Moda, która Cię "rozwala" - część 4 - Strona 81 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Moda

Notka

Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-02-11, 16:57   #2401
Veredise
Zakorzenienie

Dot.: Moda, która Cię "rozwala" - część 4

Cytat:
Napisane przez anlaya Pokaż wiadomość
No patrz, ja kończyłam prawo na UW, semestr spędziłam na UMCS i rok UJ (MOST) i tam wszyscy pisali egzaminy w galowym stroju. Już pomijam ten ścisk i kolejki przed egzaminami i po wpisy. Może teraz się to zmieniło...
Ja kończyłam 1,5 roku temu, więc chyba byłaś duuużo wcześniej, bo przez całe 5 lat mojego studiowania tak to wyglądało, a nie sądzę, żeby coś się zmieniło w ciągu tego 1,5 roku, zwłaszcza, że teraz też pojawiam się na egzaminach, choć w innej roli i studenci są cały czas tak samo ubrani - schludnie, w stonowane kolory, ale nie galowo. Jakieś dwa tygodnie temu, to ani jednego faceta w garniaku i pod krawatem nie było i jedna kobitka w spódnicy, a tak to królowały jeansy, jakieś koszulowe bluzki, luźniejsze marynarki i kardigany.

Veredise jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-11, 17:03   #2402
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blekitne_niebo Pokaż wiadomość
Ja uważam że sposób w jaki ludzie ubierają się na egzaminy pokazuje kto ma klasę i jest kulturalny a kto nie
To zależy, co masz na myśli. Jeśli ktoś nie przychodzi na galowo, tylko tak jak mu wygodnie, w czystym i nie zniszczonym ubraniu, to ma klasę, czy nie?
A z resztą, jak czytałam, jakie w Polsce ostatnio mrozy są/były, to się pani wykładowcy nie dziwię, że założyła polar . Na moich studiach magisterskich uważano za zbytnią przesadę przychodzić ubranym, jak "stróż w Boże Ciało". Ale i tak sporo osób (w tym ja) ubierało się bardziej elegancko, niż zazwyczaj. Raz poszłam na egzamin w trekkingach, jakoś rok temu, bo było tyle śniegu i ogólnie było tak zimno, że nie chciało mi się zabijać w botkach. Aczkolwiek przykre było to, że tu studenci się jakoś tam starali z ubiorem, przynajmniej spory procent studentów, a większość wykładowców przychodziła tak, jakbyśmy mieli mieć egzamin na szczycie Śnieżki czy w Puszczy Augustowskiej. Powód był taki, że na studiach geograficzno-turystycznych, mało kto zwracał na takie rzeczy uwagę. Wyjątek stanowiła obrona lic czy mgr.
MonikaFaustyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-11, 17:15   #2403
PaulinaMigotka
Zakorzenienie

Dla mnie jest śmieszne jak dziewczyny przesadzają w drugą strone. Zakładaja spodnie w kant, koszule, marynarki, ale to wyglada jak ciuchy babci. Do tego buty w szpic. Ja ubieram się w miarę elegancko na co dzień, na egzamin też, ale nie przesadzam, żeby dziwnie nie wygladać. Jeansy to spodnie, które weszły na salony, więc uważam, że można ciemne rurki spokojnie założyć do żakietu i szpilek i jest ok. Na jednym z egzaminów miałam na sobie spódnicę ołówkową przed kolano i bordową bluzkę i wygladałam elegancko. Oczywiście bluzę można sobie w dzień egzaminu darować, ale każdy ma prawo wkładać co chce i to też zalezy też od kierunku. U mnie żaden z wykładowców nie zwracał uwagi na strój, liczyła się wiedza i brak pomocy naukowych
Z drugiej strony coraz cześciej widze, że ludzie nie potrafią ubrać się stosownie do okazji, ale takie rzeczy wynosi się z domu.

Instagram http://instagram.com/paulinamigotka
PaulinaMigotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-11, 17:24   #2404
Magdallen
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez PaulinaMigotka Pokaż wiadomość
Dla mnie jest śmieszne jak dziewczyny przesadzają w drugą strone. Zakładaja spodnie w kant, koszule, marynarki, ale to wyglada jak ciuchy babci. Do tego buty w szpic. Ja ubieram się w miarę elegancko na co dzień, na egzamin też, ale nie przesadzam, żeby dziwnie nie wygladać. Jeansy to spodnie, które weszły na salony, więc uważam, że można ciemne rurki spokojnie założyć do żakietu i szpilek i jest ok. Na jednym z egzaminów miałam na sobie spódnicę ołówkową przed kolano i bordową bluzkę i wygladałam elegancko. Oczywiście bluzę można sobie w dzień egzaminu darować, ale każdy ma prawo wkładać co chce i to też zalezy też od kierunku. U mnie żaden z wykładowców nie zwracał uwagi na strój, liczyła się wiedza i brak pomocy naukowych
Z drugiej strony coraz cześciej widze, że ludzie nie potrafią ubrać się stosownie do okazji, ale takie rzeczy wynosi się z domu.
O, właśnie to mnie zwykle rozwala w takich strojach galowych. Na prawdę już wolę, jak ktoś przyjdzie w dżinsach i białym t-shircie, niż jak wskakuje w takie tandetnie albo babcino wyglądające ciuszki. Mało dziewczyn potrafi się tak fajnie, elegancko ubrać. Taki elegancki strój przecież z założenia ma być ładniejszy, niż takie codzienne stroje. A często efekt jest wręcz odwrotny - oszpeca taką osobę. Białe bluzki spod których prześwitują staniki, za mała bluzka rozciągnięta na guzikach tak, że robi się dziura, jakieś satynowe spódnice... Moim zdaniem ciężko jest dobrać taki w pełni elegancki strój, żeby wyglądać w nim z klasą. Dlatego jak widzę ładnie i elegancko ubraną dziewczynę, to zawsze się za nią oglądam.
Magdallen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-11, 17:34   #2405
PaulinaMigotka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Magdallen Pokaż wiadomość
O, właśnie to mnie zwykle rozwala w takich strojach galowych. Na prawdę już wolę, jak ktoś przyjdzie w dżinsach i białym t-shircie, niż jak wskakuje w takie tandetnie albo babcino wyglądające ciuszki. Mało dziewczyn potrafi się tak fajnie, elegancko ubrać. Taki elegancki strój przecież z założenia ma być ładniejszy, niż takie codzienne stroje. A często efekt jest wręcz odwrotny - oszpeca taką osobę. Białe bluzki spod których prześwitują staniki, za mała bluzka rozciągnięta na guzikach tak, że robi się dziura, jakieś satynowe spódnice... Moim zdaniem ciężko jest dobrać taki w pełni elegancki strój, żeby wyglądać w nim z klasą. Dlatego jak widzę ładnie i elegancko ubraną dziewczynę, to zawsze się za nią oglądam.
Ja tak samo

Instagram http://instagram.com/paulinamigotka
PaulinaMigotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-11, 17:45   #2406
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:
No patrz, ja kończyłam prawo na UW, semestr spędziłam na UMCS i rok UJ (MOST) i tam wszyscy pisali egzaminy w galowym stroju. Już pomijam ten ścisk i kolejki przed egzaminami i po wpisy. Może teraz się to zmieniło...
zmieniło się gdzieś tam ktoś mignie ubrany na galowo, ale to wyjątki

(no i nie mowię o pierwszakach. Ale tu zdarzają się elementy, które nawet w normalnym dniu chadzają w garniakach i ze skórzaną teczunią...)

~ Hank Moody

Edytowane przez Suvia
Czas edycji: 2012-02-11 o 17:48
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-11, 18:03   #2407
blekitne_niebo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MonikaFaustyna Pokaż wiadomość
To zależy, co masz na myśli. Jeśli ktoś nie przychodzi na galowo, tylko tak jak mu wygodnie, w czystym i nie zniszczonym ubraniu, to ma klasę, czy nie?
Klasa to szerokie pojęcie uwzględniające nie tylko ubiór, ale też (a może powinnam napisać przede wszystkim) zachowanie i kulturę osobistą. Jednak nie zaprzeczę, że w moim osobistym mniemaniu taka osoba nie potrafi dobrać stroju do okazji i na pewno nie będę jej uważać za kogoś z dobrym gustem i smakiem. Ubiór wygodny, czysty to dla mnie przymiotniki określające normalny, codzienny strój czyli np dżinsy i T-shirt. Są w życiu okazje kiedy ubiór powinno się dostosować do konkretnej sytuacji. Egzaminy to według mnie właśnie takie sytuacje - w tym przypadku formalne, dlatego wymagają formalnego stroju. Mam na myśli nie tylko studentów, ale też i wykładowców obecnych na egzaminie.
Oczywiście wszystko to o czym piszę to tylko moje osobiste zdanie

Cytat:
A z resztą, jak czytałam, jakie w Polsce ostatnio mrozy są/były, to się pani wykładowcy nie dziwię, że założyła polar . Na moich studiach magisterskich uważano za zbytnią przesadę przychodzić ubranym, jak "stróż w Boże Ciało".
No widzisz ja mam dokładnie na odwrót - uważam za znaczną przesadę przychodzenie w codziennym stroju na egzamin.
blekitne_niebo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-11, 18:03   #2408
Solciuchna
Zakorzenienie

A mi takie eleganckie kreacje zawsze wydają się najprostsze do zestawienia
Solciuchna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-11, 18:05   #2409
anlaya
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Veredise Pokaż wiadomość
Ja kończyłam 1,5 roku temu, więc chyba byłaś duuużo wcześniej, bo przez całe 5 lat mojego studiowania tak to wyglądało, a nie sądzę, żeby coś się zmieniło w ciągu tego 1,5 roku, zwłaszcza, że teraz też pojawiam się na egzaminach, choć w innej roli i studenci są cały czas tak samo ubrani - schludnie, w stonowane kolory, ale nie galowo. Jakieś dwa tygodnie temu, to ani jednego faceta w garniaku i pod krawatem nie było i jedna kobitka w spódnicy, a tak to królowały jeansy, jakieś koszulowe bluzki, luźniejsze marynarki i kardigany.
Ja zaczęłam drugi rok aplikacji, więc kończyłyśmy studia w tym samym czasie. (Tzn. ja 3 i 4 rok zrobiłam w jednym, ale to chyba nieistotne). I fakt faktem - najwięcej czasu spędziłam jednak na UW i tam egzaminy z pełną stanowczością były galowe. Podobnie na UMCS. Może faktycznie na UJ jest trochę więcej luzu, przyznaję, że mogę dokładnie nie pamiętać.
A co do spodni w kant i szpileczek w szpic Nie chodzi o to, żeby wystroić się jak stróż w Boże ciało. Tak jak mówię - ciemne lub czarne rurki+jakaś bardziej elegancka bluzka lub koszula+marynarka/kardigan - to zestaw jak najbardziej ok. Niektórzy chodzą tak na co dzień, sama czasem lubię się tak ubrać.
anlaya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-11, 18:08   #2410
Veredise
Zakorzenienie

Cytat:
Tak jak mówię - ciemne lub czarne rurki+jakaś bardziej elegancka bluzka lub koszula+marynarka/kardigan - to zestaw jak najbardziej ok. Niektórzy chodzą tak na co dzień, sama czasem lubię się tak ubrać.
No to pewnie właśnie o to chodzi Że dla mnie to jest elegancki strój, bardziej odświętny niż na co dzień (bo np. na co dzień ubiorę pod kardigan czy marynarkę bokserkę, a nie bluzkę koszulową) i tak faktycznie jakieś 90% osób na egzaminy u nas chodziło. Ale galowo, w sensie żakiet i spódnica/spodnie dla pań, albo garnitur z koszulą i krawatem dla panów to jednak rzadkość na zwykłym egzaminie.

Veredise jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-11, 18:10   #2411
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Veredise Pokaż wiadomość
No to pewnie właśnie o to chodzi Że dla mnie to jest elegancki strój, bardziej odświętny niż na co dzień (bo np. na co dzień ubiorę pod kardigan czy marynarkę bokserkę, a nie bluzkę koszulową) i tak faktycznie jakieś 90% osób na egzaminy u nas chodziło. Ale galowo, w sensie żakiet i spódnica/spodnie dla pań, albo garnitur z koszulą i krawatem dla panów to jednak rzadkość na zwykłym egzaminie.
Zgadzam się
Stary 2012-02-11, 18:24   #2412
semantique
Zadomowienie

Czy ostatnio w innym wątku nie było już darcia kotów na temat ubioru , klasy/braku klasy studentów?
Spędziłam 6 lat na 2 uczelniach (w tym 2 lata dojazdowo - 80 km w jedną stronę) i jakoś nie zauważyłam szczególnego nacisku na galowy strój. Każdy ubierał się według własnego gustu, inna sprawa, że na co dzień też nikt nie wdziewał dresu
Ja preferuję codzienną elegancję, więc w normalny dzień noszę ciemne rurki, marynarki, elegantsze koszule czy sweterki, bo wymaga tego ode mnie praca, na egzaminy ubierałam się zwykle tak samo. Za to na obronę kupiłam sobie czarną sukienkę ale miałam do niej pudrowy mini-sweterek i nie miałam rajstop, więc pewnie nie mam klasy
Stary 2012-02-11, 18:30   #2413
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez semantique Pokaż wiadomość
Czy ostatnio w innym wątku nie było już darcia kotów na temat ubioru , klasy/braku klasy studentów?
Spędziłam 6 lat na 2 uczelniach (w tym 2 lata dojazdowo - 80 km w jedną stronę) i jakoś nie zauważyłam szczególnego nacisku na galowy strój. Każdy ubierał się według własnego gustu, inna sprawa, że na co dzień też nikt nie wdziewał dresu
Ja preferuję codzienną elegancję, więc w normalny dzień noszę ciemne rurki, marynarki, elegantsze koszule czy sweterki, bo wymaga tego ode mnie praca, na egzaminy ubierałam się zwykle tak samo. Za to na obronę kupiłam sobie czarną sukienkę ale miałam do niej pudrowy mini-sweterek i nie miałam rajstop, więc pewnie nie mam klasy

Ja na obronę mgr poszłam w rajstopach... ale na uczelni zauważyłam, że puściło mi oczko, a nie miałam na zmianę, przy czym nie mogłam ich zdjąć, bo by mi buty totalnie obtarły stopy. Obroniłam się bez klasy
Stary 2012-02-11, 18:35   #2414
_thunderstruck_
Raczkowanie

Jeżeli jesteśmy w temacie uczelni, ja dzisiaj widziałam na wykładzie dziewczynę, która miała na sobie dżinsy (nie rurki, takie "straight leg" ) i na to krótkie kolorowe wełniane spodenki :brzyda l: Wyglądało to po prostu OKROPNIE.
_thunderstruck_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-11, 18:58   #2415
Miss Saeki
Zakorzenienie

Cytat:
Ja na obronę mgr poszłam w rajstopach... ale na uczelni zauważyłam, że puściło mi oczko, a nie miałam na zmianę, przy czym nie mogłam ich zdjąć, bo by mi buty totalnie obtarły stopy. Obroniłam się bez klasy
Ja na obronie miałam sukienkę fioletową. Pod spodem białą bluzkę, cieliste rajstopy (bronilam sie w październiku) i do tego botki na obcasie... ale na wyniki już przyszłam w rozczłapanych butkach w których prowadziłam auto - tak mnie te obcasy zmęczyły ze musiałam zmienić... nie obniżyli mi oceny na ostatnią chwilę...

---------- Dopisano o 18:42 ---------- Poprzedni post napisano o 18:38 ----------

I jeszcze kilka rozwalaczy:

http://lookbook.nu/look/3050589-SWEET-LIKE-CINNAMON - gustownie, stylistycznie podarte rajstopy...

http://lookbook.nu/look/3050537-Losing-My-Mind - zgarbiona sylwetka

http://lookbook.nu/look/3050575-Bolero - ja chcę takie buty!!!!

---------- Dopisano o 18:49 ---------- Poprzedni post napisano o 18:42 ----------

http://lookbook.nu/look/3050191-sugarlips - ok, przy tym to już wymiękłam... Rozumiem na siłownię, fitness, rower... ale... nigdzie indziej...

---------- Dopisano o 18:58 ---------- Poprzedni post napisano o 18:49 ----------

Piszę sama do siebie, ale co tam.

Coś na poprawę humoru:
http://lookbook.nu/look/3050143-Smarties (tak, wiem, to nie jest na serio)

i uwaga!!

Kamila zmieniła kolor włosów!!!
Stary 2012-02-11, 19:02   #2416
owieczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Miss Saeki Pokaż wiadomość
Nie wiem czy lepiej, ona powinna coś ogólnie z włosami zrobić. Ale naprawdę jej ostatnie dwie "stylizacje" to nawet są znośne, bez złośliwości
Stary 2012-02-11, 19:06   #2417
Miss Saeki
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez owieczkaa Pokaż wiadomość
Nie wiem czy lepiej, ona powinna coś ogólnie z włosami zrobić. Ale naprawdę jej ostatnie dwie "stylizacje" to nawet są znośne, bez złośliwości
Moim zdaniem z nowym kolorem trochę lepiej ale powinna pomyśleć nad jakąś fajną fryzurą, nie wiem, np. coś pocieniować itp?
Stary 2012-02-11, 19:06   #2418
Aninek
Zakorzenienie

