Drżą rodzice, dziadkowie, sąsiadka, bo za chwilę BUNT DWULATKA! III-IV 2010 - Strona 69 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-02-15, 22:04   #2041
agnieszka09
Wtajemniczenie

Dot.: Drżą rodzice, dziadkowie, sąsiadka, bo za chwilę BUNT DWULATKA! III-IV 2010

MROWAK a probowaliscie przestawic lozeczko w inne miejsce.jak Karina byla w duzym pokoju to bylo tam jedno miejsce gdzie jak stalo lozko to ani nam zasnac nie chciala a w nocy non stop sie budzila.przestawilismy w inne miejsce i zniknal problem,wszytko wrocilo do normy.

MONKA gdzie Ty mieszkasz w uk

http://s6.suwaczek.com/201003261565.png

ADRIANEK 11.10.2011

NASZ SLUB 11.08.2012
agnieszka09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-15, 22:09   #2042
monka23
Zakorzenienie

Dot.: Drżą rodzice, dziadkowie, sąsiadka, bo za chwilę BUNT DWULATKA! III-IV 2010

Cytat:
Napisane przez ASIULEK_23 Pokaż wiadomość
Się postaram

A co do reki- to zdecydowanie prawa, ale noga TYLKO lewa. Kopie piłkę tylko lewą nogą.
To byl zarcik odnoscie twojego zarcika mam nadzieje ze tego jakos nie odebralas hehe

Cytat:
Napisane przez libra777 Pokaż wiadomość
Monka a niby czemu gorzej sie pedałuje na cięższym rowerze? Jeździsz na rowerze?
Waga ma znaczenie jeśli rower trzeba nosić po schodach na przykład czy wkładać do bagażnika samochodu itp. uważam że to nie ma aż takiego znaczenia.
To samo z wózkiem waga ma znaczenie jeśli trzeba go wnosić ,znosić.
Co do odpampersiania to nie zmienię zdania ,im starsze dziecko tym trudniej je oduczyć i co z tego że ono wie że siku czy kupę się robi do kibelka czy nocnika skoro ono jest nauczone robić w pampka i tak mu wygodniej.[COLOR="Silver"]
Tobie moze nie jest ciezko pedalowac, ale takiemu 2 latkowi, ktory jeszcze nie mial stycznosci z rowerkiem jest, zwlaszcz ze takie rowerki wazy jakies 7 kg. Czyli jak moj maly wazy 11 kg (jakos tak) to jest to dla niego za duzo, te 7 kg. Ciezko jest pedalowac w sesie poruszac sie, nie mowiac juz o gorce, pchaniu, prowadzeniu Wlasnie miedzy innymi dlatego wymyslili rowerki biegowe, gdzie dziecko odpycha sie nogami , nie trzeba go pchac i uczyc pedalowac, lapac rownowagi. Rowerki masz w przedzilale 2-4 lat ale zanim dziecko nauczy sie pedlaowac to w sumie na rok ten rowerek starczy. Pozniej masz juz wlasciwe przedzialy 3-5 lat, gdzie dziecko latwiej zakuma. Ja wg swojej kalulacji kupuje biegowy a potem przkoczy sobie juz na ten 3-5 lat, mi jest o tyle latwiej bo juz mam ten 3-5 lat hehe takze moge sobie pozwolic na biegowy . Zgadzam sie z toba w 100% ze im pozniej zaczyna sie nauke sisiania i sadzenia sdzonek tym jest trudniej. Moj jeszcze nie m 2 lat , takze ja do tego podchodze lajtowo .

---------- Dopisano o 23:09 ---------- Poprzedni post napisano o 23:06 ----------

Mrowak nie jestes sama z tym problemem. Przykladu nie musze szukac daleko, chocby kuzynka. Ona ma o tyle gorzej bo ma 3 dzieci i ostatnia cora wogole jej nie spi w dzien, ona juz nie ma sily, a tu jescze pozostala 2 trzeba sie zajac, ze strszym odrobic lekcje. Przemeczona jest totalnie, a maz jej nie pomaga. Spijcie na zmiane z mala , jedno sie wyspi i na drugi dzien drugie, wydaje mi sie to jedynym rozwiazniem, nie wiem czy juz tak robicie

Agnieszka - devon.
monka23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-15, 22:11   #2043
minka26
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Gmyrelka Pokaż wiadomość
Tak apropo czy Wasze dzieci mają preferencje co do używania jednej ręki? Mój młody pięknie sam je zarówno prawą jak i lewą ręką. Łyżkę kładę Mu na środku - nie narzucam strony którą weźmie łyżkę, ale zwykle biegle w trakcie jedzenia przekłada i jedną jak i drugą jest równie precyzyjny. Ostatnio kolega moich rodziców (leworęczny) opowiadał, że najbardziej z dzieciństwa pamięta wiązanie lub przytrzymywanie Mu lewej ręki z tyłu pleców żeby jadł, rysował, pisał itp prawą Babcia ponoć Mu wiązała z tyłu na czas odrabiania lekcji Masakryczny zaścian.

Kupiłam dzisiaj młodemu majtki w piłki i podkoszulki z early days - poczynimy próby sikania na nocnik. Dwie spełzły na niczym, bo lał gdzie popadnie po tysiąc razy dziennie. Kupę robi już z pół roku na nocnik i woła na nią również "ee" Brak pampka na noc to dla nas abstrakcja - po nocy pęka w szwach
u nas prawa

tz'ta mamie też wiązali rękę, więc pisze prawą, je chyba też, ale np nożyczki trzyma w lewej mój tz też leworęczny

Cytat:
Monka a niby czemu gorzej sie pedałuje na cięższym rowerze? Jeździsz na rowerze?
Waga ma znaczenie jeśli rower trzeba nosić po schodach na przykład czy wkładać do bagażnika samochodu itp. uważam że to nie ma aż takiego znaczenia.
To samo z wózkiem waga ma znaczenie jeśli trzeba go wnosić ,znosić.
Co do odpampersiania to nie zmienię zdania ,im starsze dziecko tym trudniej je oduczyć i co z tego że ono wie że siku czy kupę się robi do kibelka czy nocnika skoro ono jest nauczone robić w pampka i tak mu wygodniej.

---------- Dopisano o 21:35 ---------- Poprzedni post napisano o 21:35 ----------

Gmyrelka u nas używa obu ale bardziej chyba prawa,w każdym razie noga zdecydowanie prawa
waga ma znaczenie, bo jak dziewczyny pisały, jak się dziecku znudzi to one będą rowerek nosić

wg mnie też waga roweru ma znaczenie, ja kupiłam chrześniakowi rower taki ala harley na komunię i miał bardzo duży problem na nim jeździć, chodziło głównie o rozpędzanie się, przytrzymywanie go przy upadku itp.
Dziecko tez pewnie nie raz będzie podnosiło ten rower, więc 3kg będzie łatwiej dźwignąć niż 6 wiadomo rodzic może pomóc, ale moja np. jest na etapie "Mama! Ja ja" i wszystko sama chce robić
Stary 2012-02-15, 22:26   #2044
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Cytat:
Napisane przez monka23 Pokaż wiadomość

Maly padl jak zabity, bez jekow uffff oby do rana hehe jeszcze strszego musze wygonic na gore, bedzie zaraz liczyl do 100 to moze szybko padnie hehe
Nauczycielka Eryka powiedziala mi cos czego nie wiedzialam ze dziecko wystarczy nauczyc liczyc do 20.odejmowania dodawania tez to juz z podstawami matmy nie bedzie mial problemu

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-15, 22:29   #2045
ania p
Zakorzenienie

Waga roweru dla dziecka moim zdaniem to ważna rzecz, dla nas raczej już nie bo czy rower waży 7 czy 10 kg , a my ważymy załóżmy 60 to już mała różnica . ale dla dziecka co waży 13kg 6 kg przykładowo to połowa jego masy
Stary 2012-02-15, 22:34   #2046
libra777
Zakorzenienie

Wiecie co dziewczyny nie obraźcie się ale sraczki dostajecie z tymi rowerami a wy czasem nie nosiłyście na plecach za ciężkich rowerków
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-15, 22:35   #2047
mrowak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ania p Pokaż wiadomość
Mrowak mam nadzieję że ciut Cię to pocieszy , ale znam sporo dzieciaków które w sumie do pujścia do przedszkola nie przesypiały żadnej nocy . Wszystkie dzieciaki mają się dobrze , to raczej wy na tym ucierpicie i już cały czas cierpicie . Ale co cholerka zrobić . Oby jej to w końcu przeszło
Ania, moge mieć jedynie nadzieję, że faktycznie na nią to nie wpłynie znacząco,ale ten problem jest faktycznie bardzo rozległy-wpływa na nią, jej sen i bardzo na nas-nie mamy czasu kompletnie na nic wieczorami bo czym prędzej kładziemy się spać, zeby łapać każdy kwadrans snu (tak, kwandrans, nie godzinę). Nie wiem już jak to jest obejrzeć spokojnie film, poczytać książkę zy gazetę, napić się winka nie patrząc na zegarek "bo trzeba już isć spać", że o innych przyjemnościach nie wspomnę.
Jak czytam jak wiele dzieci z tego wątku przesypia noce i że od ok.20 miewacie czas dla siebie wieczorami i brak perspektywy zarwanej nocy to też mnie krew nie raz zalewa no i co mi to da? No nic.

Cytat:
Napisane przez agnieszka09 Pokaż wiadomość
MROWAK a probowaliscie przestawic lozeczko w inne miejsce.jak Karina byla w duzym pokoju to bylo tam jedno miejsce gdzie jak stalo lozko to ani nam zasnac nie chciala a w nocy non stop sie budzila.przestawilismy w inne miejsce i zniknal problem,wszytko wrocilo do normy.
Agnieszka, początkowo mała spała z nami w sypialni w mały łóżeczku-były problemy, potem łóżeczko przeszło do jej pokoju docelowego-były problemy, przestawiliśmy łóżeczko pod inną ścianę-były problemy, zamieniliśmy małe łóżeczko na większe- problemy są nadal.
Ona śpi spokojnie tylko wtedy, jak jest z którymś z nas w łóżku. Ze mną dziś spała do 8.15! (to prawie rekord jest)

Za chwilę naprawdę sięgnę po jakiś wosk...

Cytat:
Spijcie na zmiane z mala , jedno sie wyspi i na drugi dzien drugie, wydaje mi sie to jedynym rozwiazniem, nie wiem czy juz tak robicie
robicie
mrowak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-15, 22:40   #2048
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Mialam wiecej napisac, ale z czytaniem na raty jest tak ze pozapominalam

W rocznice przesowalismy meble u chlopcow. Tz im sciane porzedmie zarysowal,bo upychali zabawki w szafie az ta tylna scianka odeszla,i moj mezus po calej dlugosci tymi wystajacymi gwozdzikami pojechal i tymk zdzieral :/
Ppdobno lozko to przykryje

Lind niestety jak dzieciak wyczuje pampka to sika i wogle
Moze na wyjazdy dobrym wyjsciem bylyby majtki treningoee

Stary 2012-02-15, 22:45   #2049
monka23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość
Nauczycielka Eryka powiedziala mi cos czego nie wiedzialam ze dziecko wystarczy nauczyc liczyc do 20.odejmowania dodawania tez to juz z podstawami matmy nie bedzie mial problemu
O dzieki, tego nie wiedzialam. A masz rade jak nauczyc liczyc cyfry nascie np 6+9, narazie pokazuje mu na rodzynkach, cukierkach zeby mial jakies wyobrazenie, albo na moich i jego palcach, ale nie wiem czy to jest dobre?, zeby potem nie okazalo sie ze nie potrafi w glowie a musi miec rodzynki hehe . Sam zalapie chyba co?
Do sto liczy z plakatu , przed snem to jest to minuta , najpierw sie patrzy potem mowie zeby z pamieci jechal. Ladnie mu idzie. Dzis probowal od tylu, ale sie usmialam

Cytat:
Wiecie co dziewczyny nie obraźcie się ale sraczki dostajecie z tymi rowerami a wy czasem nie nosiłyście na plecach za ciężkich rowerków
hahaha nooo dobre, a ja lubie miec sraczke czuje sie wtedy taka oczyszczona hehe

---------- Dopisano o 23:45 ---------- Poprzedni post napisano o 23:42 ----------

Cytat:
Mialam wiecej napisac, ale z czytaniem na raty jest tak ze pozapominalam

W rocznice przesowalismy meble u chlopcow. Tz im sciane porzedmie zarysowal,bo upychali zabawki w szafie az ta tylna scianka odeszla,i moj mezus po calej dlugosci tymi wystajacymi gwozdzikami pojechal i tymk zdzieral :/
Ppdobno lozko to przykryje

Lind niestety jak dzieciak wyczuje pampka to sika i wogle
Moze na wyjazdy dobrym wyjsciem bylyby majtki treningoee
ja nie Lind , ale z majtek skorzystam , ze tez o nich nie pomyslalam , tylko gdzie szukac ....
Stary 2012-02-15, 22:46   #2050
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
nie przypominam sobie żebym nosiła rowerek
Ale jak jest do wyboru taki co ma 6 i taki co ma 3 to czemu by sobie nie wybrać takiego jak się chce
My takich rzeczy nie miałyśmy i czasem to tak już chyba jest że kupując dziecku spełniamy jakieś swoje marzenia z dzieciństwa i chyba nie ma w tym nic nie normalnego

Cytat:
Napisane przez mrowak Pokaż wiadomość
Ania, moge mieć jedynie nadzieję, że faktycznie na nią to nie wpłynie znacząco,ale ten problem jest faktycznie bardzo rozległy-wpływa na nią, jej sen i bardzo na nas-nie mamy czasu kompletnie na nic wieczorami bo czym prędzej kładziemy się spać, zeby łapać każdy kwadrans snu (tak, kwandrans, nie godzinę). Nie wiem już jak to jest obejrzeć spokojnie film, poczytać książkę zy gazetę, napić się winka nie patrząc na zegarek "bo trzeba już isć spać", że o innych przyjemnościach nie wspomnę.
Jak czytam jak wiele dzieci z tego wątku przesypia noce i że od ok.20 miewacie czas dla siebie wieczorami i brak perspektywy zarwanej nocy to też mnie krew nie raz zalewa no i co mi to da? No nic.

:
A jak wyglada to jej budzenie , co ile ?
Ona potem szybko upypia ?
Budzi się o tych samych porach mniej wiecej .
chce się bawić w nocy czy marudzi jak się budzi ?
Ile śpi w dzień
je w nocy ?
O której ją kładziecie ?
Stary 2012-02-15, 22:46   #2051
libra777
Zakorzenienie

Cytat:
O dzieki, tego nie wiedzialam. A masz rade jak nauczyc liczyc cyfry nascie np 6+9, narazie pokazuje mu na rodzynkach, cukierkach zeby mial jakies wyobrazenie, albo na moich i jego palcach, ale nie wiem czy to jest dobre?, zeby potem nie okazalo sie ze nie potrafi w glowie a musi miec rodzynki hehe . Sam zalapie chyba co?
Do sto liczy z plakatu , przed snem to jest to minuta , najpierw sie patrzy potem mowie zeby z pamieci jechal. Ladnie mu idzie. Dzis probowal od tylu, ale sie usmialam

hahaha nooo dobre, a ja lubie miec sraczke czuje sie wtedy taka oczyszczona hehe
no ja czasem też lubię
kiedys uczyli liczyć na patyczkach jeszcze jak mój starszy chodził ,nie wiem jakie teraz metody stosują czy dalej to jest ,może później juz sam będzie wiedział jak sobie wyobrazi te rodzynki
Stary 2012-02-15, 22:47   #2052
ania p
Zakorzenienie

monka takie majtki można na allegro kupić .
pewnie w sklepach typu mothercare też mają
http://allegro.pl/listing.php/search...tki+treningowe
Stary 2012-02-15, 22:50   #2053
libra777
Zakorzenienie

Cytat:
nie przypominam sobie żebym nosiła rowerek
Ale jak jest do wyboru taki co ma 6 i taki co ma 3 to czemu by sobie nie wybrać takiego jak się chce
My takich rzeczy nie miałyśmy i czasem to tak już chyba jest że kupując dziecku spełniamy jakieś swoje marzenia z dzieciństwa i chyba nie ma w tym nic nie normalnego
Ania no nie ma w tym nic nienormalnego ,ale jest chyba trochę tak jak piszesz ,my nie miałyśmy to chcemy nasze marzenia zrealizować naszym dzieciom, pewnie jestem wyjątkiem ale jestem raczej powściągliwa jeśli chodzi o zabawki czy inne "gadżety"

Monka na allegro są te majty

---------- Dopisano o 22:50 ---------- Poprzedni post napisano o 22:49 ----------

Cena też niezła niech ich szlag trafi
Stary 2012-02-15, 22:53   #2054
ania p
Zakorzenienie

LIbra zaraz dzieciaki mają urodziny , lepszy taki rowerek niż kolejna zabawka która będzie na 5 min
Stary 2012-02-15, 22:57   #2055
sara 85
Zakorzenienie

Cytat:

Agnieszka, początkowo mała spała z nami w sypialni w mały łóżeczku-były problemy, potem łóżeczko przeszło do jej pokoju docelowego-były problemy, przestawiliśmy łóżeczko pod inną ścianę-były problemy, zamieniliśmy małe łóżeczko na większe- problemy są nadal.
Ona śpi spokojnie tylko wtedy, jak jest z którymś z nas w łóżku. Ze mną dziś spała do 8.15! (to prawie rekord jest)

Za chwilę naprawdę sięgnę po jakiś wosk...

robicie
kurde to na prawdę macie problem z jej spaniem. Może spróbuj z tym jajkiem, na pewno nie zaszkodzi a może akurat pomoże. Ja Zosi przelewałam też kilka razy, ale ona budziła się w nocy z płaczem.

Franio 24.07.2014 r.
sara 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-15, 22:59   #2056
libra777
Zakorzenienie

I tu się z tym zgadzam , bo mój właśnie na urodziny nic nie dostał ,dostanie rower ale nie teraz bo wiadomo nie będzie jeździł bardziej koło lata

---------- Dopisano o 22:59 ---------- Poprzedni post napisano o 22:58 ----------

Ja akurat nie stosowałam jajka ,ale inne "czary" które uważam że pomogły jesli zawiodły wszystkie inne środki co wam szkodzi
Stary 2012-02-15, 23:00   #2057
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Mrowak ja tak maloedukacyjnie,ale jak maly nam 4-6-8ray w nocy sie budzil to yeraz zadypia u dienie w lozeczku a od okolo 1w nocy spi z nami. Bysmy sie wykonczyli tym wstawaniem.

Monka moj ma w szkole takie glupawe moim zdaniem rozpisywanie. Ale jutro tobie przepisze

Stary 2012-02-15, 23:03   #2058
monka23
Zakorzenienie

Ania aaa no tak .

Libra z alegro mi sie nie oplaca zamawiac , ale dzieki, sprawdze na ebay-u .

Mrowak rozumiem twoje rozgoryczenie, nie wyobrazam sobie nie miec chwili dla siebie . Tylko wieczorami jak lepki spia, moge cos porobic, pocwiczyc, poczytac, poogladac itd, albo poprostu siasc na dupie i poprostu polenic sie.
Stary 2012-02-15, 23:06   #2059
mrowak
Zakorzenienie

Cytat:

A jak wyglada to jej budzenie , co ile ?
Ona potem szybko upypia ?
Budzi się o tych samych porach mniej wiecej .
chce się bawić w nocy czy marudzi jak się budzi ?
Ile śpi w dzień
je w nocy ?
O której ją kładziecie ?
1- zwykle jazda zaczyna się koło 1-2 w nocy, potem jest różnie: czasem prześpi kolejną godzinę lub 1,5 i znowu jęczy, a czasem medlujemy się u niej co 15-20 minut na przykład przez godzinę, dwie...
2- j.w. bywa tak że zasypia w 10 minut po takim przebudzeniu, a bywa tak (jak wczoraj), że siedziałam u niej godzinę (zdąrzyłam nawet zmarznąć) po czym nic to nie dało i zabrałam ją do siebie, żeby przynajmniej nie musieć wstawać
3- tak pi razy oko, generalnie problem jest w tych godzinach, kiedy teoretycznie przypada faza głębokiego snu, a ona zamiast głebokiego to zaczyna się budzić (od 1-2 w nocy)
4- nigdy w nocy nie chce się bawić, ani razu tego nie przerabialiśmy- najczęściej mamy wrażenie, że nie może spowrotem zasnąć-leży, leży, wydaje Ci się, że już odleciała, oddycha równomiernie, próbujesz wyjść z pokoju i ZONK i tak po kilka (naście) razy, a jak weźmiesz ją do siebiee to zaśnie w max. 15 minut
5- w dzień śpi 1,5 godziny z zegarkiem w ręku, kontrolujemy długość jej drzemki już od dawna za radą pediatry żeby właśnie nie sypiała po 2-3 godziny w ciągu dnia, dodam, że zasypianie na dzienną drzemkę jest kompletnie bezproblemowe-ślicznie zasypia sama, uśmiechnięta i chętnie na drzemkę idzie, a jednocześnie widzimy, że nie dałoby się jej tej drzemki zupełnie odebrać, bo ona po prostu ok.13 pada na nos
6- w nocy nie je już od .... nie pamiętam kiedy, jedynie popija wodę i to też nie codziennie
7- staramy się ok.20, ostatnio to też się jakoś popsuło, bo ona to tej porze za Chiny zasnąć nie chce i ciągnie się to wszystko do 21.3-22 kiedy my już prawie wychodzimy z siebie, bo ona nie chce zasnąć sama-dzisiaj wchodziłam do niej z uporem maniaka chyna z 15 razy i kładłam do łóżka (ona wyłazi z wyrka i puka do drzwi), w końcu się trochę spłakała i padła, ale nie wiem czy ze zmęczenia czy po prostu zasnęła

Edytowane przez mrowak
Czas edycji: 2012-02-15 o 23:08
Stary 2012-02-15, 23:07   #2060
monka23
Zakorzenienie

Cytat:
Mrowak ja tak maloedukacyjnie,ale jak maly nam 4-6-8ray w nocy sie budzil to yeraz zadypia u dienie w lozeczku a od okolo 1w nocy spi z nami. Bysmy sie wykonczyli tym wstawaniem.

Monka moj ma w szkole takie glupawe moim zdaniem rozpisywanie. Ale jutro tobie przepisze
Dzieki, przypomnialo mi sie ze ja mu z kilka razy pokazywalam liczenia w kolumnach, moze to tez zalapie. Ciekawa jestem jakie u was rozpiski sa.
Stary 2012-02-15, 23:09   #2061
libra777
Zakorzenienie

Mrowak a jak bierzecie ją do siebie do łóżka to śpi wtedy? bo może to jest sposób na wyspanie się was wszystkich
Stary 2012-02-15, 23:14   #2062
mrowak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sara 85 Pokaż wiadomość
kurde to na prawdę macie problem z jej spaniem. Może spróbuj z tym jajkiem, na pewno nie zaszkodzi a może akurat pomoże. Ja Zosi przelewałam też kilka razy, ale ona budziła się w nocy z płaczem.
poproszę łopatologicznie, bo ja z tych co to się nigdy w takie rzeczy nie bawiły, ale będąc u skraju wytrzymałości...godzę się na wszystko

Cytat:
Ja akurat nie stosowałam jajka ,ale inne "czary" które uważam że pomogły jesli zawiodły wszystkie inne środki co wam szkodzi
poproszę i tutaj o sugestie-będę tanćzyć tance ducha-brzucha i innych cudaków, oby coś zadziałało!

Cytat:
dokładnie wiem o czym piszesz-witam klubie

Cytat:
Mrowak rozumiem twoje rozgoryczenie, nie wyobrazam sobie nie miec chwili dla siebie . Tylko wieczorami jak lepki spia, moge cos porobic, pocwiczyc, poczytac, poogladac itd, albo poprostu siasc na dupie i poprostu polenic sie.
te czynności stały się dla mnie obce kompletnie

(a propos-dzisiaj pomyślałam o tym, że wy się tu tak zawzięcie odchudzacie i macie czas na gotowanie, zakupy dopasowane do diety, ćwiczenia, że o biegach nie wspomnę,- ja nie mam czasu nawet pomyśleć o diecie) Oby zjeść cokolwiek-kolacja wypada koło 22, jak dziecko łaskawie zaśnie- i jak najszybciej iść spać.

---------- Dopisano o 23:14 ---------- Poprzedni post napisano o 23:13 ----------

Cytat:
Mrowak a jak bierzecie ją do siebie do łóżka to śpi wtedy? bo może to jest sposób na wyspanie się was wszystkich

jak zabita, ale ten kto śpi z nią się nie wysypia dlatego śpimy z TZ oddzielnie, on dodatkowo kilka razy w tygodniu wstaje przed 6 do roboty
Stary 2012-02-15, 23:15   #2063
catro
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sidorcia Pokaż wiadomość
A jeśli musisz posprzątac, ugotowac? Chyba, ze tego nie robisz, to przepraszam
Ona ogląda, a w między czasie rysuje, leży z misiami się bawiąc, ale skupia się na bajce
Nie - u mnie krasnoludki sprzątają, a jedzenie mam przynoszone na srebrnej tfu złotej tacy

Cytat:
Napisane przez agnieszka09 Pokaż wiadomość

CATRO Twoj avatarek spodobal sie mojej Karinie tylko nie wiem dlaczego powiedziala,ze to jest kotek
a bo ja mam bardzo fajny awatarek (choć powoli mi się nudzi) A jak Karinka chce, to może być i kotek

Cytat:
Napisane przez lindsley Pokaż wiadomość
U nas sypało cały dzień. Dziś z Michałem ulepiliśmy bałwana w ogródku
Świetnie się bawił
Dobrze że chociaż dzieci mają radości co nie miara, bo ich mamusie (nie wszystkie na szczęście) marudzą jak diabli

Cytat:
Napisane przez lindsley Pokaż wiadomość
Poddać się nie poddam... Trochę z praniem nie mogę wyjść na prostą bo co ubiorę z kosza to zanim z pralki wyjmę to znów pełno a tylko 2 suszarki mam
Ja Ci mogę poradzić - kup dużo majtek Ja mam ze 20 to dobrze że teraz można na kaloryferze suszyć
Grunt to znaleźć pozytyw
I gratuluję zaparcia - mi go brakuje

Cytat:
Napisane przez Gmyrelka Pokaż wiadomość
catro dziękuję że wspomniałaś o mnie - matce wychodzącej do pracy 8:10 i wracającej 17:40

Mój syn też jest sto lat za mudżinami w porównaniu do dzieci tutaj jeśli chodzi o mówienie, ale za to umie grać w piłkę jak nikt inny na placyku. Nie ma równolatka który tak precyzyjnie umie kopnąć piłkę do kogoś lub do bramki I wspaniale rzuca piłkę zarówno lewą jak i prawą ręką
O jego gadaniu też nie piszę, bo ja np wczoraj jarała się tym że ze swojego pokoju wołał "choć" (chodź!) i tak zagarniał rękę do siebie bo tatę wołał
Albo dzisiaj chodził i powtarzał po mnie "okej okej"
Nie mniej jednak nie odbieram tego jako klęski matki pracującej. Rozumie absolutnie wszystko co mówię, wie co mi przynieść, podać, posprzątać, więc wiem że kwestią czasu jest jak sam zacznie mówić. Aktualnie jak np chce żebym wzięła go na ręce to mówi "e, e" i podnosi ręce to góry Ot, taki zdolniacha
Gmyrelko - no właśnie ty jako pierwsza przyszłaś mi na myśl - ostatnio pisałaś swój rozkład dnia po rozpoczęciu nowej pracy. Megi też chyba z tych pracujących dłużej...
Ja w takich momentach się cieszę, że mieszkam w takim grajdołku - praca w zdecydowanej większości do 15:30 TZ różnie (często w delegacjach)

Moja też niewiele mówi - w chwili obecnej najważniejsze jest, żeby nasze maluchy słyszały Ostatnio pediatra nam poradziła, żebyśmy przestali Olę rozumieć - jak robi eeee to udajemy że nie wiemy o co chodzi, a załapujemy dopiero jak się zacznie denerwować. Niby prosta rada, a jakoś na to nie wpadliśmy - robimy tak od ponad tygodnia i efekty już są.

Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
k samo wyglada,konczymy na opowiadaniu co gdzie itp,po 2 minutach juz jej sie nudzi.

Dzisiaj miala full wypas,sluchajcie my doslownie ledwo widzielismy na oczy,ja nawet dobrze nie wiem co ona gdzies do 11 robila w domu,ale jakbyscie zobaczyly ten sajgon! w koncu z tz na4 sprzatalismy na koniec dnia przyszla tesciowa,z☠☠☠ala nam dzien i poszla;/
Kochana teściowa
Jak masz ochotę to możesz tu wyrzucić swe żale

A tak wracając do TV, to wiadomix, że nie ma co dziecka izolować, ale w drugą stronę też nie ma co przeginać.
Według mnie w chwili obecnej to jest przede wszystkim wygoda dla rodzica (sama z niej czasem korzystam, najczęściej wieczorem przed snem, aby małą wyciszyć-książeczki działają w drugą stronę )

catro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-15, 23:20   #2064
libra777
Zakorzenienie

Mrowak trzeba polizać oczy trzy razy i splunąć i powycierać swoja koszula lewą stroną, proszę się nie śmiać ,ale czasem może pomóc
a dlaczego w dzień nie masz na nic czasu ? że tak marudzi czy że taka zmęczona jestes?

---------- Dopisano o 23:20 ---------- Poprzedni post napisano o 23:18 ----------

Cytat:
jak zabita, ale ten kto śpi z nią się nie wysypia dlatego śpimy z TZ oddzielnie, on dodatkowo kilka razy w tygodniu wstaje przed 6 do roboty
ja ze starszym synem spałam do 5 lat bo się budził w nocy i jak się z nim kładłam to spał ja się w końcu tez przyzwyczaiłam do takiego spania i tak było.
Stary 2012-02-15, 23:21   #2065
sara 85
Zakorzenienie

Mrowak- muszą być dwie osoby, jedna trzyma szklankę z zimną wodą (tak pół szklanki tej wody), a druga rozbija jajko i tak przelewa kilka razy oddzielając żółtko od białka i wszystko się wlewa do tej szklanki. I to robicie nad główka dziecka jak śpi. Tą szklankę z tym jajem stawiasz pod łóżkiem, najlepiej jak mała by spała jeszcze z pół godziny po tym.
Mam nadzieje że zrozumiałaś
po jakimś czasie zobacz tą szklankę z jajkiem, jeżeli mała była wystraszana to biało się zetnie i zrobią się takie jakby wąsy, białko będzie wyglądało jak ugotowane.

Franio 24.07.2014 r.

Edytowane przez sara 85
Czas edycji: 2012-02-15 o 23:23
sara 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-15, 23:27   #2066
catro
Rozeznanie

Cytat:

ja ze starszym synem spałam do 5 lat bo się budził w nocy i jak się z nim kładłam to spał ja się w końcu tez przyzwyczaiłam do takiego spania i tak było.
Libra, ale po tych 5 latach to sam zrezygnował? Pytam, bo moja też z tych, co w nocy się budzą i albo da się uśpić z powrotem w łóżeczku albo wędruje do nas (już wiem, że mamy za małą kołdrę ) ale ja mam nadzieję, że wcześniej jej to przejdzie

catro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-15, 23:29   #2067
lindsley
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez catro Pokaż wiadomość

Grunt to znaleźć pozytyw
Wyjścia nie mam pozytywów muszę się doszukiwać nawet tam gdzie ich nie ma... Same jakoś ostatnio do nas nie chcą "przychodzić"

Ja miałam nocne pobudki do końca 2011 roku... Jeszcze w święta się strasznie u rodziców wymęczyłam. Teraz przeważnie 1-2 pobudki ale takie że wystarczy pogłaskać lub potrzymać za rękę chwile... Za to budzi się już o 6 a jeszcze niedawno wstawał o 8, ba! rok temu potrafiliśmy spać do 10...

Michaś
lindsley jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-15, 23:32   #2068
libra777
Zakorzenienie

Cytat:
Libra, ale po tych 5 latach to sam zrezygnował? Pytam, bo moja też z tych, co w nocy się budzą i albo da się uśpić z powrotem w łóżeczku albo wędruje do nas (już wiem, że mamy za małą kołdrę ) ale ja mam nadzieję, że wcześniej jej to przejdzie
dostał swoje duże łóżko i bez problemu się przeniósł ,podejrzewam że mozna było to wcześniej zrobić ale mi się jakoś nie chciało wygodnie mi tak było.
Z tym małym tez lubię spać i nie raz go sobie biorę w nocy do nas nawet jak się nie budzi tak na spiąco go przenoszę i śpimy sobie.
Stary 2012-02-15, 23:44   #2069
P0P70
Zakorzenienie

Minka- Amelka jest prześliczna I te piękne długie włosy

Lind - fajny bałwan.

Agnieszka - Troje dzieci to ja często podglądam na FB. I też należę do Waszych fanów.

Mrowak - my śpimy we trójką i się wszyscy wysypiamy. Ale to oczywiście jest indywidualne. My po prostu uwielbiamy spać z dzieckiem. I nie tylko my bo z Oliwką lubi tez spać babcia czy wujek Oliwki. Tak jakaś chora rodzina. I jak my ją mamy oduczyć spania z kimś.

Catro - nie zapominaj że ja tu jednak najbardziej wyrodna matka byłam bo mnie nie było w domu od poniedziałku do piątku.

Bao - kiedyś pisałaś że Ty zawsze byłaś wzorowa uczennicą, zawsze najlepsza. I tak chyba Ci zostało. Teraz też chcesz być wzorową idealną matką. A tu zawsze coś kosztem czegoś innego. Takie jest życie.
Pomijam już fakt że ideały nie istnieją w prawdziwym życiu a gdyby nawet istniały to nie wiem czy byłyby szczęśliwe. I nasze dzieci też na szczęście nie są idealne - bo byłyby nudne.

P0P70 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-15, 23:50   #2070
minka26
Wtajemniczenie

Cytat:
ja nosiłam, ale nie jako 2latka

Cytat:

---------- Dopisano o 23:45 ---------- Poprzedni post napisano o 23:42 ----------

ja nie Lind , ale z majtek skorzystam , ze tez o nich nie pomyslalam , tylko gdzie szukac ....

Cytat:
Moja też niewiele mówi - w chwili obecnej najważniejsze jest, żeby nasze maluchy słyszały Ostatnio pediatra nam poradziła, żebyśmy przestali Olę rozumieć - jak robi eeee to udajemy że nie wiemy o co chodzi, a załapujemy dopiero jak się zacznie denerwować. Niby prosta rada, a jakoś na to nie wpadliśmy - robimy tak od ponad tygodnia i efekty już są.

catro to ma motywować do mówienia?? tak pytam, bo własnie ostatnio moja siostra zwróciła mi uwagę (bo ja nie zdawałam sobie sprawy), że ja wyprzedzam myśli Amelki, jak ona gdzieś spojrzy, albo idzie to ja już wiem co ona chce i mimowolnie zachowuję się tak jak by ona mi już to powiedziała. To w sumie po co ma gadać do mnie jak ja już wszystko wiem

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości