|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4232 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jednym już figurki wracają, inne jeszcze z brzuszkami biegają. Mamusie I-II 201
Dziewczyny przypomnijcie jak si robi krochmal do kapieli
|
|
|
|
#4233 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Jednym już figurki wracają, inne jeszcze z brzuszkami biegają. Mamusie I-II 201
Zastanawiam sie czy można juz cwiczyc brzuszki albo iśc na silownię???czy trzeba poczekac do końca połogu???bo mnie tak wkurza ten wiszący brzuchol!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
|
|
#4234 | |||
|
Zakorzenienie
|
Hi
![]() Zostało mi jeszcze trochę nadrabiania, ale to już nie dziś ![]() Cytat:
![]() Planuję coś w tym stylu, ale może bardziej wypasione, żeby i na wesele spasowało ![]() u nas będzie obiad 2-daniowy + kawa i ciacho ![]() Cytat:
![]() 70 zł/os zupa+ II danie (2 mięska/os., 3 surówki, warzywka itp.) + kawa, herbata z deserem lodowym 2 blachy ciasta i tort doniesiemy ![]() zazwyczaj ![]() Cytat:
![]() jedz normalnie, wartościowo, tylko uważaj na przyprawy i produkty zakazane na takim jedzeniu jak piszesz, to możesz długo nie ujechać ![]() _________________________ __________ u nas dziś dzień prezentów dla T. mały dostał dziś od mojego brata takie cuś http://allegro.pl/fisher-price-konik...115395305.html może nauczy się sam przy tym zasypiać w łóżeczku ![]() mój brat mówił, że na jego znajomych synka podziałało a od naszej przyjaciółki komplet pościeli i kilka zabawek ![]() T. właśnie zjadł... ostatnie dni co chwila po moim pokarmie był głodny, więc teraz dostaje już pół na pół z mm... no, ale jak jest najedzony i zadowolony, to nie żałuję, że daję butlę ale pierś przyjmuje chętnie, więc postaram się wrócić do mniejszej ilości mm
|
|
#4235 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4236 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Jak czytam o rozwoju niemowlat i widze zdanie,ze noworodek przesypia mniej wiecej 20 h, to sie zastanawiam, czy na pewno mam noworodka w domu :/
dostal dwa wielkie cyce, a paszcza caly czas otwarta i chce wiecej i wiecej teraz Mama probuje go uspic, ale juz dwa podejscia nie wyszly moze do trzech razy sztuka Cytat:
jak ja bym chciala do wanny z ksiazka albo chociaz obejrzec na spokojnie serial od poczatku do konca a 29 fajnie wiecznie mlody maluch bedzie ![]() Cytat:
jeju, powinni Ci placic za dostarczanie rozrywek na wiosce ![]() Cytat:
hazbend wraca do Agatka, superancko to sie CuKinia zdziwi, ktoto zajal miejsce obok mamuni ![]() kciuki,zeby szybko dojechali Cytat:
boje sie tej butli jak cholera ![]() Cytat:
a wyobraz sobie np 4300 jak moja Mama mnie ![]() Jasiek chyba usnal. Ale jak zwykle to nie ja go uspilam:/ Jak Mama wyjedzie,to mam przekichane... wykorzystam chwile spokoju na wieczorna toaletke ![]() ![]() p.s. dolaczam do pytania Inutil, kiedy odciagac - przed czy po, czy miedzy karmieniami
|
|
#4237 | |
|
Zakorzenienie
|
moje dziecko coś nie chce spać... była kąpiel przed 21, o 21 jedzonko i przysypia na chwilę, ale męczy się z brzuszkiem mimo dawanych kropel ss
Cytat:
ja mam jeszcze 1 szwa,jeden sam puścił, a drugi jeszcze trzyma... sama sobie znów spróbuję zdjąć za kilka dni
Edytowane przez *Agatek* Czas edycji: 2012-02-24 o 23:12 |
|
|
|
|
#4238 | |||
|
Zadomowienie
|
moj tez ma jakis problem z zasypianiem wieczornym ostatnio...
