|
|
#3811 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy
Witam ponownie
widziałam że dziewczyny wcześniej juz pytały ale chciałam ponowić pytanie: czy któraś z was mogłaby polecić lekarza, który założy spiralę kobiecie, która nie rodziła z Wrocławia?Dzwoniłam do kilku ale to co mnie spotkało w trakcie rozmowy to po prostu jakiś szok!usłyszałam już że jestem nieodpowiedzialna,powinna m już dawno urodzić dziecko a nie zastanawiać się nad antykoncepcją.W niektórych gabinetach nie chciano udzielić mi takiej informacji czt w ogóle się taki zabieg u nich wykonuje.Dodam że mam 22 lata i nie planuję dzieci w najbliższym czasie jak nie w ogole. Nie wiem co się dzieje w naszym pięknym kraju ale mam już tego dosyć zostałam potraktowana jak jakiś przestępca Dodam jeszcze ze dla mojej pani gin.wypadanie włosów zły nastroj a nawe przypadki raka w rodzinie nie sa powodem do zmiany sposobu antykoncepcji na inną,jak mi powiedziała możemy zmienić tabletki na inne ;(Ludzie co to za lekarz!Pozdrawiam was dziewczyny
Edytowane przez Peachees Czas edycji: 2012-02-15 o 20:56 |
|
|
|
#3812 |
|
Raczkowanie
|
Hej, mam pytanie czy przez to ze mam założoną wkładke miedziana z domieszka złota mogą mi wypadac włosy??? jeśli tak to co moge w takim wypadku zrobic??
Dodam ze mam wkładke od grudnia i czuje sie rewelacyjnie, okres normalny mniej bolesny i w miare regularny. pozdrawiam
|
|
|
|
#3813 |
|
Raczkowanie
|
Katia ja nie widze zwiazku mieszy wkładka a wypadajacymi włosami.Zadzwon do gin ktora Ci ja zakładała i zapytaj.
|
#3814 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
jak na razie musiałam dać sobie spokój. Temat Tabu. Najlepiej zapisać tabletki i zebrać potem profity od firm farmaceutycznych.
|
|
|
|
|
#3815 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
no ja tez za bardzo nie widze związku, ale zapytałam bo juz nie wiem co robic...a tak wogole to troche rozumiem lekarzy, ze nie chca zakładać spirali nieródkom, bo potem zdarzaja sie problemy z niedonoszeniem ciąży i kobieta ma pretensje właśnie do lekarza, ze jej nie powiedział o skutkach ubocznych. Ale z drugiej strony kazdy ma prawo podjąc własne decyzje
|
|
|
|
|
#3816 |
|
Wtajemniczenie
|
Oj, to chyba nie pozostaje wam nic innego jak przyjechać do trójmiasta
|
|
|
|
#3817 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mam nadzieję że starczy mi sił na poszukiwania Fankapsychiatrii u Ciebie rozumiem,że nie było z tym rzadnych problemów?
Edytowane przez Peachees Czas edycji: 2012-02-19 o 19:35 |
|
|
|
|
#3818 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Duzo czytalam na ten temat i rozmawaialam tez z ginekolog. Problemy nie wystepuja z powodu samego faktu posiadania spirali, spirala(oczywiscie umiejetnie zalozona) nie uszkadza przeciez narzadow. Ewentualne problemy moga wynikac z powodu chorob narzadow (np. zapalenia przydatkow). Kobieta noszaca spirale jest bardziej narazona na nie(szczegolnie w miesiacu po zalozeniu, potem ryzyko jest raczej znikome..). Poza tym, samo przebycie choroby nie wyklucza maciezynstwa, jesli choroba jest odpowiednio szybko leczona. Jesli nie jest zmienia sie w forme przewlekla, ktora nie ma uciazliwych objawow. Wowczas ryzyko nieplodnosci jest znaczne.Ciekawostka jest, ze na zachodzie i w USA z rekacji wizazanek na tym watku m.in., lekarze nie maja oporow przed zakladaniem nierodkom.
|
|
#3819 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam. Mam pytanie.... Czy mirena moze wypasc dwie godziny po zalozeniu???
|
#3820 |
|
Przyczajenie
|
mało prawdopodobne zeby wypadła tak wcześnie albo była żle załozona albo nie było warunków do założenia np duża macica z mięśniakami czy polipem w środku w macicy
|
|
|
|
#3821 |
|
Przyczajenie
|
No i cały misterny plan w piz-du!
Dzisiaj mój gin po długich bataliach z moim plamieniem dostrzegł na usg, że moja wkładka jest... do góry nogami! Obłęd! I dlatego od września plamie. Nie wiadomo czy tak została założona czy się przekręciła...:/ Bo od marca kiedy ją mi zakładał inny gin do września było w miarę ok wszystko... Czy którejś z Was się zdarzyło żeby wkładka się przekręciła? No i czy rozsądnie byłoby się pakować znowu we wkładkę czy jakąś inna metodę zastosować? |
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#3822 |
|
Przyczajenie
|
lepiej zapytaj sie jeszcze innego ginekologa ,bo jakoś nie wydaje mi sie zeby to była prawda.
---------- Dopisano o 11:24 ---------- Poprzedni post napisano o 11:20 ---------- jaką wkładke masz założoną ? |
|
|
|
#3823 |
|
Raczkowanie
|
Witam. Mam mirene od 22 lutego. Na początku było ok; teraz tez ale mam krwawienia. Coś jak miesiączka ale słabsza. Nie wiem czy to przez mirenę czy to moja 1 okres po porodzie. zaczęło sie 5 dni temu. Gdyby nie to, to nic by mi nie dolagało.
|
|
|
|
#3824 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: spirala-co i jak
Dziewczyny, poradzcie mi co robić. Miewam od czasu do czasu plamienia śródmiesiączkowe. Byłam u lekarza i dostałam cyklonaminę. Miałam ją brać do czasu ustania plamienia. Wzięłam 4 tab. Teraz jestem po @ i znowu mam leciutkie plamienie. Nie wiem co robić. Obczytałam w necie i nawet przez myśl mi przeszedł rak szyjki macicy. Jestem w kropce, bo tak bardzo chcę mieć tę wkładkę, a tu ciągle jakieś problemy..
|
|
|
|
#3825 |
|
Przyczajenie
|
Hej! dziewczyny!Piszę tu po raz drugi obecnie jestem w 36tygodniu ciąży z założoną spiralką. Cała ciążę martwiłam się o swoje maleństwo na szczęście ciąża przebiega prawidłowo. Odradzam "nie wkładajcie" jej sobie, ja chodziłam na częste kontrole wszystko było ok, nie plamiłam, nie przesunęła się, nie wypadła. Gdy zaszłam w ciąże przeżyłam szok 2 dzieci: 12lat i 8lat, wygodne życie, praca, kredyt do spłacenia itd. Najgorsze, że całe 8 miesięcy nerwów czy z maleństwem będzie dobrze. Teraz już jestem szczęśliwa czekam na poród i trzeciego synka, o spirali zapomniałam, ale nigdy więcej jej nie założę od razu poproszę o tabletki.
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3826 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie ma metody 100% pewnej więc nie strasz, po raz kolejny. |
|
|
|
|
#3827 |
|
Raczkowanie
|
Hej...ja jestem a raczej byłam bardzo zadowolona z wkładki. Regularne okresy, zero skutków ubocznych i wszystko by było dobrze gdyby nie to ze pewnego dnia chciałam sprawdzic czy poczuje te sznurki i poczułam cos ostrego. Okazało sie ze to spirala sie obsunela i w sobote ide na jej usuniecie. lekarz zaproponowal załozenie nowej o troche innym kształcie, i pewnie sie zdecyduje ale moze w nastepnym miesiacu bo nie mam kurde znowu 800 zl.
nie mam do nikogo pretensji, ale powinna byc jakas gwarancja czy cos...spirala miala byc na 5 lat a nie na 3 miesiace
|
|
|
|
#3828 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A partner nic nie czuł?
|
|
|
|
|
#3829 |
|
Raczkowanie
|
Nie wyczul.......to musialo sie stac nagle bo wszystko bylo ok a tu nagle ja cos wyczuwam
![]() Dzis bylam u gina, wyciagnal wkladke i jedank postanowilam zalozyc nowa tylko o innym ksztalcie od innego producenta. tak zadecydowal moj lekarz Pierwsza wkladke mialam zakladana w szpitalu bo strasznie bolalo, ale bylam swiezo po zabiegu. Strasznie sie dzisiaj balam bolu, ale wszystko poszlo gladko i sprawnie wkladka siedzi jak trzeba a ja czuje sie znakomicie![]() Mam nadzieje ze teraz juz bedzie siedziec na miejscu przez nastepne 5 lat
Edytowane przez Katia0005 Czas edycji: 2012-03-24 o 21:26 |
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#3830 |
|
Rozeznanie
|
Hej!
Ja jestem posiadaczka spirali od kilkudziesieciu godzin. Probowalam z tabletkami (dwuskladnikowe, jednoskladnikowe) i zle sie po nich czulam, mialam dretwienia rak i nog, taki rozpierajacy bol wewnatrz, poza tym skoki tetna. Poza tym pale no i na domiar zlego moja mama miala zakrzepice. Przerzucilismy sie z partnerem na prezerwatywy, ale ilez mozna? Ciagle bylo 'za sucho', jakies obtarcia i takie tam historie. Balam sie spirali, nie rodzilam jeszcze dzieci, ale poczytalam , pokonsultowalam ze specjalistami i postanowilam sprobowac. Prezerwatywy zabieraja jednak duza radosc z seksu. Miedzianke 'zamontowano' mi wczoraj popoludniu. Bol byl, owszem, ale najgorsze przyszlo po jej wlozeniu. Nie moglam wysiedziec z bolu!!! Jednak dzisiaj obudzilam sie i zostaly tylko lekkie skurcze. Poza tym mam strasznie wzdety brzuch, czy to normalne, co myslicie? Odwazylam sie pomacac sznureczki, hm troche dziwna swiadomosc ze mam cos metalowego w srodku :P Po jakim czasie od wlozenia spirali zaczelyscie uprawiac seks?
|
#3831 |
|
Raczkowanie
|
jak tylko skończył mi się okres
Mnie założenie nie bolało, było tylko trochę nieprzyjemnie. Potem sama wróciłam samochodem do domu. Jestem po dwóch cc, więc w sumie też nie rodziłam
|
|
|
|
#3832 |
|
Zadomowienie
|
Mam spiralkę od 19.06. Zakładanie nie bolało, potem tylko jeden dzień pobolewało podbrzusze. 23.06 dostałam okres - nie był bardzie obfity ani bolesny, ale.... no właśnie, ale: trwa do dzisiaj i jakoś nie widzę, żeby się miało ku końcowi...
Wiem, że przy wkładce okres może się przedłużać, ale w którym momencie powinnam zacząć się niepokoić? Najgorzej, że wyjeżdżam niedługo na urlop. A to już 9 dni trwa Dodam, że żadnych bóli nie mam.
|
#3833 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Zaproponował 3 rodzaje: zwykłą miedzianą za około 350 zł, miedzianą z domieszką srebra/złota za około 450 - 500zł oraz Mirenę za 1000.Podawał łączne koszty ze znieczuleniem. Przyznał, że na tej natańszej widział kilka ciąż i ani jednej na dwóch kolejnych. Zastanawiam się teraz, czy to prawda, czy metoda na wyłudzanie kasy.A znacie jakieś firmy tych środkowych żebym mogła sobie wpisać w wyszukiwarkę? W samym wątku nazywacie je po prostu miedziankami ze srebrem, a wtedy ciężko jest szukać opinii. No i zastanawiam się, czy koszty podane przez lekarza nie są za wysokie? (pisałyście coś o szpitalach i refundacji). Cytat:
A co wypadku, o którym tu pisałyście, że spirali nie przyjął organizm i miałyście zakładaną inną (innej firmy)? Wtedy płaciłyście kolejną kasę, bo rozumiem, że po 3 miesiącach już tak? |
||
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3834 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
W jakim celu znieczulenie? Zakladanie trwa kilka sekund(pisze o samym "zamontowaniu" spirali). Mnie zabolala troche, po nie bolalo w ogole, no ale moze byc roznie. mukaa a ile trwa u Ciebie normalnie okres? U mnie trwal 3 dni przed spirala, teraz po unormowaniu trwa 4. Ale pierwszy okres po zalozeniu byl dla mnie masakra, myslalam ze sie wykrwawie Trwal 5 dni i byl bardzo obfity, potem juz sie unormowalo na szczescie.Po wakacjach pojde na wizyte kontrolna z USG, na razie nie mam zadnych skutkow ubocznych(oprocz troche bardziej obfitych okresow). Nie mialam do tej pory zadnych zapalen czy nawet grzybicy(co przed i po taletkach zdarzalo sie).
Edytowane przez curry Czas edycji: 2012-07-02 o 18:01 |
|
|
|
|
#3835 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() poszukaj w aptekach internetowych jak kształtuja się ceny od 80 zł za miedziankę po 700 za mirenę. co znaczy ze znieczuleniem ? miejscowym? ogólnym czy jak ? Zakladanie jest refundowane ale lekarze nie chcą tego robić na nfz bo mogą zarobić na prywatnych wizytach a kobieta chce być zabezpieczona więc płaci, do tego dochodzi strach, że na nfz coś żle założy a prywatnie lepiej. I tak się biznes kręci. U mnie czas miedzianki juz minął i zastanawiam się co dalej ? czy walczyć z moim od 13 lat lekarzem ?czy iśc do innego i zapłacić ? od 300 (spirala i tabletka przeciwbolowa) do 500 zł -u mojego lekarza ! |
|
|
|
|
#3836 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No teraz w końcu mi się kończy - po 10 dniach!!!!!!!! Mam nadzieję, że taki dlugi tylko dlatego że pierwszy (nie był ani bolesny, a ni bardziej obfity niż zwykle), a kolejne już nie będą tyle trwały.. Nie wyobrażam sobie mieć okres przez 1/3 miesiąca przez najbliższe 5 lat
|
|
#3837 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3838 |
|
Zadomowienie
|
dzięki, trochę mnie uspokoiłaś - mam andzieję że u mnie też sie unormuje z kolejnym okresem..
|
#3839 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A ten Twój nie chce założyć? Czy chodzi o to, że za drogo ma? Edytowane przez lucy007 Czas edycji: 2012-07-03 o 12:19 |
||||
|
|
|
#3840 |
|
Zakorzenienie
|
wrzuć hsło :"wkladka,spirala" w apteki i wyskoczy ci kilka modeli, jest ich więcej ale apteki rzadko mają na magazynie wszystkie dostępne, niesiesz receptę i apteki mogą sprowadzić zapisany model.
Chce, oni mi zakładał pierwszą wkładkę na nfz bo go przycisnęłam i wspomniałam o nfz. Obecnie znowu sie wykręca i sugeruje zakładanie w jego prywatnym gabinecie za 500 zł ![]() Byłam jeszcze u dwóch innych ginów i jeden zakłada za 400 zł i kolejny za 350. Mam iść z tym do nfz czy telewizji ? Ilość kobiet, którym sie proponuje spirale jest minimalna więc i nacisk na lekarzy jest mniejszy i tak zarabiają w prywatnych gabinetach. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:48.

widziałam że dziewczyny wcześniej juz pytały ale chciałam ponowić pytanie: czy któraś z was mogłaby polecić lekarza, który założy spiralę kobiecie, która nie rodziła z Wrocławia?Dzwoniłam do kilku ale to co mnie spotkało w trakcie rozmowy to po prostu jakiś szok!usłyszałam już że jestem nieodpowiedzialna,powinna m już dawno urodzić dziecko a nie zastanawiać się nad antykoncepcją.W niektórych gabinetach nie chciano udzielić mi takiej informacji czt w ogóle się taki zabieg u nich wykonuje.Dodam że mam 22 lata i nie planuję dzieci w najbliższym czasie jak nie w ogole. Nie wiem co się dzieje w naszym pięknym kraju ale mam już tego dosyć
zostałam potraktowana jak jakiś przestępca 

Katia ja nie widze zwiazku mieszy wkładka a wypadajacymi włosami.

jak na razie musiałam dać sobie spokój. Temat Tabu. Najlepiej zapisać tabletki i zebrać potem profity od firm farmaceutycznych.

Mnie założenie nie bolało, było tylko trochę nieprzyjemnie. Potem sama wróciłam samochodem do domu. Jestem po dwóch cc, więc w sumie też nie rodziłam
Dodam, że żadnych bóli nie mam.