|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3781 | |||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Luty już mamy więc na pierwsze dziecko czekamy! Mamcie III-IV 2012
Cytat:
Cytat:
Wow, to juz zaczynacie swoje macierzynskie! Ja tez juz wypatruje tej chwili, bedzie u mnie dokladnie za 4 tygodnie Cytat:
Pewnie najtaniej bedzie zamowic w jakies polskiej aptece w Uk, nie powinni tak drogo liczyc. Ale dzieki |
|||
|
|
|
#3782 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To chyba jakies ostatnie zrywy towarzyskosci ![]() Moze dopiero zdal sobei sprawe ze dlugo juz nie bedziecie sie na spokojnie goscic? No ale takie rzeczy wiadomo ze powinno sie decydowac razem! Emigra milego sprzatania, tylko sie nie przemecz! Mala ja uwazam ze dobry pomysl z podzialem obowiazkow i ustaleniem jakiegos wolnego dnia, sprobowac zawsze warto bo to mile by bylo gdyby sie udalo!
|
|
#3783 |
|
Rozeznanie
|
no tego do końca nie wiem, bo nikt nie wie, co się trafi, ale z tego co usłyszałam o Koperniku, to jest realna szansa.
a jak pisałam, lepiej się nastawić na sponiewieranie niż na ukłony... teraz mi się wydaje, że jestem odważna, bo jak mnie ktoś zwyzywa, czy położna czy pielęgniarka noworodkowa, to jej wygarnę i złożę skargę na nią, ale znając życie albo zapomnę nazwiska, albo będzie mi to zwisać... |
|
|
|
#3784 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() aaaga bedzie dobrze, chociaz nie dziwie Ci sie, ze sie boisz.
|
|
#3785 |
|
Zakorzenienie
|
siedzę i się objadam z nudów!!
|
#3786 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Albo byc porzadnie przycisnietym ze cos tam musimy miec
|
|
#3787 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3788 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3789 |
|
Zakorzenienie
|
ja też! tylko nie wiem co powinnam w tej sprawie zrobić??
|
#3790 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chrzciny można zrobić w sobotę popołudniu bez mszy tak więc tylko kawa kolacja i do domu
|
|
|
|
|
#3791 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a tak na serio podejrzewam ,że będzie Ci to zwisać i tego życzę , bo tak jest łatwiej, szkoda tych pierwszych chwil z dzieckiem poświęcać na walkę z kimś kto ma taki a taki charakter lub sposób bycia |
|
|
|
|
#3792 |
|
Zakorzenienie
|
Ale z czym kochana nie wiesz co zrobić? Bo ja od dzisiaj biorę l4 które będę ciagnąła do porodu a jak urodzę to pójdę na macierzyńskie
|
|
|
|
#3793 |
|
Wtajemniczenie
|
madziara i cziqua kciuki za wizyty.
do nas w sobote tez przyjechali znajomi w niedziele glupia kolezanka tez sie chce wprosic (wyskoczyla wczoraj do mnie z tekstem: co juz pekasz w szwach??musze to zobaczyc!! - wiec ja do niej ze nie nie pekam, od 2 tyg nie przytylam ani pol kilo, oczywiscie to nie jest prawda ale niech sie nie cieszy za bardzo ![]() w nagrode dostanie kawe...a jak mnie jeszcze czyms wkurzy to powiem ze nie mam juz mleka ![]() ide gotowac obiadek, drzemke mialam smaczna, a po obiadku jade na fizjo. |
|
|
|
#3794 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no tak! ale chodzi mi tu o papierkowe sprawy...czy gdzie i kiedy zgłosić, ze już urodziłam! cy muszę w Zusie coś załatwiać? bo u mnie to nie wiem...bo mam umowę do dnia porodu....
|
|
#3795 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3796 |
|
Zakorzenienie
|
Nie pamietam dokladnie co bylo do zalatwiania ale wiem ze bylo duzo.
Meza z poczatku nie bylo w domu o ciagle gdzies jezdzil cos zalatwiac. Ale z tego co pamietam: w dniu wypisu ze szpitala podjechalismy z malym od razu (zeby maz nie musial znow na nast. dzien jechac 40 km) chyba do urzedu stanu cywilnego, tam odbieralismy chyba akt urodzenia (bo odbiera sie w miescie w ktorym sie rodzilo). Nie pamietam ile dni ma sie na zalatwienie tego. Wyczytalam teraz ze dokumenty potrzebne do wydania aktu urodzenia to: dowody osobiste nasze i mezow, odpis aktu malzenstwa jesli zwiazek malzenski zostal zawarty w innym urzedzie czyli np w innym miescie. Potem wiem, ze w urzedzie odbieralo sie pesel dla dziecka, ale musze jeszcze poczytac gdzie dokladnie bo juz nie pamietam jak to maz zalatwial. Na pewno w przychodni trzeba tez cos zalatwiac. ![]() Musze poczytac. No i do mojej pracy chyba maz tez podjezdzal
FILIPEK SZYMONEK Edytowane przez Aguśkaa83 Czas edycji: 2012-02-20 o 12:35 |
|
|
|
#3797 |
|
Zakorzenienie
|
przy wypisie ze szpitala będziesz miała napisane,że urlop macierzyński 20 tygodni ( bo te dodatkowe 4 tygodnie to się osobno potem wniosek sklada u pracodawcy) z tym do pracy się udaje Twój TŻ lub ktoś kto będzie takie sprawy w Twoim imieniu załatwiał i od porodu biegnie sobie urlop macierzyński
![]() czyli np. u mnie jak się nic nie zmieni to 23 .02 rozpocznę urlop macierzyński , a tak się pięknie złożyło,że l4 mam do 22.02 |
|
|
|
#3798 |
|
Zadomowienie
|
Mała tobie sie konczy umowa w dniu porodu tak jak mnie, z tego co sie orientowałam to jak juz powiadomimy pracodawce o tym ze urodzilysmy, musi on nam wystawic swiadectwo pracy, musimy miec zaswiadczenie lekarskie od lekarza, skrocony odpis aktu urodzenia dziecka, jezeli sie myle to prosze mnie poprawic.
