![]() |
#931 |
Rozeznanie
|
Dot.: Plecionki z koralików - porady, wzory, wymiana doświadczeń
Zmień sobie ustawienia gamma na monitorze
![]()
![]() |
#932 |
Raczkowanie
|
Ja zdecydowanie doradzam zamianę kolorów na potrzeby już samej pracy.
Mam to wypraktykowane na projektach płytek.... często mam do zrobienia np. beże , szarości , w kropeczki mniejsze, większe... tak naprawdę, na płytkach widać różnicę...ale w wydruku tych niuansów nie widać robię wzór, ale płytkarzowi na wydruku zamieniam na barwy podstawowe ma np. kolor czerwony i do tego symbol...wtedy nie myśli tylko kładzie Oczywiście ja mam łatwiej , bo projektuje na komputerze i klikam tylko zamień podając z czego na co ![]() W tym przypadku wrzuciłabym zdjęcie do programu graficznego ... może być corel i naniosłabym na następnej warstwie jeszcze raz te szarości odtwarzając cały obrazek tj z boku robisz 5 kwadracików i kopiujesz najpierw jeden szary i umieśczasz go wszędzie tam gdzie jest, później każdy następny a dopiero później bym zamieniła dla czego nie od razu czerwienie, zielenie etc. ...bo bardzo łatwo się pogubić lub nie ograniczałabym się do 3, bo stracisz efekt...raczej poszłabym z 5- ma na improwizację |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#933 |
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny!
Chciałabym zaczac swoja przygode z plecionkami z koralikow. A Wy jako ekspertki pewnie moglybyscie mi pomoc. Mogłaby mi ktoras z was powiedziec co najlepiej kupic na sam poczatek, w jakim sklepie, czym sie te wszystkie koraliki roznia-bo niektore sa drozsze, a inne tansze. Dziękuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#934 | |
Zakorzenienie
|
Dzięki za wskazówki
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#935 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Recenzje: - TOHO - są bardzo równe (ale zdarzają się paskudy, o tym pozniej). Najbardziej lubię je za to ze są dostępne w ogromnej gamie kolorów oraz ze cenowo są nie najdroższe, paczki są bardzo wydajne. Paskud (krzywch koralików) najwiecej jest w kolorachopaque, ale i tak nie zaburza to mojej opinii o równosci tejże marki. Mankament - rózne rodzaje różnią się kształtem - opaque i metallic sa bardziej okragłe, a np. frosted silverlined - wyzsze i bardziej cylindryczne. Do kupienia na: beading.pl, beadbeauty.pl, kadoro.pl, jolinka.pl, artfan.pl, bazardekoracji.pl - Miyuki - są bardzo równe, również zdarzają się z rzadka paskudy. Są mniejsze od toho i z tych z wysrebrzanym środkiem schodzi podczas pracy sreberko. Miałam tylko kilka kolorow, bo uboga jest gama w silvex.pl, nie narzekam. Troche jest w magraf.com.pl - jablonex/preciosa - rózny jakosciowo, tańszy, warto najpierw przepróbowac kolor, te poniżej 2,3mm srednicy są całkiem równe, powyżej - raczej masakra. Szeroki wybór w magraf.com.pl - euroclass - różnie z nim bywa, są partie paskudne, a są idealne. Jako, że je widac przez wieczko - trzeba sprawdzić przed zakupem. Generalnie matowe, nieprzejrzyste i szronione sa rowniejsze od wysrebrzanych. Do kupienia min. w empikach. - knorr prandel (równiez w empikach, w woreczkach) - równy, ale bywa ze kolor się sciera, zwłaszcza z metalizowanych. Są wieksze od 11/0 a mniejsze od 8/0, paskud całkiem duzo. Czy to co napisałam tak na szybko cię satysfakcjonuje?
![]() |
![]() |
#936 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Dodam od siebie: Toho: - silver line - najrówniejsze z toho, - matowe, przeźroczyste, metalowe - równe, choć zdarzają się pojedycze nierówne egzemplarze, - opaque - jedne równe , inne mniej - zależy chyba od partii, - inside color - śliczne, ale większość z tego jakie posiadam (szczególnie w rozmiarze 8/0) nie do końca równiuteńka. Jablonexa i euroclass mimo przymierzania się do zakupu, jeszcze nie mam w zbiorach ![]()
http://kreatywny-kacik.blogspot.com/ Edytowane przez Astartis Czas edycji: 2012-01-19 o 20:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#937 |
Zakorzenienie
|
Oj tak, dla tohowych kolorków można stracić głowę.
A co więcej? Narzędzia ![]() Co do nici- plotę od ponad roku i w większości na niciach szewskich (ariadna tytan 60e jeśli dobrze pamiętam), z nymo mam tylko jedne, czarne, ale używam ich rzadko, bo nie są mi niezbędne. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#938 |
Raczkowanie
|
Zaczęłam właśnie na necie szukać programu do wzorów, który tu kiedyś przytoczyłyście. Nazwy nie pamiętałam, więc zaczęłam poszukiwania od wpisania 'bead program'. Moim oczom ukazały się dwa programy. Bead Tool i Easy Bead Patterns. Z tego co widzę (bo kiedyś już używałam tego Waszego programu) to zupełnie inne programy. Jeden ma wgraną paletę kolorów Miyuki i Toho Treasure, drugi tylko Miyuki - co zdecydowanie ułatwia pracę. Jeszcze się z żadnym nie zapoznałam, bo nie mam teraz czasu, ale wieczorem na pewno to zrobię. Jeden z nich też ma fajną opcję wyboru czy chcemy mieć brick stitcha czy kulkę, itp. Do tej pory tylko tyle fajnych gadżetów znalazłam.
Jeśli to dla Was dobrze znane programy to wybaczcie moją 'podjarkę' ![]()
![]() |
#939 |
Zakorzenienie
|
mam pytanie odnośnie redukowania peyote w beaded beads, jak to się robi, żeby nie zostawały dziury?
spróbowałam się ostatnio z beadsami przy pomocy tutka weroniki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#940 |
Rozeznanie
|
Mi się wydaje że to trochę kwestia wprawy... Na początku też miałam straszne kompleksy na punkcie prześwitów w moich bb ale teraz myślę że już ich nie widać... Trzeba pamiętać o mocnym naciąganiu nici. Możliwe też że redukujesz zbyt szybko i stąd te prześwity, ale skoro są niewielkie to obstawiałabym to pierwsze lub za słabe naciąganie nici. Też warto już po uszyciu kulki trochę ją "pomaltretować" palcami, żeby koraliki były bardziej równo poukładane
![]()
![]() |
#941 |
Zakorzenienie
|
Ja wałkuję potem kulkę tak, jakby z modeliny była
![]() Btw. ta wielokrotnie tu wstawiana tabelka jest do bani ![]() ![]() Kulki 12mm: rozpoczynamy od 4 koralików Dodawanie: w 3 i 6 rzędzie- 4 Redukowanie- w 14 i 17 rzędzie. Edit. Szachownica- polecam robić kulki na bezbarwnych plastikowych kulkach ![]() ![]() Edytowane przez staska_stasia Czas edycji: 2012-02-13 o 12:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#942 |
Rozeznanie
|
Ja plotę też na plastikowych ale czarych i białych w zależności od koloru koralików
![]()
![]() |
#943 |
Zakorzenienie
|
dzięki dziewczyny!!!
w życiu bym nie pomyślała o tym wałkowaniu ![]() ![]() plotłam na szklanych perłach kolorem dopasowanych do koralików, i nawet przy prześwitywaniu jest fajny efekt ale zmartwiłam się na przyszłość ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#944 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#946 |
Zakorzenienie
|
Mi też nie po drodze na ogół, bo nic więcej stamtąd nie biorę, ale ostatnio machnęłam się ze znajomą z Lublina na zakupy tam, więc sobie trochę kulek zamówiłam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#947 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja nie liczę rzędów do odejmowania, bo mi się zwyczajnie nie chce, a zaczynam odejmowanie w momencie jak koraliki zaczynają lekko odstawać od kulki... ale to się sprawdza tylko w małych kulkach ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#948 |
Zakorzenienie
|
A nieprawda, z jablonexu tez nie chciały wyjść.
Fakt faktem- jablonex jablonexowi nie równy. Czerwone ze srebrnym środkiem są płaskie, ale już zielone (mam kilka odcieni) są równiejsze i szersze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#949 |
Wtajemniczenie
|
Trochę innej bajki
![]()
![]() |
#950 |
Zakorzenienie
|
Jak patrzę na niektóre prace dziewczyn ze wschodu to zastanawiam się, czy u nich doba nie trwa przypadkiem dwa razy dłużej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#951 |
Rozeznanie
|
dziewuszki, czy któraś z was ma dostęp do wzoru na twisted peyote rope?? wiem że parę stron temu był tutorial wrzucony, ale dla mnie jest słabo czytelny, czy któraś z was ma cos lepszego?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#952 |
Raczkowanie
|
Cześć Koralikowe
![]() Ja z pytaniem, bo od jakiegoś czasu dłubie sobie wężowe bransoletki. I naszła mnie chęć na rozwinięcie "talentu" ![]()
![]() |
![]() |
#953 |
Raczkowanie
|
nie chciało mi się tworzyć nowego wątku bo nie mam za dużo rzeczy do pokazania. Chciałam pokazać wam moje gwiazdki
witam Edytowane przez Mariolcia1986 Czas edycji: 2012-04-10 o 18:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#954 |
Zadomowienie
|
witam
mam pytanie "co trzeba zrobić aby żyłka się nie zwijała?,zwija mi się cała bransoletka z koralików ![]()
![]() |
#955 |
Rozeznanie
|
hm, a w jaki sposób Ci się zwija? bo każdy może mieć coś innego na myśli.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#956 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#957 |
Zakorzenienie
|
Ja bym spróbowała przeciąnać pod żarówką- od umiarkowanego ciepła żyłka lekko się powinna sprostować. Tylko tez nie wolno przesadzać z temperaturą, żeby się nie stopiła. Ale może niech jeszcze któraś z dziewczyn się wypowie, bo też szkoda by było, jakbyś zniszczyła w en sposób.
Być może to wina złego uplecenia i nadmiernego ściągania żyłki w momencie tworzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#958 |
Rozeznanie
|
chyba wiem o co ci chodzi, żyłka nie jest prosta tylko robi się z niej trochę taka spirala i plącze się? to się dzieje wtedy, jak kilka razy przechodzi się przez ciasny koralik i ona się wyciąga wtedy i wygląda jak mocno zlokowany włos -coś okropnego, tylko że mi w jakiejś szerokiej bransie to nie przeszkadza - poza tym że się plącze i robota dłużej trwa, natomiast pewnie może w jakiejś cieńszej być problem.
w zasadzie ja nic z tym nie robię, ale może sposób z żarówką byłby niezły? a jakiej grubości żyłki używasz? bo ja najwięcej takich akcji miałam z 0,25, teraz używam 0,20 i jak na razie crocodile JAXON jest najlepsza - widziałam ją chyba nawet u weraph. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#959 |
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się, że Agacia pisze o już gotowej bransoletce.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#960 |
Zadomowienie
|
Własnie bransoletka mi się zwija, jest cieniutka, ale tez sama zylka wyglada jak loczek. Spróbuje ja naprostowac pod zarowka, możliwe ze jest za cienka albo kiepskiej jakości? Podejrzewam ze sprzedano mi najzwyklejsza zylke wedkarska :/
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:56.