|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2041 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Drżą rodzice, dziadkowie, sąsiadka, bo za chwilę BUNT DWULATKA! III-IV 2010
MROWAK a probowaliscie przestawic lozeczko w inne miejsce.jak Karina byla w duzym pokoju to bylo tam jedno miejsce gdzie jak stalo lozko to ani nam zasnac nie chciala a w nocy non stop sie budzila.przestawilismy w inne miejsce i zniknal problem,wszytko wrocilo do normy.
MONKA gdzie Ty mieszkasz w uk
|
#2042 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Drżą rodzice, dziadkowie, sąsiadka, bo za chwilę BUNT DWULATKA! III-IV 2010
Cytat:
Cytat:
. Zgadzam sie z toba w 100% ze im pozniej zaczyna sie nauke sisiania i sadzenia sdzonek tym jest trudniej. Moj jeszcze nie m 2 lat , takze ja do tego podchodze lajtowo ---------- Dopisano o 23:09 ---------- Poprzedni post napisano o 23:06 ---------- Mrowak nie jestes sama z tym problemem. Przykladu nie musze szukac daleko, chocby kuzynka. Ona ma o tyle gorzej bo ma 3 dzieci i ostatnia cora wogole jej nie spi w dzien, ona juz nie ma sily, a tu jescze pozostala 2 trzeba sie zajac, ze strszym odrobic lekcje. Przemeczona jest totalnie, a maz jej nie pomaga. Spijcie na zmiane z mala , jedno sie wyspi i na drugi dzien drugie, wydaje mi sie to jedynym rozwiazniem, nie wiem czy juz tak robicie ![]() Agnieszka - devon. |
||
|
|
|
#2043 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
tz'ta mamie też wiązali rękę, więc pisze prawą, je chyba też, ale np nożyczki trzyma w lewej Cytat:
![]() wg mnie też waga roweru ma znaczenie, ja kupiłam chrześniakowi rower taki ala harley na komunię i miał bardzo duży problem na nim jeździć, chodziło głównie o rozpędzanie się, przytrzymywanie go przy upadku itp. Dziecko tez pewnie nie raz będzie podnosiło ten rower, więc 3kg będzie łatwiej dźwignąć niż 6
|
|
#2044 |
|
Zakorzenienie
|
Nauczycielka Eryka powiedziala mi cos czego nie wiedzialam ze dziecko wystarczy nauczyc liczyc do 20.odejmowania dodawania tez to juz z podstawami matmy nie bedzie mial problemu
|
|
#2045 |
|
Zakorzenienie
|
Waga roweru dla dziecka moim zdaniem to ważna rzecz, dla nas raczej już nie bo czy rower waży 7 czy 10 kg , a my ważymy załóżmy 60 to już mała różnica . ale dla dziecka co waży 13kg 6 kg przykładowo to połowa jego masy
|
#2046 |
|
Zakorzenienie
|
Wiecie co dziewczyny nie obraźcie się ale sraczki dostajecie z tymi rowerami
|
|
|
|
#2047 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak czytam jak wiele dzieci z tego wątku przesypia noce i że od ok.20 miewacie czas dla siebie wieczorami i brak perspektywy zarwanej nocy to też mnie krew nie raz zalewa no i co mi to da? No nic. Cytat:
Ona śpi spokojnie tylko wtedy, jak jest z którymś z nas w łóżku. Ze mną dziś spała do 8.15! (to prawie rekord jest) Za chwilę naprawdę sięgnę po jakiś wosk... Cytat:
|
|
#2048 |
|
Zakorzenienie
|
Mialam wiecej napisac, ale z czytaniem na raty jest tak ze pozapominalam
![]() W rocznice przesowalismy meble u chlopcow. Tz im sciane porzedmie zarysowal,bo upychali zabawki w szafie az ta tylna scianka odeszla,i moj mezus po calej dlugosci tymi wystajacymi gwozdzikami pojechal i tymk zdzieral :/ Ppdobno lozko to przykryje ![]() Lind niestety jak dzieciak wyczuje pampka to sika i wogle ![]() Moze na wyjazdy dobrym wyjsciem bylyby majtki treningoee
|
|
#2049 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do sto liczy z plakatu , przed snem to jest to minuta , najpierw sie patrzy potem mowie zeby z pamieci jechal. Ladnie mu idzie. Dzis probowal od tylu, ale sie usmialam Cytat:
hehe ![]() ---------- Dopisano o 23:45 ---------- Poprzedni post napisano o 23:42 ---------- Cytat:
, ze tez o nich nie pomyslalam , tylko gdzie szukac ....
|
|||
|
|
|
#2050 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale jak jest do wyboru taki co ma 6 i taki co ma 3 to czemu by sobie nie wybrać takiego jak się chce My takich rzeczy nie miałyśmy i czasem to tak już chyba jest że kupując dziecku spełniamy jakieś swoje marzenia z dzieciństwa i chyba nie ma w tym nic nie normalnego Cytat:
Ona potem szybko upypia ? Budzi się o tych samych porach mniej wiecej . chce się bawić w nocy czy marudzi jak się budzi ? Ile śpi w dzień je w nocy ? O której ją kładziecie ?
|
|
#2051 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() kiedys uczyli liczyć na patyczkach jeszcze jak mój starszy chodził ,nie wiem jakie teraz metody stosują czy dalej to jest ,może później juz sam będzie wiedział jak sobie wyobrazi te rodzynki
|
|
|
|
|
#2052 |
|
Zakorzenienie
|
monka takie majtki można na allegro kupić .
pewnie w sklepach typu mothercare też mają http://allegro.pl/listing.php/search...tki+treningowe
|
#2053 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Monka na allegro są te majty ---------- Dopisano o 22:50 ---------- Poprzedni post napisano o 22:49 ---------- Cena też niezła niech ich szlag trafi |
|
|
|
|
#2054 |
|
Zakorzenienie
|
LIbra zaraz dzieciaki mają urodziny , lepszy taki rowerek niż kolejna zabawka która będzie na 5 min
|
#2055 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2056 |
|
Zakorzenienie
|
I tu się z tym zgadzam , bo mój właśnie na urodziny nic nie dostał ,dostanie rower ale nie teraz bo wiadomo nie będzie jeździł bardziej koło lata
---------- Dopisano o 22:59 ---------- Poprzedni post napisano o 22:58 ---------- Ja akurat nie stosowałam jajka ,ale inne "czary" które uważam że pomogły jesli zawiodły wszystkie inne środki co wam szkodzi |
|
|
|
#2057 |
|
Zakorzenienie
|
Mrowak ja tak maloedukacyjnie,ale jak maly nam 4-6-8ray w nocy sie budzil to yeraz zadypia u dienie w lozeczku a od okolo 1w nocy spi z nami. Bysmy sie wykonczyli tym wstawaniem.
Monka moj ma w szkole takie glupawe moim zdaniem rozpisywanie. Ale jutro tobie przepisze
|
|
#2058 |
|
Zakorzenienie
|
Ania aaa no tak .
Libra z alegro mi sie nie oplaca zamawiac , ale dzieki, sprawdze na ebay-u .Mrowak rozumiem twoje rozgoryczenie, nie wyobrazam sobie nie miec chwili dla siebie . Tylko wieczorami jak lepki spia, moge cos porobic, pocwiczyc, poczytac, poogladac itd, albo poprostu siasc na dupie i poprostu polenic sie. |
|
|
|
#2059 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2- j.w. bywa tak że zasypia w 10 minut po takim przebudzeniu, a bywa tak (jak wczoraj), że siedziałam u niej godzinę (zdąrzyłam nawet zmarznąć) po czym nic to nie dało i zabrałam ją do siebie, żeby przynajmniej nie musieć wstawać 3- tak pi razy oko, generalnie problem jest w tych godzinach, kiedy teoretycznie przypada faza głębokiego snu, a ona zamiast głebokiego to zaczyna się budzić (od 1-2 w nocy) 4- nigdy w nocy nie chce się bawić, ani razu tego nie przerabialiśmy- najczęściej mamy wrażenie, że nie może spowrotem zasnąć-leży, leży, wydaje Ci się, że już odleciała, oddycha równomiernie, próbujesz wyjść z pokoju i ZONK i tak po kilka (naście) razy, a jak weźmiesz ją do siebiee to zaśnie w max. 15 minut 5- w dzień śpi 1,5 godziny z zegarkiem w ręku, kontrolujemy długość jej drzemki już od dawna za radą pediatry żeby właśnie nie sypiała po 2-3 godziny w ciągu dnia, dodam, że zasypianie na dzienną drzemkę jest kompletnie bezproblemowe-ślicznie zasypia sama, uśmiechnięta i chętnie na drzemkę idzie, a jednocześnie widzimy, że nie dałoby się jej tej drzemki zupełnie odebrać, bo ona po prostu ok.13 pada na nos 6- w nocy nie je już od .... nie pamiętam kiedy, jedynie popija wodę i to też nie codziennie 7- staramy się ok.20, ostatnio to też się jakoś popsuło, bo ona to tej porze za Chiny zasnąć nie chce i ciągnie się to wszystko do 21.3-22 kiedy my już prawie wychodzimy z siebie, bo ona nie chce zasnąć sama-dzisiaj wchodziłam do niej z uporem maniaka chyna z 15 razy i kładłam do łóżka (ona wyłazi z wyrka i puka do drzwi), w końcu się trochę spłakała i padła, ale nie wiem czy ze zmęczenia czy po prostu zasnęła
http://lb4f.lilypie.com/WKoyp2.png Edytowane przez mrowak Czas edycji: 2012-02-15 o 23:08 |
|
|
|
|
#2060 |
|
Zakorzenienie
|
Dzieki, przypomnialo mi sie ze ja mu z kilka razy pokazywalam liczenia w kolumnach, moze to tez zalapie. Ciekawa jestem jakie u was rozpiski sa.
|
|
|
|
#2061 |
|
Zakorzenienie
|
Mrowak a jak bierzecie ją do siebie do łóżka to śpi wtedy? bo może to jest sposób na wyspanie się was wszystkich
|
|
|
|
#2062 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
(a propos-dzisiaj pomyślałam o tym, że wy się tu tak zawzięcie odchudzacie i macie czas na gotowanie, zakupy dopasowane do diety, ćwiczenia, że o biegach nie wspomnę,- ja nie mam czasu nawet pomyśleć o diecie) Oby zjeść cokolwiek-kolacja wypada koło 22, jak dziecko łaskawie zaśnie- i jak najszybciej iść spać. ---------- Dopisano o 23:14 ---------- Poprzedni post napisano o 23:13 ---------- Cytat:
jak zabita, ale ten kto śpi z nią się nie wysypia dlatego śpimy z TZ oddzielnie, on dodatkowo kilka razy w tygodniu wstaje przed 6 do roboty
|
|
#2063 | ||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A jak Karinka chce, to może być i kotek ![]() Cytat:
Dobrze że chociaż dzieci mają radości co nie miara, bo ich mamusie (nie wszystkie na szczęście) marudzą jak diabli ![]() Cytat:
![]() I gratuluję zaparcia - mi go brakuje Cytat:
Ja w takich momentach się cieszę, że mieszkam w takim grajdołku - praca w zdecydowanej większości do 15:30 Moja też niewiele mówi - w chwili obecnej najważniejsze jest, żeby nasze maluchy słyszały Cytat:
![]() Jak masz ochotę to możesz tu wyrzucić swe żale A tak wracając do TV, to wiadomix, że nie ma co dziecka izolować, ale w drugą stronę też nie ma co przeginać. Według mnie w chwili obecnej to jest przede wszystkim wygoda dla rodzica (sama z niej czasem korzystam, najczęściej wieczorem przed snem, aby małą wyciszyć-książeczki działają w drugą stronę )
|
||||||
|
|
|
#2064 |
|
Zakorzenienie
|
Mrowak trzeba polizać oczy trzy razy i splunąć i powycierać swoja koszula lewą stroną, proszę się nie śmiać ,ale czasem może pomóc
a dlaczego w dzień nie masz na nic czasu ? że tak marudzi czy że taka zmęczona jestes? ---------- Dopisano o 23:20 ---------- Poprzedni post napisano o 23:18 ---------- ja ze starszym synem spałam do 5 lat bo się budził w nocy i jak się z nim kładłam to spał ja się w końcu tez przyzwyczaiłam do takiego spania i tak było. |
|
|
|
#2065 |
|
Zakorzenienie
|
Mrowak- muszą być dwie osoby, jedna trzyma szklankę z zimną wodą (tak pół szklanki tej wody), a druga rozbija jajko i tak przelewa kilka razy oddzielając żółtko od białka i wszystko się wlewa do tej szklanki. I to robicie nad główka dziecka jak śpi. Tą szklankę z tym jajem stawiasz pod łóżkiem, najlepiej jak mała by spała jeszcze z pół godziny po tym.
Mam nadzieje że zrozumiałaś ![]() po jakimś czasie zobacz tą szklankę z jajkiem, jeżeli mała była wystraszana to biało się zetnie i zrobią się takie jakby wąsy, białko będzie wyglądało jak ugotowane.
Edytowane przez sara 85 Czas edycji: 2012-02-15 o 23:23 |
|
|
|
#2066 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
) ale ja mam nadzieję, że wcześniej jej to przejdzie
|
|
|
|
|
#2067 |
|
Zakorzenienie
|
Wyjścia nie mam pozytywów muszę się doszukiwać nawet tam gdzie ich nie ma... Same jakoś ostatnio do nas nie chcą "przychodzić"
Ja miałam nocne pobudki do końca 2011 roku... Jeszcze w święta się strasznie u rodziców wymęczyłam. Teraz przeważnie 1-2 pobudki ale takie że wystarczy pogłaskać lub potrzymać za rękę chwile... Za to budzi się już o 6 a jeszcze niedawno wstawał o 8, ba! rok temu potrafiliśmy spać do 10...
|
#2068 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tym małym tez lubię spać i nie raz go sobie biorę w nocy do nas nawet jak się nie budzi tak na spiąco go przenoszę i śpimy sobie. |
|
|
|
|
#2069 |
|
Zakorzenienie
|
Minka- Amelka jest prześliczna
Lind - fajny bałwan. Agnieszka - Troje dzieci to ja często podglądam na FB. I też należę do Waszych fanów. Mrowak - my śpimy we trójką i się wszyscy wysypiamy. Ale to oczywiście jest indywidualne. My po prostu uwielbiamy spać z dzieckiem. I nie tylko my bo z Oliwką lubi tez spać babcia czy wujek Oliwki. Tak jakaś chora rodzina. I jak my ją mamy oduczyć spania z kimś . Catro - nie zapominaj że ja tu jednak najbardziej wyrodna matka byłam bo mnie nie było w domu od poniedziałku do piątku. Bao - kiedyś pisałaś że Ty zawsze byłaś wzorowa uczennicą, zawsze najlepsza. I tak chyba Ci zostało. Teraz też chcesz być wzorową idealną matką. A tu zawsze coś kosztem czegoś innego. Takie jest życie. Pomijam już fakt że ideały nie istnieją w prawdziwym życiu a gdyby nawet istniały to nie wiem czy byłyby szczęśliwe. I nasze dzieci też na szczęście nie są idealne - bo byłyby nudne.
|
#2070 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:12.

. Zgadzam sie z toba w 100% ze im pozniej zaczyna sie nauke sisiania i sadzenia sdzonek tym jest trudniej. Moj jeszcze nie m 2 lat , takze ja do tego podchodze lajtowo 
Masakryczny zaścian.

, tylko gdzie szukac

)
a jeszcze niedawno wstawał o 8, ba! rok temu potrafiliśmy spać do 10...