http://e-inspektorat.zus.pl/sprawy.a...wy=283&pomoc=3 troche mnie to przeraża te sprawy papierkowe po porodzie , ale mam nadzieje ze jakos to pójdzie
26.03.2012 Mateuszek 21.09.2014 Piotruś Edytowane przez tynka88 Czas edycji: 2012-02-20 o 12:37 |
|
|
|
#3799 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
wlasnie z lumpeksu wrocilam bogatrza o 2 bluzki i jedna tunike teraz sa dobre o dziwo i po ciazy spokojnie tez je zaloze |
||
|
|
|
#3800 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3801 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mi by sie nie chcialo! Ja moge w moim teraz stanie cos robic z ludzmi w dzien a wieczorek miec dla siebie na sofce No chyba ze jest u mnie ktos co wiem ze jak powiem ze musze isc sie polozyc to nie bedzie problemu! A zapraszac bylego szefa to wiadomo ze chcialabys zeby bylo idealnie i wszystko dopiete na ostatni guzik a sil brak, wcale Ci sie nie dziwie!
|
|
#3802 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3803 |
|
Zadomowienie
|
mała my musimy powiadomic ZUS i same dostarczyc wszystkie dokumenty i potrzebne rzeczy, jutro zadzwonie i sie na 100% dopytam wszystko, no i to ZUS wypłaca zasiłek macierzynski, osni wystawiaja nam papierek tez jesli bedziemy chcialy isc do lekarza,
z dniem porodu przestajemy byc pracownikami danej firmy i zalatwiamy wszystko z zusem co do zgłaszania w przychodni to sama nie wiem, dzis pojde i zapytam, czy sama mam przed porodem wypelnic deklaracje, czy szpital to zalatwia jak im powiem jaka przychodnie wybralam. Ide sie ogarnąc, bo jak otworze oczy o 9 to do 13 nie moge sie zwlec z łóżka
26.03.2012 Mateuszek 21.09.2014 Piotruś Edytowane przez tynka88 Czas edycji: 2012-02-20 o 12:53 |
|
|
|
#3804 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym niedziela jest mi bardziej na rękę, bo teściowa i szwagierka mieszkają daleko a to wiąże się z noclegiem.
|
|
#3805 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3806 | |
|
Zakorzenienie
|
tak fajnie było gdy był weekend, a teraz znowu poniedziałek TŻ w pracy non stop, a ja sama jak ten palec ![]() łóżeczka nadal nie złożyliśmy - zrobimy to za tydzień (takie moje widzi mi się ) ![]() wczorajsze spaghetti wyszło apetycznie ![]() muszę wkońcu zabrać się za zamówienie staników do karmienia ![]() idę Was troszkę poczytać, a potem sprzątanko ![]() Cytat:
przez to, że kiedyś miałam większe, a jak schudłam sporo to i cycki zmalały więc cóż ![]() może, ale jeszcze z tym poczekam ![]() a jak trzeba jakoś sobie radzić
|
|
|
|
|
#3807 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mysle, ze krzywdy Ci nie zrobia, a dzidzia moze nie daje znakow na wyjscie, ale przeciez to sie moze zmienic z dnia na dzien Zobaczysz, ze nie bedzie tak zle, tyle co sie juz nacierpialas to teraz juz z gorki kochana ![]() Cytat:
![]() Nie daj sie kochana, skoro pobawil sie juz w ostatnim czasie, to niech odpusci juz dzien terminu, bo nigdy nic niewiadomo. A poza tym to dla Ciebie tez stres, no i zmeczenie tez daje sie wez naki. Czesc A u mnie nocka jak zwykle dobrze, bez zadnego wstawania Spojenie tez ostatnio mniej boli, ogolnie mam wiecej energii, chce mi sie robic to pranko i prasowanko, wiec dzis zaczynam i bede sie tym delektowac przez jakies 3 dni
|
||
|
|
|
#3808 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3809 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a on to wyniosl ze swietokrzyskiego widac co region to lepsze hasło ![]() ---------- Dopisano o 13:06 ---------- Poprzedni post napisano o 13:05 ---------- no problemo
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:06.

Pewnie najtaniej bedzie zamowic w jakies polskiej aptece w Uk, nie powinni tak drogo liczyc. Ale dzieki 

TŻ w pracy non stop, a ja sama jak ten palec