Nasze Codzienne Jadłospisy XVI - Strona 51 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-02-20, 14:24   #1501
hauuu
Wtajemniczenie

Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XVI

Cytat:
Napisane przez rudaaa90 Pokaż wiadomość
no ciasto to wiem że źle, ale soki też? galaretka to przecież żelatyna, zdrowa na włosy, pazury itd. Wiem, że pochwalacie jedzenie np. owsianki czy serków homo, ale ja tego po prostu nie lubię. Staram się układać jadłospisy z tego, co mi w miarę smakuje, np brązowego ryżu nie znoszę, zastępuję białym. Zaczęłam jeść grahamki czy ciemny chleb (na początku jadłam zwykły też było źle. Staram się wzorować na tych przykładowych, ale pełno tam rzeczy których nie lubię... Wiem, że narzekam ale chciałam chociaż trochę umilić sobie te odchudzanie (np. galaretką) a tu klops.
No wiesz, dieta to zawsze jakies wyrzeczenia Galaretka to dużo cukru. podobnie jak sok owocowy (chyba, że robisz sama z pomarańczy). I tu już nawet nie chodzi o te kalorie, w których być może się miescisz ale o wartosci odżywcze. policz sobie ile zjadłas węgli, białka i tłuszczy i porównaj to ze swoim zapotrzebowaniem.

Co do ryżu to ja też wyznaję zasadę, że nie trzeba się katować jak się czegos nie lubi. Nie lubisz brązowego to trudno, jedz cos innego ale galaretka, ciasta i soki odpadają niestety.

Co do owsianki to może źle ją przyrządzasz. Na sniadanie jest super bo można dodać dowolne dodatki - sniadanie to najwazniejszy posiłek i może być nieco bardziej kaloryczny więc jest pole do popisu
hauuu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 14:27   #1502
rudaaa90
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez hauuu Pokaż wiadomość
No wiesz, dieta to zawsze jakies wyrzeczenia Galaretka to dużo cukru. podobnie jak sok owocowy (chyba, że robisz sama z pomarańczy). I tu już nawet nie chodzi o te kalorie, w których być może się miescisz ale o wartosci odżywcze. policz sobie ile zjadłas węgli, białka i tłuszczy i porównaj to ze swoim zapotrzebowaniem.

Co do ryżu to ja też wyznaję zasadę, że nie trzeba się katować jak się czegos nie lubi. Nie lubisz brązowego to trudno, jedz cos innego ale galaretka, ciasta i soki odpadają niestety.

Co do owsianki to może źle ją przyrządzasz. Na sniadanie jest super bo można dodać dowolne dodatki - sniadanie to najwazniejszy posiłek i może być nieco bardziej kaloryczny więc jest pole do popisu
aj wiem że wyrzeczenia... spróbuję jutro z tą owsianką, poprzeglądam owsiankowy wątek zaraz może coś wyszukam w miarę "niegroźnego"
dzięki za rady.
Stary 2012-02-20, 14:38   #1503
hauuu
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez rudaaa90 Pokaż wiadomość
aj wiem że wyrzeczenia... spróbuję jutro z tą owsianką, poprzeglądam owsiankowy wątek zaraz może coś wyszukam w miarę "niegroźnego"
dzięki za rady.
Wiesz, ja na początku nie umiałam zrobić owsianki - robiłam jakies paskudztwo i lądowało w toalecie. Nadziwić się nie mogłam jak ludzie mogą to jesc Teraz robię tak: płatki zalewam ciepłą wodą, czekam aż się częsciowo wchłonie, dolewam mleka i podgrzewam (mikrofala lub na kuchence). Kluczem jednak są dodatki. Ja pokochałam owsiankę z maslem orzechowym - aktualnie z orzechów nerkowca - dodaje łyżeczkę masła do ciepłej owsianki i mieszam, do tego kiwi pychota. poszperaj na wątku owsiankowym, na pewno znajdziesz cos dla siebie.

Wstawiam przy okazji moje R:

I: 2 kromki żytniego razowego z poledwicą z indyka i czerowną papryką
II: owsianka z mlekiem, masłem z orzechów nerkowca i połową gruszki
III: piers kuraka nadziewana szpinakiem, sałatka (sałata, pomidor, ogórek, papryka, oliwki, oliwa, ocet)
IV: zupa kalafiorowa (na wywarze z kury, z kawałkami mięsa, bez smietany)
V: wiesniak z papryką i przyprawami

Przy okazji zapytam: nie wiecie ile mozna przechowywać w lodówce pastę z cieciorki? taką własnoręcznie zrobioną, nie ze sklepu.
Stary 2012-02-20, 15:06   #1504
fajniejestfajnie
Raczkowanie

Moje pierwsze R:

- jogurt naturalny + dwie kromki chleba razowego z margaryną plus serem topionym Hochland
- jabłko
- makaron z warzywami i z odrobiną piersi z kurczaka - wszystko smażone na oliwie z oliwek
- wiejski z szczypiorkiem i ogórkiem
- ugotowana pierś z kurczaka z brokułami
fajniejestfajnie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 15:11   #1505
hauuu
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez fajniejestfajnie Pokaż wiadomość
Moje pierwsze R:

- jogurt naturalny + dwie kromki chleba razowego z margaryną plus serem topionym Hochland lepsze byloby masło, wywal serek topiony bo na r sie nie nadaje, za duzo tłuszczu, dodaj jakies warzywa i wędlinę zamiast serka
- jabłko to nie posiłek tylko przekąska ale jabłka jak najbardziej się nadają na r
- makaron z warzywami i z odrobiną piersi z kurczaka - wszystko smażone na oliwie z oliwek kurczaka ma być dużo - najlepiej cała piers bo to obiad, oliwa z oliwek nie nadaje się do smażenia
- wiejski z szczypiorkiem i ogórkiem ładnie
- ugotowana pierś z kurczaka z brokułami ładnie
jw

popracuj nad sniadaniem i jedz II sniadnie. dla mnie ta kolacja to już by było za dużo i dorzuciłabym kurczaka do obiadu a na kolację zjadła wiesniaka - wyszłyby 4 posiłki jakbys dodała II sniadanie ale byłoby ok
Stary 2012-02-20, 15:56   #1506
LittleWoman
Zadomowienie

U mnie dziś R:
ok 10.30 Ś: duuuuuuuuuża owsianka z 4 łyżek płatków owsianych, 2 łyżek otrębów i łyżki siemienia lnianego z musem z truskawek, twarożkiem, slodzikiem, wiórkami kokosowymi i bananem.

Spacer ponad godzinny z psiakiem

O: makaron pełnoziarnisty z usmażonym jajem z ziołami i chudą wędliną z indyka.
Makaronu chyba za dużo było...ale spalę, dzis intensywny trening.

teraz popijam czerwoną herbatkę sobie (cały dzbanek mam).

ok 17 pójdę pobiegać z 30-40 minut, później 40 minut hh i seria ćwiczeń dywanowych.

P: tuńczyk WSW
K: wieśniak, prawdopodobnie solo

Jeśli znajdą się jakieś uwagi, to poproszę

---------- Dopisano o 15:56 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ----------

Zapomniałam: dużo wody, herbaty zielonej i czerwonej
LittleWoman jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 17:15   #1507
samarableed
Raczkowanie

Więc może i ja pochwalę się swoją luźną R'ką.
Chudnę sobie ze spokojem : )

Śniadanie: owsianka (5 łyżek mieszanki owsianych,żytnich,orkiszo wych i pszennych bio płatków + 2 łyżki otrąb) z jogurtem naturalny, prażoną z cynamonem gruszką, kiwi i paroma orzechami
Kawa cykoriowa z mlekiem
II: brownie z wiśniami wg przepisu Montignaca ; ) , 3 kawałki pomelo, warzywa
Obiad: filiżanka kremu z awokado i cebuli, leczo z kapusty, soji, pomidorów i papryki, makrela wędzona na ciepło ze szczypiorkiem
1 h rowerka stacjonarnego
Kolacja: będzie twaróg z orzechami i jagodami

Od razu informuję: nie jadam obfitych kolacji, a z okazji ferii pozwalam sobie na lenistwo i dłuższe spanie ; )

'Czy gdyby łzy potrafiły mówić, wytłumaczyłyby ideę smutku?'

samarableed jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 17:27   #1508
riddle92
Zadomowienie

GG do riddle92

Cytat:
Napisane przez dreamfield Pokaż wiadomość
Czyli jeśli zamienię kolejny kolacyjny kawał twarogu kawałem kuraka czy jakiejś ryby, to będzie już dobrze?
no mysle ze tak tzn nabial raz na jakis czas ok, ale ja w zasadzie staram sie jesc max raz dziennie tzn plus minus jakies mleko do kawy czy kilka lyzek jogurtu do sosu

---------- Dopisano o 17:21 ---------- Poprzedni post napisano o 17:18 ----------

Cytat:
Napisane przez LittleWoman Pokaż wiadomość
U mnie dziś R:
ok 10.30 Ś: duuuuuuuuuża owsianka z 4 łyżek płatków owsianych, 2 łyżek otrębów i łyżki siemienia lnianego z musem z truskawek, twarożkiem, slodzikiem, wiórkami kokosowymi i bananem. <fajnie

Spacer ponad godzinny z psiakiem

O: makaron pełnoziarnisty z usmażonym jajem z ziołami i chudą wędliną z indyka. <super nie przejmuj się ilością, jak dla mnie to do spaceru i do treningu to moglabys nawet 100 g zjesc
Makaronu chyba za dużo było...ale spalę, dzis intensywny trening.

teraz popijam czerwoną herbatkę sobie (cały dzbanek mam).

ok 17 pójdę pobiegać z 30-40 minut, później 40 minut hh i seria ćwiczeń dywanowych. <robilabym aeroby po silowych, podoba mi sie okreslenie "cwiczenia dywanowe"

P: tuńczyk WSW <fajnie, ale zjedz sobie jeszcze wegle potreningowo bo mi brakuje tu, a trening intensywny
K: wieśniak, prawdopodobnie solo <moglby byc z warzywkami ale zdarzaja sie dni "nie lubie warzyw" wiec spoko

Jeśli znajdą się jakieś uwagi, to poproszę

---------- Dopisano o 15:56 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ----------

Zapomniałam: dużo wody, herbaty zielonej i czerwonej
spoko, mi sie podoba !

---------- Dopisano o 17:27 ---------- Poprzedni post napisano o 17:21 ----------

Cytat:
Napisane przez samarableed Pokaż wiadomość
Więc może i ja pochwalę się swoją luźną R'ką.
Chudnę sobie ze spokojem : )

Śniadanie: owsianka (5 łyżek mieszanki owsianych,żytnich,orkiszo wych i pszennych bio płatków + 2 łyżki otrąb) z jogurtem naturalny, prażoną z cynamonem gruszką, kiwi i paroma orzechami
Kawa cykoriowa z mlekiem
II: brownie z wiśniami wg przepisu Montignaca ; ) , 3 kawałki pomelo, warzywa
Obiad: filiżanka kremu z awokado i cebuli, leczo z kapusty, soji, pomidorów i papryki, makrela wędzona na ciepło ze szczypiorkiem
1 h rowerka stacjonarnego
Kolacja: będzie twaróg z orzechami i jagodami

Od razu informuję: nie jadam obfitych kolacji, a z okazji ferii pozwalam sobie na lenistwo i dłuższe spanie ; )
wygląda to bardzo smacznie, nie będę się czepiać że troche mało białka, bo sama mówisz że luźna R, tylko bym pilnowala posilkow okolotreningowych, bo to wazne niezaleznie od tego czy chudniemy czy utrzymujemy wage

moje R:
I. oproznianie lodowki, tzn troche tunczyka z puszki, troche lososia wedzonego z majonezem, kilka migdalow
II. tilapia w panierce ze zdjętą panierką , jakies salatki, latte z maca
III. twarog poltlusty z jogurtem naturalnym, lyzeczka cukru i owocami rozmrozonymi, pomarancza, garsc pestek slonecznika
będzie:
IV. ryz brazowy z rybką(jakąś, nie wiem co to, ale bez panierki), do tego na pewno warzywa, a ryz chyba zjem na slodko z jablkiem bo mam ochote
HIIT
V. piers z kurczaka (sprobuje ugotowac, moze wyjdzie niezla), powtorka z ryzu z jablkiem
VI. dlugi dzien dzis, wiec przed snem moze troche sera bialego
riddle92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 17:36   #1509
fajniejestfajnie
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez hauuu Pokaż wiadomość
jw

popracuj nad sniadaniem i jedz II sniadnie. dla mnie ta kolacja to już by było za dużo i dorzuciłabym kurczaka do obiadu a na kolację zjadła wiesniaka - wyszłyby 4 posiłki jakbys dodała II sniadanie ale byłoby ok
czyli zrezygnować z żółtego sera w czasie diety?
Stary 2012-02-20, 17:58   #1510
Magdzia94
Zakorzenienie

Wstawiam dzisiejsze
UUU

Ś.5:30 owsianka( otręby owsiane sypie na oko ale wychodzi tak z 5 łyżek, jabłko, kiwi, garść płatków Just Fit czekoladowo-bananowych wszystko zalane połową dużego jogurtu nat 0%Jovi )
IIŚ 9:40 kanapka(chleb żytni posmarowany masłem, szynka, pomidor)
III Ś. 12:40 kanapka(chleb żytni posmarowany masłem, szynka, pomidor)+ Michałek
O.16:00 rosół; 5 pierogów z serem polanych trochę masłem.
K. 20:00 pół kostki twarogu chudego

dodatkowo 30 min rowerek stacjonarny, 80 brzuszków.

Możecie się dziwić ze mam tak dokładnie co do godzin, ale do 16 jestem poza domem i jeżeli sobie nie przypilnuje jedzenia to po powrocie do domy rzucam się na lodówkę.
Z takim planowaniem jest mi dobrze

---------- Dopisano o 17:58 ---------- Poprzedni post napisano o 17:57 ----------

Cytat:
Napisane przez fajniejestfajnie Pokaż wiadomość
czyli zrezygnować z żółtego sera w czasie diety?
Ja jadłam w malych ilościach raz w tygodniu Wszystko dla ludzi ale z umiarem

Edytowane przez Magdzia94
Czas edycji: 2012-02-20 o 18:15
Magdzia94 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 17:58   #1511
Phynn
Zakorzenienie

Dzisiejsze U do oceny (kolacja w planie)

1; bułka orkiszowa, jedna połówka - masło, wędzony filet z indyka, ogórek, ketchup, druga - masło, dżem wiśniowy; kawa zbożowa
2; kawa duża z mlekiem, pitny jogurt 400 ml pomarańcza z melisą
3; talerz zupy ogórkowej zabielanej z ziemniaczkami
4; banan, croissant maślany
5; serek wiejski 200g z tartą marchewką i żurawiną suszoną

Rozsunąć suwak, by
Zdjąć skafander ciała
Zapomnieć
Wejść w nowe życie
W zwiewnej sukience

Phynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 18:34   #1512
agniusia17
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez agniusia17 Pokaż wiadomość
P:

1. grahamka z masłem, twarogiem tłustym, ogórkiem zielonym, ogórkiem kiszonym
kawa z kapką mleka

2. miseczka słodzonego budyniu na mleku 3,2% , kilka paluszków delikatesowych

3. talerz flaczków

4. 3 ziemniaki, 2 pulpety z sosem (śmietana 22%), surówka z marchwi ze śmietaną i majonezem

5. kawał domowej karpatki

6. 2 kromki razowego chleba z ziarnami z masłem, jedna z polędwicą drobiową i ogórkiem, druga z 3 plastrami pasztetu drobiowego i ogórkiem

7. ze 2 łyżki serka wiejskiego, kawałek marchewki. kawa z odrobiną mleka
up, proszę o ocenę

— Gabriel García Márquez

agniusia17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 19:08   #1513
dreamfield
Raczkowanie

Zabrałam się za układanie jadłospisów na następne dni. W tym dzisiejszy. Jak zwykle proszę ślicznie o ocenę
R
1) ŚnI: owsianka na mleku 2% z jabłkiem i cynamonem
ŚnII: kromka razowca, 50g szynki drobiowej, mieszanka kiełków, dużo zielonego ogórka, serek homo naturalny
O: zupa minestrone z Story Salad, pierś kuraka z usmażonym brokułem na oleju z pestek winogron z czosnkiem i pomidor
P: wieśniak z pomidorem i kiełkami
K: 100g twarogu z 1,5 łyzki jogurtu naturalnego, kiełki, ogórek i pomidor

2)ŚnI: omlet: 2 jajka z mlekiem, cebulką i szynką drobiową
ŚnII: kromka razowego z pastą z oliwek (kupną, ale pyszną), papryka, szczypior
O: pierś kuraka, zasmażany bakłażan z pomidorem, orzechami włoskimi, rodzynkami, na bulionie i z chilli
P: serek homo z pomidorem i szczypiorkiem
K: twaróg chudy z 1,5 łyzki jogurtu, papryką i szczypiorem

ten jadłospis trochę bardziej kaloryczny, ale raz na jakiś czas chyba można pofolgować

3) ŚnIwsianka na mleku 2% z jabłkiem, cynamonem i łyżeczką miodu
ŚnII: pasta z makreli wędzonej na grahamce (pasta: makrela, jaja, cebula, ogór konserwowy, szczypior, a majonez zamierzam zastąpić jogurtem naturalnym), może trochę papryki
O: leczo (papryka, cukinia, marchew, cebula, pomidory, chilli) i pierś z kuraka
P: serek homo naturalny z pomidorem i szczypiorem
K: jajecznica z dwóch jaj bez tłuszczu i ok. 50g szynki drobiowej

Podsumowując, w ostatnim już ograniczyłam ilość nabiału, zgodnie z tym, co riddle92 radzi.

Dziękuję pięknie za całą udzieloną pomoc, pozdrawiam.

Zapraszam na raczkującego bloga o urodzie. Kosmetyki, recenzje, domowe spa
M.
dreamfield jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 20:27   #1514
Milka1224
Rozeznanie

Dzisiejsze nieidealne U pod ocene

I domowe graham nuts z mlekiem i jabłkiem

II miseczka sałatki z mieszanego ryżu (brązowy i biały), czrwona fasolką, brukselką, kukurydza, ogórkiem i papryka konserwową, jogurtem i musztardą

III chinszczyzna - makaron soba z kurczakiem, zielonym groszkiem w strączkach, grzybami, szczypiorem i sosem sojowym

deser: kawałek keksa z duża ilością bakalii

IV kawałek pieczonej wieprzowiny (szynka) z reszta pieczarek i brukselki, jakies 15 uszek i duzy kubek czerwonego barszczu
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 20:29   #1515
atilav
Rozeznanie

R
Mój debiut
Śniadanie o 7.00: Jajecznica z 2 jajek + kromka chleba żytniego posmarowana odrobiną masła+ herbata
W szkole o 10.30 : Przykryta kanapka chleba żytniego z szynką, sałatą i pomidorem
W szkole o 13.10 : Jabłko
W domu o 16.00 : Kotlet drobiowy + łyżka ziemniaków+ buraczki /z obiadów nie mogę rezygnować, bo jem to co wszyscy domownicy )
W domu około 18/19: Jogurt naturalny + płatki fitella

I co?
Może być?

/Mam duży problem z kolacją, bo nie umiem zjeść samego serka wiejskiego/ tuńczyka bez choć jednej kromki chleba, a wiem, że węglowodany na noc są nie wskazane /

atilav jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 20:44   #1516
LittleWoman
Zadomowienie

Mój plan na jutro R:

Ś: owsianka (4 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki otrąb, łyżka siemienia lnianego zalane wodą) z twarogiem i słodzikiem + wiórki kokosowe + banan. Jutro jadę na zakupy to nakupię innych owoców, bo muszę urozmaicić moja owsiankę
IIŚ: kanapka z 2 kromek chleba razowego z chudą szynką z indyka, masłem i ogorkiem
IIIŚ: jabłko
O/P: mielony klops pieczony w piekarniku (mięso niestety raczej nie drobiowe - mama gotuje. Co bialkowego mogę dodać? Dip jakiś?hmm), surówka z kiszonej kapusty.
K: jajecznica/jajko na twardo/omlet/tuńczyk wsw

Nie wiem jak będzie z aktywnościa fizyczna, bo nie wiem o której zląduję w domu (II i III posiłek jem poza domem), ale planuję wcisnąć bieganie chociaż pod wieczór.

+ dużo wody, herbaty
Stary 2012-02-20, 22:28   #1517
bialaczekoladka
Zakorzenienie

Pozwolicie ze sie przylacze
Jestem od tygodnia na diecie, dzisiaj troszke gorzej poszlo ale bede wklejac swoje jadlo.
Bardzo prosze o krytyke w kazdym wymiarze
Moja R:
S: 3 łyzki otrebow owsianych i żytnich(zmieszanych) i 2 łyzki musli(z rodzynkami, orzechami i platkami) + 150ml mleka 0.5%
+ kawa
2 S: kromka chleba razowo-zytniego + plaster fileta z indyka
O: 5 pierogow z maki razowej z soczewica
P: kromeczka razwoca z indykiem (tak samo jak na 2S)
K: serek wiejski 100g + pol pulpeta gotowanego z miesem mielonym

Podkreslam ze wszytskie uwagi oraz wskazowki sa mile widziane
bialaczekoladka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 22:31   #1518
riddle92
Zadomowienie

GG do riddle92

Cytat:
Napisane przez Magdzia94 Pokaż wiadomość
Wstawiam dzisiejsze
UUU

Ś.5:30 owsianka( otręby owsiane sypie na oko ale wychodzi tak z 5 łyżek, jabłko, kiwi, garść płatków Just Fit czekoladowo-bananowych wszystko zalane połową dużego jogurtu nat 0%Jovi )
IIŚ 9:40 kanapka(chleb żytni posmarowany masłem, szynka, pomidor)
III Ś. 12:40 kanapka(chleb żytni posmarowany masłem, szynka, pomidor)+ Michałek
O.16:00 rosół; 5 pierogów z serem polanych trochę masłem.
K. 20:00 pół kostki twarogu chudego

dodatkowo 30 min rowerek stacjonarny, 80 brzuszków.

Możecie się dziwić ze mam tak dokładnie co do godzin, ale do 16 jestem poza domem i jeżeli sobie nie przypilnuje jedzenia to po powrocie do domy rzucam się na lodówkę.
Z takim planowaniem jest mi dobrze

Do tych sniadan(2 i 3) to moglabys cos dorzucic, sa skromne bardzo... no i do kolacji tez jakies warzywka np ; )
Stary 2012-02-20, 22:31   #1519
Zelka_07
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Zelka_07 Pokaż wiadomość
UUU ( choć mam nadzieje że coś tam jeszcze powoli zejdzie)
woda z cytryną, małe jabłuszko
śwsianka z malinami, dżemem jeżynowym, otrebami żytnimi i cynamonem, kawa z mlekiem
2ś: duża kromka z pastą twarogową, sałatą i papryką
przekąska: 2 sezamki, kawka z mlekiem
o: pół woreczka brązowego ryżu wymieszane z kapustą pekińską, papryką, cebulą i czosnkiem + sos(keczup,jogo nat, majonez), 3 kotlety z miesa wołowego
p: porcja lodów tiramisu
k: pekińska podsmażona z pomidorkiem, papryką i czosnkiem, jajko sadzone z plastrem sera

do tego dziś zero ruchu
ocenicie
wczorajsze

i dzisiejsze
szklanka wody z cytryną

ś: pół woreczka ryżu brązowego na mleku z całym bananem, łyżką otrąb żytnich, skruszonym sezamkiem i połową wieśniaka
2ś: bułka wiejska z ziarnami z maslem kielbasą z szynki, serem pleśniowym, cebulą, sałatą i keczupem, pół jajka na miękko dokończone po dziecku , 2 sezamki
w locie gdzieś tam krowka wpadła...
o: micha 0,5l szpinaku, z plastrem sera, śmietaną, czosnkiem i jajkiem , krówka
k: bułka wiejska z masłem sopocką, sałatą,jajem i keczupem, pół wiejskiego ze śniadania, poł papryki
deser 2 krowki

i jak?
tak jakoś jajecznie krówkowo wyszło
słodyczowa raczej nie jestem ale mnie ostatnio ciągnie
Stary 2012-02-20, 22:41   #1520
riddle92
Zadomowienie

GG do riddle92

Cytat:
Napisane przez Phynn Pokaż wiadomość
Dzisiejsze U do oceny (kolacja w planie)

1; bułka orkiszowa, jedna połówka - masło, wędzony filet z indyka, ogórek, ketchup, druga - masło, dżem wiśniowy; kawa zbożowa
2; kawa duża z mlekiem, pitny jogurt 400 ml pomarańcza z melisą
3; talerz zupy ogórkowej zabielanej z ziemniaczkami
4; banan, croissant maślany
5; serek wiejski 200g z tartą marchewką i żurawiną suszoną
1 i 2 troszke skromne, jak na fakt ze to sniadania i powinno byc w nich sporo jedzenia ; )

---------- Dopisano o 22:34 ---------- Poprzedni post napisano o 22:32 ----------

Cytat:
Napisane przez dreamfield Pokaż wiadomość
Zabrałam się za układanie jadłospisów na następne dni. W tym dzisiejszy. Jak zwykle proszę ślicznie o ocenę
R
1) ŚnI: owsianka na mleku 2% z jabłkiem i cynamonem
ŚnII: kromka razowca, 50g szynki drobiowej, mieszanka kiełków, dużo zielonego ogórka, serek homo naturalny
O: zupa minestrone z Story Salad, pierś kuraka z usmażonym brokułem na oleju z pestek winogron z czosnkiem i pomidor
P: wieśniak z pomidorem i kiełkami
K: 100g twarogu z 1,5 łyzki jogurtu naturalnego, kiełki, ogórek i pomidor

2)ŚnI: omlet: 2 jajka z mlekiem, cebulką i szynką drobiową
ŚnII: kromka razowego z pastą z oliwek (kupną, ale pyszną), papryka, szczypior
O: pierś kuraka, zasmażany bakłażan z pomidorem, orzechami włoskimi, rodzynkami, na bulionie i z chilli
P: serek homo z pomidorem i szczypiorkiem
K: twaróg chudy z 1,5 łyzki jogurtu, papryką i szczypiorem

ten jadłospis trochę bardziej kaloryczny, ale raz na jakiś czas chyba można pofolgować

3) ŚnIwsianka na mleku 2% z jabłkiem, cynamonem i łyżeczką miodu
ŚnII: pasta z makreli wędzonej na grahamce (pasta: makrela, jaja, cebula, ogór konserwowy, szczypior, a majonez zamierzam zastąpić jogurtem naturalnym), może trochę papryki
O: leczo (papryka, cukinia, marchew, cebula, pomidory, chilli) i pierś z kuraka
P: serek homo naturalny z pomidorem i szczypiorem
K: jajecznica z dwóch jaj bez tłuszczu i ok. 50g szynki drobiowej

Podsumowując, w ostatnim już ograniczyłam ilość nabiału, zgodnie z tym, co riddle92 radzi.

Dziękuję pięknie za całą udzieloną pomoc, pozdrawiam.
spoko, bardzo fajnie, pamietaj zeby dolać jeszcze oliwy do jakis warzyw i podjesc troszke orzechow codziennie, tluszcze tez sa wazne

---------- Dopisano o 22:38 ---------- Poprzedni post napisano o 22:34 ----------

Cytat:
Napisane przez atilav Pokaż wiadomość

R
Mój debiut
Śniadanie o 7.00: Jajecznica z 2 jajek + kromka chleba żytniego posmarowana odrobiną masła+ herbata <dorzuc warzywa, tak to ok
W szkole o 10.30 : Przykryta kanapka chleba żytniego z szynką, sałatą i pomidorem <nie ma bialka
W szkole o 13.10 : Jabłko <to nie posilek
W domu o 16.00 : Kotlet drobiowy + łyżka ziemniaków+ buraczki /z obiadów nie mogę rezygnować, bo jem to co wszyscy domownicy ) <dieta wymaga wyrzeczen, trudno moze byc Ci schudnac jedzac panierowane kotlety...a upieczenie piersi z kurczaka samodzielnie to naprawde nie problem Zawsze mozesz zjesc buraczki, ugotowac sobie brazowy ryz i upiec piers
W domu około 18/19: Jogurt naturalny + płatki fitella <to odpada na R

I co?
Może być?

/Mam duży problem z kolacją, bo nie umiem zjeść samego serka wiejskiego/ tuńczyka bez choć jednej kromki chleba, a wiem, że węglowodany na noc są nie wskazane /
Jak idziesz spac o 21-22 to mozesz spokojnie zjesc kanapke do serka czy ryby.

Milka - fajnie,
agniusia17 tez
, choc momentami skromnie

---------- Dopisano o 22:40 ---------- Poprzedni post napisano o 22:38 ----------

Cytat:
Napisane przez LittleWoman Pokaż wiadomość
Mój plan na jutro R:

Ś: owsianka (4 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki otrąb, łyżka siemienia lnianego zalane wodą) z twarogiem i słodzikiem + wiórki kokosowe + banan. Jutro jadę na zakupy to nakupię innych owoców, bo muszę urozmaicić moja owsiankę <spoko
IIŚ: kanapka z 2 kromek chleba razowego z chudą szynką z indyka, masłem i ogorkiem <tu troche bialka brak
IIIŚ: jabłko <to to za malo
O/P: mielony klops pieczony w piekarniku (mięso niestety raczej nie drobiowe - mama gotuje. Co bialkowego mogę dodać? Dip jakiś?hmm), surówka z kiszonej kapusty. <1. drób to nie jedyne mieso przeciez ;d dorzuc tu lepiej wegle, jesli planujesz bieganie
K: jajecznica/jajko na twardo/omlet/tuńczyk wsw <spoko

Nie wiem jak będzie z aktywnościa fizyczna, bo nie wiem o której zląduję w domu (II i III posiłek jem poza domem), ale planuję wcisnąć bieganie chociaż pod wieczór.

+ dużo wody, herbaty
+ jakies tluszcze dorzuc

---------- Dopisano o 22:41 ---------- Poprzedni post napisano o 22:40 ----------

Cytat:
Napisane przez bialaczekoladka Pokaż wiadomość
Pozwolicie ze sie przylacze
Jestem od tygodnia na diecie, dzisiaj troszke gorzej poszlo ale bede wklejac swoje jadlo.
Bardzo prosze o krytyke w kazdym wymiarze
Moja R:
S: 3 łyzki otrebow owsianych i żytnich(zmieszanych) i 2 łyzki musli(z rodzynkami, orzechami i platkami) + 150ml mleka 0.5%
+ kawa <mleko mozesz pic tlustsze, a nie biala farbe z wodą ;d, brakuje tu bialka
2 S: kromka chleba razowo-zytniego + plaster fileta z indyka <jesli to taki plaster w sensie ze kawalek mięsa to ok, jesli plasterek szynki to za malo
O: 5 pierogow z maki razowej z soczewica <bialeczko ?
P: kromeczka razwoca z indykiem (tak samo jak na 2S)
K: serek wiejski 100g + pol pulpeta gotowanego z miesem mielonym
<ok
Podkreslam ze wszytskie uwagi oraz wskazowki sa mile widziane
brak warzyw, brak tluszczy

+dorzucam do swojego jadlospisu dwa pierogi ruskie, tragedia
Stary 2012-02-20, 22:50   #1521
MalaArielka
Wtajemniczenie

Dzisiejsze U/P( wiem, że nie bardzo):

I: kiełbasa z grilla, kromka jasnego chleba z masłem, jogurt light ze zbożami, łyżka oleju lnianego nieoczyszczonego,

II: frytki, 2 stripsy(panierowana pierś z kurczaka), baton "Jacek", soczek przecierowy marchewkowy,

2 grzane wina,

III: zupa jarzynowa z kaszą, ziemniaki, wieprzowina, brukselka( duża porcja),

IV: mleko 3,2% z płatkami śniadaniowymi czekoladowymi.
MalaArielka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 22:54   #1522
LittleWoman
Zadomowienie

Dziękuję, riddle92

Dodam może do obiadu jakieś ziemniaczki, lub kaszę, a do IIIŚ Sok ze świeżych owoców.
Stary 2012-02-20, 23:43   #1523
fajniejestfajnie
Raczkowanie

mój plan na jutro:

I śniadanie:
musli truskawkowe z jogurtem naturalnym light, kromka/2 kromki pieczywa razowego z polędwicą z indyka a na to szczypiorek
II śniadanie:
kanapka z polędwicą z kurczaka, jogurt pitny Twist
Obiad:
5 albo więcej pierogów z kapustą i mięsem - przyrządzone przez mame, ugotowane - nie smażone
Podwieczorek:
jabłko, może coś jeszcze ale nie wiem
Kolacja
wiejski ze szczypiorkiem, 2 kromki pieczywa razowego (może z wędliną tą co rano)

mam problem co jadać na kolację i podwieczorek..
Stary 2012-02-20, 23:45   #1524
Phynn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez riddle92 Pokaż wiadomość
1 i 2 troszke skromne, jak na fakt ze to sniadania i powinno byc w nich sporo jedzenia ; )
wpadł jeszcze pasek gorzkiej czeko i wino grzane, więc nadrobiłam ciut dziękuję Ci za komentarz!

Rozsunąć suwak, by
Zdjąć skafander ciała
Zapomnieć
Wejść w nowe życie
W zwiewnej sukience

Phynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-21, 08:49   #1525
hauuu
Wtajemniczenie

Wrzucam moje R

I (przedsniadanie o chorej porze): kanapka z 2 plasterkami polędwicy z kurczaka
II: owsianka z masłem z orzechów nerkowca i gruszką, na mleku, większa niż zwykle
III: schabowy plasterek schabu cieniutko ubity i uduszony z mieszanką warzyw, trochę kaszy jaglanej
IV: parowany brokuł, puszka tuńczyka wsw
V: wiesniak z oliwkami, papryką i ziolami

Dziewczyny co myslicie o schabie? Bo w sumie tak jem tego kuraka, czasem mielone wołowe (uwielbiam) a co ze schabem? Wiem, że tłusty i chyba mniej białka niz kurak ale chyba można jesc? Albo taki pieczony schab - bo zrobiłabym taki wielki w naczyniu żaroodpornym z warzywami
Stary 2012-02-21, 09:05   #1526
olenka01
Raczkowanie

Czy ktoś może ocenić moje wczorajsze RRRRRRRR?
ś; owsianka(6 łyżek płatków owsianych 1 siemienia 100 ml mleka1,5% trobe wody)+ jabłko+ 100g twarogu sernikowego
2ś; grahamka posmarowana tymże twarogiem (patrz wyżej) z pomidorem,ogórkiem, rzodkiewką i szynką drobiową
o; niezabielana zupka pomidorowa z brązowym ryżem i jajkiem
p; twaróg 100g (patrz wyżej) + po łyżce łuskanego słonecznika i dyni
k makrela+ jajko

Wiem że monotonnie ale w naszym sklepie nie ma możliwości wyboru..:confus ed:
olenka01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-21, 09:14   #1527
blue_jeans
Raczkowanie

Moje dzisiejsze R:

Rano jak zawsze w ferie: kawa
I: bułka pełnoziarnista posmarowana lekko masłem z plasterkami ogórka konserwowego i plastrami jajka

półtoragodzinny spacer

II: 1 duża pomarańcza, 1 duże jabłko
III: filet z indyka z ryżem parabolicznym z warzywami (pomidory, papryka, cebula)
IV: jogurt naturalny z otrębami pszennymi

30 min na orbitreku

W trakcie dnia dodatkowo herbaty (zielona i czerwona) + woda.

Cztery posiłki ze względu na to, że wstaję dość późno i nie mam kiedy zjeść piątego, do tego się uczę, więc nie myślę o jedzeniu.

Proszę o ocenę.

Nie suszę ani nie prostuję włosów - 50 dni!

"Bycie pięknym oznacza bycie sobą. Nie potrzebujesz akceptacji innych. Potrzebujesz akceptacji siebie."
blue_jeans jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-21, 10:09   #1528
dreamfield
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez riddle92 Pokaż wiadomość
spoko, bardzo fajnie, pamietaj zeby dolać jeszcze oliwy do jakis warzyw i podjesc troszke orzechow codziennie, tluszcze tez sa wazne
Bardzo się cieszę, że się udało. O tłuszczach trochę zapominam przy układaniu, ale jak już mieszam twaróg, a mam miseczkę z orzechami pod nosem, to zawsze kilka wpadnie, więc jest chyba ok

Śliczne dziękuję dla Riddle92 i Nephasis (które oceniły moje jadłospisy) i dla reszty dziewczyn oceniających. Jesteście niezastąpione dla człowieka, który chce zdrowo żyć, a jedyne co widział na oczy to tosty i pizza. Serdecznie pozdrawiam.

Zapraszam na raczkującego bloga o urodzie. Kosmetyki, recenzje, domowe spa
M.
dreamfield jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-21, 12:13   #1529
StokrotkaMM
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez stokrotkamm Pokaż wiadomość
mogę dodać mój jadłospis do oceny r:
Jako że do 16 jestem w pracy to pierwsze trzy posiłki jem w pracy :
I : 5 łyżek płatków owsianych + jogurt naturalny 3 łyżki + pestki dyni lub słonecznika + 1/2 jabłka lub 1/2 babana lub mandarynka lub kiwi
ii : 2 kromki razowego z szynką lub serem żółtym lub jajkiem + papryka, ogórek lub rzodkiewka, ogórek
iii : Marchewka + jabłko lub pomarańcza + 2 kromki chlebka ryżowego
iv : Ryż + pierś z kurczaka + surówka z marchewki z porem i papryką / ryż + ryba / ryba z warzywami /placek owsiany z dżemem , potem kawa z mlekiem
po ok. 1 1/2 godzinie trening : 40 minut rowerek + rozciagające + brzuszki lub skakanka 20 minut + rozciaganie i brzuszki + stepper 20 minut
v : Od razu po teningu 1/2 banana, potem pół kostki twarogu z miodem lub serek wiejski
mogę prosić o ocenę , bo nikt nie zwrócił uwagi na mnie ????????
StokrotkaMM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-21, 12:51   #1530
nikol12
Rozeznanie

ostatnio odkryłam , że bieganie może być przyjemne wiem, że sporo z Was biega. zauważyłam , że jecie coś po treningu. co można zjeść? dodam , że na razie udaję mi się biegać przez ok 20min , ale mam nadzieję , że z czasem będzie lepiej

Moje U :
śniadanie : 2 kromki razowca z masłem/1 z szynką, żółtym serem i ketchupem, 2 z serkiem topionym i sałatą, pomidorem/, jabłko, jogurt z ziarnami
II śniadanie ( a raczej taka przekąska) : kubek cappucino, 4 ciastka ( takie maślane z marmoladą ), 4 wafelki familijne, jabłko
20min biegania + rozciąganie
po : jabłko ( nie wiedziałam co zjeść.... )
Obiad : brązowy ryż z potrawką z kurczaka ( spora porcja )
Podwieczorek: serek wiejski z jabłkiem, cynamonem, garść suszonych śliwek
1h hula - hop
Kolacja : 2 kromki razowca z serkiem kanapkowym , marchewka do pochrupania, kubek ciepłego mleka z cynamonem
dywanówki
proszę o ocenę a dodam , że obliczyłam swoje zapotrzebowanie i wynosi ono ok. 2700kcal- jem tyle, czy nie ?

Edytowane przez nikol12
Czas edycji: 2012-02-21 o 13:18
nikol12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości