|
|||||||
| Notka |
|
| Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2971 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Razem schudniemy 20 kg! Zapraszam!
Cytat:
Pamiętaj o makaronie, chlebie, ryżu - ciemne. Kup coś z NNKT - orzechy, migdały, oliwa, masło, mak (też trochę ma) i jedz codziennie, ale z umiarem. Wystarczy jak zjesz 1-2 porcje owoców dziennie. Warzyw jak najwięcej - jedz gotowane i surowe. Co do bialka - tylko nie przesadź. Jedz chude mięso, twarogi chude, pij kefiry 0%, jogurty nat., trochę mleka, serki homo. Nie chce mi się spać!
|
|
#2972 |
|
Raczkowanie
|
Sylwi - witaj
![]() Ja w przelocie.. mam dzisiaj urwanie głowy - tabelkę wrzucę jutro - póki co uaktualniłam wagi ![]() Ja niestety odpadam - w środę @ i czuję się jak balon.. W weekend średnio dietowo.. dzisiaj wstałam o 5 i wracam do tego bo to mnie budziło rano i nadawało mobilizację do diety ![]() Póki co ogarniam pracę i focha szefa..
|
#2973 |
|
Rozeznanie
|
Bottega-nie przejmuj się tak tym tańcem, na pewno będzie super i jeszcze się będziesz śmiać z tego, że tak się przejmowałaś.
medzia-zazdroszczę wesela, ja je uwielbiam, można się wybawić za wszystkie czasy, szczególnie na polskim weselu. sylvia-witaj akasha-fochy szefa są nie za ciekawe, więc życzę wytrwałości w pracy dzisiaj ![]() ja dzisiaj mam na uczelni same wykłady i niestety muszę na nich być, co oznacza jeżdżenie w tę i z powrotem po mieście, bo mam daleko na uczelnię, a wykłady porozjeżdżane po całym dniu ale obudziłam się w dobrym humorze, więc mam nadzieję, że dzień będzie dzisiaj dobry
|
|
|
|
#2974 |
|
Wtajemniczenie
|
tak, tak, to prawda, o matko, cel II już jest prawie osiągnięty
a tak się bałam, tak nie chciałam stawać na wagę, żeby zderzyć się z rzeczywistością. Ten semestr będę miała paskudny, trzeba będzie wymyśleć co zrobić z obiadami, laseczki. Chyba będę musiała przygotowywać sobie dzień wcześniej i następnego odgrzewać, żeby nie stać przy garach kolejną godzinę od powrotu i nie jeść obiadu na kolację.. no i oczywiście miliardy pojemniczków z sałatką, jakimiś innymi cudami na kijku. Medzia: a już tam motywacja, nawet nie wiedziałam jak i ile jem, bo kompletnie nie notowałam, tylko uważałam przy porcjach, unikałam niektórych potraw i po prostu jakimś fartem spadło. A pod koc to się słońce nie chowaj, nie zapominajmy, że to ja tu wróciłam po raz trzeci i mam nadzieję wytrwać do końca akasha83: szefowi kij w tyłek, o. dasz rade ze wszystkim ![]() arsenalka: będzie dobry, będzie i teraz najważniejsze CZARNA jestem taka zadowolona i dumna z ciebie
|
|
#2975 |
|
Raczkowanie
|
tak jak ostrzegalam, jestem znowu
moje menu na dzis: śniadanie: bulka graham z wedzonym indykiem, pomidorem i papryka 2śniadanie: 2 ogorki kiszone i marchewka (albo jablko jeszcze nei wiem) obiad:brazowy ryz z duszonym kurczakiem i sosem pomidorowym(sama zrobie )podwieczorek: jogurt 7zboż kolacja:2 kanapki chleba ze slonecznikiem z jajkiem i szczypiorkiem do tego malenka porcja salatki z cukini do tego jakies brzuszki i 30min na rowerku ![]() ---------- Dopisano o 10:08 ---------- Poprzedni post napisano o 10:04 ---------- dzisiaj jade na zakupy bo szczerze to niewiele dietetycznych skladnikow mam w lodowce, kupie m.in. warzywa, jogurty, maslanki, kefiry, chude miesko i suszone owoce w stylu morele, sliwki (w koncu lepiej wsunac suszona owocke niz batonika jak jest glod slodyczowy na szczescie coraz zadziej mi sie zdarza)
Czas się wziąć za siebie! Odwielorybiam sie... Bylo: 86 kg /Jest: 66 kg /mniej o 20 kg ![]() Ciąża bliżniacza ![]() 8tydz : 67,5kg 20tydz : 70,3kg 30tydz : 77,5kg w dniu porodu : 79,7kg 2tyg po porodzie: 66,6kg |
|
|
|
#2976 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
tobie też gratuluję bardzo A tak w ogóle wszystkim gratuluję spadków A wiecie co wam powiem!ostatnio wcinam b.dużo warzywa tak jak np.gotuję sobie brokuła i jem go sobie bez niczego albo rzodkiewki,marchewkę itp.w sumie nawet fajnie że mim się chce tego zamiast mięsa ale wegetarianką to ja zostać nie chcę! A i mam dla was informację od 2 tyg.piję herbatę czerwoną w kostkach z apteki i wiecie co wam powiem chyba od tej herbaty mi tak waga leci ładnie i to bez ściemy!!a poradziła mi ją moja ciocia która twierdzi że dzięki jej piciu i diecie schudła 20kg w 4 miesiące
|
|
#2977 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a tam są wypasione, taniec, pilatesy i w ogóle... i do tego tam chyba sauna czy coś jest... w warszawie też są kluby z tej serii, ale trzeba na rok wykupić abonament, i miesiąc koło 200, 300 zł koszuje. No ale wiadomo, że to warszawa, więc w poznaniu powinno być taniej
|
|
|
|
|
#2978 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A tak w ogóle to właśnie mi szczęka opadła dałabym się pokroić za taki spadek w tygodniu ![]() Mąż mi dzisiaj powiedział że jeszcze z 7 kg mogłabym schudnąć.. i mnie dobił.. ale mam miesiąc na przejście do nowej pracy - na czymś trzeba się skupić żeby nie zwariować. W firmie obraza majestatu że raczę odchodzić i obawiam się, że to nie koniec.. ciekawe czy w ogóle pozwolą mi odejść tak jak chcę (w sensie zatrudnią kogoś..) zobaczymy. Póki co postanowiłam przestać jeść płatki na śniadania - zawsze mi to bardzo podbijało kcal (ok. 250-300 kcal) zaczęłam jeść chrupkie z warzywami,wędliną (max 200kcal ) i czuję się lepiej a potem zostaje mi więcej kcal na obiad ![]() Póki co regularnie trzeba tyłek ruszać i przejść przez @ w tym tygodniu..
|
|
#2979 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz przestałam, ponieważ już trzeci raz z rzędu kupiłam jakiegoś niedobrego, a u nas kosztują 5 zł/szt, więc szkoda mi wywalać kasy. Za to regularnie kupuję brokuł, bo naprawdę mi posmakował ![]() A podałabyś może jakiś link do tej herbaty, żebym wiedxziała jak wygląda? Akurat muszę sie wybrać niedługo do apteki, to może akurat podpytam o herbatę ![]() U mnie dziś 69,9kg, więc mniej niż wczoraj, ale jednak to nadal 0,7kg więcej niż niedawno... Za to na szczęście waga dziś pokazuje mi mniej tłuszczu. Kurde przez tą tarczycę ostatnio strasznie skacze wagowo Niestety nadal nie mam odpowiedniej dawki leków, bo mam opakowania z większą dawką i nie da się tabletki przekroić tak, by wyszła dobra, a mój rodzinny powiedział, że on bez karteczki od endo (że muszę to brać) nie wypisze mi ich, bo od 2012 weszła w życie ta ustawa. Z kolei moja mama zapomniałam mi wypisać tej dobrej dawki i dopiero dziś prześle mi receptę pocztą.Ps. poprawiłam linki do ćwiczeń, któe wczoraj wstawiałam Naprawdę fajnie mi się ćwiczyło, TŻ mówi, żę to dobre ćwiczenia ![]() Będę ćwiczyć chociaż 5 razy w tygodniu.
|
|
#2980 |
|
Rozeznanie
|
Hej Laski witam Was po weekendzie
Wpadam na momencik, bo mam multum pracy z poniedziałku ![]() GRATULUJĘ spadków wszystkim i każdej z osobna Thenerdqueen i CzarnaDamo jestem z Was dumna !!!Ja niestety dziś rano się nie zważyłam, bo spałam u siostry a ona nie ma wagi Ale jutro to nadgonię - nic straconego ![]() Medzia też zazdroszczę takiej udanej zabawy na weselu - ja też nie mam w zwyczaju tańczyć więc tym bardzie SZACUN heh dobrze, że jesteś lordi pięknie znów trzymasz dietkę i oby to trwało ... ![]() arsenalfan26014 ja też dziś wstałam w dobrym humorze - miłego dnia i odchudzania ![]() Bottega na pewno będziesz pięknie wyglądać i poruszać się bez wywrotów ![]() akasha83 olej szefa - przecież nie będzie nim już długo sylvi_86 witaj i wytrwałości
160cm - start 80kg - 11.11.11r. 75kg - I cel osiągnięty 08.12.2011 69,9kg - II cel osiągnięty 27.03.2012 65kg - III cel osiągnięty 31.05.2012 obecnie- 59,6 KG 60 kg - IV cel 56kg - marzenie pozostało - 3,6kg |
|
|
|
#2981 |
|
Zadomowienie
|
akasha-mi też szczęka opadła jak stanęłam na wagę
i dojdę do tego choćby nie wiem co.bottega-podaję ci link (i patrz żeby ta herbata miała hologram bo czasem można trafić na podróbę)a to ma być oryginalna chińska czerwona herbata myśla łam że tylko ja jakaś dziwna jestem że jem tego kalafiora surowego,ale to fajnie żę nie ja jedna hehe u mnie on kosztuje 5.60 ale nawet się opłaca bo jest duży i świeży http://ekosfera24.pl/herbata-czerwon...rnational.html WyrafinowanySmak dziękuję ślicznie i za ciebie trzymam kciuki żeby spadek był
96.4... Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dla tego,że osiągnięcie go wymaga czasu.Czas i tak upłynie... Edytowane przez czarnaDama2394 Czas edycji: 2012-02-20 o 12:09 |
|
|
|
#2982 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czarna, ja tą torebkową wypijam w ekspreswym tempie.![]() Pomierzyłam się i jest mnieeeeeeeej Jak to jest, że z wagi mi nie leci, a z ciała tak? 168cm Łydka: 39cm->36 / -3cm Udo: 56cm->5o /- 6cm Talia: 91cm->80 /-11cm spadek o 2cm od ostatniego mierzenia Biodra: 105cm->91 /-14cm spadek o 2cm od ostatniego mierzenia Tyłek: 106->96 / -10cm spadek o 1cm od ostatniego mierzenia Biust 111->101cm / -10cm spadek o 2cm od ostatniego mierzenia Pod biustem: 95cm->85cm /-10cm Ramię: 32cm->28 / -4cm Nadgarstek: 18,5-> 16cm /-2,5cm lada moment idealne 90cm w biodrach!! Laski, pomierzcie się i dajce znać, czy są jakieś spadki!
Keep calm and stay legendary Edytowane przez Bottega Czas edycji: 2012-02-20 o 12:35 |
|
|
|
|
#2983 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() kl aski:ja mam dokładnie z tym piciem tej herbaty jak ty opakowanie tej z BIOACTIVE starczało mi na tydzień a tą mam 2 tyg.nie jest w smaku idealna ale da się wypić dla mnie ona smakuje jak zwykła herbata tylko ostrzejsza w smaku,zresztą ja osobiście polecam bo mi ona pomaga.Wypróbuj wiele do stracenia nie masz tylko 15zł
|
|
#2984 |
|
Zakorzenienie
|
Czarna, też tak właśnie miałam. Dlatego chętnie spróbuję
![]() Gdzie jest sikoreczka? ![]() haaaloo, a reszta?
|
#2985 |
|
Rozeznanie
|
Bottega się właśnie zastanawiam gdzie się podziała część dziewczyn - szczególnie też te, które zniknęły zaraz po dołączeniu do klubu
![]() CzarnaDamo ja też dzisiaj ruszam szturmem na apteki - mam nadzieję, że dostanę tą herbatkę - ciekawa jestem smaku, bo do tej pory zawsze piłam czerwoną herbatkę, ale smakową z cytryną bądź grejpfrutem
160cm - start 80kg - 11.11.11r. 75kg - I cel osiągnięty 08.12.2011 69,9kg - II cel osiągnięty 27.03.2012 65kg - III cel osiągnięty 31.05.2012 obecnie- 59,6 KG 60 kg - IV cel 56kg - marzenie pozostało - 3,6kg |
|
|
|
#2986 |
|
Zadomowienie
|
i zawsze to coś nowego w smaku
a może na ciebie zadziała jak na mnie więc same pozytywy będąWyrafinowany-ta herbata nie ma ulepszacza w postaci grejpfruta czy cytryny to jest zwykła czerwona herbata a na pewno dostaniesz jest prawie w każdej dobrej aptece
96.4... Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dla tego,że osiągnięcie go wymaga czasu.Czas i tak upłynie... Edytowane przez czarnaDama2394 Czas edycji: 2012-02-20 o 14:12 |
|
|
|
#2987 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie!!
Pozwolicie że się dołącze? ![]() Postanowiłam się wziąść za siebie. Skąńczyłam studia, właśnie obroniłam pracę magisterską i szukam pracy. Chcę schudnąć, bo przez studia, stres i lenistwo, dużo przytyłam. Jak rozpoczęłam studia, ważyłam 60 kg, przy zwroście 1,65, teraz gdy skończyłam studia ważę 83 kg . Już od kilu dni wprowadzam dietę, a od dzisiaj już twardo się jej trzymam. Moim celem jest powrót do wagi 60 kg, a jeśli się uda to nawet chciałambym schudnąć do 57 - 58 kg. I śniadanie: jabłko + kawa z mlekiem (mleko 1, 5%) bez cukru II śniadanie: jeden mały biszkopt obiad: mięso i warzywa gotowane na parze Podwieczorek: np. dzisiaj zjem jedną marchewkę Kolacja: mleko z płatkami owsianymi (kolacja godz. 18) Ponadto piję czerwoną herbate, mineralną wodę. A także ćwiczenia: jazda na rowerze (narazie w domu na stacjonarnym), ćwiczenia trzy razy dziennie po pietnaście minut. Uważam że dieta moja nie jest zła, myśle że może nie będzie tak źle. Chciałambym już do wakacji, schudnąć ok 10 - 15 kg, może mi się uda Mam nadzieje że wytrwam ![]()
|
|
|
|
#2988 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
makaron ciemny bardzo lubie wiec napewno sie znajdzie w moim menu;] chlebek ciemny tez lubie( a za jasnym jakos nie przepadam i ogolnie malo go jadlam). Orzechy ziemne moga byc? takie mam akurat w domu:P w jakich porcjach go jesc? do sniadania? II sniadania czy jako podwieczorek? no i z czym? platki owsiane kupic? np zeby bylo na sniadanie? mmm co jeszcze... musze jakis plan posilkow sobie przygotowac,,.. a co do czerwonej herbaty to ehh kiedys probowalam ja pic ale naprawde nie przechodzi mi przez gardlo.. chyba ze pol na pol z sokiem z cytryny Edytowane przez sylvi_86 Czas edycji: 2012-02-20 o 14:37 |
|
|
|
|
#2989 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Pani mgr powiedziała, że trzeba zamówić na stronie i w ciągu 24h dowiozą do apteki ten produkt i tu kolejny zonk - weszła na stronkę super hiper znalazłam ją kosztuje 14,30zł (więc się ucieszyłam) ale dostałam komunikat, że muszę zamówienie zrobić na min 20zł aby było zrealizowane i teram hmmm muszę coś na biegu sobie wybrać - jakiś lek, syrop, witaminy a może 2 opakowania od razu zamówię - będę kombinować ![]() Sylvi proponuję przejrzeć wątek kilka stron wcześniej i popatrz na nasze menu i coś sobie dostosuj z nich, a myślę, że jest tego mnóstwo Ważne są kcal więc polecam tradycyjnie stronę tabele-kalorii.pl i ile waży.pl jeśli nie masz jeszcze wagi kuchennej to może się przydać aby wiedzieć jaką wagę podać/proporcję
160cm - start 80kg - 11.11.11r. 75kg - I cel osiągnięty 08.12.2011 69,9kg - II cel osiągnięty 27.03.2012 65kg - III cel osiągnięty 31.05.2012 obecnie- 59,6 KG 60 kg - IV cel 56kg - marzenie pozostało - 3,6kg Edytowane przez WyrafinowanySmak Czas edycji: 2012-02-20 o 14:38 |
|
|
|
|
#2990 |
|
Zakorzenienie
|
http://www.tabele-kalorii.pl/ o ta stronke chodzi tak?
właśnie mialam sciagnac od Was jakies posilki :P |
|
|
|
#2991 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2992 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Z tego co wiem to większość dziewczyn z niej korzysta jest naprawdę masa produktów - jeśli czegoś nie znajdziesz to oczywiście sama możesz dodać nowy produkt. Ja od listopada codziennie z niej korzystam i powiem Ci szczerze, że taka kontrola nad tym co jesz BARDZO pomaga ![]() ---------- Dopisano o 14:57 ---------- Poprzedni post napisano o 14:47 ---------- Cytat:
Czarna jednak już zamówiłam przez internet - a tylko dlatego, bo zadzwoniłam do Mamy czy nic nie potrzebuje z apteki a ona akurat miała receptę do wykupienia i przy okazji jej zamówiłam leki (co resztą wyszło na plus) bo łącznie Mama zaoszczędziła ok 15zł (taniej przez internet wyszło zamówić niż jak zawsze w aptece za nie płaci). Więc jakby nie było 2 pieczenie na jednym ogniu i jutro już zaczynam pić to cudo
||
|
|
|
#2993 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2994 |
|
Raczkowanie
|
Cześć Wam
![]() Gratuluje Wszystkim spadków! Czarna Dama, Akasha, Wyrafinowany Smak, Bottega(co z tego że waga nie leci, ale cm lecą-to najważniejsze!), Lordi ![]() PRzepraszam że się tak długo nie odzywałam, ale te problemy zdrowotne niestety mnie przytłaczają ;/ JA też mam diete ale przymusową... i to niestety jednoskładnikowa, a tym składnikiem sa pieczone jabłka... Zaraz Wam wytłumacze co, jak i dlaczego bo będziecie krzyczeć i w ogóle że niezdrowa itd :P A więc... Kiedyś już chodziłam do tego faceta, to taki ukrainiec, z wykształcenia jest lekarzem a zajmuje się masowaniem... Bardzo duzo ludzi już uratował przed operacją, m.in. raz mnie, mojego tatę i znajomych.. Ale warunek jest taki że trzeba jeść te jabłka, bo one oczyszczają egzamin... On strasznie mocno masuje, ale trzeba przyznać- że ratuje ludzi przed operacjami. Inna sprawa że jako człowieka go wręcz NIENAWIDZĘ bo jest nieprzyjemny i zawsze mi jedzie;/ także nadal będę na tym forum i też Was będe informować o moich postępach wiem że to nie jest zdrowa dieta, ale on ma teorię, że po prostu te krążki międzykręgowe obchodzą wodą i dlatego uciskają na nerwy.... i podobno zdarza się też, że na naczynia krwionośne i dlatego może miałam te piekielne problemy z tym nadciśnieniem... w każdym razie problemy z kręgosłupem to naprawdę okropna sprawa... Jak cokolwiek boli np.gardło czy brzuch to on też od razu to odczuwa... A jak nerwy uciskają to w ogóle... Nie życzę Wam takich problemów Dlatego dbajcie o swoje kręgosłupa!p.s. nie wspominam o torebkach na 1 ramię, w których są ciężkie książki na uczelnie! |
|
|
|
#2995 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja po weekendowym chwili słabości znowu biorę się w garść. Jutro zważę się i zobaczymy ile mi przybyło.
|
|
#2996 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
szczerze to nie wiem czym ona się różni podejrzewam że ta z apteki jest prawdziwą chińską herbatą i coś w tym jest bo widzę różnicę między tą z bioactive a tą z apteki.Jakby nie było sama testowałam inaczej bym jej nie polecał gdybym nie widziała efektów.Chodź każda ma inny organizm i nie wiem jak ona będzie działała na was,ale mam nadzieję,że i u was będą efekty ja nie narzekam bo widzę że mi waga leci lepiej niż dotychczas ![]() http://allegro.pl/herbata-pu-erh-cze...118689688.html podaję wam link gdzie można ją kupić na allegro.I KONIECZNIE Z HOLOGRAMEM!!!
96.4... Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dla tego,że osiągnięcie go wymaga czasu.Czas i tak upłynie... Edytowane przez czarnaDama2394 Czas edycji: 2012-02-20 o 19:13 |
|
|
|
|
#2997 |
|
Zakorzenienie
|
no wiec jestem po zakupach. kupilam wage kuchenna
makaron zytni, ryz naturalny, kasze gryczana, serek wiejski, ser twarogowy poltlusty, platki owsiane, tunczyka wsw ;]
|
|
|
|
#2998 |
|
Raczkowanie
|
hej dziewczyny
![]() moje jedzonko dzisiaj to: I graham serek wiejski light II serek homogenizowany III pierś , ryż brązowy, marchewka IV gruszka V waza, sałatka z ogórka, pomidora i sera feta razem 1103 kal Tak z ciekawości zapytam co sądzicie o diecie proteinowej?
|
#2999 |
|
Zadomowienie
|
CzarnaDama - Skusiłam się, wypróbuje tą herbatkę ;p
Bottega - Patrzałam sobie te linki z ćwiczeniami to chyba tylko 2 działają albo u mnie coś jest nie tak Ten ostatni link ze stronką z różnymi ćwiczeniami jest bardzo przydatny ;p
Jest -> 76,5 kg Cel: 65 kg Edytowane przez Silvia09 Czas edycji: 2012-02-20 o 22:03 |
|
|
|
#3000 |
|
Zadomowienie
|
/Fajnie!wiele do stracenia nie masz
) Wiecie co dziewczyny!!wczoraj zrobiłam sobie na obiad warzywa z mięsem mielonym a że nie miałam schabu(zawsze sobie mielę osobiście w domu)bo za mięsem mielonym ze sklepu nie przepadam dla mnie to sam łój,ale że nie miałam to wzięłam te mielone sklepowe podsmażyłam na patelni bez żadnego oleju(chwała tym co wymyślili patelnie teflonowe)no i się załamałam jak to się wszystko zaczęło topić to wyszło takie tłuste że nie jadłam tego ani kawałka więc poszłam do sklepu po pierś i zjadłam te warzywa z piersią i dochodzę do wniosku że wolę się odchudzać i jeść warzywa(chodź one też są w zimę pędzone)niż te sklepowe badziewie pełne konserwantów!JEST KOLEJNY SPADEK!!98.4KG
96.4... Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dla tego,że osiągnięcie go wymaga czasu.Czas i tak upłynie... Edytowane przez czarnaDama2394 Czas edycji: 2012-02-21 o 08:34 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:14.

i niestety muszę na nich być, co oznacza jeżdżenie w tę i z powrotem po mieście, bo mam daleko na uczelnię, a wykłady porozjeżdżane po całym dniu
a tak się bałam, tak nie chciałam stawać na wagę, żeby zderzyć się z rzeczywistością. 

!!!
Ale jutro to nadgonię - nic straconego 

kl aski: