|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł V cz. naszego wątku? | |||
| Nogi mocno zaciskamy, pierwsze porody jeszcze przed nami. |
|
0 | 0% |
| Na nasze maleństwa czekamy, póki co nogi zaciskamy. |
|
0 | 0% |
| Jeszcze z brzuszkami pobiegamy, do porodów trochę czasu mamy. |
|
0 | 0% |
| Pobiegamy jeszcze z brzuszkami, zanim przywitamy się z maluszkami. |
|
2 | 3,39% |
| Wyprawkę powoli kompletujemy, w maju-czerwcu powijemy. |
|
2 | 3,39% |
| Najpóźniej za 3 miesiące powitamy nasze brzdące. |
|
4 | 6,78% |
| Brzuszki mocno podskakują, maluszki na świat się już szykują. |
|
22 | 37,29% |
| Koniec już zimowych chłodów, coraz bliżej do porodów. |
|
15 | 25,42% |
| Już zimy końcówka, teraz czeka porodówka. |
|
6 | 10,17% |
| Wiosna juz za pasem, niedługo pierwsze spotkanie z bobasem. |
|
8 | 13,56% |
| Głosujący: 59. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1801 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c
Cytat:
![]() Cytat:
Po oglądnięciu paru filmików na youtube też mi się wydaje, że to nie jest jakaś wielka filozofia te codzienne czynności
|
||
|
|
|
#1802 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c
Clauudik - bardzo Ci dziękuję za miłe słowa
Wiesz, niestety są ludzie, do których nic logicznego po prostu nie trafia i czasem po prostu masz albo do wyboru cierpieć albo wybuchnąć, postawić się i być pewną, że będzie kłótnia, po której miesiącami się nie będziecie do siebie odzywać. Mnie jest bardzo trudno stosowac to drugie rozwiązanie, bo ja taka raczej ugodowa jestem, ale naprawdę, no czasem naprawdę nie ma wyjścia bo jeżeli ktoś Twoją uprzejmość i takt traktuje jak słabość to wtedy niestety musisz pokazać kto rządzi, bo inaczej będzie źle... i niestety tak jak ta druga strona truje jedno i to samo, że np. masz wyjść na spacer z dzieckiem za miesiąc, to Ty musisz metodą zdartej płyty powiedzieć stanowczo, że to są przestarzałe zalecenia, a wg najnowszych należy wychodzić wcześniej i że właśnie Wasza pediatra jeszcze ostatnio mówiła, żeby tyle nie czekać, bo to dawno nieaktualne w świetle najnowszych badań. Wtedy ciężko jest odpowiedzieć na taki argument, bo jakie ona ma prawo stawiac się na równi z autorytetem medycznym? Dlatego ja np. właśnie zawsze podkreślałam, jakie to my mamy pediatry, że konferencje, specjalizacje itp. własnie po to, żeby nie było głupich dyskusji.
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-02-19 o 16:20 |
|
|
|
#1803 |
|
Zakorzenienie
|
Hej... Wreszcie w domciu!
![]() Zmęczona jestem okropnie, ogólnie jakaś zniechęcona... Ciężki weekend. Muszę psychicznie dojść do siebie, rozkręcić się jakoś...
|
|
|
|
#1804 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#1805 |
|
Konto usunięte
|
SzmaragdowyKotku, pewnie masz rację z tą opieką nad dzieckiem, ale mnie w życiu żaden egzamin na studiach ani nigdzie indziej tak nie przerażał, jak wizja małego krzyczącego dzidziusia, któremu nie wiem jak pomóc.. Liczę jednak, że będzie dobrze, nie panikuję
|
|
|
|
#1806 |
|
Zakorzenienie
|
Nawiązując do opieki nad dziećmi... Pomagałam dziś wkładać majteczki.. Czterolatce... Bułka z masłem/pan pikuś...
|
|
|
|
#1807 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
widzę że nie jestem sama
Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... |
|
|
|
|
#1808 |
|
Zakorzenienie
|
z 10
matki boskiej pieniężnej jak to mój tata mawia
|
#1809 | |
|
Wtajemniczenie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32408517]SzmaragdowyKotku, pewnie masz rację z tą opieką nad dzieckiem, ale mnie w życiu żaden egzamin na studiach ani nigdzie indziej tak nie przerażał, jak wizja małego krzyczącego dzidziusia, któremu nie wiem jak pomóc.. Liczę jednak, że będzie dobrze, nie panikuję
[/QUOTE]Pewnie, że będzie dobrze zasada jest prosta u małych dzieci - sprawdzamy po kolei - głodne? spragnione? - pierś albo butla z wodą - zje/wypije to ok; kupa?- sprawdzamy pieluchę; gorąco? zimno? - dotykamy karku; niewygodnie? - sprawdzamy czy coś nie uwiera, zmęczone? - jak dawno nie spało, nudzi się? - przytulamy, wspólna zabawa; za dużo bodźców? - redukujemy; jak coś nie w porządku, boli - dzwonimy po lekarza; czuje się samotne, ma ochotę się przytulić - przytulamy . I generalnie zawsze jak nie wiemy co zrobić, to przytulamy![]() ---------- Dopisano o 16:55 ---------- Poprzedni post napisano o 16:53 ---------- Cytat:
Pewnie, ze nie trochę praktyki i jesteśmy mistrzami tylko nie ma co panikować. Ja podzielę się może tylko takim spostrzeżeniem, o czym trzeba pamiętać w kąpieli, a na co my nie zwróciliśmy uwagi na początku, to że dziecko leży w wanience takie skulone strasznie i trzeba mu umyć nie tylko te wszytskie fałdki zwłaszcza za uszami, na szyjce itd bo tam się gromadzi mleko, jak ulewa, ale że trzeba też dokładnie umyć paszki mydełkiem, bo tam się zbiera wydzielina i potem to bardzo podrażnia skórę. Właśnie pediatra mnie na to uczuliła, mówi, że wszystkie dzieci leżą w pierwszych kąpielach takie skulone, rodzice boją się myć te paszki, bo dziecku trzeba rozprostować rączkę i tylko ochlapują wodą tak po wierzchu, a faktycznie, jak go oglądała przy badaniu to było tam troszkę wydzieliny i żeby nie podrażniała, kazała ją dokładnie zmyć
|
|
#1810 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
w Twoich ustach to brzmi tak prosto pewnie za jakiś czas my też będziemy tak mówić... aaa..."to po prostu bierzesz, podrzucasz, trzymaszz, zawijasz...." jak zorro
|
|||
|
|
|
#1811 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... |
|
|
|
|
#1812 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No no, podrzucać dzieckiem nie wolno nie słyszałaś o syndromie dziecka wstrząsanego? należy przestrzec zwłaszcza tatusia, bo wielu myśli, że to wymysły nadopiekuńczych matek, bo przeciez 6-miesięcznemu maluchowi bardzo się podoba podrzucanie pod sufit... a poza tym wszystko się zgadza naprawdę kilka dni praktyki i sama będziesz po prostu brała, trzymała i zawijała jak zorro
|
|
#1813 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cieszę się, że ciacho smakowało, bo ja je uwielbiam za to, że mogę go jeść bardzo dużo i mnie po nim nie mdliZ tym kopaniem to ja mam tak samo, wczoraj wieczorem wypychał mnie nóżką, a ja go "gilgotałam", a jak zabawę skończyłam to mnie zaczęło w środku łaskotać, bo się układał do snu. Ale to cudowne uczucie Dziewczyny, które pieką same chleb: jakich urządzeń używacie i na co zwracać uwagę przy zakupie takiego urządzenia? Mama chce kupić, a że mam tu specjalistki to proszę o radę
|
|
|
|
|
#1814 | |
|
Wtajemniczenie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32408517]SzmaragdowyKotku, pewnie masz rację z tą opieką nad dzieckiem, ale mnie w życiu żaden egzamin na studiach ani nigdzie indziej tak nie przerażał, jak wizja małego krzyczącego dzidziusia[/QUOTE]
Mnie bardziej niż poród, dziecko i wszystkie razem wzięte egzaminy na studiach przerażało prawo jazdy ale zdawałam w 8 miesiącu ciąży, więc nie wolno mi było się denerwować i pewnie dlatego zdałam![]() ---------- Dopisano o 17:17 ---------- Poprzedni post napisano o 17:15 ---------- Cytat:
O, ja też chętnie posłucham jak się będziemy przeprowadzać, też myślę, żeby kupić
|
|
#1815 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ooo nie nie chodziło mi o podrzucanie dziecka - czytałam czytałam, byłam przerażona potem że tak wiele ludzi nie zdaje sobie sprawy co się w tej małej główce robi potem - miałam na myśli podrzucić puder z jednej ręki, w drugiej przerzucając pieluszkę - będziemy normalnie jak ośmiornice - nic nam nie bedzie strasznie i wszyskto zdążymy złapać
|
|
|
|
|
#1816 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wiem, że wiesz, żartowałam nie miałam pojęcia przed dzieckiem, że człowiek potrzebuje aż tylu rąk i tak wiele rzeczy potrafi zrobić naraz
|
|
#1817 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Magiczny dzień.Dzień szaleństwa ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#1818 | ||
|
Zakorzenienie
|
no niestety... W naszym przypadku kawały o teściowych się sprawdzają
![]() Cytat:
Ja przede wszystkim ograniczam do minimum kontakt z nią i moi rodzice już wiedzą, że to oni będą mieli największy kontakt z Antosiem, nie ona i jej mąż. Może to trochę chamskie z mojej strony, ale jej kontakt będzie baaaardzo ograniczony (to jej pierwszy wnuk i na kolejne się na razie nie zanosi). Zapracowała sobie na to. A jej rady mam głęboko w d*pie. ---------- Dopisano o 17:47 ---------- Poprzedni post napisano o 17:45 ---------- Cytat:
Oczywiście mój model jest już bardzo stary, ale jestem z niego baaardzo zadowolona i szczerze polecam. Poza tym wolę maszyny, które mają dwa mieszadła i chleb rośnie wzdłuż, a nie tak jak w przypadku jednego do góry. Polecam
|
|
#1819 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja zdawałam 2 razy, ale równie dobrze mogłam zdawać 8 albo 30 , Tam niestety nie ma reguły: umiesz=zdasz, nie umiesz=nie zdasz. Ciekawe czy to się w Polsce kiedykolwiek zmieni... Straszne to było... Brrrr!
|
#1820 |
|
Zakorzenienie
|
o ja mam cos takiego, tylko starszy model :
http://www.moulinex.pl/Products/brea...xl_ow5020.aspx
|
#1821 |
|
Zakorzenienie
|
Widziałam dziś babeczkę z xa w sklepie. Z gondolą. W tym roku pewnie kupiony bo dzieciątko maluteńkie w środku... Jesteśmy z mężem coraz bardziej "za"... Kosmiczny ten wózio!
|
|
|
|
#1822 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zdawałam w ośrodku gdzie jest najmniejsza zdawalnośc a osrodek mega wypasiony,wyremontowany i w ogóle.A za co za kase zdających.Tak uważam.
|
|
|
|
|
#1823 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
brawo = ja zawsze chciałam móc tak zrobić - tylko z własną Mamą która jest dla mnie despotyczna i myśli że jestem służbą a nie córką. Zawsze podziwiałam ludzi którzy mieli siłę by się przeciwstawić...ja co prawda jestem stara ale dopiero stawiam pierwsze kroki w tym temacie - a dzięki wsparciu jakie mam teraz nic już chyba nie jeste mim straszne, tylko czasami mi jest bardzo smutno, bo przez całe życie próbowałam ją zadowolić... nigdy nie byłam wystarczająco dobra - no cóż czas zatem mieć własną rodzinę
|
|
|
|
|
#1824 |
|
Wtajemniczenie
|
Kism widzę Cie melduj co u Ciebie!
---------- Dopisano o 18:04 ---------- Poprzedni post napisano o 18:03 ---------- Oooooooo już jej nie ma
|
|
|
|
#1825 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1826 |
|
Zakorzenienie
|
Pewnie zmęczona...
|
|
|
|
#1827 |
|
Wtajemniczenie
|
Aktywna już dłuższy czas więc może coś do nas napisze
|
|
|
|
#1828 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No pewnie, w końcu z własnej kieszeni na ten ośrodek nie wykładali a na mieście najłatwiej oblać kursanta - jak uprzejmie chciałam przepuścić inny samochód to krzyczał mi, dlaczego pani nie jedzie, a jak jechałam normalnie - to krzyczał, dlaczego jadę i nie patrzę... dodam, że jak się jedzie 30-40 km/h to chyba nie da się "nie patrzeć" zresztą skąd on wiedział, czy ja patrzę, czy nie, w ośrodku wzroku w mózgu mi nie siedział. Jak się psa chce uderzyć, kij się zawsze znajdzie. To uczenie się dzielnicy i uliczek na pamięć, żeby nie zrobić jakiegoś błędu...Do tej pory jak tamtędy przejeżdżam, to źle mi się kojarzy ta dzielnica Porąbane dziadki. Zdać zdałam, a jeździć i tak się nauczyłam potem
|
|
#1829 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1830 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A powiem Ci, że mój charakter jest bardzo trudny ... Często przez takie podejście nie jest mi łatwo w życiu ... A Ty się nic nie martw Nasze rodziny będą idealne
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:56.

jak mąż odebrał nas z synkiem ze szpitala, to pierwsze co zrobiliśmy, to go wykąpaliśmy, żeby spłukać z niego ten szpital. Wchodzimy do domu, ja mówię - to kąpiemy dziecko. Mąż mówi - ale ja nie umiem. A ja mu na to - Ja też nie
. Roześmialiśmy się oboje i wykąpaliśmy małego razem na 4 ręce bez żadnego problemu i nikogo do tego nie potrzebowaliśmy, dziecka nie utopiliśmy

widzę że nie jestem sama

Cieszę się, że ciacho smakowało, bo ja je uwielbiam za to, że mogę go jeść bardzo dużo i mnie po nim nie mdli
. Nie ma siły tylko pisać 

Zdawałam w ośrodku gdzie jest najmniejsza zdawalnośc a osrodek mega wypasiony,wyremontowany i w ogóle.A za co za kase zdających.Tak uważam.
brawo = ja zawsze chciałam móc tak zrobić - tylko z własną Mamą która jest dla mnie despotyczna i myśli że jestem służbą a nie córką. Zawsze podziwiałam ludzi którzy mieli siłę by się przeciwstawić...ja co prawda jestem stara