|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Czas na wybór tytulu do kolejenj części. Do dzieła Mamuśki! )
|
|||
| Uśmiechamy się radośnie, bo zaraz witamy wiosnę. |
|
1 | 2,00% |
| Ząbek tu, ząbek tam , ale jeszcze czadu mamie dam! |
|
6 | 12,00% |
| Dietka rozszerzona, mama zadowolona a ja poznaje nowe smaki, bo już nawet jem buraki |
|
1 | 2,00% |
| Poznajemy smaki nowe i jesteśmy przez to zdrowe ! |
|
1 | 2,00% |
| RosnąRączki,RosnąNóżkiTo też czas zębowej wróżki, baba,baba wciąż słyszymy i na wiosnę sie cieszymy. |
|
10 | 20,00% |
| Pół roczku już mamy i siadać, pełzać zaczynamy! Mamusie VII-VIII. |
|
0 | 0% |
| Czworaczki, pełzaczki- coraz bardziej ruchliwe te nasze dzieciaczki. |
|
14 | 28,00% |
Raczkujemy i wstajemy, przez co mamie smukłą sylwetkę utrzymać dajemy
|
|
1 | 2,00% |
| W końcu wiosna wyczekana- cieszy się kazdy bobas i jego mama. |
|
16 | 32,00% |
| Głosujący: 50. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1381 | |||||
|
Raczkowanie
|
Dot.: Masze maluchy śliczne, radosne, a my plotkując czekamy na wiosnę :) Mamusie VII
Cytat:
za ząbka dzielnie zniosla![]() i dla Juli za miesięcznice dla Hani Blanki i rodzyneczka Tymka również ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
tymbardziej jak piszesz że juz jest troche wycofany strachliwy, przecież dzieci najlepiej rozwijają się w kontakcie z innymi dziecmi rodzenstwem szybko lapią od nich zabawy umiejętności, kurcze szkoda że mają takie dziwne podejście taka mala róznica wieku pomiędzy nimi naprawde mogliby się fajnie bawić, a on to od mlodszej Marysi mógłby się niejednego nauczyć ![]() Cytat:
u nas też od małego super ze spaniem, od pierwszych dni jego lóżeczko to jego królestwo a teraz w nocy 'parzy' ale moze to faktycznie taki okres ten wiek oby ![]() Cytat:
![]() jestem zdziwiona, aż tak radykalnymi opiniami my szukalismy dlugo lodówki po ślubie i zdecydowaliśmy się na tą i uwielbiam nieoddam ![]() ![]() chociaż przyznam szczerze że nie słyszalam przed zakupem że są tyle głośniejsze może wtedy zdecydowalabym się na inną ![]() ale jak dla nas wcale ta nie jest głośna- może to tez jeddnak zależy od firmy? edit już doczytalam że kupilaś ![]() i doczytałam ze wodaqua też nie odradza ![]() ale tez smiesznie Brumek bo widze że natrafilyśmy na jakies całkiem inne fora ja z wywiadu przeprowadzonego wyczytalam że konikami lg i samsunga są lodówki ![]() mam samsunga moj brat też juz długo długo w dodatku ma świetne wnętrze i w tej szufladzie warzyw nie wysusza a sery wędline jak nie mam lenia to i tak staram się zazwyczaj przekładac do pojemnikow na zywność bo te wedliny obecne to w czymkolwiek nie poleżą robią się po kilku dniach niezjadliwe i wstyd się przyznac dopiero ta rozmowa przypomniala mi że lodówke przydaloby się czasami umyć ![]() no ale myśle że to pewnie nie ma aż takiej róznicy i bedziesz zadowlona ze swojej i super firmy i każda nowej generacji lodowka spisuje się git ![]() a inny temat Brumek a w jakich książkach piszą że jedzenie po poł roku też jeszcze nie za bardzo, pytam na przyszłość chętnie poczytam dlaczego ty się temu tak opierasz? a własnie mialam wam to opisać byłam ciekawa twojej opinii ![]() w sobote rozmawialam ze znajoma mają synka strasznego niejadka stwierdzone przez pediatrów, ze przez zbyt długie w pierwszym roku podstawowo karmienie piersią przez pierwszy rok jadl przede wszystkim z piersi drugi rok to serki i produkty konsystencji mlecznej oczywiscie mimo prób wprowadzania wszystkiego teraz poszedł do przedszkola i cięzko rozszerzeniem jedzonka myślę sobie, że może taki jego urok i i tak byłby niejadkiem ale z drugiej strony moze coś w tym jest nie wiem to jest moje zdanie ale mi się wydaje, że jedzenie w pierwszym roku to nie jest tylko jako zabawa ![]() przecież niektore 10miesięczniaki to juz chodzą niektore roczniaki to skaczą biegaja na pewno potrzebują innych skladników energii nie? |
|||||
|
|
|
#1382 | ||
|
Raczkowanie
|
Dot.: Masze maluchy śliczne, radosne, a my plotkując czekamy na wiosnę :) Mamusie VII
Cytat:
poczułam powiew wiosny i spacerówke w powietrzu ![]() od marca się chyba wkońcu przesiądziemy bo mój synek to w gondoli juz jak na wymiar ![]() Cytat:
![]() i nasze chlopaki to mogą sobie chyba żółwika przybić ![]() bo mój tez akurat waży 8 kg ![]()
|
||
|
|
|
#1383 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Mojemu Asikowi jeszcze daleko do takich umiejętności. Narazie potrafi" -śmiac się na głos -sama się karmi (tzn. kładę ją na łóżku i daje butle do rączek, ona wklada sobie do buźki i je, jak słysze, że już koniec, zabieram jej butle) - wkłada nóżki do buzi - lezac na plecach stara się podnosic do siadu Ale niepokoi mnie to, że bardzo mało gaworzy. A mówie do niej tak często jak to tylko możliwe, TZ czyta jej bajki codziennie, nie wiem, jak mam ją jeszcze stymulowac, żeby wkońcu się rozgadała
|
|
#1384 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oni we wszystkim maja problema co do niejadka - pierwsze slysze o czyms takim
|
|
|
|
|
#1385 |
|
Raczkowanie
|
no ja też, dlatego napisałam że może taka jego natura
tak sobie myśle i tak by był a może jednak prawie tylko pierś przez pierwszy rok miała jednak jakiś wpływ wydaje mi się że jak i ze wszystkim i w karmieniu trzeba znaleźć złoty środek
|
|
|
|
#1386 |
|
Zakorzenienie
|
eve Tez mam bratową ze strony męża ( czyli żonę jego brata ), za którą nie przepadam. No nie wiem, nie lubimy się jakoś tak bez powodu
Ale nie wprost, tak to rozmawiamy itp. ale wieje w naszych relacjach chłód i nie utrzymujemy jako tako kontaktu.Oni mają syna 3 miesiące starszego niż nasz syn. Tamten rozchichrany, raczkuje, skacze, nikogo się nie boi... a mój Igorek siedzi tylko ze mną w mieszkaniu, nie widzi dużo osób itp. W starciu z tamtym dzieckiem płacze, boi się. A mi wcale, a to wcale nie zależy na kontakcie jego z kuzynem. Szczerze, to w du.pce to mam daleko, czy płacze przy nim czy nie. A i też go biorę zaraz na ręce jak wyje przy tamtym. Po co ma mi płakać ? To tak z innej perspektywy
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
|
|
|
|
#1387 |
|
Raczkowanie
|
dalej z pamieci
![]() zaneta jestem pod wrażeniem umiejętności twojej córci na prawde należą się jej ![]() ja chcialabym żeby mój robił juz 'papa' uczę go ale on niechce kombinować ![]() a przybijanie piątki to u nas już wogole czarna magia ![]() telik super, ze jestes espanol a uczysz się tak z przyjemności dlugo już? planujecie może jakieś wakacje hiszpańskie co bys mogła potrenować porozmawiać z przystojnymi kelnerami? marzena prezentacja wozka ze słodką zawartością coraz bardziej zachęca mnie do przejściu na spacerówke
|
|
|
|
#1388 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Mój synek dziś kończy pół roczku Rano odśpiewaliśmy mu chóralnie sto lat ![]() Blaneczko - sto lat także dla Ciebie Cytat:
2. Wiem ![]() 3. To kciuki żeby nie bolało Też chciałam znać gr krwi, ale nam także lekarka powiedziała, że tak wcześnie się tego nie robi. Ci jest o tyle dziwne, że przecież niektórym już w szpitalu robią ![]() Cytat:
I współczuję problemów rodzinnych. Faktycznie jakaś czarna seria. Dobrze że u Was ok ![]() Cytat:
Może małą wymianka Cytat:
To prawda że matki są najlepszymi logistami na świecie ![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#1389 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
to taka inna perspektywa
|
||
|
|
|
#1390 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Pięknie się rozwija ![]() Cytat:
A co do dzieci, to nie wiem czy to dziwne czy nie Bo nasłuchałam się o tym lęku separacyjnym, który występuje w pewnym okresie rozwoju i może to to. I wtedy może faktycznie lepiej zabrać dziecia i uspokoić, zamiast stresować. Ale jeśli to nie to tylko taki sposób wychowania to szwagierka jest zwyczajnie głupia ![]() Cytat:
![]() http://www.kwestiasmaku.com/desery/s...i/przepis.html Bry ![]() Dziękujemy Kciuki za basen piątkowy ![]() A jaki dziś humrek masz, droga koleżanko ? ![]()
|
|
#1391 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
|
|
|
|
|
#1392 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kciuki za powrót do zdrowia mamy i męża ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Wystraczy spytać się sprzedawcy w sklepie czy mechanika od lodówek ![]() Cytat:
Tylko mi się nie spieszy bez potrzeby. Jakie książki? Np. pierwszy rok z życia dziecka. Ale bardziej wywiadów z lekarzami na tym portalu, w sekcji video. I nie chodzi o to że nie jest ważne i żeby go unikać, ale że nie musi służyć do zaspokajania potrzeb dziecka w takim stopniu jak mleko mamy. Co innego u dzieci na butli, tu może ono już zastąpić powoli większość mlecznych posiłków. A teoria jest do tego taka, że do 6 miesiąca układ pokarmowy dziecka jest naprawdę za mało dojrzały do jedzenia tych wszystkich pyszności. Cytat:
Pediatra pediatrze tez nie równy. niestety mało który pediatra w przychodni ma pojęcie o laktacji i karmieniu. Oni czerpią swoją wiedzę chyba z ulotek producentów słoiczków ![]() Juz w szpitalach widać "wiedzę" co poniektórych, jak każą dokarmiać zdrowe dzieci, żeby lepiej spały, szybciej wychodziły ze szpitala
|
|
#1393 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1394 |
|
Rozeznanie
|
Cześć
![]() Przede wszystkim buziaki dla dzisiejszych solenizantów! Tymek, Blanka, Hania, Julka ![]() za ząbki dla Adasia i Julki! ( Beatko moja Ala też się nie ślini a nie powiem, że czekałam na ten objaw ząbkowania, bo zdaje się, że najczęściej temu towarzyszy, a jednak niekoniecznie ) dla Emi i Natana za nowe umiejętności! Ścio jak Agata? Udało Ci się dostać do lekarza? Kajool a jak Szymek? Lepiej? Dzisiaj też zostałaś z nim w domu? (nie wiem czy pisałaś) Nie wiem czy coś ejszcze miałam pisać ![]() Właśnie się dowiedziałam, że tż wraca dzisiaj a nie w sobotę. Cieszę się bo jutro mam małe święto i spędzimy ten dzień razem w trójeczkę Także zmykam, korzystając, że mała śpi, doprowadzę się do porządku
|
|
|
|
#1395 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
2. Pewnie masz racje, nie bede sie przejmowac Cytat:
Podpinam sie pod zyczonka WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO DZIECIACZKI Cytat:
2. Dziekujemy Cytat:
Cytat:
Cytat:
dla zdolnego NatanaDziekujemy iii dzien dobry...lece dalej nadrabiac |
||||||
|
|
|
#1396 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kolina ![]() Cytat:
No, my musimy oznaczyć żeby było do zabiegu.... nie bolało już pisałam przedtem że dziecię zamiast płakać to sie śmiało do pani która pobierała ![]() Pediatra mi oddzwoniła, stwierdziła żeby powtórzyć jeszcze badanie bo wyniki "ani złe ani dobre", jak się powtórzą to może oznaczać zakażenie dróg moczowych..... właśnie polowałam na dziecko żeby zechciało nasiusiać w końcu wzięłam do łazienki, odkręciłam wodę, zapatrzył się i się udało ![]()
|
|
|
#1397 |
|
Wtajemniczenie
|
dziekujemy
Nie dopatrzylam sie i do tej pory nie widze, czuje pod palcem ostra krawedz. zeby ala mi dobrze zajrzec to moze bym i cos ujrzala ale ona od razu usta zaciska i Nie mam pojecia, ale sciagalnosc maja imponujaca dziekujemy moga byc i barany ![]()
|
|
|
|
#1398 |
|
Zakorzenienie
|
tyle że dorzucam artura na tydzień
![]() dzis odebralam wyniki morfologii ws przydatnosci do pracy (mam jednak prace we krwii a nie w d.pie jak to w kawale było) i jestem przydatna Edytowane przez 83monia Czas edycji: 2012-02-22 o 14:39 |
|
|
|
#1399 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A jakie to święto? ![]() Cytat:
|
|
#1400 |
|
Wtajemniczenie
|
Adrji fajna smerfetka z Ciebie
|
|
|
|
#1401 |
|
Zakorzenienie
|
ogólnie to jtestem niezbędna i niezastąpiona ale tego nie chcieli mi wypisać
|
|
|
|
#1402 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1403 |
|
Zakorzenienie
|
ależ to się samo przez się rozumie
|
|
|
|
#1404 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#1405 |
|
Zakorzenienie
|
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa i dla Tymcia, Julki, Blanki i Hani buzi
|
|
|
|
#1406 |
|
Zakorzenienie
|
Idziemy na 17 do lekarza. Agata ma dobry humorek, gorączka spadła, ale katar i załzawione oczka są.
Ja się zgadzam z Brumkiem. Do roku to jedzenie jest głównie dodatkiem do posiłków mlecznych. Ale długie karmienie tylko piersią nie jest też zbyt zdrowe. Dziecko powinno zjadać inne posiłki, aby jego układ pokarmowy powoli się do nich przyzwyczajał. A po drugie jedzenie pokarmów stałych (nie papek) ma zbawienny wpływ na rozwój mięśni odpowiedzialnych za mowe. Ostatnio natrafiłam na taki artykuł odnośnie słoikowego żarcia http://dziecisawazne.pl/odwiedzamy-fabryke-gerbera/ |
|
|
|
#1407 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() poszperalam troche i samsung w rankingach zdecydowanie pnie sie w gore i bosh i to już troche z wyzszej pólki własnie liebheer![]() mój brat ma 6 lat ja dopiero rok nic sie nigdy nie dzialo zresztą jak ma się 5 lat gwarancji to czlowiek spokojniejszy ![]() przewetowalam 'pierwszy rok' podoba mi się tam określenie, nie że jedzenie jest zabawą a zdobywaniem doświadczenia ![]() co do historii to oni byli u kilku pediatrów w warszawie i niechodziło tu o dokarmianie czy sloiczki ani nic z laktacją tylko że wlasnie może za mało zdobywania doswiadczenia z jedzeniem do ukończenia roczku i tuż po tak chcialam opisac jako ciekawostke kazdy boryka sie z jakimis tam swoimi doswiadczeniami nie ma reguły ![]() u mnie tez baran baran buc to taka rymowanka dziecięca jest coś jak kosi kosi.. o tu są fajne http://pl.wikiquote.org/wiki/Rymowanki_dzieci%C4%99ce o rety najbardziej mnie rozbroiło - było sobie trzech japońców... |
|
|
|
|
#1408 | |||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie jest łatwo ale w końcu się przekona. A ja się zastanawiam czy to smak jej nie odpowiada czy konsystencja... a na pewno sposób podania ( nie z UU)Cytat:
A tak w ogóle to własnie wróciłyśmy ze spaceru - wyszło słoneczko - i od razu w parku wysyp wózków ![]() Paranormal Activity 1 i 2 Cytat:
![]() Jak obejrzę 3 to Ci powiem czy straszniejsza od 2 czy nie i można obejrzeć ![]() Cytat:
Cytat:
|
|||||
|
|
|
#1409 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a co nie tak z moczem? które parametry nie spełniaja norm?Cytat:
![]() A mogę zapytać czego się rozpadło "wesele"? Smutne to, ale dla brata za odawżną decyzję. Szczęście najważniejsze.Cytat:
![]() ![]() Alibany nagła zmiana planów męża? nie wraca wcześniej? Adrij piękny avatar, ![]() Była u mnie koleżanka. Saritę ciągle trzeba było nosić bo marudziła. Na zmianę ją zabawiałyśmy i nosiły. Teraz jesteśmy same, dziecka nie ma..sama się bawi.. Zauważyłam że jak ktoś u nas jest to zawsze się tak zachowuje. Jeden wielki marud. Nie wiem od czego to zależy. Zna tą koleżankę bardzo dobrze, lubi ją i na bank nie strach. ![]() Spała od 5.45 pół godziny. Odpoczęłabym trochę ![]() Od 6 marca drugi sezon Przepisu na życie, właśnie zwiastun widziałam
|
|
#1410 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
My Ale chyba w weekend przesiądziemy się już do spacerówki ![]() Cytat:
Julia, Blanka, Tymek - sto lat!
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:26.

)

za ząbka dzielnie zniosla
(bardzo intensywnie ćwiczy samogłoski i nawoływania typu "ej")
(czytajcie: chory facet jest gorszy od nieprzesypiającego nocy niemowlaka!!!)

oni we wszystkim maja problem

w ciągu nocy potrafiło o całe 2 stopnie spaść....