|
|
#271 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Druty - podstawy, ściegi
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#272 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oznaczenia są stosowane przeróżne i z reguły jest do nich legenda tu akurat są "standardowe" jak w burdzie
Edytowane przez Malinka_5 Czas edycji: 2012-01-29 o 07:43 |
|
|
|
|
|
#273 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję za wyjaśnienia
Pozdrawiam |
|
|
|
|
#274 |
|
Przyczajenie
|
Witam. Ja dopiero zaczynam zrobiłam sweterek na drutach ale mam problem z wykończeniem pod szyją.
|
|
|
|
|
#275 |
|
Zakorzenienie
|
W jakim sensie? robisz z jakiegoś wzorku czy z głowy? jeśli z wzorku to napisz ten kawałek i czego nie wiesz...
A jeśli z głowy, to nie wiesz jak wykończyć, czy jak zrobić dekolt? Możesz też wstawić zdjęcie, to będzie widać o co chodzi |
|
|
|
|
#276 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
http://abc_robotek_na_drutach.republ...zielne_05.html |
|
|
|
|
|
#277 |
|
Przyczajenie
|
Dekolt już mam zrobiony brakuje teraz wykończenia.
---------- Dopisano o 21:51 ---------- Poprzedni post napisano o 21:43 ---------- Japoneczka01 bardzo dziękuję za stronkę teraz mogę próbować. |
|
|
|
|
#278 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
i gdzie komentarz w stylu teraz robimy to i to uwazajac na to i na to... ???????????? film dla niemych czy co??? juz kilkiadziesiat razy proboje i nic, gdzie jakis porzadny film instruktarzowy?????? kupilam caly zestaw do robienia tylko jak mam to robić???????? |
|
|
|
|
|
#279 |
|
Zakorzenienie
|
agusiaczek99:
1. to jest forum darmowe, filmiki które wrzuciła Glinka również. Ludzie robią to z dobrej woli i za darmo, nie oczekując wynagrodzenia... Nie masz prawa mieć pretensji że robią to tak jak potrafią i tak jak im się wydaje że będzie dobrze. 2. Nikt Cię nie zmuszał do zakupów, a jeśli ktoś Cię zmusił to zwróć się do niego z pretensjami... 3. Na pewno gdzieś w Twojej okolicy są warsztaty rękodzieła, możesz spróbować tam poszukać osoby, która będzie mogła udzielić Ci korepetycji, bo za darmo to raczej nikt się nie zgodzi żebyś na niego krzyczała, że Ci się nie podoba... 4. Jeśli potrzebujesz pomocy, to zmień ton i zamiast masy znaków interpunkcyjnych i negatywnych uwag napisz konkretnie z czym masz problem - czy z nabieraniem oczek, czy z ich przerabianiem, a myślę że znajdzie się ktoś, kto Ci pomoże... Sama znam kilka filmików, lub kursów obrazkowych, pytanie czy znasz angielski, bo w tym języku jest zdecydowanie większy wybór (w każdym razie jeśli nie przestaniesz krzyczeć to ja Ci nic nie poszukam....) |
|
|
|
|
#280 |
|
Raczkowanie
|
Agusiaczek99 - obejrzałam te filmiki i są naprawdę w żółwim tempie.
W końcu jak zrobisz jedno oczko prawe to już umiesz prawe oczka, kolejne robi się identycznie. Ponadto filmik zawsze można zatrzymać. Kompletnie nie rozumiem co ci się nie spodobało. Sama jestem samoukiem, dawno, dawno temu nie było takich filmików i nie było też internetu , dlatego robię trochę inaczej, inaczej nabieram nitki.To nie jest trudne, nie wiem skąd te kilkadziesiąt nieudanych prób ? Na początku wszyscy mają tendencję do mocnego zaciskania oczek, staraj się robić luźno, jeśli będziesz miała wielkie oczka to łatwiej się nauczyć. |
|
|
|
|
#281 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
..... proponuję ten zestaw oddać komuś pod choinkę PO CO Tobie taka frustracja ?
Edytowane przez Malinka_5 Czas edycji: 2011-12-14 o 22:49 |
|
|
|
|
|
#282 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#283 |
|
Przyczajenie
|
Hej, jak zrobić taki wzór na drutach jak na tym zdjęciu ?
![]() http://www.bankfotek.pl/view/1169581 |
|
|
|
|
#284 |
|
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się że można to zrobić tak: przerabiasz na prawo wszystkie oczka (łącznie z tymi dziurami) a potem na koniec prujesz te oczka, które mają być dziurkami... Ale nie sprawdzałam - tylko kiedyś o tym czytałam, więc chyba trzebaby zrobić próbkę i sprawdzić jak to wyjdzie...
|
|
#285 | |
|
Moderatozaur
|
Dot.: Pytanie: Jak zrobić taki wzór na drutach
Cytat:
|
|
|
#286 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pytanie: Jak zrobić taki wzór na drutach
Cytat:
Na drutach będzie to tak: 2 oczka prawe, 1 nawinięcie , 2 oczka prawe itd. W następnym rzędzie: oczka lewe na lewo, nawinięcia spuszczamy i robimy nowe nawinięcie. Nie wiem czy dość jasno... pozdrawiam aganieszkab |
|
|
|
|
|
#287 |
|
Raczkowanie
|
Ten wzór to mereżka pionowa pruta. W starych szpargałach znalazłam taki opis: N abrać na druty parzystą liczbę oczek i przerabiać:
Rząd 1-1 o. brzeg., *3 o. lewe, 2 o. prawe*, 1 o. brzeg. Rząd 2 - 1 o. brzeg. *3 o. prawe, 2 o. lewe* i 1 o. brzeg. Powtarzać rzędy 1 i 2 Aby wykonać mereżkę, należy środkowe oczko z każdych 3-ech oczek lewych zdjąć z drutu, spruć na określoną wysokość i zabezpieczyć nitką. Na forum senior znalazłam 2-gi sposób: pierwszy rząd: - przerabiamy jedno oczko, - dwa razy nawijamy nitkę na prawy drut, - przerabiamy kolejne oczko, - dwa razy nawijamy nitkę na prawy drut, - i tak do końca rzędu. Drugi rząd: - przerabiamy jedno oczko, - odwijamy nawiniętą nitkę, - przerabiamy kolejne oczko, - znowu odwijamy nawiniętą nitkę, - i tak do końca rzędu. Im więcej razy nawiniemy tym szersza mereżka. Potem trzeba "naciągnąć" robótkę. |
|
|
|
|
#288 |
|
Raczkowanie
|
Witam!
Uprzejmie proszę o wyjaśnienie jak zrobić taką czapkę oraz getry chodzi mi o wzór Dziękuję. |
|
|
|
|
#289 |
|
Przyczajenie
|
Nie jestem pewna jak się robi czapkę ale getry są proste. Trzeba nabrać np. 30 0czek i przerobić ściegiem francuskim prawym 4 rzędy(prawa i lewa strona oczka prawe. Piąty rząd: oczko brzegowe a potem z każdego oczka robimy dwa(jedno prawe a drugie przekręcone na prawo),oczko brzegowe, na drucie powinno być 58 oczek. 6 rz. o lewe a potem robimy dżersejem prawym(prawa strona oczka prawe ,lewa lewe) dowolną ilość rzędów np 16. następnie gubimy nabrane oczka robiąc po 2 oczka razem. znowu mamy 30o. teraz 4 rzędy francuzem itd. Opisałam pracę w rzędach jeśli chcesz robić w okrążeniach to o brzegowe nie są potrzebne, ścieg francuski to rz. prawych rz lewych, w tym przypadku można zrobić 4 rz lewych a dżersej prawy to każdy rząd na prawo .Mam nadzieję, że ten opis pomoże. Miłego dziergania
|
|
|
|
|
#290 |
|
Przyczajenie
|
Co do czapki to nie jestem pewna ale wzór z getrów robi się tak; nabieramy np 40 o i przerabiamy4 rz. śc .francuskim prawym(1okr. o prawe 2okr. o lewe).W przypadku tego wzoru mogą to być też 4 rz. o.lewymi. 5rz z każdego oczka robimy 2 prawe(jedno zwykłe drugie przekręcone) mamy 80 o. Teraz robimy np 10 rz dżersejem prawym(każde okrążenie o prawe). Następnie gubimy oczka czyli przerabiamy 2 razem na praw,o znowu mamy 40 i zaczynamy powtarzać wzór od początku czyli 4 rz. francuzem itd. Mam nadzieję że ten opis jest czytelny i pomoże Ci w pracy. Miłego dziergania
|
|
|
|
|
#291 |
|
Przyczajenie
|
Skarpetki na 2 drutach lub szydełku
Może ktoś udzieli mi wskazówek , jak zrobić skarpetki na 2 drutach lub szydełku ? Potrafię srobić swetr , szalik , ostatnio na Wizażu uzyskałam idealną pomoc do zrobienia czapki . Jednak nie potrafię zrobić skarpetek . Wielką trudnością jest pięta . Szukałam wszędzie ale w tamtych miejscach sa wytyczne jednak w sposób nie zrozumiały dla mnie . Próbowałam ale to takie instrukcje były typu -jeden a pięć w pamieci . Ja poszukuję kogoś , kto mi po kolei napisze , że tyle a tyle oczek , ile rzędów , wktórym miejscu spuszczać a w którym dobierać oczka . Po prostu chodzi mi o taki przepis jak na ciasto . Nie robię na sprzedaż ale tylko dla siebie i rodziny . Nawet jak ciut troszkę pomylę to nie ma problemu . Ale skarpetki to czarna magia dla mnie . Również nie chodzi mi o linki , ponieważ one są dla osób zaawansowanych . A ja jestem po prostu laikiem i jeśli można to proszę o pomoc .
|
|
|
|
|
#292 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Skarpetki na 2 drutach lub szydełku
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#293 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję uprzejmie za wyjaśnienia
Pozdrawiam. ---------- Dopisano o 14:16 ---------- Poprzedni post napisano o 14:08 ---------- Gabrysiu wejdź w wyszukiwarkę i wpisz skarpetki na dwóch drutach a pokaże Ci się kilka rozwiązań ja podaję Ci dwie strony które w ten sposób znalazłam i przeglądając doszłam do wniosku że są w miarę wyjaśnione http://pracevioli.blogspot.com/2010/...h-drutach.html http://evejank.blogspot.com/2012/02/...-ulubione.html Pozdrawiam. |
|
|
|
|
#294 |
|
Raczkowanie
|
pomoże ktoś przetłumaczyć ....proszę a może ktoś ma ten wzór po polsku lub wyrysowany schemat na kratkach.wiem że лиц to prawe oczko, изн to lewe,накид to narzut...ale nie rozumiem tego лицевую и изнаночную провязатьвместе лицевой за заднюю стенку,...
Раппорт узора 21 петля, плюс 3, плюс две кромочные ( далее в описании они не упоминаются). 1 и 3 ряды - лицевые петли. 2 ряд - изнаночные петли 4 ряд - 1 лиц, * накид, 21 лиц*, 2 лиц 5 ряд - 2 изн,*1 изн,3 лиц - пять раз, 2 изн*, 1 изн 6 ряд - 1 лиц, *1 лиц, накид,1 лиц, 3 изн, 1 лиц - пять раз, накид*, 2 лиц 7 ряд - 2 изн, * 2 изн, 3 лиц, 1 изн - пять раз, 2 изн*, 1 изн 8ряд - 1 лиц, *1 лиц, накид- два раза, лицевую и изнаночную провязатьвместе лицевой за заднюю стенку, 2 изн - пять раз, 1лиц, накид - двараза*, 2 лиц 9 ряд - 2 изн, * 4 изн, 2 лиц, 1 изн - 5 раз, 4 изн*, 1 изн 10ряд - 1 лиц, * 1 лиц, накид - четыре раза, провязать лицевую иизнаночную вместе лицевой за заднюю стенку, 1 изн - пять раз, 1 лиц,накид - четыре раза*, 2 лиц 11 ряд - 2 изн, * 8 изн, 1 лиц, 1 изн - пять раз, 8 изн*, 1 изн 12 ряд - 1 лиц, * 8 лиц, лицевую и изнаночную провязать вместе лицевой за заднюю стенку - 5 раз, 8 изн *, 2 лиц 13ряд - 2 изн, *8 изн, провязать 4 изнаночные, снять их на дополнительнуюспицу, обвить рабочей нитью против часовой стрелки 3 раза, снять их направую спицу, 9 изн*, 1 изн 14 ряд - лицевые петли Повторять рисунок с 1 по 14 ряды |
|
|
|
|
#295 |
|
Raczkowanie
|
wzięłam na próbę 26 oczek żeby spróbować jak to idzie...i przy piątym rządku nie zgadza się liczba oczek
jak ktoś cierpliwy-niech zerknie...\z góry dziękuję
|
|
|
|
|
#296 |
|
Raczkowanie
|
znalazłam sama dla siebie odpowiedż na innym forum robótkowym, gdyby jednak komuś wzorek się spodobał to podpowiadam iż to zdanie po rosyjsku лицевую и изнаночную провязатьвместе лицевой за заднюю стенку,... oznacza oczko lewe i prawe przerobić razem na prawo,
|
|
|
|
|
#297 |
|
Raczkowanie
|
Wzorek bardzo ładny - poproszę o wklajenie opisu po polsku.
|
|
|
|
|
#298 |
|
Raczkowanie
|
do wzoru potrzebujemy 21+3+ 2 oczka brzegowe
1 i 3 rząd-oczka prawe 2 rząd - oczka lewe 4 rząd -1 prawe*narzut,21prawych*,2 prawe 5 rząd - 2 lewe* 1 lewe,3 prawe-5razy,2 lewe*1 lewe 6 rząd - 1 prawe*1 prawe,narzut,1 prawe,3 lewe,1 prawe-5 razy,narzut*2 prawe 7 rząd - 2 lewe*2 lewe,3 prawe,1 lewe-5 razy,2 lewe*1 lewe 8 rząd - 1 prawe*1 prawe,narzut-2 razy,oczko lewe i prawe przerobić razem na prawo,2 prawe lewe - 5 razy,1 prawe,narzut- 2 razy*2 prawe 9 rząd - 2 lewe*4 lewe,2 prawe,1 lewe-5 razy,4 lewe*1 lewe 10 rząd -1 prawe*1 prawe,narzut - 4 razy,prawe i lewe oczko przerobić razem na prawo, 1 lewe - 5 razy,1 lewe,narzut - 4 razy* 2 prawe 11 rząd - 2 lewe*8 lewych,1 prawe ,1 lewe -5 razy,8 lewych*1 lewe 12 rząd - 1 prawe*8 prawych,prawe i lewe razem na prawo-5 razy,8 lewych*2 prawe 13 rzad - 2 lewe*8 lewych,przerobić 4 lewe,zdjąć je na zapasowy drut,obwinąć roboczą nitka w przeciwną stronę ruchu wskazówek zegara 3 razy,przełożyć na prawy drut,9 lewych*1 lewe 14 rząd - oczka prawe |
|
|
|
|
#299 |
|
Raczkowanie
|
Myczka - bardzo dziękuję za tłumaczenie z nadzieją, że jeszcze ktoś inny może skorzystać.
|
|
|
|
|
#300 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:33.

, dlatego robię trochę inaczej, inaczej nabieram nitki.
PO CO Tobie taka frustracja ?

jak ktoś cierpliwy-niech zerknie...\z góry dziękuję