![]() |
#91 | |
Panaroja
|
Dot.: Nisza w Mainstreamie, Mainstream w Niszy
Cytat:
![]() Idąc tym tropem jeszcze bym do niszy klasyczną Miss Dior wrzuciła ![]()
Cezar się nie starzeje . Cezar dojrzewa ![]() -Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry. -Czy to pomoże ?[...] -Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok . Terry P. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moda była inna, użycie śmierdzieli jak najbardziej wskazane, nie było presji na bycie młodziutką świeżynką, co to tylko kwiatkiem i zwiewnym owockie wonieje. Toć większość sztandarowych, szalenie popularnych w swoim czasie zapachów mają zdecydowany niszowy dziś charakter- wspomniane R Gauche, Y YSL, ogólnie mocne szypry, stare Guerlainy, Opium. 19 Chanel też, Y Dew itp. . Toż to wszystko zapachy tworzone nie dla wybrańców. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Dorzuciłabym jeszcze stare twory Estee Lauder, znalazłam kiedyś półeczkę z tymi strarociami, już nawet nie wiem co tam testowałam, ale pamiętam, że było "inaczej", nawet kolorystycznie były inne - żadnych róży czy błękitów, tylko intensywne, brudnawe zółcie i rdzawe czerwienie. Mimo wszystko te stare zapachy są inne niż taka współczesna nisza, na pewno są bardzo kobiece, choć i na odpowiednim mężczyźnie mogłby być bardzo męskie.
![]() |
![]() |
#94 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#95 | |
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
![]() a powaznie, to uwazam, ze w zdrowym ciele zdrowy duch i dbalosc o cialo pod wzgledem usportowienia stawiam niemal na rowni z cwiczeniem szarych komorek. a kwintesencja kobiecosci jest wszak takze jedrne cialo i powabny krok ![]() zeby nie bylo OT zupelnie, zapytam raz jeszcze - czy Demetery to typowa nisza?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
....i z powyższym ![]() Cytat:
Niszowe zapachy, nawet te "łatwe", powstają w krótkich partiach co umożliwia stosowanie w części naturalnych składników. Reszta to kwestia gustu ![]() Cytat:
Z tymi "nosami" też jest różnie. Wyczyniają cuda dla małych producentów ale budżet reperują sobie zleceniami dla gigantów na tworzenie słodkich potworków ![]() Cytat:
Kocham Rive Gauche ale ludzie dookoła mnie warczą, kiedy kroczę nim wypachniona.
![]() |
![]() |
#97 |
Rozeznanie
|
Odpowiem chyba klasycznie:
niszą na niwie mainstreamu są zapachy, w których można wyczuć choć odrobinę artyzmu, tworzenia może nie wstecz czy w poprzek dominujących trendów, ale jedynie zaczepiając o nie. Trzymając się wytycznych masówki "o tyle o ile". ![]() Na przykład Encre Noire pour Homme, Gucci PH I i II, Rush (tak, ten czerwony i plastikowy ![]() ![]() ![]() Mainstreamu w niszy jest równie dużo. Od którego różni się nie doborem składników i wydźwiękiem, ale tychże składników jakością. Tu dobrym przykładem są produkty marek: Rancé, Les Parfums de Rosine, Carla Fracci, Carthusia, DelRae, starsze produkcje od Annick Goutal oraz Amouage... no i jest jeszcze trzecia kategoria, czyli pachnidła butikowe, dostępne i w perfumeriach niszowych oraz w globalnych sieciówkch, od linii podstawowych różniące się nie tylko nimbem ekskluzywnej dystrybucji, ale także jakością [tu dobrym przykładem jest masówka od Armaniego przeciwstawiona Armani Privé]. Warto wspomnieć jeszcze: butikowe Chanele i Diory, Lancôme, Tom Ford, ale też produkty marek Creed, Caron, Serge Lutens czy od naszego Michała Szulca. ![]() ![]() Hmm, pytanie niby banalne a jednak sprawia kłopot. ![]() ![]()
![]() "Śnił mi się koszmar. Przerost biurokracji w państwie, gdzie niedawno ukończono likwidację analfabetyzmu". "Człowiek z człowiekiem się nie zejdzie, ale góra z górą zawsze". Stanisław Jerzy Lec Obłąkane Retorty Ż ≠ RZ
U ≠ Ó KS ≠ X!! |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#98 |
Raczkowanie
|
Dla mnie "nisza" to termin wirtualny, utkany na potrzebę opychania towaru na zasadzie tzw. szeptanego marketingu. Najedzone społeczeństwo zachodnie, (przynajmniej jego warstwa upper middle class), do którego Polska stając na placach aspiruje, łaknie towarów "niemasowych", z posmaczkiem ekskluzywności i wyjątkowości. Najlepiej pasuja do tego produkty wyjęte z dystrybucji powszechnej, dostępne albo na zamówienie albo w nielicznych butikach, zachwalane przez bloggerów, a nie nachalne i prymitywne reklamy. Partycypując w tej dystrybucji jako odbiorcy, dostajemy w pakiecie otoczkę poczucia bycia "ponad" masowym, "prymitywnym" gustem.
Na tym żeruje cała masa tffórców takich arcydzieł jak Molekuły czy artefakty Le Labo - to oczywiście skrajne przypadki, ale w niszy jako takiej mamy też przecież swój mainstream - teraz na przykład tylko idiota marketingowy nie zrobił zapachu z aoudem, czy nie "zinterpretował" swoiście irysa i nie stworzył swojej wariacji na wiecznozielony temat zawartości cukru w perfumach. Poza tym to, co w Polsce często pojmujemy jako niszę, gdzie indziej jest mainstreamem i to niskopółkowym: Comptoire de Sud, Etro, Erbolario, dla przykładu. Nie można tez zapominać, że wiele zapachów niszowych powstało na zasadzie wykorzystania projektów odrzuconych przez klientów (domy mody, jubilerzy, celebryci etc.) w Firmenich. Albo "nos" poszedł sobie w niszę, bo stwierdził, że wyrobił ze swojego nazwiska markę - vide Kurkidijan. Wykorzystywanie naturalnych składników poprzez niszę - to kolejny mit założycielski. Naturalne składniki są tylko te, które są tańsze od chemicznych identytyków lub nie znaleziono na nie zamiany. No może z wyjątkiem Amouage, tego sprzed 10 lat. Nie rozdzielam jakościowo i nie stopniuję niszy i mainstreamu, liczy się dla mnie jakość zapachu (konstrukcja, czy daje się obronić jako całość a nie suma składników), czy ma jakąś ideę, historię, opowieść. Ważne też jest , czy autor nie próbuje bezczelnie nabić mnie "w trąbę" ;( Typowo mainstreamowe "niszowce" wg mnie to: Bond nr 9, Montale, Kilian, Molvizar. Coś na pewno pominęłam, ale sens i kierunek chyba łatwo wyczuć ![]() Nisza nudna jak flaki z olejem - Annick Goutal, w sumie Montale tez tu się nadaje, ze niekończące się róże z aoudem, Santa Naria Novella Szydzenie sobie z naiwnego klienta - Molekuły Zapachy z przymrużeniem oka - Demeter - jedyna zaleta - tanie ![]() Zapachy tworzone na zasadzie "tego jeszcze nie było <i wcale nie musi być>" - CDG Zapachy "z jednej kadzi, żeby taniej" - Lutens - Escada naabarot Edytowane przez marialisa Czas edycji: 2012-02-24 o 17:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Konto usunięte
|
Jeszcze do niszy zaliczyłbym Rochasa Lui i trzy męskie Rodriguezy: EDT, EDP i Musc Collection EDP, JPG Fleur du Male EDT.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
Absolutnie się z tym nie zgodzę
![]() ![]() Edytowane przez Daffodilka Czas edycji: 2012-02-25 o 10:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek
|
Cytat:
![]()
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
|
Cytat:
![]() ![]()
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Raczkowanie
|
Co nie zmienia faktu, że cena Iso e Super nijak się ma do ceny Molekuły - to jedna ze składowych tego oszustwa według mnie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Panaroja
|
Terpentynowo-olejowej Marszałkowej Santa Marii Novelli do mainstreamu nigdy bym nie zaliczyła
![]()
Cezar się nie starzeje . Cezar dojrzewa ![]() -Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry. -Czy to pomoże ?[...] -Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok . Terry P. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Lutens? Niektóre jego zapachy w istocie pasuja, ale pewnie nie byłby hitami w porówniu do typowych współczesnych perfum; inne już nie kompletnie nie
Szukam i wymienię Kadzidła (z paczulami, skórami, przyprawami, drzewami w tym oudami) ![]() Edytowane przez hey Czas edycji: 2012-02-26 o 08:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Nostalgii też niekoniecznie (przynajmniej z tego, co pamiętam ![]()
![]() "Śnił mi się koszmar. Przerost biurokracji w państwie, gdzie niedawno ukończono likwidację analfabetyzmu". "Człowiek z człowiekiem się nie zejdzie, ale góra z górą zawsze". Stanisław Jerzy Lec Obłąkane Retorty Ż ≠ RZ
U ≠ Ó KS ≠ X!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | ||||||||
Wiedźma
|
Cytat:
![]() Cytat:
Rozmawiając na temat niszy trudno jest pominąć całą rzeszę wielbicieli zapachów, których próżno szukać w selektywnych perfumeriach. Cytat:
Nie wiem, co to są artefakty Le Labo. Nie znam (a wydawało mi się, ze znam całą ofertę firmy). Może chodziło Ci o archetypy I Hate Perfume? Te archetypy to także nie jeden składnik, tylko kompozycje, ale nie wiem, czy o nie Ci chodziło. Cytat:
![]() Nie widzę niczego złego w tym, ze oferta firmy jest wszechstronna i wychodzi naprzeciw oczekiwaniom rynku. Dopóki kompozycje są dobre, a składniki trwałe. Cytat:
![]() Wedle mojego stanu wiedzy, jest inaczej. Rozmawiałam z nosami i wiem, ze na przykład Nejman stosuje naturalny oud, choć są mieszanki innych składników pachnące nieomal identycznie. Wiem, ze Ghislain stosuje naturalną tuberozę, choć jest droga jak po zbóju i wiem też, jakie problemy ma Lauirie Erickson ze sprowadzeniem naturalnego labdanum o odpowiedniej mocy. Ale, oczywiście, może posiadasz lepsze i pewniejsze źródła. A syntetyczne odpowiedniki można już w tej chwili robić z każdej właściwie substancji. Zapytaj fachowców z firm typu FM. ![]() Cytat:
Cytat:
Znasz Eau Du Fier AG? Nie wiem, czy szydzenie. Schoen niczego nie udaje: sprzedaje ISO E Super i się tym szczyci. To wybór klienta, czy da mu zarobić na pomyśle, czy kupi sobie galon Iso w fabryce. ![]() Jedyna zaleta? Dla mnie nie jedyna. Dla mnie Demeter to niesamowita skarbnica zapachów skradzionych (bardziej lub mniej umiejętnie) naturze. Fura radości. ![]() Cytat:
Nie musi być, bo co? Bo perfum w ogóle nie musi być, bo można bez nich żyć, bo są zbędne? Czy nie musi być, bo wystarczy perfumeryjna klasyka i ktokolwiek chce pachnieć czymkolwiek, klasyką się zadowoli? Nie jestem znawcą Escad, ale w przypadku Lutensa o taniości trudno mówić. Dla mnie to jest wybór założyciela marki - rozpoznawalny, charakterystyczny styl. Dla mnie ma to pewien urok, choć rzeczywiście, nieco ogranicza klientelę. ![]() Ogólnie Marioliso, buńczuczna jest Twoja wypowiedź. Ze wzgardą "jedziesz" po całej niszy. Oczywiście masz prawo do własnej opinii, ja jednak mam prawo się z nią nie zgodzić. Szczególnie, że zawsze czuję dyskomfort czytając takie jednostronne, nie do końca sprawiedliwe opinie. Dla mnie nisza jest naturalnym etapem rozwoju sztuki. Każdej. Poza nurtem pop pojawiają się kierunki niszowe. I dzięki temu klient ma wybór, czy będzie słuchał Shakiry, czy Pendreckiego, czy Iron Maiden. ![]() A że w gatunkach niszowych także zdarza się kiepska muzyka, kiepskie obrazy i kiepskie perfumy - to oczywistość. Ale wciąż nie powód, by dyskredytować całość.
Edytowane przez Sabbath Czas edycji: 2012-02-26 o 06:01 |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Zakorzenienie
|
Sabbath, piszesz, że perfumiarstwo o sztuka a perfumy to dzieło sztuki.
W pełni się z Tobą zgadzam. Piszesz, że nisza jest czymś w rodzaju artystycznej awangardy, naturalnym elementem rozwoju każdej sztuki wywołanej być może kreatywnością twórcy wykraczającą poza ramy klasycznych prądów a może prawem popytu i podaży. Z tym także się zgadzam. Ale jaka sztuka właściwie jest "dobra"? Co odróżnia kiepską muzykę, kiepski obraz i kiepskie perfumy od tych nie-kiepskich? Do spełnienia kanonów klasycznego piękna dla danej sztuki, wierności paradygmatowi w wypadku awangardy odwołać się nie możemy ta bowiem zawsze zaprzecza kanonowi lub przynajmniej go omija. Czy dobra sztuka to taka, która się podoba? Czy to, że nie podoba mi się Penderecki, że mając świadomość wyrafinowania tej muzyki i tego, jak bardzo przemyślane są pozorne dysharmonie męczy mnie ona i nuży znaczy że Penderecki pisze kiepską muzykę? A może ja mam ucho niewprawne, nieumiejące ocenić i docenić piękna, może ja jestem kiepskim słuchaczem? Myślę sobie, że to, że coś jest trudne ni znaczy jeszcze że jest awangardą, ba, nie znaczy, że jest sztuką. A co ją stanowi i definiuje pojęcia nie mam i znane mi teorie estetyki niewiele rozjaśniają mi w głowie. Marialisa opisała swój bardzo subiektywny punkt widzenia, czasami dotyka mojego punktu a czasami nie. Ale może z takie właśnie punkty, takie jak Marialisy, jak Twój, mój można połączyć w jakiś horyzont zdarzeń, rozproszoną chmurę opinii która, jeśli nawet nie powie co jest dobrą sztuką a co kiepską, podpowie co się podoba a co nie. Bo ja mam wrażenie, że cały czas mówimy o gustach. A w takiej rozmowie, opisując własne upodobania nie można się mylić.
![]() |
#113 |
Raczkowanie
|
Nie ukrywam, że nie lubię niszy jako najlepszej drogi dla wielbłąda przez ucho igielne i to odczucie jest z definicji jest jednostronne i subiektywne. Innego nie posiadam z natury rzeczy
![]() Poświęciłam jej dwa lata intensywnych, acz na pewno nie wystarczających - wiadomo, subiektywizm, zanim zbadałam rzecz metodą indukcyjną, przyszło znużenie - doświadczeń olfaktorycznych, które obrały kierunek od cielęcych zachwytów i zakochań do zniecierpliwienia wtórnością i bylejakością, niestarannością jakże wielu kompozycji. Co nie oznacza, że nie mam w niszy swoich ulubieńców, jest kilkanaście zapachów, które odkąd powaliły mnie na kolana, to z nich nie wstaję. Roja Dove Diaghilev, na ten przykład, przewrotnie dość go tu dodaję, bo klonem Mitsouko mym zdaniem jest idealnym Idiota to oczywiście za mocno słowo, ale nie lubię stadnych reakcji, a tu nawet Creed zrobił swój aoud ![]() Odnośnie "trudności" zapachów niszowych - mam nieodparte wrażenie, że ten trend nisza zawłaszcza sobie na wyrost, wszak w przeszlości i nadal w mainstreamie jest mnóstwo trudnych zapachów, wyzywanych od babcinych szaf i "qrvosów" tp., nie same kffiatki-sratki ![]() "Trudność" pracuje w dwie strony, i na jednym końcu kija jest poczucie przynależności do wybrańców ![]() ![]() Bunczuszność, którą - nareszcie ![]() Edytowane przez marialisa Czas edycji: 2012-02-26 o 12:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jeżeli ktoś się czuje gorszy z powodu takiego, że woli wydać 600 zł na Chanel w S. niż na np. Micallefa, Tauera czy Diptyque to jego problem ![]() Bez sensu takie uogólnianie i podziały... podobać ma się zapach a nie miejsce gdzie go kupujemy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Zresztą uważam, że sednem dyskusji nie jest wyjątkowość niszowców czy ich wyższość - lub niższość - wobec pozostałych pachnideł, ale przede wszystkim nasz prywatny do nich stosunek. Przeczytałam już kilka tego typu dyskusji i zazwyczaj ograniczają się one nie tyle do rozmów o sztuce jako takiej (albo o rzemiośle, jeśli perfumiarstwa nie uważamy za sztukę), ale niemal wyłącznie do tego czy, posługując się analogią, wolimy Rembrandta czy Pollocka. ![]() W ogóle jestem zdania, że nie jesteśmy w stanie całkowicie odciąć się od własnych gustów. A na pewno bardzo trudno coś takiego zrobić. I na dobrą sprawę, odzierając opinię z wielopiętrowych argumentów, cała dyskusja sprowadza się wyłącznie do przepychanki między tymi, którzy cenią niszowe dziwadła bądź zapachy łatwo dostępne, między zwolennikami kwiatów i drewna, zapachów współczesnych i vintage, awangardowych oraz retro, molekularnych bądź organicznych... Przykłady można mnożyć. A przecież chciałam tylko napisać, że nie istnieje coś takiego, jak pełen obiektywizm. Można doń dążyć, ale własnych przekonań, choćby skrytych w podświadomości, całkowicie nie wyprzemy się nigdy. Albo raczej: obiektywizm istnieje, ale jako suma opinii subiektywnych, nie zaś - jako ich mediana czy dominanta (zależy jak spojrzeć). Cytat:
![]() I z tym również. ![]() Bo o to w istocie chodzi. edit: Cytat:
![]()
U ≠ Ó KS ≠ X!! Edytowane przez wiedzma z podgorza Czas edycji: 2012-02-26 o 13:24 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez Daffodilka Czas edycji: 2012-02-26 o 13:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | |
Wtajemniczenie
|
Ja za to płyne w poprzek, bo ani Piątki nie lubie, ani jej nie obrażam
![]() Cytat:
Nie chodzi o "lepszość" czy "gorszość", a o "inność", czyli o gust muzyczny/perfumowy znajdujący sie na zboczach krzywej Gaussa w obecnych czasach. I tą statystyczną innością jest gust retro jak muzyka klasyczna czy perfumy-starocie jak i mniej lub bardziej przystępny metal jak Burzum czy Iron Maiden oraz ich perfumowe odpowiedniki -nowoczesne dymne i kadzidlane dziwadełka czy charakterystyczny, bogaty, głośny ale jednak dość przystępny Lutens. To że wiele osób z łatwością toleruje i Ironów i Lutensa jeszcze nie znaczy będą chcieli płacić za słuchanie czy noszenie dzieł ww twórców - wybiorą raczej coś co jest nie tylko słuchalne/noszalne, ale tez bardziej im sie podoba czy trafia w gust. Podsumowując, niezależnie od jakości, statystycznie mniej osób bedzie zainteresowane danym produktem/dziełem - to jest dla mnie nisza.
![]() |
![]() |
#119 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A może dla kogoś jest całkiem na odwrót? Albo jakoś zupełnie inaczej? Gdyby ktoś chciałby mnie mocno skrzywdzić powinien puścić mi Iron Maiden albo inny metal- ale musiałby mnie wprzódy związać mocno, inaczej ucieknę. A kadzidlaki perfumeryjne przecież lubię ![]()
![]() |
![]() |
#120 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ty możesz nie trawic metalu, nawet Ironów, ale nie zmienia to faktu, że wiele osób nielubiących metalu nie ucieknie w popłochu słysząc "Fear of the dark", co nie jest tak oczywiste przy utworach Burzum czy Mayhem. Przez analogie typowy (nieekstremalnym) Lutens wywoła u statystycznego człowieka mniejsze zdziwienie niz taki Turmalin (a przynajmniej tak myślę). Porównałam muzyke klasyczną do starych perfum, własnie przez tą wspólną dla nich starość/klasyczność, a różne rodzaje metalu ze współczesną niszą ze względu na ich współczesność. Porównałam Lutnsa i Ironów ze wzgledu na ich większą przystępność i noszalność dla większości ludzie oraz dymy i kadzidła z black metalem ze względu na mniejszą ich noszalność i przystępnośc dla większości ludzi. Nie sugeruje, ze kazda osoba lubiaca metal musi lubić dymne kadzidlaki, tylko, ze osoba lubiąca dymne kadzidlaki jest w świecie perfum odpowiednikiem osoby lubiącej bardziej ekstremalne odmiany metalu w swiecie muzyki. Jeśli nie podobają Ci sie analogie z metalem, mozesz wstawić sobie w to miejsce jaką inna mniej popularna odmiane muzyki współczesnej. Metal wybrałam, bo wydał mi sie dobrą i czytelną ilustracją nisza dla użytkowników tego podforum, co zasugerowały mi wątki tematyczne jak "perfumy dla metali" itp.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:14.