|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#56221 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XII część zakręconej opowieści
Miskaa78 piękny kolor, piękny skręt. Cudo !
mpx - patrząc na Twoje włosy, widzę, że jest na mnie nadzieje. Twoje włosy sprzed CG wyglądają jak u mnie po pół roku CG. Z tym, że masz o wiele dłuższe. Oh ah! AjriszMarta najprawdziwszy lok ![]() SugarbabyLove - po 12 dniach jest różnica. Pamiętam włosy sprzed kilku dni, i widać, że są piękniejsze. Akurat trafiłam z tematem, gdyż wczoraj pomyślałam nad kupnem sensownej maski. Jedyną maskę jaką posiadam to granat i aloes z Alterry. Sprawdza się średnio, podejrzewam że jak ją skończę to nigdy więcej po nią nie sięgnę. No i myślałam nad którymś biovaxem: Biovax, maseczka, intensywnie regenerująca, do włosów suchych i zniszczonych - ale już kompletnie nie wiem co robić. Bo skoro nie warto, i jeszcze skład mają tak nieprzyjemnie długi, że nie chcę szkodzić mojemu biednemu skalpowi, który ostatnio swędzi. Pewnie nie dowiem się póki nie spróbuję. I tak resztkami sił powstrzymuję się przed ścięciem włosów , a chciałam je zapuszczać. Wydaje mi się , że wyglądają coraz gorzej. No ale, trzeba przetrwać mrozy! Ewentualnie poproszę siostrę o ścieniowanie. Dobra, lecę zmywać rycynę i olej winogronowy ze skalpu. Zobaczymy, czy mi się jakoś odwdzięczy. |
|
|
|
#56222 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#56223 |
|
Wtajemniczenie
|
Swoją drogą gdzieś nadrabiając widziałam pytanie o pektyny, które chcę kupić, teraz nie mogę znaleźć tego postu. Tak, chodzi o pektowin. Innej firmy produkującej pektyny nie znam.
|
|
|
|
#56224 |
|
Zakorzenienie
|
No to zaczynam akcję denko na 2 tygodnie
Zamówiłam l-cysteinę, glicerynę (tylko to do włosów na razie) , hydrolat różany i koloid srebra Ale odłożyłam troszkę pieniędzy, w razie, gdy Isana i Alterra będzie na przecenie
|
#56225 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
a propos zagranicznego waxu to ja piszę o o tym firmy - richards & appleby. dziękuję jestem zadowolona no i błyskają na czarno juz od skóry ![]() Chatul, może naprawia niedługo Jest niewygodna oj jest
|
|
|
|
|
#56226 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziekuje kochana a czemu tej a alterry wiecej nie kupisz? nie sluzy twoim włoskom? ja tez otatnio alterre przeglądałam i ma maly wybór produktów do włosów to alverde ma większy ![]() no widzisz ja ścięłam te co były najbardziej zniszczone czyli z przody "grzywke" i końce i jest OK a bedzie lepiej i lepiej czasem warto podciąć zeby sie włosy "opamiętały" ale to jak szybko urosną chyba juz od włosów zalezy mi akurat szybko rosną więc ścinam jeśli muszę i sie nie przejmuję ale oczywiście jesli Tobie długo rozną to nie obcinaj albo zetnij ciutkę tylko ![]() PS: zaczynam lubieć "opiekę" nad włoskami i moje loczki też jak mają mniej puchu to są na prawdę miłe
|
|
#56227 |
|
Mod-Śnieżynka
|
Ajrisz, lokas piękny i błyszczący jak zawsze
![]() Sugar, coś fajnego zaczyna się dziać z włosakmi
Edytowane przez *Basia* Czas edycji: 2012-02-12 o 14:49 |
|
|
|
#56228 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
jestem zadowolona z efektów. |
|
|
|
|
#56229 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Basia- dziękuje staram się
|
|
#56230 |
|
Wtajemniczenie
|
Wychodzi na to, że nie ma uniwersalnego remedium na problemy włosowe
![]() Ja rycynę traktuję jako rewelacyjny środek na osłabione, wypadające włosy a okazuje się, że u innych rycyna działa wprost przeciwnie. Podobnie Wax ze sles, gdy używałam regularnie miałam bardzo ładne, zadbane wlosy i zero podrażnień skórnych, do Biovaxa nie mam już takiego zaufania, choć obiektywnie rzecz biorąc nic złego mi nie zrobił. A tak poza tym skład to jeszcze nie wszystko. To tylko lista składników, z której możemy w pewnym stopniu określić, czego jest więcej a czego mniej. Nie jesteśmy w stanie zgadnąć stężenia. Cytat: "Czy zastosowany w odżywkach WAX składnik Sodium Lauryl Sulfate (SLS) faktycznie jest tak niebezpieczny dla zdrowia, jak można o tym przeczytać na różnych forach internetowych? Jak udowodniły badania przeprowadzone przez Cosmetic Ingredient Revue (CIR) w 2005 roku, kosmetyki zawierające w swoim składzie Sodium Lauryl Sulfate nie zagrażają zdrowiu ludzkiemu(nie są rakotwórcze), jeżeli są stosowane w kosmetykach, które się spłukuje, a kosmetyki które pozostają długo na skórze nie powinny zawierać go więcej niż 1%. W odżywkach WAX stężenie SLS wynosi 1%, a ponadto pozostają na skórze jedynie 20 minut, po tym czasie należy je dokładnie spłukać. Proszę również pamiętać, że w obecnych czasach tak naprawdę wszystko może podrażniać i powodować alergię, wiele zależy od wrażliwości osobniczej każdego z nas i nie musi to być koniecznie właśnie SLS." http://www.pilomax.pl/4/faq Składników odżywczych w Biovaxie też może być śladowa ilość. Ostatnio przeczytałam na Biochemii, że jeśli stężenie składników wynosi poniżej 1% to nie muszą być umieszczane po kolei. Więc to miejsce w składzie też nie mówi nam wszystkiego.
|
#56231 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Jeno jako analizatorka (:P) muszę pamiętać o pisaniu rzeczy dla mnie oczywistych. Np DLACZEGO sądzę że są lepsze - bo analiza wykazuje to i to. To tak żeby nie zapętlić się w powtarzaniu dogmatów (np "Joanna Naturia Len Rumianek jest świetną odżywką b/s" "odżywki Alterra są dobre" - nie mam pojęcia bo żadnej nie używałam i nie użyję) Cytat:
![]() Bingo shea mogę polecić. Zanim kupiłam, przeanalizowałam skład pod każdym kątem i jest to chyba najładniejszy skład jaki widziałam na rynku. Jedyny problematyczny był i zawsze jest zapach: na szczęśćie węchowo nie jest nachalny i mnie nie podrażnia Cytat:
Jak punkt rosy wróci w okolice zera - będzie lepiej!Nio Dawno go nie było bobofrut jak nic ![]() ---------- Dopisano o 16:05 ---------- Poprzedni post napisano o 16:02 ---------- Cytat:
Cytat:
|
|||||||
|
|
|
#56232 |
|
Raczkowanie
|
Nie pamiętam, dlaczego, głupio mi
![]() Nie jestem pewna, ale chyba Indios o tym pisała w jakimś innym wątku, a wyszukiwarka teraz coś nie bardzo. Zanotowałam sobie, że żółtko nie powinno być za długo, ale już nie zapisałam, dlaczego - może to jak z naftą - 15 min wystarczy, a dłużej może podrażniać? Albo zasycha i trudno zmyć? |
|
|
|
#56233 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A właśnie któraś z dziewczyny chciała filmik o tym jak nissia układa swoje włosy, proszę: http://www.youtube.com/nissiax83#p/u/64/nyH3HJJOq1E tu jest o pielęgnacji: http://www.youtube.com/nissiax83#p/u/113/kCDYvC0ArJU sama jeszcze nie oglądałam, ale zaraz mam zamiar i chyba używa sesy i vatiki. |
|
|
|
|
#56234 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Odnośnie kolejności składu, dlatego dla mnie ważna jest również konsystencja kosmetyku, oceniam skład co powinno mieć stałą konsystencję, ile jest "rozpuszczalników" i w związku z tym na oko można ocenić zawartość choćby oleju, który w temperaturze pokojowej ma stałą konsystencję. W sumie prawda z tym składem, przed parfum może być keratyna a ich ilość może być taka sama
Edytowane przez LadyMadalena Czas edycji: 2012-02-12 o 15:12 |
|
|
|
|
#56235 |
|
Zakorzenienie
|
no to witam na watku
![]() co to za Jantar ktory tak jest tutaj polecany? ![]() Ale macie tempo pisania ja skoczylam na zakupy, kupilam Glorie (sprobuje mycia odzywka), zel do wlosow, cos na skret, pianke i szampon. W sumie wiekszosc rzeczy trafilam przecenionych
|
|
|
|
#56236 | ||
|
Zadomowienie
|
No właśnie, u mnie chyba też. w ogóle z niego nie korzystasz w takim wypadku? czy po prostu ograniczasz ilość do minimum? oczywiście mówię o maskach do włosów itp
![]() miło mi Cytat:
Cytat:
Ajrisz mówisz o tej? https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...-piec-alg.html
Pielęgnacja fal od 01.02.2012. Edytowane przez Martek_ Czas edycji: 2012-02-12 o 15:29 |
||
|
|
|
#56237 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() coś mi się zdaje, że dłuższe pokażą co potrafią jednak warto było wygrzebywać tą marchewkę z bananem z włosów? ![]() oj bardzo bym tego chciała, ale niestety d**a Jak przyjdzie Bingacz, to potestuję może z nim...Cytat:
Cytat:
Lubi on to bardzo! Nawet jeszcze przy silikonach i sls-ach widziałam efekt ![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
#56238 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale na pazury niezastąpiona
|
|
|
|
|
#56239 |
|
Wtajemniczenie
|
Farmona przecież pisze prawdę, że nie używa sls. Dla mnie obecność sles zamiast sls to niekoniecznie wielka różnica, ale to już inny temat.
![]() Sls faktycznie nie może być więcej niż 1% w kosmetykach trzymanych dłużej, wszędzie tak piszą. A jaka jest faktyczne stężenie w Waxie - możemy albo polegać na oświadczeniu producenta, albo zlecić badania.
|
#56240 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Z tym mniejszym puchem to gratuluję. Mniej - lepiej. W końcu nie ma nic gorszego niż poranna szopa na głowie. ) Cytat:
Bingo niestety u mnie nie ma w okolicy. Siostrę mogę poprosić, ale najszybciej bym dostała na Wielkanoc, ale lepszy rydz niż nic Zatem dziękuję bardzo za propozycje do kupienia ![]() Chyba będę właśnie taką włosomaniaczką: stwarzającą własne mikstury. Swoją drogą: przynajmniej będę miała pewność, że bardziej pomagam niż szkodzę, a sama świadomość sprawi, że i puchu będzie mniej i włosy zaczną się kręcić od nasady )Cóż, ale nożyczek lepiej będę unikała. Nie mogę doczekać się wiosny, albo chociaż mniejszych mrozów. Coś w granicy -1 stopień. A i jeszcze krótkie pytanie: po Pottersie moje włosy się strasznie buntują: przetłuszczają się w mega szybkim czasie. Zatem czy myje któraś z was Hegronem, bo się zastanawiałam nad kupnem d/s. W domu mam jedynie b/s i nie wiem czy nada się na mycie włosków. |
|||
|
|
|
#56241 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Czuję się jak adwokat diabła wcale nie chcę bronić tej maski, tylko ostatnio wiele myślałam o składach i produkcji kosmetyków.
|
|
#56242 |
|
Zakorzenienie
|
No to zasypię Was moimi włosami
![]() Tak jak obiecałam-nie komentuję ![]() Włoski odrobinę spuszone-tzn. że mam odstawić shea na stałe?
|
#56243 |
|
Zadomowienie
|
ewcia
|
#56244 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
#56245 |
|
Zakorzenienie
|
Martek_
|
#56246 |
|
Zadomowienie
|
tak się zastanawiam.. odkąd stosuje OMO, widzę większe wypadanie włosów. wypadają z cebulkami. czy to źle, czy raczej reakcja włosów na gwałtowną zmianę pielęgnacji plus niekorzystna pogoda i muszę przeczekać?
|
#56247 |
|
Zakorzenienie
|
Chatul nic
Musze kupić Garniera z Karite, bo skończył mi się i zawsze go do końca nie spłukiwałam.
|
#56248 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Dziewczyno
|
|
#56249 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
Poza tym nie byłam na wizażu weekend i co? I nadrabiania mnóstwo, poszalałyście jestem na 18 stronie... Benek cudowne włosy! Napisz jak je teraz pielęgnujesz
|
|
|
|
|
#56250 | |
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:52.

, a chciałam je zapuszczać. Wydaje mi się , że wyglądają coraz gorzej. No ale, trzeba przetrwać mrozy! Ewentualnie poproszę siostrę o ścieniowanie. 

dziwna jest teraz - ile czasu minelo zanim trafiłam gdzie wcisnąć zeby przekierowało do postu 
-47-48-49-50 

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

ja skoczylam na zakupy, kupilam Glorie (sprobuje mycia odzywka), zel do wlosow, cos na skret, pianke i szampon. W sumie wiekszosc rzeczy trafilam przecenionych 
W efekcie bardziej grzebie we wlosach przy myciu i to tez pewnie wzmaga wypadanie. Jestem mega zniechecona
Doslownie nie potrafie umyc wlosow jak nalezy 

Swoją drogą: przynajmniej będę miała pewność, że bardziej pomagam niż szkodzę, a sama świadomość sprawi, że i puchu będzie mniej i włosy zaczną się kręcić od nasady