![]() |
#781 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: A kto studiuje prawo?
Cytat:
A robisz albo już skończyłaś aplikację?
![]() |
![]() |
#782 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#783 |
Raczkowanie
|
eh wczoraj napisałam wiadomośc, ale widze, że tu nie ma, więc nie wysłałam
Żałuję m.in z takich powodów- na początku w miarę mi się podobało, potem było coraz gorzej (nie chodzi o trudność), ja i spora część moich znajomych nabrała wielkiej niechęci do tych studiów, do prawa, no ale był to już taki etap, że trzeba było skończyc. Na aplikacją zdawałam, zabrakło mi 4 punktów. Potem straciłam pracę i bardzo ciężko znaleźć pracę w zawodzie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#784 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#785 |
Raczkowanie
|
Ja też bardzo żałuję,że poszłam na prawo. Skończyłam w tamtym roku. Na egz. na aplikację adwokacką zabrakło mi 1 pkt. Od końca listopada szukam pracy w kilku miastach i nic nie mogę znaleźć. Nawet jak jestem na rozmowie o zwykłą posadę pracownika biurowego- to zazwyczaj pytają się mnie "dlaczego nie szukam w zawodzie?" albo " czy jak w zawodzie znajdę pracę to odejdę?" odpowiadam,że "nie". Ale chyba nikt mi nie wierzy.
Większość moich znajomych też ma problem ze znalezieniem JAKIEJKOLWIEK pracy, a co dopiero w zawodzie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#786 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, jak to jest z tą punktacją na egzaminie na aplikacje? Wszyscy, którzy się nie dostali mijają się 1,2, 3 punktami. W każdym razie każdy z kim rozmawiam albo czyją historię na forum przeczytam mówi mi, że zabrakło mu bardzo mało. I teraz: ściemniają, czy po prostu poziom kandydatów jest bardzo wyrównany i różnice punktowe są bardzo niewielkie?
Wiecie, o pracę bez aplikacji jest trudno, bo nie jesteście prawnikami. Nie macie zawodu, więc jak możecie w nim pracować? Macie tylko studia. A dostanie się na aplikację obecnie nie jest już tylko kwestią znajomości, więc tylko wobec siebie samych możecie mieć żal, że nie napisałyście egzaminu na 100%. Wiem, że łatwo mówić, sama mam jeszcze dużo czasu, ale odradzanie studiów, bo nie udało się dostać na aplikację to trochę średni argument moim zdaniem.
![]() |
#787 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#788 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#789 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A propos doświadczenia- mam ponad 1,5 roczne, w kancelarii oraz wiele praktyk. Straciłam pracę wraz z dyplomem, jak wiele osób. Pożyjesz zobaczysz. Życzę powodzenia, może Tobie się uda. I tak miałam 99 pkt. i nie ściemniam. Nie obchodzi mnie to czy wierzysz czy nie. Moja przyjaciółka też. Może tak często jest. Nie prowadzę statystyk. Nie startuje też już więcej. Widzę co się dzieje w Warszawie wśród aplikantów. Nie będę się już udzielać na tym forum, bo "nie studiuje" już. Życzę powodzenia, może Tobie się uda. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#790 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#791 |
Zakorzenienie
|
Szczerze mówiąc strasznie mnie bawi oburzenie, że JAK TO- skończyłam PRAWO i nie mam pracy ?
Generalnie po prawie żadnych studiach nie ma pracy od razu. Pracę w zawodzie dostają najlepsi (nie mówię już o żadnych osławionych "plecach", bo na to hasło studenci toczą pianę z ust), reszta musi sobie jakoś radzić, zdobywać dodatkowe doświadczenie, wykształcenie, szukać innych dróg. Tak jest aktualnie praktycznie wszędzie- serio kogoś dziwi to, że po prawie jest inaczej? ![]() A zaraz po studiach jest się prawnikiem, ma się zawód. Dziewczyny, brak aplikacji nie zamyka drogi do normalnego życia, wykonywania zawodów prawniczych, paraprawniczych, naprawdę nie trzeba strzelać sobie w łeb, bo brakło 1 punktu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#792 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Też to zauważyłam. Niektórzy ludzie z mojego roku tez maja taka postawę roszczeniową. Ja zapycham CV wszystkim co sie da - praktyki, kursy, szkolenia i modle sie żeby starczyło, a oni tylko studiują bo to przeciez taki kierunek,że jak go skończą to praca sama będzie się do nich walić drzwiami i oknami. ![]()
My road. My life. My dream. Edytowane przez lady17 Czas edycji: 2012-02-25 o 10:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#793 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Można pracować w różnych instytucjach związanych z prawem i zarabiać ładne pieniądze. Oczywiście, nie mówię, że to jest łatwe, ale niekoniecznie należy patrzeć w jednym kierunku(myślę tu o aplikacji). Wiele osób chce też założyć własną firmę.
![]() |
![]() |
#794 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No nie do końca. Żeby wykonywać zawód prawniczy trzeba mieć do tego uprawnienia, czyli aplikację. Osoba po prawie to absolwent studiów prawniczych, a nie prawnik. Nie oznacza to jednak, że nic nie umie. Coś tam przecież wie i może szukać pracy w zawodach związanych z prawem, ale obecnie zawód prawniczy można wykonywać tylko mając odpowiednią aplikację (i słusznie, bo wyobraźcie sobie co by się działo, gdyby sędzią albo adwokatem mógł zostać każdy absolwent szkoły lansu i bansu z 3 na dyplomie). Poprawcie mnie jeśli istnieje jakiś inny sposób. Wiem, że kiedyś można było przez ileś tam lat praktyki albo jakieś dziwne szkoły dostać się na sędziego, prokuratora, etc, ale to była głęboka komuna. Bacione, zupełnie nie rozumiem, czemu się unosisz. Ja kończę już jedne studia (międzywydziałowe, więc mam znajomych na różnych wydziałach, sama też chodzę na kilka) i wiem jak wygląda rzeczywistość. Niemniej dalej uważam, że może i faktycznie poziom jest wyrównany i na aplikację nie jest łatwo się dostać, ale to już od nas zależy, czy się dostaniemy.
![]() |
![]() |
#795 |
Rozeznanie
|
wyjaśniam Wam dziewczyny czemu wszystkim brakuje po paru puntów do tej aplikacyjnej setki - egzamin kosztuje ponad 600 zł, mało kogo stać, żeby wyłożyć taką kasę ot tak dla kaprysu, bez pewności, że jest blisko progu przyjęć. A że testy są, jakie są, raz trudniejsze, raz łatwiejsze - łatwo się o te parę punktów przeliczyć.
Gdyby po samych studiach nie można było robić zupełnie nic, aplikanci nie mogliby pracować ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#796 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zgadzam się z Tobą ![]() Cytat:
![]() Po prostu same studia to nie wszystko, trzeba mieć dużo dodatkowych umiejętności i osobowych predyspozycji, żeby się w danej dziedzinie sprawdzić ![]() Cytat:
![]() Absolwent studiów prawniczych to prawnik, ale do wykonywania zawodów prawniczych (jak zresztą sama napisałaś) jest potrzebna aplikacja, ale zawody prawnicze to radca czy sędzia, a nie sam prawnik. Chociażby na stronach kancelarii osoby bez aplikacji określane są jako prawnicy ![]() Ja nie wiem skąd w ludziach to przekonanie, że bez aplikacji po prawie jest się nikim ![]() Cytat:
![]() No i wiecie, bycie na utrzymaniu rodziców/partnera do ok 28 roku życia, brak pewności że będzie dobra praca, zapiernicz kilkanaście godzin dziennie nie są dla mnie definicją szczęścia i samospełnienia. Prawo prawem, ale ja na aplikację nie wybieram się na pewno ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#797 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() Właśnie! Jeśli są tu osoby na aplikacjach, jestem ciekawa: jak sobie z tym radzicie?
![]() |
![]() |
#798 |
Raczkowanie
|
To ciekawe, biorąc pod uwagę, że UW oferuje wyjątkowo dużo dodatkowych możliwości działania dla studentów (rekordowa ilość kół naukowych, kilka szkół prawa, klinika prawa, szeroki wybór wykładów specjalizacyjnych, klinika mediacji, CSI: Warsaw itd.) + specyfika miejscowości (dużo korporacji i kancelarii, możliwości uczęszczania na różne kursy/szkolenia). Ja w każdym razie zauważyłam, że większość moich znajomych nie tylko nie ogranicza się do samego studiowania na WPiA UW, a zapycha CV masą dodatkowych rzeczy (szkoła prawa obcego + ILEC/TOLES, drugi język, praktyki w kancelarii od II/III roku, działalność w kołach naukowych to standard).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#799 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#800 |
Raczkowanie
|
A o co Ci chodziło gdy pisałaś, że ludziom po UW nic się poza studiowaniem nie chce? Ot, z dobrego serca pomyślałam, że napiszę jak to u mnie na wydziale jest, bo mnie Twoja wypowiedź szczerze zdziwiła (biorąc pod uwagę to co wyżej wypisałam). No chyba, że pisałaś to tylko ot, tak żeby poczuć się lepiej kosztem innej uczelni.
Edytowane przez irene adler Czas edycji: 2012-02-25 o 19:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#801 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A czuję się całkiem dobrze nawet bez podpierania się innymi uniwerkami, dziękuję ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#802 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Pogrubione: czyli jednak? Wykładowczyni na zajeciach długo sie rozwodziła nad sposobami przechodzenia między zawodami, ale o możliwości zostania sędzią przez praktykę mówiła w czasie przeszłym, bo w PRLu sędziami mianowane były często osoby ze względów politycznych nawet nie posiadające studiów prawniczych. To nabywanie uprawnień przez praktykę w ogóle jest stosowane, czy istnieje tylko na papierze? Wiesz jak zapatrują się na to korporacje? Są bardzo niechętne, czy pozwalają na to? Jakie stanowisko trzeba zajmować żeby być w ogóle dopuszczonym np. do egzaminu na adwokata? Irene Adler, po Warszawie zawsze dobrze pojechać ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#803 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#804 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Nie wiem, czy Was zaskoczę czy nie, ale znam kancelarie, które wolą zatrudniać ludzi po prawie, którzy na aplikację się nie wybierają. No bo nie oszukujmy się - aplikant jest "gorszym" pracownikiem przez to, że trzeba go zwalniać na zajęcia, na praktyki, dawać urlopy przed egzaminami itp. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#805 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#806 |
Konto usunięte
|
Zdałam egzamin na aplikację we wrześniu, aplikację rozpoczęłam od stycznia (rok kalendarzowy = rok na aplikacji). Płacisz do rady 4200 zł za rok (aplikacja radcowska) - czasami koszty pokrywa pracodawca, ale najczęściej płaci aplikant (lub w wersji realnej - rodzice
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#807 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#808 |
Winter is coming
|
ja jestem na drugim roku notarialnej, egzamin wstępny zdany w 2010 r. Od początku pracuję u patrona, teraz mam już normalną umowę o pracę, ale na 4/5 etatu - bo co 2 tyg. w piątki mam zjazdy
![]() Na pierwszym roku ciężko jest pogodzić aplikację z pracą- u mnie w każdym razie w piątki zjazdy plus przez pół roku raz w tygodniu praktyki w sądzie - dopiero jak je skończyłam, to mam więcej czasu i mogę pracować już normalnie w kancelarii. Kolokwia roczne na każdej aplikacji są inne, ja mam na przykład w marcu kolokwium po 1 roku, dwudniowe, pisemno-ustne.
![]() |
#809 |
kosmitka
|
Velika ciężko Ci było znaleźć patrona?
![]() |
![]() |
#810 |
Wtajemniczenie
|
Też jestem ciekawa. Zwłaszcza,ż notariusze to dość zamknięte środowisko.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:55.