|
|
#2461 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Holandia
Cytat:
Sprawa z praca rozwiązała się tak, że uitzenbureau zwolniło mnie z powodu "nie dyspozycyjności" do pracy. Wcześniej jednak zgłosili mnie do chorobowego i tylko dzięki temu dostałam zasiłek. Znalazłam inna pracę, a właściwie można powiedzieć, ze wróciłam tam, gdzie już kiedyś pracowałam. W zeszłym roku przez 6 tygodni wakacji pracowałam przez Creyf's w firmie pakującej ser pod każdą postacią. Później zrezygnowałam, bo mieli dla mnie prace raz na jakiś czas. Teraz znowu od dwóch tygodniu u nich pracuję i jestem bardzo zadowolona. Siedzę sobie lub stoję przy maszynie i czekam, aż mi woreczki z serem wpadną do kartonu. Zmieniam pełny karton na pusty i tak przez 7h. Zaczynam o 6.00 a kończę o 14.00. Co dwie godziny są pauzy, zawsze, w każdej chwili mogę wyjść do toalety i naprawdę jest fajnie. Wczoraj byłam na USG (20 tydzień) i już wiem, że z dzidzią wszystko jest bardzo dobrze. Wszystko ma na swoim miejscu, serduszko zdrowe, głowa w porządku. No i podobno będzie... dziewczynka Dziewczyny - dobrze się uczy na www.livemocha.com - trzeba tylko mieć chęci, których mnie brakuje :P
"Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło, Gdy cie walnie życia pięść. Nigdy nie poddawaj się - dzisiaj nie jest łatwo, Jutro będzie lepszy dzień..." Zapraszam na blogi: http://slodko-gorzkaholandia.bloog.pl/ http://iskierka71.blogspot.nl/ |
|
|
|
|
|
#2462 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Super, że dziewczynka się szykuje. Ja też już 1 mam, ale marzy mi się 2Ja stoję przed dylematem, czy córkę zapisac do szkoły holenderskiej czy międzynarodowej (troszkę droga, ale fajnie, że po ang dzieciaki mówią).Tak poczytałam na niedzieli, że w holenderskich szkołach to niski poziom jest i że niektóre mamy na nie narzekają ![]() A już wogóle o mi się Tu niepodoba, że są jakieś listy porobione 3 lata wstecz, bo mamusie pozapisywały 8 miesięczne dzieciaki i niejeden 4 latek pozostaje bez miejsca!
POMÓŻ NAKARMIC ZWIERZAKI ![]() www.psiklik.pl www.kociklik.pl www.zbiorkanaburka.pl www.karmiepsiaki.pl www.pustamiska.pl Edytowane przez gregia Czas edycji: 2012-02-24 o 20:33 |
|
|
|
|
|
#2463 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. Ogólnie to jak mówi moja mama ja juz mam dzieci, czyli parkę (córkę i syna). Ale generalnie zawsze było mi obojętne co się urodzi, byle było zdrowe.Gregia, ja mogę z całą stanowczością powiedzieć, ze nie zauważyłam by w Holandii szkoły miały niski poziom. Za to mogę z całą stanowczością stwierdzić, ze polskie szkoły nie uczą a wbijają dzieciom do głowy cała masę nie potrzebnych "pierdół". To sprawia, ze porównując wiedzę holenderskiego i polskiego 12 latka ten drugi zawsze wyjdzie na plus, bo ma większą wiedzę teoretyczną, gdy tymczasem Holender będzie miał większa wiedzę praktyczną. Nie wiem, czy miedzynarodowa szkoła lepsza, bo języka angielskiego dzieci uczą się też w zwykłej basisschool, a potem dalej, w college-u
"Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło, Gdy cie walnie życia pięść. Nigdy nie poddawaj się - dzisiaj nie jest łatwo, Jutro będzie lepszy dzień..." Zapraszam na blogi: http://slodko-gorzkaholandia.bloog.pl/ http://iskierka71.blogspot.nl/ |
|
|
|
|
|
#2464 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2465 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2466 |
|
Zakorzenienie
|
http://www.holenderski.slowka.pl/artykuly,niderlandzki-wymowa,m,1415.html
![]() Wiem, że można pewnie znaleźć lepsze strony, kursy itp. Osobiście jakbym miała troszkę kasy, to bym poszła na normalny kurs z nauczycielem. Ja jakbym miała wybierać, to posłałabym dziecko do szkoły holenderskiej i do polskiej szkółki niedzielnej, żeby też miało kontakt z językiem polskim. Jak słuchałam, czego uczą tutaj w szkołach, to sama zazdrościłam tym dzieciakom. Edytowane przez MonikaFaustyna Czas edycji: 2012-02-25 o 09:29 |
|
|
|
|
#2467 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2468 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdy wyjadę pojde do szkoły językowej, to juz postanowione i mam na to odłożone fundusze. Inwestycja w język to zawsze inwestycja w siebie samego Ale zdaje sobie sprawę jakie są to koszta. Przyznam, że spodobały mi się niektóre holenderskie piosenki. Miedzy innymi masz je na tej stronie w linku, który podałaś. Tam są tylko 3 przykładowe, na youtube może znaleźć więcej
|
|
|
#2469 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
POMÓŻ NAKARMIC ZWIERZAKI ![]() www.psiklik.pl www.kociklik.pl www.zbiorkanaburka.pl www.karmiepsiaki.pl www.pustamiska.pl Edytowane przez gregia Czas edycji: 2012-02-27 o 20:31 |
|
|
|
|
|
#2470 |
|
Zakorzenienie
|
Jak dobrze pójdzie, jeszcze w tym roku po wakacjach przeprowadzę się do Rottterdamu, a nie jak planowałam , w przyszłym roku. Za ciężko żyć nam w rozłące.
|
|
#2471 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Ja polecam szkole z holdenderskimi nauczycielami, normalny kurs jezykowy. Ja zaczelam w pazdzierniku z kompletna nieznajomoscia tego jezyka Pierwszy dzien masakra, nauczyciele mowia tylko po holendersku, nie wiem w jaki sposob to zrobili ale obecnie jestem na ostatnim poziomie, tj B1.Czyli szkola srednia Po tym nivie mozna zdawac egzamin panstwowy.Przedmioty: lezen, spreken,grammatica,speel, schrijven, dodatkowo program komputerowy, gdzie logujesz sie na serwer szkoly i robisz wszystko z kompem wlacznie z testami, z poprawnym mowieniem etc Prawie co miesiac jest egzamin, ja chodze do grupy szybkouczacej, czyli koncze w grudniu tego roku, normalnie masz czas 3lata. Jedyny minus to cena tj 1100euro za 10 tyg, mozna placic w ratach. Mozna tez ubiegac sie o dotacje z gminy czy miasta.Nauka w trybie dziennym lub wieczorowym.od pon do piatku po 3h dziennie. Po prostu rewelacja-dla tych ktorzy sie chca szybko nauczyc. Ja sama kupowalam ksiazki, cd, i cuda boskie i nie nauczylam sie ani jednego slowa, nie mowiac juz o zdaniach!Ale moze ja osiol jestem Natomiast ze szkola, nie klamiac po 3 miesiacach jestes w stanie rozmawiac i rozumiec.! Z racji tego ze juz pozno to nie zapodam linkow pomocnych przy uczeniu, musze poszukac w moim bajzlu, postaram sie jutro wrzucic. Powodzenia babki! |
|
|
|
|
|
#2472 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
... tylko póki co mamy inne wydatki.
|
|
|
|
|
|
#2473 |
|
Zakorzenienie
|
Kurdę no faktycznie cena powala,ale samo to że 3 godz dziennie-to musi dawać efekty
W takim razie czekamy na linki ![]() Gregia,ja zadowolona bardzo jestem z tej pracy Chociaż przy dzisiejszej pogodzie trochę mniej Zobaczymy jak mi będzie szło Narazie jest ok.Gregia ja nie wiem dlaczego u Ciebie w każdej szkiole są listy oczekujących.... U nas niby też,ale jeszcze się nie spotkałam,żeby w żadnej szkole nie było miejsca....
|
|
|
#2474 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jednak liczyłam się z tym , bo wiedziałam ,że są to dosyć oblegane szkoły. Ja po prostu chcę, żeby moje dziecko miało miejsce w szkole, w danej klasie, a nie na liście oczekujących i byc spokojną, że ma gdzie chodzic do szkoły.Kasica a jak udało sie Tobie tą pracę znaleźć?
POMÓŻ NAKARMIC ZWIERZAKI ![]() www.psiklik.pl www.kociklik.pl www.zbiorkanaburka.pl www.karmiepsiaki.pl www.pustamiska.pl Edytowane przez gregia Czas edycji: 2012-02-28 o 10:09 |
|
|
|
|
|
#2475 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to pozostaje mi nic innego jak życzyc powodzenia
|
|
|
#2476 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Nie mam jakiegos specjalnego zapalu, po prostu staram sie byc dziennie na lekcjach, nie ucze sie w domu, odrabiam tylko prace domowe.A lekcje z kompem robie sporadycznie, czasami jak mam ADHD to robie 4 do przodu i mam spokoj na jakis czas. Nie wiem jaki jest knif w tym programie ktory my mamy, ale powiem szczerze, ze to samo wchodzi w glowe Najwiecej uczysz sie rozmawiajac z innymi.Tez na poczatku przyjazdu bylo mi latwiej mowic po angielsku, bo sie dogadasz ze wszystkimi, moj chlopak jest holendrem chcemy zalozyc rodzine, wiec nie wyobrazam sobie ze gadam z naszymi dziecmi po angielsku po polsku i kaleczonym holenderskim...takze u mnie jest troche inna sytuacja. Ja w zasadzie nie mam wyboru ![]() Wiem tylko ze wkuwanie slowek na nic sie nie przydaje, my tez mamy wordenlijsten co jakis czas tematycznie tlumaczymy slowka, ale nie wkuwamy ich na pamiec, bo to bez sensu, jesli na codzien nie uzywasz tego slowa to predzej czy pozniej zapomnisz. Ja pamietam ze jeszcze zanim poszlam do szkoly wyznaczylam sobie cel 5 slowek dziennie, niestety porazka Moze akurat dla Ciebie bedzie to dobre rozwiazanie, mam nadzieje ![]() Podaje dwa linki do cwiczen, mysle ze jesli znacie podstawowo holenderski to sie polapiecie. www.taalplein.eigenstart. nl www.cambiumnet.nl www.taaluniversum.nl Pozdrowka
|
|
|
|
|
|
#2477 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kurs , o którym mówisz ,rzeczywiście jest drogi ale z pewnością wydajny. Hmmm...muszę pomyśleć.
|
|
|
#2478 |
|
Raczkowanie
|
jestem dziewczyny...
co za koszmar. cały miesiąc bez internetu bo był problem z sygnałem w nowym domu. ale na szczescie jestem juz podłaczona, postaram sie nadrobić jak najwiecej z tego co pisałyscie zeby byc na biezaco .... ![]() za 2 tyg mam usg 20 tydz. wiec bede wreszcie wiedziała czy bedzie synuś czy córa ![]() czekam z dokonczeniem pokoiku ![]() zaraz sie zabieram za czytanie zalegósci
|
|
|
|
|
#2479 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Moja się strasznie wierciła, zasłaniała buzię, potem wkładała sobie stopy i rączki do buzi, a na koniec zaczęła ziewać . No ale pokazała, że jest dziewczynką.
|
|
|
|
|
|
#2480 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Tj 10 tygodni 1100euro przez 150godzin (bo jest 15h tygodniowo), wiec jesli sie "rozdrobnic"to wychodzi mala kwota Pomysl, bo naprawde warto zainwestowac w dobra szkole i miec rowniez dobre efekty ![]() Powodzenia
|
|
|
|
|
|
#2481 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdzie jest ta szkoła ? Słyszałam ,że istnieją również takie wyjazdowe, że nocujesz tam 3 tygodnie i nieustannie masz zajęcia, a potem wracasz do normalnego trybu godzinowego. Ja przeprowadzam się do Rotterdamu, więc właśnie tam bede czegoś szukać.
|
|
|
#2482 |
|
Przyczajenie
|
Jesli chodzi o prace to ze znajomoscia angielskiego tylko w ogrodnictwie
moja koleznka po germanistyce, po magisterce+dodatkowe studia nauczycielskie z dobrym angielskim i niemieckim a nie moze znalezc pracy!! tez konczyla te sama szkole co ja w styczniu, wiec liczy ze moze teraz otworza jej sie drzwi, bo juz ma zdany egzamin panstwowy.Ja po szkole medycznej tez nie moglam znalezc pracy bez holenderskiego, wszedzie do ogrodnictwa wrzucaja polakow,musisz miec naprawde szczescie, lub znalezc dobra firme(byle nie polska!!!!)ktora pomoze Ci znalezc dobra prace. A co do miejscowosci to szkoly sa w tych wiekszych, musialabys sie zapytac w urzedzie miasta lub poszukac w internecie.Ja mieszkam we wsi Altforst, najblizej mialam to Tiel-u wiec tam chodze, ale tez Nijmegen okoliczne miasto dysponowalo w szkole tym kursem, takze musisz popytac, w Rotterdamie musi byc na 100%. Nie wiem czy Ci to pomoze, nazwa mojej szkoly to ROC RIVOR jak wpisalam w google to +Rotterdam to pokazaly sie stronki, ale nie mam czasu przegladac, byc moze ROC ma wiecej siedzib takze jesli Ci sie chce to poszperaj. Powodzenia i pozdrowka-przyjemnego weekendu dla wszystkich!! ![]() AAA jeszcze co do szkol z internatem czyli z noclegiem, nie slyszalam ale byc moze takie sa! Edytowane przez agnieszka8103 Czas edycji: 2012-03-02 o 22:41 |
|
|
|
|
#2483 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2484 |
|
Zakorzenienie
|
No prosze, to mnie może tylko zmotywować jeszcze bardziej, tym bardziej, że chciałabym wrócić kiedyś do swojej profesji. Poszukam, poszperam. Do września mam czas, niemniej jednak jest to wciąż priorytet mojej przeprowadzki. Zdaje sobie doskonale sprawę, ze lekko nie bedzie, ale wyjścia innego nie widzę.
Dziekuje dziewczyny za cenne uwagi, to żeby wystrzegać się polskich agencji pracy, juz slyszałam, ale nie sądziłam,że jest tak źle. Mam nadzieje, ze bedzie to już moje miejsce nie tylko docelowe ale już stałe bo wiecznie młoda nie bede i na kolejne emigracje nie mam już ochoty. Obym potrafiła pokochać ten kraj, tak samo jak pokochałam Irlandię.
|
|
#2485 |
|
Zakorzenienie
|
Hamielielka a gdzie w Irl mieszkasz???
Do mnie za 3 tyg przylatuje przyjaciółka z Irl Ona też kiedyś mieszkała w Hol i nadal bardzo kocha ten kraj ![]() Holandia jest naprawdę piękna i zakochać się w niej wcale nie jest trudno
|
|
|
#2486 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja się bardziej ludzi obawiam. Irlandczycy to bardzo tolerancyjny naród i przyjacielski. A o Holendrach mówi się różnie, choć nic zlego mnie osobiście z ich strony nie spotkalo, a paru znam. Nie mam problemów z aklimatyzacją, więc powinnam się szybko przekonać.
|
|
|
#2487 |
|
Raczkowanie
|
To wszystko zależy od tego w jakie środowisko się trafi, sa różni Holendrzy tak samo jak są i różni Polacy. Ogólnie nie ma co generalizować. Ja miałam okazje mieć styczność z Holendrem który bezlitośnie próbował oskubać mnie z kasy bo myślał ze Polacy to pewnie nie rozumieją i zapłacą , ale miałam też równie super sympatyczną sąsiadke Holenderkę która zawsze pomogła mi gdyby potrzebowałam pomocy
|
|
|
|
|
#2488 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jak wygląda kwestia ubezpieczenia medycznego ?
|
|
|
#2489 |
|
Raczkowanie
|
Słuzba zdrowia jest w Holandii prywatna i każdy ma obowiązek takie ubezpieczenie wykupić sobie w wybranej przez siebie ubezpieczalni. Mozna wybrać podstawowe ale różnież z dodatkowymi pakietami. Np. dentysta. Nie każdy pakiet podstawowy zawiera dentyste a jesli go ma to sa niewielkie kwoty które pokrywa ubezpieczalnia. Ogólnie im wiekszy pakiet ubezpieczenia tym wieksza koszta sa pokrywane przez ubezpieczalnie. Podstawowe ubezpieczenie czasami w ogole nie pokrywa kosztów za jakas usluge medyczna gdzie np. to wyzsze pokrywa lub chociaz czesciowo. Nie wiem dokładnie ale najtansze ubezpieczenie podstawowe kosztuje ok. 90-100 e miesiecznie.
|
|
|
|
|
#2490 | |
|
Przyczajenie
|
Ja jeszcze dodam, ze jesli nie znasz holenderskiego , to kazdy lekarz zna angielski, wiec bez problemu sie dogadacie.Nie ma kolejek!!!!!!!! Na wizyty nie czeka sie dlugo, rowniez u specjalistow.Ze sluzby zdrowia jak narazie jestem zadowolona w 100%.
---------- Dopisano o 18:25 ---------- Poprzedni post napisano o 17:59 ---------- Cytat:
Mialam podobnie, babka w sklepie probowala mnie oszukac na kasie Frustrujace jest tez to, ze niektorzy holendrzy nie maja zielonego pojecia o Polsce i Polakach, niby zartuja, ale wyczuwasz ironie .Oni maja przeswiadczenie, ze skoro jestes w holandii to tylko dlatego ze przyjechales tu do pracy i to do takiej pracy ktorej oni unikaja, czyli ogrodnictwo, w najlepszym wypadku pakowanie, fabryki etc.Ty jestes przyglupawy, oni sa inteligentni a kiedy opowiesz im ze jestes tu bo z innego powodu, ze nie pracujesz w/w sektorach, ze znasz plynnie 2 j.obce, ze jestes po studiach itp, to od razu zmienia sie ton i czujesz sie na rownym poziomie i tak tez Cie traktuja!Natomiast sa tez holendrzy normalni, w wiekszosci takich znam, chociaz tez potrafia przyciac czasem glupia docinka na temat wodki, lub biedoty lub ludzi tutaj pracujacych za 5 euro. Ale taka jest mentalnosc holendrow, najpierw mowia potem mysla ![]() Mysle ze w kazdym kraju tak jest, ze sa fajni, normalni ludzie i reszta. Holendrzy nie zdawali sobie sprawy, ze otwierajac rynek pracy dla wszystkich, byc moze przybedzie za duzo ludzi i wtedy powstanie problem.Akcje typu "Polacy wracajcie do Polski"czy inne typu "zadzwon jak masz sasiada Polaka", sprawiaja ze nie czuje sie tu komfortowo, natomiast nie doswiadczam tego na codzien, wiec jakos z tym zyje ![]() Zycze Wam i sobie fajnych ludzi wkolo
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:16.

Super, że dziewczynka się szykuje. Ja też już 1 mam, ale marzy mi się 2

. Ogólnie to jak mówi moja mama ja juz mam dzieci, czyli parkę

Zobaczymy jak mi będzie szło
.