Suknie się szyją, buty kupują - kolejne PMki niedługo ślubują - PM 2012 cz. XIX - Strona 51 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-02-20, 14:54   #1501
E87
Wtajemniczenie

Dot.: Suknie się szyją, buty kupują - kolejne PMki niedługo ślubują - PM 2012 cz. XIX

Cytat:
Napisane przez kindziulindzia Pokaż wiadomość
kurna tylko, że my jesteśmy z dwóch różnych miejscowości to podejrzewam, że każde z nas musi to sobie oddzielnie załatwić

te papiery mnie wykończą a jeszcze czeka nas ten protokół

aaa wczoraj daliśmy moim rodzicom zaproszenie nie spodziewali sie tego i fajnie było widzieć ich miny
My tez chcemy im dac, wlasnie produkujmy je, a jaki tekst daliscie do srodka? (jesli mozna wiedziec )
E87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 14:55   #1502
magdziaS
Podróżniczka

Dot.: Suknie się szyją, buty kupują - kolejne PMki niedługo ślubują - PM 2012 cz. XIX

Cytat:
kurna tylko, że my jesteśmy z dwóch różnych miejscowości to podejrzewam, że każde z nas musi to sobie oddzielnie załatwić

aaa wczoraj daliśmy moim rodzicom zaproszenie nie spodziewali sie tego i fajnie było widzieć ich miny
Jeśli jesteście z dwóch rożnych miejscowości i polegacie pod różne USC to wtedy pewnie będziecie musieli załatwiać to osobno. Mój TŻ nie jest w mojej miejscowości, ale podlega pod USC w moim mieście i urodzony był też u mnie wiec nie było problemów.

Nasi rodzice też sie nie spodziewali jak daliśmy im zaproszenia i mieli fajne miny Rodzice TŻta strasznie się śmiali bo zrobiliśmy to bardzo oficjalnie

Cytat:
Napisane przez madzia2306 Pokaż wiadomość
my na dniach pewnie pójdziemy do księdza spisac protokół podpytałam się siostry czy ta zakonnica jakbyśmy jej kupili organzę to czy by nam ustroiła też ławki, siostra powiedziała że napewno więc dekoratorki raczej brac nie będziemy ale jeszcze księdza dopytam dokładnie
Tylko nie wiem czy do protokołu nie trzeba mieć tych dokumentów najpierw... ?

No to fajnie Przynajmniej załatwicie zdobienie kościoła w przystępnej cenie

magdziaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 14:56   #1503
niut0
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez E87 Pokaż wiadomość
Strasznie duzo... my z 500 zl damy xiedzu...
Niuto wyslalas mi moze baerinki?
jutro na pewno pójdą dzisiaj się już nie zabrałam na pocztę, za duże te kartony ze szpilek
Stary 2012-02-20, 14:56   #1504
madzia2306
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magdziaS Pokaż wiadomość
Jeśli jesteście z dwóch rożnych miejscowości i polegacie pod różne USC to wtedy pewnie będziecie musieli załatwiać to osobno. Mój TŻ nie jest w mojej miejscowości, ale podlega pod USC w moim mieście i urodzony był też u mnie wiec nie było problemów.

Nasi rodzice też sie nie spodziewali jak daliśmy im zaproszenia i mieli fajne miny Rodzice TŻta strasznie się śmiali bo zrobiliśmy to bardzo oficjalnie

Tylko nie wiem czy do protokołu nie trzeba mieć tych dokumentów najpierw... ?

No to fajnie Przynajmniej załatwicie zdobienie kościoła w przystępnej cenie
gadałam z księdzem jak był u mnie po kolędzie i mówił że mamy narazie tylko prznieśc akty chrztu a dokumenty z USC donieśc później

10.10.2009r-ZARĘCZENI

JAKO ŻONA

27.12.2011 Egzamin na prawo jazdy zdany za pierwszym podejściem
madzia2306 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 14:57   #1505
Kessi_86
Wtajemniczenie

Cytat:

Kindzia załatwia się ten papier w tej miejscowości co będzie brany ślub, a nie że każdy u siebie, tylko np. jak twój TŻ jest urodzony po za miejscem gdzie będą robione papiery w USC to musi mieć akt urodzenia swój i ty np tak samo jak urodziłaś się gdzie indziej niż dany USC to też musisz mieć akt urodzenia

A nam powiedziano że tam co mamy brać ślub ksiądz mówił że śluby udziela w tym roku za darmo, ale nie wiem czy to prawda jest

Edytowane przez Kessi_86
Czas edycji: 2012-02-20 o 14:59
Kessi_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 14:58   #1506
E87
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez niut0 Pokaż wiadomość
jutro na pewno pójdą dzisiaj się już nie zabrałam na pocztę, za duże te kartony ze szpilek
Aaa no to fajnie Jak z rana bys je wyslala to moze w srode beda u mnie Dzieki
E87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 15:02   #1507
kindziulindzia
Zakorzenienie

Cytat:
My tez chcemy im dac, wlasnie produkujmy je, a jaki tekst daliscie do srodka? (jesli mozna wiedziec )
można można bo w sumie nie było nic tam szczególnego, dostali identyczne jak inni goście i nie mieli "w imieniu Rodziców i własnym"
19.05.2012
kindziulindzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 15:02   #1508
magdziaS
Podróżniczka

Cytat:
Napisane przez madzia2306 Pokaż wiadomość
gadałam z księdzem jak był u mnie po kolędzie i mówił że mamy narazie tylko prznieśc akty chrztu a dokumenty z USC donieśc później
Aha no to bez problemów.
My poczekamy i pójdziemy ze wszystkim Jurto naprawiają u nas w domu rurę, bo w sobotę była awaria, więc muszę być tam to akurat podejdę sobie do kościoła po zaświadczenia chrztu i bierzmowania

magdziaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 15:05   #1509
baskaeta
Zadomowienie

Cytat:
wpisz w wyszukiwarce tekst do zaproszeń dla rodziców - ja mam taki wzruszajacy - rodzice dostali takie inne wyprodukowane specjalnie dla nich w formie rulonu i było im bardzo miło
Stary 2012-02-20, 15:11   #1510
kindziulindzia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kessi_86 Pokaż wiadomość
Kindzia załatwia się ten papier w tej miejscowości co będzie brany ślub, a nie że każdy u siebie, tylko np. jak twój TŻ jest urodzony po za miejscem gdzie będą robione papiery w USC to musi mieć akt urodzenia swój i ty np tak samo jak urodziłaś się gdzie indziej niż dany USC to też musisz mieć akt urodzenia

A nam powiedziano że tam co mamy brać ślub ksiądz mówił że śluby udziela w tym roku za darmo, ale nie wiem czy to prawda jest
aha czyli TŻ bierze swój akt urodzenia i jedziemy do mojego urzędu i bierzemy ten papier i z tym do księdza tak?? co by bardziej rozświetlić sytuację TŻ jest z Warszawy a ja nie
19.05.2012
Stary 2012-02-20, 15:13   #1511
Kessi_86
Wtajemniczenie

Cytat:
aha czyli TŻ bierze swój akt urodzenia i jedziemy do mojego urzędu i bierzemy ten papier i z tym do księdza tak?? co by bardziej rozświetlić sytuację TŻ jest z Warszawy a ja nie
A gdzie TŻ jest urodzony a ty jesteś urodzona w tej miejscowości co będziecie robić te papierki w USC
Stary 2012-02-20, 15:15   #1512
Blacky
Zadomowienie

Mykam , bo indyk już się zamarynował. Postaram się wpaść wieczorkiem.

Zostawiam Was z butami, które chodzą mi po głowie (chociaż mam ciągle zakaz kupowania butów ).

http://www.deezee.pl/obuwie_damskie/...de_wedges.html - gdybym nie brała ślubu jesienią, to rozważałabym je do mojej krótkiej sukienki.

http://www.deezee.pl/obuwie_damskie/...e_sandals.html

Pomyślna blog
Pani Mgr
22.09.2012
Blacky jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 15:17   #1513
baskaeta
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Blacky Pokaż wiadomość
Mykam , bo indyk już się zamarynował. Postaram się wpaść wieczorkiem.

Zostawiam Was z butami, które chodzą mi po głowie (chociaż mam ciągle zakaz kupowania butów ).

http://www.deezee.pl/obuwie_damskie/...de_wedges.html - gdybym nie brała ślubu jesienią, to rozważałabym je do mojej krótkiej sukienki.

http://www.deezee.pl/obuwie_damskie/...e_sandals.html
te sa fajne: http://www.deezee.pl/obuwie_damskie/...e_sandals.html
Stary 2012-02-20, 15:21   #1514
kindziulindzia
Zakorzenienie

Cytat:
A gdzie TŻ jest urodzony a ty jesteś urodzona w tej miejscowości co będziecie robić te papierki w USC
TŻ jest urodzony w Warszawie a ja u siebie w miejscowości gdzie będziemy chcieli załatwić papierek
19.05.2012
Stary 2012-02-20, 15:25   #1515
__Paulinka__
Zakorzenienie

Cytat:
a w USC trzeba coś zapłacić za ten świstek bo w kościele wiadomo że co łaska (więc coś tam sypnę) ale nie wiem właśnie jak jest w urzędzie

podpytałam się księdza ile za udzielenie ślubu 1000 -1500 zł
chyba go poj..bało

my planujemy dac 500zł, + pewnie jeszcze organista.

ja wogole juz nie kumam o co chodzi z tymi papierami z USC, co trzeba od nich wyjąć czy trzeba miiesc akt urodzenia, czy skrocony czy jaki??? nie kumam juz nic tak samo myslalam, ze w USC dostaje sie to od ręki.... a nie, ze jeszcze sie na to czeka
__Paulinka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 15:25   #1516
tenebrosa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez moniq_87 Pokaż wiadomość
no chyba tylko takie wyjście zostaje, tylko nie wiem czy na takie wyjście on się zgodzi... muszę pogadać z jego mamą, może ona zechce też taki profesjonalny
Mój to właśnie wolałby, żeby makijażystka do niego przyjechała, ale zobaczymy jak wyjdzie.

Cytat:
Napisane przez jagodzia133 Pokaż wiadomość
my wypisywaliśmy ręcznie i powiem że osobiście nie chciała bym dostać zaproszenia w kopercie z nadrukiem....
My chyba koniec końców też podpiszemy ręcznie. W sumie nigdy nie dostałam zaproszenia w kopercie z nadrukiem, więc coś w tym musi być skoro poprzednie Pary Młode i w rodzinie i wśród znajomych nie robiły nadruków na kopertach.

Cytat:
Napisane przez baskaeta Pokaż wiadomość
tenebroso musi tak być jak sobie przypomnę jak było jak zaczeliśmy ledwo mieszkac ze soba to szczerze nie chcialabym do tego wracać choć miało to swoje uroki ale teraz jest super - jak mieszkamy ze sobą już mineło 3 lata i mogę powiedzieć że jest lepiej bo się juz "dotarliśmy" i znamy sie super - teraz boję się tego tylko co to będzie jak zdecydujemy się na dziecko - często jest tak że wywraca do góry nogami dziecko całe realcje jakie wczesneij sie zbudowało z partnerem i nie zawsze łaczy jeszcze bardziej - i tego sie obecnie boje - ale chyba najwazneijsze zeby ajkis system wypracowac - przynajmniej tak mi sie wydaje - i boje sie depresji poporodowej.... to mnie przeraza
My na razie o dzieciach nie myślimy, może za jakieś 5-6 lat. Ja to się samego porodu boję, chyba nawet bardziej niż tego, co będzie później. Myślę jednak, że wsparcie Męża i odpowiednie przygotowanie psychiczne także jego do przyjścia dzieci na świat ma ogromne znaczenie. Co do tego systemu to masz rację - zarówno we wspólnym mieszkaniu trzeba się podzielić obowiązkami, jak i pewnie przy dziecku, żeby jako tako funkcjonować. Po znajomych, którzy mają 8-miesięcznego synka widzę jednak jak małe dziecko potrafi zmęczyć oboje rodziców. I na razie nie chcę takiego dodatkowego obowiązku brać na siebie, tym bardziej, że instynkt mi jeszcze nie doskwiera.

Cytat:
Napisane przez niut0 Pokaż wiadomość
o rany, nie wiedziałam.... Na pewno podpisane koperty są poręczniejsze bo np gdy ma się do rozdania 3 to nie wiadomo która dla kogo ale nie pomyślałam, żeby ręcznie podpisać parę już rozdaliśmy to nie będę zmieniać, trudno...

Byliśmy w sobotę na imprezie- przebieranej. Była elfem
Wstaw foty na pocztę, plisss Co do podpisywania kopert, to ja zawsze dostawałam zaproszenia w podpisanych, czy to od znajomych czy od rodziny. Może tak się utarło w moich okolicach po prostu, ale fakt faktem, że jest to też wygodne
Stary 2012-02-20, 15:27   #1517
Kessi_86
Wtajemniczenie

Cytat:
TŻ jest urodzony w Warszawie a ja u siebie w miejscowości gdzie będziemy chcieli załatwić papierek
No to czyli tak twój TŻ bierze u siebie akt urodzenia musi powiedzieć że jest to do zawarcia małżeństwa za który będzie musiał zapłacić(u mnie się płaci 22zł) i idziecie do tego twojego USC i tam dają wam ten papierek za który tak jak tu pisała Madzia płaci się 84 zł a potem zanosicie go do księdza
Ja mam tak samo że ja jestem z innej miejscowości co będzie brany ślub i chodziałm się pytać jak to jest i właśnie tak mi powiedziano, ale jest też możliwość że możecie to zrobić w USC u TŻ tylko wtedy ty dodatkowo musisz wziąć swój akt urodzenia i oni potem to prześlą do twojego USC albo wy będziecie musieli zanieść, bo te papiery muszą być w tym USC (miejscowości) co ślub będzie i potem akt ślubu pobieracie u Ciebie w miejscowości myślę że zrozumiale to napisałam jak nie to pytaj dalej
Stary 2012-02-20, 15:28   #1518
niut0
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tenebrosa Pokaż wiadomość

Wstaw foty na pocztę, plisss Co do podpisywania kopert, to ja zawsze dostawałam zaproszenia w podpisanych, czy to od znajomych czy od rodziny. Może tak się utarło w moich okolicach po prostu, ale fakt faktem, że jest to też wygodne
Wstawie dopiero późnym wieczorem, albo jutro rany bo TŻta jest w pracy, a musi mi je wysłać
Stary 2012-02-20, 15:30   #1519
Kessi_86
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez __Paulinka__ Pokaż wiadomość
chyba go poj..bało

my planujemy dac 500zł, + pewnie jeszcze organista.

ja wogole juz nie kumam o co chodzi z tymi papierami z USC, co trzeba od nich wyjąć czy trzeba miiesc akt urodzenia, czy skrocony czy jaki??? nie kumam juz nic tak samo myslalam, ze w USC dostaje sie to od ręki.... a nie, ze jeszcze sie na to czeka
Jak masz jakieś pytania to ja Ci mogę pomóc odnośnie tego USC bo troszkę przy tym pracowałam to się orientuję. A to czy dają to od reki to zależy od danego USC jak duże miasta to słyszałam że trzeba czekać jak małe to dają od ręki np. u mnie dają od ręki
Stary 2012-02-20, 15:30   #1520
kindziulindzia
Zakorzenienie

Cytat:
No to czyli tak twój TŻ bierze u siebie akt urodzenia musi powiedzieć że jest to do zawarcia małżeństwa za który będzie musiał zapłacić(u mnie się płaci 22zł) i idziecie do tego twojego USC i tam dają wam ten papierek za który tak jak tu pisała Madzia płaci się 84 zł a potem zanosicie go do księdza
Ja mam tak samo że ja jestem z innej miejscowości co będzie brany ślub i chodziałm się pytać jak to jest i właśnie tak mi powiedziano, ale jest też możliwość że możecie to zrobić w USC u TŻ tylko wtedy ty dodatkowo musisz wziąć swój akt urodzenia i oni potem to prześlą do twojego USC albo wy będziecie musieli zanieść, bo te papiery muszą być w tym USC (miejscowości) co ślub będzie i potem akt ślubu pobieracie u Ciebie w miejscowości myślę że zrozumiale to napisałam jak nie to pytaj dalej
bardzo czytelnie napisałaś dziękuję Ci bardzo

nie rozumiem jednego czemu im trzeba za to płacić ta nasza biurokracja woła o pomstę do nieba
19.05.2012
Stary 2012-02-20, 15:33   #1521
baskaeta
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tenebrosa Pokaż wiadomość

My na razie o dzieciach nie myślimy, może za jakieś 5-6 lat. Ja to się samego porodu boję, chyba nawet bardziej niż tego, co będzie później. Myślę jednak, że wsparcie Męża i odpowiednie przygotowanie psychiczne także jego do przyjścia dzieci na świat ma ogromne znaczenie. Co do tego systemu to masz rację - zarówno we wspólnym mieszkaniu trzeba się podzielić obowiązkami, jak i pewnie przy dziecku, żeby jako tako funkcjonować. Po znajomych, którzy mają 8-miesięcznego synka widzę jednak jak małe dziecko potrafi zmęczyć oboje rodziców. I na razie nie chcę takiego dodatkowego obowiązku brać na siebie, tym bardziej, że instynkt mi jeszcze nie doskwiera.
też sie boje ale to jedyny sposób na posiadanie wlasnych dzieci niestety póki co nic innego nie wymyslili... a ja bym chciala urodzić jeszcze przed 30 więc niedługo pewnie będziemy się brać do roboty

ale własnie jestem zdania że najpierw trzeba nacieszyc sie soba
Stary 2012-02-20, 15:35   #1522
__Paulinka__
Zakorzenienie

Cytat:
Jak masz jakieś pytania to ja Ci mogę pomóc odnośnie tego USC bo troszkę przy tym pracowałam to się orientuję. A to czy dają to od reki to zależy od danego USC jak duże miasta to słyszałam że trzeba czekać jak małe to dają od ręki np. u mnie dają od ręki
oo jak milo

Moj TZ i ja mieszkamy w tej samej wiosce, ale TZ miał chrzest w innej parafii. Do USC idziemy do nas na gmine (tzn tam obok jest USC). I co mamy wziąc z tego urzedu? jak to sie fachowo nazywa? Trzeba cos ze sobą wziąc?

I Czy jak juz sie idzie spisac protokol to trzeba ksiedzu dostarczyc tez jakis akt chrztu?

Mi sie juz wszystko miesza

Edytowane przez __Paulinka__
Czas edycji: 2012-02-20 o 15:37
__Paulinka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 15:35   #1523
Kessi_86
Wtajemniczenie

Cytat:
bardzo czytelnie napisałaś dziękuję Ci bardzo

nie rozumiem jednego czemu im trzeba za to płacić ta nasza biurokracja woła o pomstę do nieba
Czemu bo tak za akt urodzenia liczą sobie bo jest pieczątka że jest zrobiona opłata a do ślubu musi być na nie płatnym nie ma tej pieczątki a nie do wszystkich spraw potrzebny jest akt płatny
Natomiast te 84 zł to tak jak byś im zapłaciła za ślub cywilny, którego nie bierzesz bo masz ślub konkordatowy, ale papiery z USC musisz mieć
Bo jak pójdziecie po ten papier że nie ma żadnych przeciwwskazań to będą wam zadawać też pytania np. jakie nazwisko przyjmujecie, jakie dzieci będą mieć nazwiska i takie tam
Stary 2012-02-20, 15:35   #1524
baskaeta
Zadomowienie

Cytat:

ja brałam dwa lata temu musiałam wyciagnąć papierek z Warszawy i Pani wydała mi od reki tylko tzreba było podać powód po co Ci on i co dziwne pytała czemu nie biorę ślubu w Warzawie tylko w okolicy wręcz mnie namiawiała heh ale bardzo miło wspominam ten dzień
Stary 2012-02-20, 15:40   #1525
Kessi_86
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez __Paulinka__ Pokaż wiadomość
oo jak milo

Moj TZ i ja mieszkamy w tej samej wiosce, ale TZ miał chrzest w innej parafii. Do USC idziemy do nas na gmine. I co mamy wziąc z tego urzedu? jak to sie fachowo nazywa? Trzeba cos ze sobą wziąc?

I Czy jak juz sie idzie spisac protokol to trzeba ksiedzu dostarczyc tez jakis akt chrztu?

Mi sie juz wszystko miesza
Do USC nie jest potrzebny akt chrztu tylko akt urodzenia , księdzu się niesie akt chrztu jeżeli chrzest był udzielany w innej parafii niż jest brany ślub

Odnośnie tego USC to gdzie twój TŻ jest urodzony, a gdzie ty

---------- Dopisano o 15:40 ---------- Poprzedni post napisano o 15:38 ----------

Cytat:
ja brałam dwa lata temu musiałam wyciagnąć papierek z Warszawy i Pani wydała mi od reki tylko tzreba było podać powód po co Ci on i co dziwne pytała czemu nie biorę ślubu w Warzawie tylko w okolicy wręcz mnie namiawiała heh ale bardzo miło wspominam ten dzień
Właśnie napisałam że zależy od USC ale co wyciągałaś akt urodzenia czy pozwolenie
Stary 2012-02-20, 15:43   #1526
baskaeta
Zadomowienie

Cytat:
Do USC nie jest potrzebny akt chrztu tylko akt urodzenia , księdzu się niesie akt chrztu jeżeli chrzest był udzielany w innej parafii niż jest brany ślub

Odnośnie tego USC to gdzie twój TŻ jest urodzony, a gdzie ty

---------- Dopisano o 15:40 ---------- Poprzedni post napisano o 15:38 ----------

Właśnie napisałam że zależy od USC ale co wyciągałaś akt urodzenia czy pozwolenie
akt urodzenia wyciągałam
Stary 2012-02-20, 15:44   #1527
Kessi_86
Wtajemniczenie

Cytat:
akt urodzenia wyciągałam
A ja pisałam o pozwoleniu
Stary 2012-02-20, 15:47   #1528
baskaeta
Zadomowienie

Cytat:
A ja pisałam o pozwoleniu

a to spoko wybacz ale dziś masakrycznie sie czuje i jakos tak dziś nie do końca wiem co ktoś do mnie mówi zimno mi boli mnie głowa mam nadzieje ze to nic złego

w sensie ze nie jestem chora.........
Stary 2012-02-20, 15:47   #1529
kasia_kuku
Zakorzenienie

Cytat:
też sie boje ale to jedyny sposób na posiadanie wlasnych dzieci niestety póki co nic innego nie wymyslili... a ja bym chciala urodzić jeszcze przed 30 więc niedługo pewnie będziemy się brać do roboty

ale własnie jestem zdania że najpierw trzeba nacieszyc sie soba
Ja świadomie podchodząc do tematu od razu wiedziałam, że dziecko tak, poród- nie.

Przykro mi, ale kocham też siebie i nie mam zamiaru w wieku 20kilku lat robić sobie rozklapiochy. Dlatego od dawna wiem, że jeśli już, to cesarka

A tak w ogóle to cześć i czołem, chyba się czymś zatrułam, boli mnie brzuch

Dbam o siebie,
Myślę o sobie.

kasia_kuku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 15:48   #1530
baskaeta
Zadomowienie

dobra dziewczyny uciekam do domu

trzymajcie sie <papa>

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości