|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4381 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 cz III
Cytat:
|
|
#4382 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#4383 |
|
Zakorzenienie
|
uwierz i badz nie ale jak sie dowiedzialam ze jestem w ciazy to wage wyrzucilam
i nie sie waze i sie lepiej czuje bo wtedy nie przejmuje sie kazdym kg :P |
|
|
|
#4384 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#4385 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mógł Cie obudzić ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#4386 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
podobno trzeba zapamiętać swój pierwszy sen, tak mi zawsze mowili, ale nie wierzę ze to prawdziwe...ja też chcę się przeprowadzić i planować jak wszystko poukładać
|
|
#4387 |
|
Zakorzenienie
|
A co to się działo, jak nie wzięliśmy brata tż na świadka! Teściowa próbowała sobie to wytłumaczyć w każdy możliwy sposób. Prawda byłą taka, że nie chcieliśmy i tyle.
|
|
|
|
#4388 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zreszta waga sie nie przejmuje. W ciazy trzeba troche przytyc.
|
|
#4389 |
|
Rozeznanie
|
Widzę, że dyskusja o chrzestnych trwa
Tak z ciekawości, ile z Was jest bardzo wierzących, i ogólnie przywiązuje dużą wagę do roli chrzestnego?Ja mam chyba nieco nietypowe poglądy w tej kwestii, bo ogólnie uważam, że sama rola to taki trochę przeżytek, element tradycji, ale absolutnie nie oczekiwałabym od chrzestnego, że będzie się jakoś mega angażował w opiekę nad moim dzieckiem, kupowanie mu ekstra prezentów itd. Zwłaszcza to ostatnie, dla mnie szokujące są te specjalne wymagania wobec chrzestnych w zakresie prezentów komunijnych itd. Moimi chrzestnymi było rodzeństwo mamy, ale oboje byli dla mnie ważni raczej z powodu przynależności do najbliższej rodziny niż faktu bycia chrzestnym. Co do przyjaciół będących chrzestnymi, w mojej rodzinie nie zdarzyło się, żeby taka przyjaźń trwała do osiemnastki dziecka (jak bardzo mocna by nie była w momencie chrztu), więc właściwie zawsze kontakt z takim chrzestnym się w jakimś momencie urywał. My sami nie zawracamy sobie tym głowy, zresztą ze sporym prawdopodobieństwem chrztu w ogóle nie będziemy urządzać. Edytowane przez Sala Czas edycji: 2012-02-13 o 12:05 |
|
|
|
#4390 |
|
Zakorzenienie
|
Głodna jestem, idę na te naleśniki.
|
|
|
|
#4391 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4392 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4393 | |
|
Zakorzenienie
|
ale miałam dzisiaj sen niezły. śniło mi się, że jestem już po porodzie, urodziłam dużo przed terminem.... no i, że przyszła kolej na moja pierwszą kąpiel maleństwa i byłam przerażona, bo nikogo obok nie było, kto by mógł mi wytłumaczyć jak sie do tego zabrać.... masakra jakas
po kąpieli musiałam ubrać maleństwo w piżamkę, ale nie miałam jeszcze zadnych rzeczy kupione najlepsze z tego wszystkiego, że jak się obudziłąm to sobie uświadomiłam, że nie wiem jakiej płci było dziecko, bo podczas kąpieli nie zwrociłam na to uwagi ---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:06 ---------- Cytat:
|
|
#4394 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
to miłe ,a co do chrzestnego mamy mały problem z wyborem
|
|
|
|
|
#4395 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na szaro, bo pewnie wiekszosc osob tutaj ma odmienne zdanie, czesto to widze, wiec raczej niezbyt czesto sie wypowiadam na ten temat. Jesli chrzcimy dziecko to znaczy ze jestesmy katolikami. Bedziemy wychowywac dziecko w wierze. A to oznacza ze powinnismy sie modlic i chodzic do kosciola. To sa fakty. Niestety w Polsce panuje moda na chrzty i sluby koscielne, bo taka "tradycja". Z czego polowa katolikow to "wierzacy nie praktujacy". Dla mnie taka religia to o kant d. rozbic ![]() Nie chrzcilam dziecka, kolejnego tez nie bede. Slubu koscielnego nie planuje. Dlatego, ze w katolickiego Boga nie wierze, nie chodze do kosciola i nie mam zamiaru. Ale rozumiem, ze moda jest jaka jest. Wiekszosc osob jak sie dowie o ciazy, zaraz pyta o chrzest. ja sie pytam - po co? Jesli nie chodze do kosciola? Mozna wierzyc w Boga. Ale to nie oznacza, ze jest sie katolikiem i trzeba od razu chrzcic dziecko (bo czesto slyszalam takie wytlumaczenie "no wiesz, w Boga wierze, ale za kosciolem nie jest" to po kij chrzcic dziecko i narzucac mu wiare?) Gdyby ci wszyscy "katolicy" zostali przeliczeni, do tego wszyscy prawdziwi, ktorzy modla sie itd. - w Polsce nie byloby nawet polowy katolikow. Bo ile znacie osob, ktore faktycznie chodza do kosciola, czytaja biblie, modla sie i jeszcze w zwiazku z tym nauczaja dzieci? ---------- Dopisano o 12:12 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ---------- Tylko zaznaczam, ze to jest moje zdanie, kazdy robi jak uwaza.
Uwielbiam moje życie po zmianach. Przeszłości nie zmienię, ale muszę pracować na lepszą przyszłość Bardzo, bardzo, bardzo szczesliwa Nasze Drugie Dziecko ![]() Edytowane przez Paula SHIN Czas edycji: 2012-02-13 o 12:16 |
|
|
|
|
#4396 |
|
Zadomowienie
|
i tak jak ja
![]() ja ostatnia @ miałam 18 listopada aowu 14 dnia cyklu i wg OM wyszło też właśnie 25 sierpnia, jednak po ostatnim usg dzidzia wyprzedza o 5 dni co jak co ale w tym przypadku to nasze maluchy rządzą tp ![]() Ja dziś mam jarzynową z brukselką a na drugie krupnioki z ogórasami
|
|
|
|
#4397 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja chrzestna (starsza siostra ojca) nigdy nie złożyła mi życzeń na urodziny, chyba nawet nie wie kiedy je mam... Za to chrzestnego widzę 2 razy w roku, na urodziny zawsze dzwoni z życzeniami. I nie chodzi mi o prezenty a o fakt, że jest taki ktoś, kto jest mi bliski ![]() Cytat:
![]() Oby dzieciaczki miały w nich wsparcie Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Może na własny poród nie zaśpię Cytat:
Aż mi wstyd czasami ![]() A czemu wypada? Cytat:
|
||||||
|
|
|
#4398 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4399 |
|
Zakorzenienie
|
Paula to ja jestem dla Ciebie kimś takim
![]() Wierzę w Boga, jestem katolikiem, bo ta religia najbardziej mi odpowiada, ale dla mnie sam kościół jest zacofany, dlatego do niego po prostu nie uczęszczam, jeżeli nie czuję takiej potrzeby. Aktualnie sam kościół i jego prawa, które sam sobie narzuca, a nie są to przecież prawa ustanowione przez Boga (bo Bóg nie broni stosować antykoncepcji) odrzucają od chodzenia do niego. Co nie oznacza, że nie chcę wychować dziecka w tej właśnie wierze... Po prostu mam nadzieję, że ktoś tam siedzący na górze kościelnej drabiny zrozumie, że skoro ludzie się rozwijają, to kościół też powinien... Ale to znowu moje zdanie |
|
|
|
#4400 |
|
Zakorzenienie
|
My jesteśmy wierzący. Chodzimy do kościoła i dziecko będziemy wychowywać w wierze. Jeśli chodzi o chrzestnych to chciałabym, żeby interesowali się dzieckiem, odwiedzali, pamiętali o urodzinach itd. Nie mam żadnego chrześniaka, ale mój mąż ma malutką chrześnicę. Co prawda ma dopiero 3 miesiące, ale widujemy się prawie co tydzień. Chcemy, żeby mała nas znała i żeby wiedziała, że zawsze może na nas liczyć. Nie tylko na mojego męża, ale na mnie też. I wydaje mi się, że taką rolę powinni spełniać chrzestni. Żeby w razie W mogli zaopiekować się dzieckiem.
|
#4401 |
|
Zakorzenienie
|
O i zapomniałam o najważniejszym. Chciałabym aby moje dziecko miało świadomość, że są inne religie, że inni ludzie mogą wierzyć w innego Boga i chciałabym aby moje dziecko to rozumiało. Tyle się widzi np. prześladowań świadków Jehowy...
|
|
|
|
#4402 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kazdy ma swoje zdanie ![]() I z mojej strony koncze, bo to jedna z dyskusji bez konca. Wizaz jest pelen tematow na temat kosciola katolickiego, slubu i chrztu. W kazdym klotnie. Tego wole uniknac Ide jesc
|
|
#4403 | ||
|
Wtajemniczenie
|
dziękuje
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#4404 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#4405 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W ogóle zauważyłyście aby np. te moherowe babcie znały całą biblię? One tylko umieją się modlić wyklepane zdrowaśki i pluć i narzekać na innych. Żadnej prawdziwej znajomości wiary... Tak jeszcze nawiązując do Biblii... Wczoraj na Discovery czy National Geographic był program o Ewangelii Judasza, ciekawe informacje podawali, chociaż nie każdy powinien takie programy oglądać Edytowane przez Soleilka Czas edycji: 2012-02-13 o 12:43 |
|
|
|
|
#4406 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez agunia82 Czas edycji: 2012-02-13 o 12:33 |
|
|
|
|
#4408 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4409 |
|
Zakorzenienie
|
to tak jak moj ojciec
kochanke ma od 10 lat ktora mieszka 3 domy od mojego, rodzina sie nie interesuje, ale w Boze Narodzenie ze zlozonymi rekami do komunii idzie |
|
|
|
#4410 |
|
Zakorzenienie
|
no właśnie to jest najgorsze
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:49.

. W media markt są za 40 zł ,a takie z pomiarem tłuszczu i wody 65 zł
. Mąż dzisiaj pisał,że niestety ale w sobote również mają szkolenie i przyjedzie 24.02 . Tak myślałam

), więc niedługo też liczę na płytkę z połówkowego! Jak się dziś czujesz?