Drżą rodzice, dziadkowie, sąsiadka, bo za chwilę BUNT DWULATKA! III-IV 2010 - Strona 74 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-02-17, 09:07   #2191
minka26
Wtajemniczenie

Dot.: Drżą rodzice, dziadkowie, sąsiadka, bo za chwilę BUNT DWULATKA! III-IV 2010

Cytat:
Napisane przez anakazar Pokaż wiadomość

Moja też na siebie woła dzidzia,Nina nie chcę jej wyjść.
Choć imiona najbliższych nam osób potrafi powiedzieć,do mnie też zwraca się częściej po imieniu niż "mama".Wali mi na Ty jak stary bosman.Najlepsza jest jak gdzieś w sklepie jesteśmy,mówi,a raczek wydziera się "ej Ania"i dalej coś krzyczy po swojemu

Trzymam kciuki za was Kochana.

Mojej to można wyśpiewać tajne akta KGB i tak nic nie powie
ja do mojej mówię "powiedz Asia", a ona "mama", powiedz "Marcin" a ona "tata", tylko do mojej siostry wali po imieniu
Stary 2012-02-17, 10:05   #2192
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia
Dot.: Drżą rodzice, dziadkowie, sąsiadka, bo za chwilę BUNT DWULATKA! III-IV 2010

Fotki
młody z pizzą zamiast pączka(oczywiście misi być sos czosnkowy
reszta pokój chłopców, na jednym ze zdjęc mój mlodociany wspinający się na parapet :P
Ta czerwona amerykanka jutro jedzie na strych bo niepotrzebnie miejsce zajmuje

Wczoraj mój młody pobiegł do siasiadki , bo ona ma dwie córeczki i fajnie się z nim na korytarzu bawią, ten im się do mieszkania władował. I jak poszłam do niego. Sobie z kobietą rozmawiam że śniegu dużo trzeba iść na sanki, to ona że nie może bo wczoraj jedna córa wymiotowała dzisiaj druga, bo jakiś wirus panujeZabrałam młodego do domu wymyłam mu rączki porzadnie i przebrałam

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"

Edytowane przez pl_madzia
Czas edycji: 2012-03-27 o 07:35
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-17, 10:06   #2193
machaj
Raczkowanie

pop- trzymamy kciuki!!

dusiaka- zdrowia dla małej.. ech trochę cieplej sie zrobiło i znowu dzieci choruja;/

minka- to nie sa przesądy... po ślubie jak się tu przeprowadzałam to z mieszkania na blokach przywieźliśmy talerze garnki itp przybory kuchenne... zwoziliśmy to we wrześniu październiku.. a w maju mrówki nam chodziły po domu... i teściowa się pytała czy nie przywieźliśmy tych mrówek z bloków... dodam tylko że tu mieszkamy na parterze a na blokach (gdzie mieszkaliśmy tylko miesiąc) na dziesiątym piętrze!!
a teraz jak ten grzyb nam wyszedł to ja się śmieje (chociaż nie jest mi do śmiechu) że pewnie też z bloków przywiozłam... ręce opadają;/

monka- ja na prawdę nie jem pączków za często więc w ten jeden dzień w roku mogę nie liczyć a poza tym ktoś to musi zjeść jak chłop tyle nakupił!

ja ostatnio usłyszałam od Kali że 'mama jest ciapa' a wczoraj jak jej powiedziałam że nie umiem zaśpiewać piosenki z Myszki Miki to mi powiedziała 'jesteś gagan, idz tam!' i palcem pokazała na drzwi! do marcina mówi albo tatusiu (on wtedy wymięka i wszystko dla niej zrobi co ona chce) albo jak ja go wołam po imieniu to też woła Marcin... do mojej mamy już jeszcze roku nie miała to mówiła Ania...

pl-madzia- ale masz pomysłowych synów... przy takich to trzeba mieć oczy dookoła głowy co? a starszemu możesz kupić taki baldachim na łóżko z ikei... http://allegro.pl/ikea-baldachim-ser...111700652.html chociaż nie wiem czy on już nie jest za duzy na takie coś

libra- ja tort też chce zrobić babeczki mi się aż tak nie podobają w formie tortu jak to się robi... tort to podstawa musi być
jak babeczki mi wyjdą to się pochwale a jak nie wyjdą to nawet o nich nie wspomnę
machaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-17, 10:07   #2194
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość
Dla mnie przy zakupie rowerka dziecięcego na pedały najważniejsza była jakość a nie cena, chodziło mi o np łożyskowane pedały żeby dziecku łatwiej bylo pedałować. Sobie jak rower kupowałam, to też z łożyskowanymi pedałami, dodatkowo wzmiacniane koła.
W dużym rowerze nie ma różnicy jak waga jest różna o 3-6 kg, ale jak już małemu zamontowałam fotelik, i szkraba, to dodatkowe 25kg się już odczówało, przy każdym podprowadzaniu pod krawężnik, czy ostrzejszym zakręcieMódego rowerek jak zabraliśmy w góry to kuzyn tz go nosił bo to był bardzo zły pomysłale tak w miejskich warunkach to rowerka się nie nosi tylko ciągnie lub pcha za kierowniceWnosi się tylko po schodach, i nigdzie więcejjak mały miał problem gdzieś podjechać to też go pchałam za plecy. Co najwyżej u mnie problemem że ja wysoka i kręgosłup muszę wyginać

u mojego wszystko "eden"(jeden)

Wczoraj łóżko piętrowe składaliśmy 3hhehe i to w wkrętarka, a nie z ręcznym kręceniem
Jak złożyliśmy to Erwin przez 2h tylko ryczał że mu nie pozwalamy wejść na górę. To tz odkręcił jeden stopień w drabince żeby już nogą nie sięgnął, starszy da rade. Ale i tak kombinował, i zahaczał już kolanem o następny schodek
Wpadłam na pomysł i mu to dolne łóżko zakryłamz zew prześcieradłem. To przeszczęśliwy tam siedzi bo ma jaskinie
Starszy to już mały inżynier windy z tych dużych klocków pobudował i spuszcza na sznurkuA dzisiaj rano wchodze do ich pokoju a Eryk postawił na szafie lampke biurkową, żeby mieć swoją lampkę przy łóżkui założył na nią reklamówkę foliową bo za mocno mu świeciłaDobrze że w porę zauważyłam bo by mieszkanie z dymem puścił. Już reklamówa się rozpuszczała
Dobre porady przed zakupem rowera dla mamusi ale to musi jeszcze poczekać.

Twoje chłopaki mają naprawdę fantastyczne pomysły.
Mój Tż kiedyś ładnie powiesił na lampie do suszenia koszulę na wieszaku. Coś nam śmierdziało i szukaliśmy po całej chałupie co jest. Zupełnie przez przypadek spojrzałam do góry a tam się wieszak drewniany ładnie tlił . Dorośli ludzie

Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
moja umie tylko dalia,jadzia,kazi(kazia-prababcia na chrzciny szyje bialo granatowa w paski,zastanawiam sie tylko nad kolorem butow,ale chyba czerwone szpilki, a do sukienki doczepie gdzies czerwona roze....
Kiedy macie chrzciny albo kiedy planujecie ?

Cytat:
Napisane przez evitka21 Pokaż wiadomość
ana, madzia, izz, monka, napiszę po południu lub wieczorem jak to z tymi kominiarzami, bo teraz mała nade mną jękoli

---------- Dopisano o 08:53 ---------- Poprzedni post napisano o 08:49 ----------

zaraz będzie kurier z rowerkiem, ale zobaczę i tak dopiero jak mała będzie w oddaleniu/spaniu i pewnie trzeba będzie złożyć, to jak stary będzie.

A moja to wariuje za rowerkami-jak oglądamy gazetkę, jakąś tam pepe np. i tam są reklamy i widzi rowerek to od razu "mamuś,ja chciem mieć taki rowerek, kupiś mi? kupimy taki?"
także jak zobaczy to się zsika z radości, ale jako zobaczy że nie będziem pedałować, to mam nadzieje że radość się nie skończy , ale, jak izz, pisze, przeca będziem biegać
Poczekamy oczywiście.

Zosia trochę lepiej się ostatnio zachowuje ale to chyba dlatego że zauważyłam niedawno dodatkowy ząb. Coś niestety dłubie w japie więc pewnie znowu coś tam się zbliża i znowu będzie jęczenie.

Zosia bardzo aktywnie uczestniczyła w składaniu rowerka. Najbardziej ją bawiło kręcenie kółkiem

Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
to ja albo jestem nadopiekuncza albo nie wiem,ale mloda za mala dla mnie jeszcze na taki rowerek, po prostu przypuszczam,ze co chwile by gleba byla i zakup moze dopiero w wakacje badz na dzien dziecka bedzie planowany...ale tez jeszcze nie wiem czy biegowy czy zwykly rowerek.
Teraz jeszcze nie będą jeździć
Stary 2012-02-17, 10:08   #2195
sara 85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dusiaka Pokaż wiadomość
O

Sara - oczywiście, że wybieramy się na Targi. Myślę, że podjedziemy w niedzielę. TŻ w sobotę do 13ej pracuje. A Wy kiedy się wybieracie, może się spotkamy?

W okołodomowych sprawach - Darusia - domek ma być dla Was, nie dla gości, czy innych zwiedzających. To Wam musi się podobać, dla Was musi być funkcjonalny. W kwestii metrażu i ilości pokoi się nie wypowiem albo tylko słówko - im więcej, tym drożej. Ja jestem racjonalistką- moje marzenia muszą być realne, więc domek wybrałam malusi, ale na miarę (oby) moich możliwości. Dziś mieszkam w 43m, więc 111 plus garaż , to wystarczająca powierzchnia.
Dach faktycznie jest wielospadowy, ale możecie wybrać tańsze rozwiązanie, np. ładną blachodachówkę. Zastanawiałabym się na tą ilością kominów...
I koniecznie przemyślcie kupno projektu przed zakupem działki. Duże znaczenie ma położenie domu wzgl. stron świata.
dokładnie tak samo pisałam Darusi

zdrówka dla Oli

my albo w sobotę albo w niedziele jedziemy na targi. Później będe wiedziała, to napisze, jeżeli tż pójdzie do pracy jutro to w niedziele jedziemy, a jak nie to jutro.

Cytat:
Napisane przez anakazar Pokaż wiadomość
Napisz,jak czekam na info w tej sprawie

Moja też kocha"tsi"

Moja też na siebie woła dzidzia,Nina nie chcę jej wyjść.
Choć imiona najbliższych nam osób potrafi powiedzieć,do mnie też zwraca się częściej po imieniu niż "mama".Wali mi na Ty jak stary bosman.Najlepsza jest jak gdzieś w sklepie jesteśmy,mówi,a raczek wydziera się "ej Ania"i dalej coś krzyczy po swojemu

Trzymam kciuki za was Kochana.

Mojej to można wyśpiewać tajne akta KGB i tak nic nie powie
Zosia też wali do mnie po imieniu- Izia albo mama Izia do tż tata bo nie umie jeszcze mówić jego imienia do mojej siostry też po imieniu, na szwagra Endriu woła ( Andrzej), ja kiedyś go wołam i krzyczałam Endriu i zapamiętała

Cytat:
Napisane przez minka26 Pokaż wiadomość
ja do mojej mówię "powiedz Asia", a ona "mama", powiedz "Marcin" a ona "tata", tylko do mojej siostry wali po imieniu
poczekaj jeszcze trochę, ja nie dawno tutaj pisałam że mała tak mówi, a teraz po imieniu wali do nas

Madzia- niezłe pomysły mają twoje chłopaki dobrze że zauważyłaś

Evitka napisz o tym kominiarzy i daj znać jak rowerek.

Franio 24.07.2014 r.
sara 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-17, 10:16   #2196
minka26
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sara 85 Pokaż wiadomość

poczekaj jeszcze trochę, ja nie dawno tutaj pisałam że mała tak mówi, a teraz po imieniu wali do nas

ja wiem Sara, tylko tak śmiesznie, bo inne rzeczy próbuje wymiawiać, ale takie na które ma juz swoje określenie to nie. Np. nasze imiona, albo mówimy jej "powiedz kotek" na co ona "miał", to samo z krową (muuuuu), czy psem (hał hał), ale jak jej powiem, żeby powiedziała delfin, albo coś czego nie zna to próbuje powtarzać, oczywiście nie brzmi to jak oryginał ale jednak
Stary 2012-02-17, 10:16   #2197
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
Fotki
młody z pizzą zamiast pączka(oczywiście misi być sos czosnkowy
reszta pokój chłopców, na jednym ze zdjęc mój mlodociany wspinający się na parapet :P
Ta czerwona amerykanka jutro jedzie na strych bo niepotrzebnie miejsce zajmuje

Wczoraj mój młody pobiegł do siasiadki , bo ona ma dwie córeczki i fajnie się z nim na korytarzu bawią, ten im się do mieszkania władował. I jak poszłam do niego. Sobie z kobietą rozmawiam że śniegu dużo trzeba iść na sanki, to ona że nie może bo wczoraj jedna córa wymiotowała dzisiaj druga, bo jakiś wirus panujeZabrałam młodego do domu wymyłam mu rączki porzadnie i przebrałam
Bardzo dobrze zrobiłaś

Pokój mi się podoba a Erwin już sobie doskonale radzi z wchodzeniem.
Jakie macie wymiary pokoju ?
Stary 2012-02-17, 10:17   #2198
minka26
Wtajemniczenie

Madzia niezły cukierek z twojego synka akrobata zresztą też
Stary 2012-02-17, 10:21   #2199
madziwnia
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to madziwnia

Cytat:
Napisane przez minka26 Pokaż wiadomość

też bym tak chciała
ja też.. bo na dzien dzisiejszy mieszkamy tylko w tym najwiekszym pokoju.. reszta jest w remoncie... ehhhhhh il u nas sie juz to ciagnie... az zygac sie hcce od tych remontów
Cytat:
Napisane przez lindsley Pokaż wiadomość
Fajny, bardzo mi się podoba układ (wystarczy projekt obejrzeć nie) Taki bym mogła mieć - chociaż jakieś wejście na strych bym też zorganizowała co by graty można wynieść
włąsnie o tym też myślałam.. bo my mamy pietro wielkosci parteru plus jest 3 strych jeszcze... i my mamy baaardzo duzo rzeczy tam na górze.. np. ciuchy zimowe latem , zimą wiosenne.. płąszcze kurtyki buty słoiki caaała graciarnia świata... masakra.....
wiec nie wyobrażam sobie teraz nie miec
Cytat:
Napisane przez tylkooliwka Pokaż wiadomość
Pop trzymam mocno kciuki za Was,pisz co się dzieje jeśli możesz oczywiście.Może Cię to trochę pocieszy-ja też dostałam zastrzyk na rozwinięcie płuc a w konsekwencji urodziłam w 37tc-trzymaj się

Oliwka urodziła się chyba w 25tc więc PoP jest dopiero 23-24tc
a mi sie wydaje że Oliwka urodziła sie ok 28-29 tydzien

Pola ur. 3 czerwca 2014!
madziwnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-17, 10:23   #2200
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Cytat:
Napisane przez izazula Pokaż wiadomość
Bardzo dobrze zrobiłaś

Pokój mi się podoba a Erwin już sobie doskonale radzi z wchodzeniem.
Jakie macie wymiary pokoju ?
Dokładnie nie pamiętam jaki wymiar ale około 2,5m na 4,5m bo troszkę ponad 11m2

Stary 2012-02-17, 10:35   #2201
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
Zosia też wali do mnie po imieniu- Izia albo mama Izia do tż tata bo nie umie jeszcze mówić jego imienia do mojej siostry też po imieniu, na szwagra Endriu woła ( Andrzej), ja kiedyś go wołam i krzyczałam Endriu i zapamiętała

.
Nina też nie potrafi wymówić imienia taty
Cytat:
Napisane przez madziwnia Pokaż wiadomość

W 25 tygodniu to na pewno Pop nie urodziła
28-29 jakoś tak.
Pop rozwiej nasze wątpliwości,bo się kłócić będziemy

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
anakazar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-17, 10:36   #2202
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

izazula chrzciny mamy 8 kwietnia.
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-17, 10:48   #2203
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Darusia to razem chrzciny i urodziny

to jak juz fotki chlopcow pokoju dalam to propoonujcue cos w dodatkach,firanki lub zaslony,dywam(chyba wlochacz zoelone jabluszko) i nie wiem czy im pasuje fototapeta,lub jakies naklejki przy lozku,bo beda dziury dwie po przewieszeniu szafki,zagipsuje dzisiaj ale jednak brak koloru trzeba zakryc

Stary 2012-02-17, 10:51   #2204
sara 85
Zakorzenienie

mi się wydaje że w 28 tygodniu Pop urodziła Oliwke

---------- Dopisano o 10:51 ---------- Poprzedni post napisano o 10:48 ----------

Madzia- fajne łóżko, a Erwinek jaki akrobata

Franio 24.07.2014 r.
Stary 2012-02-17, 11:33   #2205
Darusiaaaa
Zakorzenienie

ja nie pamietam w ktorym tyg pop byla,nieduzo wczesniej pare dni zaledwie przed jej porodem dolaczylam do was.

POP ODEZWIJ SIE

No zamowilam w koncu telefon,ale nie z orange,przedluzylam dalej umowe w t mobile.
Kolo wtorku,srody kurier przywiezie

dzieciaki spia,obiad sie gotuje, chata posprzatana,swiety spokoj
A.Camus
Stary 2012-02-17, 11:34   #2206
dusiaka
Rozeznanie

P0P - odezwij się, co słychać?

Piszecie, że zaczął się czas chorób i u nas tak właśnie jest - w nocy Mała kiepsko spała, budziła się, płakała. Oczywiście spi z nami. Ale nie miała już gorączki i nad ranem wstała całkiem zadowolona. Musiałam jej podać leki, ale nie chciała nic jeść, no i efekt był taki, że wymiotowała antybiotyk. Teraz dzwoniłam do mojej mamy, która z nią została- wymiotowała jeszcze raz. Jeść nic nie chce, do tego dwa razy zrobiła luźniejszą kupę

pl_madzia- fajne te Twoje chłopaki i pomysłowi
sara- mój TŻ na pewno pracuje w sobotę, więc pojedziemy na targi w niedzielę.

madziwnia- masz doświadczenia, jak to jest mieszkać w ciągłym remoncie. Ja też swoje dwupokojowe mieszkanie wykańczałam etapami. Dla mieszkańców ciasnych bloków, dom 3 krotnie większy od mieszkania to wystarczający luksus. Luksus, za który przyjdzie mi płacić raty do końca życia, który trzeba wykończyć (najlepiej od razu, nie latami), wyposażyć, utrzymać, ogrzać, sprzątać- a to wszystko jest uzależnione m.in od metrażu...

Zazdroszczę tym, których stać na marzenia o posiadaniu dużego domu.
Pocieszam się, że w mniejszym domku chyba też może mieszkać szczęście

Dzienniki budowy:
http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol
http://www.anatol.mojabudowa.pl/

Edytowane przez dusiaka
Czas edycji: 2012-02-17 o 11:38
dusiaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-17, 11:45   #2207
evitka21
Zakorzenienie

Cytat:
mi się wydaje że w 28 tygodniu Pop urodziła Oliwke

---------- Dopisano o 10:51 ---------- Poprzedni post napisano o 10:48 ----------

Madzia- fajne łóżko, a Erwinek jaki akrobata
w 28 tyg.

evitka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-17, 11:46   #2208
Darusiaaaa
Zakorzenienie

dusiaka w kawalerce 12m2 tez moze mieszkac szczescie,tylko to czy szczescie bedzie czy nie nie zalezy od wykonczenia,metrazu,czy podlog ani komina,wyboru pieca czy plaszcza wodnego-A ZALEZY TYLKO I WYLACZNIE OD NAS SAMYCH i od naszych wspollokatorow.

Jak ktos jest nieszczesliwy w 1 czy 2 pokojach,to domek moze podniesc mu troche samoocene ze dal rade i poprawic humor,ale szczescia sam z siebie nie przyniesie
A.Camus
Stary 2012-02-17, 12:00   #2209
sara 85
Zakorzenienie

Cytat:

Piszecie, że zaczął się czas chorób i u nas tak właśnie jest - w nocy Mała kiepsko spała, budziła się, płakała. Oczywiście spi z nami. Ale nie miała już gorączki i nad ranem wstała całkiem zadowolona. Musiałam jej podać leki, ale nie chciała nic jeść, no i efekt był taki, że wymiotowała antybiotyk. Teraz dzwoniłam do mojej mamy, która z nią została- wymiotowała jeszcze raz. Jeść nic nie chce, do tego dwa razy zrobiła luźniejszą kupę

madziwnia- masz doświadczenia, jak to jest mieszkać w ciągłym remoncie. Ja też swoje dwupokojowe mieszkanie wykańczałam etapami. Dla mieszkańców ciasnych bloków, dom 3 krotnie większy od mieszkania to wystarczający luksus. Luksus, za który przyjdzie mi płacić raty do końca życia, który trzeba wykończyć (najlepiej od razu, nie latami), wyposażyć, utrzymać, ogrzać, sprzątać- a to wszystko jest uzależnione m.in od metrażu...

biedna Ola

na pewno będzie mieszkało szczęście
mój tata zawsze marzył o swoim domu i wieku 35 lat moi rodzice zaczęli się budować. Tata zawsze nam powtarzał, nie pakujcie się w bloki tylko własny domek

Franio 24.07.2014 r.
Stary 2012-02-17, 12:05   #2210
dusiaka
Rozeznanie

Nie wiem, czy zostałam dobrze zrozumiana.
W kontekście tego, o czym wczoraj czytałam - że warto by był większy, miał x pokoi, etc- uważam, że szczęście można znaleźć i w mniejszym domku.
Nie uzależniłam szczęścia od metrażu, wręcz napsiałam, że w mniejszym też można być szczęśliwym.

Dzienniki budowy:
http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol
http://www.anatol.mojabudowa.pl/
dusiaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-17, 12:20   #2211
Darusiaaaa
Zakorzenienie

no dokladnie,ja sie z toba zgadzam,tylko napisalas ze sie pocieszasz dlatego tez napisalam ze mozemy byc szczesliwe w malutkim pokoiku jak i wielkiej willi i nieszczesliwe rowniez w tych samych metrazach
A.Camus
Stary 2012-02-17, 12:47   #2212
sara 85
Zakorzenienie

Dziewczyny które mają rolki, na co zwracać uwagę przy kupnie? Pokażcie jakie macie chce sobie kupić ale nie mam pojęcia jakie

Franio 24.07.2014 r.
Stary 2012-02-17, 13:22   #2213
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

madzia - kiedyś widziałam takie fototepety np. bramka piłkarska, taka duża na całą ścianę. Bardzo mi sie podobała bo wyglądała realistycznie i optycznie powiększała pomieszczenie bo się miało wrażenie jakby dalszej części za nią.

darusia - to nieźle, święta, urodziny i chrzciny, tzn. jedno po drugim

Cytat:

Dusiaka zapewniam Cię ze w malutkim domku też szczęście chętnie zagości .
Ja sobie pomarzę o niewielkim domku ale pozostanę narazie przy swoich (bankowych) 48 m2 .

Biedna Olcia, strasznie ją choróbsko męczy. Oby szybko przeszło

Cytat:
Dziewczyny które mają rolki, na co zwracać uwagę przy kupnie? Pokażcie jakie macie chce sobie kupić ale nie mam pojęcia jakie
Ja kupiłam takie zwykłe z decathlona. Zwróciłam tylko uwagę na same kółka żeby były miękkie i amortyzowały choć trochę drobne nierówności i żeby się lekko kręciły. Zapięcia mam takie na sznurówki a dodatkowo na rzepy. Ja lubię mieć kostkę trzymaną stabilnie.
Obowiązkowe są też dla mnie ochraniacze na nadgarstki, kolana i łokcie. W przypadku złamań kości nadgarstka cieżko się zrastają wiec wolę mieć rękę złamaną wyżej. Wiem przeprażliwiona jestem . No i kask też by się przydał (ja nie mam ). One są trendy

---------- Dopisano o 13:22 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ----------

Libra - jaki robiłaś torcik na urodzinki Mikołaja ? albo ciastko ?
Stary 2012-02-17, 13:23   #2214
evitka21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monka23 Pokaż wiadomość
Zycie, nie ty jedna i nieostatnia. Trzeba jesc i brudem nie zarosnac, a dziecko tez musi sie nauczyc jak zajac sobie czas , jak ci nie jeczy to sie nie snuje tylko uczy sie samodzielnosci hehe .

A te leki na rozwoj pluc juz same za siebie mowia, jakby lekarze wiedzieli jaki bedzie koniec ,duze prawdopodobienstwo szybkiego porodu ? Co mowia , jakie sa prognozy? loteria? czy sa w stanie utrzymac ciaze jak najdluzej. Co tz na to? babcia? wujek? Wiesz po tych przezyciach jakie masz, nie dziwie ci sie ze rozpieszczasz Oliwke, inne masz spojrzenie, bo przeszliscie realne zagrozenie.
.
czuję się pocieszona i rozgrzeszona

popik, podłączam się pod pytania monki

madzia, fajny pokoik mają i erwi boski diabełek

W kwestii kominiarzy:
Najpierw się z dziadami pokłóciłam, bo mieli zadzwonić i się umówić jak M. będzie, a wparowali z partyznata i w dodatku jak lenka spała.
A jak wiadomo ciężko się gada o sprawach, których się nie rozumie i jeszcze potem staremu powtórzyć....
No nic. Najpierw zajęli się kratkami w kuchni i łazience, gmerali gmerali w domu i na strychu cos tam mierzyli. wyszło na to że: jest to wina pieca (czyli tego naszego junkersa dwufunkcyjnego), bo pobiera tlenu tak dużo, że coś tam-coś się odwraca jakieś podciśnienie się wytwarza ble ble i kratki zamiast ciągnąć powietrze to na zew. do komina to ono się jakby wraca i dmucha do chaty. Można sobie zrobić inny piec z tzw. zamknięta komorą spalania i wtedy on nie pobiera tlenu z zew. tylko wystarczą mu rozyle.szczelnione okna. Ale takiej inwestycji nie planujemy, bo jak wam mówiłam planujemy sprzedaż tej rezydencji. Inna super propozycja była wypierdzielić dziurę w ścianie na zew, względnie w drzwiach wejściowych (o odpowiedniej wielkości, nie małej) żeby był przewiew to wtedy nie wiało by z kratki. Tylko się go pytam tak-mam sobie wypieprzyć dziurę w ścianie w chacie żeby mi wiało po nogach zamiast po głowie? idiotyzm. A on no tak, no tak nie ma idealnego rozwiązania....taka wada tego typu pieców, to nie jest przemyślane urządzenie itp. (dodam, że piec ma kilka lat dopiero). A czemu wali dymem-no bo powietrze się czasem cofa, bo ciśnienie no i ogólnie to jest ostatnie piętro więc do końca komina blisko jest.
Pytałam madzia o te okapy-i powiedział, że teoretycznie jest to możliwe. I tyle.
Więc generalnie stanie na tym że w największe mrozy kratka będzie przysłonięta, ale nie tak całkiem, tylko że folijka jest przyklejona tylko do górnej krawędzi kratki, i sobie dynda,więc jak powietrze chce wyjść to może, a jak wiatr to się zatrzyma (nie wiem czy dobrze wytłumaczyłam).
W momencie kiedy nam tylko do środka wieje wiatr to w razie "w" i tak nam taka kratka bezpieczeństwa nie zapewni.

W drugiej sprawie-czadu w naszym pokoju (tam przebiega komin), posprawdzali które mieszkania mogą być do tego komina podłączone, ale akurat nie wszyscy byli w chacie, więc mam wziąć od nich tel. wysłać mu i on nas poumawia żeby zrobić próbę szczelności komina (wiecie-jeden zatyka komin, ludzie palą w piecach, a drugi mierzy stężenie tych syfów itp.).

Także tak się sprawy mają.

gnojek wstał, także muszę iść.

Rowerek poskładałam i fajny jest, ale lenki na razie nie przymierzę, bo dostanie na urodzinki dopiero

evitka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-17, 13:26   #2215
blistex
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez madziwnia Pokaż wiadomość
ja też.. bo na dzien dzisiejszy mieszkamy tylko w tym najwiekszym pokoju.. reszta jest w remoncie... ehhhhhh il u nas sie juz to ciagnie... az zygac sie hcce od tych remontów

włąsnie o tym też myślałam.. bo my mamy pietro wielkosci parteru plus jest 3 strych jeszcze... i my mamy baaardzo duzo rzeczy tam na górze.. np. ciuchy zimowe latem , zimą wiosenne.. płąszcze kurtyki buty słoiki caaała graciarnia świata... masakra.....
wiec nie wyobrażam sobie teraz nie miec

jak ja Cię dobrze rozumiem ja jestem przeszczęśliwa, że nasz remont się skończył, choć jeszcze kwestia przesunięcia drzwi, ale to dopiero na wiosnę
teraz tylko stopniowe urządzanie nam zostało

Cytat:
Darusia to razem chrzciny i urodziny

to jak juz fotki chlopcow pokoju dalam to propoonujcue cos w dodatkach,firanki lub zaslony,dywam(chyba wlochacz zoelone jabluszko) i nie wiem czy im pasuje fototapeta,lub jakies naklejki przy lozku,bo beda dziury dwie po przewieszeniu szafki,zagipsuje dzisiaj ale jednak brak koloru trzeba zakryc
ja bym dała zasłonki na okno, ale tylko same zasłonki najlepiej jakieś kolorowe, w Ikei jest taki fajny materiał w autka, albo zwierzątka. Na tą ścianę, co jest na przeciw łóżka możnaby było dać fototapetę, albo takie duże autko lub kilka obrazków, plakatów , na podłogę dywan.
A czy ten czerwony fotel on zostaje tam na stałe? bo ja bym w jego miejsce wmontowała stolik z krzesełkiem dla Erwinka, i nad stolik jakieś półki z zabawkami, żeby dodać koloru i troszkę udziecinnić ten pokoik, bo teraz jest taki bardzo dorosły
ale strasznie mi sie podoba
Kiedyś czytałam, że pokój tramwaj jest najciężej umeblować

Cytat:
mi kiedyś Plmadzia i Libra doradzały i wzięłam takie jak mi linka wstawiły w domu mogę zobaczyć jakie mam, bo w arhiwum allegro nie moge sprawdzić, bo w pracy mam allegro zablokowane

Julia do taty woła "Tomaś" a jak jest zła to "Tomek"
na mnie przeważnie mamusia, ale też "Palinka"

jak sie przedstawia to mówi "Julia Kepińska" słodko wtedy to brzmi
nie umie powiedzieć ile ma latek, ale za to rozpoznaje 3 kolory jak widzi w łazience różowy ręcznik to mówi:
"ten jest róźowy," pokazuje biały i mówi"biały" i jeszcze zielony umie nazwać, ale często z żółtym jej się myli.

Pop trzymajcie się tam zdrowo i sie nie denerwuj, odpoczywaj ile się da

a mnie wczoraj pająk w pracy ugryzł jak brałam drzewo, żeby do pieca dorzucić taki dość duży zielony i od wczoraj mnie boli dłoń od nadgarstka po stronie małego palca, aż do tego palca i mam wciąż uczucie odrętwienia
Stary 2012-02-17, 13:53   #2216
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Ufff... wreszcie skonczyłam Was nadrabiać. Idziecie jak burza ostatnio.

Cytat:
Napisane przez catro Pokaż wiadomość
A dziękuję - głównie lubię takie dzieci oglądać
Moja ma takie odpały - naprzemiennie stacjonarne czytanie książeczek/układanie puzzli i skakanie np po kanapie.
U nas identycznie- czytanie, ukladanie puzzli, klocków i skakanie po kanapie... to jej ulubione zajęcia. No i jeszcze "lala" czyli słuchanie muzyki z youtube.

Co do czytania to Wercia od zawsze lubiła książeczki. Wiecznie trzeba było z nią siedzieć a ona tylko pokazywała paluszkiem z odgłosem"yyy?" i trzeba było wszystko nazywać. Od czasu jak uczyliśmy ją samodzielnego zasypiania- wprowadziliśmy czytanie bajek przed snem. i ona to uwielbia. Wie, ze po kapieli jest mleko, mycie ząbków i bajka. Wtedy biegnie po swoje ulubione (aktualnie od świąt o Mikołaju). Wtula sie we mnie i slucha do konca. sama zamyka książkę ze słowami "koooonieeec" i smiga do pokoju spać żegnając się po drodze z zabawkami machając im papa. Mówi "papa lale, papa misie, papa anioł, papa tatuś" itd... co jej w oko wpadnie

W ciagu dnia rownież przynosi ksiązki by jej czytać. ostatnio uwielbia "w aeroplanie" Tuwima. Przynosi książkę i mówi "citamy o babci. mama citaj".

A najlepsza jest jak sama "czyta". Bierze książkę, kartkuje strona po stronie i zaczyna adać po swojemu i tak fajnie akcentować jakby naprawdę czytała. Przekomicznie to wygląda

Cytat:
Napisane przez agnieszka09 Pokaż wiadomość
ASIULEK czoraj wieczorem przypomnialo mi sie co mialam Ci jeszcze napisac...ale juz w lozku lezalam odnosnie drugiego dziecka.u nas tez tak bylo,ze Karinka dala nam ostro popalic...ale mysle,ze drugie dzieciatko latwiej wychowuje sie,jest sie juz swiadomym,wiemy co robic w roznych sytuacjach ,przez to jestesmy mniej nerwowi to i dziecko jest mniej nerwowe.tak samo w ciazy mniej sie denerwujemy i wiemy co i jak to i dziecko jest spokojne...
Wiem, tak samo myślę. czuję, ze podchodziła bym do wszystkiego bardziej na luzie- a nie tak jak z Wercią- pamietacie Nie popelniałabym tylu błędów które wiem, ze popelniałam z Wercią. Ale to, że będzie lepiej pewna byc nie moge wiec jednak się nie zdecyduje. Bo ceśli trafi mi się znów "męczacy" egzmplarz? A ja sie chcę wkońcu wyspać!! Takze chyba

Cytat:
Żeby nie było - nie podoba mi się malowanie po ścianach i meblach ale u mojego dziecka. Osobiście bym tego nie pochwaliła ale obawiam się że wszystkie dzieciaki muszą przejsć przez taki etap.

Asiulek - zastrzelona
Chybiłam Zyję

A co do malowania po ścianach. Moja już kilka razy próbowała. zawsze konczy się to tłumazeniem, że nie wolno itd i zabraniem sprzetu. o ile kredki da się zmyc to długopisem zaznaczyła nam już scianę (na szczęście w niewidocznym miejscu). I dlugopisu juz nie dostaje nigdy. czasem cos popisze np. swoje krzeseło ale zawsze sie sprzeda. Biegnie i woła "nunu" ciągnie za rękę i pokazuje. Wie, że to jest złe. Od jakiegoś czasu już jej się nie zdarza...

Cytat:
a co do spania z dzieckiem to dla nas to mordęga była, jeśli się takie alarmowe noce zdarzały-wszystkim ciasno, młoda się rozpychała "na jezusa" na całe łóżko,, ja w środku spałam na baczność i wszystko mi drętwiało....lipa straszna

wczoraj nam też armagedon walnęła z budzeniem i potem jeszcze na drzemkę nie poszła...a dziś o 3.40 się obudziła i siku krzyczała (i zrobiła) , a potem "mleczko mi zagrzej" i "baje mi proszę włączyć", ale ignora dostała i zasnęła na trochę jeszcze

byli dziś kominiarze, ale już mi się nie chce opisywać-jutro napiszę (jeśli was to interesuje, ofkors)
dla nas spanie z mala było identyczne jak u was. No chyba, ze tz szedl do drugiego pokju spać. Ale nawet jak spalam z nią sama to potrafiła mi dac popalić.

U nas ostatnio lepsze noce. Budzi sie koło 5 na mleko i śpi dalej. Ale juz nie do 7 czy 8 tylko znów do 6-6.30 zasypia miedzy 20 a 21 choć wczoraj padła bez kąpania o 19.30.

Pisz jak po wizycie kominiarzy.

Cytat:
Napisane przez P0P70 Pokaż wiadomość

PS. JA znowu wylądowałam w szpitalu. Nie jest za wesoło. Już dostałam pierszy zastrzyk na rozwój płuc. Wygląda na to że jest gorzej niż z Oliwką. Do jej terminu brakuje mi jeszcze calych 2 tygodni.

Trzymam mocno kciuki. czekamy na wieści- DOBRE!!

Cytat:

jakis dziwny wirus chyba panuje. Oliwka darusi tez wymiotowała, Kala, moja Wercia i teraz Olka. Moja tez nie chciała nic jeść. jedynie pila. W nocy szczególnie chciała pic a potem wszystko z niej chlustało
Zdrówka dla Olusi

---------- Dopisano o 13:43 ---------- Poprzedni post napisano o 13:39 ----------

Aaaa... jeszcze co do imion. Wymienia wszystkich zdrabniając przy tym "dziadziuś andziejek, dziadzius lelon, babunia bozienka, babunia jolka/jolusia, mamusia Asia, tatuś Piotl". natomiast Wercia nie umie powiedziec. jak mówimy, żeby powiedziala Werusia to mowi "olusia". Ale i tak na siebie mowi "ja" Pytam np. Kogo to lala? odpowiada- ja

Nazwiska od niej nie wymagam bo jest ciężkie do wymówienia... ale wie ile ma lat- pokazuje i mówi -jeden, a jak spytam "a niedługo"? ona- dła

---------- Dopisano o 13:53 ---------- Poprzedni post napisano o 13:43 ----------

A co się dzieje z Ferrou??

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )

Edytowane przez ASIULEK_23
Czas edycji: 2012-02-17 o 13:51
ASIULEK_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-17, 13:58   #2217
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

evi - noa ja pier... kominiarze że niech ich najbliższe drzwi ścisną
Oczywiście nie ma to jak zwalić wszystko na coś co nie jest od nich zależne, czyt. Wasz piec. Z dziurą to już po bandzie pojechali, nie se w tyłkach takowe wywiercą
Stary 2012-02-17, 14:02   #2218
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Cytat:
Oczywiście nie ma to jak zwalić wszystko na coś co nie jest od nich zależne, czyt. Wasz piec. Z dziurą to już po bandzie pojechali, nie se w tyłkach takowe wywiercą
Dokładnie. Za wiele nie pomogli. Nieźli "fachowcy" w tyłkach to oni już raczej mają dziury. W mozgach niech se wywiercą

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
ASIULEK_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-17, 14:03   #2219
sara 85
Zakorzenienie

Cytat:
Ja kupiłam takie zwykłe z decathlona. Zwróciłam tylko uwagę na same kółka żeby były miękkie i amortyzowały choć trochę drobne nierówności i żeby się lekko kręciły. Zapięcia mam takie na sznurówki a dodatkowo na rzepy. Ja lubię mieć kostkę trzymaną stabilnie.
Obowiązkowe są też dla mnie ochraniacze na nadgarstki, kolana i łokcie. W przypadku złamań kości nadgarstka cieżko się zrastają wiec wolę mieć rękę złamaną wyżej. Wiem przeprażliwiona jestem . No i kask też by się przydał (ja nie mam ). One są trendy

to już wiem mniej więcej na co zwracać uwagę dziękuje

Cytat:
W kwestii kominiarzy:
Najpierw się z dziadami pokłóciłam, bo mieli zadzwonić i się umówić jak M. będzie, a wparowali z partyznata i w dodatku jak lenka spała.
A jak wiadomo ciężko się gada o sprawach, których się nie rozumie i jeszcze potem staremu powtórzyć....
No nic. Najpierw zajęli się kratkami w kuchni i łazience, gmerali gmerali w domu i na strychu cos tam mierzyli. wyszło na to że: jest to wina pieca (czyli tego naszego junkersa dwufunkcyjnego), bo pobiera tlenu tak dużo, że coś tam-coś się odwraca jakieś podciśnienie się wytwarza ble ble i kratki zamiast ciągnąć powietrze to na zew. do komina to ono się jakby wraca i dmucha do chaty. Można sobie zrobić inny piec z tzw. zamknięta komorą spalania i wtedy on nie pobiera tlenu z zew. tylko wystarczą mu rozyle.szczelnione okna. Ale takiej inwestycji nie planujemy, bo jak wam mówiłam planujemy sprzedaż tej rezydencji. Inna super propozycja była wypierdzielić dziurę w ścianie na zew, względnie w drzwiach wejściowych (o odpowiedniej wielkości, nie małej) żeby był przewiew to wtedy nie wiało by z kratki. Tylko się go pytam tak-mam sobie wypieprzyć dziurę w ścianie w chacie żeby mi wiało po nogach zamiast po głowie? idiotyzm. A on no tak, no tak nie ma idealnego rozwiązania....taka wada tego typu pieców, to nie jest przemyślane urządzenie itp. (dodam, że piec ma kilka lat dopiero). A czemu wali dymem-no bo powietrze się czasem cofa, bo ciśnienie no i ogólnie to jest ostatnie piętro więc do końca komina blisko jest.
Pytałam madzia o te okapy-i powiedział, że teoretycznie jest to możliwe. I tyle.
Więc generalnie stanie na tym że w największe mrozy kratka będzie przysłonięta, ale nie tak całkiem, tylko że folijka jest przyklejona tylko do górnej krawędzi kratki, i sobie dynda,więc jak powietrze chce wyjść to może, a jak wiatr to się zatrzyma (nie wiem czy dobrze wytłumaczyłam).
W momencie kiedy nam tylko do środka wieje wiatr to w razie "w" i tak nam taka kratka bezpieczeństwa nie zapewni.

W drugiej sprawie-czadu w naszym pokoju (tam przebiega komin), posprawdzali które mieszkania mogą być do tego komina podłączone, ale akurat nie wszyscy byli w chacie, więc mam wziąć od nich tel. wysłać mu i on nas poumawia żeby zrobić próbę szczelności komina (wiecie-jeden zatyka komin, ludzie palą w piecach, a drugi mierzy stężenie tych syfów itp.).

Rowerek poskładałam i fajny jest, ale lenki na razie nie przymierzę, bo dostanie na urodzinki dopiero
ale zamotane z tymi kominiarzami, nic nie pomogli dziady. Czyli jak najszybciej musicie zmieniać mieszkanie

ja dalej nie wiem jaki wziąć, tż z wyglądu nie bardzo się podoba. ten wasz ma wysokość siedzenia 33cm chyba. Mi się podoba inny ale ma siedzenia 41 cm, ale chyba będzie dużo za wysoki, bo jak mierzyłam jej nóżki to wychodzi ok 34 cm.

Cytat:
Napisane przez blistex Pokaż wiadomość
mi kiedyś Plmadzia i Libra doradzały i wzięłam takie jak mi linka wstawiły w domu mogę zobaczyć jakie mam, bo w arhiwum allegro nie moge sprawdzić, bo w pracy mam allegro zablokowane

a mnie wczoraj pająk w pracy ugryzł jak brałam drzewo, żeby do pieca dorzucić taki dość duży zielony i od wczoraj mnie boli dłoń od nadgarstka po stronie małego palca, aż do tego palca i mam wciąż uczucie odrętwienia
jak możesz to wstaw mi te linki pozniej

nienawidzę pająków

Franio 24.07.2014 r.

Edytowane przez sara 85
Czas edycji: 2012-02-17 o 14:05
Stary 2012-02-17, 14:06   #2220
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
Mnie to akurat nie dziwi
Podejrzewałam,że tak będzie.

Szkoda,że w ogóle wam kazali wiercić,szybciej i prościej przecież jest zostawić okno otwarte na 24/h

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
anakazar jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości