Nie ważne gdzie, lecz ważne jak, kolejne z nas powiedzą TAK!- PM 2012 cz XVIII - Strona 140 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-02-13, 21:09   #4171
magdalennne
Wtajemniczenie

Dot.: Nie ważne gdzie, lecz ważne jak, kolejne z nas powiedzą TAK!- PM 2012 cz XVIII

A i jeszcze:
Co do biżuterii to zdecydowanie nr 3.

I tytuł też numer 3
magdalennne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-13, 21:10   #4172
maly_czlowieczek
Zadomowienie

Dot.: Nie ważne gdzie, lecz ważne jak, kolejne z nas powiedzą TAK!- PM 2012 cz XVIII

Cytat:
Napisane przez nena1984 Pokaż wiadomość
dziewczyny, która z Was pracuje w laboratorium medycznym?? bo nie pamiętam a mam pilne pytanko
Cytat:
któraś na pewno, ale w takim razie jeśli możesz to powiedz please, bo muszę zrobić badania progesteronu i podobno najlepiej zrobić to w 21 dniu cyklu, czy jeśli zrobię w 24, to wynik będzie niemiarodajny?
Cytat:
Napisane przez MARGIDA Pokaż wiadomość
napisałam, że żadna z obecnych, bo nie ma dziś małego człowieczka
nie jestem pewna odpowiedzi, więc nie chcę mieszac - przepraszam, jednak nie pomogę

jestem jestem, choć na ryjek padam, jeśli chcesz mogę Ci donieść na jutro odpowiedź, ale niestety nie dziś, bo ja na bakteriologii pracuję i mam mega mały kontakt z hormonami...

dzięki za pamięć i przepraszam, że nie mogę pomóc na już....nawet podręcznika porządnego nie mam....
Stary 2012-02-13, 21:11   #4173
nena1984
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kabriela Pokaż wiadomość
A teraz pytanie za milion punktów, dziewczyny, wiadomo, że nie oczekuje się prezentów, jednak nie oszukujmy się polecą i koperty i prezenty, co zrobicie w dniu wesela z kasą? Wywozicie gdzieś ją, chowacie do pokoju? jaki macie pomysł...różnie bywa i właśnie tak mój TŻ się nad tym mocno zastanawia, że ja postanowiłam się Was poradzić?
my wieziemy ze sobą do pokoju hotelowego nad salą. ale czy mamy sejf to nie wiem, no ale goście to chyba nas nie okradną?

Cytat:
Napisane przez kindziulindzia Pokaż wiadomość
nena nie pracuję w labolatorium ale miałam badania na progesteron ale miałam leciutką obsuwę (3 dzień) w cyklu moja gin głowy mi za to nie urwała i wyniki wychodzą dobre mam nadzieję że trochę pomogłam
dzięki śliczne

Cytat:
Napisane przez sloneczko740 Pokaż wiadomość
tak wogóle to mam do was pytanie bo ja na tych sprawach wogóle sie nie znam.. mój Tż ma umowe o pracę od stycznia i może ktoś wie po jakim czasie przysługuje mu urlop i wogóle jak to jest z tym wszystkim może któraś z was mi pomoże
z każdym przepracowanym miesiącem nabywa urlop proporcjonalny w wysokości 20/12. Co oznacza, że w lutym może wziąć już dwa dni wolnego

nena1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-13, 21:12   #4174
kasia_kuku
Zakorzenienie

Zrobiłabym wam zdjęcie, ale jesteśmy razem a dzieli nas ten bukiet Nie bede latac z aparatem, bo jeszcze pomysli, ze mi przeszło

Dbam o siebie,
Myślę o sobie.

kasia_kuku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-13, 21:12   #4175
sloneczko740
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez magdalennne Pokaż wiadomość
Cieszę się, że już u Was dobrze
A z tym urlopem to jest tak, o ile się dobrze orientuję oczywiście, że przysługuje 1,6 dnia wolnego za każde przepracowane 30 dni. Oczywiście o tym czy dostanie, czy nie zdecyduje pracodawca. Mimo wszystko najlepiej poczytaj w kodeksie pracy.
tu jest napisane że pracownik podejmujący pracę po raz pierwszy, w roku kalendarzowym, w którym podjął pracę, uzyskuje prawo do urlopu z upływem każdego miesiąca pracy, w wymiarze 1/12 wymiaru urlopu przysługującego mu po przepracowaniu roku.

jak mam to rozumieć.. ehm jakoś cięzko kapująca jestem bo nie kumam tego
sloneczko740 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-13, 21:13   #4176
nena1984
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maly_czlowieczek Pokaż wiadomość
jestem jestem, choć na ryjek padam, jeśli chcesz mogę Ci donieść na jutro odpowiedź, ale niestety nie dziś, bo ja na bakteriologii pracuję i mam mega mały kontakt z hormonami...

dzięki za pamięć i przepraszam, że nie mogę pomóc na już....nawet podręcznika porządnego nie mam....
a to nie kłopocz się , bo z samego rana idę na badania, najwyżej powtórzę za miesiąc

Stary 2012-02-13, 21:14   #4177
Kabriela
Zadomowienie

No ja też mam taką nadzieję, że goście raczej nas nie okradną, zastanawiam się nad personelem pracującym, od czasu do czasu słyszy się o kradzieżach na weselach, dlatego mój TŻ tak sobie tym głowinę zawraca.... ja już sama nie wiem co o tym myśleć....
Kabriela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-13, 21:15   #4178
maly_czlowieczek
Zadomowienie

Nenuś.....internet donosi:

http://www.pakiety.diag.pl/hormonaln...kobiet,36.html

a i generalnie poziom progesteronu świadczy o tym, czy była już owulacja, czy jej nie było w cyklu, dlatego ten 21 dzień, zależy jak masz długie cykle....ech, nie wiem, czy dam radę to wytłumaczyć....Progestero n wydzielany jest z ciałka żółtego by utrzymać ciążę, powoduje on też utrzymywanie się wysokich temperatur (jeśli monitorujesz temp w cyklu to wiesz o czym mówię). Ale o szczegóły ciężko mi w tej chwili...

EDIT:

o_O podałam Ci adres strony konkurencji życie, no cóż, my jesteśmy małą polską firmą, a to niemiecki potentat w Europie.....

Edytowane przez maly_czlowieczek
Czas edycji: 2012-02-13 o 21:18
maly_czlowieczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-13, 21:17   #4179
MARGIDA
Wtajemniczenie

Cytat:
tu jest napisane że pracownik podejmujący pracę po raz pierwszy, w roku kalendarzowym, w którym podjął pracę, uzyskuje prawo do urlopu z upływem każdego miesiąca pracy, w wymiarze 1/12 wymiaru urlopu przysługującego mu po przepracowaniu roku.

do naliczenia dni urlopu wlicza się również czas szkoły
napisz jakie szkoły kończył, to Ci policzymy
MARGIDA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-13, 21:17   #4180
nena1984
Zakorzenienie

Cytat:

ano tak, że jeśli to jest młody pracownik (jego pierwsza praca w życiu w uproszczeniu), to po roku przysługiwałby mu urlop 20 dni. Ale to nie oznacza że ma czekać rok na ten urlop. Tylko z każdym miesiącem nabywa go proporcjonalnie czyli po dwa dni na miesiąc.

Stary 2012-02-13, 21:19   #4181
sloneczko740
Rozeznanie

Cytat:
ano tak, że jeśli to jest młody pracownik (jego pierwsza praca w życiu w uproszczeniu), to po roku przysługiwałby mu urlop 20 dni. Ale to nie oznacza że ma czekać rok na ten urlop. Tylko z każdym miesiącem nabywa go proporcjonalnie czyli po dwa dni na miesiąc.
a jak on u innego pracodawcy też miał umowę o pracę na rok czasu potem pracował na czarno i teraz dostał tą umowe to normalnie mu sie liczy czy jak??
Stary 2012-02-13, 21:21   #4182
maly_czlowieczek
Zadomowienie

Cytat:
ech, też to teraz przeżywam, to znaczy że zero urlopu żeby po ślubie mieć te dwa tygodnie.....
Stary 2012-02-13, 21:23   #4183
nena1984
Zakorzenienie

słoneczko - są dwa podstawowe wymiary urlopu - 20 dni i 26 dni. W standardowych sytuacjach, czyli po liceum i studiach świeżemu pracownikowi przysługuje 20 dni urlopu. Gdy pracownik ma już jakąś praktykę (czyli pracę) to po łącznie dwóch latach (może być u różnych pracodawców) nabywa 26 dni urlopu. Ale praca na czarno się niestety nie liczy

Stary 2012-02-13, 21:23   #4184
sloneczko740
Rozeznanie

dziękuje za pomoc dziewczynki.. uciekam bo Tż mnie woła a jutro do przasnysza jedziemy a w środę moja psinka ma zabieg na oko więc dopiero w czwartek do was zawitam... miłego wieczoru i udanych walentynek jutro papa
Stary 2012-02-13, 21:24   #4185
nena1984
Zakorzenienie

Cytat:
ech, też to teraz przeżywam, to znaczy że zero urlopu żeby po ślubie mieć te dwa tygodnie.....
a od kiedy zaczęłaś pracę?

Stary 2012-02-13, 21:25   #4186
patiss89
Raczkowanie

GG do patiss89

Hej dziewczyny
Bardzo dawno mnie u Was nie było...
Nasze weselisko coraz bliżej i zaczynam odczuwać mały stresik , że nie ogarnę wszystkiego... ;/

Widzę, że z watkami pędzicie jak szalone
patiss89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-13, 21:26   #4187
aroli
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez smerf_etka13 Pokaż wiadomość
Wróciłam!!!
I mam kieccckeee:ju pi: czułam się w niej po prostu super, mierzyłam też inne ale jednak ten krój był tym w czym czuję się najlepiej
Oto ona:
Bardzo ładna sukienka , też będę szukała sukni w takim stylu

I 27.11.2010 --> II 07.07.2012
29.03.2015
17.11.2016
aroli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-13, 21:26   #4188
0fa303f516315febafe3d9dd3f31e3911a3c772a_61c3bc0235435
Konto usunięte

Cytat:
ja narazie nic nie załatwiłam w środę idziemy do księdza żeby upewnić sie że przepisał nas do nowego kalendarza
wystarczy że zadzwonisz do kancelarii
0fa303f516315febafe3d9dd3f31e3911a3c772a_61c3bc0235435 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-13, 21:31   #4189
maly_czlowieczek
Zadomowienie

Nenuś, mam nadzieję, że nie przegapiłaś mojego posta udzielając porad prawnych podoba mi się ten nasz kącik porad wszelakich

uciekam spać, bo jutro będę się słaniać, dziś w nocy budziłam się z zimna....

pracę zaczęłam w grudniu świeżak jestem a co masz dla mnie jakąś radę....

---------- Dopisano o 21:31 ---------- Poprzedni post napisano o 21:27 ----------

Cytat:
Nenuś.....internet donosi:

http://www.pakiety.diag.pl/hormonaln...kobiet,36.html

a i generalnie poziom progesteronu świadczy o tym, czy była już owulacja, czy jej nie było w cyklu, dlatego ten 21 dzień, zależy jak masz długie cykle....ech, nie wiem, czy dam radę to wytłumaczyć....Progestero n wydzielany jest z ciałka żółtego by utrzymać ciążę, powoduje on też utrzymywanie się wysokich temperatur (jeśli monitorujesz temp w cyklu to wiesz o czym mówię). Ale o szczegóły ciężko mi w tej chwili...

EDIT:

o_O podałam Ci adres strony konkurencji życie, no cóż, my jesteśmy małą polską firmą, a to niemiecki potentat w Europie.....

ech, jako że coraz bardziej ogarniam temat i grzebię w zakamarkach mózgu - progesteron monitoruje nam cykl i tak naprawdę interpretacja co do dnia ma sens, ale trzeba brać pod uwagę wiele czynników, jak nam spada progesteron to zaczyna się miesiączka, w 21 dniu czy tam 24 jeśli masz ok 28 dniowy cykl powinien jeszcze być wysoki w miarę, a jak masz krótszy cykl no to może już spaść. Nie wiem na jaką okoliczność dokładnie jest badanie, ale jeśli to początki jakiegoś monitoringu i nie ma podejrzenia zaburzeń to myślę że 24 dzień jest ok, jak będzie niepokojący, zrobisz w 21
Stary 2012-02-13, 21:31   #4190
Lubcia
Zadomowienie

Witajcie dziewczyny

Sporo się dzieje tutaj a ja nie mam czasu was nadrobić Tak to jest jak się trzeba uczyć na egzamin i pisać prace podyplomową mam już dość ale mam nadzieje, że wytrwam do końca

Jutro wielki dzień Marylki kolejna Pm dołączy do grona mężatek

Witam gorąco wszystkie nowe Pm miłego gadania życzę

Widziałam też nowe sukienki bardzo ładne obrączki również ale nie w moim guście

Gratulacje dla wszystkich i każdej z osobna za załatwienie kolejnych spraw ślubnych

U mnie na razie cisza z przygotowaniami. Mieliśmy iść w sobotę spisać protokół ale niestety wypadł nam pogrzeb w rodzinie i musimy przełożyć spotkanie do urzędy USC też nie możemy pójść bo mój Tż nie ma w domu swojego aktu urodzenia i kuzynka musi mu przysłać dokument listownie. Gorzej będzie jak jej tego dokumentu nie wydadzą to wtedy mój Tż będzie musiał osobiście tam pojechać a to ponad 500km w jedną stronę
http://s7.suwaczek.com/201302221561.png
Bartuś
28.01.2015
Lubcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-13, 21:32   #4191
Blacky
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez klempaa Pokaż wiadomość

Jeśli potrzebujesz - mam koleżankę skrzypaczkę z białegostoku. Śpiewa przepięknie (w chórze opery), gra też cudnie. Myślę, że mogłaby dojechać - jeśli chcesz, mogę was spróbować spiknąć naprawdę polecam, dziewczyna jest niesamowita

Chyba że wolisz wiolonczelistkę - to jestem ja
Będę bardzo wdzięczna za kontakt - możesz mi wysłać np. na pw?

Cytat:
Napisane przez Dancing_Lady Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ja nawet nie czytam, bo nie mam czasu, a jestem taka podekscytowana i muszę się z Wami tym podzielić, otóż...

...mam suknię ślubną !

Znaczy się, wybrałam, podpisałam umowę i wpłaciłam zaliczkę Ale jestem happy, że w końcu się zdecydowałam.
Lecę na angielski, później postaram się Was nadrobić
Gratuluję sukienki! Ale muszą być zdjęcia.

Cytat:
Napisane przez Kabriela Pokaż wiadomość
A teraz pytanie za milion punktów, dziewczyny, wiadomo, że nie oczekuje się prezentów, jednak nie oszukujmy się polecą i koperty i prezenty, co zrobicie w dniu wesela z kasą? Wywozicie gdzieś ją, chowacie do pokoju? jaki macie pomysł...różnie bywa i właśnie tak mój TŻ się nad tym mocno zastanawia, że ja postanowiłam się Was poradzić?
U nas jest sejf - piszemy na kopercie kwotę i wyjmujemy rano.

Lecę - dobrej nocy dziewczęta.

Pomyślna blog
Pani Mgr
22.09.2012
Blacky jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-13, 21:35   #4192
nena1984
Zakorzenienie

Cytat:
Nenuś, mam nadzieję, że nie przegapiłaś mojego posta udzielając porad prawnych podoba mi się ten nasz kącik porad wszelakich

uciekam spać, bo jutro będę się słaniać, dziś w nocy budziłam się z zimna....

pracę zaczęłam w grudniu świeżak jestem a co masz dla mnie jakąś radę....
no to mi wychodzi, że do lipca powinnaś nazbierać minimum 12 dni, a to już są dwa tygodnie wolnego - 10 dni roboczych. Zależy też jakie masz stosunki z pracodawcą. Niektórzy zgadzają się udzielać urlopów zaliczkowo, tzn tego który byś nabyła w przyszłych miesiącach.Ale to są problemy z księgowaniem i nie wyszyscy na to idą. mimo wszystko 12 dni masz jak w banku
a post przeczytałam, dziękuję

---------- Dopisano o 21:35 ---------- Poprzedni post napisano o 21:32 ----------

Cytat:
Napisane przez Blacky Pokaż wiadomość
sprytnie, ale chyba nie zechcecie przeliczać przed weselem??

Stary 2012-02-13, 21:37   #4193
maly_czlowieczek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tenebrosa Pokaż wiadomość
Co sądzicie o tych zestawach?

1 Delikatne swarki opalizujące
Załącznik 4498856

2 Swarki duże w zimnym odcieniu
Załącznik 4498857

3 Swarki łezki w kolorze moonlight
Załącznik 4498858

4 Złoto i cyrkonie
Załącznik 4498859

Choć złoto mnie zupełnie nie kręci to zgadzam się z opiniami że 4 naprawdę pasowałaby świetnie, jeśli wolisz skromniej to 3 jest równie piękna.

rozkręcam się

Smerfetko piękna suknia!
Stary 2012-02-13, 21:47   #4194
magdalennne
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Blacky Pokaż wiadomość
A to chcecie sprawdzać wszystkie przed włożeniem do sejfu czyli zaraz po przyjeździe na sale? Jakoś wydaje mi się, że dużo czasu na tym stracicie
magdalennne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-13, 21:52   #4195
ladystar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia_kuku Pokaż wiadomość
Zrobiłabym wam zdjęcie, ale jesteśmy razem a dzieli nas ten bukiet Nie bede latac z aparatem, bo jeszcze pomysli, ze mi przeszło
ale jestes agentka

ladystar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-13, 21:56   #4196
omosia
Raczkowanie

My w podróż poślubną będziemy jechać tydzień po ślubie. Już sobie zarezerwowaliśmy w tamych roku żeby było taniej.
A co do kopert danych przez gości to my mamy sejf w przygotowanym dla nas pokoju.
Jeszcze poniżej wklejam obrączki, którymi jeszcze się nie chwaliłam i uciekam do łóżeczka bo coś strasznie mnie głowa boli.
Ślub: 9 czerwca 2012 o godzinie 16:00
omosia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-13, 21:58   #4197
a u d r e y
Wtajemniczenie

Witam się wieczornie...

Pół godziny temu zadzwonił sąsiad, że nasz psiak leży pod jego samochodem przed domem. tata po niego poszedł, zaczął go wołać, podniósł się, ale nie mógł ujść bo nogi z tyłu mu się uginały, tak jakby kicał... poszedł tato po niego, wziął na ręce (waży kilkadziesiąt kg to mieszanka labradora z jakimś jeszcze jednym dużym psem), zaniósł go do garażu, połozył na starej poduszce i przykrył starą kołdrą, cały się trząsł chyba z zimna, obejrzeliśmy go, nie ma ran na sobie, więc nie wiem podejrzewam że nogi mu przemarzły... Albo nie wiem.. wrócił okropnie przestraszony, mamy go kilkanaście lat, a jak podniosłam rękę żeby go pogłaskać to zaczął się pchać w moją strone i położył pyszczek na kolanach. Mama zeszła do garażu i mówi do niego: i coś sobie narobił? a on tak jakby jej chciał odpowiedzieć i zaczął tak skamleć i głowę chować... Smutny widok.

Nie wiem czy uciekł do suki, czy po prostu uciekł bo miał dość. Bo on cale życie mieszka w kojcu, ma wielki kojec i tam jest zamykany na noc, a w dzień jest puszczany po ogrodzie czy na bieganie do lasu ze mną czy tatą, a teraz przez te mrozy był w domu bo przecież było okropnie zimno, a on nienawidzi być w domu, no ale co mu mielismy zrobić? zostawić żeby zamarznął? więc jak tylko znalazł uchylone drzwi w garażu tak czmychnął i nie było go...

ehhh.. już Wam nie marudzę.
Widziałam chyba jakieś ślubne auto? KUGE? bardzo mi się podoba, jestem na tak.
Stary 2012-02-13, 22:01   #4198
omosia
Raczkowanie

Problemy ze wstawieniem zdjęcia
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg andrzejki 101.jpg (100,7 KB, 52 załadowań)
Ślub: 9 czerwca 2012 o godzinie 16:00
omosia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-13, 22:05   #4199
Kessi_86
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez MARGIDA Pokaż wiadomość
żeby odwrócić uwagę od czcionek pokazuję autko, jakim najprawdopodobniej pojedzimy do ślubu
tylko mój pomysł na dekorację z cylindrem i welonem padł
Bardzo fajne autko

Cytat:
hej dziewczynki dziękuje za słowa wsparcia kochane jesteście i tak jak mówiłyście wszystko będzie dobrze.. już z Tżem sobie wszystko wyjaśniliśmy i jest dobrze... nie umiem się na niego za długo gniewać chociaż myślałam że już nie da się tego wszystkiego co nas łączyło uratować ale naszczęście sie myliłam.. to był chwilowy kryzys ale minął...
Super że wszystko się wyjaśniło i już jest dobrze

Cytat:
Napisane przez Lubcia Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczyny

Sporo się dzieje tutaj a ja nie mam czasu was nadrobić Tak to jest jak się trzeba uczyć na egzamin i pisać prace podyplomową mam już dość ale mam nadzieje, że wytrwam do końca

Jutro wielki dzień Marylki kolejna Pm dołączy do grona mężatek

Witam gorąco wszystkie nowe Pm miłego gadania życzę

Widziałam też nowe sukienki bardzo ładne obrączki również ale nie w moim guście

Gratulacje dla wszystkich i każdej z osobna za załatwienie kolejnych spraw ślubnych

U mnie na razie cisza z przygotowaniami. Mieliśmy iść w sobotę spisać protokół ale niestety wypadł nam pogrzeb w rodzinie i musimy przełożyć spotkanie do urzędy USC też nie możemy pójść bo mój Tż nie ma w domu swojego aktu urodzenia i kuzynka musi mu przysłać dokument listownie. Gorzej będzie jak jej tego dokumentu nie wydadzą to wtedy mój Tż będzie musiał osobiście tam pojechać a to ponad 500km w jedną stronę
Wiesz co do tego aktu urodzenia to raczej ta kuzynka go nie weźmie bo nie jest nikim bliskim dla twojego TŻ, a to jest akt do ślubu i raczej będzie musiał sam po niego się pofatygować

---------- Dopisano o 22:05 ---------- Poprzedni post napisano o 22:02 ----------

Cytat:
Napisane przez omosia Pokaż wiadomość
Bardzo ładne
Stary 2012-02-13, 22:05   #4200
(kicia)
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez omosia Pokaż wiadomość
bardzo łądne
Bartuś 11.08.2014 godz.15:10 3810 g 55 cm

(kicia) jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości