Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 cz III - Strona 110 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-02-09, 16:48   #3271
nel_a
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 cz III

Cytat:
Napisane przez Mandragorrka Pokaż wiadomość
Hurra jestem na bieżąco - przynajmniej chwilowo

My się wybieramy do szkoły rodzenia Może nam coś pomoże, a na pewno nie zaszkodzi

My mamy taki dość nieustany pokoik dla dziecka - wąski i długi. Dlatego na tej węższej ścianie zrobimy zabudowę na wymiar, a do tego dokupimy jakąś szafę i komodę.
Możecie też zastanowić się nad zrobieniem szafy na wymiar, albo właśnie komodę i do tego szafkę wiszącą
Uważam, że komoda to bardzo pożyteczny mebelek - zresztą są różne modele, można wybrać takie i z szufladami i z szafkami

Fryzjer zawsze poprawi humor

Gratuluje
Zazdroszczę Wszystkim mamusiom kopniaczków. Ja jeszcze muszę chwilę na nie poczekać

Rozalia Bardzo ładne

Super, że z dzieciaczkiem wszystko ok. I że był taki aktywny - fajnie popatrzeć jak się rusza.
Współczuję zamieszania z badaniami - mam nadzieję, że różne wyniki badań toxo to nic poważnego.
A te baby od pobierania krwi... Też ostatnio na taką trafiłam. Pobieranie krwi mi nie przeszkadza, ale ostanie pobranie to był jakiś koszmar.

Żeby być na bieżąco to zdecydowanie musiałabyś iść na L4 A jak nie to potem jest dużo nadrabiania - dziewczyny strasznie lecą z tematami

nynka87 dużo siły i wytrwałości.
mam nadzieję że pomoże mojemu małżowi.
on już się stresuje że nie wie, że zrobi krzywdę.
Mówię mu że da sobie radę ale może po takiej szkole jeszcze nabierze pewności

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-09, 16:51   #3272
ooolllccciiiaaa
Wtajemniczenie

muminku my chcemy białe mebelki, łóżeczko białe proste z prostokątnymi szczebelkami, do tego komodę malm http://allegro.pl/ikea-malm-komoda-6...105427852.html i może przewijak taki biały http://allegro.pl/stolik-do-przewija...109047202.html oprócz tego w pokoju maluszka mamy już zrobioną szafę wnękową a pokoik pomalowany na fiolecik trochę jaśniejszy niż na czekoladzie milka
ooolllccciiiaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-09, 16:52   #3273
Mandragorrka
Zakorzenienie

Dziewczyny czy można korzystać z jacuzzi? Wiem, że gorące kąpiele nie są wskazane, ale czy jacuzzi też? Mam dzisiaj straszną ochotę zrelaksować się w ten sposób, a że basen nie daleko, to zastanawiam się czy to dobry pomysł.

Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość
zapomnialam napisac ze zus przyznał mi zasilek. Ale niewiem ile bede dostawała . I ja niewiemc zemu na umowie miałam 1108 brutto. A skoro to jest 100 % od podstawy(tak pisze na pismie z zusu) to ile bede dostawała? szefowa tyle mi an umowie wpisąła bo miała sie rozliczac ze mna osobno....... no ale w takim wypadku to ta podstawa z umowy chyba wchodzi w gre nie?
Super

"To nie my daliśmy Ci życie...
To życie dało nam Ciebie..."

Mandragorrka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-09, 16:55   #3274
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ooolllccciiiaaa Pokaż wiadomość
muminku my chcemy białe mebelki, łóżeczko białe proste z prostokątnymi szczebelkami, do tego komodę malm http://allegro.pl/ikea-malm-komoda-6...105427852.html i może przewijak taki biały http://allegro.pl/stolik-do-przewija...109047202.html oprócz tego w pokoju maluszka mamy już zrobioną szafę wnękową a pokoik pomalowany na fiolecik trochę jaśniejszy niż na czekoladzie milka
też jesteśmy za białymi meblami i prostym łóżeczkiem bez zbędnych dodatków które tylko zbierają kurz

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-09, 17:01   #3275
Linka25
Zakorzenienie

mój TŻ kupił mi śliczny przesłodki breloczek do kluczy - 4 małe bobaski
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-09, 17:03   #3276
muminek82
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ooolllccciiiaaa Pokaż wiadomość
ale Maluszek będzie miał pięknie fajny ten stoliko-przewijak!my po przeprowadzce też zaczniemy się rozglądać za komodą łóżeczkiem i przewijakiem,już nie mog sie doczekać
Cytat:
Dziewczyny czy można korzystać z jacuzzi? Wiem, że gorące kąpiele nie są wskazane, ale czy jacuzzi też? Mam dzisiaj straszną ochotę zrelaksować się w ten sposób, a że basen nie daleko, to zastanawiam się czy to dobry pomysł.
Kochana nie mam zielonego pojęcia ale wydaje mi się że nie, temp.jest zazwyczaj wysoka i bąbelki tez są dość intensywne,najlepiej byłoby lekarza zapytać.
muminek82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-09, 17:04   #3277
natee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
słodko

natee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-09, 17:05   #3278
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:
blueberry88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-09, 17:05   #3279
hanjah
Zakorzenienie

A mój tż wrócił dziś 3h wcześniej z pracy
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-09, 17:08   #3280
natee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość
miło to słyszec

natee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-09, 17:11   #3281
Irmusia81
Zakorzenienie

Witajcie Mamusie

Cytat:
Napisane przez sas Pokaż wiadomość
Ja na poczatekkupie chyba z huggies sa teraz takie z dziurka na pepuszek za nim sie zagoi...a potem pewnie pampresy i bede sprawdzac pozostale...
Bella Happy też mają takie wycięcie na pępek
Irmusia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-09, 17:13   #3282
hanjah
Zakorzenienie

Po spacerze głowa boli mnie bardziej Dobrze, że tż jest już w domu to idę się położyć
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-09, 17:14   #3283
kejtigda
Wtajemniczenie

Widzę że dzis jakoś tu spokojnie Jakie te wielorazowe pieluszki są śliczne, ja jednak będę za wygodna i stawiam na pampersy

Ja zaraz udaje się na drzemkę
Stary 2012-02-09, 17:16   #3284
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kejtigda Pokaż wiadomość
Widzę że dzis jakoś tu spokojnie Jakie te wielorazowe pieluszki są śliczne, ja jednak będę za wygodna i stawiam na pampersy

Ja zaraz udaje się na drzemkę
ja tak nie znoszę np. podpasek, ze nie zrobię tego dziecku
Stary 2012-02-09, 17:17   #3285
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny czy macie kłucia w pochwie? Ja mam, boję sie trochę. Tym bardziej że trochę to przypomina skurcze.
Owszem mam Nie martw się. To normalne. Nam się wydaje, że to w pochwie, a to macica-tak mi gin mówił
Stary 2012-02-09, 17:20   #3286
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Irmusia81 Pokaż wiadomość
Owszem mam Nie martw się. To normalne. Nam się wydaje, że to w pochwie, a to macica-tak mi gin mówił
pewnie tak, dziwne rzeczy się dzieją np. dziś jak kichnęłam to poczułam takie "szarpniecie" w pachwinach ze szok
Stary 2012-02-09, 17:23   #3287
blueberry88
Zakorzenienie

Jak weszłam do wanny, to myślałam, że oszaleję z powodu bólu pleców...

Na jacuzzi bym się nie zdecydowała właśnie przez temperaturę wody.
Stary 2012-02-09, 17:23   #3288
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paula SHIN Pokaż wiadomość
Tak nie jest.
Rozmawialam o tym z ginekologiem. Mam takie klucia.
Czasami lepiej troche odstawic czytanie w internecie, wiele glupot mozna znalezc i niepotrzebnie sie stresowac.
Zgadzam się w 100% I ciągłe kłucia są zupełnie normalne

Cytat:
ale nie wydaje mi sie by ciagły ból / kłucie był czymś normalnym, nawet w ciaży.
A jednak jest Kłucie na pewno. Niebezpieczne są skurcze.

Cytat:
Napisane przez ewurka Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny

Chciała bym tak po cichutku tutaj dołączyć, do Was...mogę??? Podczytuje Was od dłuższego czasu, jednak do tej pory nie byłam gotowa na to, aby pisać i być tak do końca pewna tego, że chcę być na takim wątku. Jak dla mnie po tym wszystkim co mnie w życiu spotkało, po prostu nie chciałam zapeszać...
Wczoraj byłam na usg widzieliśmy rączki, nóżki, nosek, oczka, usta, uszy i to był tak wzruszający moment dla mnie że aż się popłakałam...
Dzidzia jest starsza o 4 dni od OM czyli dziś 12tc 2d.
Termin porodu na 21 sierpnia.

Ja mam kłócia i miałam dość bolesne przez pierwsze tygodnie, powiedziano mi w szpitalu, że to możliwa nadprodukcja niektórych hormonów. I jeżeli nie ma plamień to nie nalezy się aż tak martwić. Szukać wygodnych pozycji i leżeć
Witaj Gratuluję
Stary 2012-02-09, 17:24   #3289
KarolinaPW
Zadomowienie

Cytat:
zrobię sobie jeszcze to drugie badanie by zobaczyć czy szczepionka dziala (robiłam jakieś 10 lat temu więc moze już nie).

Co do pogrubionego to pocieszające w sytuacji takiej jaką ma Sala.
Ze swojego punktu widzenia mam nadzieję, ze te przypadki dotycza tylko wyników fałszywie dodatnich. Ja mam tokso i hiv ujemne i mam nadzieje, że to prawda ..
Powinna działać, ale jeśli Cię to uspokoi to zrób
Tak, to co pisałam dotyczy tylko wyników fałszywie dodatnich

Cytat:
Napisane przez karmeelek Pokaż wiadomość
Ja tylko na chwile wpadłam do Was - chciałam powiedzieć, ze jutro o 14.30 mam powtórkę badań u mojego wcześniejszego lekarza na o wiele lepszym sprzęcie. Dzwoniłam do niego i powiedziałam jak wygląda sytuacja i powiedział, że mnie przyjmie i jeszcze raz wszystko sprawdzi dokładnie. Zapytał mnie tylko ile maleństwo ma cm i powiedział, że do 8,2cm możemy robić te badania. Na połówkowe też wybiorę się raczej do niego. Zobaczymy co będzie jutro.
No i super, upewnisz się ze wszystko ok

Cytat:
Chyba nie za bardzo, wydaje mi się te wibracje i wstrząsy od masaży wodnych nie są wskazane, poza tym łatwo zakazić się jakimś świństwem. Mnie po jacuzzi przyplątało się takie zapalenie, że leczyłam się prawie 3 tygodnie i nie byłam wtedy w ciąży
And you’re crying
When you’re by my side
There is no defence
I forget to sense I’m dying"

KarolinaPW jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-09, 17:26   #3290
sas
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nel_a Pokaż wiadomość
ej ej!!
W lutym nie narzekamy luty jest wolny od negatywnych myśli
Apeluję o zmianę nastawienia
postaram się, po prostu ja widze, ze zaczynacie powli odczuwac ruchy na moim etapie ciazy albo i wczesniej to sie martwie..ale postaram sie byc bardziej optymistyczna
Cytat:
Napisane przez KarolinaPW Pokaż wiadomość
Wydaje mi się że nie ma powodu do stresu, wkleję, co znalazłam:
"Ruchy płodu prawidłowo odczuwane są przez pierwiastki (kobiety,które po raz pierwszy zaszły w ciążę) dopiero od 20 tygodnia ciąży, często występują one troszkę później -ok.21-22 tyg.ciąży i jest to jak najbardziej prawidłowe. Natomiast kobiety, które są w 2 i kolejnej ciąży ,ruchy płodu odczuwają zazwyczaj trochę wcześniej - ok.18 tygodnia ciąży"
więc przestań się martwić, dzidziuś na pewno zacznie sie ruszać w odpowiednim czasie

dzięki
Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość
Hej

Moja mama chyba rękę złamała i im muszę teraz obiady gotować Mój brat ma 20 lat a nawet na zakupy nie chodzi, a ja zmęczona muszę latać i im obiadki gotować
o kurcze!! wygoń brata na zakupy!!!

Cytat:
Napisane przez Sala Pokaż wiadomość
A tak ogólnie, to kończę dzisiaj 17tc i byłam z samego rana na wizycie. Maluch tym razem był hiperaktywny, wiercił się tak, że ciężko było za nim nadążyć, a wszystkimi odnóżami tak wywijał na wszystkie strony, jakby nic ciekawszego na świecie nie istniało

I wszystko byłoby fajnie, gdyby nie to, że odebrałam też swoje wyniki na toxo. Robiłam je trzeci raz, i mam za każdym razem sprzeczne wyniki (pierwsze i ostatnie badanie IgM pozytywne, środkowe IgM negatywne, IgG zawsze ujemne). Mój lekarz osłupiał, dostałam skierowanie do poradni chorób zakaźnych.

W międzyczasie poszłam jeszcze zrobić standardowe badania krwi, i wredne babsko tak mi się w rękę wkłuło, że mi krew ciekła i do teraz mnie cała ręka boli. Normalnie następnym razem pójdę chyba z jakąś skargą, siedzą tam we dwie i plotkują, *zawsze* są nieprzyjemne i chamskie, ta druga jeszcze ode mnie próbowała wyłudzić kasę udając, że nie zauważyła, że zlecenie na badania mam z ich własną pieczątką, od lekarza siedzącego drzwi w drzwi z nią.

Pojechałam potem do tej poradni chorób zakaźnych się zarejestrować, a babka mi mówi: "No tak, ja rozumiem, ale terminy mamy na za pół roku". Na szczęście byłam już tak wściekła, że szybko się zreflektowała i uszła z życiem Pogadałam z rozsądnym lekarzem, przyjmie mnie w przyszłym tygodniu, powiedział, że te wyniki to jakieś szaleństwo. Staram się o tym nie myśleć, po pierwszych się mega stresowałam, teraz już przestaję wierzyć, że oni w tym laboratorium wiedzą, co badają.

Co za dzień...
ciesze sie, ze z maluszkiem wszystko z ok.. a co do wynikow badan..wierze, ze to jakas pomylka i wszystko jest ok
Cytat:
nie mam siły Was nadrabiac.............

gotuje obiad dopiero teraz bo mam taki zryty humor ze masakra....... nie wiem w ogóle co robic..... pokluciłam sie z mamą mam wszytskiego dosc, brzuch mnie boli dół jak bym znowu jakas infekcje miała, i w ogole wszystko do dupy..........

ja dzis znow ciwczylam na orbitreku
sas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-09, 17:27   #3291
Mandragorrka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez muminek82 Pokaż wiadomość
ale Maluszek będzie miał pięknie fajny ten stoliko-przewijak!my po przeprowadzce też zaczniemy się rozglądać za komodą łóżeczkiem i przewijakiem,już nie mog sie doczekać

Kochana nie mam zielonego pojęcia ale wydaje mi się że nie, temp.jest zazwyczaj wysoka i bąbelki tez są dość intensywne,najlepiej byłoby lekarza zapytać.
Też mi się tak wydaję, że nie jest to rozsądne Ale bardzo mam ochotę Na razie się wstrzymam, ale wątpię, żeby gin powiedziała mi coś innego.
Dzięki
Kiedy przeprowadzacie się do nowego mieszkanka?

"To nie my daliśmy Ci życie...
To życie dało nam Ciebie..."

Mandragorrka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-09, 17:34   #3292
Soleilka
Zakorzenienie

Wróciłam

Byliśmy z TŻ na zakupach, robiliśmy obiad, powiesiłam pranie, umyłam im gary... Jeszcze byłam na ciuchlandzie, kupiłam fajną czapkę dla siostry I byliśmy w sklepie po żelki

Bloguję
Soleilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-09, 17:34   #3293
asia665
Wtajemniczenie

Cytat:
I tak mi sie wydaje raczej zdrowo
Chociaz nie wiem czy lekarz nadal bedzie mi chcial robic co miesiac, zobaczymy na nastepnej wizycie.
Ja też nie wiem czy tak będzie cały czas. Teraz będę miała wizytę 29.02 to się dowiem

Cytat:
Napisane przez blueberry88 Pokaż wiadomość
Trza się przyzwyczajać!
Niemowle to dla mnie czarna magia

Cytat:
Napisane przez muminek82 Pokaż wiadomość
oj tam oj tam,dzisiaj u fryzjera była dziewczyna z 5miesięcznym bobasem,ale był słodki na początku spał a póżniej jak się obudził to tylko przewracał wielkimi gałami co się dzieje dookoła,przesłodki
ja się już nie mogę doczekać
Ja też nie mogę się doczekać narodzin dzidziusia ,ale jak sobie pomyślę,że mam go wziąc na ręce to czuje strach

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
cześć
Hello

Cytat:
Ja tylko na chwile wpadłam do Was - chciałam powiedzieć, ze jutro o 14.30 mam powtórkę badań u mojego wcześniejszego lekarza na o wiele lepszym sprzęcie. Dzwoniłam do niego i powiedziałam jak wygląda sytuacja i powiedział, że mnie przyjmie i jeszcze raz wszystko sprawdzi dokładnie. Zapytał mnie tylko ile maleństwo ma cm i powiedział, że do 8,2cm możemy robić te badania. Na połówkowe też wybiorę się raczej do niego. Zobaczymy co będzie jutro.
No i super

Cytat:
Ja stoje za pampersami. A jesli juz cos innego to pieluszki wielorazowe wydajam i sie lepsze. Poza tym sa sliczne
http://allegro.pl/promocja-pieluszki...082756126.html
Ale fajne

Cytat:

My mamy taki dość nieustany pokoik dla dziecka - wąski i długi. Dlatego na tej węższej ścianie zrobimy zabudowę na wymiar, a do tego dokupimy jakąś szafę i komodę.
Możecie też zastanowić się nad zrobieniem szafy na wymiar, albo właśnie komodę i do tego szafkę wiszącą
Uważam, że komoda to bardzo pożyteczny mebelek - zresztą są różne modele, można wybrać takie i z szufladami i z szafkami
O widzisz z tymi meblami na wymiar to dobre pomysł

Cytat:
zapomnialam napisac ze zus przyznał mi zasilek. Ale niewiem ile bede dostawała . I ja niewiemc zemu na umowie miałam 1108 brutto. A skoro to jest 100 % od podstawy(tak pisze na pismie z zusu) to ile bede dostawała? szefowa tyle mi an umowie wpisąła bo miała sie rozliczac ze mna osobno....... no ale w takim wypadku to ta podstawa z umowy chyba wchodzi w gre nie?
Hura

Cytat:
Ooo

Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość
Ale niespodzianka

"...i jesteś już mym świadomym tak wolnym w niewoli."

Jestem mamą

asia665 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-09, 17:35   #3294
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
Wczoraj oboje z tż poczuliśmy maluszka i jesteśmy pewni, że to dziecko. Wcześniej miałam jeszcze wątpliwości, ale teraz już wiem na pewno!
Super

Cytat:
Napisane przez Norniczka Pokaż wiadomość
Hip hip hura!!!!! Dziewczyny poczułam dzisiaj w nocy pierwsze kopniaczki A jeszcze wczoraj pisałam że nie czuje żadnych ruchów. 4 leciutkie puknięcia Obudziłam od razu męża, żeby mu powiedzieć , ale należyty entuzjazm okazał dopiero rano, wcale mu się nie dziwie, była 2 nad ranem, później jeszcze spać przez godzinę nie mogłam, z tej radości. Niesamowite uczucie . Od rana czekam czy te kopniaczki sie powtórzą, ale na razie cisza
.
Fajnie
Stary 2012-02-09, 17:41   #3295
Soleilka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asia665 Pokaż wiadomość

O to jutro będzie
aż kupię sobie ciacho jutro
Cytat:

Cytat:
Pokaaa

A co do brata, to jest taki typ, że mówić i jak grochem o ścianę Mama czeka aż się wyprowadzi, bo ma go dość...

Bloguję
Stary 2012-02-09, 17:42   #3296
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sala Pokaż wiadomość
A tak ogólnie, to kończę dzisiaj 17tc i byłam z samego rana na wizycie. Maluch tym razem był hiperaktywny, wiercił się tak, że ciężko było za nim nadążyć, a wszystkimi odnóżami tak wywijał na wszystkie strony, jakby nic ciekawszego na świecie nie istniało
..
No to super
Stary 2012-02-09, 17:44   #3297
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sas Pokaż wiadomość
ja dzis znow ciwczylam na orbitreku
Zuch Mamuśka!

Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość
Wróciłam

Byliśmy z TŻ na zakupach, robiliśmy obiad, powiesiłam pranie, umyłam im gary... Jeszcze byłam na ciuchlandzie, kupiłam fajną czapkę dla siostry I byliśmy w sklepie po żelki
To ostro... ale masz żelki!
Stary 2012-02-09, 17:49   #3298
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
Dobra decyzja Przynajmniej będziesz mieć pewność, że wszystkie wymiary są prawidłowe
Stary 2012-02-09, 17:53   #3299
Soleilka
Zakorzenienie

Cytat:
To ostro... ale masz żelki!
Kręgosłup mnie aż boli od tego stania, 2 godziny smażyłam kotlety

Żelki mi to wynagrodziły Ale już je zjadłam

Bloguję
Stary 2012-02-09, 17:54   #3300
ivoncia16
Wtajemniczenie

a ja tak siedze i rozmyslam
powiecie mi jakie imie bardziej wam sie podoba ?
Kornelia czy Wiktoria?
wiem ze to nam ma sie podobac ale oby dwa mi sie podobaja

zjadla bym cos smakowitego ale sama nie wiem co

---------- Dopisano o 17:54 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ----------

Soleilka

a mnie krzyż coraz bardziej pobolewa
wczoraj jak sie polozylam to az ciezko bylo mi sie ruszyc tak mnie bolalo
Który Los rzucił nam... "

Nasza Księżniczka !
ivoncia16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości