Haft wstążeczkowy :) - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Druty, igła i szydełko

Notka

Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-03-13, 18:23   #151
urwanyguzik
Rozeznanie

Dot.: Haft wstążeczkowy :)

Cytat:
Napisane przez ema33 Pokaż wiadomość
Czy na pewno poszukujesz wstążeczek jedwabnych? To muszą być ogromne pieniądze, jedwab jest bardzo drogi. Podejrzewam,ze ktoś źle określa te wstażki, tak jak wielu innych. Spotkałam się z określeniem jedwabny na wstązki atłasowe, jak i jedwabny na wstązki satynowe. Sadzę,ze o takie komuś chodzi,tylko niech określi które. Wstążki i atłasowe i satynowe kupisz jak nie w pasmanterii to na alegro.Tylko często są pod nazwa taśmy. Widzialam u mnie w pasmanterii satynowe, miałam zapamiętać cenę i .... wyleciała, albo 7 gr albo 10 gr za metr,a moze 15 ? Na oko to myślę, że miały 6 mm,ale nie mierzyłam, a sprzedawca nie wiedział. Znalazłam super hurtownie z taśmami szyfonowymi i satynowymi,ale do kupienia w różnych długościach od 30 do 100 jardów ,jard= 0,91 m.Ceny rózne od 2,50 do 4,50 zł za całość.
http://www.polimex.net/sklep/index.php?page=SubCategor yList&catid=12&sid=6 Moze by kupić na spółkę jakieś kolory?
Nici jedwabne masz to: http://www.rozyczka.home.pl/Nici_Jed...3-default.html
http://www.pasmex.com.pl/sklep/?p=pr...owane-01-01191
Niektóre panie haftujące stroje w stylu z jakiejś epoki biorą też pod uwagę zwykłe nici jedwabne, takie do szycia lub szukają jedwabnych materiałów i z nich wyciągają niteczki.Hmm jakby sie przeszedł po lumpexach,to może tam by znalazł cos z jedwabiu, bo jedwab jest bardzo drogi.Nici do haftu maszynowe są cienkie i lśniące, tylko tez drogie.
Jedwab farbują farbami do jedwabiu, inne farbami do tkanin. Na jakieś stronie pisano,ze dobrze farbuje się w garnkach do gotowania na parze. Gdzieś zapisałam jak, jak znajdę to forum ,to Ci podam link.
Czytałam w ksiażce Ann Cox,że ona farbuje jedwab farbami do jedwabiu, suszy i potem przeprasowuje średnio nagrzanym żelazkiem, aby utrwalić farbę. Zobacz u niej, jak masz po polsku tą ksiażkę jak farbuje płatki aby byly cieniowane. Myślę,ze masz po polsku, chyba podawałam link. Str 64, 69, 70 i pewno inne też.Ona farbuje farbami ale takimi w pojemniczku. Wiem,ze Panie też farbuja farbą taka u nas kupowaną do jedwabiu czy do innych materiałów, takie w torebeczkach w proszku. Nie wiem czy ty chcesz cieniować w poprzek czy pofarbować na 1 kolor. Ann Cox uzyskuje też piekne odcienie farbując rózowe i niebieskie wstążki. Jeśli chcesz mieć jeden kolor, to nie wiem czy opłaca Ci się bawić w farbowanie, sporo roboty, niepewny efekt plus koszt farb.Może lepiej kupić gotowe kolory po kilka metrów. mOgę zapytać u nas w pasmanterii po ile mają te wstazki, ale to są na pewno satynowe,a nie jedwabne,zapisze jakie mają kolory i szerokości i jak będziesz chciała to mogę Ci kupić. Chyba,ze zdecydujesz się an hurtownię, a wychodzi to sporo taniej niż na alegro, to wchodzę do spółki
z tym farbowaniem muszę jeszcze trochę niestety poczekać. Musze ufarbować kanwę, materiały i inne, mulinę, może wstążeczki. Dużo planów - mało czasu. Jeżeli chodzi o wstążeczki to nie znalazłam jedwabnych w sklepach więc kupuję zwykłe. Przepraszam, że nie kupię z Tobą, bo przez monitor nie wiem dokładnie jakie są kolory. Dlatego kupuję tylko w pasmanteriach, ale bardzo serdeczenie dziękuję Ci za propozycje
urwanyguzik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-16, 16:23   #152
ema33
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez urwanyguzik Pokaż wiadomość
z tym farbowaniem muszę jeszcze trochę niestety poczekać. Musze ufarbować kanwę, materiały i inne, mulinę, może wstążeczki. Dużo planów - mało czasu. Jeżeli chodzi o wstążeczki to nie znalazłam jedwabnych w sklepach więc kupuję zwykłe. Przepraszam, że nie kupię z Tobą, bo przez monitor nie wiem dokładnie jakie są kolory. Dlatego kupuję tylko w pasmanteriach, ale bardzo serdeczenie dziękuję Ci za propozycje
Nic nie szkodzi, już kupiłam taśmy atlasowe w hurtowni w Warszawie. Atłasowe czyli z jednej strony takie perłowe,a z drugiej matowe, czyli mogę na obie strony haftować. Kupuje się krążki 25m, cena 4,03 zł. Wyszedł mnie 1 m- 16 groszy.Szerokość 0,6 cm. 1,2 cm są po 9,08 zł i też 25 metrów.Jeśli mieszkasz w pobliżu W-wy, to podam Ci kontakt. Na jednym z blogów dziewczyny kanwę farbują w ciapki papryką, herbatą z torebek i kawą mieloną. Warto by spróbować też hibiskusem, bo ma ładny kolorek i z kurkumą na żółto, szpinak na zielono, kora dębu na brąz, borówka na fiolet. Te ostatnie to moje wymysły, aby skorzystać z barwnika naturalnego. Tanie farbowanie byłoby też z bibuły. Zrobić kuleczki z bibuły,zawinąć w materiał farbowany i dalej jak w blogu.Nie wiem - może też wyszłyby ciapki kolorowe. Bibuła silnie barwi. Na jeden kolor, to pewno należałoby rozgotować bibułę w wodzie i potem farbować. Koniec moich pomysłów na farbowanie, nie zanudzam już.
Blog o sposobie farbowania jest tu http://aploch.blox.pl/2009/12/Mial-byc-piateczek.html
Przynajmniej nie wydaje się pieniędzy na farby.
ema33 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-17, 15:15   #153
urwanyguzik
Rozeznanie

Cytat:
Nic nie szkodzi, już kupiłam taśmy atlasowe w hurtowni w Warszawie. Atłasowe czyli z jednej strony takie perłowe,a z drugiej matowe, czyli mogę na obie strony haftować. Kupuje się krążki 25m, cena 4,03 zł. Wyszedł mnie 1 m- 16 groszy.Szerokość 0,6 cm. 1,2 cm są po 9,08 zł i też 25 metrów.Jeśli mieszkasz w pobliżu W-wy, to podam Ci kontakt. Na jednym z blogów dziewczyny kanwę farbują w ciapki papryką, herbatą z torebek i kawą mieloną. Warto by spróbować też hibiskusem, bo ma ładny kolorek i z kurkumą na żółto, szpinak na zielono, kora dębu na brąz, borówka na fiolet. Te ostatnie to moje wymysły, aby skorzystać z barwnika naturalnego. Tanie farbowanie byłoby też z bibuły. Zrobić kuleczki z bibuły,zawinąć w materiał farbowany i dalej jak w blogu.Nie wiem - może też wyszłyby ciapki kolorowe. Bibuła silnie barwi. Na jeden kolor, to pewno należałoby rozgotować bibułę w wodzie i potem farbować. Koniec moich pomysłów na farbowanie, nie zanudzam już.
Blog o sposobie farbowania jest tu http://aploch.blox.pl/2009/12/Mial-byc-piateczek.html
Przynajmniej nie wydaje się pieniędzy na farby.
no niezłe masz pomysły z tym farbowaniem, a blog zaraz obejrzę i ślicznie dziękuję za namiary. Ale czy to potem się nie spiera i nie farbuje wstążeczek? Niestety nie mieszkam w pobliżu Wawy, a szkoda, bo są bardzo tanie te wstążeczki. Pozdrawiam cieplutko i dziękuję za namiary
Stary 2011-03-18, 00:18   #154
misia2
Zakorzenienie

Urwanyguziku czy masz już książkę Ann Cox po polsku?
misia2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-18, 09:05   #155
urwanyguzik
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez misia2 Pokaż wiadomość
Urwanyguziku czy masz już książkę Ann Cox po polsku?
książkajest do pobrania tutaj

komikuj.pl/hugochomik/Galeria/haft+wst*c4*85*c5*bckowy/Guide-pratique-de-la-Broderie%281%29,201127040 .jpg
zamień tylko "k" na "ch" i gotowe

Edytowane przez urwanyguzik
Czas edycji: 2011-03-18 o 09:10
Stary 2011-03-18, 11:10   #156
misia2
Zakorzenienie

Dziękuję za podpowiedź
Stary 2011-04-01, 10:18   #157
ema33
Przyczajenie

Cytat:
no niezłe masz pomysły z tym farbowaniem, a blog zaraz obejrzę i ślicznie dziękuję za namiary. Ale czy to potem się nie spiera i nie farbuje wstążeczek? Niestety nie mieszkam w pobliżu Wawy, a szkoda, bo są bardzo tanie te wstążeczki. Pozdrawiam cieplutko i dziękuję za namiary
Przepraszam, nie było mnie tu wieki całe. Nie wiem czy nie farbują , podejrzewam,ze jednak nie. Można spróbować na kawałku i potem wyprać w bardzo gorącej wodzie. Ciężko jest wyprać plamy z kawy czy herbaty,wiec nie sadzę aby puszczało farbę.Dawniej farbowano wiele materiałów i nici itp naturalnymi produktami, wiec chyba nasze prababcie wiedziały co robiły
Mam dla Ciebie niespodziankę, są do kupienia muliny jedwabne z naturalnego jedwabiu i wiskozowego. Cena badzo przystepna bo naturalny 3,50 zł za motek 7m i 108 kolorów, tylko pranie w tem. chyba do 65 stopni,ale wiskozowy tylko po 1,85 zl motek- 80 kolorow plus cieniowane i można prać do 95 stopni.Jest tam też mulina do wyczesywania aby otrzymać puszek i metalizowane. Fajne byłby na kwiaty D3.Można wyszyć bawełnianą i wpleść część jedwabnej an połysk. A bawełniana bardzo tania, bo po 1,99 i to firmy Madeira, czyli bardzo dobra jakość.
http://www.hobbystudio.pl/katalogi/h...h_madeira.html

Jak będziesz miała coś gotowego, to się pochwal

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-04-02, 10:23   #158
urwanyguzik
Rozeznanie

Cytat:
Przepraszam, nie było mnie tu wieki całe. Nie wiem czy nie farbują , podejrzewam,ze jednak nie. Można spróbować na kawałku i potem wyprać w bardzo gorącej wodzie. Ciężko jest wyprać plamy z kawy czy herbaty,wiec nie sadzę aby puszczało farbę.Dawniej farbowano wiele materiałów i nici itp naturalnymi produktami, wiec chyba nasze prababcie wiedziały co robiły
Mam dla Ciebie niespodziankę, są do kupienia muliny jedwabne z naturalnego jedwabiu i wiskozowego. Cena badzo przystepna bo naturalny 3,50 zł za motek 7m i 108 kolorów, tylko pranie w tem. chyba do 65 stopni,ale wiskozowy tylko po 1,85 zl motek- 80 kolorow plus cieniowane i można prać do 95 stopni.Jest tam też mulina do wyczesywania aby otrzymać puszek i metalizowane. Fajne byłby na kwiaty D3.Można wyszyć bawełnianą i wpleść część jedwabnej an połysk. A bawełniana bardzo tania, bo po 1,99 i to firmy Madeira, czyli bardzo dobra jakość.
http://www.hobbystudio.pl/katalogi/h...h_madeira.html

Jak będziesz miała coś gotowego, to się pochwal
Chylę czoła przed Twoim wynajdywaniem tanich mulin i tasiemek! Myślę, że te jedwabne będą cudowne! Z racji mojego wolnego netu jeszcze nie zdążyłam obejrzeć całej stronki, ale wszystko przede mną. A co do naturalnego farbowania to poczyniłam już pewne kroki i... nic mi z tego nie wyszło. Po gotowaniu kanwy z herbatą nie mogę uzyskać w miarę jednolitego koloru. Po wypłukaniu kanwy robi się ona jaśniejsza i wychodzi mi w plamy i nie podoba mi się to. Próbowałam utrwalić kolor z octem, ale też nie pomogło czy wg jednej z porad na blogu z proszkiem, ale tu już zupełnie mi się odbarwiło. Zamówiłam już sobie farby, ale nie wiem czy coś mi z tego wyjdzie.
Oczywiście, że się pochwalę i zamieszczę na blogu. P.S. A gdzie Ty się chwalisz swoimi pracami?
Stary 2011-04-03, 16:39   #159
ema33
Przyczajenie

Cytat:
Chylę czoła przed Twoim wynajdywaniem tanich mulin i tasiemek! Myślę, że te jedwabne będą cudowne! Z racji mojego wolnego netu jeszcze nie zdążyłam obejrzeć całej stronki, ale wszystko przede mną. A co do naturalnego farbowania to poczyniłam już pewne kroki i... nic mi z tego nie wyszło. Po gotowaniu kanwy z herbatą nie mogę uzyskać w miarę jednolitego koloru. Po wypłukaniu kanwy robi się ona jaśniejsza i wychodzi mi w plamy i nie podoba mi się to. Próbowałam utrwalić kolor z octem, ale też nie pomogło czy wg jednej z porad na blogu z proszkiem, ale tu już zupełnie mi się odbarwiło. Zamówiłam już sobie farby, ale nie wiem czy coś mi z tego wyjdzie.
Oczywiście, że się pochwalę i zamieszczę na blogu. P.S. A gdzie Ty się chwalisz swoimi pracami?
Właśnie chodziło o uzyskanie takich plam,dlatego zawijają herbatę. Do jednolitego to raczej w esencji z herbaty.Szkoda,ze próbowałaś na kanwie,należało na początek na zwykłym kawałku bawełny.To jeszcze do sprawdzenia farbowanie bibułą, ale jednolity kolor aby uzyskać, to musiałabyś rozgotować bibułę, odcedzić i dopiero farbować.
W efekcie pewno najładniej wyjdzie jak pofarbujesz farbami.Jakie kupiłaś? Takie do malowania na tkaninie czy farby do materiałów, takie zwykłe? W takim razie będę częściej wchodziła na Twojego bloga aby zobaczyć co Ci wyszło. Na razie nigdzie się nie chwalę, co prawda gdzieś się zalogowałam aby prowadzić bloga, ale znając siebie, to nie będę miała na to czasu,więc szkoda zaczynać. Pierwsze to muszę się nauczyć wkładać zdjęcia do komputera
Aa jeszcze tanie są tasiemki w pasmanterii w woj. dolnośląskim,ale musiałabym zapytać koleżanki w jakim mieście,bo ona podawała mi ceny z tej pasmanterii i są podobne do tych z Warszawy.
Powodzenia
Stary 2011-04-04, 19:05   #160
urwanyguzik
Rozeznanie

Cytat:
Właśnie chodziło o uzyskanie takich plam,dlatego zawijają herbatę. Do jednolitego to raczej w esencji z herbaty.Szkoda,ze próbowałaś na kanwie,należało na początek na zwykłym kawałku bawełny.To jeszcze do sprawdzenia farbowanie bibułą, ale jednolity kolor aby uzyskać, to musiałabyś rozgotować bibułę, odcedzić i dopiero farbować.
W efekcie pewno najładniej wyjdzie jak pofarbujesz farbami.Jakie kupiłaś? Takie do malowania na tkaninie czy farby do materiałów, takie zwykłe? W takim razie będę częściej wchodziła na Twojego bloga aby zobaczyć co Ci wyszło. Na razie nigdzie się nie chwalę, co prawda gdzieś się zalogowałam aby prowadzić bloga, ale znając siebie, to nie będę miała na to czasu,więc szkoda zaczynać. Pierwsze to muszę się nauczyć wkładać zdjęcia do komputera
Aa jeszcze tanie są tasiemki w pasmanterii w woj. dolnośląskim,ale musiałabym zapytać koleżanki w jakim mieście,bo ona podawała mi ceny z tej pasmanterii i są podobne do tych z Warszawy.
Powodzenia
Tak wiem, że dlatego zawijają w herbatę, ale jak chciałam utrwalić ten kolor to mi się zbyt mocno rozjaśnił i wygląda to wg. mnie brzydko. Gdybym go tylko wysuszyła to by było chyba ok., ale gdybym chciała wyprać haft to wtedy katastrofa! Co do farb to paczka jeszcze idzie. A co do bloga to zakładaj szybciutko i chwal się A zdjęcia nauczysz się ściągać w 3 sekundy. Mnie na początku też to przerażało. Pozdrawiam serdecznie!
Stary 2011-04-05, 16:16   #161
ema33
Przyczajenie

Cytat:
Tak wiem, że dlatego zawijają w herbatę, ale jak chciałam utrwalić ten kolor to mi się zbyt mocno rozjaśnił i wygląda to wg. mnie brzydko. Gdybym go tylko wysuszyła to by było chyba ok., ale gdybym chciała wyprać haft to wtedy katastrofa! Co do farb to paczka jeszcze idzie. A co do bloga to zakładaj szybciutko i chwal się A zdjęcia nauczysz się ściągać w 3 sekundy. Mnie na początku też to przerażało. Pozdrawiam serdecznie!
Gdzie zamówiłąś farby i jakie? Do malowania na płótnie?
Czekam na wyniki, ciekawe jak Ci wyjdzie. Powoli przygotowuję się do haftu płaskiego, chętnie bym tło pomalowała. Do wstążeczkowego też pomalowane fajnie by wyglądało.
W takim razie uzbrajam się w cierpliwość, mam nadzieję,ze wyjdzie dobrze i będę mogla też kupić te farby .

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-04-14, 15:29   #162
jwilczek
Przyczajenie

Witam, jestem nowa.Od dłuższego czasu usiłuje znależć coś o hafcie wstążezckowym.Książka którą prezentujesz jest nie do zdobycia w księgarniach i na allegro.Kupiłam inną ale tam są "instrukcje" dwóch kwiatków. Jesli to możliwe to też bardzo bym chciała skany tej ksiązki. Będę na tę książkę polować a tym czasem mogłabym już się uczyć. Jestem bardzo ciekawa czy te hafty są trwałe tzn. czy sie je pierze? jak je odświerzać no i jak to wyglądają na lewej stronie. To rewelacyjne haft, jestem zdziwiona, że tak mało jest na ten temat informacji.Pozdrawiam Jola ( jwilczek@op.pl )
jwilczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-16, 09:14   #163
ema33
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez jwilczek Pokaż wiadomość
Witam, jestem nowa.Od dłuższego czasu usiłuje znależć coś o hafcie wstążezckowym.Książka którą prezentujesz jest nie do zdobycia w księgarniach i na allegro.Kupiłam inną ale tam są "instrukcje" dwóch kwiatków. Jesli to możliwe to też bardzo bym chciała skany tej ksiązki. Będę na tę książkę polować a tym czasem mogłabym już się uczyć. Jestem bardzo ciekawa czy te hafty są trwałe tzn. czy sie je pierze? jak je odświeżać no i jak to wyglądają na lewej stronie. To rewelacyjne haft, jestem zdziwiona, że tak mało jest na ten temat informacji.Pozdrawiam Jola ( jwilczek@op.pl )
Napisz do kogo się zwracasz. W tym wątku wiele osób pisze o książkach. W internecie jest ogrom informacji o tym hafcie, wystarczy nawet ten wątek przeczytać cały i masz sporo linków.
Stary 2011-04-16, 21:31   #164
urwanyguzik
Rozeznanie

Cytat:
Gdzie zamówiłąś farby i jakie? Do malowania na płótnie?
Czekam na wyniki, ciekawe jak Ci wyjdzie. Powoli przygotowuję się do haftu płaskiego, chętnie bym tło pomalowała. Do wstążeczkowego też pomalowane fajnie by wyglądało.
W takim razie uzbrajam się w cierpliwość, mam nadzieję,ze wyjdzie dobrze i będę mogla też kupić te farby .
farby kupiłam tutaj http://www.szal-art.pl/farby-do-tkanin_139/
już je mam, ale wstyd się przyznać, bo jeszcze ich nie wypróbowałam. mam nadzieję, że w święta będę miała więcej czasu.
Stary 2011-04-19, 07:44   #165
sikorkaj1
Przyczajenie

Witam,

czy możesz mi powiedzie ć gdzie mozna kupić tę książkę?
sikorkaj1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-20, 08:15   #166
jwilczek
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez sikorkaj1 Pokaż wiadomość
Witam,

czy możesz mi powiedzie ć gdzie mozna kupić tę książkę?
Praktycznie - nigdzie. Jest 1 na allegro ale zdzierca za książę która kosztowała naście złotych chce 149,99zł. Nie popieram spekulantów. Trzeba (dla celów prywatnych a nie zarobkowych) dostać od kogoś życzliwego ściągnąć skan. Jest to możliwe na "chomiku"- jeśli ktoś jest biegły w te klocki - ja niestety nie potrafię. Udało mi się zamówić ( prawdopodobnie jedyną ostatnia - przecenioną na 8 zł a nie 149,00zł jak u spekulanta- książkę o hafcie przestrzennym. Wyczytałam o tym hafcie na jakimś forum i teraz niecierpliwie czekam na dostawę. Jak się zapoznam z treścią książki to podzielę sie wrażeniami na forum. Nie jestem biegła w poruszaniu sie na forach ale usiłuje odpowiedzieć na pytanie "SIKORKAJ1" Pozdrawiam
jwilczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-20, 18:40   #167
urwanyguzik
Rozeznanie

Leniwe ludziska!!! Skoro poszukujecie tak tej książki to przejrzyjcie ten wątek, bo są tu do niej linki, ale trzeba się odrobinę wysilić!!! Link jest 12 postów niżej!!! I piszcie do kogo zadajecie pytanie, bo jak tak w próżnię piszecie "czy możesz mi powiedzieć?" to nikt nie wie do kogo jest skierowane to pytanie. Zupełnie inaczej brzmi "czy możecie mi powiedzieć?" Może i wyjdę na gbura, ale mam dosyć już e-maili i pytań o tę książkę skoro link do niej jest jeszcze na tej samej stronie! To jest już dla mnie wygodnictwo!

Czas edycji: 2011-04-20 o 18:44
Stary 2011-04-20, 21:57   #168
bronte61
Raczkowanie

Hej dziewczyny, niedawno się spotkałam z haftem wstążeczkowym i bardzo mi się spodobał. Ściągnęłam książkę i właśnie próbowałam wyszyć kwiatka wstążeczką którą miałam w domu 7mm.
Myślałam, że to będzie prostsze ale przewleczenie grubej wstążki przez materiał to jakaś tragedia. Robią się wielkie dziury a wstążka jest sztywna i brzydko się układa. Czy to kwestia braku wprawy czy może używam złej wstążki? Może są do kupienia takie bardziej miękkie niż ta najzwyklejsza za 1,80 lub 3 zl/m którą ja mam? W książce pisało o jakiś jedwabnych ale ja jestem całkiem zielona i nie wiem jaka jest ta którą mam. A może biorę zły materiał (jakiś zwykły bawełniany)?
Byłabym wdzięczna za radę, bo te hafty których zdjęcia tu zamieszczacie są naprawdę śliczne i też bym tak chciała wyszywać
bronte61 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-22, 19:44   #169
urwanyguzik
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez bronte61 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny, niedawno się spotkałam z haftem wstążeczkowym i bardzo mi się spodobał. Ściągnęłam książkę i właśnie próbowałam wyszyć kwiatka wstążeczką którą miałam w domu 7mm.
Myślałam, że to będzie prostsze ale przewleczenie grubej wstążki przez materiał to jakaś tragedia. Robią się wielkie dziury a wstążka jest sztywna i brzydko się układa. Czy to kwestia braku wprawy czy może używam złej wstążki? Może są do kupienia takie bardziej miękkie niż ta najzwyklejsza za 1,80 lub 3 zl/m którą ja mam? W książce pisało o jakiś jedwabnych ale ja jestem całkiem zielona i nie wiem jaka jest ta którą mam. A może biorę zły materiał (jakiś zwykły bawełniany)?
Byłabym wdzięczna za radę, bo te hafty których zdjęcia tu zamieszczacie są naprawdę śliczne i też bym tak chciała wyszywać
Dziwne, napisałam wczoraj odpowiedź, a jej nie ma. Może to w związku ze zmianami na forum?
Zmiękcz wstążeczki: wymocz w ciepłej wodzie z płynem do mycia naczyń, potem odciśnij w ręczniku i niech wyschną same. To trochę pomoże, ale mi też igła czasem ciężko przechodzi przez materiał. Musi to być groszówka. Musisz też za każdym razem prostować wstążeczkę i rozkręcać ją. Ja na bawełnianym nie haftowałam, ale na takim błyszczącym i gładkim materiale troszkę jest to jak satyna.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-04-23, 20:40   #170
bronte61
Raczkowanie

Wiem, były już dwie odpowiedzi ktorych teraz nie ma, ale zdążyłam przeczytać :P Dziekuje Wam bardzo za radę. Właśnie wczoraj je wymoczyłam w wodzie z płynem, ale potem wypłukałam, widać niepotrzebnie. Ale co najśmieszniejsze, jedna wstążeczka zmiękła a druga nie..hmm :P Tak więc spróbuje haftowania po świetach, jak już mama przestanie mnie ganiać :P:P:P
Wesołych świąt pomocnym forumowiczkom
Stary 2011-04-25, 09:11   #171
urwanyguzik
Rozeznanie

Cytat:
Wiem, były już dwie odpowiedzi ktorych teraz nie ma, ale zdążyłam przeczytać :P Dziekuje Wam bardzo za radę. Właśnie wczoraj je wymoczyłam w wodzie z płynem, ale potem wypłukałam, widać niepotrzebnie. Ale co najśmieszniejsze, jedna wstążeczka zmiękła a druga nie..hmm :P Tak więc spróbuje haftowania po świetach, jak już mama przestanie mnie ganiać :P:P:P
Wesołych świąt pomocnym forumowiczkom
nie, nie płucze się ich, tylko odsącza ręcznikiem, a potem pozwala wyschnąć
Stary 2011-04-25, 09:35   #172
ema33
Przyczajenie

Moja odpowiedź tez znikła, a podałam dokładnie jak ściągać z chomika ksiazke i koleżance wyżej tez odpowiedziałam i podałam link gdzie może tanio kupić wstążeczki, a nie w cenie za jaką kupiła metr. Za ponad 3 zl satynowej za metr, to może kupić kilkadziesiąt metrów. Cały mój olbrzymi tasiemiec przepadł.Nie bardzo mi się chce teraz pół godziny pisać odpowiedzi jeszcze raz.
Stary 2011-04-26, 20:08   #173
bronte61
Raczkowanie

ema33, zdaje sie ze juz wczesniej pisalas cos o hurtowym zakupie wstazeczek. ok 4 zl za 25 m w okolicach Wa-wy? Ja mieszkam w Warszawie wiec czy mogłabyś mi dokładnie powiedziec gdzie sie to kupuje? a sa tam wezsze niz 0,6cm ?
Szkoda że twój post zniknął. Akurat tego nie zdazylam przeczytac

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-04-29, 22:27   #174
ema33
Przyczajenie

Cytat:
ema33, zdaje sie ze juz wczesniej pisalas cos o hurtowym zakupie wstazeczek. ok 4 zl za 25 m w okolicach Wa-wy? Ja mieszkam w Warszawie wiec czy mogłabyś mi dokładnie powiedziec gdzie sie to kupuje? a sa tam wezsze niz 0,6cm ?
Kupowała mi koleżanka, już przepisuję z paragonu :
P.H. " Pascala"ul. Matuszewska 14 (hala D-1) - wjazd od ul. Utrata.
ich strona
http://www.pasgala.com.pl/a/4/Aktualności
Od razu na samej górze masz reklamowe zdjęcia i są tam wstążeczki atlasowe. Są 3 mm, ale nie znam ceny, 6 mm- kosztuje 4,03 zł = co daje16 gr/1m, 12 mm wychodzą po 36 gr/1m - krążek kosztuje 9,08 zł. Jakie są szerokości taśmy masz podane w dziale -taśmy pkt atłas.
Miłych zakupów
Przy okazji podasz nam po ile jest 3 mm

---------- Dopisano o 22:27 ---------- Poprzedni post napisano o 21:58 ----------

Cytat:
Zapomniałam dopisać, ze musisz kupić tutaj cały krążek.jeszcze jedna info, ta taśma jest z jedenej strony atłasowa,a z drugiej matowa,czyli można różne ją wykorzystać.
Jeszcze jedno info - część tych wstążek ( niewielka w stosunku do adresu j.w/) jest mozliwa do kupienia w sklepie internetowym jako cały krazek ale też w metrach ( wychodzi wówczas drożej,ale można wiecej kolorów mieć ) http://www.bazardekoracji.pl/ z boku jest spis - wstążki w krążkach i wstażki.W dziale wstążki klikamy na atłasowe i rozwija się lista szerokości ..itd
Jedwabne gdzie kupić podawałam w wcześniejszych informacjach.
Stary 2011-05-06, 21:25   #175
bronte61
Raczkowanie

ema33 dziekuje bardzo za informację, dam znac w sprawie cen jesli bede cos wiedziala.
Stary 2012-02-11, 09:44   #176
urwanyguzik
Rozeznanie

Coś nam wątek padł, a szkoda. Tak nie może być! Dlatego bardzo proszę wszystkich, którzy tu zaglądają o pochwalenie się swoimi pracami. Dziewczyny kupiłyście wstążeczki - pochwalcie się pracami Ja dopiero teraz ukończyłam swoją pierwszą pracę wstążeczkową. Długo to trwało, bo to poduszka. Efekty pokażę jak tylko obrobię zdjęcia. Czekam na Wasz odzew
Stary 2012-02-12, 10:29   #177
urwanyguzik
Rozeznanie

Puk, puk... Jest tu ktoś??? Ema33 Ciebie tez nie ma?
Zgodnie z obietnicą wstawiam kilka zdjęć mojej poduszki.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg pod1.jpg (51,5 KB, 60 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg pod2.jpg (33,3 KB, 27 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg pod6.jpg (52,7 KB, 29 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg pod12.jpg (54,4 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg poduszka2.jpg (64,7 KB, 108 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg poduszka1.jpg (63,3 KB, 38 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg pod7.jpg (40,4 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg pod5.jpg (48,3 KB, 21 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg pod4.jpg (37,6 KB, 37 załadowań)

Czas edycji: 2012-02-12 o 10:31

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-02-12, 11:24   #178
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
Puk, puk... Jest tu ktoś??? Ema33 Ciebie tez nie ma?
Zgodnie z obietnicą wstawiam kilka zdjęć mojej poduszki.
O rany ale cudo ,poezja.Pięknie wykonałaś ją ,zachwycająca. klaski:
Stary 2012-02-13, 13:53   #179
urwanyguzik
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez misia2 Pokaż wiadomość
O rany ale cudo ,poezja.Pięknie wykonałaś ją ,zachwycająca. klaski:
misia2 ślicznie dziękuję, a czy Ty haftujesz tym haftem? Masz jakieś swoje prace?
Stary 2012-02-13, 14:26   #180
lightangel
Zakorzenienie

Poduszka wygląda rewelacyjnie! Aż trudno uwierzyć że to dopiero Twoja pierwsza praca.

Ja kiedyś chciałam spróbować tego rodzaju haftu, ale niestety nie trafiłam na żadną książkę w języku polskim i odszyfrowanie co oznaczają poszczególne elementy we wzorach było dość trudne. Przez to uznałam że nie będę ryzykować, żeby na końcu nie okazało się że efekt był daleki od zamierzonego.
lightangel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości