|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2251 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Luty już mamy więc na pierwsze dziecko czekamy! Mamcie III-IV 2012
Cytat:
Bo z kremów biorę tylko bepanthen (ale zakupiłam inne bo to nigdy nic nie wiadomo), a gazików biorę tylko kilka a i tak mało miejsca zajmują. Ogólnie kosmetyki dzidzi zajmują mi najmniej miejsca w torbie. Najgorszy jest szlafrok, ręczniki, koszule i wkłady z podpaskami :/ Normalnie cała torba pęka w szwach
|
|
|
|
|
#2252 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A ja jako takie uprawnienia do uczenia wczesnoszkolnej mam, licencjat mam na tytuł nauczyciela a do kompletu z licencjatem dyplom nauczycielski, porobione w tym kursy psychopedagogiki i metodyki nauczania w wieku każdym i rózne takie. i jak widać, nico.doświadczenie w uczeniu mam od lat 6 do 56, poziomy każde, dzieci z adhd, niepełnosprawne umysłowo itp, a i tak to mało. a co do krk - jeżeli już miałabym dojeżdzać, to widzę się w capgemini albo innym miejscu, wykorzystującym językowców do pracy nie tylko w callcenter, ale też kształcącym ich dla innego zawodu, np księgowy z obsługą angielskiego. kasa lepsza, stres mniejszy, no i zasady zachodnie, a nie Polskie podejście "narób się a nie zarób". |
|
|
|
|
#2253 |
|
Zakorzenienie
|
to muszę sobie porównać z resztą zdjęć wcześniejszych
bo ciekawa jestem jak to wygląda ![]() Ja na obiad miałam rosół z makaronem z wczoraj, a na drugie nie miałam pomysłu, wyciagłam tylko mięso z zamrażarki, no i pod wpływem chwili wyszła "a la zupa gulaszowa" pyszna wyszła ![]() po za tym to muszę swoją teściową pochwalić, bo kupiła mi truskawki ona mnie czasem umie rozpieścić ![]() wyglądają jak sztuczne, bo takie ładne, duże, czerwone, ale pachną jak prawdziwe hehehe trochę się boję ich jeść, ale może mi nie zaszkodzą ![]() Ja do szpitala muszę tylko zabrać ze sobą, pampersy, chusteczki nawilżone i maść typu linomag. to tyle z takich higieniczno-kosmetycznych rzeczy dla maluszka muszę wziąć. Jak coś, to do mnie śmiało można pisać ![]() Aguśka, Aaagga zgrabne brzusie Aguśka faktycznie niziutko masz brzuś, u kogoś to lepiej widać, bo ja u siebie tak nie zauważam różnicy
♥E.M♥ Edytowane przez Karo89 Czas edycji: 2012-02-13 o 18:15 |
|
|
|
#2254 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja mam dwie torby: dla maluszka małą a dla siebie wieksza ![]() Gdyby szpital zapewnial wszystko to mozna by tylko torebke wziac
|
|
#2255 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tyle mam zapasów w tej torbie, jak na wojnę I pewnie jeszcze trochę dorzucę bo kilka drobiazgów muszę dokupić
|
|
|
|
|
#2256 |
|
Rozeznanie
|
To może zostaw część rzeczy-takich które będą potrzebne na drugi dzień i tż mógłby Ci przywieźć... to też jakieś rozwiązanie.
|
|
|
|
#2257 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak skarpetki zaczynają być problematyczne, choć nie tak bardzo jak sznurowanie buciorów zimowych Edytowane przez agnes99 Czas edycji: 2012-02-13 o 18:36 |
|
|
|
|
#2258 | ||
|
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Wróciłam właśnie z zakupków. Szukałąm, szukałam aż wynalzałam-herbata z z liści malin-czysty susz, w dodatku niedrogo! Natrafiłam także na liście maliny w postaci tabletek do łykania-2 pastylki dziennie. Na opakowaniu tych tabletek było napisane, żeby nie zaczynać ich przyjmować wcześniej niż przed czy po 30 tyg. Zdecydowałam się jednak na bardziej naturalną formę, więc wzięłam ten susz, bo tani był przy tym. Teraz posilam się pyszną sałatką i sardynkami z puszki w pomidorkach, a do popicia mam liście malin, ale jeszcze wykanczam to opakowanie smakowe. A wy dziewczyny dodajecie coś do tych liści malin, tzn jakiś sok, miód czy cytrynę żeby poprawić smak?
Cytat:
Mnie w drodze powrotnej z zakupów złapały skurcze, dosyć nieprzyjemne i rozpraszające mnie jako kierowcę! Wystraszyłam się, bo skurczy było kilka bardzo nisko w podbrzuszu, aż mi się ciężko oddychało. Dobrze, że mieszkam w odległości 5 min jazdy autem od sklepu bo nie wiem, jakbym dała radę dojechać do domu. Ale nie łączę tego z liścmi maliny, bo już tak wcześniej miałąm zanim zaczęłam pić. Na jakimś irl forum wyczytałam, że położna zaleciła dziewczynie pić tą herbatkę w ilości min.(sic!) 4 filiżanek dziennie-ale czy ona miała czysty susz czy taką mieszankę jak ja wcześniej kupiłam, to nie wiem. ![]() Cytat:
Tu mam znajome, jedna z 2 językami dziewczyna, duzym doświadczeniem, a na 100 wysłanych cv 1 odpowiedż. Druga, ang bardzo dobry, ceryfikaty, kursy księgowości tu robione, z zawodu nauczycielka matematyki i także nic nie mogła znaleść. Pewnie zdobycie pracy na miarę swoich potrzeb i doświadczenia, zalezy w dużej mierze i od odrobiny szczęscia i od lokalizacji. My mieszkamy w takiej pipidówie....Nawet o zwykłą, fizyczną pracę dość ciężko, wiele sklepów się zamyka, a w niektórych miejscach od dawna brak przyjęć. Ja spakowałąm dla siebei plecak na salę porodową-rzeczy 1 potrzeby dla mnie i dzidzi wg zalecen szpitala. I drugą torbę której używam jako bagaż podręczny, już na salę poporodową. Szykowanie tych toreb, to jak dla mnie gorsze niż spakowanie się na wakacje. Ciągle się boję, że czegoś nie zabrałam. A jak pakujecie ubranka dziecka? Wrzucacie tak luzem do torby czy zawijacie dodatkowo w jakieś woreczki etc? |
||
|
|
|
#2259 |
|
Rozeznanie
|
Ja mam w torbie następujące rzeczy:
-2 paczki podpasek poporodowych (faktycznie zajmują pół torby) -1 opakowanie podkładów na łóżko -4 koszule ( w tym jedna do porodu) -cienki szlafrok (bawełniany) -ręcznik kapielowy+ręcznik papierowy -klapki -ok.10 pampersów (całą paczkę przywiezie tż-a dziecko raczej nie zużyje w ciągu 12 h) -kilka par wkładek laktacyjnych (reszta również do dowiezienia) -Dla dziecka: 5 pajacyków, 3 body, 2 kaftaniki,1 czapeczka, 1 niedrapki, 1 skarpetki, maść na pupkę i chust nawilżane. -ładowarka do telefonu -karty do gry, netbook z filmami i muzyką do porodu -napoje izotoniczne i batonik energetyczny -moje kosmetyki Chyba tyle-tak z pamięci napisałam. Myślicie że czegoś mi brakuje?
|
|
|
|
#2260 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2261 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A dzisiaj jeszcze wyczytalam ze poleca sie od 38 tygodnia lykac wiesiolek - bo ponoc dobrze wplywa na szyjke i pomaga w jej rozwieraniu. Ponoc trzeba lykac 5 kapsulek dziennie. Ale ja sie na to nie pisze, nie chce mi sie szukac wiesiolka tutaj ![]() Glowa mnie boli strasznie .... a cisnienie ksiazkowe 120/60
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
||
|
|
|
#2262 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ta dla mnie jest taka przecietna a ta mala dla dzidzi zostanie w aucie na czas porodu, dopiero maz mi ja przyniesie jak juz bedzie po. Przy poprzednim porodzie mialam w jednej torbie i wlasnie byla za duza. W tej dla dzidzi mam procz pampersow i jakis tam kosmetykow dla malucha, laktator, butelke w razie czego, poduszke pod pupe i rogal do karmienia. Tego (rogal i poduszka pod pupe) po pierwszym porodzie mi bardzo brakowalo, dlatego teraz jestem w to zaopatrzona W duzej torbie mam reczniki, szlafrok, koszule, podpaski, podklady, majtki poporodowe, kosmetyki dla siebie, klapki pod prysznic i papucie. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dla mnie to pakowanie to tez udreka. Bo nie chce sie wziac za duzo a niestety jak szpital biedny to ja nawet zaopatrzylam sie w apap p/bolowo i lactulose oraz czopki glicerynowe na przeczyszczenie Odnosnie ubranek dla dziecka, u mnie zapewnia je szpital, ale biore dwie bluzeczki bo pamietam ze jak Filipowi sie w nocy ulalo to musialam dzwonic na oddzial noworodkow i z łaską dostawałam czyste bo przeciez szanowne panie obudzilam. Dlatego wole miec teraz zeby nie prosic sie a przebrac jesli sie zamoczy lub ubrudzi.
FILIPEK SZYMONEK Edytowane przez Aguśkaa83 Czas edycji: 2012-02-13 o 18:52 |
|||
|
|
|
#2263 |
|
Zadomowienie
|
Emigra, odnośnie wiesiołka to pytanie czy uda nam się wytrzymać do 38 tc, jak tu już 2 mamuśki rozpakowały się na długo przed, takie tempo??!!
Ja nie stosuję nic oprócz herbaty, czasem ćwiczenia kegla, jak sobie przypomnę, ale wstyd mi powiedzieć, że zapominam. Do tego rozciągam krocze w takim wygibasie ala szpagat,albo zrobię pozycję z jogi od przypadku do przypadku. Zaczęłam także masować krocze, ale min 5 min dziennie, na dłuższe seanse brak mi po prostu cierpliwości. |
|
|
|
#2264 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja jak ubieram rajstopy to moj syn sie zawsze ze mnie smieje, bo jak taki robak przewracam sie na plecy i hustam hihi
|
|
#2265 |
|
Rozeznanie
|
Ja mam ciągle wrażenie, że czegoś wzięłam za mało :/ Akurat rzeczy dla maluszka zajmują mi najmniej miejsca :/ No ale wiadomo ubiorę się w koszule, szlafrok i kapcie i od razu torba mniejsza będzie
A nie chce potem męża prosić żeby dowiózł mi coś czy kolejną torbę przynosił. On i tak już zestresowany chodzi na maksa, czy aby będzie wiedział gdzie co mam w razie potrzeby
|
|
|
|
#2266 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2267 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2268 |
|
Zadomowienie
|
Aguśka, u mnie na kartce ze szpitala podają, żeby zabrać ze sobą aż 8 sztuk bodziaków lub kaftaników, 8 śpioszków lub pajaców!!! Nie rozumiem, po co mi taka ilość ubranek na niecałe 3 dni pobytu, a do tego 1 komplet muszę zabrać dla dziecka na salę porodową....więc razem wychodzi 9....za to oszczędzę miejsca na kosmetykcah, bo tu zalecają myć czystą wodą przez 1 mieś życia, i smarować co najwyżej pupę wazelnią. Oczywiście, w domu mam już cały arsenał kosmetyków dla dzidzi, bo skórę trzeba jakoś pielęgnować. Dla siebei biorę kosmetyki w saszetkach lub mini rozmiarach podróżnych, żeby całego kramu niepotrzebnie nie ciągnać.
|
|
|
|
#2269 |
|
Zakorzenienie
|
ivonka a wlasnie mialam Ciebie zapytac o tej napoj izotoniczny. Jaka jest jego nazwa?
|
#2270 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2271 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do moich kosmetykow, tez wszystko biore w malych rozmiarach, szampon itp..przelewam do malutkich fiolek
|
|
#2272 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wydaje mi sie, ze ja wczesniej jak na poczatku marca raczej nie urodze a i pije te herbate tylko z nadzieja ze mooooze pomoze podczas porodu juz, bo wiele kobiet twierdzi ze mialy lzejsze porody, ale tez wiele ze nic nie dalo Ja tez zapominam o cwiczeniach Kegla Cytat:
gdzie pampki sa to wie, fotelik mu naszykowalam ze spiworkiem cienkim i jakby bylojednak zimno to powiem tylko zeby sam fotelik wzial i torbe malej i koniec
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
||
|
|
|
#2273 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
idę na chwilę odpocząć, bo plecki bolą
|
|
#2274 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
wszystko trzeba łopatologicznie tłumaczyć Z tymi kartkami to niezły pomysł, chyba też sporządzę jakąś listę mojemu tż i wszystko poopisuje, bo ma podobny problem
|
|
|
|
|
#2275 |
|
Zadomowienie
|
W aptece nie znalazłam, za to w sklepie zielarskim i takim ze zdrową żywnością i tego typu pierdołami. Ale w Pl na bank możesz uderzać do apteki! Co do masażu, to za chiny mi się nie chciało, i w sumie tż mnie zmusił, bo panie położne bardzo zalecały na sr. Infekcje są niestety przeciwskazaniem, ale nie martw się, bo oipnie o tym masażu są w sumie podzielone. Pytałam mojego gina w pl, i mi powiedział, że on nie widzi takiej potrzeby, aby krocze masować...A z kolei moja siostra w 2 ciązy masowała, i polecała mi to robić...Może lepiej słuchać doświadczonych kobiet, niż lekarza-faceta, który nigdy rodzić nie miał okazji? Hmmm...znów czuję drętwienie i mrowienie górnej części macicy. Coraz częściej tak mam...
|
|
|
|
#2276 |
|
Rozeznanie
|
np. Isostar, ew. Powerade -trzeba czytać etykiety i sprawdzać czy ma składniki mineralne, bo niektóre "sportowe" uzupełniają organizm tylko w węglowodany-to wiadomo też ważne ale taki idealny płyn do porodu powinien mieć minerały+węglowodany.
|
|
|
|
#2277 |
|
Raczkowanie
|
Ivonka dzięki. A Ty się wybierasz? Ja na tą chwilę nie wiem, może w środę się zdecyduje czy mi się chce iść czy nie...
Dziewczyny, kilka z was pisało, że kupuje w Ikei ten przewijak Singlar. Czy któraś z Was która już go ma może mi potwierdzić, że wchodzi na niego taka mała uniwersalna wanienka 84cm??? Czy tylko ta z Ikei? |
|
|
|
#2278 | ||
|
Zakorzenienie
|
Wróciłam z zakupów na szczęście pojechał ze mną braciszek młodziak (11lat) i troszkę pomógł siostrzyczce
Teraz czas zapakować prezent dla TŻ i wypełnić Walentynke, ale to za chwile najpierw chwila na wizaz ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:12 ---------- Poprzedni post napisano o 19:10 ---------- Cytat:
a ile koszt sms'a na niemiecki? kiedyś TŻ był w Belgii i często z nim sms'owałam ale nie pamiętam ile płaciłam za sms'a
|
||
|
|
|
#2279 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2280 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Właśnie ---------- Dopisano o 19:14 ---------- Poprzedni post napisano o 19:13 ---------- Cytat:
ja niby mam na 2kwietnia, ale kto wie...
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:28.

Bo z kremów biorę tylko bepanthen (ale zakupiłam inne bo to nigdy nic nie wiadomo), a gazików biorę tylko kilka a i tak mało miejsca zajmują. Ogólnie kosmetyki dzidzi zajmują mi najmniej miejsca w torbie. Najgorszy jest szlafrok, ręczniki, koszule i wkłady z podpaskami :/ Normalnie cała torba pęka w szwach 

ona mnie czasem umie rozpieścić 

ja tez ..