ehsss Cytat:
albo takim emoilum moze ![]() http://www.emolium.pl/produkty/skora..._specjalna,11/ co do podawania pod nos to ja mialam szkole zycia bo pomimo przyjazdu mamy zaraz po wyjsciu ze szpitala, musialam martwic sie sama co zjesc, ugotowac i posprzatac.... bo ona mogla jesc kanapki jak mi powiedziala a ja kur.wa co bardzo bym chciala ale piersia nie karmie ![]() w klubie jest wklejony przepis - jednak nie ma bo sprawdziłam przed chwilą ale to Monia pisała i pamietam ze 2 łyzki mąki ale rozmieszane w jakiej ilosci wody to nie pamietam juz Cytat:
Cytat:
![]() oj ja bym sie bala tam grzebac brrrr podziwiam cie
Edytowane przez MissZuzia Czas edycji: 2012-02-24 o 23:39 |
|||
|
|
|
#4239 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
po kilku dniach cyca nie chciał wcale. walczyliśmy z panią od laktacji w dzień wypisu (bo nie przychodzi w weekend a ja urodziłam w piątek -> położne w szpitalu najpierw zawaliły sprawę a potem jak prosiłam o pomoc rozkładały ręce i przynosiły butlę) i kolejne 3 dni jeździliśmy do szpitala na konsultacje. W końcu udało się z nakłdkami go przystawić, to już był dla nas sukces. Co jakiś czas dawałam mu cycka ale był taki bunt, płacz (Julka i mój), że rezygnowałam i dawałam w nakładkach/ Okazało się po tygodniu, że Julek nie przybrał wcale na wadze i pediatra kazała dawać mm dwa razy dziennie (czyli powrót do buntów). No i się z tż zawzięliśmy i na siłę przystawialiśmy Julka do cycka tak jak pani laktacyjna pokazywała. No i dwa tygodnie po urodzeniu w końcu załapał i zaczął jeść. Teraz cyca uwielbia i z butli je normalnie... Ot, to właśnie nasza historia, nieźle się rozpisałam, ale może komuś pomoże i pokaże, że jak się chce bardzo to można. Wymaga to pracy, wysiłku i wielkiego spokoju... ale można. no i nie udaje się od razu |
|
|
|
|
#4240 |
|
Rozeznanie
|
Cześć Mamuśki
![]() Pear gratulacje ![]() Wczoraj się załamałam! chciałam sobie kupić spodnie, bo na widok ciążowych robi mi się niedobrze Nawet w rozmiarze 46 nie mogłam dopiąć w talii. Jedyne spodnie jakie pasowały to bojówki w rozmiarze 48!!! Przed ciążą nosiłam 42!!! wrrrrrr.......Dziś byliśmy u znajomych, co mają 7 miesięczną córę było bardzo fajnie. Mama tej dziewczynki odciąga pokarm Medelą Swing 7 miesięcy! Sprzedała mi dziś Medelę Mini Electric za 150 pln bo używała ją krótko, dla niej była za słaba. Dla mnie super. Właśnie zakończyłam 30 minutowe ściąganie z efektem 150 ml. Do tej poty ściągałam ręcznym Aventem i nie było problemów (średnio ściągałam 120-160 ml w 10 min). Od tygodnia ściągam jednorazowo 60-70 ml a potem już nic nie leci, więc kicha. Mam nadzieję, że Medela pomoże mi rozkręcić laktację. I to, że nie trzeba się namachać jest cudowne Pisałam w klubie, że kupiłam sobie do samochodu na wyprawy do miasta, sklepów itp. spacerówkę Peg Perego Uno (jedyna spacerówka przystosowana dla noworodków bez miękkiej gondoli). Wózek mam od 2 tygodni i przetargałam go już w różnych sytuacjach. Jest super! Waży 10 kg, mieści się bez problemu do bagażnika małego auta. Jestem przeciwnikiem wożenia niemowlaków w fotelikach samochodowych na stelażu wózka (niektóre mamy wożą dziecko tak po kilka godzin) i ten wózek to świetna alternatywa. A maluch leży wygodnie na płasko jadąc sobie w tym wózeczku. Wózek na pewno nam długo posłuży. Drugi wózek gigant 2 w 1 na pompowanych kołach, mam do jeżenia po mojej zapyziałej dziurawej mieścinie i do lasu. Po kilku wycieczkach w śniegu i błocie włożenie go do bagażnika auta było dla mnie traumą. Dlatego dokupiłam ten mały wózek. Alan jak zje o 21 po kąpieli, śpi sobie słodko 6h dostaje papu i potem śpi do 7, znowu papu i pobudka o godzinie 9-10. Moje dziecko chyba mnie lubi W dzień je co 3-4h. Faza na jedzenie po 160 ml już mu przeszła, teraz je ok. 120-140. Uffff nie chcę mieć dzidziola bułki
|
#4241 |
|
Rozeznanie
|
23.00 - 7 karmienie głodomora i znowu 130ml, - troszeczkę zmęczona dniem
|
|
|
|
#4242 |
|
Rozeznanie
|
Zuzia mi lekarka też zapisała emolium na suche stupki i rączki i krem i emulsje do kąpieli - pomogło
|
|
|
|
#4243 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
coz, oby do wiosny moj zaczal duzo stekac przy zasnieciu i podczas snu tez, wskutek czego ja sie czesto budze co do odciagania to ona odciaga jak ja na kazde karmienie ja nie wiem czy tyle wytrzymam ![]() Cytat:
|
|
|
#4244 |
|
Rozeznanie
|
Inutil bardzo proszę o radę
![]() Ja zauważyłam, że mój sutek jest jakiś dziwny, w sumie to samo mi pielęgniarki powiedziały, bo on przez trochę jest taki "sterczący", a potem robi się wklęsły, może to ją denerwuje. Kupie sobie te nakładki. Ale już drugi dzień co raz więcej ciągnie cyca, może przez tą poduszkę do karmienia - wygodniej nam ![]()
|
#4245 |
|
Raczkowanie
|
Dzień dobry!!
![]() Dziewczyny czy Was też bolał dół brzucha przed porodem?? Taki ból jak na okres.Od wczoraj mnie już męczy. Biegunka do tego doszła. Długo po tym zaczęła sie akcja porodowa??
|
|
|
|
#4246 |
|
Zadomowienie
|
Hej mamusie
U mnie przeziębienie się rozwija Tak ogólnie to w nocy śpi ładnie, 2 razy po 4 h a czasami nawet jeszcze złapie 3 sen jak np teraz Wczoraj tz oglądał 2 chaty ale odpadają, cały czas czekam co z tą fajną, tż dzwonił i będzie dostępna do obejrzenia w przyszłym tyg ![]() ps.dzięki za kciuki Teraz troche ponadrabiam, dalej siedzę pod kołra z laptopem....jak mała mi pozwoli to dam radę bo trochę się nazbierało stron
|
#4247 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zaczynam mieć dola ze względu na moje ciało i jeszcze wczoraj bratowa powiedziała ze wyglądam jak w 5 miesiącu oczywiście włączył mi się wyjec ;( Pytanko uzywacie pasów poporodowych?
|
|
#4248 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A do tego jeszcze taka troszkę łuszcząca się skóra na brwiach ... Wysypkę ma taką jak trądzik, ale niezbyt dużą - głównie na policzkach .... Odstawiłam nabiał, ale na razie nie pomogło ![]() Ja już sama nie wiem co jej jest - teraz mama mnie nastraszyła, że to jej prężenie i wyginanie to może być jakieś napięcie mięśniowe i mnie do neurologa wysyła ![]() ---------- Dopisano o 09:51 ---------- Poprzedni post napisano o 09:49 ---------- Cytat:
![]() Ja pasów nie używam i nie mam w planie
|
|
|
#4249 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry!
Ale mieliśmy noc... masakra. Julek ciągle chciał jeść i się niesamowicie wiercił. W końcu rano daliśmy mu butlę z moim odciągniętym mlekiem. Wypił 80ml i poszedł spać... nie wiem dlaczego na to wcześniej nie wpadliśmy... Cytat:
A jeśli chodzi o nakładki to są dobre na przejście z butli na cyc, ale Julek miał problem i wyciekała mu połowa mleka którą sobie wyciągnął... Teraz nie mam czasu, bo Julek zaczyna marudzić. Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
#4250 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja to nie nadazam za małą...u nas to raz ją krzyki straszne a raz to się smieje w głos ![]() ![]() wcale nie głupie bo czasami idzie utargować ale w tym przypadku odpada bo zazwyczaj jak są chaty zniszczone to można negocjawać.Cytat:
.......Ten dom jest za 650euro miesięcznie, to nie jest duże miasto więc ceny nie są najgorsze choć w tym mieście co mieszkam mieszkania są jeszcze tańsze.Dom w którym mieszkalismy jak przyjechaliśmy do Ie kosztował za wynajem 800euro, teraz mieszka w nim moja siostra(na początku mieszkaliśmy razem) a w tej chwili oni płacą 600euro(ostatnio im właśnie obniżył jescze o 50) Tak ceny poszły w dół Cytat:
![]() Moja ma cały biały język(opruch czubeczka) i mi lekarz powiedział ze to od mleka, Ale Monia kiedys pisała ze trzeba pilnować bo u nich też tak było aż w końcu okazało sie ze to pleśniawki. Cytat:
![]() My chrzścimy dopiero w sierpniu i jeszcze się nie zastanawiałam nad menu ale coś po deserze chyba tak jak nie kolacja to moze chociaż przekaska. Cytat:
Cytat:
Edytowane przez kasikzaki Czas edycji: 2012-02-25 o 10:12 |
||||||
|
|
|
#4251 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Były skurcze dołem brzucha i biegunka, trwało to kilkanaście ładnych godzin (od 20godz wieczorem w czwartek do 14godz w piątek) skurcze się nasilały z czasem, a później wylądowałam na sali porodowej ![]() Trzymam kciuki ![]() Dwie duże łyżki mąki wsypujesz do szklanki i dopełniasz zimną wodą. Mieszasz. Tą mieszankę wlewasz pomału do wody gotującej się w garnku (takim jak robisz zupę). Wlewasz to do wanienki i uzupełniasz wodą - włala, kąpiel gotowa
|
|
#4252 | |
|
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
![]() Dzień dobry ![]() melduje, ze u nas prawie wszytsko dobrze, ciemieniucha juz prawie zeszla tylko mamy starszny problem z wieczornym snem Nikosia, on zasypia nie wczesniej niz 23 i to po dlugiej walce, czasem juz mi sil brakuje w dzien nie ma problemu, a wieczorem tragedia...Pisałyscie tez o jedzeniu i spaniu maluszkow, nasz krolewicz zjada nie wiecej niz 70 na jedno karienie i je co 2 h, za nic nie chce wiecej, a na wadze pieknie przybiera, wiec chyba taki jego urok ![]() Któraś pytala tez o to co mozna jesc, ja na poczatku bardzo uwazalam i tylko pieczony lub gotowany kurczak, krupnik, rosol i kanapki z wedlina drobiowa, odstawial tez nabial bo maly mial kolki, ale teraz gdy ma juz dwa miesiace jem praktycznie wszystko, poza uczulajacymi, nie pogardzial pizza, kebabem czy smazonym schabowym i zupa pieczakrowa ![]() aaa i Pearl, ja karmie tylko piersia, sporadycznie dajemy butle jak musimy wyjsc, a nie mam jak cyca dac i maly nie przestawia sie i zawsze chetnie ssie piers , poza tym ciagle tez podajemy herbatki przez butle
|
|
#4253 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
kochana i jeszcze jedno! u nas teżtak było na początku z cycem, non stop chciał wisieć, potem ulewał a jak u nas okazało się że to odruch ssania tak powodował, teraz dostaje smoczka i jest super a problemów ze ssaniem piersi nie ma żadnych a na smoczku jest już ponad 3 tygodnie!Cytat:
Co do odciągania pokarmu ja odciągam MIĘDZY karmieniami albo jak mały skończy wtedy dociągam, też staram się robić zapasy. Ale od tego odciągania kapie mi z (.)(.) i mieszam pokarm w przeciągu 12 godzin, do torebki i zamrażalnik u nas po Debridacie i probiotyku od soboty kolki minęły, dalej są akcję z kupkami, stekanie, sapanie i skręcanie się alto to już chyba taki urok noworodka. Ja już nabiału nie jem od ponad 3 tygodni, odstawiłam też ryż, a kupki według mnie dalej śluzowate, właśnie skąd wiadomo że są śluzowate u nas są takie rzadkie i ciągniste żólte ale o jednakowej konsystencji, czasem są takie drobinki różne CZY TAK WYGLĄDAJĄ ŚLUZOWATE KUPKI?? proszę o opinie buziaki |
||
|
|
|
#4254 | |||||
|
Rozeznanie
|
Na ostatniej wizycie pani neonatolog powiedziała, że dziecku karmionemu piersią ZWYKLE odbija się, ale tak cichutko, że my tego nie słyszymy
I powiedziała też, że wystarczy dziecko spionizować przez minutkę nawet pocierając lub poklepując plecki i wystarczy Tak właśnie robię i to chwilkę przed odlotem (czyt. zaśnięciem), bo przy cycku usypia. Je, pionizuję, je jeszcze 2 minutki i śpi ![]() Cytat:
![]() Kiedy można iść poćwiczyć ![]() Cytat:
)2. Pojęcia nie mam co zrobić. On chyba sam sie wchłonie - mam nadzieję ![]() 3. Chociaż wiem! Mój szwagier po wypadku (butla gazowa wybuchła mu w twarz) dostał ze szpitala taką maść, po której nie ma żadnej blizny. A podkreślam, ze miał chirurgię całej twarzy robioną. 4. Krzyś je tak często jak tylko chce, a to różnie bywa z tym - ogólnie jak nie śpi to zawsze jest przy cycku ![]() 5. Post wcześniej pisałam jak to jest z odbijaniem u dzieci karmionych piersią. Cytat:
![]() No, ale najważniejsze, ze pojechałaś i wszystko juz dobrze ![]() Cytat:
![]() Na obiad polecam kaszę jęczmienną z kurczakiem gotowaną i do tego marchewka duszona. Dziecku nie zaszkodzi, a Twoim jelitom pomoże ![]() Cytat:
![]() Byłaś dzielna kobito!!!
|
|
#4255 |
|
Zakorzenienie
|
cześć
![]() T. na cycu, coś markotny dzisiaj ![]() Ta zabawka co wklejałam wczoraj zadziałała najpierw Timi spał 23-3 ze mną w łóżku, tzn. poszłam spać i wzięłam go na chwilę i żeśmy oboje usnęli. Zwykle wtedy mężol bierze małego do łóżeczka, ale mówił, że tak ładnie się mały we wmni wtulił o 3 pobudka, jedzenie, 2 tury działania zabawki i kima do 7,40 Aaaa... miałam jeszcze wczoraj pisać, że kupiłam na all kombinezon biały na chrzest za całe 16 zł z przesyłką - wczoraj przyszedł T. się spokojnie zmieści, nawet za te 3 tygodnie no i w ogóle nie zniszczony ani brudny... tylko wyprać i będzie super
|
#4256 |
|
Zakorzenienie
|
czesc lasencje
![]() Pearl fajnie, ze zajrzałas ![]() Agaton pewnie w objęciach małża czy ja Wam mówiłam, ze mam cudowne dziecko?? które przesypia prawie całe nocki?? co prawda w dzień nei śpi prawie wcale ale wole to niz odwrotnie Napierw nam sie budził co 3 h (czyli norma), potem zaczął spac od jedzonka po kąpieli (czyli ok 20-20.30) do 1-2.00, potem do 4 a ostatnio do 5 MA to po mamusi mamusia tez całe nocki przesypiała jako taki szkrab ![]() Któras pytała o kryzys laktacyjny (przepraszam ale zapomniałam która ;/)- u mnie tak sie zaczął początek końca karmienia (ło matko ale pojechałam poprawną składnią )) po prostu się mlesio skończyło. jak rozmawiałamz połozną to stwierdziła ze u mnie od początku musiało byc mało mlesia i dlatego sie szybko skonczylo- jak w szpitalu w 3-4 dobie powinien byc nawał to mi prawie zanikł pokarm- wtedy troche pomogły herbatki laktacyjne...ale nie na długo- po 3 tygodniach susza maksymalna...[COLOR="Silver"]---------- Dopisano o 10:33 ---------- Poprzedni post napisano o 10:31 ---------- aaaa no i wczoraj skończył mi się połóg IGOREK SKOŃCZYŁ 6 tygodni
|
|
|
|
#4257 | ||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A z tą skazą to trzymam kciuki zeb to jednak nie to było i tak jeszcze dodam od siebie (bez oceniania kogokolwiek) to wydaje mi sie że w Polsce lekarze za szybko stwierdzają skazę(jestem prawie pewna że Mili by też miała postawioną taką diadnozę) i uważam też ze za szybko przepisuja maści na bazie sterydów. Mojej przyjaciółki syn jedzie na sterydach na atopowe zapalenie skóry i tez ma niby skazę. Są przecież maści bezsterydowe, droższe ale są. Siostra moja miała taki problem z synem 7 lat temu. Lekarz przepisał zyrtek(nie wiem czy tak sie pisze) ale ona załatwiłą sobie lek beszterydowyz niemiec bo tam jest refundowany a w Pl 100zł kosztuje. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Trzymam kciuki Cytat:
![]() Zuzia czytam Twoje posty i nic nie znalazłam co Ci pediatra powiedział odnośnie podejżenia skazy białkowej. Soski jak przeoczyłam ![]() ---------- Dopisano o 11:51 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ---------- niestey nie zawsze Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Ja pierwsze co to zjadłam rosołek z duzą ilościa gotowanej marczewki i ziel. pietruszki o gotowanego kurczaka. edit. a kidy urodziłaś?? chciała bym uzupełnic listę. generalnie to piję inkę ale zdarza mi się w gościach wipić normalną słabą, nie zauważyłam różnicy w śnie małej.
Edytowane przez kasikzaki Czas edycji: 2012-02-25 o 12:48 |
||||||||
|
|
|
#4258 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie najpierw była walka o zdetronizowanie butli i tylko dzięki nakładkom Aventa wygrał cyc no, ale jedną pierś mam ciut felerną (nie leci jak powinno i zarazem mniej produkuje), więc zaczęliśmy dokarmiać mm na jednej bym nie wyrobiła z karmieniem![]() Teraz w zależności od potrzeb i dnia dostaje 1-3 porcji mm/dobę. Jak nie mamy żadnych gości/wyjść itp. daję mu wisieć ile zechce
|
|
#4259 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie mam dzis juz siły. Lila nakarmiona, przewinięta , leży w łozeczku i beczy, a mi juz sie nawet nie chce jej uspokajac, bo ile mozna, non stop ryk, a odbiło jej sie wszystko powinno byc ok.
Czy Was tez bolą piersi po karmieniu ? Tz nie tyle bolą co kłują, mnie w czasie karmienia i po kłują piersi w roznych miejscach. |
|
|
|
#4260 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:19.

podoba mi sie jeszcze pomaranczowy ale to chyba nie na taką okazje

)