Drżą rodzice, dziadkowie, sąsiadka, bo za chwilę BUNT DWULATKA! III-IV 2010 - Strona 59 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-02-13, 08:34   #1741
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia
Dot.: Drżą rodzice, dziadkowie, sąsiadka, bo za chwilę BUNT DWULATKA! III-IV 2010

P0P co do płci twojego dzidzisia, to ja obstawiam chłopca bo sprawdziłam najpierw w chińskim kalendarzu, a pisałaś kiedyś że wcześniej się sprawdził.
Ale rozumiem i akceptuje w pełni twoją decyzje.
Fajnie że dzisiaj poniedzialek i masz kolejny tydzień na boku

izazula fajnie że mnie rozumiesz, i jak widać jest nas więcej. Mam po prostu pełna świadomość tego że jakby młodym zajmował się mój tata, lub jakaś starsza pani, byśmy pewnie już kilka razy odwiedzali odtry dyżur. Aż jestem w szoku jak można przy dziecku sobie refleks wyrobić

Mój na basenie biega, jak go łapię za rączkę to najczęściej się wyrywa, i kilka wywrotek niczego go nie nauczyło Ostatnio to ze zjeżdzalni spadł, bo jak ja czekałam na niego w wodzie to ten się rozmyślił i zaczął schodkami schodzić i spadł na bioderko, a juz prawie go złapałam, na szczęście tylko kolejny siniak.
U mnie dzieciakom do rozpieszczenia daleko, oni raczej po wojskowemu wychowywanie, nie to znaczy nie i nie ma odstępstw. Ale mają też dużo miłości przytulania, i pochwał. Bo pochwały dużo lepiej są zapamiętywane. Ze zrobiłem coś dobrze to mama mnie pochwaliła, a jak zrobiłem coś źle to amnezje dostaje i jeden i drugi

Wczoraj byliśmy na ognisku, mały troche wymarzł, bo bał się ognia( co dość dziwne patrząc na jego fascynacje zapałkami i świeczkami)Dzisiaj pokasłuje, ale jak go znam to nic więcej nie będzie

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-13, 08:47   #1742
aneczkkaa
Zakorzenienie

Dot.: Drżą rodzice, dziadkowie, sąsiadka, bo za chwilę BUNT DWULATKA! III-IV 2010

Cytat:
Napisane przez ASIULEK_23 Pokaż wiadomość
Wczoraj chyba nie zostałam zauważona ale dla zainteresowanych- wczoraj byłam na pogotowiu. Wg pani- osłuchowo ok, nawet nic nie kazała podawac ale jak kaszel będzie sie utrzymywał to iść dziś do pediatry. Wiec za chwile idę bo mała pół nocy strasznie sie dusiła, że aż odruchy wymiotne miała, cała zasmarkana, zapłakana- koszmar. od 5 na nogach...
współczuje Asiu, dużo zdrówka dla Weroniki daj znac co powiedział lekarz
20-12-14 10 tc
aneczkkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-13, 08:53   #1743
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

asiulek no moja tez 4 razy zygla plus zadka kupa chcialam sie zapisac do lekarza a tam awaria komputerow kur!!

mam dzwonic za 20 minut,wczoraj miala stan podgoiraczkowy dzisiaj niby od rana nic i wczoraj od popoludnia tez nic ale pojdziemy sprawdzimy bo cos mi sie nie podoba
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-13, 08:55   #1744
tylkooliwka
Wtajemniczenie

GG do tylkooliwka

Cytat:
Wczoraj chyba nie zostałam zauważona ale dla zainteresowanych- wczoraj byłam na pogotowiu. Wg pani- osłuchowo ok, nawet nic nie kazała podawac ale jak kaszel będzie sie utrzymywał to iść dziś do pediatry. Wiec za chwile idę bo mała pół nocy strasznie sie dusiła, że aż odruchy wymiotne miała, cała zasmarkana, zapłakana- koszmar. od 5 na nogach...

Darusia- u nas podobnie się zaczęło- wymiotami...

monka- wczoraj się nie przywitałam wiec WITAM W NASZYM GRONIE

A teraz uciekam... pa
zauważona
Zdróweczka dla Weronisi i dla Ciebie też,oby szybko przeszlo.

Darusia dla Oliwci tez zdróweczka i ciesze się,że Wam się tak układa oby wypaliło z tą ziemią

Mrowak czytałaś te fora co dziewczyny wklejały bloga?np o fajnej mamie? A co według Ciebie robisz źle(bo piszesz,ze pracujesz nad sobą czyli coś chcesz zmienić)?trzymam kciuki za szybką poprawę

Drcron jesteś przekonana,ze wszystko robisz dobrze w takim razie nie przejmuj się znajomą,a jeśli Cię bardzo to gniecie to może zadzwoń do niej i delikatnie zapytaj.Podejrzewam,że może tak być jak piszesz bo skoro ma tak grzeczne dziecko więc pewnie tak ją wychowuje a tu szał ciał
przcudne zdjęcia Julci jest taka śliczna

Monka super Twój chłopak,jaki ziomal fajny w tych szelkach

Izazula padłam po nosach w Katowicach
właśnie się nie mogę dzodzwonić do katowic do siódemki
tylkooliwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-13, 09:09   #1745
aneczkkaa
Zakorzenienie

http://portal.abczdrowie.pl/jakich-b...c-male-dziecko dosyć fajny artykół

---------- Dopisano o 09:09 ---------- Poprzedni post napisano o 09:06 ----------

Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
asiulek no moja tez 4 razy zygla plus zadka kupa chcialam sie zapisac do lekarza a tam awaria komputerow kur!!

mam dzwonic za 20 minut,wczoraj miala stan podgoiraczkowy dzisiaj niby od rana nic i wczoraj od popoludnia tez nic ale pojdziemy sprawdzimy bo cos mi sie nie podoba
dla was też dużo zdrówka, ale nam sie dziaciaki pochorowały, moj niby lepiej chociaż juz sama nie wiem czy lepiej ? miałam dzis isc do lekarza i nie wiem co robić ?
20-12-14 10 tc
Stary 2012-02-13, 09:26   #1746
Darusiaaaa
Zakorzenienie

moja raczej ode mnie podlapala,niestety....
A.Camus
Stary 2012-02-13, 09:27   #1747
blistex
Rozeznanie

Monka to tylko taka basenowa znajoma, nikt ważny dla nas. A napisałąm tu o tym, bo zastanowiło mnie to, że jeszcze zanim wysiadła z mojego auta, to sama mówiła, żebym zadzwoniła i w niedzielę sie widzimy. Jak jej coś nie pasowało, to mogła powiedzieć coś w stylu słuchaj Paulina nie podoba mi się to jak wychowujesz dziecko, albo jak ona się zachowuje i nie spotykajmy sie więcej. Jestem dorosła i nie rozumiem takich dorosłych dzieci jak ona no ale spoko koniec tematu. Od dziś rygor i dyscyplina dla mojego dziecka a połowa zabawek ląduje na śmietniku < z tym ostatnim to mnie poniosło hehe>

ale co ja się czepiam mojego dziecka, po kim ona ma byc spokojna, jak rodzice i dziadki żywiołowi bardzo.

Asiulek ja wczoraj was widziałam zdrówka dla Werci i napisz co lekarz powiedział moja Jula też dzisiaj kaszle po wczorajszych sankach
Stary 2012-02-13, 09:36   #1748
mloda1989
Zakorzenienie

oj drcron skad ja to znam... moj w gronie dzieciakow... najwiecej rozrabia... najczesciej chce przytulac inne dzieci i za raczke z nimi chodzic... czeto zabiera zabawki i nie mzona mu przetlumaczyc zeby sie podzielil przez sam jego widok u niektorych powoduje placz;/
mloda1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-13, 09:42   #1749
blistex
Rozeznanie

A i właśnie miałam zapytać dziewczyn, czy nie boja się spotkać z moim rozwydrzonym , rozwrzeszczonym, wciąż uciekającym i tulącym się do wszystkiego i wszystkich dzieckiem dodam tylko, że ona po za tym, że jest taka jak wyżej napisałam jest cudownym i mądrym dzieckiem

---------- Dopisano o 09:42 ---------- Poprzedni post napisano o 09:40 ----------

Cytat:
Napisane przez mloda1989 Pokaż wiadomość
oj drcron skad ja to znam... moj w gronie dzieciakow... najwiecej rozrabia... najczesciej chce przytulac inne dzieci i za raczke z nimi chodzic... czeto zabiera zabawki i nie mzona mu przetlumaczyc zeby sie podzielil przez sam jego widok u niektorych powoduje placz;/
u nas jest dokładnie tak samo

od września miała iśc do przedszkola z rocznikiem 3 latków, ale ja się obawiam ją posłać choć sama je woła kupę na nocnik, tylko jak pije ze szklanki to i ona i wszystko do koła jest mokre
Stary 2012-02-13, 09:52   #1750
Darusiaaaa
Zakorzenienie

drcron moja tez przewaznie jest najbardziej zywiolowa gdzies,gdziekolwiek gdzie idziemy,np szwagierki dziecko jest zupelnie inne i mnie rozwala czasami ich durne zachowanie,badz smiac po prostu mi sie chce z ich glupoty.

Teraz tez tz mowil siostrze,(jej maz jej chrzestnym Oliwii),ze kupujemy malej te kuchnie z ikei ze my dajemy 200zl,chrzestna tez a na 2 babcie i na nia(wiecznie placzaca ze ma malo)zostanie 79zl do rozlozenia co juz nie pamietam ale daje jakos 26 czy cos zl,moja mama zadelarowala 150zl (ale tego oni wiedziec nie musza)
pierwsze slowa byly

"zeby nie bylo nie mowie tego zlosliwie" ale my kupimy cos sami,musimy remont zrobic i mamy komunie jeszcze i chrzciny w tym roku:P
tztowi sie tak gluuuuuuuupio zrobilo, a powiedzielismy przeciez ze jesli maja ochote moga sie dolozyc bo lepiej 1 a porzadna rzecz kupic niz 1000bubli...no ale..."zeby nie bylo nie mowie tego zlosliwie"powiedzialo wszystko....

Oli ciagle gdzies biega,nie umie usiedziec,ja jestem mega zadowolona jak od paru dni oglada bajke np 10 min w TYM SAMYM MIEJSCU,bo wczesniej sie to nie zdarzalo.

drcron jesli uwazasz,ze Julia sie zachowuje wporzadku i nie masz zadnego problemu to ok,widocznie lasce cos nie podpasowalo,a moze cos sie stalo i wylecialo jej z glowy???zadzwon,zapytaj.

My zabawki wywozimy do mojej mamy na strych,potem za jakis czas robimy podmianke i ma jak nowe:P a ile radosci

---------- Dopisano o 09:51 ---------- Poprzedni post napisano o 09:48 ----------

co do chodzenia za raczke moja tez uwielbia z innymi dziecmi, najbardziej mi jej szkoda jak ja ktos odepchnie a ona z taka smutna mina idzie sie wtedy do mnie przytulic,jak sie nie chce podzielic i mowi np moje,to od razu reakcja z naszej strony ze tak nie mozna trzeba sie podzielic i zeby dala i super slucha,w sekunde sie dzieli

---------- Dopisano o 09:52 ---------- Poprzedni post napisano o 09:51 ----------

drcron jak z grupa 3 latow?wczesniej przeciez wtedy przedszkole skonczy i co miedzy przedszkolem a szkola przerwa??;/
A.Camus
Stary 2012-02-13, 10:17   #1751
blistex
Rozeznanie

Darusia no właśnie nie od razu do szkoły by poszła jeśli by sobie poradziła, jeśli nie, to dwa lata by była w grupie 3 latków. U nas nie ma żłobka więc nie mogę jej zapisać, a wozić ją 30 km w jedną stronę to mi się nie opłaca, bo rano bym musiała o 6.30 wyjeżdżać z domu jechać do Wałbrzycha tam ją w żłobku zostawiać, potem jechać do pracy do Świebodzic, po pracy zaś do żłobka i do domu. Więcej kręcenia się w aucie by było niż to wszystko warte, bo w Świebodzicach mimo, ze jest żłobek, to nawet jak chcieliśmy płacić za całość 5 godzin, za które płaci państwo tej podstawy też chciałam opłacać, ale się nie zgodzili, bo to nie ta sama gmina więc zostaje tylko opcja z przedszkolem i 3 latkami

Darusia no właśnie ta dziewczyna nie odbiera moich telefonów ale kij jej w oko widocznie skoro tak sie zachowuje, bo nie umie inaczej :P

a ja zaś mam problem u nas dopiero co się skończył remont i trzeba będzie zaś zaczynać z wiosną bo drzwi trzeba będzie przesunąć, bo teraz jak się wchodzi to z korytarza ciągnie zimnym po nogach, bo wchodzi sie od razu na pokój.
I teraz mam prośbę jak byście mogły pomóc mi coś wybrać do siedzenia jakąś kanapę albo coś w tym stylu kolor czerwony, biały albo szary i czarny, narożnik choć bym chciała nie wejdzie
Stary 2012-02-13, 10:38   #1752
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Wróciłyśmy...
No i nadal osłuchowo czysta- dzięki Bogu. A skąd kaszel? Po prostu- jest przeziębiona i tak może być

Przed chwilą przeżyłam chwilę grozy- o ja głupia matka. Zostawilam wozek przed drzwiami zeby nie wprowadzać z blotem a w koszyku na dole mialam zakupy. Więc wyszlam, zostawilam otwarte jak szeroko drzwi- zajęlo mi to doslownie 5 sekund a mala w tym czasie cala sila zatrzasnęła drzwi i przekluczyła mamy taki mały cypek do przekrecania. nawet jak bym miała klucz to od zewnątrz nie da się tego otworzyć. Myślalam, że padnę. Nie wiedzialam co robić. Na szczęście opanowała to do perfekcji i ładnie ją przez drzwi poprosilam, zeby przekręcila z powrotem. Posłuchala... uffff...

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
ASIULEK_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-13, 10:57   #1753
monka23
Zakorzenienie

Asiulek czesc , kurcze mialam c wlasnie wczoraj pisac, ze tez by mi sie takie oczyszczanie przydalo , zwlaszcza po wczorajszej pizzy, a tak serio to wspolczuje tego wirusa, babcia byla strzalek w dziesiatke . Jak bedziesz miec czas to zapodaj fotki zmala modelka, u nas braki w sniegu to z mila checia oczy naciesze .

Tylkooliwka dzieki , tez mi sie w nich podoba

Drcron nie martw sie moje chlopaki tez niezle kapniete,takie czubusie, po rodzicach . Wiesz jedne dzieci sa grzeczne, spokojne, opanowane, a inne nie, trafiaja sie takie elementy. Choc bys szkolila, mowila, tlumaczyla to tej zywiolowosci nie opanujesz, jedynie co to mozesz nauczyc malej szacunku, kultury, jak sie zachowac w danym miejscu, konsekwencji swego zachowania itd. Wyslij mala do przedszkola , zobaczysz jak sie zachowa, jezeli jest na tyle emocjonalnie dorosla zeby z 3 latkami pzebwac i da sobie rade , sproboj, jak cos bedzie sie dziala poprostu ja zabierzesz. Aha co cie tak na czerwony wzielo ? ja bym wsciekla chodzila, zle by na mnie dzialal, za to moj starszy to lubuje sie w czerwonym , wszystko czerwone chce.
sofa : http://www.furniturevillage.co.uk/In...r-leather.aspx, zakochana jeste w tej sofie , jak bede zmieniac swoja to na ta , czekam az mi maly szkodnik troche podrosnie, z rok .

Darusia no nie ma jak rodzina , poraszka ta szwagierka . Idziesz do tego lekarza z mala?

---------- Dopisano o 11:57 ---------- Poprzedni post napisano o 11:49 ----------

Cytat:
Wróciłyśmy...
No i nadal osłuchowo czysta- dzięki Bogu. A skąd kaszel? Po prostu- jest przeziębiona i tak może być

Przed chwilą przeżyłam chwilę grozy- o ja głupia matka. Zostawilam wozek przed drzwiami zeby nie wprowadzać z blotem a w koszyku na dole mialam zakupy. Więc wyszlam, zostawilam otwarte jak szeroko drzwi- zajęlo mi to doslownie 5 sekund a mala w tym czasie cala sila zatrzasnęła drzwi i przekluczyła mamy taki mały cypek do przekrecania. nawet jak bym miała klucz to od zewnątrz nie da się tego otworzyć. Myślalam, że padnę. Nie wiedzialam co robić. Na szczęście opanowała to do perfekcji i ładnie ją przez drzwi poprosilam, zeby przekręcila z powrotem. Posłuchala... uffff...

normalnie , ale spoko ze mala dala rade otworzyc . Nie martw sie kazdemu sie zdarza, rok temu jak palilismy jeszcze z tz-tem , wyszlismy na ogrod, a czub zamknal drzwi ogrodowe. Wejsciowe na klucz tez bly zamkniete. Starszy syn padl jak zabity bo pozno poszedl spac, walilam w okna zeby nam otworzyl, nie obudzil sie. Zima snieg a my nie mieli jak do domu wjesc haahaha straz pozarna przyjechala , okno nam wybijal , takze zdarza sie . Ja raz starszego syna w aucie zkluczykami zatrzasnelam , musialam po policje dzwonic , teraz sie z tego smiejemy hehe bedzie co wnukom opowiadac
monka23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-13, 11:47   #1754
Darusiaaaa
Zakorzenienie

ide,przed 15 mam byc w przychodnii, zobaczymy....drcron mam nadzieje,ze sie nie obrazisz ale dla mnie to glupota puszczac dzieciaka rok wczesniej do szkoly,ja gdybym miala wybor puscic od 6 czy 7 poszlaby od 7 lat zdecydowanie! i bronilabym sie puscic od chociazby 6 , a tu by julka poszla jeszcze wczesniej?

---------- Dopisano o 11:27 ---------- Poprzedni post napisano o 11:24 ----------

zostawilabym ja w tych 3 latkach,skoro juz chcesz ja dac do przedszkola,powaznie sie nad tym zastanow...

---------- Dopisano o 11:28 ---------- Poprzedni post napisano o 11:27 ----------

asiulek ja bym serce chyba wyplula,moja by pobiegla do pokoju i na bank by nie otworzyla!!!

wlasnie dlatego pamietasz jak gadalysmy,ze dzieciakow nie zostawiamy? tylko ty jej nie zostawilas tak na prawde,niezla jest!!

---------- Dopisano o 11:32 ---------- Poprzedni post napisano o 11:28 ----------

monka niezle!!!

ja sie wybieram do orange,bo konczy mi sie umowa i chce przejsc do orange,tz juz przelazl no i dylemat telefon?jest taki smieszny alcatel smiesnzy ale kobiecy i sie zastanawiam nad takim cudem:P

---------- Dopisano o 11:47 ---------- Poprzedni post napisano o 11:32 ----------

drcron mnie sie z Bodzio ostatnio podobal naroznik wlasnie czerwony,szkoda ze mowisz ze nie wejdzie,ten byl malutki ale bardzo fajny, z tym ze do domu bym nie chciala akurat tego koloru,jak bedziemy sie ujrzadzac to wszystko WSZYSTKO ma byc w fajnych stonowanych kolorkach,domek przytulny,nic krzykliwego

zreszta sypialnie moja "wymarzona"wam pokazywalam z ta fototapeta z tylu.
Salon tez jasny ,wypoczynek bialy badz barzo jasno kremowy, sciany moglyby byc cappucino a wstawkami jakiegos piaskowca a rama tv srebrna -nie czarna:P hahaha
aleeee zanim my sie bedziemy urzadzac to dzieci moze juz przedszkole skoncza
A.Camus
Stary 2012-02-13, 12:06   #1755
sara 85
Zakorzenienie

Drcron- Zosia wycałowała Julkę i chciała jej smoka zabrać

Asiulek dobrze że mała otworzyła drzwidużo zdrówka dla Was

w biedronce fajne układanki drewniane są, kupiłam jej 3 różne, najbardziej podoba jej się ta gra wędkarz

plastociasto to ciastolina, ja myślałam że to coś innego będzie, a to taka sama ciastolina jak kiedyś kupiłam jej w biedronce. Wzięłam jej ten zestaw jedzonko, fajniejszy niż farmer.

Franio 24.07.2014 r.
sara 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-13, 12:15   #1756
blistex
Rozeznanie

Monka fajna ta sofa u nas na podobną w Wajnercie patrzyłam zakochałam się, ale Tż mnie na ziemię szybko sprowadził bo my możemy mieć coś, co nie przekroczy 190X130 nic większego nie wejdzie niestety a te sofy, co jeden bok maja obkręcany strasznie mi się podobają, ale to może za jakiś czas jak salon na poddaszu zrobimy

Darusia nie obrażam się ja się wciąż nad tym zastanawiam, i np. mogę Julę rok zostawić dłużej w przedszkolu, ale może być na tyle bystra, że sobie w szkole śmiało poradzi i tu nie mówię ani tak ani tak. Najważniejsze, to by nas do tego przedszkola przyjęli

---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ----------

Darusia my mamy białe ściany białe albo kremowe będą meble i chciałam aby ta sofa czy wersalka była dość krzykliwa, by się wyróżniała albo jeszcze czarna
ja się zastanawiam nad tą sofą z Ikei ale Tż się nie chce dać namówić

Sara ja też mam w planie dzisiaj iść do biedronki po ta grę

---------- Dopisano o 12:15 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ----------

a i jeszcze miałam was o coś zapytać
wiecie może gdzie dostanę skrzynki takie jak są po owocach, np. mandarynkach, albo pomarańczach takie małe?
Stary 2012-02-13, 12:26   #1757
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Witajcie

Asiulek oczywiście że Cię zauważyłam i właśnie dzisiaj widzę że już wiem co wczoraj chciałam napisać . Wybacz mi. Fajnie że udało Wam się wyjechać mimo akumulatora. Niestety przykre ze wyjazd z niemiłymi przeżyciami.
Zdrówka dla Werci, może tak zareagowała na zmianę klimatu albo złapała jakiegoś wirusa.

Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość
izazula fajnie że mnie rozumiesz, i jak widać jest nas więcej. Mam po prostu pełna świadomość tego że jakby młodym zajmował się mój tata, lub jakaś starsza pani, byśmy pewnie już kilka razy odwiedzali odtry dyżur. Aż jestem w szoku jak można przy dziecku sobie refleks wyrobić

Mój na basenie biega, jak go łapię za rączkę to najczęściej się wyrywa, i kilka wywrotek niczego go nie nauczyło Ostatnio to ze zjeżdzalni spadł, bo jak ja czekałam na niego w wodzie to ten się rozmyślił i zaczął schodkami schodzić i spadł na bioderko, a juz prawie go złapałam, na szczęście tylko kolejny siniak.
U mnie dzieciakom do rozpieszczenia daleko, oni raczej po wojskowemu wychowywanie, nie to znaczy nie i nie ma odstępstw. Ale mają też dużo miłości przytulania, i pochwał. Bo pochwały dużo lepiej są zapamiętywane. Ze zrobiłem coś dobrze to mama mnie pochwaliła, a jak zrobiłem coś źle to amnezje dostaje i jeden i drugi

Wczoraj byliśmy na ognisku, mały troche wymarzł, bo bał się ognia( co dość dziwne patrząc na jego fascynacje zapałkami i świeczkami)Dzisiaj pokasłuje, ale jak go znam to nic więcej nie będzie
Wyobraź sobie ze moja mama sobie całkiem nieźle radzi z moją łobuziarą i zawsze mówi jaka ona grzeczna i tak fajnie potrafi się sobą zajmować. Mama ma wprawę już kilkudziesięcioletnią wiec żadne wybryki dziecięce nie są jej obce a niektóre pomysły wyprzedza.

Cytat:
Lepiej sprawdzić

Cytat:
Napisane przez blistex Pokaż wiadomość
Monka to tylko taka basenowa znajoma, nikt ważny dla nas. A napisałąm tu o tym, bo zastanowiło mnie to, że jeszcze zanim wysiadła z mojego auta, to sama mówiła, żebym zadzwoniła i w niedzielę sie widzimy. Jak jej coś nie pasowało, to mogła powiedzieć coś w stylu słuchaj Paulina nie podoba mi się to jak wychowujesz dziecko, albo jak ona się zachowuje i nie spotykajmy sie więcej. Jestem dorosła i nie rozumiem takich dorosłych dzieci jak ona no ale spoko koniec tematu. Od dziś rygor i dyscyplina dla mojego dziecka a połowa zabawek ląduje na śmietniku < z tym ostatnim to mnie poniosło hehe>
A moze dziewczynie się coś wydarzyło w domu i nie ma ani czasu ani ochoty na spotkania, telefony itp. Pozatym niektóre osoby wolą nic nie mówić żeby się druga strona nie obraziła albo jeszcze czegoś niefajnego o sobie usłyszeć.
Ja zwróciłam kiedyś uwagę mojej koleżance że powinna zareagować na zachowanie swojej córci (nie było jeszcze Zosi) to usłyszałam ze sama będę mogła kiedyś reagować i mam się odwalić.

Ja bym się chętnie spotkała z Twoją Julką bo tak naprawdę nie wiem czy ona jest rzeczywiście taka jak ją malujesz czy tylko chcesz wywołać dyskusję.
Nie wątpię że Julka jest mądra

Cytat:
Masz grzeczne dziecko naprawdę bo mogło się skończyć rozstrojem nerwowym, wizytą fachowca, wyważaniem drzwi itp.

---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:16 ----------

Monka - tak mi się przypomniało ze Twoj synek ma 5 lat i chodzi do szkoły. Wydawało mi się ze obowiązek szkolny w UK jest od 6 rż. Tak z ciekawości to czego takie maluchy się uczą i dlaczego musicie odrabiać lekcje jeszcze w domu ? Tak dużo materiału ?

Cytat:
Darusia nie obrażam się ja się wciąż nad tym zastanawiam, i np. mogę Julę rok zostawić dłużej w przedszkolu, ale może być na tyle bystra, że sobie w szkole śmiało poradzi i tu nie mówię ani tak ani tak. Najważniejsze, to by nas do tego przedszkola przyjęli
Ja ostatnio sprawdzałam u nas wytyczne do przyjęcia dziecka do przedszkola państwowego. Generalna zasada jest taka że dziecko powinno mieć skończone 3 lata. W wyjątkowych przypadkach 2,5 roku ale w nielicznych przedszkolach. Sprawa wygląda tak że 1 września dziecko musi mieć skończone 2,5 roku (nam brakuje miesiącia i 5 dni).
Co do szkoły to nasze dzieciaki już chyba wszystkie pójdą w wieku 6 lat. Osobiście nie jestem zwolenniczką wcześniejszego posyłania do szkoły nawet jeżeli intelektualnie dziecko jest przygotowane i niejednokotnie bardziej rozgarnięte niż starsze dzieci. Trzeba dokładnie zbadać czy ich psychika jest gotowa.
Stary 2012-02-13, 12:36   #1758
aneczkkaa
Zakorzenienie

Cytat:
drcron czemu od razu zakładasz że nie chce się z Wami potykać, przecież nigdy ci tego nie powiedziała , może coś się stało ? dziecko chore albo kłopoty rodzinne, no nie wiem, a tak w ogóle jeśli jest to "nikt ważny
dla was" to nie potrzebnie denerwujesz się tą sprawą...

hehe z tym rygorem to nie przesadzaj

mój też nieźle rozrabia wszędzie go pełno nie usiedzi w miejscu minuty już widzę ta zadymę jak nasze dzieciaki się spotkają hahahaha swoją droga dzieciaki poznają świat i muszą trochę poszaleć, rozrabiać i wygłupiać się, przecież są dziećmi , oczywiście jeśli wszystko jest w granicach rozsądku jest ok

---------- Dopisano o 12:33 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ----------

Cytat:
Napisane przez mloda1989 Pokaż wiadomość
oj będzie wesoło hehe w sumie to nie moge sie doczekać wspólnego spodkania z wami i dzieciakami dziewczyny

---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ----------

Cytat:
Wróciłyśmy...

fajnie że osłuchowo wsi wporządku

ale miałyście przygode zazdroszczę , dobrze ze wszystko tak sie skończyło
20-12-14 10 tc
Stary 2012-02-13, 12:42   #1759
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Cytat:

asiulek ja bym serce chyba wyplula,moja by pobiegla do pokoju i na bank by nie otworzyla!!!

wlasnie dlatego pamietasz jak gadalysmy,ze dzieciakow nie zostawiamy? tylko ty jej nie zostawilas tak na prawde,niezla jest!!

Od razu sobie tą dyskusję przypomnialam. Ja zawsze ja zostawiałam w lóżeczku ale szłam piętro niżej. A dziś to bylo metr od drzwi- otwartych. Ale ja schyliłam się do kosza ona siup -trzasnęła tymi drzwiami. Wstałam, lapię za klamkę a tam pech- ZAMKNIĘTE
Zachowalam spokoj bo bałam się, że jak zacznę panikować to mała wpadnie w histerię, zacznie płakać i nie bedzie mnie słuchać więc podeszłam do drzwi i spokojnie do niej mowilam "Werusiu, przekręć z powrotem, otwórz mamusi" i od razu usłyszałam dźwięk zamka, więc w sekundę zlapałam za klamkę zeby nie przeoczyć tego momentu bo ona pewnie by sobie kręciła w tą i z powrotem
matko, miałam 100 myśli na sekundę. Okna zamknięte, klucza brak- zresztą tego nie da sie kluczem. Co ja mam robić!!!! Masakra... No ale udało się...
Teraz będę ją zostawiała tylko w łóżeczku, z klapkiem miedzy drzwiami i na 10 sekund

Cytat:
Napisane przez monka23 Pokaż wiadomość
Asiulek czesc , kurcze mialam c wlasnie wczoraj pisac, ze tez by mi sie takie oczyszczanie przydalo , zwlaszcza po wczorajszej pizzy, a tak serio to wspolczuje tego wirusa, babcia byla strzalek w dziesiatke . Jak bedziesz miec czas to zapodaj fotki zmala modelka, u nas braki w sniegu to z mila checia oczy naciesze .

normalnie , ale spoko ze mala dala rade otworzyc . Nie martw sie kazdemu sie zdarza, rok temu jak palilismy jeszcze z tz-tem , wyszlismy na ogrod, a czub zamknal drzwi ogrodowe. Wejsciowe na klucz tez bly zamkniete. Starszy syn padl jak zabity bo pozno poszedl spac, walilam w okna zeby nam otworzyl, nie obudzil sie. Zima snieg a my nie mieli jak do domu wjesc haahaha straz pozarna przyjechala , okno nam wybijal , takze zdarza sie . Ja raz starszego syna w aucie zkluczykami zatrzasnelam , musialam po policje dzwonic , teraz sie z tego smiejemy hehe bedzie co wnukom opowiadac
No to też miałaś przeboje... mój to pikuś

Cytat:
Napisane przez izazula Pokaż wiadomość
Witajcie

Asiulek oczywiście że Cię zauważyłam i właśnie dzisiaj widzę że już wiem co wczoraj chciałam napisać . Wybacz mi. Fajnie że udało Wam się wyjechać mimo akumulatora. Niestety przykre ze wyjazd z niemiłymi przeżyciami.
Zdrówka dla Werci, może tak zareagowała na zmianę klimatu albo złapała jakiegoś wirusa.

Masz grzeczne dziecko naprawdę bo mogło się skończyć rozstrojem nerwowym, wizytą fachowca, wyważaniem drzwi itp.
Oj, tak mi się rano napisało... bo smutno, ze nikt nie zareagował na mojego posta, że wrócilam i że u nas nieciekawie. Ale juz mi przeszło... wybaczcie, lada dzień spodziewam się @ wiec to takie małe huśtawki nastroju

A co do tego rugiego to nie wiem czy jest grzeczna ale w tym momencie mamusie uratowała od śmierci na zawał. dzielna dziewczynka

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
Stary 2012-02-13, 12:45   #1760
blistex
Rozeznanie

Cytat:
Witajcie

Wyobraź sobie ze moja mama sobie całkiem nieźle radzi z moją łobuziarą i zawsze mówi jaka ona grzeczna i tak fajnie potrafi się sobą zajmować. Mama ma wprawę już kilkudziesięcioletnią wiec żadne wybryki dziecięce nie są jej obce a niektóre pomysły wyprzedza.

Lepiej sprawdzić

A moze dziewczynie się coś wydarzyło w domu i nie ma ani czasu ani ochoty na spotkania, telefony itp. Pozatym niektóre osoby wolą nic nie mówić żeby się druga strona nie obraziła albo jeszcze czegoś niefajnego o sobie usłyszeć.
Ja zwróciłam kiedyś uwagę mojej koleżance że powinna zareagować na zachowanie swojej córci (nie było jeszcze Zosi) to usłyszałam ze sama będę mogła kiedyś reagować i mam się odwalić.

Ja bym się chętnie spotkała z Twoją Julką bo tak naprawdę nie wiem czy ona jest rzeczywiście taka jak ją malujesz czy tylko chcesz wywołać dyskusję.
Nie wątpię że Julka jest mądra

---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:16 ----------

Monka - tak mi się przypomniało ze Twoj synek ma 5 lat i chodzi do szkoły. Wydawało mi się ze obowiązek szkolny w UK jest od 6 rż. Tak z ciekawości to czego takie maluchy się uczą i dlaczego musicie odrabiać lekcje jeszcze w domu ? Tak dużo materiału ?

Ja ostatnio sprawdzałam u nas wytyczne do przyjęcia dziecka do przedszkola państwowego. Generalna zasada jest taka że dziecko powinno mieć skończone 3 lata. W wyjątkowych przypadkach 2,5 roku ale w nielicznych przedszkolach. Sprawa wygląda tak że 1 września dziecko musi mieć skończone 2,5 roku (nam brakuje miesiącia i 5 dni).
Co do szkoły to nasze dzieciaki już chyba wszystkie pójdą w wieku 6 lat. Osobiście nie jestem zwolenniczką wcześniejszego posyłania do szkoły nawet jeżeli intelektualnie dziecko jest przygotowane i niejednokotnie bardziej rozgarnięte niż starsze dzieci. Trzeba dokładnie zbadać czy ich psychika jest gotowa.
jeśli masz tylko ochotę, to zapraszamy w odwiedzinki np. na jakis wekend chętnie wam naszą sypialnie udostępnimy, a sami u Juli na materacu się prześpimy

Cytat:
Napisane przez aneczkkaa Pokaż wiadomość
drcron czemu od razu zakładasz że nie chce się z Wami potykać, przecież nigdy ci tego nie powiedziała , może coś się stało ? dziecko chore albo kłopoty rodzinne, no nie wiem, a tak w ogóle jeśli jest to "nikt ważny
dla was" to nie potrzebnie denerwujesz się tą sprawą...

hehe z tym rygorem to nie przesadzaj

mój też nieźle rozrabia wszędzie go pełno nie usiedzi w miejscu minuty już widzę ta zadymę jak nasze dzieciaki się spotkają hahahaha swoją droga dzieciaki poznają świat i muszą trochę poszaleć, rozrabiać i wygłupiać się, przecież są dziećmi , oczywiście jeśli wszystko jest w granicach rozsądku jest ok

---------- Dopisano o 12:33 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ----------

oj będzie wesoło hehe w sumie to nie moge sie doczekać wspólnego spodkania z wami i dzieciakami dziewczyny

---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ----------

fajnie że osłuchowo wsi wporządku

ale miałyście przygode zazdroszczę , dobrze ze wszystko tak sie skończyło
ja wiem ja wiem no ale gdyby co to wolę się upewnić

ja też się nie mogę doczekać spotkania, szkoda, że tak daleko mieszkamy od siebie
Stary 2012-02-13, 12:47   #1761
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
Oj, tak mi się rano napisało... bo smutno, ze nikt nie zareagował na mojego posta, że wrócilam i że u nas nieciekawie. Ale juz mi przeszło... wybaczcie, lada dzień spodziewam się @ wiec to takie małe huśtawki nastroju

A co do tego rugiego to nie wiem czy jest grzeczna ale w tym momencie mamusie uratowała od śmierci na zawał. dzielna dziewczynka
|Mi też by się zrobiło smutno i przepraszam
Stary 2012-02-13, 12:56   #1762
monka23
Zakorzenienie

Drcron, cigle mi sie mili z Dracon hehe, ja tej sofy jeszcze na zywo nie widzialam, ogladalam na necie bo wlasnie chce zmienic i odrazu mi sie spodobala, wiec poszukiwania innej sa juz zakonczone. My tez mamy sciany na bialo, kuchnia biala , gora tez bedzie biala. Meble na dol tez beda biale Whote Gloss, w sumie tylko stol i jakis regal zeby jakies ksiazki plyty miec , czarne dodatki czy jakis inny kolor.Na scianach chce tylko czarno biale zdjecia, a narazie mam lyse sciany i zero mebli poza stara kanapa , stol . Mamy czas

Izazula tutaj dzieciaki zaczynaja od 5 roku szkole, wg mnie ten pierwszy rok to cos jak zerowka u nas, bez cisnien. Moj zaczal w tamtym roku w styczniu mial niecale 4,5 roku . List przysylali , usielismy wybrac szkole, zakupic mundurek i czas na nauke . Teraz od wrzesnia dostaje juz ksiazki do czytania do domu, jakies kserokopie z zadaniami, ja dodatkowo kupuje takie ksiazki od 5-7 lat , tam sa rozne cwiczenia na nauke pisania, latwe zadania matematyczne itd - tak w skrucie . Teraz jeszcze go ucze liczyc od 1 do 100, bo mu sie miesza. Nie siedzimy jakos dlugo nad zadaniami , niechce zmeczyc ten moj 5 letni material hehe, ale musi miec cisze i spokoj bo lawo sie rozprasza , dlatego tez zalezy mina tym zeby mlodszy szybko szedl spac.

Asiulek no fajnie , ze mala w miare okey, moze szybko ten kaszel jej przejdzie.

Wlasnie tak na marginesie, wietrzycie na tym mrozie koldry, materace, poduchy? jak jest minusowa temp taka jak w pl teraz to swietne nadaje sie na te zapyziale roztocza. U nas na plusie to mi tylko odkurzacz zostaje
monka23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-13, 12:56   #1763
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Cytat:
|Mi też by się zrobiło smutno i przepraszam

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
Stary 2012-02-13, 13:04   #1764
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
Napisane przez monka23 Pokaż wiadomość
Izazula tutaj dzieciaki zaczynaja od 5 roku szkole, wg mnie ten pierwszy rok to cos jak zerowka u nas, bez cisnien. Moj zaczal w tamtym roku w styczniu mial niecale 4,5 roku . List przysylali , usielismy wybrac szkole, zakupic mundurek i czas na nauke . Teraz od wrzesnia dostaje juz ksiazki do czytania do domu, jakies kserokopie z zadaniami, ja dodatkowo kupuje takie ksiazki od 5-7 lat , tam sa rozne cwiczenia na nauke pisania, latwe zadania matematyczne itd - tak w skrucie . Teraz jeszcze go ucze liczyc od 1 do 100, bo mu sie miesza. Nie siedzimy jakos dlugo nad zadaniami , niechce zmeczyc ten moj 5 letni material hehe, ale musi miec cisze i spokoj bo lawo sie rozprasza , dlatego tez zalezy mina tym zeby mlodszy szybko szedl spac.

Wlasnie tak na marginesie, wietrzycie na tym mrozie koldry, materace, poduchy? jak jest minusowa temp taka jak w pl teraz to swietne nadaje sie na te zapyziale roztocza. U nas na plusie to mi tylko odkurzacz zostaje
Chyba przeginają Sama nie wiem. Rozumiem zabawę i naukę przy okazji. Wogóle dzieci w tym wieku to się ciężko koncentrują. Nie pamiętam ze studiów jak to wygląda biologicznie ale nawet jak dzieciaki idą do szkoły mając 6 lat to jest ciężko.
Kiedy dzieci mają być dziećmi? Szybko przedszkole, szybko szkoła a później praca do końca życia.
To oczywiście takie ogólne bezskładne moje przemyślenia i absolutnie nie dotyczą Twojego synka (choć też dotyczą).

Ja wietrzę ale nie tak z wykładaniem na balkon bo jest strasznie brudny a za zimno żeby myć każdego dnia. Zostawiam wszystko otwieram okna i wychodzimy. Często otwieram okna na wietrzenie mieszkania
Stary 2012-02-13, 13:09   #1765
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Trochę fotek:
1. na sankach z tatusiem
2-3. W świetlicy
4-5. Spacer
6. Ulubione miejsce Werci
7. Sennie (chora)
8. Oglądam widoki przy drzwiach z babunią
9. w mamy czapie
10. Wcinam czekoladkę
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC05136.jpg (29,3 KB, 33 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC05139.jpg (45,8 KB, 41 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC05140.jpg (49,5 KB, 35 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC05153.jpg (60,4 KB, 38 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC05155.jpg (55,3 KB, 44 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC05156.jpg (38,9 KB, 29 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC05157.jpg (49,3 KB, 42 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC05166.jpg (29,9 KB, 25 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC05171.jpg (40,0 KB, 33 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0992.jpg (33,9 KB, 35 załadowań)

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
Stary 2012-02-13, 13:11   #1766
ASIULEK_23
Zakorzenienie

I trochę widoków:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC05173.jpg (75,2 KB, 3 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC05177.jpg (65,1 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC05191.jpg (25,0 KB, 34 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC05197.jpg (55,4 KB, 11 załadowań)

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
Stary 2012-02-13, 13:17   #1767
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Ja posciel wietrzę ale właśnie tak jak izazula. Pościel zostawiam na łóżku rozłożoną i mocno wietrzę mieszkanie. Ja uwielbiam wykładać pościel na balkon latem. Jak ona potem pięknie pachnie wygrzana słoneczkiem... mmm...

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
Stary 2012-02-13, 13:19   #1768
Darusiaaaa
Zakorzenienie

drcron w warzywniakach najczesciej tych takich osiedlowych,przydroznych sklepikach jak gdzies jedziesz,ja kiedys potrzebowalam 4 sztuki na projekt to znalazlam Pania ktora mi dala wlasnie takie :P

w wieku 5 lat zadania?kosmos i dla paranoja straszna!! 5letni dzieciak w ogole nie jest gotowy do szkoly,wiadomo ze tam tez inaczej sie system odbywa,ale mimo to dzieci sa dziecmi obojetnie czy mieszkaja w honolulu czy pl,wiec w tym momencie cieeeeesze sie ze jednak od 6 ( a ciagle mam nadzieje ze jednak moze od 7)moja laska do szkoly pojdzie
A.Camus
Stary 2012-02-13, 13:22   #1769
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Asiulek ja nic nie pisalam bo z twojej relacji wynikalo ze w chorobie zostal tylko tz i tesciowa,a ty z mala juz ok :/
Dobrze ze osluchowo ok

Monka to wy macie dla 5-latkow to w programie co u nas w drugiej klasie(zacofanie) w pierwszej klasie jest czytanie pisanie i licze.nie do 20.ja tyle to jako 5-latka potrafilam.a teraz w przedszkolach co najwyzej dzieci moga szlaczkow uczyc :/
Wiadomo kazde dziecko inne najgorzej maja takie niemoty co potrzebuja pomocy w kibelku.a tutaj musi samo isc na przerwe wrocic,rozpakowac plecak i spakowac. Teraz u mnie w miescie okolo 30%dzieci poszlo jako 6-ciolatkki,w zeszlym roku bylo to tylko ok15%,wiec ludzie zauwazyli ze przy takiej edukacji przefszkolnej lepiej szybciej do szkoly dac.
W przedszkolach dzieci maja robione testy psychologiczne i tylko co piate dziecko nawet 7letnie nadaje sie do szkoly

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-13, 13:22   #1770
blistex
Rozeznanie

Cytat:
I trochę widoków:
Drugie zdjęcie od końca to najlepszy widok

a Wercia przesłodka
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości