![]() |
#271 | ||
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2011-10
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 110
|
Dot.: dekorowanie tortow
Cytat:
Dokładnie, jak oni robią z tydzień jeden tort to same ciasto już traci smak ![]() ---------- Dopisano o 15:33 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ---------- Cytat:
A na pewno była dobrze schłodzona? Ja ubijam schłodzoną śmietankę na bardzo wysokich obrotach, nie używam smietanfixa i mi wychodzi. Warto dodać trochę serka mascarpone i cukier puder oczywiście ![]()
__________________
Więcej moich tworów: http://beartful.blogspot.com/ |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#272 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2011-10
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 110
|
Dot.: dekorowanie tortow
A ten tort - Mak wyszedł super, jestem bardzo zadowolona bo to była moja pierwsza dekoracja tortu. Śmietanka nie rozpuściła lukru plastycznego ani nic
![]()
__________________
Więcej moich tworów: http://beartful.blogspot.com/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#273 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-08
Wiadomości: 7 989
|
Dot.: dekorowanie tortow
Kochane zamierzam zrobić tort dla mojej małej chrześnicy-3lata.
Na torcie- świnka Peppa ![]() Tort chcę pokryć białym lukrem plastycznym a na nim namalować Peppę. Możecie mi powiedzieć czy na lukrze mogę malować pisakami lukrowymi i czy to nie zrobi żadnej 'krzywdy' lukrowi? Nie rozpuści go? ![]()
__________________
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#274 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2009-01
Wiadomości: 820
|
Dot.: dekorowanie tortow
pisaki żelowe, nie powinny rozpuścic masy
choc myslę, że świnka wyglądała by lepiej wycięta z różowej masy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#275 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 4 849
|
Dot.: dekorowanie tortow
Wydaje mi się że to zależy od rodzaju śmietany, ale chyba te UHT nie chcą się ubijać na sztywno, za komuny można było ubić śmietanę bez problemu, ale w pewnym momencie co kupiła to nie chciała się zrobić sztywna tak więc zaczęłam używać zagęstnika i tak się przyzwyczaiłam, no a przy wożeniu tortu w cieple zagęstnik zabezpiecza przed rozpłynięciem, a gdy się go stosuje w rozsądnych ilościach to jest niewyczuwalny w smaku.
__________________
asia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#276 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-08
Wiadomości: 7 989
|
Dot.: dekorowanie tortow
Cytat:
Najlepiej chyba by było jakbym wydrukowała szablon i wycięła ją według niego?
__________________
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#277 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
Zarejestrowany: 2008-10
Lokalizacja: za górami za lasami
Wiadomości: 443
|
Dot.: dekorowanie tortow
Wpisz sobie w google "świnka Peppa tort" i kliknij grafika, wyskoczy ci kilkadziesiąt tortów z tą świnką, są śliczne
zobacz sobie jak są zrobione ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#278 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-08
Wiadomości: 7 989
|
Dot.: dekorowanie tortow
Cytat:
![]() ![]() ![]()
__________________
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#279 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 4 849
|
Dot.: dekorowanie tortow
Jak kiedyś robiłam elma na tort to wydrukowałam zdjęcie z internetu, podłożyłam na niego worek foliowy w ten sposób łatwo powycinałam i dopasowałam elementy.
__________________
asia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#280 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2011-10
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 110
|
Dot.: dekorowanie tortow
Ja bym zrobiła tą Pepę z masy z marshmallows a detale z zabarwionego lukru a nie pisaków, chyba, że najdziesz w jakiś ładnych kolorkach bo zazwyczaj są takie sobie...
__________________
Więcej moich tworów: http://beartful.blogspot.com/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#281 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-08
Wiadomości: 7 989
|
Dot.: dekorowanie tortow
Dzięki dziewczyny
![]() ![]()
__________________
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#282 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-09
Wiadomości: 30
|
Dot.: dekorowanie tortow
Chce się zgłębić w temat dekorowania ponieważ za niecałe dwa tygodnie będę robiła tort urodzinowy dla swojego mężczyzny. W związku z tym mam kilka pytań do Was bo z tego co widzę większość jest wprawiona w bojach tortowych
![]() Mam już ogólny projekt tortu w głowie. Delikatny kakaowy biszkopt + masa cappucino. Dekoracja - masa z pianek marshmallow. Obłożony cały tort + dekoracje. 1. Jak upiec biszkopt w piekarniku z termoobiegiem? 2. Potrzebuję sprawdzonych rzeczy do dekorowania tortów z masy. Czy rękawy do wyciskania sprawdzają się czy lepsze są "strzykawki" ? 3. Czy mogę dodać trochę soku z cytryny, żeby masa z pianek nie była taka słodka? 4. Jakiej firmy blachy do pieczenia używacie? kupiłam już kolejną co prawda z marketu blachę okrągłą o średnicy 30cm i jest beznadziejna, już po kilku myciach zaczyna rdzewieć:/ Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#283 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 4 849
|
Dot.: dekorowanie tortow
Cytat:
2. Masa jest bardziej jak plastelina wiec rękawem nic nie zrobisz. Dekoracje z masy modeluje się rękoma, jak chcesz używać szprycy to użyj kremu którym będziesz przekładała tort. 3. Nie mam doświadczenia, ale pewnie tam. 4. Używam zwykłej i nie przejmuję się rdzewieniem, jeżeli trzeba to przed pieczeniem zmywam rdzę, no a na spód i tak kładę papier do pieczenia.
__________________
asia |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#284 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-09
Wiadomości: 30
|
Dot.: dekorowanie tortow
Cytat:
Właśnie chodzi mi o taką masę, którą będę przekładała tort ![]() Dziękuję za podpowiedzi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#285 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 4 849
|
Dot.: dekorowanie tortow
Miałam rękaw ale mały i on był tak samo niepraktyczny jak szpryca bo trzeba było co chwilę wkładać nową porcję masy. Podejrzewam ze gdyby miało się rękaw o dużej objętości to byłby bardziej praktyczny.
__________________
asia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#286 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2011-11
Wiadomości: 76
|
Dot.: dekorowanie tortow
witam
![]() takiego psa robiłam w pracy jakiś czas temu, zła jakość bo pies był w chłodni i na dodatek zdj telefonem, wyobrazcie sobie ze cena tego psa wyniosła 500 zł. Marcepan strasznie ciężki jest. ehh niektórzy ludzie to maja pieniądze na takie rzeczy... ![]() Edytowane przez Kraboo Czas edycji: 2012-03-10 o 12:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#287 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-07
Wiadomości: 153
|
Dot.: dekorowanie tortow
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#288 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2009-01
Wiadomości: 820
|
Dot.: dekorowanie tortow
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#289 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2008-01
Lokalizacja: Dolny Śląsk => Ireland
Wiadomości: 106
|
Dot.: dekorowanie tortow
Cytat:
![]() No i jeszcze gratuluję cudownego pomysłu i takich twórczych zdolności ![]() A propo torciku którego piekłaś na drugie urodzinki córci - Kubusia Puchatka - ja takiego samego zamawiałam w cukierni na 1 urodzinki synka i zapłaciłam za niego 230 zł a ważył 3,2 kg - prawda że ceny kupnych tortów jednak powalają na kolana? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#290 |
Przyczajenie
|
Dot.: dekorowanie tortow
Napisane przez Symfonia
![]() 2. Potrzebuję sprawdzonych rzeczy do dekorowania tortów z masy. Czy rękawy do wyciskania sprawdzają się czy lepsze są "strzykawki" ? Według mnie jeśli masz na myśli przekładanie kremami - polecam Ci duże worki, nakładasz raz, dwa razy packą i już. Worki najlepiej nylonowe lub silikonowe. Niestety bawełniane często się prują lub jeśli są słabej jakości krem wychodzi przez materiał. W workach dodatkowo jeśli używasz adaptera możesz łatwo zmienić końcówkę. natomiast w szprycy - trzeba wszystko odkręcać.
__________________
Jak mawiają Indianie: Ta co wiecznie goni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#291 | |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2011-09
Wiadomości: 24
|
Dot.: dekorowanie tortow
Cytat:
Dołączam kilka swoich ostatnich tortów,pozdrawiam ![]()
__________________
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#292 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-09
Wiadomości: 30
|
Dot.: dekorowanie tortow
Cytat:
Zrobiłam tort ale nie będę się nim chwalić. Mam dupny nowy piekarnik elektryczny i nie potrafię w nim piec. Wcześniej miałam gazowy - wszystko pięknie wychodziło. Wzięłam przepis z tego tematu na biszkopt i wyszedł tak twardy jak zelówka. Jednym sowem obrzydliwy. Kupiłam również szpryce do dekorowania, która okazala się tak tandetna, że podczas dekoracji rozleciała się.... PORAŻKA. Bardzo proszę o sprawdzone dokładne przepisy na biszkopt do piekarnika z termoobiegiem!! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#293 | |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2009-01
Wiadomości: 820
|
Dot.: dekorowanie tortow
Cytat:
![]() ja robię biszkopt z takiego przepisu: Biszkopt biały/ czekoladowy Jaja 5 Cukier 0,75 szkl. Mąka pszenna 0,75 szkl. Mąka ziemniaczana 0,25 szkl. Sól szczypta jeżeli czekoladowy to: Kakao 10g- łyżka Czekolada deserowa 50 g jeżeli biały to: dodatkowa łyżka mąki biała czekolada 50g 0. Ustawić piekarnik na 170˚C, lub na 160 ˚C z termoobiegiem. Z termoobiegiem ustawia się zawsze nieco niższą temperaturę. 1. Do osobnej miski przesiać mąki (i kakao), wymieszać. 2. Oddzielnie ubić białka z szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i żółtka, cały czas miksując. 3. Przesiać mąki do masy i wymieszać łyżką, lub nawet ręką- WAŻNE ŻEBY NIE MIKSEREM. 4. Dodać startą czekoladę, wymieszać. Wylać na blachę 20cm 5. Piec ok. do suchego patyczka w 160-170˚C. Nie podaje czasu bo u mnie to tak zawsze inaczej, ale po ok. 30-40 minutach sprawdzam go patyczkiem co 5 minut. WAŻNE *czekoladę można pominąć, ale z nią biszkopt wychodzi o wiele pyszniejszy *ciasto nie może czekac, więc nastaw piekarnik koniecznie przed zaczęciem robienia biszkoptu *mąkę TRZEBA przesiać przez sitko, żeby ja napowietrzyć *białka ubite na sztywno to takie, które nie wypadają z miski jak ją przewrócisz do góry nogami *jaja MUSZĄ byc świeże *drobny cukier jest lepszy do wypieków *mąka pszenna powinna byc o obniżonej zawartości glutenu (650), dodanie mąki ziemniaczanej spowoduje obniżenie zawartosci glutenu *lepiej nie otwierac w czasie pieczenia piekarnika, tylko pod koniec, żeby sprawdzic patykiem- w czasie sprawdzania biszkoptu wszystkie okna i drzwi pozamykane, żeby przeciągu nie było, bo opadnie *biszkopt powinien ostygnąc w piekarniku, kroimy już zimny *forma NIE MOŻE miec wysmarowanych brzegów, a jedynie dno jeszcze taka ciekawostka- rzucanie biszkoptem zaraz po wyłączeniu piekarnika, należy rzucic biszkopt o podłogę z wysokości ok. 50 cm i z powrotem schowac do piekarnika, aby ostygł w biszkopcie są pęcherzyki, w których znajduje się para wodna- gdy biszkopt stygnie para zmienia sie w wodę, zmniejsza się objętośc pęcherzyków i ciasto zapada się. Uderzenie biszkoptem o podłogę powoduje "rozszelnienie ciasta" i dostanie się powietrza w miejsce pary i nic nie opada powodzenia, daj znac jak wyszło i w razie problemów z przepisem pytaj ![]() Edytowane przez Rubella Czas edycji: 2012-03-21 o 22:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#294 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 4 849
|
Dot.: dekorowanie tortow
Ja robię biszkopt na zasadzie: jedno jajko, jedna łyżka cukru, jedna łyżka mąki- w zależności od wielkości blach stosuje różne ilości- standardem jest sześć.
Ubija się białka na sztywno, dodaje cukier i miksuje aby się cały rozpuścił, dodaje żółtka i po rozmieszaniu zmniejsza obroty do minimum i dodaje mąkę (niby nie należy już miksować przy dodawaniu maki ale przetestowałam na niskich obrotach i nic się nie dzieje, a przynajmniej nie mam problemów z rozprowadzeniem mąki).
__________________
asia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#295 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2009-01
Wiadomości: 820
|
Dot.: dekorowanie tortow
muszę się pochwalic moją pierwszą tak dużą figurką na tort (30cm) dla trzyletniej kuzynki, która sobie zażyczyła myszki minnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#296 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2009-01
Wiadomości: 820
|
Dot.: dekorowanie tortow
załącznik się nie dodał
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#297 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-03
Wiadomości: 337
|
Dot.: dekorowanie tortow
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#298 | |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2009-01
Wiadomości: 820
|
Dot.: dekorowanie tortow
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#299 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-11
Lokalizacja: DG
Wiadomości: 179
|
Dot.: dekorowanie tortow
Dziewczyny pomocy, bo nie wiem co zrobić żeby tort mi się nie "spocił".
Bo jak zrobiłam i ozdobiłam masą cukrową tort to musiałam go wstawić do lodówki i na drugi dzień był cały pokryty rosą. ![]() A mam robić tort na 10 czerwca na chrzest i muszę go jakoś przechować a może być upał? Tort to biszkopt i krem gotowy. Edytowane przez agad28 Czas edycji: 2012-05-21 o 10:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#300 | |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2007-02
Lokalizacja: Mazury
Wiadomości: 1 880
|
Dot.: dekorowanie tortow
Cytat:
![]() Pozwolę sobie wrzucić moje trzy grosze i pokazać Wam moje próby na lukrze plastycznym i mój ostatni tort zrobiony na piąte urodziny córci : KLIK
__________________
Opinia jest jak dupa, każdy ma swoją |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:42.