|
|
#1441 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XVI
Kolajcę jadam z mamą zawsze a ona chce trochę schudnąc, więc dlatego taka. A rogaliki z Twojego bloga przepyszne.[/QUOTE] ja do teraz jem raczej redukcyjne kolacje ![]() cieszę się,że rogaliki smakowały
|
#1442 |
|
Zakorzenienie
|
Moje dzisiejsze U :
Ś: owsianka z trzech łyżek jak zawsze z połową banana, wiórki kokosowe, 2 kostki czeko koksowej, mandarynka, małe jabłuszko. 2 Ś: 3 pankejki cynamonowe z dżemem brzoskwiniowym i łyżką serka homo O: zjem zupę botwinkę z furą warzyw K: sałatka z pomidorów i cebuli, jajko na twardo. |
|
|
|
#1443 |
|
Zadomowienie
|
To mój pierwszy jadłospis, taki najbardziej typowy i zbliżony do moich możliwości - dużo bym w nim zmieniła, pracuję nad tym i bardzo proszę o ocenę
![]() P ś: duża owsianka z otrębami na wodzie, z 2 łyżeczkami cukru, cynamonem + serek homogenizowany śmietankowy IIś: miska płatków kukurydzianych cornflakes na mleku 2% + jabłko o: miska zupy jarzynowej + spaghtetti z sosem pomidorowym p: 10 (mogę więcej? k: 4 kanapki z polędwicą, żółtym serem, ogórkiem i keczupem
|
|
#1444 |
|
Raczkowanie
|
R
śniadanie: owsianka z otrębami, słonecznikiem, sokiem malinowym i płatkami kukurydzianymi na mleku 1.5% 2 śniadanie: snikers ;/ obiad: filet rybny na oliwie z oliwek, duża micha surówki z marchwii i jabłka podwieczorek: mandarynka/ki ![]() kolacja: chleb miodowy z twarogiem z papryką, cebulą i oliwkami Póki co jestem po 2 śniadaniu, zmienić coś w rozpisce na dziś? |
|
|
|
#1445 |
|
Zakorzenienie
|
dziękuję
|
|
#1446 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:43 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 13:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:43 ---------- Cytat:
tak to nawet ok, nie ma dokladnych ilosci wszystkiego, wiec sama musisz uznac czy tyjesz na tym---------- Dopisano o 13:48 ---------- Poprzedni post napisano o 13:44 ---------- moje R (dzis wyjatkowo wczesnie wiem co i jak): I. jajecznica z 2 jajek, kilka migdalow podjedzonych w trakcie przygotowywania jedzenia na pozniej, zielona herbata z sokiem (10 ml, ale nie moglam sobie odpuscic ;d), warzywa mrozone (jakies mlode ziemniaki, brokuły, fasola, kalafior) z oliwą II. piers z kurczaka w ciescie z lyzki mąki kukurydzianej i wody (ta łyżka to na 300 g piersi), z papryką, marchewką, oliwą, ryzem brazowym i sosem slodko-kwasnym (sztucznym niestety ;d), troszke migdalow HIIT III. powtorka z II, doloze owoc IV. losos wędzony z lyzeczka majonezu V. serek homo nat/serek wiejski z orzechami IV i V mogą się zamienic miejscami, dodatkowo wypije pewnie lampke albo i dwie wina w okolicach wieczornych, sprobuje nic nie podjesc, choc ide na impreze
|
|
#1447 |
|
Zakorzenienie
|
R
Ś - 2 tosty z chleba żytniego z serkiem homo naturalnym, pomidorem, ogorkiem, cebula, pół grapefruita O - gulasz z indyka z kasza gryczana, seler sałatkowy P - jogurt nat 0% + garsc orzechow i bakalii K - tuńczyk wsw, kromka chleba zytniego, pomidor, ogorek, cebula Nie było drugiego sniadania bo wstalam o 11, do tego 35 minut aerobow przed podwieczorkiem.
|
#1448 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1449 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1450 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jest powiedziane, że, załóżmy "nie więcej jak 250 g nabiału dziennie". To 100 g mleka liczy się tak samo jak 100 g twarogu? No bo, na logikę, na 100 g twarogu poszło dużo więcej mleka niż 100 g.
|
|
#1451 |
|
Raczkowanie
|
hej ocenicie moje P?
![]() ŚNIADANIE; 2 kromki kwadratowe grahama z serem białym źe szczypiorkiem plastrami poledwicy ogorek kiszony pomidor cebula kawa inka z lyzeczka miodu i na poł z mlekiem. 2 SNIADANIE; marchewka jabłko kawałek placka z masa brzoskwiniami OBIAD; talerz krupniku na drugie 2 galki ziemniakow filet gotowany buraczki szkl wody POD; koktajl czyli jog nat 180 g zmiksowany z 2 mandarynkami kiwi i pol gruszki orzechy włoskie duzo bo je kocham xd KOL kanapki jak na sniadanie tylko z masłem serem zoltym szynka drobiowa warzywa herbata z lyzeczka miodu i jak? mam pytanie ile mozna jesc orzechow bo ja jem duze il bo jestem od nich uzalezniona?;D
|
|
|
|
#1452 |
|
Raczkowanie
|
lekkie R
I. bułka wieloziarnista, z szynką, pomidorem, serek wiejski, kawa z mlekiem 1h fitnessu na stepie, 15min bieznia II. grahamka, pierś z kurczaka z warzywami 2 mandarynki III. miseczka sałatki z tunczykiem, jajkiem, ryżem, kukurydzą i ketchupem IV. serek wiejski z dużą garścią nerkowców. herbaty Ocenicie? |
|
|
|
#1453 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:43 ---------- Poprzedni post napisano o 16:41 ---------- Cytat:
|
|
#1454 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ty nadal na P? |
|
|
|
|
#1455 |
|
Zakorzenienie
|
RRRRRRR
Już ostatnie kilogramy ![]() Śniadanie: 4 łyżki płatków owsianych, wieśniak, starte jabłko+ obowiązkowa kawa z mlekiem II śniadanie: garść orzechów brazylijskich Obiad: pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem i suszonymi pomidorami; brokuły gotowane na parze Trening (10 minut rozgrzewki na orbim, później ok. 40 minut siłowego- dziś dałam sobie w palnik i zwiększyłam obciążenie i ilość powtórzeń w seriach- a na końcu 45 minut bieżni) Podwieczorek: 2 wafle ryżowe; każdy z łychą czubatą tuńczyka wsw, ogórkiem i kiełkami Na kolację planuję 4 babeczki szpinakowe, które zostały mi z wczoraj (jajca, szpinak z czosnkiem, papryka,trochę startego żółtego sera light i mnóstwo przypraw). Nie obrażę się, jeżeli ktoś spojrzy fachowym okiem i oceni
|
#1456 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
w nadmiarze szkodzą, ale dla każdego ten 'nadmiar' to inna ilość.
|
|
#1457 |
|
Raczkowanie
|
wstawiam U do ocenki
Śmiadanie:kromka razowca z masłem,serem zółtym,pączek z dżemem,kawa z mlekiem 2Śniadanie:kawałek placka,szklanka maślanki z miodem Obiad:2 pieczone filety pstrąga,łyżka ziemniaków Podwieczore:batoj jeżyk,herbatniki garść muesli Kolacja:pewnie kanapki z serem,i pomidorem w ciągu dnia herbatniki holenderski i czekolada(ucze sie cały dzień) I jak to wygląda????
|
|
|
|
#1458 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moim zdaniem za mało jak na P. Jak dla mnie to U
|
|
#1459 |
|
Rozeznanie
|
Hej
proszę nie krytykujcie mnie od razu za to , .że wchodzę na wizaż. potrzebuję waszej rady , czy nie jem za mało i zapewniam was że wizaż nie jest całym moim światem , a nawet nie jego 2%....niestety nie stać mnie na dietetyka.oczywiście U ![]() - micha różnych płatków ( owsiane, kukurydziane, Fitness) z mlekiem, kubkiem cappucino i jabłkiem - bułka pełnoziarnista z przeróżnym obkładem ( pokroiłam na malutkie kawałeczki i każdy z czym innym np. dżem, sery, serki, szynki itd), jabłko, marchewka - talerz gęstej zupy krupnik ( z mięskiem była , więc treściwa), parówka z ketchupem i kromka razowca z pl. szynki gotowanej i pomidorem Deser : jabłko, 2 herbatniki - cukierek kokosowo-czekoladowy, kostka ptasiego mleczka - serek wiejski 150g z 2 pl polędwicy i 2 pl. jakiejś innej wędliny, , 2 kromki razowca z masłem, kubek słodzonego kakao, jabłko może być, czy może czegoś za mało? wiem, wiem że na obiad powinno wpaść jakaś np. kasza z surówką
Edytowane przez nikol12 Czas edycji: 2012-02-18 o 19:06 |
|
|
|
#1460 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale myślę, że mimo wszystko liczy się tak samo- jednego dnia zjesz bowiem jogurt i mleko, innego twaróg i trochę maślanki, innym razem znowu naturalny serek homo i kefir- i będzie. Ja w każdym bądź razie staram się nie jeść/ pić więcej niż 300ml nabiału dziennie (a czasami jest trudnooo- po mamie odziedziczyłam wielką miłość do niego- uwielbiamy go w każdej postaci. Mogłabym do każdego posiłku dodać kubek mleka lub koktajl na maślance ). Czytałam gdzieś, że prawidłowa jego dawka to (objętościowo) 2 kubki, czyli właśnie koło 300g. Z resztą nadmiar białka jest równie niekorzystne jak niedobór. Ale znawcą żadnym nie jestem, więc nie bierzcie tego jako pewnik. (może napiszmy do p. Izy z ilewazy :p)
|
|
|
#1461 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale w dwóch kubkach jest 500-600 ml, a nie 300 ![]() ja kefiru, maślanki i w ogóle żadnych płynnych nabiałów nie pijam, oprócz mleka, które dodaję do naleśników, kawy itd. i tak sobie wczoraj z ciekawości policzyłam, ile było nabiału w moich naleśnikach i wyszło, że 250-300g... to mnie to trochę zdziwiło (niezbyt pozytywnie )ale z trzeciej strony białko a nabiał to dwie zupełnie inne sprawy i co z tego, że w twarogu jest go więcej niż w mleku, skoro żeby wyprodukować 100 g twarogu zużyto jakieś pół litra mleka (no, może w fabrykach przemysłowych mniej; mi w domu wychodzi 200-250g z litra), bo serwatka chyba jest mało-nabiałowym produktem? właśnie, bo serwatki i mleka nie można liczyć jako 'takiego samego', jeśli chodzi o gramaturę, nabiału. no to twarogu też chyba nie?.. ale mnie wzięło na chemiczne rozkminy ![]() EDIT: co do p. Izabeli, to się zgadzam to która pisze? a ja zapytam mojej chemiczki i biologiczki w poniedziałek (ta druga interesuje się zdrowym żywieniem, więc już w ogóle ^^) EDIT 2: dobra, ja napisałam. ; )
![]() `I like living on the edge and seeing what's on the other side! Steven Tyler Edytowane przez morphine88 Czas edycji: 2012-02-18 o 22:04 |
|
|
|
|
#1462 |
|
Raczkowanie
|
eh jeszcze na p niestety;/ ale bd tu cześciej pisać mam nadzieje źe to mi pomoże
|
|
|
|
#1463 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#1464 |
|
Rozeznanie
|
wytłumacz mi proszę co to jest domowy hot-dog? kupioną parówkę zapakowałaś w kupioną bułę - to, że napisałaś obok domowy nie czyni go bardziej wartościowym od tego z budki
|
#1465 |
|
Raczkowanie
|
Jadłospis, podejście drugie:
R ŚnI: owsianka na wodzie, z średniej grubości plastrem chudego twarogu, kawałkiem papryki, mieszaniną kiełków i szczypta soli ŚnII: 100g chudego twarogu zalane organicznym jogurtem, cały pomidor i kiełki, trochę orzechów włoskich O: Warzywa z patelni: cukinia, brokuł, papryka, zasmażane na oleju z pestek winogron, na tej samej patelni obsmażony kurak P: Serek homogenizowany z wkrojoną kiełbachą krakowską (ok 50g), kiełki, kawałek papryki K: ugotowane jajo, 100g chudego twarogu, pieczarki marynowane i papryka marynowana. Do picia Pu-Erh, zioła mnicha na odchudzanie, 1,5l wody. Jakoś w międzyczasie przekąska: jedna mandarynka. Mam jeszcze pytanie. Nie chcę całkowicie rezygnować z chleba, czy odpowiedni będzie tzw. chleb Dukana? Składa się z otrąb żytnich i pszennych, serka homo naturalnego, jajka, proszku do pieczenia, wybranych aromatów i ziół. Bardzo proszę o ocenę, gdyż ostatnio wypadłam słabo, staram się poprawić.
|
#1466 |
|
Zakorzenienie
|
R/U
Ś - duża micha owsianki na mleku (platki zytnie, otreby owsiane, mieszanka platkow owsianych zwyklych i pieczonych, orzechy, bakalie) 35 minut cwiczen banan O- micha rosolu ugotowanego na jednym udku z kurczaka z makaronem pelnoziarnistym O częsc druga - udko z kurczaka, ryz brazowy fasolka zielona P - 2 kromki pieczywa chrupkiego z twarogiem, odrobinka dzemu K - jajecznica z 3 jaj z cebula i pomidorami (smazona bez tluszczu), kromka pieczywa zytniego
|
#1467 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a poza tym... jedz razowy! tylko taki prawdziwy, z maka razowa w skladzie bo węgli tu troszkę brakuje, np ryżu brązowego też
|
|
#1468 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dużo nabiału, bo chciałam jeść więcej białka niż węgli. W sumie po podliczeniu wyszło mi jakieś 126g białka w ciagu całego dnia, czyli po przeliczeniu 2g każdy kilogram ciała to w miarę ok.
|
|
#1469 |
|
Zakorzenienie
|
Moje U:
Ś: owsianka zwykła na mleczku z łyżką miodu, kawa z mlekiem po: kawałek sernika na zimno, śliwka żółta O: pstrąg grillowany, sałatka z czerwonej kapusty, marchewki i jabłka, z majonezem P: garsc orzechów z serkiem homo, jabłko K: kromka razowca z pasztetem i pomidorem |
|
|
|
#1470 |
|
Zadomowienie
|
Witam, poproszę o ocenę mojej R'ki
![]() Przed śniadaniem szklanka wody z cytryną. Ś: Owsianka (4 łyżki płatków, 2 łyżki siemienia, 2 łyżki otrębów) na widzie wymięszana z jogurtem naturalnym(nie miałam nic innego), połową startego jabłka, żurawiną i cynamonem, kubeł zielonej herbaty O: Gotowana pierś z kurczaka, fasolka szparagowa P: twarożek półtłusty na słodko ze zmiksowanymi truskawkami(niestety są z cukrem, tylko takie mrożone mam...) 40 minut hh, ćwiczenia "dywanowe" K: pierś z kurczaka, może dorzucę jakieś warzywko .IIŚ nie ma ze względu na to, że obiad był wcześnie. Ś - 8.30, O: 12, P: 15-16, K: 19 W międzyczasie dużo czerwonej herbaty, wody i zielonej herbaty. Jak to wygląda? |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:01.

jest powiedziane, że, załóżmy "nie więcej jak 250 g nabiału dziennie". To 100 g mleka liczy się tak samo jak 100 g twarogu? No bo, na logikę, na 100 g twarogu poszło dużo więcej mleka niż 100 g. 

). Czytałam gdzieś, że prawidłowa jego dawka to (objętościowo) 2 kubki, czyli właśnie koło 300g. Z resztą nadmiar białka jest równie niekorzystne jak niedobór.