Edytowane przez Silwena Czas edycji: 2012-02-07 o 21:52 |
![]() ![]() |
![]() |
#4492 | |
Zakorzenienie
|
nie wydaje mi sie, zeby dala efekt podobny np do diane 35 u Silweny
![]() pamietam, ze u mnie pakowanie w siebie duzej dawki wierzbownicy dawalo efekt powiedzmy 3/10, gdzie Diane 35 7/10, a Yasmin 9/10 wcinanie tego zielska nie bylo zbyt przyjemne, do tego powodowalo u mnie duza sennosc- efekt moim zdaniem nie byl wart poswiecenia, ale moze u kogos innego byloby lepiej Cytat:
![]() ![]() ![]() mozesz sprobowac z ta wierzbownica, ale jak juz cos to odradzam picie (za slaby efekt), lepiej od razu ziele w tabletkach albo susz jak napisalam wyzej, najlepiej na moje wlosy i twarz dzialaly tabletki Yasmin, lepiej niz Diane 35, ale niestety skutki uboczne byly zbyt uciazliwe. sa tez na rynku inne antyandrogenowe, nazywaja sie Madinette, podobno swietnie sobie radza z łojotokiem. zdesperowana nie jestem, bo dramatu u mnie juz nie ma jak 2lata temu, ale moze kiedys bede miala okazje sprawdzic ich dzialanie ![]() Edytowane przez truskawkowawiosna Czas edycji: 2012-02-07 o 22:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4493 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
miło, że mnie pamiętasz ![]() szkoda, że do przekazania miałam znów złe nowiny, ale dodam teraz speszyl for Ju, że mialam przez ten czas i dobre chwile ![]() Miałam roczną kuracje Izotekiem, to naprawde wspaniały lek, sprawił, że wyleczyłam [odpukać] tradzik z pleców, klatki, twarzy, etc (miałam go tez za uszami, na karku, na głowie), a teraz mam kilka zaskórniczków i pare malutkich krosteczek w ciagu miesiąca i to tylko na twarzy, na pleckach zdarzaja sie pojedyncze zaskórniki. Tylko ten łój jest duzy, znów moge go zeskrabywac paznokciami z pleców, zdrapywać ze skóry głowy.. miażdżą psychę, owszem, ale trzymam mimo to głowe w górze (przynajmniej mam na niej wlosy, nie jak po odstawce Diany35 - przerzedzenia xD) EDIT: Rossmann przeprowadza testy na zwierzętach???????!!!!!!! ! OMFG ![]() to dopiero zmiażdżyło mi psyche
Edytowane przez Silwena Czas edycji: 2012-02-07 o 23:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4494 | ||||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
#4495 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez truskawkowawiosna Czas edycji: 2012-02-08 o 09:19 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4496 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
kupię szampon Seboradin Nigre, przed Izotekiem nie pomagał, ale może teraz bedzie inaczej, będę dolewać do zwykłego everyday szamponu olejki eteryczne (biały grejpfrut, limetka kwaśna, drzewko herbaciane, rozmaryn), ponieważ nie chce mi sie bawić z olejem kokosowym, czy nafta kosmetyczną, to kupię ktoryś olejek Alterry. Zacznę od oczyszczenia skóry głowy i włosa, jak to nic nie da to mocno je nawilże/natłuszcze - każdą z tych zabigów bedę stosować chociaż do 3-4 tyg, jak oba nie zdadzą egzaminu to popróbuje rano oczyszczac na noc nawilżać. Oby dotrzmać do decyzji o tabsach anty, bo mam zamiar podrażnić troche te moje geny ![]() ps. starsznie wkurzają mnie moje babyhair, stoja mi wokół twarzy na sztorc i nie moge ich lakierem przycisnąć, uzywacie jakichś żeli czy gum do Waszych przetłuszczających włosków? Z elektryzowaniem sobie w miare radzę, mgiełką w sprayu (hydrolat lub olejek eteryczny z wodą)
Edytowane przez Silwena Czas edycji: 2012-02-08 o 09:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4497 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4498 |
Wtajemniczenie
|
truskawkowawiosna
o taaak, warto powracać do dawniej testowanych kometyków ![]() a z Jantarem sie znamy, ale odkąd zmieniłam diametralnie miejsce zamieszkania to nie rozeznaje sie w tutejszych aptekach i sklepach zielarskich i wciąż szukam swoich nowych źródeł pewnie i na odzywke i mgiełke Jantar tez przyjdzie pora Cieszy mnie, że przedłużyłaś sobie świeżość skalpu! Dobra decyzja z tym powrotem do przeszłości ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4499 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bardzo zachwalany jest tez krem z Biedronki do rąk z masłem shea, dużo dziewczyn stosuje go do ujarzmiania niesfornych kłaczków ![]()
![]() |
#4500 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Donoszę, że Seboradin na razie sobie radzi z moją głowką, jakieś 4-5 godzin dlużej mam świeży skalp. Czyli rano myję (9ta) a wieczorem (ok 18ta) sa w miarę znośne, nie śmierdolą i można się ludziom pokazać. pewnie za jakiś czas to minie ale na razie się cieszę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:45.