GG do Aninek

Dlaczego te dziewczyny z lookbook są takie zgarbione na tych zdjęciach???
Aninek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-11, 19:10   #2419
Miss Saeki
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aninek Pokaż wiadomość
Łażą takie rozgogolone w takie zimno to i sie garbią... ja jak mi zimno to też się garbię;p;p
Stary 2012-02-11, 19:11   #2420
_czarny_kot
Zakorzenienie

Cytat:
ojej, na tym pierwszym zdjęciu wygląda na około 40 lat
_czarny_kot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-11, 19:26   #2421
Aninek
Zakorzenienie

GG do Aninek

Cytat:
Łażą takie rozgogolone w takie zimno to i sie garbią... ja jak mi zimno to też się garbię;p;p
No chyba że

Ło matko,widziałam Kamilę i jej nowy kolor...zdecydowanie farbowanie jej zaszkodziło.

Edytowane przez Aninek
Czas edycji: 2012-02-11 o 19:30
Stary 2012-02-11, 19:37   #2422
semantique
Zadomowienie

Cytat:
Ło matko,widziałam Kamilę i jej nowy kolor...zdecydowanie farbowanie jej zaszkodziło.
Ale lans na śniegu w balerinach jest
Stary 2012-02-11, 19:40   #2423
Aninek
Zakorzenienie

GG do Aninek

Cytat:
Napisane przez semantique Pokaż wiadomość
Ale lans na śniegu w balerinach jest
To też

Żeby nie było,że wrednie obgaduję-kolor sam w sobie zły może nie jest,jednak fryzura bez kształtu działa bardzo na niekorzyść.
Stary 2012-02-11, 19:44   #2424
WhiteCherry
Zakorzenienie

Kamilo, cóżeś Ty z głową zrobiła.

na drugim zdjęciu wygląda jak człowiek pierwotny.
Stary 2012-02-11, 19:48   #2425
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
Może nie mieszczą się w kadrze
Ten lookbook bywa przerażający.
http://lookbook.nu/look/2973109-Give...t-DIY-giveaway Czy tylko ja uważam, że coś tu z nią nie tak?
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-11, 19:50   #2426
Aninek
Zakorzenienie

GG do Aninek

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;32238532]Może nie mieszczą się w kadrze
http://lookbook.nu/look/2973109-Give...t-DIY-giveaway Czy tylko ja uważam, że coś tu z nią nie tak?[/QUOTE]
Takie usta miałam jak się obżarłam jagód
Stary 2012-02-11, 19:59   #2427
Miss Saeki
Zakorzenienie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;32238532]Może nie mieszczą się w kadrze
http://lookbook.nu/look/2973109-Give...t-DIY-giveaway Czy tylko ja uważam, że coś tu z nią nie tak?[/QUOTE]

W ogóle zaglądnęłam na bloga tej dziewczyny i połowa looków jej jest przerażająca. Mam wrażenie, że jest ładna dziewczyną ale o śnie i odpoczynku to już dawno zapomniała...
Stary 2012-02-11, 20:19   #2428
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:
Auć, naprawdę. Nawet nie sam kolor (chociaż mocno za ciemny) ale ten stan włosów i uczesanie (brak uczesania?)...

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-11, 20:21   #2429
Shinn
Zakorzenienie

Co Kamila ze sobą zrobiła

Jak tu, któraś dobrze napisała- na drugim zdjęciu wygląda faktycznie jak człowiek pierwotny Brakowało jej do całego zestawu maczugi tylko.

Wiki Królikowska: Ładne nogi, płaski brzuch czy fajne cycki?
Jakub Żulczyk: Przede wszystkim jędrny mózg.

Shinn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-11, 21:01   #2430
Rajni
Zadomowienie

Jeżeli chodzi o przemianę Kamili to uważam, że kolor jest fajny, włosy nie wyglądają na takie zniszczone jak poprzednio. Ale przy takim ciemnym kolorze Kamila musi podkreślać oczy policzki i usta makijażem, bo inaczej ich "nie widać". Albo, chociaż powinna sobie zrobić hennę brwi i rzęs.

Cytat:
Napisane przez _czarny_kot Pokaż wiadomość
ojej, na tym pierwszym zdjęciu wygląda na około 40 lat
Zgadzam się wygląda na czterdziestkę. Ale to wina tego, że kolor włosów nie współgra z oprawą oczu Kamili .

Edytowane przez Rajni
Czas edycji: 2012-02-11 o 21:02
Rajni jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Moda

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości