Suknie się szyją, buty kupują - kolejne PMki niedługo ślubują - PM 2012 cz. XIX - Strona 52 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-02-20, 15:49   #1531
Kessi_86
Wtajemniczenie

Dot.: Suknie się szyją, buty kupują - kolejne PMki niedługo ślubują - PM 2012 cz. XIX

Cytat:
Napisane przez baskaeta Pokaż wiadomość
a to spoko wybacz ale dziś masakrycznie sie czuje i jakos tak dziś nie do końca wiem co ktoś do mnie mówi zimno mi boli mnie głowa mam nadzieje ze to nic złego

w sensie ze nie jestem chora.........
Nie no spoko każdemu może się to wszystko pokręcić

Cytat:
Napisane przez kasia_kuku Pokaż wiadomość
Ja świadomie podchodząc do tematu od razu wiedziałam, że dziecko tak, poród- nie.

Przykro mi, ale kocham też siebie i nie mam zamiaru w wieku 20kilku lat robić sobie rozklapiochy. Dlatego od dawna wiem, że jeśli już, to cesarka

A tak w ogóle to cześć i czołem, chyba się czymś zatrułam, boli mnie brzuch
O to widzę że to chyba musi być coś w powietrzu bo ja też siedzę z bólem brzucha i u mnie cały dom choruje
Stary 2012-02-20, 15:53   #1532
kindziulindzia
Zakorzenienie

Dot.: Suknie się szyją, buty kupują - kolejne PMki niedługo ślubują - PM 2012 cz. XIX

uciekam powoli dziewczyny

do zobaczenia wieczorem
19.05.2012
kindziulindzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 15:56   #1533
tenebrosa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kasia_kuku Pokaż wiadomość
Ja świadomie podchodząc do tematu od razu wiedziałam, że dziecko tak, poród- nie.

Przykro mi, ale kocham też siebie i nie mam zamiaru w wieku 20kilku lat robić sobie rozklapiochy. Dlatego od dawna wiem, że jeśli już, to cesarka
Ja też się tylko na to nastawiam, bo nie wyobrażam sobie, żeby mnie tam rozerwało CC też niewiele lepsze, w końcu tyle powłok przetną, potem mogą być zrosty itd. Jedynie komfort matki i poszanowanie jej godności i intymności na dużo wyższym poziomie niż przy SN. Dlatego właśnie, żeby nie mieć traumy chciałabym CC. Mam nadzieję, że jak będziemy się spodziewać bliźniaków to CC będzie w takim wypadku naturalną koleją rzeczy.
Stary 2012-02-20, 16:00   #1534
a u d r e y
Wtajemniczenie

Witajcie!

Nawet nie nadrabiam bo nie mam czasu dzisiaj kompletnie.

Widzę jednak że pojawił się temat ubioru gości. Nie rozumiem tego trochę bo mnie kompletnie nie przeszkadza jak kto przyjdzie ubrany. W Polsce czerń kojarzy się wszystkim z żałobą, gdzie w innych krajach na calym świecie jest to wyznacznik przede wszystkim elegancji i ja bym absolutnie nie miała nic przeciwko gdyby któraś z Pań przyszła na moje wesele w małej czarnej. Sama tak byłam ubrana na weselu niedawno.
Co do bieli- umówmy się, Panna Młoda będzie jedna, suknia ślubna będzie jedna, a jak ktoś ubierze białą pipidówkę na siebie to raczej nikt nas nie pomyli.
Ja jestem bardzo elastyczna i gdybym dostała w zaproszeniu informację o tym jak się mam nie ubierać to mocno rozważyłabym pójście na wesele do tej osoby.

Mama z ciotkami wczoraj debatowały o moich butach i jednogłośnie uznały, że te które kupiłam nie będą pasowały do mojej sukienki.
Moja przyjaciółka też się za tym opowiedziała, więc kupiłam jeszcze jedne:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg ff31b697626e27e9.jpg (52,5 KB, 60 załadowań)
Stary 2012-02-20, 16:01   #1535
madzia2306
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tenebrosa Pokaż wiadomość
Ja też się tylko na to nastawiam, bo nie wyobrażam sobie, żeby mnie tam rozerwało CC też niewiele lepsze, w końcu tyle powłok przetną, potem mogą być zrosty itd. Jedynie komfort matki i poszanowanie jej godności i intymności na dużo wyższym poziomie niż przy SN. Dlatego właśnie, żeby nie mieć traumy chciałabym CC. Mam nadzieję, że jak będziemy się spodziewać bliźniaków to CC będzie w takim wypadku naturalną koleją rzeczy.
nie bój nie bój nie rozerwie cię "tam" bo cie tam natną a potem zszyją szwami które sie rozpuszczają ja wolę rodzic siłami naturalnymi...

10.10.2009r-ZARĘCZENI

JAKO ŻONA

27.12.2011 Egzamin na prawo jazdy zdany za pierwszym podejściem
madzia2306 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 16:03   #1536
(kicia)
Zakorzenienie

też bym wolałam CC ale się zobaczy... a ostatnio TŻcik mnie zaskoczył bo stwierdził że woli zapłacić za prywatny poród niż żeby mieli mną pomiatać w szpitalu... w życiu się tego po nim nie spodziewałam

---------- Dopisano o 16:03 ---------- Poprzedni post napisano o 16:01 ----------

Cytat:
Napisane przez madzia2306 Pokaż wiadomość
nie bój nie bój nie rozerwie cię "tam" bo cie tam natną a potem zszyją szwami które sie rozpuszczają ja wolę rodzic siłami naturalnymi...
ja ostatnio czytałam relacje z porodu jak dziewczynie przebijali pęcherz masakra
Bartuś 11.08.2014 godz.15:10 3810 g 55 cm

(kicia) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 16:04   #1537
adoosienka
Wtajemniczenie

GG do adoosienka

Cytat:
Ja własnie słyszałam różne opinie... Mam trzy znajome, które mówią, że za żadne skarby nie chciałyby cesarki (rodziły naturalnie) bo widziały jak dziewczyny po cesarce cierpią i nawet dzieckiem nie mogą się później zająć No a co do rozklapiochy ;P to chyba na całe życie nie zostaje prawda?

Kubuś już z nami
adoosienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 16:06   #1538
madzia2306
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez (kicia) Pokaż wiadomość
też bym wolałam CC ale się zobaczy... a ostatnio TŻcik mnie zaskoczył bo stwierdził że woli zapłacić za prywatny poród niż żeby mieli mną pomiatać w szpitalu... w życiu się tego po nim nie spodziewałam
no niestety moja siostra rodziła normalnie w szpitalu nie prywatnie i jak zaczęła miec skurcze położyli ją na porodówce i pielęgniarki sobie poszły sobie do swojego gabinetu, dopiero jak siostra zaczęła się drzec z bólu to przyleciały i okazało sie że dziecko juz miało główkę na zewnątrz akcja porodowa była a tamte sobie siedziały i pierdoły cisnęły

---------- Dopisano o 16:06 ---------- Poprzedni post napisano o 16:05 ----------

Cytat:
Napisane przez adoosienka Pokaż wiadomość
Ja własnie słyszałam różne opinie... Mam trzy znajome, które mówią, że za żadne skarby nie chciałyby cesarki (rodziły naturalnie) bo widziały jak dziewczyny po cesarce cierpią i nawet dzieckiem nie mogą się później zająć No a co do rozklapiochy ;P to chyba na całe życie nie zostaje prawda?
nie zostaje moja siostra nie narzeka na pożycie małżeńskie

10.10.2009r-ZARĘCZENI

JAKO ŻONA

Stary 2012-02-20, 16:08   #1539
kasia_kuku
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
Tenebrosko, teraz nie tną pionowo, a poziomo i po linii bielizny, wiec nawet stój kąpielowy można normalnie założyć Ja i tak bym rodziła prywatnie, więc mogę sobie zadecydować.

Madzia: Natną No way Po za tym mięśnie się rozciągają, jak sobie wyobrażę, że miało by mi się tam zrobić otwór na takie dziecko, to dziękuję. Ja chce sobie jeszcze poużywać z mężem :P

Dziś mam takie mdłości, że jadę na wodzie i chlebie.

Dbam o siebie,
Myślę o sobie.

Edytowane przez kasia_kuku
Czas edycji: 2012-02-20 o 16:09
kasia_kuku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 16:08   #1540
adoosienka
Wtajemniczenie

GG do adoosienka

audrey rewelacyjne buty

I zgadzam się w 100% co do ubioru gości weselnych Nie chciałabym, żeby mi ktokolwiek narzucał, czego mam nie ubierać Dla mnie to niegrzeczne... Jak ktoś bezczelnie zamierza ubrać długą białą suknię - ta zwyczajnie żal mi takiej osoby (goście zresztą z pewnością "odpowiednio" by to skomentowali), ale czerń uwielbiam - mam kilka małych czarnych w szafie, nigdy mnie nie zawiodły i kocham je miłością bezgraniczną

Kubuś już z nami
Stary 2012-02-20, 16:08   #1541
a u d r e y
Wtajemniczenie

Ja bym na CC dobrowolnie się nie zdecydowała. To jest jednak zwykła operacja, przecinanie powłok brzusznych, zakaz dźwigania, ćwiczenia, wysiłku przez kilka tyg... Wiadome że zależy od osoby, ale moja przyjaciółka po porodzie miała 17 szwów, porodzie naturalnym, jak ją widziałam 5 h po to miałam dość, ale na następny dzień juz było lepiej, a jak wyszly z Małą do domu to robiła wszystko.
Rany po CC jednak troche ograniczają i z reguły dłużej dochodzi się do siebie.
Kuzynka miała CC, mąż jej syna do łóżka podawał bo nie była w stanie co chwilę schodzić i wchodzić na łóżko, a miesiąc po porodzie jak ją złapał katar to ilekroć kichała tyle razy zwijała się z bólu..
A szkoła rodzenia i ćwiczenia mięśni pochwy jednak dużo dają, a jak będzie się miało odpowiednią opiekę i swoją położną to zrobi wszystko żeby krocze nie pękło i nie nacinali go od ucha do ucha

a rozlapiocha nie zostaje, przy porodzie się tam wszystko rozciąga a później wraca do siebie, moja przyjaciółka o której wspomniałam wyżej stwierdziła że po porodzie nawet zauważyła że jest ciaśniejsza, no ale ją zszywali.

Edytowane przez a u d r e y
Czas edycji: 2012-02-20 o 16:10
a u d r e y jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 16:09   #1542
tenebrosa
Wtajemniczenie

Cytat:
O nie, co to to nie. W życiu nie wyraziłabym zgody na nacięcie. Nikt mnie nie będzie na żywca ciął nożyczkami, a to, że robią to ponoć podczas skurczu i nic się nie czuje mnie nie przekonuje. Zresztą trochę czytałam na ten temat i zdania wśród lekarzy są podzielone, według niektórych rana po nacięciu nie goi się wcale lepiej niż po naturalnym pęknięciu. Anyway, mam nadzieję, że ani jednego ani drugiego nie będę musiała przechodzić. W odpowiednim czasie, jak już będziemy poważnie myśleć o potomkach, pogadam na ten temat z moim ginem i niech mi szczerze powie jak uważa, co lepsze.

Cytat:
Napisane przez a u d r e y Pokaż wiadomość
Widzę jednak że pojawił się temat ubioru gości. Nie rozumiem tego trochę bo mnie kompletnie nie przeszkadza jak kto przyjdzie ubrany. W Polsce czerń kojarzy się wszystkim z żałobą, gdzie w innych krajach na calym świecie jest to wyznacznik przede wszystkim elegancji i ja bym absolutnie nie miała nic przeciwko gdyby któraś z Pań przyszła na moje wesele w małej czarnej. Sama tak byłam ubrana na weselu niedawno.
Co do bieli- umówmy się, Panna Młoda będzie jedna, suknia ślubna będzie jedna, a jak ktoś ubierze białą pipidówkę na siebie to raczej nikt nas nie pomyli.
Ja jestem bardzo elastyczna i gdybym dostała w zaproszeniu informację o tym jak się mam nie ubierać to mocno rozważyłabym pójście na wesele do tej osoby.

Mama z ciotkami wczoraj debatowały o moich butach i jednogłośnie uznały, że te które kupiłam nie będą pasowały do mojej sukienki.
Mi też by to nie przeszkadzało. Btw, ile Ty już kupiłaś tych butów do sukni ślubnej?

Cytat:
W obliczu polskiej służby zdrowia Twój TŻ ma bardzo dobre podejście. Mój jest tego samego zdania, ale może nie będzie to konieczne. Na szczęście mój gin pracuje w jednym z tutejszych szpitali i myślę, że mogę liczyć na jego pomoc, gdybym chciała tu rodzić/miała mieć cc.
Stary 2012-02-20, 16:14   #1543
madzia2306
Zakorzenienie

Cytat:
O nie, co to to nie. W życiu nie wyraziłabym zgody na nacięcie. Nikt mnie nie będzie na żywca ciął nożyczkami, a to, że robią to ponoć podczas skurczu i nic się nie czuje mnie nie przekonuje. Zresztą trochę czytałam na ten temat i zdania wśród lekarzy są podzielone, według niektórych rana po nacięciu nie goi się wcale lepiej niż po naturalnym pęknięciu. Anyway, mam nadzieję, że ani jednego ani drugiego nie będę musiała przechodzić. W odpowiednim czasie, jak już będziemy poważnie myśleć o potomkach, pogadam na ten temat z moim ginem i niech mi szczerze powie jak uważa, co lepsze.

ja tylko wiem z relacji mojej siostry że ona sama nic nie czuła jak ją nacięli tez sie dziwiłam że tną na żywca

---------- Dopisano o 16:14 ---------- Poprzedni post napisano o 16:12 ----------

Cytat:
Ja bym na CC dobrowolnie się nie zdecydowała. To jest jednak zwykła operacja, przecinanie powłok brzusznych, zakaz dźwigania, ćwiczenia, wysiłku przez kilka tyg... Wiadome że zależy od osoby, ale moja przyjaciółka po porodzie miała 17 szwów, porodzie naturalnym, jak ją widziałam 5 h po to miałam dość, ale na następny dzień juz było lepiej, a jak wyszly z Małą do domu to robiła wszystko.
Rany po CC jednak troche ograniczają i z reguły dłużej dochodzi się do siebie.
Kuzynka miała CC, mąż jej syna do łóżka podawał bo nie była w stanie co chwilę schodzić i wchodzić na łóżko, a miesiąc po porodzie jak ją złapał katar to ilekroć kichała tyle razy zwijała się z bólu..
A szkoła rodzenia i ćwiczenia mięśni pochwy jednak dużo dają, a jak będzie się miało odpowiednią opiekę i swoją położną to zrobi wszystko żeby krocze nie pękło i nie nacinali go od ucha do ucha

a rozlapiocha nie zostaje, przy porodzie się tam wszystko rozciąga a później wraca do siebie, moja przyjaciółka o której wspomniałam wyżej stwierdziła że po porodzie nawet zauważyła że jest ciaśniejsza, no ale ją zszywali.
ah jej tż miał wrażenia jak przy pierwszym razie
moją siostrę też ciaśniej zszyli

10.10.2009r-ZARĘCZENI

JAKO ŻONA

Stary 2012-02-20, 16:16   #1544
Kessi_86
Wtajemniczenie

Cytat:
Witajcie!

Nawet nie nadrabiam bo nie mam czasu dzisiaj kompletnie.

Buty super i co do tych ubiorów to się zgadzam jak by mi ktoś powiedział że mam nie iść w takiej kiece czy takiej to chyba w ogóle bym nie wybrała się na ten ślub, a sama mam w kwietniu ślub w rodzinie i wybieram się w czarnej

Wiecie co do tych porodów to chyba zależy od organizmu człowieka jak reaguje po cesarce a jak po naturalnym bo np. moje brata żona miała cesarkę i nic nie mogła potem robić przy dziecku bo ją szwy ciągnęły a wiem jak to na brzuchu boli bo sama miała szwy po operacji i nawet dobrze podnieść się nie mogłam
Natomiast po normalnych człowiek chyba szybciej dochodzi do siebie, chociaż to też różnie bywa bo znam osobę to po normalnym porodzie dochodziła do siebie ponad 2 tyg nawet z łóżka nie mogła wstać
Stary 2012-02-20, 16:17   #1545
a u d r e y
Wtajemniczenie

Cytat:

Mi też by to nie przeszkadzało. Btw, ile Ty już kupiłaś tych butów do sukni ślubnej?
Na razie 2, ale w planach mam jeszcze 2 kolejne, czyli sandałki taneczne i baleriny już na sam ranek

Cytat:
ja tylko wiem z relacji mojej siostry że ona sama nic nie czuła jak ją nacięli tez sie dziwiłam że tną na żywca

ah jej tż miał wrażenia jak przy pierwszym razie
moją siostrę też ciaśniej zszyli
M. miała znieczulenie więc też nie czuła
i ona takie wrażenie ma cały czas
Stary 2012-02-20, 16:18   #1546
(kicia)
Zakorzenienie

moja mama po drugiej CC dzień po latała po oddziale telefony odbierała (bo wtedy był tylko jeden na oddziale) także to zależy kto jak do siebie dochodzi

z tym ze moja mama była już po kilkunastu operacjach to może tego tak nie odczuła

Stary 2012-02-20, 16:21   #1547
Dancing_Lady
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kilianna Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczynki

Przyszłam wlasnie do pracy i zaczęłam Was nadrabiać

Wkurzyłam się trochę, bo bratowa TŻ kupila bialą, dlugą sukienkę na nasze wesele Dluga i zwiewna do ziemi, śnieżnobiała

A mówiłam TŻ, żeby delikatnie powiedzial jej, że nie życzę sobie białych sukienek na wesele, bo we wrześniu bylismy na takim, gdzie gość mial sukienkę w stylu panny młodej - długa, zwiewna, odcinana pod biustem grecka sukienka o kolorze śnieżnej bieli. PM miala również grecką sukienkę, długą i zwiewną, tylko że ona miala cyrkonie pod biustem. Ale tak czy siak tamta dziewczyna zwracała uwagę nie mniejszą niż PMka

jak dla mnie czarna sukienka na wesele - prosze bardzo. Sama mam małą czarną i czasami w niej bywam na weselach, ożywiam ją dodatkami w kolorze np. bordo, turkusu, do tego szpilki bordowe, turkusowe, ekri, czy jakieś inne i czuję się okej. Natomiast bieli na moim weselu nie zdzierżę
Tragedia, jak można być takim prostym ? Dla mnie to jest jasne - na ślubie do bieli ma prawo tylko PM i koniec kropka.
Jeśli chodzi o kolor czarny... no nie będę skakać z radości jak ktoś przyjdzie ubrany na czarno, ale też nie zamierzam robić z tego problemu.

Cytat:
Napisane przez gosza_m Pokaż wiadomość
Ach szkoda gadać... Młodsza siostra zawsze była lżej traktowana, ale widać, że mamie i tacie nie odpowiada to co robi teraz. Z szacunku jakieś wytłumaczenie im sie należy. Zobaczymy jak długo mama będzie milczeć w tej kwestii... Ale widać, że nie odpowiada im ta sytuacja.
Ja mam podobnie z bratem Tż jak zostawał u nas na noc, to ja musiałam nocować u brata w pokoju, a Tż u mnie. Jak dziewczyna brata "wprowadziła się" do nas na kilka tygodni, to bez pardonu spała sobie legalnie u brata. Ale się wkurzyłam wtedy. Wygarnęłam wszystko rodzicom, że nas traktują jak jakiś smarkaczy z głupimi pozorami, a młodszy brat i jego 20letnia dziewczyna na legalu sobie w jednym pokoju śpią i jest o.k Ja rozumiem, że spać w jednym łóżku to nie bardzo wypada, ale nakazywanie tylko nam żebyśmy spali w osobnych pokojach, było skrajną niesprawiedliwością.

Cytat:
Napisane przez __Paulinka__ Pokaż wiadomość
Czesc Dziewczyny

duzo zdrówka dla chorych dziewczynek kurujcie sie

i szybko musze sie pochwalic: Mamy juz zaklepanego kamerzyste wczoraj juz rozmawialm z TZ dokladnien na ten temat. I mowil, ze robi to tylko i wylącznie dla mnie, zebym byla szczesliwa. I zeby nie myslala, ze zgodzil sie ze wzgledu na te glosniki.. tylko, ze przemyslal to Ale mowil, ze nie chce miec kamery w kosciele... bo sie za bardzo bedzie stresowal. Przystalam na to, bo wiem, ze to i tak na wiele sie zgodzil zatem bedziemy mieli filmik z przygotowan, z przyjazdu do kosciola, wesela i z pleneru pewnie Dzwonilam do naszego kamerzysty, ma niesamowita pamiec nawet pamieta jakim samochodem do niego przyjechalismy powiedzial, ze sie cieszy i sprobuje nagadac mojego TZ na ten ksciol tez, chociaz to nasz filmik i bedzie tam to co my chcemy. Ale ja juz nie oczekuje tego kosciola. Bedą piekne zdjecia i to mi wystarczy. Foto/kam powiedzial, ze bedziemy mieli tez 3 teledyski (romantyczny, zabawny i slow motion). Takze ja jestem bardzo szczesliwa, mam tylko nadzieje, ze TZ nie bedzie sie az tak tym wszystkim stresowal, wytlumaczylam Mu, ze jak nam sie nie spodoba filmik to nie musimy go nikomu pokazywac, ze przeciez bedziemy mogli wyciąć cos z tego filmu jak nam sie nie spodoba. Mam nadzieje, ze bedzie ok
Gratulacje !!

Cytat:
Napisane przez kindziulindzia Pokaż wiadomość
nie rozumiem jednego czemu im trzeba za to płacić ta nasza biurokracja woła o pomstę do nieba
Takie nasze prawo - opłaty skarbowe Też mnie one wkurzają...

Dziewczyny, które mają wierszyki o pieniążkach zamiast prezentów, i o czymś zamiast kwiatków: do zaproszenia wkładacie dwa osobne bileciki, czy jak to rozwiązujecie ?

Zmykam na zajęcia.

I think I wanna marry you...

Dancing_Lady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 16:26   #1548
tenebrosa
Wtajemniczenie

Cytat:
Wiadomo, że opinie zawsze będą podzielone, każdy ma prawo do swojej Ja nie wyobrażam sobie porodu sn, nie mówiąc już o tym, że zanim by się dobrze zaczął, to zemdlałabym z bólu, tego jestem w 100% pewna, bo nawet przy okresie mi się to zdarzało. Więc marny by mieli pożytek na sali porodowej z nieprzytomnej matki. Co do cięcia i szycia, to dla mnie to po prostu są zbyt intymne części ciała, żeby ktoś mi się tam pchał z nożyczkami i igłą. Dla mnie jest to mentalnie nie do przyjęcia i NIE akceptuję tego całą sobą. Najważniejsze, żeby każda z nas podjęła świadomą decyzję odnośnie sposobu porodu i wybrała to, co jest w jej mniemaniu najlepsze dla niej i dziecka.
Stary 2012-02-20, 16:26   #1549
adoosienka
Wtajemniczenie

GG do adoosienka

Cytat:
Napisane przez Dancing_Lady Pokaż wiadomość
Dziewczyny, które mają wierszyki o pieniążkach zamiast prezentów, i o czymś zamiast kwiatków: do zaproszenia wkładacie dwa osobne bileciki, czy jak to rozwiązujecie ?
.
Ja mam wszystko zawarte w jednym wierszyku, wydrukowane w treści zaproszenia (na samym dole).

Kubuś już z nami
Stary 2012-02-20, 16:30   #1550
kasia_kuku
Zakorzenienie

Cytat:
Wiadomo, że opinie zawsze będą podzielone, każdy ma prawo do swojej Ja nie wyobrażam sobie porodu sn, nie mówiąc już o tym, że zanim by się dobrze zaczął, to zemdlałabym z bólu, tego jestem w 100% pewna, bo nawet przy okresie mi się to zdarzało. Więc marny by mieli pożytek na sali porodowej z nieprzytomnej matki. Co do cięcia i szycia, to dla mnie to po prostu są zbyt intymne części ciała, żeby ktoś mi się tam pchał z nożyczkami i igłą. Dla mnie jest to mentalnie nie do przyjęcia i NIE akceptuję tego całą sobą. Najważniejsze, żeby każda z nas podjęła świadomą decyzję odnośnie sposobu porodu i wybrała to, co jest w jej mniemaniu najlepsze dla niej i dziecka.
wyjęłaś mi to z ust

Dbam o siebie,
Myślę o sobie.

kasia_kuku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 16:33   #1551
(kicia)
Zakorzenienie

Cytat:
zgadzam się w 100 % mi w ogóle lekarka powiedziała że właśnie u mnie może być problem z naturalnym porodem bo ja mam coś w sobie takiego że psychicznie każdy ból odczuwam 10 razy mocniej niż ktoś inny dlatego czasem w czasie @ nie wstaję pierwszego dnia z łóżka

Stary 2012-02-20, 16:40   #1552
gosza_m
Zakorzenienie

GG do gosza_m

Cytat:
a w USC trzeba coś zapłacić za ten świstek bo w kościele wiadomo że co łaska (więc coś tam sypnę) ale nie wiem właśnie jak jest w urzędzie

podpytałam się księdza ile za udzielenie ślubu 1000 -1500 zł
W całym kraju opłata za dokumenty potrzebne do ślubu z USC płaci sie 84 zł. To jest opłata za sprawy papierkowe związane ze ślubem cywilnym oraz sporządzenie aktu małżeństwa. U nas np załatwiają od reki.
A jeśli chodzi o to, czy to trzeba załatwić w Twoim czy TŻta USC- tam gdzie bierzecie ślub konkordatowy (w tym mieście/gminie). Czyli w Waszym wypadku papiery załatwiasz w Twoim USC.

Cytat:
Piękne są!!!!

Cytat:
Na temat porodu pogadamy jak same urodzimy...
Są z nami już mamy, więc one wiedza najlepiej co i jak. A czy naturalny, czy cesarka... każdy szanujący swoich pacjentów rehabilitant i lekarz też zawsze będzie po stronie porodu naturalnego (mówiąc o zdrowym przebiegu ciąży i porodu). Natura tak nas stworzyła by byc zdolnym do rodzenia dzieci, a potem do udanego życia seksualnego.
Mamy prawo wyboru i każda z nas zrobi tak jak zechce. Z najbliższego otoczenia wiem, że rekonwalescencja po naturalnym jest o wiele lepsza niż po cesarce. Znam kobiety, które dałyby wszystko, by móc normalnie urodzić, niestety problemy zdrowotne na to im nie pozwoliły.
A co do służby zdrowia, to jakoś moje znajome rodzą u nas w szpitalu państwowym i żadna jeszcze nie narzekała. Wręcz przeciwnie były zachwycone obsługą i podejściem do nich. A mówi się, że w Raciborzu lepiej nie rodzić... tylko to mówią osoby, która jakoś zawsze rodza w innych miastach...

Pick me. Choose me. Love me

Kubuś 23.12.15- 19tc
Mateusz 15.03.17- 21tc
Joasia 25.03.18
gosza_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 17:06   #1553
ona8686
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pradip Pokaż wiadomość

Dziewczynki a powiedzcie mi jak to jest. Nigdy nie byłam u makijażystki i na ślub poleciła mi swoją znajoma. Dogadałam się z nią meilowo i co? To już wszystko? Bez żadnej umowy, bez zaliczek? Tak na słowo tylko? Wiem że mam bzika na punkcie wszelkich umów ale zostałam już raz oszukana i raz wystawiona do wiatru więc się obawiam,,,
Ja poszłam sie zapisac osobiście, i to wszystko bez zadnych zaliczek

Cytat:
Napisane przez Jamee Pokaż wiadomość
u mnie żadne maści nie pomagają jedynie kit pszczeli albo uwaga przekrojony na pół ząbek czosnku i tym smaruje (świeżym sokiem z czosnku) pomaga niezawodnie
Musze sprobowac zawsze stosowałam te przezroczyste nalepki, ale to drogie. A opryszczka jak pojawia sie raz to moze wyskoczyc w kazdej chwili, to wirus i sie niestety go nie pozbedzie.

Cytat:
Napisane przez gosza_m Pokaż wiadomość
No to ładnie. Moja siostra też przyprowadziła do domu faceta... Na razie nic nie mówię na jego temat. Tylko wkurzyło mnie to, że są ze soba może z 2 tygodnie, a on już u nas spał. W niedzielę zjadł z nami obiad (siostra go przyprowadziła do stołu), a nie było czegoś takiego, tato, mamo, to jest mój facet. Może z nami zjeść obiad?...
A u mnie musiały minąć ponad 2 lata, by mama sama zaproponowała, by R. został na obiad. Ja bym nie śmiała go posadzić przy stole bez inicjatywy rodziców. A ile czasu musiało minąć, by jeden u drugiego został na noc...
Siostra gra z rodzicami jak jej się tylko podoba, bo wie, że mama i tak popuści. A mój TŻ jest coraz bardziej cięty na moją sis, bo w końcu widzi jaka cwaniara z niej...

Ja pitole... co za babsztyl!!! Tez początkowo myślałam, że może teściowa coś wskóra w Twojej sprawie, no ale widać, że nie ma autorytetu niestety. A brat TŻta??? Masz z nim dobry kontakt, może by tak go urobić
Skąd ja to znam, siostra mlodsza o 5 lat a moze wiecej niz ja w tym wieku. Ile ja bojek stoczyłam z tata A o nocowaniu Tz to sie pytam choc wczoraj uslyszalam zem dorosła jest i nie musze

Cytat:

Mam pytanie:

Czy na kopertach do zaproszeń wypisujecie nazwiska ręcznie czy drukujecie?
Ja chce recznie, Tż woli drukowac wiec to sie okaze. Nie podpisanych nie dajemy, bo jesli w domu kilka osob, to potem trzeba z zaproszenia wyjmować i sprawdzac.

Cytat:
Napisane przez __Paulinka__ Pokaż wiadomość
Czesc Dziewczyny
i szybko musze sie pochwalic: Mamy juz zaklepanego kamerzyste
Wiedziałam, ze tak bedzie

Cytat:
a w ogóle to wiecie co strasznie sie boję ze mało osób przyjdzie na nasz ślub i to mnie martwi... chociaż nikt nie odmówił jak rozdawaliśmy zaproszenia z mojej strony rodziny ale jakoś tak wyczuwam wewnętrzny niepokój

czy to już stres przedslubny?

niedługo będzie 100 - dniówka - a mam wrażenie że coraz gorzej idzie załatwianie wszystkiego jakoś tak wolniej...
A ja sie obawiam tego, ze ludzie powiedza ze przyjda a tak na prawde ich nie bedzie. Ja wiem, ze zawsze moze cos wypasc, ale mam taka jedna ciotke, ktora potrafi tak zrobic ze swoimi córami.

Cytat:
Napisane przez magdziaS Pokaż wiadomość
Witajcie nadrobiłam -oł je mam dzisiaj dużo wolnego w pracy, a umowy leżą

Bardzo proszę o kciuki na 22-ego lutego. W pracy mamy małe zawirowania i kciuki mi są pilnie potrzebne

Leży fajnie, ale na pewno lepiej wygląda na dziewczynach z większym biustem z moimi orzeszkami źle by się komponowała
Ona ma wszyte takie poduszeczki w srodek w miejsce biustu a na zdjeciach widac ze jest za duza u gory.

Cytat:
a w USC trzeba coś zapłacić za ten świstek bo w kościele wiadomo że co łaska (więc coś tam sypnę) ale nie wiem właśnie jak jest w urzędzie

podpytałam się księdza ile za udzielenie ślubu 1000 -1500 zł
To i tak tanio Pytałąm ostatnio kolezanki, ktora miala slub w tej samej parafii co ja mam miec, tylko w tamtym roku i zaplaciła 1750 zł

Cytat:
Z tym sie zgadzam, bratowa musiala miec ciagle kogos przy sobie, aby jej pomagał zanim to wszystko sie nie wygoiło.

Franuś
29.06.2013 godz. 22:12
ona8686 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 17:11   #1554
E87
Wtajemniczenie

Cytat:
można można bo w sumie nie było nic tam szczególnego, dostali identyczne jak inni goście i nie mieli "w imieniu Rodziców i własnym"
Aaa to na latwizne poszlas

Cytat:
wpisz w wyszukiwarce tekst do zaproszeń dla rodziców - ja mam taki wzruszajacy - rodzice dostali takie inne wyprodukowane specjalnie dla nich w formie rulonu i było im bardzo miło
Wlasnie tez tak chcemy zrobic, juz znalezlismy jakies wierszyki plus te co utaj wyczytalam na forum Ide sie troche zdrzemnac bo jakas zmeczona po robocie jestem...
E87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 17:16   #1555
(kicia)
Zakorzenienie

dziewczynki przeprosiłam się z pomysłem szalu do sukni bo za cholere nie znajdę idealnego bolerka w dobrej cenie (większość dziewczyn sprzedaje z sukniami a na allegro znalazłam idealne za 150 zł a to dla mnie trochę drogo) no i teraz sama nie wiem znalazłam takie trzy (każde z innego materiału lecz jednocześnie każdy z tych materiałów mam w swojej sukni) i sama nie wiem
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg SZAL-08.jpg (100,2 KB, 32 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2122244957.jpg (21,0 KB, 27 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg szaltiul.jpg (21,2 KB, 25 załadowań)

Stary 2012-02-20, 17:26   #1556
Kessi_86
Wtajemniczenie

Cytat:
dziewczynki przeprosiłam się z pomysłem szalu do sukni bo za cholere nie znajdę idealnego bolerka w dobrej cenie (większość dziewczyn sprzedaje z sukniami a na allegro znalazłam idealne za 150 zł a to dla mnie trochę drogo) no i teraz sama nie wiem znalazłam takie trzy (każde z innego materiału lecz jednocześnie każdy z tych materiałów mam w swojej sukni) i sama nie wiem
Ja chyba bym brała 2 lub 3 a Kicia w jakich cenach te szale jak można spytać
Stary 2012-02-20, 17:28   #1557
(kicia)
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kessi_86 Pokaż wiadomość
Ja chyba bym brała 2 lub 3 a Kicia w jakich cenach te szale jak można spytać
taniocha pierwszy 25 zł drugi 15 zł trzeci 30zł

Stary 2012-02-20, 17:30   #1558
Kessi_86
Wtajemniczenie

Cytat:
taniocha pierwszy 25 zł drugi 15 zł trzeci 30zł
No to rzeczywiście taniocha ja znalazłam po 50, 60 zł
Stary 2012-02-20, 17:32   #1559
ona8686
Zakorzenienie

Cytat:
2 lub 3 z przewaga na 3 czy mozna prosic link do ostatniego?

Franuś
29.06.2013 godz. 22:12
ona8686 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 17:38   #1560
(kicia)
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ona8686 Pokaż wiadomość
2 lub 3 z przewaga na 3 czy mozna prosic link do ostatniego?

http://allegro.pl/delikatny-szal-tiu...120106787.html

prosze

a co jest nie tak z 1?? bo wydaję mi się że jest lepszy niż 2 ale sama nie wiem (2 wydaje mi się za grube )

---------- Dopisano o 17:38 ---------- Poprzedni post napisano o 17:36 ----------

a to numer 2 to kurcze licytacja jest dlatego 15 zł pewnie podrożeje przez te 8 dni

Edytowane przez (kicia)
Czas edycji: 2012-02-20 o 17:37
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości