|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3181 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie wrześniowo-październikowe 2012
Mi właśnie mąż niesie czekoladę ze sklepu.
|
|
|
|
#3182 |
|
Konto usunięte
|
A ja pożarłam własnie kanapke z nutellą i dwa batoniki
|
|
|
|
#3183 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja w pracy już nie mogę wytrzymać, tylko, że nie z nudów a z nawału pracy. Nie zwracają uwagi na to, że jestem w ciąży. Byłam na L4 to prosili, żebym wrócili. Obiecali, że wykonywane przezemnie czynności będą okrojone. Dziś się dowiedziałam, że w delegacje jadę 21 marca 300 km w jedną stronę. Słowa nie dotrzymują i strasznie wykorzystują. Stresuje się za bardzo. Wszyscy mi radzą, żebym dała sobie spokój. Pociągnę do 16 marca, zobaczę co będzie dalej. Wstawie Wam zdjęcie mojego malutkiego szkraba ze wczorajszej wizyty. Trochę rozmazane, ale co nie co widać
|
|
#3184 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja płacę 150 zł za wizytę. Ale w moim mieście to najlepszy ginekolog.
|
|
|
|
|
#3185 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3186 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
sliczny dzieciaczek ktory masz tydzien?
|
|
#3187 |
|
Konto usunięte
|
anusiaaniaanusia fajna dzidzia.my jutro zaczynamy 12 tydzień
![]() ja place za wizyte 120,chyba ze jakieś badania do tego no to więcej Dziewczyny które już rodziły jak to jest z ktg?Od którego tyg się robi i dlaczego jezdzi się na to badanie do szpitala? |
|
|
|
#3188 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jesteś zatrudniona na podstawi umowy o pracę? bo jeśli tak, obowiązują Cię przepisy kodeksu pracy, które jasno mówią, że "Pracownicy w ciąży nie wolno bez jej zgody delegować poza stałe miejsce pracy, przez co należy rozumieć wysłanie jej do innej miejscowości niż ta, w której znajduje się jej miejsce pracy". zapoznaj się z przysługującymi Ci prawami na podstawie kp "Uprawnienia pracowników związane z rodzicielstwem" (art 176-189)
|
|
|
#3189 |
|
Zadomowienie
|
[1=0213a3d44dd2424e2974ecf 75dc2f45f89ba9c75_6847677 93eb51;32500780]anusiaaniaanusia fajna dzidzia.my jutro zaczynamy 12 tydzień
![]() ja place za wizyte 120,chyba ze jakieś badania do tego no to więcej Dziewczyny które już rodziły jak to jest z ktg?Od którego tyg się robi i dlaczego jezdzi się na to badanie do szpitala?[/QUOTE] jeśli nie ma żadnych niepokojących objawów to na ktg zapraszają mocno po 30tym tc. a dlaczego w szpitalu?? hm.. może dlatego że to badanie trwa od pół godziny w góre i po prostu blokowałoby gabinety lekarskie?? nie wiem, takie moje myślenie. ---------- Dopisano o 17:48 ---------- Poprzedni post napisano o 17:44 ---------- a teraz siedze i zajadam się kukurydzą z puszki :P
|
#3190 |
|
Zadomowienie
|
Ja za pierwsze badania na początku ciąży zapłaciłam 240zł!+każda wizyta 100,ale coś Wam powiem Moje Drogie,cieszmy się,że nosimy pod sercem Nowe Życie a nie tracimy zdrowie,pieniądze i czas,by się udało zajść w ciąże.
anusiaaniaanusia- cudny bejbik ![]() http://www.suwaczki.com/tickers/3jgxhqvkntzfof4p.png Edytowane przez Katee27 Czas edycji: 2012-02-23 o 17:52 |
|
|
|
#3191 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dobry
Wróciłam z zebrania w przedszkolu. Myślałam że nie wysiedzę, takie mnie mdłości złapały. Siedziałam, dyszałam i przełykałam ślinę, ale dałam radę. Cytat:
Cytat:
Ja L4 mam, ale pracuję. I planuję do końca pracować ale zwolnienie mieć. Nie lubię siedzieć bezczynnie. A pracę mam lekką, biurową, i zawsze mogę sobie nie przyjść. Pracuję u mamy i w innej zaprzyjaźnionej firmie, gdzie ze względu na ciążę pięknie podnieśli mi zarobki do zasiłku, więc muszę skorzystać ![]() Cytat:
![]() A ktg w szpitalu, bo często gabinety nie mają osobnego pokoju z łózkiem i aparatem. Mój gin ma, już wypatrzyłam. Idę chyba robić babeczki, bo Pauluch mi ochoty na robił, tylko Tżta mi szkoda, bo nie zje - żyga od wczoraj jak kot. Oczywiście już prawie w stanie agonalnym jest, jak to facet w chorobie
|
|||
|
|
|
#3192 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Jutro zaczynam 12 tc. Cytat:
|
|
#3193 |
|
Zakorzenienie
|
Też płacę 150 za wizytę, jeżeli jest zrobione USG. Jeżeli nie to 100zł.
|
|
|
|
#3194 |
|
Zadomowienie
|
[1=0213a3d44dd2424e2974ecf 75dc2f45f89ba9c75_6847677 93eb51;32500780]anusiaaniaanusia fajna dzidzia.my jutro zaczynamy 12 tydzień
![]() ja place za wizyte 120,chyba ze jakieś badania do tego no to więcej Dziewczyny które już rodziły jak to jest z ktg?Od którego tyg się robi i dlaczego jezdzi się na to badanie do szpitala?[/QUOTE] z tego co pamietam to ja mialam ktg robione w tylko dzien porodu(dwa razy).jezeli skurcze pojawiaja sie przedwczesnie( zaraz po 25 tyg.)to lekarz wysyla na takie badanie. najadlam sie chipsow i mnie usta pieką ![]() ja placilam za wizyte z usg 100 zl,alle to byla moja pierwsza wizyta(na potwierdzenie ciazy) teraz bede musiala zaplacic 130 nie wiem dlaczego ale u ginka w cenniku napisane: -badanie+usg tv- 100 zl a badanie ciezarnej+usg tv- 130 zl
Cała sztuka polega na tym,żeby będąc sobą być kimś wyjątkowym ! ![]() Edytowane przez sandra23s Czas edycji: 2012-02-23 o 18:23 |
|
|
|
#3195 |
|
Rozeznanie
|
![]() ja place za wizyte 120,chyba ze jakieś badania do tego no to więcej Dziewczyny które już rodziły jak to jest z ktg?Od którego tyg się robi i dlaczego jezdzi się na to badanie do szpitala?[/QUOTE] Choco, my razem zaczynamy 12 tydzień. I tak całą ciąże przejdziemy Moja mama jest strasznie przsądna. Od kiedy pamiętam zawsze mówiła, że piątek zły początek... A tu taka niespodzianka... dzidzia od piątku ![]() Kiedy idziesz na wizytę? Następną wizytę mam za 3 tygodnie, w piątek 16 marca. Zacznę 15 tydzień, a na wtedy doktorek zaplanował te wszystki mierzenia, pewnie też przezierność. Myślałam, że teraz zrobi.
|
#3196 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, czy faktycznie te leki są bezpieczne w ciąży? Znalazłam je na forum mamusi lipcowo sierpniowych
![]() Gorączka- Paracetamol (Apap, Codipar, Panadol,Amol) Katar- Euphorbium,Nasivin Kaszel- Hedelix Ból gardła- Septolete,Tetesept, Neoangin, Sebidin, Tantum Verde Przeziębienie- Rutinoscorbin,Witamina C, Pyrosal, Echinacea, Aliofil, Biogarlic, Scorbolamid Bóle brzucha- NoSpa |
|
|
|
#3197 |
|
Konto usunięte
|
Anusia własnie pisząc my miałam na myśli że razem z Tobą zaczynamy
nie martw się pamiętam że my brzuszek w brzuszekIdę na wizyte w srodę a te wszystkie pomiary doktorek zaplanował na początek marca czyli pare dni pozniej ale nie martw się że tak późno,skoro tak Ci ustalił to znaczy że tak bedzie ok ![]() A co do tych przesądów to moja babcia też tak ma z tym piątkiem więc jej nawet nie mówiłam ze dzidzia lubi piątki |
|
|
|
#3198 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
na katar polecono mi właśnie Nasivin lub xylometazolin; wodę morską quixx ból gardła i kaszel - tantum verde i tabletki do ssania Isla przeziębienie - witamina C rutinoscorbin, wapno (ze względu na zawartość szkodliwego w ogóle nie tylko w ciąży aspartamu) zdecydowanie nie to samo z aspiryną NIE!
Edytowane przez maggie123 Czas edycji: 2012-02-23 o 18:42 |
|
|
|
|
#3199 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nasivin można ale nie przekraczać dawki. Na ulotce napisane że skonsultować z lekarzem. Euphorbium jednak nie mam, ale to homeopatyczny więc raczej można. Tantum Verde - mam i piszę że trzeba skonsultować z lekarzem lub farmaceutą. Wit. C - w dawce bodajże do 100mg, wyrzuciłam ulotkę ale brałam na zapalenie pęcherza. Swoją drogą miałam zalecone brać więcej. No spa na pewno można brać. Co do reszty to niewiem. |
|
|
|
|
#3200 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, tu zdjęcia z wczorajszego USG genetycznego
(poza pierwszym, które jest starsze)Pierwsze zdjęcie to z 1 USG w 6 tyg. Iskierka mierzyła wtedy 1,98 cm. Teraz ma już 6,7 cm! Zdjęcie na górze po lewej : Iskierka wygląda jak mały ufoludek Wielka głowa, wielkie oczy, usteczka, nosek, dwie łapeczki i wielki brzuszekZdjęcie na gorze po prawej: Tu Iskierka w ułożeniu bocznym, dzięki któremu udało się zmierzyć i kilkakrotnie potwierdzić przezierność karkową która jest prawidłowa (hurrra!!!) i wynosi 1,8. Tak więc prawdopodobieństwo wystąpienia wady genetycznej jest niskie. Zdjęcie na dole po lewej: zapis pracy serduszka Iskierki. Serce bije z szalona prędkością 162 uderzeń Zdjęcie na dole po prawej w 3d : Jak dla mnie mega hit Maleńka twarzyczka z oczkami, noskiem i usteczkami, śliczne rączki (prawa dociśnięta do policzka), malusie plecki. Jestem zakochana!Poza tym wszystkie pomiary wyszły prawidłowe
|
|
|
|
#3201 |
|
Raczkowanie
|
Acha i mała niespodzianka. Iskierka wg dzisiejszego usg ma 13 tygodni a więc jest o tydzień starsza niż wynika z OM. A to oznacza, że mogę urodzić w sierpniu (dzisiejsze USG wskazuje na 29 sierpnia
![]() Jest to o tyle prawdopodobne, że przy pierwszej wizycie, która teoretycznie była w 6 tygodniu 4 dni było już widoczne bijące serduszko. Co mnie zaskoczyło, że tak wcześnie. Ale jeśli iskierka jest starsza o tydzień to w pełni uzasadnione. |
|
|
|
#3202 |
|
Zakorzenienie
|
Piękna Iskierka
Mój Malutek jak miał usg w 6t2d też miał pięknie bijące serduszko, więc to chyba taki normalny czas na to. A było widać co ma między nóżkami??? |
|
|
|
#3203 |
|
Raczkowanie
|
Nie tamlin111, za wcześnie. Pytałam ginki czy na następnej wizycie można próbować podejrzeć. Wizyta 26 marca. Powiedziała, że raczej jeszcze nie powie, no chyba, ze tak się elegancko wywali, że nie będzie najmniejszych wątpliwości. Wtedy powie. A jak nie będzie pewna to woli mieć 100% pewność zanim powie.
|
|
|
|
#3204 |
|
Zakorzenienie
|
alfabia
piękne maleństwo .... miłego wieczorku
|
#3205 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
już się nie mogę doczekać jutrzejszego usg, żeby podejrzeć mojego Bąbla... Rany.. jak się stresuje, czy wszystko z Ninuńką (bo wydaje mi się, że to ONA) jest ok
|
|
|
#3206 |
|
Rozeznanie
|
alfabia takie słodkie to Twoje maleństwo. W 3 d elegancko widać, że to mały człowieczek. Na moim zdjęciu mało co widać, ale i tak siedze i się wpatruje, może coś dojrze nowego. Ja następną wizytę mam 16 marca, zacznę 15 tydz i też raczej nie zobacze czy to będzie gwiazda czy gwiazdor
maggie123 Twoja intuicja podpowiada Ci, że to dziewczynka? Ja też jakoś tak przeczuwam, że malutka gwiazdka pod serduszkiem rośnie
|
#3207 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Właśnie mi się przypomniało,że ok. 4 tyg. zjadłam tiramisu nie wiedziałam, że nie można... Na szczęście przeczytałam jeszcze, że sera feta również nie powinno się jeść, a kilka dni temu miałam ochotę na sałatkę grecką...oj dobrze, że jej nie zjadłam.Nynka co do szukania mebli, to Cię pocieszę. Nas czeka przeprowadzka pod koniec marca, a do tego wykańczanie całego domu. I oczywiście musimy zdążyć z tym wszystkim w 6 miesięcy z wiadomych przyczyn ![]() Alfabia Bardzo się cieszę razem z Tobą!
|
|
#3208 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#3209 |
|
Zakorzenienie
|
Dobry wieczór
cały dzień mnie nie było i nikt nie zauważyłpojechałam z małym do mojej mamci i mąż Nas wieczorkiem odebrał .Gratuluje usg,ślicznie poprostu . Nie cytuje nikogo bo juz nie pamiętam co tam było macie powera do pisania jak bum cyk cyk .Wzięło mnie na naleśniczki z serem białym ide zaraz zrobić![]() a co do cen wizyt to moja gin bierze 120 zł,ale jestem z niej zadowolna drugi raz już ![]() miłego wieczorku kochane me |
|
|
|
#3210 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
.---------- Dopisano o 22:22 ---------- Poprzedni post napisano o 22:21 ---------- I na chwile obecna siedze z chusteczka w nosie czekajac na TZa Do tego pije herbatke z cytrynka oraz sokiem z malin Jak bedzie trzeba to dostalam jeszcze porzeczki zasypane cukrem do herbatki Wiec podleczamy sie pelna para |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:28.

teraz dopiero co weszłam w 8 tydzień juz go koncze a w poniedziałejk zaczynamy 9
jutro idę na tarczycę na badanie TSH, anty-TPO i FT4
potem w poniedziałek wizyta endo. i kolejne 80 zł potem badania zlecone przez ginkę mocz krew glukoza toksoplazmoza i coś tam i kolejna 100 pójdzie a potem pierwszego marca znowu 100 zł pójdzie w las za wizytę
boszeeee...... ciąża to straszny wydatek
Ale w moim mieście to najlepszy ginekolog.
ktory masz tydzien?

ja wciąż wcinam na wolno
myślałam że tylko surowego mięsa nie można a też toxo wcześniej nie przechodziłam