Nasze Codzienne Jadłospisy XVI - Strona 52 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-02-21, 13:45   #1531
Vinga21
Raczkowanie

Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XVI

R
śniadanie: owsianka z 2,5 łyżek, cały banan, mleko, słonecznik, otręby
2 śniadanie: kromka chleba miodowego z polędwicą z indyczki, ogórek kiszony, kawa
obiad: surówka z marchwii i jabłka, filet z indyczki czy kurczaka (bardzo delikatne w smaku, więc wg mnie indyczka)
potreningowe: kasza gryczana + sos (jogurt naturalny, po łyżce majonezu i musztardy, przyprawy) + fasola czerwona z puszki -> wszystko podgrzane na patelni, jami.
kolacja: chleb miodowy (muszę go wykończyć) z tofu (tylko nie wiem jak je przyrządzić)

Drogie dziewczyny, co zmienić?

Edytowane przez Vinga21
Czas edycji: 2012-02-21 o 17:09
Vinga21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-21, 13:54   #1532
misia332
Zakorzenienie

Moje U :

Ś: owsianka z 3 łyżek (w niej już orzechy), pół batonika malinowego, wiórki kokoswe

O: pieczone ziemniaki z cebulą i przyprawami, maźnięte cebulą..surówka

P: deser z musu jabłkowego, i jogurtu nat, do tego truskawka wielka wkrojona, posypane łyżką musli.

K: tuńczyk z pomidorem
misia332 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-21, 14:45   #1533
Figlak
Zadomowienie

Cześć.
Proszę o ocene mojej redukcji
Na początek postanowiłam zrezygnować zupełnie z pepsi (piłam kilka razy w tygodniu), jedzenia w macu ( dotychczas min raz w tyg), koniec z pizza, zupkami chińskimi, które były na porządku dziennym, serem żółtym który jadłam w ilościach minimum 4 plastry dziennie, plus co tydzien zapiekanka serowa gdzie szło ok 30 dag sera. Rezygnuje z pieczonego boczku, kiełbasy, chipsów, popcornu i czekolad. Do tej pory jadłam ok 2 czekolad tygodniowe i ok paczke chipsów tygodniowo.

RRR

Śniadanie:
4 łyżki płatków owsianych na mleku 2% ( wiem, że lepiej z serkiem wiejskim, ale ja muszę z mlekiem), do tego łyżeczka miodu.
II Śniadanie:
ryż brązowy z kurczakiem lub grahamka z pastą rybną ( makrela lub tuńczyk + jajka+ser biały połtłusty), lub grahamka z chudą szynką, pomidorem, ogórkiem, lub makaron brązowy z kurczakiem, lub ryż z kurczakiem i warzywami
Muszę tutaj mieć coś pożywnego gdyż spędzam na uczelni całe dnie.
Do tego jakieś jabłko, mandarynki lub banan.
Obiad: Kurczak z warzywami na patelnie, makaron z kurczakiem, kurczak z mieszanką sałat i pomidorem, serkiem feta.
Mogę dorzucić oliwki czy kategorycznie odpadają?
Kurczak z sosem śmietanowo szpinakowym, lub kurczak w sosie śmietanowo ziołowym.
Nie wiem czy te sosy śmietanowe mogą być czy też nie?
Podwieczorek: jakieś orzechy z jogurtem naturalnym ewentualnie jakaś marchewka, jogurt naturalny z jakimś owocem.
Kolacja:
Grahamka z pastą rybną lub jajeczną lub sałata z pomidorami i fetą, lub warzywa na patelnie, lub omlet, lub grahamka z jajami.

Do każdego posiłku staram się dorzucać trochę otrębów pszennych.
Figlak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-21, 14:48   #1534
blue_jeans
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez misia332 Pokaż wiadomość
Moje U :

Ś: owsianka z 3 łyżek (w niej już orzechy), pół batonika malinowego, wiórki kokoswe

O: pieczone ziemniaki z cebulą i przyprawami, maźnięte cebulą..surówka

P: deser z musu jabłkowego, i jogurtu nat, do tego truskawka wielka wkrojona, posypane łyżką musli.

K: tuńczyk z pomidorem
Jak dla mnie, to R, nawet słabe R, ale ja moge sie nie znać..

Nie suszę ani nie prostuję włosów - 50 dni!

"Bycie pięknym oznacza bycie sobą. Nie potrzebujesz akceptacji innych. Potrzebujesz akceptacji siebie."
blue_jeans jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-21, 17:38   #1535
riddle92
Zadomowienie

GG do riddle92

Cytat:
Napisane przez olenka01 Pokaż wiadomość
Czy ktoś może ocenić moje wczorajsze RRRRRRRR?
ś; owsianka(6 łyżek płatków owsianych 1 siemienia 100 ml mleka1,5% trobe wody)+ jabłko+ 100g twarogu sernikowego <jesli to taki zmielony ser to ok, jeśli jakiś tłusty i słodki to odpada
2ś; grahamka posmarowana tymże twarogiem (patrz wyżej) z pomidorem,ogórkiem, rzodkiewką i szynką drobiową <tutaj malo bialka, chyba ze szynki zjadlas sporo
o; niezabielana zupka pomidorowa z brązowym ryżem i jajkiem <ok, choc szkoda ze nie ma tu mięska
p; twaróg 100g (patrz wyżej) + po łyżce łuskanego słonecznika i dyni <okej
k makrela+ jajko <dorzuc warzywa

Wiem że monotonnie ale w naszym sklepie nie ma możliwości wyboru..:confus ed:
spoko, tylko masz sporo nabialu w sumie
riddle92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-21, 17:40   #1536
fajniejestfajnie
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez fajniejestfajnie Pokaż wiadomość
mój plan na jutro:
R

I śniadanie:
musli truskawkowe z jogurtem naturalnym light, kromka/2 kromki pieczywa razowego z polędwicą z indyka a na to szczypiorek
II śniadanie:
kanapka z polędwicą z kurczaka, jogurt pitny Twist
Obiad:
5 albo więcej pierogów z kapustą i mięsem - przyrządzone przez mame, ugotowane - nie smażone
Podwieczorek:
jabłko, może coś jeszcze ale nie wiem
Kolacja
wiejski ze szczypiorkiem, 2 kromki pieczywa razowego (może z wędliną tą co rano)

mam problem co jadać na kolację i podwieczorek..
odpowie ktoś? )
fajniejestfajnie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-21, 17:57   #1537
riddle92
Zadomowienie

GG do riddle92

Cytat:
Napisane przez blue_jeans Pokaż wiadomość
Moje dzisiejsze R:

Rano jak zawsze w ferie: kawa
I: bułka pełnoziarnista posmarowana lekko masłem z plasterkami ogórka konserwowego i plastrami jajka <mogłaś zjeść dwa jajka chociaż, przed długim spacerem to strasznie skromne to sniadanie

półtoragodzinny spacer

II: 1 duża pomarańcza, 1 duże jabłko <to to nie posilek, to tylko 2 owoce
III: filet z indyka z ryżem parabolicznym z warzywami (pomidory, papryka, cebula) <ale ryz brazowy?
IV: jogurt naturalny z otrębami pszennymi <to tez taka skromna przekąska, nic konkretnego tu nie ma, zwlaszcza jak na to ze potem jest orbitrek

30 min na orbitreku
<a po cwiczeniach?
W trakcie dnia dodatkowo herbaty (zielona i czerwona) + woda.

Cztery posiłki ze względu na to, że wstaję dość późno i nie mam kiedy zjeść piątego, do tego się uczę, więc nie myślę o jedzeniu.

Proszę o ocenę.
może być 4 posiłki, ale przy takiej aktywności masz duże niedobory moim zdaniem, kalorii i nie tylko w 4 posiłkach trzeba tym bardizej pomyśleć co zjeść, jak i ile, zeby sobie dostarczyc wszystkiego co niezbedne

---------- Dopisano o 17:41 ---------- Poprzedni post napisano o 17:41 ----------

Cytat:
Napisane przez nikol12 Pokaż wiadomość
proszę o ocenę a dodam , że obliczyłam swoje zapotrzebowanie i wynosi ono ok. 2700kcal- jem tyle, czy nie ?
http://www.tabele-kalorii.pl/

---------- Dopisano o 17:43 ---------- Poprzedni post napisano o 17:41 ----------

Cytat:
Napisane przez Vinga21 Pokaż wiadomość
R
śniadanie: owsianka z 2,5 łyżek, cały banan, mleko, słonecznik, otręby
2 śniadanie: kromka chleba miodowego z polędwicą z indyczki, ogórek kiszony, kawa
obiad: surówka z marchwii i jabłka, filet z indyczki czy kurczaka (bardzo delikatne w smaku, więc wg mnie indyczka)
potreningowe: kasza gryczana + sos (jogurt naturalny, po łyżce majonezu i musztardy, przyprawy) + fasola czerwona z puszki -> wszystko podgrzane na patelni, jami. <a białko potreningowo? choc wyglada smacznie
kolacja: chleb miodowy (muszę go wykończyć) z tofu (tylko nie wiem jak je przyrządzić)

Drogie dziewczyny, co zmienić?
troszke brakuje bialka, tluszczy tez sie doszukac nie moge za duzo, tak to fajno

---------- Dopisano o 17:47 ---------- Poprzedni post napisano o 17:43 ----------

Cytat:
Napisane przez Figlak Pokaż wiadomość
Cześć.
Na początek postanowiłam zrezygnować zupełnie z pepsi (piłam kilka razy w tygodniu), jedzenia w macu ( dotychczas min raz w tyg), koniec z pizza, zupkami chińskimi, które były na porządku dziennym, serem żółtym który jadłam w ilościach minimum 4 plastry dziennie, plus co tydzien zapiekanka serowa gdzie szło ok 30 dag sera. Rezygnuje z pieczonego boczku, kiełbasy, chipsów, popcornu i czekolad. Do tej pory jadłam ok 2 czekolad tygodniowe i ok paczke chipsów tygodniowo.
<zatem, gratulacje ! dobra decyzja

RRR

Śniadanie:
4 łyżki płatków owsianych na mleku 2% ( wiem, że lepiej z serkiem wiejskim, ale ja muszę z mlekiem), do tego łyżeczka miodu. <mogą być z mlekiem, ale serek np zjedz osobno, albo ser bialy, albo jajka
II Śniadanie:
ryż brązowy z kurczakiem lub grahamka z pastą rybną ( makrela lub tuńczyk + jajka+ser biały połtłusty), lub grahamka z chudą szynką, pomidorem, ogórkiem, lub makaron brązowy z kurczakiem, lub ryż z kurczakiem i warzywami <ryż z kurczakiem jak najbardziej, z grahamką jest taki problem ze nie wiem czy wciskasz tam odpowiednia ilosc bialka
Do tego jakieś jabłko, mandarynki lub banan.
Obiad: Kurczak z warzywami na patelnie, makaron z kurczakiem, kurczak z mieszanką sałat i pomidorem, serkiem feta.
Mogę dorzucić oliwki czy kategorycznie odpadają?
Kurczak z sosem śmietanowo szpinakowym, lub kurczak w sosie śmietanowo ziołowym.
Nie wiem czy te sosy śmietanowe mogą być czy też nie? <jak zjesz łyżkę śmietany to nic sie nie stanie, choć polecam np jogurt grecki, oliwki jedz na zdrowie, reszta wyglada fajnie
Podwieczorek: jakieś orzechy z jogurtem naturalnym ewentualnie jakaś marchewka, jogurt naturalny z jakimś owocem. <tu fajniej by bylo np zjesc twarog lub serek homogenizowany naturalny, fajnie ze sa orzechy
Kolacja:
Grahamka z pastą rybną lub jajeczną lub sałata z pomidorami i fetą, lub warzywa na patelnie, lub omlet, lub grahamka z jajami. <wyglada dobrze, tylko pilnuj ilosci bialka (nie powiem Ci czy masz wystarczajaco, nie znam gramatury ani zapotrzebowania ;d)

Do każdego posiłku staram się dorzucać trochę otrębów pszennych. <nie musisz, ale jesli sprawiaja ze nie jestes glodna, to spoko ; )
ogolem : fajnie!

---------- Dopisano o 17:52 ---------- Poprzedni post napisano o 17:47 ----------

stokrotkamm
mogę dodać mój jadłospis do oceny r:
Jako że do 16 jestem w pracy to pierwsze trzy posiłki jem w pracy :
I : 5 łyżek płatków owsianych + jogurt naturalny 3 łyżki + pestki dyni lub słonecznika + 1/2 jabłka lub 1/2 babana lub mandarynka lub kiwi <bialkoo
ii : 2 kromki razowego z szynką lub serem żółtym lub jajkiem + papryka, ogórek lub rzodkiewka, ogórek <ser zolty raz na jakis czas ok, ale nie ma tu bialka
iii : Marchewka + jabłko lub pomarańcza + 2 kromki chlebka ryżowego <to nie posilek, tylko taka skromna przekaska
iv : Ryż + pierś z kurczaka + surówka z marchewki z porem i papryką / ryż + ryba / ryba z warzywami /placek owsiany z dżemem , potem kawa z mlekiem <placek owsiany niet, kurczaki i ryby spoko
po ok. 1 1/2 godzinie trening : 40 minut rowerek + rozciagające + brzuszki lub skakanka 20 minut + rozciaganie i brzuszki + stepper 20 minut <dobrze ze jest ruch, ale brzuszki to akurat slaby trening
v : Od razu po teningu 1/2 banana, potem pół kostki twarogu z miodem lub serek wiejski <nabial po treningu to srednio, slabe zrodlo bialka, moglabys go zjesc np wczesniej a tu wrzucic rybke lub miesko

jw, dorzuc tluszcze

fajniejestfajnie
mój plan na jutro:
R

I śniadanie:
musli truskawkowe z jogurtem naturalnym light, kromka/2 kromki pieczywa razowego z polędwicą z indyka a na to szczypiorek <po co jogurt naturalny light? moze byc zwykly, ale w ogole to nie moze byc bo nie ma tu bialka w ogole, musli truskawkowe wyrzuc bo to masa cukru, zjedz np owsianke z orzechami i twarogiem/ do tych kromek to dorzuc ze dwa jajka
II śniadanie:
kanapka z polędwicą z kurczaka, jogurt pitny Twist <nie ma bialka, ten jogurt to duzo cukru, wyrzuc
Obiad:
5 albo więcej pierogów z kapustą i mięsem - przyrządzone przez mame, ugotowane - nie smażone <pierogi (o ile to nie jakis razowy wymysł) to raczej NIE na redukcje
Podwieczorek:
jabłko, może coś jeszcze ale nie wiem <no nawet na pewno, jabłko to nie posilek
Kolacja
wiejski ze szczypiorkiem, 2 kromki pieczywa razowego (może z wędliną tą co rano) <ok

---------- Dopisano o 17:57 ---------- Poprzedni post napisano o 17:52 ----------

omg ale sie zapedzilam... nie chce mi sie uczyc matmy to tu siedze moje dzisiejsze R:
I. kluseczki gotowane z sera bialego poltlustego, jajka, otrab owsianych, lyzki maki kukurydzianej, cynamonu, troszke cukru
II. pomarancza, piers z kurczaka smazona na oliwie, z lyzeczka musztardy, sosu czosnkowego(na jogurcie naturalnym), ryz brazowy zapieczony z jablkiem i cynamonem, troche masła
trening silowy
III. znow pomarancza i znow piers, do tego makaron razowy z dwoma lyzkami jogobelli truskawkowej + troche tosta z bialego chleba
IV. mam ochote na coś z jajkiem, tylko jeszcze nie wiem co! moze grahamke z warzywami i jajem na twardo, i zjem jakas salatke bo wlasnie sie zorientowalam ze tu w ogole nie ma warzyw
Stary 2012-02-21, 18:18   #1538
fajniejestfajnie
Raczkowanie

riddle92: wielkie dzięki! myślałam, że musli nadaje się, ale już go nie ruszę. Zaraz pójdę do sklepu po jakieś orzechy, owsiankę jeszcze jedno pytanie: ryby można jeść? takie na parze z warzywami np. przejrzałam wasze jadłospisy, ale nie znalazla nigdzie ;/ [albo źle patrzyłam..]
Stary 2012-02-21, 18:24   #1539
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10
Konto usunięte

Dziewczyny, mam do Was pytanko Otóż nie mam pojęcia ile ok kcal powinnam jeść mając w perspektywie PRZYNAJMNIEJ 1 tydzień w łóżku, a może to przeciągnąć się i do 2-3 tyg i jakie powinno być mniej-więcej BWT? Dodam, że jestem dosyć wyczerpana po szpitalu, w którym jadłam malutko i mało wartościowo, ale wiadomo, człowiek na mocnych lekach przeciwbólowych nie ma ochoty na jedzenie i ledwo co mu "wchodzi". Jedyna aktywność obecnie to przemieszczanie się na kulach do łazienki, ew ze 2x dziennie spacer schodami w dół na obiad i powrót do pokoju. Jak będę w stanie siedzieć na spokojnie to zamierzam ćwiczyć z hantelkami i robić brzuszki itp, ale obecnie jestem na to za słaba i sam spacer o kulach jeszcze mnie wyczerpuje. Chciałabym utrzymać wagę, bo nie widzi mi się późniejsze gubienie kg załapanych przez własną głupotę.

Mój wzrost - 171 cm
Waga: 59kg
Pomożecie?
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-21, 18:48   #1540
riddle92
Zadomowienie

GG do riddle92

Cytat:
Napisane przez fajniejestfajnie Pokaż wiadomość
riddle92: wielkie dzięki! myślałam, że musli nadaje się, ale już go nie ruszę. Zaraz pójdę do sklepu po jakieś orzechy, owsiankę jeszcze jedno pytanie: ryby można jeść? takie na parze z warzywami np. przejrzałam wasze jadłospisy, ale nie znalazla nigdzie ;/ [albo źle patrzyłam..]
oczywiscie ze mozna, ja jem bardzo czesto

---------- Dopisano o 18:48 ---------- Poprzedni post napisano o 18:47 ----------

[1=97063297b7b35b4a21bd582 d93800b2e45dfbb59_6372d6b 265f10;32455297]Dziewczyny, mam do Was pytanko Otóż nie mam pojęcia ile ok kcal powinnam jeść mając w perspektywie PRZYNAJMNIEJ 1 tydzień w łóżku, a może to przeciągnąć się i do 2-3 tyg i jakie powinno być mniej-więcej BWT? Dodam, że jestem dosyć wyczerpana po szpitalu, w którym jadłam malutko i mało wartościowo, ale wiadomo, człowiek na mocnych lekach przeciwbólowych nie ma ochoty na jedzenie i ledwo co mu "wchodzi". Jedyna aktywność obecnie to przemieszczanie się na kulach do łazienki, ew ze 2x dziennie spacer schodami w dół na obiad i powrót do pokoju. Jak będę w stanie siedzieć na spokojnie to zamierzam ćwiczyć z hantelkami i robić brzuszki itp, ale obecnie jestem na to za słaba i sam spacer o kulach jeszcze mnie wyczerpuje. Chciałabym utrzymać wagę, bo nie widzi mi się późniejsze gubienie kg załapanych przez własną głupotę.

Mój wzrost - 171 cm
Waga: 59kg
Pomożecie? [/QUOTE]
biedactwo
odpusc sobie trenowanie, zostaw organizmowi sile na regeneracje jedzenie powinno byc lekkostrawne z tego samego powodu.. mysle ze najlepiej bedzie jesc zgodnie z zapotrzebowaniem (takim podstawowym, bez aktywnosci fizycznej), ale przede wszystkim to sie nie przejmuj az tak, przez 3 tygodnie nie utyjesz znaczaco
Stary 2012-02-21, 18:55   #1541
Milka1224
Rozeznanie

Riddle, dzieki

Dzisiejsze, spokojniejsze juz U :d

I owsianka na szklance mleka 2% z 4 łyżek płatków (owsiane i orkiszowe)i łyżki otrąb; z kiwi, domowymi suszonymi bananami, musem z jabłka, posypana kakao naturalnym

II grahamka na pół - obie części z hummusem i prażonym sezamem + ostra papryczka na jednej

III kasza gryczana z sosem pomidorowym, kukurydzą i wędzonym trewalem zapieczonym z camembertem
deser: trochę migdałów

IV losoś w pikantnym kremie z krojonych pomidorów i pieczonymi warzywami

Edytowane przez Milka1224
Czas edycji: 2012-02-21 o 18:58
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-21, 19:52   #1542
jenna2202
Raczkowanie

Poproszę o ocenę/wskazówki

U w stronę R

1) owsianka: 6 łyżek płatków na szklance tłustego mleka, kawa z mlekiem
2)duża bułka żytnia z żółtym serem, białym serem i papryką, salatka grecka (2 pomidory, ogorek, papryka, oliwki, feta, oliwa, rzodkiewki, sałata)
3)kawa z mlekiem
4)talerz makaronu z sosem z pomidorów z puszki, oliwek, pomidorów suszonych w oliwie, dużo fety, kawa z mlekiem
5)bułka z dynią (pszenna) z masłem, pomidorem i serem białym

Edytowane przez jenna2202
Czas edycji: 2012-02-21 o 19:53
jenna2202 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-21, 20:09   #1543
Nowhere
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez riddle92 Pokaż wiadomość
oczywiscie ze mozna, ja jem bardzo czesto

---------- Dopisano o 18:48 ---------- Poprzedni post napisano o 18:47 ----------

biedactwo
odpusc sobie trenowanie, zostaw organizmowi sile na regeneracje jedzenie powinno byc lekkostrawne z tego samego powodu.. mysle ze najlepiej bedzie jesc zgodnie z zapotrzebowaniem (takim podstawowym, bez aktywnosci fizycznej), ale przede wszystkim to sie nie przejmuj az tak, przez 3 tygodnie nie utyjesz znaczaco
Mi się wydaje, że BMR na pewno, a i organizm jest przecież osłabiony po operacji, musi się jakoś zregenerować więc nie ma co tak drastycznie ciąć kcal. Ja bym była za słuchaniem organizmu - staraj się jeść to, co on ci podpowiada, nie przejadaj się, nie wpychaj na siłę. Życzę szybkiego powrotu do zdrowia!
też wstawię moje U:
I. porcja pieczonej owsianki z jabłkiem, rodzynkami, migdałami i cynamonem, podana z twarożkiem i miodem
II. grahamka z masłem, cykorią, polędwicą, ogórkiem
III gruby plaster mocno czekoladowego ciasta z polewą
IV. miska grochówki, z pietruszką, marchewką
V. grahamka z masłem, cykorią, pieczoną piersią z kurczaka, cebulą, ketchupem; ogórki kiszone i papryka
Nowhere jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-21, 22:51   #1544
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 17:57 ---------- Poprzedni post napisano o 17:52 ----------

omg ale sie zapedzilam... nie chce mi sie uczyc matmy to tu siedze moje dzisiejsze R:
I. kluseczki gotowane z sera bialego poltlustego, jajka, otrab owsianych, lyzki maki kukurydzianej, cynamonu, troszke cukru
II. pomarancza, piers z kurczaka smazona na oliwie, z lyzeczka musztardy, sosu czosnkowego(na jogurcie naturalnym), ryz brazowy zapieczony z jablkiem i cynamonem, troche masła
trening silowy
III. znow pomarancza i znow piers, do tego makaron razowy z dwoma lyzkami jogobelli truskawkowej + troche tosta z bialego chleba
IV. mam ochote na coś z jajkiem, tylko jeszcze nie wiem co! moze grahamke z warzywami i jajem na twardo, i zjem jakas salatke bo wlasnie sie zorientowalam ze tu w ogole nie ma warzyw

Ale fajne super podoba mi się i takie luźne .Jesz węgle do kolacji i chudniesz?
Ja też na eR na razie nie wrzucam, jestem krótko ale wziełam się na porządnie ( do tej pory próbowałam bardzo długo, ale samą dietą z ćwiczeniami 1 lub dwa razy w tygodniu, zero rezultatów, teraz jest dieta+ ćwiczenia )

P.S. Dużo Ci zostało?
teczowa dlolinka 21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-21, 22:59   #1545
riddle92
Zadomowienie

GG do riddle92

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Pokaż wiadomość
Ale fajne super podoba mi się i takie luźne .Jesz węgle do kolacji i chudniesz?
Ja też na eR na razie nie wrzucam, jestem krótko ale wziełam się na porządnie ( do tej pory próbowałam bardzo długo, ale samą dietą z ćwiczeniami 1 lub dwa razy w tygodniu, zero rezultatów, teraz jest dieta+ ćwiczenia )

P.S. Dużo Ci zostało?
ta, zjadlabym, tylko ich nie bylo takze jajeczko z lyzka majonezu i kawa z mlekiem ostatecznie wyszly... ale spoko, jak jem 3 h przed snem to w ogole nie ma problemu ;d
no wlasnie zostalo mi niewiele, ale sie leniłam, i teraz robie to co Ty - tzn spiełam się ;d jem normalnie ale cwicze

---------- Dopisano o 22:59 ---------- Poprzedni post napisano o 22:58 ----------

Cytat:
Napisane przez jenna2202 Pokaż wiadomość
Poproszę o ocenę/wskazówki

U w stronę R

1) owsianka: 6 łyżek płatków na szklance tłustego mleka, kawa z mlekiem
2)duża bułka żytnia z żółtym serem, białym serem i papryką, salatka grecka (2 pomidory, ogorek, papryka, oliwki, feta, oliwa, rzodkiewki, sałata)
3)kawa z mlekiem
4)talerz makaronu z sosem z pomidorów z puszki, oliwek, pomidorów suszonych w oliwie, dużo fety, kawa z mlekiem
5)bułka z dynią (pszenna) z masłem, pomidorem i serem białym
poczytaj R ktore tu są, jak na U to takie przecietne w sumie
Stary 2012-02-21, 23:08   #1546
jenna2202
Raczkowanie

Czyli generalnie oceniasz, że jest ok? O dziwo, kiedy jem w ten sposób dłużej, to lekko chudnę. Zwykle co kilka dni zdarzaja sie odstępstwa (ciasteczko na podwieczorek i tego typu).
Stary 2012-02-22, 00:14   #1547
riddle92
Zadomowienie

GG do riddle92

Cytat:
Napisane przez jenna2202 Pokaż wiadomość
Czyli generalnie oceniasz, że jest ok? O dziwo, kiedy jem w ten sposób dłużej, to lekko chudnę. Zwykle co kilka dni zdarzaja sie odstępstwa (ciasteczko na podwieczorek i tego typu).
generalnie, ze jest przecietnie jak na U ;d, a R Ci mowie zebys poczytala bo to nie wyglada jak R jesli mam ocenic dokladnie, to przecietnie, bo:
-nie masz 2 malutkich posilkow, pojawia sie ser, owsianka, mleko, porzadny obiad, wiec jest ok, ale:
-strasznie monotonnie : mleko(raz w owsiance, 3 razy w kawie), feta, feta, ser bialy dwa razy, zadnego jajka, mięska, rybki...
-brakuje mi jakis ziarenek, choc fajnie ze jest oliwa
-w strone U to raczej obcieta kalorycznosc, anizeli skład

1) owsianka: 6 łyżek płatków na szklance tłustego mleka, kawa z mlekiem <na U ok,na R brak bialka
2)duża bułka żytnia z żółtym serem, białym serem i papryką, salatka grecka (2 pomidory, ogorek, papryka, oliwki, feta, oliwa, rzodkiewki, sałata) <na U i na R moze byc, choc troche malo jak na posilek, chyba ze w tej bułce jest naprawde sporo bialego sera
3)kawa z mlekiem <to nie posilek, swoja droga... trzy kawy to niemalo
4)talerz makaronu z sosem z pomidorów z puszki, oliwek, pomidorów suszonych w oliwie, dużo fety, kawa z mlekiem <nie ma bialka
5)bułka z dynią (pszenna) z masłem, pomidorem i serem białym <moze byc na U, na R raczej zwykla bulka nie
Stary 2012-02-22, 00:28   #1548
karola11
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez blue_jeans Pokaż wiadomość
Moje dzisiejsze R:

Rano jak zawsze w ferie: kawa
I: bułka pełnoziarnista posmarowana lekko masłem z plasterkami ogórka konserwowego i plastrami jajka jajko powinno wpaść całe, poza tym taka jedna bułka na śniadanie to za mało, śniadanie powinno być najbardziej obfitym posiłkiem,podkręca metabolizm na cały dzień i daje powera. Tutaj możesz dorzucić owoc, twaróg, może serek wiejski,nawet jakieś płatki bym wrzuciła do serka(wiadomo - te bez cukru lub z jego minimalną ilością, albo jajecznicę bym dorobiła)

półtoragodzinny spacer

II: 1 duża pomarańcza, 1 duże jabłkoto jest przekąska a nie posiłek, możesz zjeść te owoce, ale daj np. kromkę ciemnego chleba z jakąś wędliną albo tutaj daj twaróg, albo orzechy
III: filet z indyka z ryżem parabolicznym z warzywami (pomidory, papryka, cebula)tu jest ok jak filet spory
IV: jogurt naturalny z otrębami pszennymi jogurt i otręby na kolację średnio na r, poza tym to powinien być posiłek a wygląda jak przekąska

30 min na orbitreku

W trakcie dnia dodatkowo herbaty (zielona i czerwona) + woda.

Cztery posiłki ze względu na to, że wstaję dość późno i nie mam kiedy zjeść piątego, do tego się uczę, więc nie myślę o jedzeniu.

Proszę o ocenę.
to nie są posiłki, tylko numer III to posiłek, to jest głodówka jak dla mnie i nie nadaje się na R, brak odpowiednich składników - białka,nabiału,tłuszczy

---------- Dopisano o 00:28 ---------- Poprzedni post napisano o 00:24 ----------

Cytat:
Napisane przez Figlak Pokaż wiadomość
Cześć.
prawidłowe postanowienia
RRR

Śniadanie:
4 łyżki płatków owsianych na mleku 2% ( wiem, że lepiej z serkiem wiejskim, ale ja muszę z mlekiem), do tego łyżeczka miodu.dodaj bakalie, rodzynki,orzechy,suszone owoce, daj świeży owoc,może jakieś otręby>
II Śniadanie:
ryż brązowy z kurczakiem lub grahamka z pastą rybną ( makrela lub tuńczyk + jajka+ser biały połtłusty), lub grahamka z chudą szynką, pomidorem, ogórkiem, lub makaron brązowy z kurczakiem, lub ryż z kurczakiem i warzywami
Do tego jakieś jabłko, mandarynki lub banan.ok
Mogę dorzucić oliwki czy kategorycznie odpadają?dawaj oliwki!są zdrowe
Nie wiem czy te sosy śmietanowe mogą być czy też nie?jeżeli domowe to mogą być a jak kupne to nie.
Podwieczorek: jakieś orzechy z jogurtem naturalnym ewentualnie jakaś marchewka, jogurt naturalny z jakimś owocem. może być
Kolacja:
Grahamka z pastą rybną lub jajeczną lub sałata z pomidorami i fetą, lub warzywa na patelnie, lub omlet, lub grahamka z jajami.
jeżeli węgle nie będą Ci utrudniać chudnięcia to ok

Do każdego posiłku staram się dorzucać trochę otrębów pszennych.
nie musisz dawać do każdego posiłku otrębów,ich nadmiar może utrudniać wypróżnianie
j.w.
Stary 2012-02-22, 00:38   #1549
jenna2202
Raczkowanie

Cytat:
generalnie, ze jest przecietnie jak na U ;d, a R Ci mowie zebys poczytala bo to nie wyglada jak R jesli mam ocenic dokladnie, to przecietnie, bo:
-nie masz 2 malutkich posilkow, pojawia sie ser, owsianka, mleko, porzadny obiad, wiec jest ok, ale:
-strasznie monotonnie : mleko(raz w owsiance, 3 razy w kawie), feta, feta, ser bialy dwa razy, zadnego jajka, mięska, rybki...
-brakuje mi jakis ziarenek, choc fajnie ze jest oliwa
-w strone U to raczej obcieta kalorycznosc, anizeli skład

1) owsianka: 6 łyżek płatków na szklance tłustego mleka, kawa z mlekiem <na U ok,na R brak bialka
2)duża bułka żytnia z żółtym serem, białym serem i papryką, salatka grecka (2 pomidory, ogorek, papryka, oliwki, feta, oliwa, rzodkiewki, sałata) <na U i na R moze byc, choc troche malo jak na posilek, chyba ze w tej bułce jest naprawde sporo bialego sera
3)kawa z mlekiem <to nie posilek, swoja droga... trzy kawy to niemalo
4)talerz makaronu z sosem z pomidorów z puszki, oliwek, pomidorów suszonych w oliwie, dużo fety, kawa z mlekiem <nie ma bialka
5)bułka z dynią (pszenna) z masłem, pomidorem i serem białym <moze byc na U, na R raczej zwykla bulka nie

dziękuję
Stary 2012-02-22, 09:39   #1550
hauuu
Wtajemniczenie

Moje R

I: kanapka z żytniego razowego z polędwicą (wstaję o 6, łapię kawę i kanapkę, wracam do łóżka, jem i piję a potem dosypiam tak gdzies do 11)
II: pankejki z wiesniaka z gruszką pychotaaaaaaa (cała gruszka, cały serek, 4 łyżki mąki pelnoziarnistej, jajko, proszek do pieczenia, oliwa, stevia)
III: krem pomidorowy
IV: kurczak duszony z warzywami, pol woreczka kaszy gryczanej
V: sałatka: pekinka, pomidor, ogórek, oliwki, papryka, oliwa, kurczak, wiesniak

Edytowane przez hauuu
Czas edycji: 2012-02-22 o 09:40
hauuu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-22, 10:15   #1551
StokrotkaMM
Raczkowanie

stokrotkamm
mogę dodać mój jadłospis do oceny r:
Jako że do 16 jestem w pracy to pierwsze trzy posiłki jem w pracy :
I : 5 łyżek płatków owsianych + jogurt naturalny 3 łyżki + pestki dyni lub słonecznika + 1/2 jabłka lub 1/2 babana lub mandarynka lub kiwi <bialkoo
ii : 2 kromki razowego z szynką lub serem żółtym lub jajkiem + papryka, ogórek lub rzodkiewka, ogórek <ser zolty raz na jakis czas ok, ale nie ma tu bialka
iii : Marchewka + jabłko lub pomarańcza + 2 kromki chlebka ryżowego <to nie posilek, tylko taka skromna przekaska
iv : Ryż + pierś z kurczaka + surówka z marchewki z porem i papryką / ryż + ryba / ryba z warzywami /placek owsiany z dżemem , potem kawa z mlekiem <placek owsiany niet, kurczaki i ryby spoko
po ok. 1 1/2 godzinie trening : 40 minut rowerek + rozciagające + brzuszki lub skakanka 20 minut + rozciaganie i brzuszki + stepper 20 minut <dobrze ze jest ruch, ale brzuszki to akurat slaby trening
v : Od razu po teningu 1/2 banana, potem pół kostki twarogu z miodem lub serek wiejski <nabial po treningu to srednio, slabe zrodlo bialka, moglabys go zjesc np wczesniej a tu wrzucic rybke lub miesko

jw, dorzuc tluszcze

Dzięki za odpowiedź.
Ale ja bardzo dlugo nie jadałam kolacji, więc wciśnięcie tego twarogu lub wiejskiego wieczorem ok. 20-tej to i tak dla mnie wyczyn....a co dopiero mięsko-chyba że może to być np. malutki kawałek ?
Co do pierwszego śniadania, to mogłabym dodać np. wiejski lub jajko i byłoby OK ?
Pestki dyni lub orzechy lub słonecznik dorzucam zawsze do I i III posiłku oraz do IV posiłku dodaję do surówki olej z oliwek, ale np. nie wiem czy dodanie pestek lub orzechów do ostatniego posiłku może być ???
Co do treningu to nie są same brzuszki tylko tak jak napisałam Skakanka 20 minut, rozciągające + brzuszki, skłony 20 minut + stepper 20 minut czyli jednego dnia 1 godzina ćwiczeń.
StokrotkaMM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-22, 10:43   #1552
MalaArielka
Wtajemniczenie

Moje wczorajsze U/ pt." Cały dzień poza domem":

I: serek robiony ze śmietaną i rzodkiewką, łyżka oleju lnianego,

II: devolay, frytki, brokuły w jogurcie naturalnym, biała kapusta( bardzo duża porcja),

batonik kokosowy, ciastko z Mc Donald's,

III: "Wieś mac", piwo, drink,

jabłko.
MalaArielka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-22, 12:05   #1553
Panna Mia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez hauuu Pokaż wiadomość
Moje R

I: kanapka z żytniego razowego z polędwicą (wstaję o 6, łapię kawę i kanapkę, wracam do łóżka, jem i piję a potem dosypiam tak gdzies do 11)
II: pankejki z wiesniaka z gruszką pychotaaaaaaa (cała gruszka, cały serek, 4 łyżki mąki pelnoziarnistej, jajko, proszek do pieczenia, oliwa, stevia)
III: krem pomidorowy
IV: kurczak duszony z warzywami, pol woreczka kaszy gryczanej
V: sałatka: pekinka, pomidor, ogórek, oliwki, papryka, oliwa, kurczak, wiesniak
przyjemna, rozsądna Rka! podoba mi się!

ps. po co kawę do snu?
Stary 2012-02-22, 12:19   #1554
hauuu
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Panna Mia Pokaż wiadomość
przyjemna, rozsądna Rka! podoba mi się!

ps. po co kawę do snu?
Dzieki

Tż wstaje rano więc schodzę z nim do kuchni - on je sniadanie więc tez sobie robię cos na ząb a jak wychodzi wracam spać A kawy mogę nawet 3 wypić i zasnąć - po prostu lubię kawę
hauuu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-22, 13:27   #1555
blue_jeans
Raczkowanie

Dzięki za spojrzenie, dziewczyny. Ogólnie wstaję dośc późno, więc jak jem śnidanie ok. 12 to nie jestem głodna przez jakieś 3 godziny, obiad zazwyczaj, kiedy wszyscy w domu, czyli ok 17, wcześniej te owoce, a jogurt mam taki z przewagą białka, niż węgli. Postaram się zwiększyć ilość jedzenia, jak wrócę do szkoły.

"Bycie pięknym oznacza bycie sobą. Nie potrzebujesz akceptacji innych. Potrzebujesz akceptacji siebie."
Stary 2012-02-22, 15:13   #1556
LittleWoman
Zadomowienie

Wklejam swój plan R na jutro, bo dzisiejszego nie ma sensu wklejać - robię sobie odwyk za wczorajszy wieczór...

Ś: owsianka (3 łyżki płatkow owsianych, 2 łyżki otrębów, łyżka siemienia lnianego zalane wieczorem wodą) z twarożkiem chudym ze słodzikiem, połową startego jabłka, garścią żurawiny, odrobiną ziaren slonecznika, cynamonem; zielona herbata)

IIŚ: serek wiejski + 1 lub 2 kromi chleba razowego; zielona/czerwona herbata

O: kasza jęczmienna + warzywa chińskie z kurczakiem ; zielona/czerwona herbata

Trening siłowy i pół godziny biegania

P: tuńczyk wsw + ogórek konserwowy, znów herbata

K: jajko na twardo/ jajecznica/ omlet, j.w. herbata

Oczywiście w ciągu dnia woooooooooooda

Pozdrawiam!
LittleWoman jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-22, 15:41   #1557
blue_jeans
Raczkowanie

2 czerwone herbaty na dzień to nie za dużo? Pytam z ciekawości, bo sama piję, ale kilka razy na tydzień. :P

Stary 2012-02-22, 16:02   #1558
riddle92
Zadomowienie

GG do riddle92

Cytat:
Napisane przez StokrotkaMM Pokaż wiadomość

Dzięki za odpowiedź.
Ale ja bardzo dlugo nie jadałam kolacji, więc wciśnięcie tego twarogu lub wiejskiego wieczorem ok. 20-tej to i tak dla mnie wyczyn....a co dopiero mięsko-chyba że może to być np. malutki kawałek ? <no 100 g powinno być, to nie tak malutko na poczatku moze byc ciezko, ale potem dasz rade normalnie to jeść
Co do pierwszego śniadania, to mogłabym dodać np. wiejski lub jajko i byłoby OK ? <tak, nawet jak 2 jajka dorzucisz to tez bedzie ok
Pestki dyni lub orzechy lub słonecznik dorzucam zawsze do I i III posiłku oraz do IV posiłku dodaję do surówki olej z oliwek, ale np. nie wiem czy dodanie pestek lub orzechów do ostatniego posiłku może być ??? <a, to spoko to juz nie musisz do ostatniego
Co do treningu to nie są same brzuszki tylko tak jak napisałam Skakanka 20 minut, rozciągające + brzuszki, skłony 20 minut + stepper 20 minut czyli jednego dnia 1 godzina ćwiczeń.<ja widze ze to nie sa same brzuszki, tylko mowie ze ten trening to taki pomieszany a w zasadzie dziwny, nie ma sensu robic brzuszkow 20 minut, potem cwiczyc na stepperze, potem skłony, potem costam... zrob porzadny trening silowy na zmiane co drugi dzien z aerobami/hiit a jakies rozciagania, sklony mozesz dodatkowo
LittleWoman - strasznie fajnie, tylko czemu nie masz wegli po treningu? No i tluszczy nie widze, chyba ze gdzies tam oliwa sie pojawia

Moooje R dzisiejsze:
I. ser bialy poltlusty mielony (na szybko, z miseczki) + 50 g słonecznika łuskanego (niestety solony, co zauwazylam po zakupie ), ogolnie to chrupałam go od wyjscia z domu co jakis czas troszke, bo przeciagnal mi sie czas do II posilku...
II. dwa jajka na twardo, niby w sosie koperkowym, ale tak naprawde to zjadlam go moze pol lyzki,byl bardzo wodnisty (kocham bary mleczne ;d), talerzyk surowek
III. makaron razowy z twarogiem, maslem i cukrem(po trochu, dla smaku) + piers z kurczaka z patelni z warzywami + oliwa, truskawki i grapefruit
będzie:
HIIT
IV. pewnie powtorka z III po treningu
V. tunczyk z puszki lub serek wiejski, jeszcze nie wiem na co bedzie ochota

+ w ciagu dnia herbata zielona miętowa (pycha), woda, i taka woda "beauty", rózówawa (wiem, że sztuczny syf ;d)
Stary 2012-02-22, 16:51   #1559
fajniejestfajnie
Raczkowanie

I śniadanie: serek wiejski z ziarnami słonecznika, ale nie cały, o 6 rano nie dałam rany, aż zaczęło mnie mdlić, to tego kromka razowego pieczywa (gruba) z masłem! i plastrem sera zółtego (miała być szynka z indyka, ale dziś post..) plus kawałek ogórka

II śniadanie:
maca z masłem, wiem mało

Obiad:
ugotowane brokuły i marchewka z pieczoną rybką

Podwieczorek:
Reszta tego serka ze śniadania plus ogórek

Kolacja:
2 jajka na twardo lub półmiękko, z warzywkami z obiadu

codziennie pije czerwoną herbatę

i niestety, podjadłam trochę czekolady..

Edytowane przez fajniejestfajnie
Czas edycji: 2012-02-22 o 17:01
Stary 2012-02-22, 17:22   #1560
Phynn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MalaArielka Pokaż wiadomość
Moje wczorajsze U/ pt." Cały dzień poza domem":

I: serek robiony ze śmietaną i rzodkiewką, łyżka oleju lnianego,

II: devolay, frytki, brokuły w jogurcie naturalnym, biała kapusta( bardzo duża porcja),

batonik kokosowy, ciastko z Mc Donald's,

III: "Wieś mac", piwo, drink,

jabłko.

jadłospis pt. "Jak nie jeść"

Rozsunąć suwak, by
Zdjąć skafander ciała
Zapomnieć
Wejść w nowe życie
W zwiewnej sukience

Phynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości