|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2281 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Luty już mamy więc na pierwsze dziecko czekamy! Mamcie III-IV 2012
to zależy od operatora sieci w jakiej jesteś. Musisz sprawdzić np na internecie.
|
|
|
|
#2282 |
|
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Ja zabieram butlę wody mineralnej, dla tż lucozade(to samo, co piłam na test na cukrzycę) i do tego orzechy na przekąskę, batoniki musli, jakieś ciastka...Położne mówiły, ze rodzącym z cukrzycą i tak się podaje jakąś kroplówkę z glukozą czy napój z glukoząw trakcie, żeby zapobiec spadkom cukru we krwii, więc jeśli nie będę miała okazji zjeść batoników na porodówce, to zrobię to bezzwłocznie po hahah
|
|
|
|
#2283 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja ciągle chodzę w kozakach jeszcze taki długich do kolan i jakoś je zakładam choć jak TŻ widzi jak zakładam kozaki czy skarpetki to zawsze pyta czy mi pomóc - zawsze odmawiam bo jeszcze daję rade ![]() a co do golenia to już nic nie widzę ostatnim razem było jeszcze ok, ale teraz w sobotę musiałam pojechać na ślepo więc kolejny raz będzie albo na ślepo albo z lusterkiem no albo TŻ pomoże, który był by wniebowzięty ![]() ---------- Dopisano o 19:18 ---------- Poprzedni post napisano o 19:17 ---------- czemu nie? bo mamy ten sam termin? kto wie jak to będzie może któraś z Nas urodzi dużo wcześniej albo później albo obie w tym samym terminie ---------- Dopisano o 19:23 ---------- Poprzedni post napisano o 19:18 ---------- Cytat:
![]() majtek jednorazowych biorę z 10szt. na wszelki wypadek ogólnie ja zawsze lubię mieć wszystkiego więcej + w razie czego przygotuję kilka rzeczy w domu gdzieś aby TŻ wiedział gdzie leży jak by mi czegoś zabrakło. dla dziecka ciuszków też biorę więcej bo nigdy nie wiadomo - choć w sumie wszystko okaże się w praniu ![]() Tak się zastanawiam cały czas nad tym mlekiem sztucznym dla dziecka i chyba kupię już tak na wszelki wypadek - chce karmić piersią, ale nigdy to nie wiadomo (może trzeba będzie dokarmiać czy coś...) a Bebeilon 1 w Biedronce ciężko dostać ostatnio nie było, a dziś były tylko 2 pudełka
|
||
|
|
|
#2284 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, PANIKA.
udałam się do kibelka, czując, że będzie ciężko - więcej żelaza. nie dość, że nie załatwiłam sprawy "całkowicie", to chlupnęło ze mnie wodą (nie wiem, wody płodowe przeciekają??? czy może tak, jak mi się to czasem zdarza przy zatwardzeniu, naturalna wilgoć czy wydzielina się ewakuowała?) a na papierze została krew. Mam nadzieję, że to hemoroidy, a nie ze środka... Założyłam wkładkę, zobaczę, czy i skąd brudzę... Trzymajcie kciuki! ![]() ![]()
|
|
|
|
#2285 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a te napoje izotoniczne to powerade coś takiego? |
|
|
|
|
#2286 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
|
#2287 |
|
Zakorzenienie
|
co do pakowania torby to ja mam taką dużą i najpierw spakuje w Nią to co będzie potrzebne mi oraz dziecku w pierwszej dobie a jak coś się nie zmieści to spakuje w małą torbe i TŻ mi dowiezie np. ciuszki na wyjście, reszta pampersów itp.
![]() cały czas nie wiem jakie ciuchy przygotować dla siebie na wyjście |
|
|
|
#2288 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak cos to mykaj do szpitala
|
|
|
|
#2289 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2290 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chciałabym wszystko w miniaturach.
|
|
|
|
|
#2291 |
|
Zakorzenienie
|
Jolka, ja mam dres
czarny hehe mam nadzieje ze nikt nie bedzie sie smial ze zalobe nosze ale czarny wyszczupla przy okazji a po porodzie mi sie to przyda
|
|
|
#2292 |
|
Zakorzenienie
|
ja na pewno wezmę wygodne spodnie dresowe i jakąś bluzę czy coś. Nie mam zamiaru się stroić skoro ma być mi wygodnie
|
#2293 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
tylko na wejście do taxi nie będę się stroić
|
|
|
|
|
#2294 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:36 ---------- Poprzedni post napisano o 19:33 ---------- Cytat:
![]() Mam spodnie dresowe ale jedne wyglądają jak piżama to wstyd w nich wychodzić, drugie są fajne ale boję się, że będą za bardzo uciskać, trzecie były by ok ale to muszę jeszcze sprawdzić. A tak to bluzy skompletować chyba, że kupie jakiś komplecik dresu ale ciężko mi tak teraz z brzuchem coś wynaleźć. Dlatego myślałam nad getrami i tuniką jakąś, sama nie wiem. W razie czego naszykuje TŻ kilka zestawów ciuchów bo ten jak by miał mi sam coś wyszukać to o matko wolę nie myśleć. ---------- Dopisano o 19:37 ---------- Poprzedni post napisano o 19:36 ---------- Cytat:
Chcę się czuć wygodnie aby nic mnie nie uciskało ![]() ---------- Dopisano o 19:37 ---------- Poprzedni post napisano o 19:37 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:37 ---------- Dziś jak jechałam na miasto z bratem (11lat) to pytał mnie kiedy będzie "Orzech" - czyli dziecko nauczył się ode mnie i od TŻ bo ciągle mówimy o dziecku "Orzech" i "Orzeszek" już cała rodzina i znajomi się od tego również uzależnili
|
||||
|
|
|
#2295 |
|
Zakorzenienie
|
Jolka u nas w realu sa male pojemnosci kosmetykow- takie podrozne rozmiary, poza tym warto spojrzec w rossmannie, czy innych drogeriach - powinno cos byc
Co do dresu, to ja tez nie mam kompletu - tzn mam bluze do tych spodni ale jest mi obcisla i niewygodnie mi w niej teraz wiec biore taka wieksza z kapturem, taki kangurek. Legginsy i tunika tez beda dobre, wazne zeby bylo wygodnie
|
|
|
#2296 |
|
Zadomowienie
|
u nas jest ciepło, taxi przyjedzie pod same drzwi szpitala i pod same drzwi domu nas odwiezie. Więc zimno mi na pewno nie będzie. Zresztą często tak chodzę, jeansy i podkoszulek a na to płaszcz. Tylko że u nas jest cały czas ok 10 stopni. Więc można powiedzieć że ciepło.
|
|
|
|
#2297 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale do Rosmanna zajrzę może będą choć nigdy nie widziałam bo nie zwracałam na to uwagi. ---------- Dopisano o 19:43 ---------- Poprzedni post napisano o 19:41 ---------- Cytat:
evvcia karo89 Aguśkaa aaagga cottonpuma śliczne macie brzuszki
|
||
|
|
|
#2298 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
mówię, że daje sobie radę póki co![]() 2. najlepiej w tym samym, będzie sprawiedliwie ![]() 3. też wezmę po kilka rzeczy więcej na pewno, choć na stronie szpitala pod tym spisem jest jeszcze napisane, że: UWAGA: Zwracamy się z uprzejmą prośbą do naszych pacjentek aby przy zgłoszeniu się do porodu zabierały ze sobą rzeczy tylko i wyłącznie w takich ilościach jak zapisano powyżej !!! torby mi chyba nie prześwietlą jak na lotnisku
|
|
|
|
|
#2299 |
|
Zakorzenienie
|
Głowa mi zaraz pęknie
czuję się okropnie i brzuch jakoś mi się stawia taki napięty dziwny jest i mi ciężko.
|
|
|
|
#2300 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2301 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Może któraś ma już rozłożony to się wypowie?? ![]() Cytat:
|
|
#2302 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny ja się właśnie zastanawiam nad kilkoma tematami:
* Jak i kiedy po porodzie załatwić formalności w pracy... jak ich powiadomić, że urodziłam...co potem? * jak załatwić macierzyński z ZUS ? czy to załatwia firma ? co muszę zrobić osobiście w tej sprawie?? ** dodam, ze mam umowę do dnia porodu... * Jak i kiedy załatwić resztę formalności...związanych z narodzinami maluszka: zameldowanie, becikowe, wolne męża? ile mu się należy urlopu? Muszę sobie to poukładać...bo w każdej chwili mogę urodzić przecież...a nie wiem co i jak!? Jeśli znacie temat i możecie mi pomóc to bardzo proszę będę zobowiązana Cytat:
![]() ale czuję, że maluszek będzie Max za 20 dni na świecie ![]() Cytat:
daj znać gdyby coś się działo i uważaj na siebie
"I nawet kiedy będzie gęsta mgła... Ja w tej mgle do Ciebie będę szła" Kocham Cię syneczku...moja gwiazdo na niebie... Edytowane przez Mała! Czas edycji: 2012-02-13 o 20:01 |
||
|
|
|
#2303 |
|
Rozeznanie
|
dziekuje za życzonka
jolka co do miniatur to w rossmannie są
|
#2304 |
|
Zakorzenienie
|
dziękuję
napewno ich tam poszukam.Mała ja również się nad tym wszystkim zastanawiam kiedy becikowe, jak z wolnym męża jak z macierzyńskim tylko u mnie chyba będzie inaczej bo ja jeszcze jestem jeszcze na własnej działalności gospodarczej i nie mam zielonego pojęcia co i jak
|
|
|
|
#2305 |
|
Rozeznanie
|
Karolca świetnie że masz dobry humor, ale ja kiedy Aguśka była w szpitalu pisałam już że jak ktoś jest zwolennikiem natury ( czyt. ma ochotę na babranie się przed porodem) to może zabrać wodę z miodem i będzie podobny efekt. Ja nie zamierzam.
Poza tym sprawdź sobie skład np. muszynianki-jest bardzo dobry jeśli chodzi o podobieństwo do izotoniku poza potasem-którego ma 10x mniej niż np. isostar -a jest to pierwiastek który najszybciej traci się podczas wysiłku a jest przecież taki istotny. |
|
|
|
#2306 |
|
Zakorzenienie
|
Ale co do urlopu macierzyńskiego to chyba trzeba jechać osobiście do ZUSu ale z aktem urodzenia dziecka już?
|
|
|
|
#2307 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
im nas-zdołowanych mniej tym lepiej. dzięki na razie jest ok, wkładka sucha i czysta, nie wierzę, że to mówię, ale mówię: "oby to były hemoroidy" do rana nigdzie nie jadę ani nie panikuje (wdech-wydech) zobaczę, co będzie przez noc. nic mnie nie boli, mała rusza się normalnie, właśnie niegrzecznie (jeżeli chodzi o dietę cukrzycową) zjadłąm 4 kęsy tego sernika na zimno, cukier powinien ją troszkę rozruszać i będę czuła, że ma się dobrze... O ile w nocy nic się nie będzie działo, nie jadę - niestety obydwa okoliczne szpitale to ponad 10km, samochód zepsuty, a jak pojadę to wpiszą mnie na oddział zanim przebadają - w obydwu zrobili tak samo... najpierw karta przyjęcia na oddział a potem przyszedł lekarz.a jak już szpital, to 3 dni z głowy, prawdopodobnie zrujnowana dieta cukrzycowa i odpadnie wizyta w poradni w krk. nie pojadę, o ile nie będzie źle/dziwnie. |
|
|
|
|
#2308 |
|
Wtajemniczenie
|
Cottonpuma trzymam kciuki !!
ja tez wezme dres i ogolnie tym jak wyjde ubrana ze szpitala najmniej sie przejmuje - czytac fruwa mi to , a czytalam gdzies ze ogolnie po porodzie najlepiej chodzic w spodnicy aby sie krocze wietrzylo![]() wrzucilam fotki brzucholka...wydaje mi sie ze obnizony... |
|
|
|
#2309 |
|
Zadomowienie
|
Ja od kilku dni mam strasznego doła.. Nawet nie mam z kim o tym porozmawiać
Szczerze mówiąc to mam już dość tego kraju. Siedzimy tutaj niby żeby oszczędzić jakieś pieniądze ale od pół roku żyjemy od tygodnia do tygodnia(bo tak mamy wypłaty) życie podrożało, tak jak dziewczyny pisały że jeśli nie zarabia się kokosów tylko żyje za najniższa to ciekawie nie jest Teraz tyle wydatków dla dzidzi, nie wiem kiedy się odbijemy z kasą.. Jeszcze przyszło nam(tzn tż) do płacenia 900 funtów za rok 2008/2009 bo źle mu wypłacali tax credit![]() W sierpniu nam przyszło do zapłaty i napisaliśmy odwołanie, odpowiedź dostaliśmy w sobotę 11 lutego. Trochę się spóźnili. Mąż dzwonił ta parę razy i powiedzieli że do zapłaty nic nie mamy. Więc cieszyliśmy się że nam to umożyli. Jestem na maxa wkurzona że tyle pieniędzy trzeba płacić Czemu dopiero po kilku latach się odezwali![]() Nie dość że nigdzie nie wychodzę siedzę jak ta dupa wołowa całymi dniami sama w domu, bo nawet znajomych tu nie mam, to jeszcze nic odłożyć się nie da. Jakbym mogła to bym dziś spakowała walizki i stąd pojechała |
|
|
|
#2310 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:44.

- zawsze odmawiam bo jeszcze daję rade
albo obie w tym samym terminie 

jak cos to mykaj do szpitala
ale czarny wyszczupla przy okazji a po porodzie mi sie to przyda 

Szczerze mówiąc to mam już dość tego kraju. Siedzimy tutaj niby żeby oszczędzić jakieś pieniądze ale od pół roku żyjemy od tygodnia do tygodnia(bo tak mamy wypłaty) życie podrożało, tak jak dziewczyny pisały że jeśli nie zarabia się kokosów tylko żyje za najniższa to ciekawie nie jest