Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - część IV - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-02-14, 17:21   #241
Irmusia81
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - część IV

Cytat:
Napisane przez Mandragorrka Pokaż wiadomość
Uwielbiam książki Musierowicz. Jak byłam sporo młodsza czytałam każdą, która wpadła mi w ręce
Ja też Właśnie sobie kolekcjonuję. Mam już 9 części. Przy różnych okazjach mąż kupuje mi kolejne części
Irmusia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-14, 17:21   #242
ewka5891
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny
ale się uzbierało stron od wczoraj....

Cytat:
Napisane przez pumas Pokaż wiadomość
Ja mam niemiłe wrażenia ogólnie z połówkowego z powodu lekarza - wielki specjalista jak się okazało, kolejka na kilometr, byłam zapisana oczywiscie na dana godzine, a panisko miało obsuwę z jakiegoś powodu i wszystko się przesuneło o co najmniej 2h. Jak juz weszlismy, to facet szpanował swoim nowym iPhonem, dzwonił i się popisywał coś do swojego kumpla, potem komentując to, że go "ziomek" wystawił. Jak spytałam go o nagranie filmu w 3D, to powiedział,że jak dziecko bedzie grzeczne, to nagra, ze on nie robi biznesów z tego i za pieniadze nie nagrywa, ze to jego dobra wola. Mam wrazenie, że pan doktor miał dziwny żart po prostu. Potem jak spytałam go, co to znaczy, ze ciaza jest młodsza niz wg OM, to sie zaczal smiac i powiedzial: to znaczy to samo, co ze ja jestem starszy od pani a pani ode mnie mlodsza. I co najwazniejsze - w trakcie badania wstał i podszedł do drzwi zobaczyc, "ilu was tam jeszcze czeka". Ogólnie trochę zdziwiło mnie to zachowanie, bo widać było, że mu się spieszy i chciał nadrobić stracony czas, ale mógł choć trochę dłużej puścić nam "film" co tam u dzidziusia, a nie zrobić jedno zdjęcie 3D i wyłączyć sprzęt. Także jestem trochę nieusatysfakcjonowana pod tym względem, ale ogólnie zadowolona, bo wiem, że ten facet słynie z takiej aż odpychającej szczerości i mówi fakty, nie owija w bawełnę. Jak coś jest nie tak, to wali prosto z mostu, bez emocji.
Aha, u mnie koszt 3D=4D to 250 zł z płytką czy bez, w zależności od humoru lekarza
co za lekarz, kurcze
tyle kasy się u niego zostawia a on ludziom łaskę robi....

Cytat:
Napisane przez kejtigda Pokaż wiadomość

MAM WÓZEK

bardzo ładny ten wózek też będziemy się oglądać za używanymi, może cos ciekawego się znajdzie..a jak nie to kupimy nowy

Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość
-

aaaaa zdecydowalismy ze bedzie Rozalia jak bdzie córcia w gre wchodzi ejsczze Zuzia. Ale ja jestem za Rozalką

zastanawiamy sie nad chłopięcym imieniem.....
ładne imię
my dla dziewczynki tez mamy imię, gorzej z tym dla chłopca....

Cytat:
Napisane przez natee Pokaż wiadomość
mój tż nie dotyka brzucha, w ogóle ostatnio zachowuje sie jakby nic sie nie stało.... nie dotarło jeszcze...
faceci czasami chyba nie rozumieją o co chodzi... jak brzuch będzie juz duży, to może zacznie się bardziej interesować...

Synek

"Wędrówką jedną życie jest człowieka..."
ewka5891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-14, 17:22   #243
natee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
mojemu do dotykania brzucha też nie spieszno, ja cały czas mam wrażenie, że ciąża to dla niego jeszcze abstrakcja
no to wiesz co czuje...
z drugiej strony ciąża dała mi taką siłe, ze czuje, ze moja miłość w zupełności wystarczy.

natee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-14, 17:23   #244
Soleilka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blueberry88 Pokaż wiadomość
Kto się zna na prawie pracy? Czy kobieta samotnie wychowująca dzieci podlega jakiejś ochronie przed zwolnieniem z pracy? U mojej mamy każą podpisać aneks do umowy obniżający pensję o 10%, a jak ktoś nie podpisze, to zostaje zwolniony. Pracodawca powiedział, że to jeszcze nie koniec...
Prawo pracy (Art. 178. kp) zabrania zatrudniania w godzinach nadliczbowych, porze nocnej i delegowania poza stałe miejsce pracy , pracownic w ciąży i wychowującym dzieci tylko do lat 4.
Nie ma specjalnych uprawnień dla samotnych matek, ani ojców. Innej ochrony nie ma

A z tym aneksem, to nie wiem Nie znalazłam wzmianki o czymś takim w KP. Może niech Twoja mama przejrzy Regulamin Pracy u siebie? Powinno tam być zapisane o tym. Zaraz jeszcze przeczesam neta, może coś o tym znajdę

Z rzeczy przydatnych Art. 188 KP Pracownikowi wychowującemu przynajmniej jedno dziecko w wieku do 14 lat przysługuje w ciągu roku kalendarzowego zwolnienie od pracy na 2 dni, z zachowaniem prawa do wynagrodzenia.

Bloguję
Soleilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-14, 17:24   #245
natee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sas Pokaż wiadomość
kochana moze to okres przejsciowy... moj tez nie dotyka burzszka caly czas, owszem przed snem i czasem w ciagu dnia- ale rzadko, powiedzial tylko ze jak tylko poczuje ruchy mam mu zaraz powiedziec wydaje mi sie, ze jak zaczna czuc ruchy i widziec faldki w brzuszku beda inaczej sie zachowywac
mój w ogole nie zareagował jak mu powiedzialam o pierwszych ruchach...
licze na to , ze to przejsciowe. za kilka dni usg,moze to cos zmieni.

Stary 2012-02-14, 17:24   #246
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
no to wiesz co czuje...
z drugiej strony ciąża dała mi taką siłe, ze czuje, ze moja miłość w zupełności wystarczy.
niestety wiem...
chociaż staram się też zrozumieć mojego męża, on ogólnie jest jakiś taki bardziej "przyziemny", wiem, że ciąża i dziecko nie są mu obojętne, ale on jest generalnie bardzo skryty w sobie i nie lubi okazywać emocji. Pracuję nad nim, żeby się otworzył, ale ciężko to idzie

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-14, 17:24   #247
kejtigda
Wtajemniczenie

Zrobię na dniach te szarpańce
Stary 2012-02-14, 17:24   #248
Soleilka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blueberry88 Pokaż wiadomość
Umowa o pracę na czas nieokreślony.
A która to umowa? 1, 2? Tak z ciekawości jeszcze

Bloguję
Stary 2012-02-14, 17:25   #249
anna99302
Zadomowienie

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA AAAAA co za dzień! mam nadzieję, że Wasze Walentynki są lepsze bo ja zostalam obudzona katastrofą w firmie o 4 rano... i od tej pory jestm nieprzytomna, zestresowana i zmartwiona... nawet nie zdajecie sobie sprawy jak niektóre osoby potrafią być nieuczciwe... ;-(
anna99302 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-14, 17:27   #250
prince_polo
Zakorzenienie

I ptasie mleczko ale tylko kilka sztuk. Tż kazałam schować by nie zjeść wszystkiego a u mnie to by było normalne... ...

teraz Leze z pełnym Brzuszkiem i dzidzia mnie Szturchla

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
prince_polo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-14, 17:27   #251
ivoncia16
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość
Aaaa chwalę się!

Dzidziuś mnie smyrał tak w okolicach 13-14
Cytat:
Napisane przez kejtigda Pokaż wiadomość
Zrobię na dniach te szarpańce
warto
sa pyszniutkie !
Który Los rzucił nam... "

Nasza Księżniczka !
ivoncia16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-14, 17:28   #252
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ivoncia16 Pokaż wiadomość
a ja tak sobie pomyslalam ze kupie zeszyt jutro w sklepie i bede zapisywala w nim ciekawe przepisy
w internecie jest duzo ciekawych przepisow ktore czesto gdzies sie zagubi np na roznego rodzaju kotleciki a tak to bede je miala w jednym miejscu
Ja mam w Ulubionych folder Gotowanie i tam sobie wpisuję stronki z fajnymi przepisami. I powiem Ci, że z tego korzystam dużo częściej niż z przepisów w zeszycie czy książce.

Cytat:
Napisane przez ewurka Pokaż wiadomość
Przyszły wyniki z badania na syndrom downa i jestem w niskim ryzyku, już nic innego nie będą robić w tym kierunku. Bardzo się ciesze
Super!

Cytat:
Napisane przez 201704110948 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Trzymam kciuki
Stary 2012-02-14, 17:28   #253
natee
Zakorzenienie

Cytat:
niestety wiem...
chociaż staram się też zrozumieć mojego męża, on ogólnie jest jakiś taki bardziej "przyziemny", wiem, że ciąża i dziecko nie są mu obojętne, ale on jest generalnie bardzo skryty w sobie i nie lubi okazywać emocji. Pracuję nad nim, żeby się otworzył, ale ciężko to idzie
pamietam jak rozmawial z przyjacielem o ciazy (jemu kilka m-cy temu urodzila sie dzidzia). ten przyjaciel mowil, ze do niego ciaza tez nie docierala, wszystko sie odmienilo jak zobaczyl dzidzie na swiecie...
kurcze tylko ja bardzo przezywam ten 'stan' i chcialabym dzielic go z nim.
widocznie nie mozna miec wszystkiego.

Stary 2012-02-14, 17:31   #254
Soleilka
Zakorzenienie

Blueberry napisz coś jeszcze o tym aneksie, za co to ma być potrącane? Może pracodawca chce potrącać na świadczenia alimentacyjne (fundusz alimentacyjny) i wtedy ma takie prawo Art. 87 paragraf 1, 3 KP

Jeszcze doczytam czy może za to zwolnić

Bloguję

Edytowane przez Soleilka
Czas edycji: 2012-02-14 o 17:34
Stary 2012-02-14, 17:32   #255
agunia82
Zakorzenienie

tu jest obszernie na temat tego, kiedy można obniżyć wynagrodzenie i jakie są prawa pracownika

http://prawo.money.pl/aktualnosci/wi...,0,410229.html

tu nieco krócej

http://www.praca4u.igns.pl/obnizenie...awca-ma-prawo/

czyli pracodawca ma prawo zaproponować mniejsze wynagrodzenie i zwolnić pracownika (po spełnieniu odpowiednich wymogów) jeśli ten się na to nie zgodzi, ale można się od tego odwołać do sądu pracy

Cytat:
pamietam jak rozmawial z przyjacielem o ciazy (jemu kilka m-cy temu urodzila sie dzidzia). ten przyjaciel mowil, ze do niego ciaza tez nie docierala, wszystko sie odmienilo jak zobaczyl dzidzie na swiecie...
kurcze tylko ja bardzo przezywam ten 'stan' i chcialabym dzielic go z nim.
widocznie nie mozna miec wszystkiego.
no nasze chcieć to jedno, a ich chcieć to niestety drugie mój na wieść o pierwszych ruchach zareagował stwierdzeniem "ok" i tyle, ale za to mamie zaraz doniósł, że czuje już ruchy. Ja czasem sama nie wiem, czy jego coś nie obchodzi, czy raczej się z tym maskuje bo "facetowi nie wypada".

Edytowane przez agunia82
Czas edycji: 2012-02-14 o 17:36
agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-14, 17:33   #256
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
hejo

wlasnie sie dowiedziałam ze kolezanka urodzila SN miesiac przed terminem
A mnie to nie dziwi. Sama wyskoczyłam z brzuszka w połowie 8 miesiąca ciąży

Cytat:
a ja jem TRUSKAWKI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A ja też będę dziś jeść truskawki I jutro też sobie kupię, a co!
Stary 2012-02-14, 17:36   #257
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Irmusia81 Pokaż wiadomość
A mnie to nie dziwi. Sama wyskoczyłam z brzuszka w połowie 8 miesiąca ciąży
wow ja dopiero w 42tc
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-14, 17:39   #258
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
To smutne Mój się bardzo angażuje. Jak mu mówię, że czuję Maluszka, to mówi, że chciałby poczuć jak to jest. W ogóle zauważa jak zmienia mi się ciało, mówi, że ślicznie wyglądam. No ogólnie, bardzo w porządku się zachowuje od kiedy "jesteśmy w ciąży"

Cytat:
Napisane przez anna99302 Pokaż wiadomość
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA AAAAA co za dzień! mam nadzieję, że Wasze Walentynki są lepsze bo ja zostalam obudzona katastrofą w firmie o 4 rano... i od tej pory jestm nieprzytomna, zestresowana i zmartwiona... nawet nie zdajecie sobie sprawy jak niektóre osoby potrafią być nieuczciwe... ;-(
Ojoj!

---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:38 ----------

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
wow ja dopiero w 42tc
To nie spieszyło Ci się A mi wręcz przeciwnie I cały czas jestem taka "hop, do przodu"
Stary 2012-02-14, 17:40   #259
Soleilka
Zakorzenienie

Spaaaaać !

Bloguję
Stary 2012-02-14, 17:41   #260
buena
Wtajemniczenie

Cytat:
powiedzialam mu, ze czuje jakby on sie w ogole nie cieszył... on twierdzi, ze sie cieszy, ale nie mysli jeszcze o tych wszystkich rzeczach dla dzidzi, bo ma na to jeszcze troche czasu...

w głebi jest mi bardzo smutno, ale wiem, ze on sie cieszy tylko za bardzo nie potrafi tego okazać... tak sobie tłumacze
Nie smuć się.
Niektórzy faceci dopiero po urodzeniu dziecka zaczynają czuć radość, ponieważ wcześniej nie potrafią sobie wyobrazić, ze mamy pod serduszkiem dziecko. My jesteśmy w innej sytuacji, bo czujemy ruchy, no i ciąża na nas działa. Od początku ciąży czujemy się innaczej. Facet zna to tylko z opowieści.
Ale zawsze możesz próbować go bardziej "zaangażować" w ciążę. Opowiadać, że czujesz ruchy, chodzenie razem na usg itp.

Mój mąż, jak powiedziałam mu, że czuję ruchy, to powiedział na to, że by się chyba jakby tam go od środka "coś" ruszało. Cudnie prawda.

Dołączam do dziewczyn bez humoru...
Dzień zapowiadał się świetnie i w połowie taki był. Aż do chwili odebrania córki z przedszkola. Zrobiła mi niezła szopkę w przedszkolu, nigdy tak się nie zachowywała. Myślałam, że wyjdę z siebie. Miałam i jeszcze mam taki wk..w, że szkoda gadać. Myślałam w końcu, że trzepnę jej w domu w dupsko. Na szczęście tego nie zrobiłam.
Jeszcze po drodze do domu wkurzył mnie jakis chamski facet, z którym miałam niezbyt przyjemną wymianę słów, bo to nie były nawet zdania, grrrr.
buena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-14, 17:42   #261
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
powiedzialam mu, ze czuje jakby on sie w ogole nie cieszył... on twierdzi, ze sie cieszy, ale nie mysli jeszcze o tych wszystkich rzeczach dla dzidzi, bo ma na to jeszcze troche czasu...

w głebi jest mi bardzo smutno, ale wiem, ze on sie cieszy tylko za bardzo nie potrafi tego okazać... tak sobie tłumacze
moj tez taki jest, jeden dzien sie cieszy a pozniej tydzien nie, wyobraz sobie ze on od dnia zrobienia testu czyli to byl 4 tc do usg genetycznego czyli do okolo 13 tc nie okazywal zadnych uczuc. twierdzil ze mam sie za szybko nie cieszyc (tez dlugo sie staralismy po poprzednim poronieniu) itd a pozniej tak jakos lepiej po tym usg zaczal sie cieszyc ale teraz tez niby cos tam w glowie ma ale jezeli chodzi o przytulanie sie do brzuszka czy mowienie glaskanie to tylko wtedy jak sie upomne typu "daj dzidzi buziaczka" to jest facet i uwierz mi ze dopuki dzieciak sie nie urodzi, albo do poki on nei bedzie mogl czuc tego co Ty czyli np kopniaczki to bedzie sceptycznie do tego podchodzi bo nie umie poczuc tego co Ty. mi moj to tak tlumaczyl nawet ostatnio jak tak mocno czulam jak tam dzidzius sobie bulgocze i mowie szybko szybko poloz reke i on przylozyl i mowi: Ty masz dzidzie w srodku to czujesz bardziej ja nic nie czuje.

Amelcia
chce_byc_mama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-14, 17:44   #262
sas
Wtajemniczenie

Cytat:
napewno zmieni zobaczysz

Cytat:
niestety wiem...
moj tez jest bardziej skryty, mniej okazuje emocje,ale momenatmi tez potrafi mnie zaskoczyc te chlopy..

i nikt nie zareagowal na moj sernik:P:P:P
sas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-14, 17:45   #263
prince_polo
Zakorzenienie

Irmusia ja se jutro też kupie a co

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
prince_polo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-14, 17:46   #264
chce_byc_mama
Zakorzenienie

ja sie urodzilam w 36 tc
mama miala cisnienie i lozysko jej sie zaczelo odklejac, czy to moze byc dziedziczne? choc ja problemow z wysokim cisnieniem nei mam.

Amelcia
Stary 2012-02-14, 17:47   #265
buena
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość
Z rzeczy przydatnych Art. 188 KP Pracownikowi wychowującemu przynajmniej jedno dziecko w wieku do 14 lat przysługuje w ciągu roku kalendarzowego zwolnienie od pracy na 2 dni, z zachowaniem prawa do wynagrodzenia.
Chodzi Ci o opiekę na dziecko, tak?
buena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-14, 17:48   #266
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chce_byc_mama Pokaż wiadomość
moj tez taki jest, jeden dzien sie cieszy a pozniej tydzien nie, wyobraz sobie ze on od dnia zrobienia testu czyli to byl 4 tc do usg genetycznego czyli do okolo 13 tc nie okazywal zadnych uczuc. twierdzil ze mam sie za szybko nie cieszyc (tez dlugo sie staralismy po poprzednim poronieniu)
U nas było zupełnie odwrotnie. To ja nie mogłam uwierzyć, że się udało, a potem cały czas bałam się cieszyć, bo myślałam, że może się skończyć jak za pierwszym razem. A mój mąż wierzy od początku. I cały czas mi powtarzał, że wszystko będzie dobrze, że Bóg nam nie odbierze tego dziecka itd. Ja fopiero po genetycznym trochę odetchnęłam, choć nadal bardzo się boję

---------- Dopisano o 17:48 ---------- Poprzedni post napisano o 17:47 ----------

Cytat:
Irmusia ja se jutro też kupie a co
I bardzo dobrze
Stary 2012-02-14, 17:48   #267
Paula SHIN
Zakorzenienie

Ciastka wyszly super Najadlam sie
Zagladalam do Was jak TZ wychodzil na fajke, ale nie mialam na tyle czasu zeby sie wypowiedziec.
Teraz znowu wyszedl, czekam na niego i planujemy co dalej

Cytat:
Napisane przez anna99302 Pokaż wiadomość
Wspolczuje Mam nadzieje, ze juz jest lepiej.

Bardzo, bardzo, bardzo szczesliwa
Nasze Drugie Dziecko

Paula SHIN jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-14, 17:49   #268
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chce_byc_mama Pokaż wiadomość
ja sie urodzilam w 36 tc
mama miala cisnienie i lozysko jej sie zaczelo odklejac, czy to moze byc dziedziczne? choc ja problemow z wysokim cisnieniem nei mam.
Nie mam pojęcia Może zapytaj położnej.
Stary 2012-02-14, 17:50   #269
Soleilka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez buena Pokaż wiadomość
Chodzi Ci o opiekę na dziecko, tak?
Ale warto wiedzieć i pamiętać.

Czasami się cieszę, że mnie tak cisną z tych kodeksów

Bloguję
Stary 2012-02-14, 17:51   #270
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Irmusia81 Pokaż wiadomość
U nas było zupełnie odwrotnie. To ja nie mogłam uwierzyć, że się udało, a potem cały czas bałam się cieszyć, bo myślałam, że może się skończyć jak za pierwszym razem. A mój mąż wierzy od początku. I cały czas mi powtarzał, że wszystko będzie dobrze, że Bóg nam nie odbierze tego dziecka itd. Ja fopiero po genetycznym trochę odetchnęłam, choć nadal bardzo się boję:rolleyes
ja znowu mam tak ze wierzlam ze jak juz raz mnie to spotkalo to drugi raz musi byc dobrze i juz mnie spotkac nie moze... a tz bardziej ostroznie.

Amelcia
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości