|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Czas na wybór tytulu do kolejenj części. Do dzieła Mamuśki! )
|
|||
| Uśmiechamy się radośnie, bo zaraz witamy wiosnę. |
|
1 | 2,00% |
| Ząbek tu, ząbek tam , ale jeszcze czadu mamie dam! |
|
6 | 12,00% |
| Dietka rozszerzona, mama zadowolona a ja poznaje nowe smaki, bo już nawet jem buraki |
|
1 | 2,00% |
| Poznajemy smaki nowe i jesteśmy przez to zdrowe ! |
|
1 | 2,00% |
| RosnąRączki,RosnąNóżkiTo też czas zębowej wróżki, baba,baba wciąż słyszymy i na wiosnę sie cieszymy. |
|
10 | 20,00% |
| Pół roczku już mamy i siadać, pełzać zaczynamy! Mamusie VII-VIII. |
|
0 | 0% |
| Czworaczki, pełzaczki- coraz bardziej ruchliwe te nasze dzieciaczki. |
|
14 | 28,00% |
Raczkujemy i wstajemy, przez co mamie smukłą sylwetkę utrzymać dajemy
|
|
1 | 2,00% |
| W końcu wiosna wyczekana- cieszy się kazdy bobas i jego mama. |
|
16 | 32,00% |
| Głosujący: 50. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1531 | |||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Masze maluchy śliczne, radosne, a my plotkując czekamy na wiosnę :) Mamusie VII
Cytat:
zawsze taki radosny u lekarza nie wiem czy to że byla pora drzemki i był mega zmeczony? Cytat:
![]() Cytat:
![]() wczoraj za nas trzymane pomagły, szczepienie przeszło właściwie niezauważone - ach te wasze magiczne kciuki też kolekcjonuje 80 i 86 Dawid tylko w wójcika 68 się mieści, a nawet są jeszcze luźnawe, oni mają sporo większe ubranka niż numeracja wskazuje mój tz też chrapie ![]() i moja mama też, mam nadzieję że ja nie zacznę kiedyś wiele moich znajomych jest w ciązy i rodzi teraz luty/marzec i kwiecień, co najmniej dwie latem ![]() a wczoraj sobie pomyślałam że już wkrótce nasze dzieci będą kończyć roczek niesamowite pamiętam te emocje, ogromne oczekiwanie, kilkakrotne sprawdzanie forum w ciągu dnia, relacje z każdej wizyty, czytanie o szopach, skurczach i w końcu gratulowanie
|
|
#1532 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Masze maluchy śliczne, radosne, a my plotkując czekamy na wiosnę :) Mamusie VII
AgaG Brunetka dziękuje za podpowiedzi w sprawie używania szczeniaczka
posłuchalam obejrzałam sobie dzisiaj w sklepie jak coś zarobimy na all może się zdecyduje szperam jeszcze tez za innymi ciekawymi zabawkami ![]() a kupilam dzis książke 'Wiersze i rymowanki polskie' jest super! polecam! jak wrociłam do domu to sie naczytałam większośc znanych krotkich wierszyków fajna ![]() ![]() Cytat:
co do podkreslonego to ja ostatnio też mlodego katuje ciągle tą piosenką ![]() bo samą mnie wprawia w taki nieopisanie dobry nastrój ![]() ![]() znam ten ból eh :/ Kolina ale twój synek wysoki szczupaczek ![]() mój 5cm krotszy ![]() eveewe jaki to ten smoczek X bo ja nie wiem:/ wrzucisz linka z all pliz bo z 3 leci tylko po miarce gęstszego a do kaszki to dla nas za duży dla czerwcowych chłopaków wszystkiego najlepszego szybkiej pięknej wiosny co by dzieciaczkom spacery służyły
|
|
|
|
|
#1533 |
|
Zakorzenienie
|
Tego się obawiałam !
![]() mamad dziękuję, ale ja mam dokładnie odwrotnie, tzn. ( bez wazeliny ) ja podziawiam Ciebie, za to, że jesteś tak świadomą mamą, i nie dokarmiasz MM, mimo iż kiedyś ta lekarka do której trafiłaś cisnęła Ci różne farmazony. Ja bym się poddała pewnie. A Ty nie i masz odemnie za to ![]() Przyłączam się do życzeń dla naszych słodkich solenizantów!
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
|
|
|
|
#1534 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mamy chyba 8 tej firmy a wszystkie od mojej mamy na różne miesięcznice, Święta itp ![]() Tak więc dzieć zachwycony, a moja kieszeń zadowolona ![]() A pokażesz jaka to? Jakiś link może ![]() ![]() Oliweczko, tęsknimy i pamiętamy o Was ![]()
|
|
#1535 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Na zabiegi zapraszam serdecznie I za szczepienieJak ten wizaż mógł Słońce wyszło |
|
|
|
|
#1536 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
wróciłam
![]() Cytat:
też się cieszę ![]() I też chcę wiosnę ) rozumiem Cię dobrze, marzę że kiedyś prześpię calutką noc....![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Dla Kornelii, Malwinki i Krzysia także! Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() klask i: za WSZYSTKIE umiejętności!Jednak tak, bo ta lekka wysypka jest. A jeszcze wyszedł wczoraj drugi ząbek, więc się tak nałożyło. Lekarka podejrzewała że albo trzydniówka albo zęby, a okazało się że jedno i drugie ![]() ---------- Dopisano o 15:19 ---------- Poprzedni post napisano o 15:14 ---------- AgaG, piwnooka, za szczepienia!Brumek, dziś wyjątkowo nikogo
|
|
|
#1537 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a Dziubek bo miałam właśnie jeszcze dopytac dzis duzo tematow o nocnych pobudkach dzieci a zmieniałaś coś ostatnio w harmonogramie dnia drzemek żywienia w ciągu dnia czy Szymek tak z sam siebie po prostu dorósł do lepszego spania w nocy? ![]() Cytat:
Cytat:
oczywiście wtedy nie bytło to możliwe ![]() ale może to i lepiej że wtedy jeszcze nie pisałam bo miałam jeden z najbardziej traumatycznych porodów na forum nastraszyłabym z początku ![]() jechałam bardzo pozytywnie nastawiona nawet nie przeczytałam zdania o cesarce a obrót wydarzeń był niespodziewanie szybki zagrazający długo nie moglo mi wyjśc z głowy naszczęscie teraz już jest ok a o takie ![]() http://allegro.pl/wiersze-i-rymowank...108466218.html a wczoraj wieczorem przeglądałam właśnie jeszcze all w poszukiwaniu wierszy Brzechwy wiem ze polecałaś a jakie lepsze podpowiesz Brzechwa sto bajek? Brzchwa dzieciom? Brzechwa wiersze? nie wiem które kupić |
|||
|
|
|
#1538 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Gdybym zostałą matką 30lat temu i tak pilnie studiowała książki na temat karmienia UU i stosowała się do zaleceń, to... nie karmiłabym w ogóle. Oto, co między innymi znalazłąm w książce na temat macierzyństwa z roku 1986: “ŻYWIENIE DZIECI OD PIERWSZEGO TYGODNIA ŻYCIA *Karmienie piersią Technika karmienia piersią jest bardzo prosta. Przede wszystkim karmić trzeba koniecznie na przemian raz jedną, to znów drugą piersią. Nigdy nie dawać z drugiej piersi, gdy wydaje się, iż dziecko za mało wyssało z pierwszej. Jeśli tak jest w istocie, dziecko musi byc dokarmione. Podawanie obu piersi przy jednym karmieniu zagraża: a) przekarmieniem dziecka i b) szybkim zanikiemczynności gruczołów mlecznych. Matka dobrze słyszy, jak dziecko przełyka pokarm. Pozostawienie goprzy piersi z brodawką w buzi, którą to brodawkę trzyma ono tylko dla zabawy, prowadzi do szkodliwego namięknięcia jej naskórka, a przez to do uszkodzeń mogących się zmienić nawet w stan ropny. (...) Noworodka przystawiamy dopiersi po raz pierwszy w 12-24 godzin po urodzeniu, podając mu przez ten czas bardzo lekko osłodzoną, przegotowaną wodę lub rumianek, najlepiej łyżeczką, w ilości około 20g na jedną porcję (4 łyżeczki),w przerwach 3-godzinnych. Noworodki silne, donoszone, należy karmić piersią 6 razy na dobę, w odstępach 3,5-godzinnych, z sześciogodzinną przerwą nocną. Każde karmienie trwa od 15 do 20 minut, przy czym należy pamiętać, że noworodek wysysa najwięcej pokarmu w ciągu pierwszych pięciu minut. Dzieci niedonoszone lub słabe karmi się niekiedy częściej, ale o tym powinien zadecydować lekarz.” Jest dużo jeszcze, dziś śmiesznych, rad na temat karmienia i rozszerzania diety. Jęsli znajdę chwilę, to jeszcze przepiszę Wam (Niestety nie umiem obsługiwać skanera )
|
|
|
|
|
#1539 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
dla dzielnego Domka!A z tą głową to może do lekarza, co? Bo coś często Ci się to zdarza ![]() Cytat:
![]() ![]() Kolina ale Twój Dawid dłuugi ![]() Cytat:
![]() Noooo! Jest i nasza zguba Cytat:
![]() ![]() ![]() Coś mi si Domek od jakiś 2 tygodni wybudza w nocy, musze mu właczać pozytywkę, żeby zasnął W ogóle zasypia dopiero 23-24. Dzisiaj bylismy w sklepie z wózkami, pooglądac na żywo nunę, przymierzyłam Domka. Jest świetny! Taki leciutki, nawet jak Domek jest w środku to nie czuć tego ciężaru.Marzenko za ile kupiliście nunę? (jesli oczywiście mogę zapytać). Bo u nas niby promocja 559 zł i niby model 2012, ale zapomniałam sprawdzic czy ma okienko w budzie, czy to napewno 2012. Bo cos mi za tanio ![]() Domek wstaje od jakiegoś czasu na kolanach w łóżeczku przy szczebelkach a dzisiaj juz podniósł pupę do góry, choć jeszcze nie stoi Na 16 30 idziemy na usg bioderek ![]() Nataszko, Brumku dziękuję za
|
||||||
|
|
|
#1540 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wcześniej mały budził się 1 lub 2 razy w nocy na jedzenie i wciągał po 180ml każdą porcję. Ewidentnie był głodny, bo nie dało się go oszukać żadną wodą itp. Pierwsza przespana noc nastapiła już po chyba 2 dniach zmiany w kolejności jedzonka, mianowicie : dawałam mu ok 13 mleko a o 16 po drzemce słoiczek i miałam wrażenie ,że się nie najada nawet tym dużym. Zamieniłam mu te dwa posiłki i teraz ok 13 zjada słoiczek a po 16 wcina mleko albo kaszkę (w końcu znalazłam sposób na jego nie jedzenie kaszek ) i przed 19 je mleczko (210ml).I właśnie od czasu tej zmiany (czytałam dużo na ten temat w necie bo nie dawało mi to spokoju ,że taki facet się nie najada i budzi w nocy) Szymek nie jadł ani razu w nocy. Wprawdzie budzi się często raz w nocy ale zasypia zaraz bez jedzenia |
|
|
|
|
#1541 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja Brzechwy mam Sto Bajek. Takie: http://siedmiorog.pl/k752_sto_bajek_ Uwielbiam je, ale podejrzewam że te inne tez są podobne Ja do Brzechwy mam niesamowity sentyment z własnego dzieciństwa ![]() Cytat:
![]() Padłam
|
|
#1542 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:46 ---------- A to tylko fragment książki To właśnie miałam Wam pokazać Jak znajdę chwilę, to jeszcze dopiszę jakieś ciekawostki
|
|
|
|
|
#1543 | |
|
Zakorzenienie
|
A to będzie Wasze trzecie USG?
oczywiście cały czas w ruchu ![]() ---------- Dopisano o 15:52 ---------- Poprzedni post napisano o 15:51 ---------- Cytat:
To dobra rozrywka
|
|
#1544 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ja sprobowalam jeden słoik a teraz mam zamiar kupic szpinak i sama mu zrobic Cytat:
ale dla mnei bez rewelki Cytat:
A więc: Konsystencja gęściejsza niż zwykłe mleko fakt. Podchodzi coś pod kaszkę, to tak jakby mleko z kaszką zmieszac ![]() Ale raczej bez rewelacji u nas, choć fakt przesypia dłuższy czas niż po zwykłym Bebiku ale i tak się budzi ale w sumie nie wiem czemu sie budzi bo byl okres ze spal cala noc a teraz 2-3 pobudki wiec chyba to nie jest zależne od mleka ![]() Jednak mam zamiar kupowac je i podawac na noc Cytat:
|
||||
|
|
|
#1545 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() postaram się w weekend nagrać Janka pełzaka Cytat:
Jasiek codziennie go tarmosi jestem bardzo z niego zadowolona u nas pierwszy raz był z brokułem potem marchewka a dziś miała być marchewka z ziemniakiem ale rano przy śniadaniu Jaś "sterroryzował" mnie swoim dzikim wzrokiem abym mu dała swojego banana on cały się trząsł ze szczęścia ![]() coś czuje że nie tylko marcheweczka ale wszytko będzie mojemu dziecku smakowało a miałam pytać jak tam ból głowy? poszedł sobie już czy męczy? Cytat:
2 dobrze że przypomniałaś o wiosnie od razu mi uśmiech na twarz wlazł całkiem fajne wyszło i efektownie wyglądało duzo pierogow wyszło wiec Tz miał dziś w pracy i każdy miał zdziw na twarzy że telik pracuje dziecko ma i pierogi lepi ![]() Cytat:
![]() ![]() uf nadrobiłam bo nie wiem czy wieczorkiem wdepne o 5 mam hiszpanski i potem moze znajomi wpadną na pieczoną kaczkę ![]() wiec biegne do kuchni coś podszykować póki Johny po spacerku śpi
Edytowane przez telik Czas edycji: 2012-02-23 o 16:12 |
||||
|
|
|
#1546 | |
|
Zadomowienie
|
brumek, nie jesteśmy jakoś szczególnie wysocy, mąż bodajże 182 a ja 168
ale ponoć dziadek tz był gigantem, może to te geny Cytat:
![]() ale zabawne - napisz więcej kciuki z abioderka ![]() my też mieliśmy trzy, więcej już nie będzie planuję sama gotować, na razie testujemy smaki mam spisane, co dostawał i w jakiej ilości, co je najchętnie a co tak sobie parę godzin wcześniej pisałam jak mi to Dawid ślicznie je, i co? dzisiaj pierwszy raz był strajk przy obiadku dałam Indyka z dynią i ziemniakami gerbera, normalnie go naciągało i pluł, później już byla zabawa, bo jak odkrył plucie i że coś leci do przodu to bawił się tym doskonale po przerwie podałam zwykłą marchewkę, tylko pół słoiczka przygotowałam, chciałam sprawdzić czy to fanaberia czy nie jest głodny? no i zjadł jakieś 3/4 z tej połowy - oczywiście na końcu pluł - no bo efekt był fajniejszy - bardziej kolorowo pryskało ![]() mam nadzieję że to jednorazowy incydent
|
|
#1547 |
|
Rozeznanie
|
Dzień dobry.
![]() Nie mam siły na nic, dziewczyny. Cały czas boli brzuch tak okresowo (chociaż został jeszcze tydzień), plecy tak nawalają że szok i cały czas coś mi leży na żołądku. Wczoraj pół dnia analizowałam wątki włosowe. Kajool masz może lub czy masz możliwość zamówienia Vatiki kaktusowej lub olejku Heenara? I Ile to by kosztowało. Bo Amlę zwykłą i zwykłą Vatikę znalazłam za groszę więc zamówiłam. ![]() Dziewczyny stosujące anty: Czy Was też cały czas coś pobolewa w obrębie macicy, jajników?? Bo ja się obawiam, że normalne to nie jest Sto lat dla wszystkich dzisiejszych i wczorajszych solenizantów!
|
#1548 |
|
Wtajemniczenie
|
zapomniałabym o najważnieszym
Szymcio Krzyś Kornela Malwinka najlepszego
|
#1549 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
padłam. Nasze matki/ teściowe do dziś zyja wg tej teorii ![]() Cytat:
ze mnie torba bo zapomniałam Najlepszego dzieciaki ![]()
|
|
#1550 |
|
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny!
Znowu z pracy piszę, a ponieważ została mi jeszcze godzina to będę sobie nadrabiać wizaż U nas wreszcie pierwsza przespana noc po tygodniu niespania
|
#1551 |
|
Wtajemniczenie
|
tak tak ale to pisałam , musiałaś przeoczyć
|
|
|
|
#1552 |
|
Zakorzenienie
|
Szymeczku 10000 buziaków od ciotki!
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
|
|
|
|
#1553 |
|
Wtajemniczenie
|
Mamad, Dziubek, Naataaszkaa, Patik, JustPi, Piwnooka, Brumek, Aania, Natka dziekujemy za kciuki!
Szczepienie w koncu sie odbylo! Syndromu "bialego fartucha" nie ma, zawsze sle usmiech badajacym i ciagnie za stetoskop. Natka, Piwnooka a jak u Was usg/szczepienie? JustPi eee tam od razu z motyka na slonce... z trojka dzieci nie jest tak zle, owszem bywaja chwile, ze mam dosyc, ale to glownie wtedy jak choruja. Teraz dobiegaja konca ferie i nie mam dziewczyn w domu i powiem Ci, ze strasznie juz za nimi tesknie. |
|
|
|
#1554 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
no to super!! Natka, spóźnione ale trzymam kciuki
|
|
|
#1555 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny zacytuję później, ale zobaczcie na co natrafiłam przez przypadek (nie tylko mnie to rozwaliło widać
):http://mistrzowie.org/401552
|
|
#1556 | |
|
Zadomowienie
|
A za usg bioderek mocno zaciskam ![]() Cytat:
A tak poza tym: 1. mój tż też chrapie ![]() 2. ja też wciskam Maję do gondoli ale ona się tam mieści jeszcze, naprawdę, uwierzcie mi ![]() Brumku dawałaś już Tymkowi tą dynię z ziemniakami? Tak ciekawa jestem... Ja ostatnio małej dałam z hippa - powiem, że takiego odruchu wymiotnego dawno nie widziałam. Słoiczek wylądował w koszu w ogóle obiadki z hippa jakoś Mai nie podchodzą... Woli bobovitę Coś jeszcze miałam napisać, ale zapomniałam
Edytowane przez karolinee1983 Czas edycji: 2012-02-23 o 17:39 |
|
|
|
|
#1557 | |
|
Zakorzenienie
|
Hej
Cytat:
|
|
#1558 |
|
Wtajemniczenie
|
Stan na godzinę 17.51:
-Dominik ma 38,7 gorączki. Dostał czopek. - Gorączka albo po szczepieniu, albo od zębów, albo na złość rodzicielce. - Pani doktor kazała ćwiczyć z Dominikiem podciąganie się na rączkach, bo leń z niego i nie chce współpracować. O siadaniu na razie nie ma mowy, a ma już prawie 7 miechów - żelazo skończyliśmy dziś brać (Dominik też je uwielbiał i śmiał się jak butelkę widział) i w przyszłym tygodniu jedziemy na krew - Mamę dalej boli głowa. Może i przez niskie ciśnienie Shirko - Nie mam siły nic robić, a w domu armagedon - Nie odniosę sie do Waszych postów, bo nie.
|
#1559 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No chyba że Tymuś wrodzi się we mnie i nie będzie lubił bananów ![]() 2. Teraz nie boli, ale w tym tygodniu dwa razy już bolała ![]() Dzięki za pamięć Cytat:
![]() Masz rację Cytat:
|
|
#1560 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() sweet przejdzie przez smoczekk tt 3 bo większego ni mam :/ |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:51.

)

i
juz mi łeb pęka 

klask i: za WSZYSTKIE umiejętności!

Można już odczuć, że dni są dłuższe. 

ale ona się tam mieści jeszcze, naprawdę, uwierzcie mi