|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#55831 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XII część zakręconej opowieści
dziekuje basiu. Pomyśle.
Pierw musze wymyc ten kolor bo jest ppaskudny,,
|
#55832 |
|
Raczkowanie
|
Staram się was teraz czytać codziennie w telefonie chociaż. I dokunuję nowych zakupów zainspirowana waszymi opisami.
Nabyłam m.in. Jantar. Wiem, że lepiej tego nie psikać na włosy, bo ma alko i może wysuszać. Podrzućcie jak mogę go stosować. Mieszać z czymś? Można robić np. wcierkę na 2-3h przed myciem na skalp + olej z odżywką na włosy i po tych 3h mycie + reszta pielęgnacji. Czy wcierka tylko po myciu jak włosy jeszcze mokre a skalp ciepły. Dodam, że nie używam w ogóle silikonów i w sumie nic do stylizacji oprócz żelu aloesowego w typie Palomy. Ale chce nabyć ten czarny Issany, o którym piszecie, albo w końcu podjąć próbę z lnianym. Będę wdzięczna za podpowiedzi co do Jantara. |
|
|
|
#55833 |
|
Raczkowanie
|
Tak się ucieszyłam, że w końcu nadrobiłam poprzednią część, a tu już 9 stron w nowej - tracę nadzieję na bycie na bieżąco
![]() Odpowiadam na bardzo stare posty, pewnie zapomniane już :Eloe, pytałaś (https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=4075), czy próbowałam bardziej wnikających olejów (narzekałam na suche i sztywne włosy na drugi dzień po umyciu)- palmowego jeszcze nie, a kokos tylko na końcówki, i w sesie na skórę głowy - wygląda na to, że mi wysusza lekko włosy (akurat mnie spuszenie nie przeszkadza, ale taka sztywna miotła się robi, matowa - może to trochę wina żelu? o problemie z żelami niżej więcej) Radziłaś nakładać z olejem Biovax z lecytyną, wypróbuję (jakiś konkretny rodzaj Biovaxa, czy wszystkie są równie dobre?). Pisałaś ,,Jantar usztywnia włosy, więc nadaje się do stylizacji i odświeżenia loków. Trzeba tylko pamiętać, by go odgnieść, gdy już wyschnie. Wówczas strączków nie będzie " - jak Jantar mi usztywni i ustrączkuje - to nie umiem tego odgnieść, za miękkie i giętkie to usztywnienie (ale zwykle się zdarza, że Jantar nie zlepia włosów, tylko ładnie unosi u nasady - może zlepia tylko wtedy, jak spotka się z nałożonym wcześniej za wysoko żelem? jasne, że żelu nie nakładam na skórę głowy, ale przy odgniataniu czy plunkingu ,,przesunie się" wyżej, stąd może być taka reakcja?).No właśnie, mam taki problem: często mi się zdarza, że po nałożeniu żelu (wszystko jedno na mokre, czy tylko zwilżone włosy) robią się bardzo ładne falki/niemal loczki, ale rzadko sucharki - te żelowe strączki są na tyle elastyczne, że nie nadają się do odniecenia. Delikatny żel (JMO) udało się nawet ostrożnie rozczesać TT (unikam czesania, do tego na sucho, ale inaczej się w tym przypadku nie dało), ale mocny - zlepia trwale, i nie chce się odgnieść, nie mówiąc o rozczesaniu. Po żelu lnianym też mi się zrobiły takie elastyczne strączki, a nie sucharki. Coś robię nie tak, tylko co? Na umyte, ociekające włosy nakładam odżywkę bs (jakaś Joanna, albo Nivea FC), trochę odgniatam rękami, nakładam żel, potem odciskam w bawełnianą ściereczkę. Po wysuszeniu czasem jest ok, sucharki same się odgniatają już w czasie suszenia dyfuzorem, a czasem zostają właśnie takie elastyczne pasma nie do odgniecenia. Na drugi dzień zwilżam włosy rękami i dokładam trochę żelu, czasem wcześniej odzywkę i jakiś olej na końcówki (kokos, argan), i ilość pasm nie do odniecenia drastycznie wzrasta. Spróbuję nie nakładać żelu przy reanimacji, ale do tej pory nie udało mi się powstrzymać ![]() Co może być powodem tych nie dających się odgnieść elastycznych strączków? za mało żelu, za dużo, w złym momencie nałożony? nie trafiłam na to, żeby ktoś inny miał taki problem. Chyba nie zależy to od rodzaju żelu, bo wypróbowałam różne, najlepszy efekt chyba był po Bielendzie (najmniej elastycznych strączków) Pytanie dodatkowe, jakie zadałaś, brzmiało, kiedy ostatnio je podcinałam - w listopadzie, sama, z prostych zrobiłam sobie łagodne ,,u" i taką bardzo nieśmiałą jedną warstwę ,,wierzchnią". Końcówki mimo tego wrażenia suchości wydają się ok, i nie odstają wyglądem od reszty. Większą różnicę widzę między warstwą wierzchnią a dolną - dolna jakościowo lepsza, i czasem - o cudzie! - bardziej skręcona od wierzchniej. Nie rozumiem moich włosów ![]() Ostatnio miałam trochę mniejsze wrażenie miotły - podejrzewam, że powód jest prosty: w ciągu 10 dni najdrastyczniejszy środek myjący to była Isana babasu (tylko raz - zmywałam nią maseczkę z rycyną), poza tym myłam indyjskimi proszkami (shikkai, brahmi, amla). Nie wiedziałam, że to w ogóle możliwe Moje włosy ewidentnie nie lubią się z detergentami, i trudno je obciążyć. Eloe, DMKa - zastanawiałyście się, kiedy będzie JMO w Marionnaud - jest np w Marionnaud w SCC w Katowicach, czyli jest, ale nie w każdej... JMO zamawiałam też tu: matique.pl (warto popatrzeć też tam na kosmetyki do twarzy, fajne składy mają) i ceny takie same, jak w stacjonarnej drogerii. Eloe, pisałaś, że chętnie wypróbowałabyś Bardzo mocno utrwalający żel do stylizacji włosów Lavery - no właśnie mam go na włosach pierwszy raz. Koncertowe elastyczne pasma nie do odgniecenia. Utrwala mocno, fakt - pasma są trudne do rozdzielenia nawet palcami, ale odgnieść się nie dają. Jeszcze będę próbować w innych kombinacjach. Usiłowałam zrobić zdjęcia, ale wychodzą przekłamane - albo nic nie widać, albo super efekt - bo prawdę mówiąc, nie mogę narzekać, efekt końcowy nie jest zły, problem wychodzi w dotyku dopiero... |
|
|
|
#55834 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Do stosowania jako wcierka (najlepiej po przelaniu do buteleczki z atomizerem lub do strzykawki dla wygodniejszej aplikacji), oraz w psikadlach do wlosow - spojrz w receptariuszu
|
|
|
#55835 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
jeszcze nie do końca suchych? Tak coś mi się wydaje jakoś...Idę lulać, zakręconych snów Lokaski
|
|
|
|
|
#55836 |
|
Zadomowienie
|
Eloe gratuluję mieszkania
![]() w codzienniku efekt po dżemie, tyle dzisiaj udało mi się obfocić, jutro pewnie nie będzie czego ![]() Kurczę staram się czytać ten wątek na bieżąco a i tak potem nie pamiętam co kto pisał i co ja chciałam... ![]()
|
|
#55837 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Sorka za powycinane tło.
Edytowane przez eiri Czas edycji: 2012-02-09 o 10:00 |
|
|
|
|
#55838 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po prostu zapamiętać, że włosy nie lubią słonecznika zimą w danym zestawie. Daj mu szansę wiosną, a teraz jednonienasycone? Cytat:
Oczywiście że mam już kartę ![]() I wielką oj wielką akcję denko ![]() Będę tam zaglądać bo mają Ziaję Ulgę i dobrą półkę dzieciową i CP! [QUOTE=eiri;32176401]Uaaaa piknie ![]() Yarr - fajnie Że też wpadłaś na ten żelfix
Edytowane przez AjriszMarta Czas edycji: 2012-02-09 o 06:17 |
||
|
|
|
#55839 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
[QUOTE=eiri;32176401]O, rany. coraz cudniej!!! I jakie pokrecone i błyszczące Zapiszę potem w codzienniku, co poszło ostatnio, bo zapomnę na bank. Znów mi zjadło posty. Kamki, piekne, pokreciły się chyba jeszcze bardziej niż poprzednio! Felek, mam nadzieję, że uczciłaś należycie Nie zdażyłam na czas.
|
|
#55840 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Coś w cytowaniu namieszane
eiri zdjątka wrzuciła Cytat:
![]() JAKA ZIMA U NAS! ŚNIEG SYPIE! oczywiście ludzie zaskoczeni, spóźnienia, korki
|
|
|
|
|
#55841 |
|
Kazar Lady
|
Ale blask !!
---------- Dopisano o 09:21 ---------- Poprzedni post napisano o 09:20 ---------- tez myslałam, że to mnie chwalą |
|
|
|
#55842 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#55843 |
|
Kazar Lady
|
Yarrowia byłam widziałam, jest bardziej niż bosko !! Pięknie
![]() dobrze, że nie zjadłaś tego dżemu ![]() ![]() :sli na:
|
|
|
|
#55844 |
|
Rozeznanie
|
U mnie sypało pół nocy i nadal nie ustaje.
Yarr, ślicznie w codzienniku. Moje też dołączyłam. Spadam odpalać i przedzierać sie przez śnieg.paaa
|
#55845 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() się zaśliniłam, jak zwykle cudne włoski Ajrisz, w SP u mnie tyz nie było tej ulgi, szukać jej przy myjadłach do twarzy? |
|
|
|
|
#55846 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() w moim SP wszystkie Ziaje Ulgi stoją przy szafie z paznokciowymi lakierami itp. Niedaleko kremów do twarzy i kosmetyków kolorowych Będę myśleć o wymiankach niedługo to mogę dokupić ZU i dołożycz do paczki. Tylko niech rodzina pojedzie i da mi posprzątać ;] |
|
|
|
|
#55847 |
|
Strażnik Wizażu
|
Swoje dzisiaj pokażesz to też będą chwalone na pewno
![]() Nie spodziewałam się ![]() Dziewczyny, odebrałam te drożdże Lewitan...na opakowaniu napisane żeby ich dziennie 12 brać lekkie przegięcie chyba zwłaszcza, że nie są łatwe do połknięcia. Ciekawe czy cokolwiek dadzą tylko 2 dziennie...
|
|
|
|
#55848 |
|
Wtajemniczenie
|
W moim poście było zamieszanie z niezamkniętym znacznikiem html
Już poprawiłam.Dzięki dziewczyny za pochwały Agrafko, mnie też się tak naprawdę nie chce kombinować. Żeby mi się chciało dbać o włosy, muszę sobie wymyślać dodatkowe atrakcje Lubię badać, sprawdzać teorie, mam trwałe skrzywienie charakteru po polibudzie bo jest Przyjedź do Łodzi a poznasz nowe znaczenie terminu pustynia kosmetyczna
|
#55849 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
noooo ale bede próbować i zobaczymy co mi wyczaruje na glowie ![]() teoretycznie jak podetnie się wierzchnie warstwy to beda lekkie i powinny sie unieść... boję się tylko i wyłacznie ze na najdłuższej warstwie niewiele mi zostanie... u mnie chyba 3 warst wię nie uda zrobić... zobacz Dmki zdjęcia... tak u siebie robic mniej więcej? te na prostych wlosach.. jezu nie nadążam za wami Eloe gratuluję włości
|
|
#55850 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A ile ich w sumie jest?
|
|
#55851 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#55852 |
|
Strażnik Wizażu
|
|
|
|
|
#55853 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
![]() o matko, weśśś się naumiej pic drożdże, taniej wyjdzie i pewnie więcej witamin trafi gdzie trzeba ide zaraz myc włoski, muszę skrocic utlenianie, oby nie spłynął kolor
|
|
|
|
|
#55854 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Dorzuciłam sobie i tak jeszcze małą maskę Henna Treatment Wax, zobaczymy czy taka fajna jak ją chwalą
|
|
|
|
|
#55855 |
|
Zakorzenienie
|
DMkAnia, Drożdże z witaminami z gr B z Humavitu wychodzą ekonomiczniej - 4 tabsy dziennie, 250 tabl. Po Lewitanie nie miałam żadnych efektów biorąc zgodnie z dawkowaniem 12
|
#55856 | ||
|
Strażnik Wizażu
|
Pewnie napisali, ale nie pamiętam
sprawdzę po pracy, bo opakowanie mam w domu...Takie o, KLIK! Hmm, niby 2-4 tabl. 3 x dziennie, czyli 2 to i tak za mało. Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:22 ---------- Poprzedni post napisano o 12:20 ---------- Cytat:
o Tyyy ![]() EDIT: I tak są teraz niedostępne na doz o ile to są te: http://www. doz. pl/apteka/p7470-Humavit_N_tabletki_drozdz e_piwne_400_mg_250_sztDobra, te wykończę to następne będą Humavit, dzięki za info Edytowane przez DMkAnia Czas edycji: 2012-02-09 o 11:30 |
||
|
|
|
#55857 |
|
ma zielone pojęcie
|
Śliczne włosy
|
#55858 |
|
Raczkowanie
|
Helołsik Lokaski
dmka, spóbuj łykać te tabletki z jogurtem dla poślizgu Właśnie robiłam remanent w szafce łazienkowej i znalazłam olejek - został po dzieckowych kolkach, to olejek do masażu. Myślicie, że się nada na włosy? Oto skład (dziwnie podzielony na 2 grupy ):INGREDIENTS - INGREDIENTEN: Brassica napus oil (colza), Prunus Armeniaca (abricot-abrikoos), Macadamia tetraphylla oil (macadamia), Citrus reticulata (mandarine), Melaleuca quinquenervia cineole (niaouli), Citrus sinensis (orange), Foeniculum vulgare ssp dulce(fenouilvenkel), Cananga odorata (ylang ylang) Tocopherol (Vitamine E). BEVAT - CONTIENT: Eugenol, Salicylate benzyle, Linalol, Geraniol, Famesol, Benzoate benzyle - wszystkie ze składników z tej drugiej grupy są z dopiskiem (natural).
Edytowane przez agatron77 Czas edycji: 2012-02-09 o 12:46 |
|
|
|
#55859 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bazuje na oleju rzepakowym ciekawe co wlosom da koper / fenkuł? ;P paznokciom ma ponoc pomagac ;] |
|
|
|
|
#55860 |
|
Wtajemniczenie
|
Kamki piękne loki
Dzięki dziewczyny. Spróbuję nakładać go mniej, ale znowu wtedy mi nie utrwala włosów grr. Trening czyni mistrza Odżywka na pewno nie ma znaczenia, bo już probowałam z 4 i zawsze kończy się tak samo
“You can spend minutes, hours, days, weeks, or even months over-analyzing a situation; trying to put the pieces together, justifying what could've, would've happened... or you can just leave the pieces on the floor and move the fu.k on!” |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 4 (0 użytkowników i 4 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:52.

jeszcze nie do końca suchych? Tak coś mi się wydaje jakoś...

zresztą od samej góry i ma już takie długie i ładne...
oczywiście ludzie zaskoczeni, spóźnienia, korki

Już poprawiłam.
Przyjedź do Łodzi a poznasz nowe znaczenie terminu pustynia kosmetyczna

sprawdzę po pracy, bo opakowanie mam w domu...