Nisza w Mainstreamie, Mainstream w Niszy - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-08-12, 18:53   #91
Parabelka
Panaroja

Dot.: Nisza w Mainstreamie, Mainstream w Niszy

Cytat:
Napisane przez selya Pokaż wiadomość
a w temacie - nisza w mainstreamie - Rive Gauche (niebieski, czarnego nie znam) zwłaszcza przed reformulacją
charakterny, przyciągająco-odpychający aldehydowy zapach, bardzo zadziorny
nie mój typ, ale chylę czoła przed jego nonkonformizmem w wygładzonym mainstreamie
Generalnie mam wrażenie , żę w niszy wylądowało sporo starych zapachów , które w okresie swojej świetności były jak najbardziej mainstreamowe , najmodniejsze i na topie , takie np. stare Guerlainy czy właśnie Rive Gauche , to , co dziś potocznie określa się mianem niemożliwych śmierdzieli . Wniosek mi się z tego nasuwa taki , że chyba kiedyś ludzie mieli więcej charakteru niż dziś , skoro bez obaw używali tak rzucających się w nos zapachów....
Idąc tym tropem jeszcze bym do niszy klasyczną Miss Dior wrzuciła

-Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry.
-Czy to pomoże ?[...]
-Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok .
Terry P.
Parabelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-12, 20:00   #92
Kota
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Parabelka Pokaż wiadomość
Generalnie mam wrażenie , żę w niszy wylądowało sporo starych zapachów , które w okresie swojej świetności były jak najbardziej mainstreamowe , najmodniejsze i na topie , takie np. stare Guerlainy czy właśnie Rive Gauche , to , co dziś potocznie określa się mianem niemożliwych śmierdzieli . Wniosek mi się z tego nasuwa taki , że chyba kiedyś ludzie mieli więcej charakteru niż dziś , skoro bez obaw używali tak rzucających się w nos zapachów....
Idąc tym tropem jeszcze bym do niszy klasyczną Miss Dior wrzuciła
No właśnie, skrótowo o tym też starałam się napisać w moim poprzednim poście.
Moda była inna, użycie śmierdzieli jak najbardziej wskazane, nie było presji na bycie młodziutką świeżynką, co to tylko kwiatkiem i zwiewnym owockie wonieje.
Toć większość sztandarowych, szalenie popularnych w swoim czasie zapachów mają zdecydowany niszowy dziś charakter- wspomniane R Gauche, Y YSL, ogólnie mocne szypry, stare Guerlainy, Opium. 19 Chanel też, Y Dew itp. . Toż to wszystko zapachy tworzone nie dla wybrańców.
Kota jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-12, 20:16   #93
hey
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Kota Pokaż wiadomość
No właśnie, skrótowo o tym też starałam się napisać w moim poprzednim poście.
Moda była inna, użycie śmierdzieli jak najbardziej wskazane, nie było presji na bycie młodziutką świeżynką, co to tylko kwiatkiem i zwiewnym owockie wonieje.
Toć większość sztandarowych, szalenie popularnych w swoim czasie zapachów mają zdecydowany niszowy dziś charakter- wspomniane R Gauche, Y YSL, ogólnie mocne szypry, stare Guerlainy, Opium. 19 Chanel też, Y Dew itp. . Toż to wszystko zapachy tworzone nie dla wybrańców.
Dokładnie, dzisiaj nawet w dobrym tonie jest wyrażac dezaprobate wobec słynnej Piątki
Dorzuciłabym jeszcze stare twory Estee Lauder, znalazłam kiedyś półeczkę z tymi strarociami, już nawet nie wiem co tam testowałam, ale pamiętam, że było "inaczej", nawet kolorystycznie były inne - żadnych róży czy błękitów, tylko intensywne, brudnawe zółcie i rdzawe czerwienie.
Mimo wszystko te stare zapachy są inne niż taka współczesna nisza, na pewno są bardzo kobiece, choć i na odpowiednim mężczyźnie mogłby być bardzo męskie.

Kadzidła (z paczulami, skórami, przyprawami, drzewami w tym oudami)
hey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-12, 21:25   #94
OlaVS
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez siarka40 Pokaż wiadomość
o, widzisz, i to jest chyba clue calej sprawy. ja uwielbiam kobiece zapachy, kobieca bielizne (w sensie - typowo kobieca, nie taka dziewczeca, choc kilka typow bardziej "swobodnych" tez mam), klasyczne, podkreslajace kobiecosc ubrania (sukienki olowkowe, spodnice z wysokim stanem, nie znosze bluzek po sama szyje^^), buty koniecznie na obcasie (choc raczej umiarkowanej wysokosci - o kregoslup dbam ), makijaz robie delikatny, poza mocnym punktem w postaci czerwonych ust - jak sama teraz czytam powyzsze, po prostu typowo kobiece perfumy dopelniaja calosci.
No Siarko, to mnie zakoczyłaś. Po Twoim avatarku na rowerze oraz wzmiance o siłowni (dawno temu, przy okazji zachwytu nad FdB) sądziłam, że styl masz bardziej sportowy, a tu proszę, wcielony archetyp kobiecości !

OlaVS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-12, 22:27   #95
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Napisane przez OlaVS Pokaż wiadomość
No Siarko, to mnie zakoczyłaś. Po Twoim avatarku na rowerze oraz wzmiance o siłowni (dawno temu, przy okazji zachwytu nad FdB) sądziłam, że styl masz bardziej sportowy, a tu proszę, wcielony archetyp kobiecości !
Olu, ja mam mentalnosc dresa, jesli chodzi o podejscie do sportu.
a powaznie, to uwazam, ze w zdrowym ciele zdrowy duch i dbalosc o cialo pod wzgledem usportowienia stawiam niemal na rowni z cwiczeniem szarych komorek. a kwintesencja kobiecosci jest wszak takze jedrne cialo i powabny krok .

zeby nie bylo OT zupelnie, zapytam raz jeszcze - czy Demetery to typowa nisza?
Stary 2011-08-23, 10:50   #96
porzeczki
Zadomowienie

Cytat:
Ciekawy temat, bo tak do końca to chyba trudno rozstrzygnąć, czy o niszowości decyduje system dystrybucji wybrany przez producenta, czy styl zapachu.
Do niszy wytypowałabym Encre Noir i Perles Lalique, może też BC i NU. Za to spokojnie widzę w mainstreamie produkty Rosine czy Carli Fracci.
Przyjmując kryterium odmienności zapachu (mainstream: kwiaty, owoce; nisza: drewno, przyprawy) zgadzam się z powyższym.

Cytat:
Napisane przez papug Pokaż wiadomość
męskie Encre Noire , Koszmara, Nu, Smok, Gucio
I chyba Chanel 19
....i z powyższym
Cytat:
Napisane przez kolciag Pokaż wiadomość
To są moje odczucia... nie chcę broń bosze nikogo urazić, ja przygodę z niszą zaczęłam od kadzidła i przez to od niszy wymagam wyjątkowości, smrodliwości i nie-świeżości Dla mnie nisza, to to co jest mało popularne... gdyby nie to, że Poison jest dość popularny, to też bym zaczęła go za niszę uważać
Dla mnie nisza oznacza jednak sposób dystrybucji, bo za tym idzie skład zapachu. Jeżeli nawet najbardziej udziwniony zapach chcielibyśmy sprzedawać w każdej Sephorze i Douglasie to na ten zapach nie wystarczyłoby światowych zasobów sandałowca, oudu, ambry czy czego tam i producent posiłkowałby się syntetykami.
Niszowe zapachy, nawet te "łatwe", powstają w krótkich partiach co umożliwia stosowanie w części naturalnych składników.
Reszta to kwestia gustu

Cytat:
Napisane przez desdemonik Pokaż wiadomość
tak naprawdę to jest to inaczej postawione pytanie czym jest nisza a czym mainstream i czy różnią się - co do zasady - czymś poza sposobem dystrybucji. Wsadzę kijaszek w mrowisko i powiem, że nie .

Jeżeli jako niszę uznać nie marketing a emocje jakie dany zapach wywołuje to rzecz ma się tak, że większość marek selektywnych ma w ofercie zapachy kontrowersyjne, piękne, ciekawe (wątek "perła stajni" dobrze to pokazuje), a z drugiej strony spora część niszy to w dużej mierze zapachy ładne, ale szybko znikające z pamięci, a bywa że - ołmajgad - wtórne. Poza tymi, które dziewczyny już wymieniły jako selektywną niszę (Gucio, Smok, Koszmara, Woda Cudów, Dune, Jose, Kelly Caleche) mogę dodać Muglera i Hermesa w całości. A, i jeszcze Tom Ford, do kupienia w Douglasach od niedawna.

A moje ostatnie jakże odkrywcze przemyślenia są takie, że bardziej niż marki niszowe są "nosy"
Dior czy Chanel mają w swoich ofertach poza mainstreamem także linię niszową (Les Exclusifs i Collection), która jest dostępna jedynie w wybranych krajach.
Z tymi "nosami" też jest różnie. Wyczyniają cuda dla małych producentów ale budżet reperują sobie zleceniami dla gigantów na tworzenie słodkich potworków
Cytat:
To ja tym razem zamiast uproszczenia wprowadzę pewną komplikację - dalsze piętro podziału, jak w diagramie zwanym w podstawówce drzewkiem. Czyli tak - dzielimy perfumy na mainstream i niszę, a potem wyodrębniamy i w niszy, i w mainstramie nurt główny, najbardziej typowy (dla mainstramu pewnie kwiatowo-owocowy, dla niszy chyba byłby drzewno-kadzidlany) oraz to, co zostaje. Mnie w niszy interesuje właśnie to, co jest poza jej głównym nurtem - i noszę te kwiaty i kwiatodrewna, które w niczym nie przypominają mainstramowych (głównie ze względu na jakość składników), ale jednocześnie nie są typowymi przedstawicielami niszy.
.
Mnie też najlepiej nosi się nieniszową niszę czyli kwiatodrewna czy florientale od Micaleffa, Amouage, Sonomy a nawet Creed.

Cytat:
Napisane przez selya Pokaż wiadomość
a w temacie - nisza w mainstreamie - Rive Gauche (niebieski, czarnego nie znam) zwłaszcza przed reformulacją
charakterny, przyciągająco-odpychający aldehydowy zapach, bardzo zadziorny
nie mój typ, ale chylę czoła przed jego nonkonformizmem w wygładzonym mainstreamie
Kocham Rive Gauche ale ludzie dookoła mnie warczą, kiedy kroczę nim wypachniona.

porzeczki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-24, 15:55   #97
wiedzma z podgorza
Rozeznanie

Odpowiem chyba klasycznie:

niszą na niwie mainstreamu są zapachy, w których można wyczuć choć odrobinę artyzmu, tworzenia może nie wstecz czy w poprzek dominujących trendów, ale jedynie zaczepiając o nie. Trzymając się wytycznych masówki "o tyle o ile".
Na przykład Encre Noire pour Homme, Gucci PH I i II, Rush (tak, ten czerwony i plastikowy ) , klasyki od Guerlain oraz Estée Lauder, zestaw Sisley: Eau du Soir, Soir de Lune, Eau d'Ikar oraz Eau de Campagne; Black Cashmere, Nu edp, Tumulte PH, Loewe 7 i Solo, Light Blue D&G, większa część Hermèsów, Czarna Mania, Yvresse, M7, Rive Gauche, z pewnością jeszcze Kingdom (którego nie dane mi było poznać)... Trochę się tego uzbierało. Nawet, jeśli część ucieka w podskokach (co i tak jest złe ).

Mainstreamu w niszy jest równie dużo. Od którego różni się nie doborem składników i wydźwiękiem, ale tychże składników jakością. Tu dobrym przykładem są produkty marek: Rancé, Les Parfums de Rosine, Carla Fracci, Carthusia, DelRae, starsze produkcje od Annick Goutal oraz Amouage...

no i jest jeszcze trzecia kategoria, czyli pachnidła butikowe, dostępne i w perfumeriach niszowych oraz w globalnych sieciówkch, od linii podstawowych różniące się nie tylko nimbem ekskluzywnej dystrybucji, ale także jakością [tu dobrym przykładem jest masówka od Armaniego przeciwstawiona Armani Privé]. Warto wspomnieć jeszcze: butikowe Chanele i Diory, Lancôme, Tom Ford, ale też produkty marek Creed, Caron, Serge Lutens czy od naszego Michała Szulca. I też nie zawsze łatwo jest dokonać klasyfikacji, "co pasuje do czego" oraz co jest "ekskluzywne na wyrost" a co zasłużenie.
Hmm, pytanie niby banalne a jednak sprawia kłopot.

"Śnił mi się koszmar. Przerost biurokracji w państwie, gdzie niedawno ukończono likwidację analfabetyzmu".
"Człowiek z człowiekiem się nie zejdzie, ale góra z górą zawsze".

Stanisław Jerzy Lec

Obłąkane Retorty

Ż ≠ RZ
U ≠ Ó
KS ≠ X!!
wiedzma z podgorza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-24, 16:54   #98
marialisa
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to marialisa

Dla mnie "nisza" to termin wirtualny, utkany na potrzebę opychania towaru na zasadzie tzw. szeptanego marketingu. Najedzone społeczeństwo zachodnie, (przynajmniej jego warstwa upper middle class), do którego Polska stając na placach aspiruje, łaknie towarów "niemasowych", z posmaczkiem ekskluzywności i wyjątkowości. Najlepiej pasuja do tego produkty wyjęte z dystrybucji powszechnej, dostępne albo na zamówienie albo w nielicznych butikach, zachwalane przez bloggerów, a nie nachalne i prymitywne reklamy. Partycypując w tej dystrybucji jako odbiorcy, dostajemy w pakiecie otoczkę poczucia bycia "ponad" masowym, "prymitywnym" gustem.
Na tym żeruje cała masa tffórców takich arcydzieł jak Molekuły czy artefakty Le Labo - to oczywiście skrajne przypadki, ale w niszy jako takiej mamy też przecież swój mainstream - teraz na przykład tylko idiota marketingowy nie zrobił zapachu z aoudem, czy nie "zinterpretował" swoiście irysa i nie stworzył swojej wariacji na wiecznozielony temat zawartości cukru w perfumach.
Poza tym to, co w Polsce często pojmujemy jako niszę, gdzie indziej jest mainstreamem i to niskopółkowym: Comptoire de Sud, Etro, Erbolario, dla przykładu.
Nie można tez zapominać, że wiele zapachów niszowych powstało na zasadzie wykorzystania projektów odrzuconych przez klientów (domy mody, jubilerzy, celebryci etc.) w Firmenich. Albo "nos" poszedł sobie w niszę, bo stwierdził, że wyrobił ze swojego nazwiska markę - vide Kurkidijan.
Wykorzystywanie naturalnych składników poprzez niszę - to kolejny mit założycielski. Naturalne składniki są tylko te, które są tańsze od chemicznych identytyków lub nie znaleziono na nie zamiany. No może z wyjątkiem Amouage, tego sprzed 10 lat.
Nie rozdzielam jakościowo i nie stopniuję niszy i mainstreamu, liczy się dla mnie jakość zapachu (konstrukcja, czy daje się obronić jako całość a nie suma składników), czy ma jakąś ideę, historię, opowieść. Ważne też jest , czy autor nie próbuje bezczelnie nabić mnie "w trąbę" ;(
Typowo mainstreamowe "niszowce" wg mnie to:
Bond nr 9, Montale, Kilian, Molvizar. Coś na pewno pominęłam, ale sens i kierunek chyba łatwo wyczuć
Nisza nudna jak flaki z olejem - Annick Goutal, w sumie Montale tez tu się nadaje, ze niekończące się róże z aoudem, Santa Naria Novella
Szydzenie sobie z naiwnego klienta - Molekuły
Zapachy z przymrużeniem oka - Demeter - jedyna zaleta - tanie
Zapachy tworzone na zasadzie "tego jeszcze nie było <i wcale nie musi być>" - CDG
Zapachy "z jednej kadzi, żeby taniej" - Lutens - Escada naabarot

Edytowane przez marialisa
Czas edycji: 2012-02-24 o 17:22
marialisa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-25, 10:22   #99
3eef048cd73ce499df76a24f71dd01843bb9a910_606650721e0c8
Konto usunięte

Jeszcze do niszy zaliczyłbym Rochasa Lui i trzy męskie Rodriguezy: EDT, EDP i Musc Collection EDP, JPG Fleur du Male EDT.
3eef048cd73ce499df76a24f71dd01843bb9a910_606650721e0c8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-25, 10:41   #100
Daffodilka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marialisa Pokaż wiadomość
Absolutnie się z tym nie zgodzę To genialny w swojej prostocie zapach, za który zbieram najwięcej komplementów od znajomych. Zresztą nie tylko ja. Koleżanka, która dostała ode mnie trochę rozrobionego Iso E super usłyszała od męża i córki, że to najpiękniejsze perfumy, jakie kiedykolwiek używała. Faktycznie pachną na niej bajecznie Zresztą oryginalne Molekuły rozwijały się na niej jeszcze ładniej.

Edytowane przez Daffodilka
Czas edycji: 2012-02-25 o 10:43
Daffodilka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-25, 10:45   #101
dzika truskawa
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek

Cytat:
Napisane przez Daffodilka Pokaż wiadomość
Absolutnie się z tym nie zgodzę To genialny w swojej prostocie zapach, za który zbieram najwięcej komplementów od znajomych. Zresztą nie tylko ja. Koleżanka, która dostała ode mnie trochę rozrobionego Iso E super usłyszała od męża i córki, że to najpiękniejsze perfumy, jakie kiedykolwiek używała. Faktycznie pachną na niej bajecznie Zresztą oryginalne Molekuły rozwijały się na niej jeszcze ładniej.
A na mnie pachnie z urodą i intensywnością wody Nie czuję go ani ja ani nikt inny, testowałam już Molecule 01 i 02, i Escentric 01, wszystko tak samo bezzapachowe.

Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki
:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest
dzika truskawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-02-25, 10:48   #102
Daffodilka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzika truskawa Pokaż wiadomość
A na mnie pachnie z urodą i intensywnością wody Nie czuję go ani ja ani nikt inny, testowałam już Molecule 01 i 02, i Escentric 01, wszystko tak samo bezzapachowe.
Tru, ale jak sama stwierdziłaś, Twoja skóra jest wyjątkowa, i reaguje w sposób trudny do przewidzenia
Stary 2012-02-25, 10:51   #103
dzika truskawa

Cytat:
Tru, ale jak sama stwierdziłaś, Twoja skóra jest wyjątkowa, i reaguje w sposób trudny do przewidzenia
Ja bym to chętnie powąchała na kims na kim pachnie ciekawa jestem strasznie, taka legenda i taka piękna ponoć a tu kurde nic nie czuję

:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest
Stary 2012-02-25, 10:59   #104
Daffodilka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzika truskawa Pokaż wiadomość
Ja bym to chętnie powąchała na kims na kim pachnie ciekawa jestem strasznie, taka legenda i taka piękna ponoć a tu kurde nic nie czuję
Wiesz, ja z tą koleżankę jeżdżę codziennie do pracy autobusem. I jak tylko do mnie podchodzi na przystanku to już z pewnej odległości czuję ten zapach. To jak powiew świeżego, wiosennego powietrza - nie można go pomylić z niczym innym
Stary 2012-02-25, 11:40   #105
dzika truskawa

Cytat:
Wiesz, ja z tą koleżankę jeżdżę codziennie do pracy autobusem. I jak tylko do mnie podchodzi na przystanku to już z pewnej odległości czuję ten zapach. To jak powiew świeżego, wiosennego powietrza - nie można go pomylić z niczym innym
Moze kiedyś mi się uda wyłapać

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-02-25, 12:08   #106
marialisa
Raczkowanie

Co nie zmienia faktu, że cena Iso e Super nijak się ma do ceny Molekuły - to jedna ze składowych tego oszustwa według mnie
Stary 2012-02-25, 12:14   #107
dzika truskawa

Cytat:
Co nie zmienia faktu, że cena Iso e Super nijak się ma do ceny Molekuły - to jedna ze składowych tego oszustwa według mnie
Mam ogolnie bardzo mieszane uczucia w stosunku do tej marki

Stary 2012-02-25, 16:22   #108
Parabelka
Panaroja

Terpentynowo-olejowej Marszałkowej Santa Marii Novelli do mainstreamu nigdy bym nie zaliczyła

-Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry.
-Czy to pomoże ?[...]
-Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok .
Terry P.
Parabelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-25, 16:53   #109
hey
Wtajemniczenie

Cytat:
(...)
Nisza nudna jak flaki z olejem - Annick Goutal, w sumie Montale tez tu się nadaje, ze niekończące się róże z aoudem, Santa Naria Novella
Zapachy tworzone na zasadzie "tego jeszcze nie było <i wcale nie musi być>" - CDG
Zapachy "z jednej kadzi, żeby taniej" - Lutens
Ok rozumiem, ze zapachy AG mogą być zwyczajne, bezpieczne czy eleganckie, ale cała reszta to zaprzeczenie meinstrimu symbolizowanego przez Sephore-Douglas. W tematycznych zapachach (w koncepcji) SMN i Demeter nie ma nic meinstimowego, na dodatek wiele z nich nie miałoby racji bytu w S i D. Szpitalno-chemiczne oudowe wyziewy uniseksów od Montale? Kto by je w S czy D kupił, jak one sie mają do nielicznych meinstrimowych oudów? Chyba nijak. To samo z dziwadełkami od CdG, zresztą sama o nich tak piszesz
Lutens? Niektóre jego zapachy w istocie pasuja, ale pewnie nie byłby hitami w porówniu do typowych współczesnych perfum; inne już nie kompletnie nie

Edytowane przez hey
Czas edycji: 2012-02-26 o 08:32

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-02-25, 17:05   #110
wiedzma z podgorza
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Parabelka Pokaż wiadomość
Terpentynowo-olejowej Marszałkowej Santa Marii Novelli do mainstreamu nigdy bym nie zaliczyła

Nostalgii też niekoniecznie (przynajmniej z tego, co pamiętam ).

"Śnił mi się koszmar. Przerost biurokracji w państwie, gdzie niedawno ukończono likwidację analfabetyzmu".

Stanisław Jerzy Lec

Obłąkane Retorty

Ż ≠ RZ
U ≠ Ó
KS ≠ X!!
Stary 2012-02-26, 05:26   #111
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Napisane przez hey Pokaż wiadomość
Dokładnie, dzisiaj nawet w dobrym tonie jest wyrażac dezaprobate wobec słynnej Piątki
No to proszę, znowu jestem "pot pront".

Cytat:
Dla mnie "nisza" to termin wirtualny, utkany na potrzebę opychania towaru na zasadzie tzw. szeptanego marketingu. Najedzone społeczeństwo zachodnie, (przynajmniej jego warstwa upper middle class), do którego Polska stając na placach aspiruje, łaknie towarów "niemasowych", z posmaczkiem ekskluzywności i wyjątkowości. Najlepiej pasuja do tego produkty wyjęte z dystrybucji powszechnej, dostępne albo na zamówienie albo w nielicznych butikach, zachwalane przez bloggerów, a nie nachalne i prymitywne reklamy. Partycypując w tej dystrybucji jako odbiorcy, dostajemy w pakiecie otoczkę poczucia bycia "ponad" masowym, "prymitywnym" gustem.
Jest to jeden tylko aspekt zjawiska.
Rozmawiając na temat niszy trudno jest pominąć całą rzeszę wielbicieli zapachów, których próżno szukać w selektywnych perfumeriach.
Cytat:
Na tym żeruje cała masa tffórców takich arcydzieł jak Molekuły czy artefakty Le Labo - to oczywiście skrajne przypadki,
Po pierwsze wrzucanie Escentric Molecules i Le Labo do jednego wora jest, w moim odczuciu, nadużyciem. Zapachy Le Labo to przemyślnie skonstruowane (niejednokrotnie bardzo noszalne) kompozycje, a tworzą je znakomici fachowcy.

Nie wiem, co to są artefakty Le Labo. Nie znam (a wydawało mi się, ze znam całą ofertę firmy).

Może chodziło Ci o archetypy I Hate Perfume?

Te archetypy to także nie jeden składnik, tylko kompozycje, ale nie wiem, czy o nie Ci chodziło.

Cytat:
ale w niszy jako takiej mamy też przecież swój mainstream - teraz na przykład tylko idiota marketingowy nie zrobił zapachu z aoudem, czy nie "zinterpretował" swoiście irysa i nie stworzył swojej wariacji na wiecznozielony temat zawartości cukru w perfumach.
"Idiota" - mocne słowo.

Nie widzę niczego złego w tym, ze oferta firmy jest wszechstronna i wychodzi naprzeciw oczekiwaniom rynku. Dopóki kompozycje są dobre, a składniki trwałe.

Cytat:
Wykorzystywanie naturalnych składników poprzez niszę - to kolejny mit założycielski. Naturalne składniki są tylko te, które są tańsze od chemicznych identytyków lub nie znaleziono na nie zamiany. No może z wyjątkiem Amouage, tego sprzed 10 lat.
Skąd Ty masz taką szczegółową wiedzę, że tylko te i żadne inne?

Wedle mojego stanu wiedzy, jest inaczej. Rozmawiałam z nosami i wiem, ze na przykład Nejman stosuje naturalny oud, choć są mieszanki innych składników pachnące nieomal identycznie. Wiem, ze Ghislain stosuje naturalną tuberozę, choć jest droga jak po zbóju i wiem też, jakie problemy ma Lauirie Erickson ze sprowadzeniem naturalnego labdanum o odpowiedniej mocy.

Ale, oczywiście, może posiadasz lepsze i pewniejsze źródła.

A syntetyczne odpowiedniki można już w tej chwili robić z każdej właściwie substancji. Zapytaj fachowców z firm typu FM.

Cytat:
Bond nr 9, Montale, Kilian, Molvizar. Coś na pewno pominęłam, ale sens i kierunek chyba łatwo wyczuć
Marioliso, myślałam podobnie na podstawie oglądania obrazków w sieci, zanim bliżej poznałam kompozycje Ramona Bejara. Molvizar to nie jest mainstream - to są trudne zapachy, bardzo niszowe często. Mainstream robi Bejar w serii Vibrational.

Cytat:
Znasz Nostalgię albo Maresciallę SMN? Naprawdę jesteś w stanie bronić tezy, że to mainstream?
Znasz Eau Du Fier AG?

Cytat:
Nie wiem, czy szydzenie. Schoen niczego nie udaje: sprzedaje ISO E Super i się tym szczyci. To wybór klienta, czy da mu zarobić na pomyśle, czy kupi sobie galon Iso w fabryce.
Cytat:
Jedyna zaleta? Dla mnie nie jedyna.
Dla mnie Demeter to niesamowita skarbnica zapachów skradzionych (bardziej lub mniej umiejętnie) naturze. Fura radości.
Cytat:
Tej części wypowiedzi nie rozumiem. Poważnie nie rozumiem.

Nie musi być, bo co? Bo perfum w ogóle nie musi być, bo można bez nich żyć, bo są zbędne?
Czy nie musi być, bo wystarczy perfumeryjna klasyka i ktokolwiek chce pachnieć czymkolwiek, klasyką się zadowoli?

Cytat:
Zapachy "z jednej kadzi, żeby taniej" - Lutens - Escada naabarot
Nie jestem znawcą Escad, ale w przypadku Lutensa o taniości trudno mówić. Dla mnie to jest wybór założyciela marki - rozpoznawalny, charakterystyczny styl. Dla mnie ma to pewien urok, choć rzeczywiście, nieco ogranicza klientelę.

Ogólnie Marioliso, buńczuczna jest Twoja wypowiedź. Ze wzgardą "jedziesz" po całej niszy.

Oczywiście masz prawo do własnej opinii, ja jednak mam prawo się z nią nie zgodzić. Szczególnie, że zawsze czuję dyskomfort czytając takie jednostronne, nie do końca sprawiedliwe opinie.

Dla mnie nisza jest naturalnym etapem rozwoju sztuki. Każdej.
Poza nurtem pop pojawiają się kierunki niszowe. I dzięki temu klient ma wybór, czy będzie słuchał Shakiry, czy Pendreckiego, czy Iron Maiden.
A że w gatunkach niszowych także zdarza się kiepska muzyka, kiepskie obrazy i kiepskie perfumy - to oczywistość. Ale wciąż nie powód, by dyskredytować całość.

Edytowane przez Sabbath
Czas edycji: 2012-02-26 o 06:01
Sabbath jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-26, 11:47   #112
Trzy_Ryby
Zakorzenienie

Sabbath, piszesz, że perfumiarstwo o sztuka a perfumy to dzieło sztuki.
W pełni się z Tobą zgadzam.
Piszesz, że nisza jest czymś w rodzaju artystycznej awangardy, naturalnym elementem rozwoju każdej sztuki wywołanej być może kreatywnością twórcy wykraczającą poza ramy klasycznych prądów a może prawem popytu i podaży.
Z tym także się zgadzam.

Ale jaka sztuka właściwie jest "dobra"? Co odróżnia kiepską muzykę, kiepski obraz i kiepskie perfumy od tych nie-kiepskich?
Do spełnienia kanonów klasycznego piękna dla danej sztuki, wierności paradygmatowi w wypadku awangardy odwołać się nie możemy ta bowiem zawsze zaprzecza kanonowi lub przynajmniej go omija.
Czy dobra sztuka to taka, która się podoba?
Czy to, że nie podoba mi się Penderecki, że mając świadomość wyrafinowania tej muzyki i tego, jak bardzo przemyślane są pozorne dysharmonie męczy mnie ona i nuży znaczy że Penderecki pisze kiepską muzykę?
A może ja mam ucho niewprawne, nieumiejące ocenić i docenić piękna, może ja jestem kiepskim słuchaczem?

Myślę sobie, że to, że coś jest trudne ni znaczy jeszcze że jest awangardą, ba, nie znaczy, że jest sztuką. A co ją stanowi i definiuje pojęcia nie mam i znane mi teorie estetyki niewiele rozjaśniają mi w głowie.
Marialisa opisała swój bardzo subiektywny punkt widzenia, czasami dotyka mojego punktu a czasami nie. Ale może z takie właśnie punkty, takie jak Marialisy, jak Twój, mój można połączyć w jakiś horyzont zdarzeń, rozproszoną chmurę opinii która, jeśli nawet nie powie co jest dobrą sztuką a co kiepską, podpowie co się podoba a co nie.
Bo ja mam wrażenie, że cały czas mówimy o gustach. A w takiej rozmowie, opisując własne upodobania nie można się mylić.
Stary 2012-02-26, 12:11   #113
marialisa
Raczkowanie

Nie ukrywam, że nie lubię niszy jako najlepszej drogi dla wielbłąda przez ucho igielne i to odczucie jest z definicji jest jednostronne i subiektywne. Innego nie posiadam z natury rzeczy
Poświęciłam jej dwa lata intensywnych, acz na pewno nie wystarczających - wiadomo, subiektywizm, zanim zbadałam rzecz metodą indukcyjną, przyszło znużenie - doświadczeń olfaktorycznych, które obrały kierunek od cielęcych zachwytów i zakochań do zniecierpliwienia wtórnością i bylejakością, niestarannością jakże wielu kompozycji. Co nie oznacza, że nie mam w niszy swoich ulubieńców, jest kilkanaście zapachów, które odkąd powaliły mnie na kolana, to z nich nie wstaję. Roja Dove Diaghilev, na ten przykład, przewrotnie dość go tu dodaję, bo klonem Mitsouko mym zdaniem jest idealnym
Idiota to oczywiście za mocno słowo, ale nie lubię stadnych reakcji, a tu nawet Creed zrobił swój aoud Zostały tylko Houbigant i Floris z pustymi rękoma, dinozaury jedne
Odnośnie "trudności" zapachów niszowych - mam nieodparte wrażenie, że ten trend nisza zawłaszcza sobie na wyrost, wszak w przeszlości i nadal w mainstreamie jest mnóstwo trudnych zapachów, wyzywanych od babcinych szaf i "qrvosów" tp., nie same kffiatki-sratki
"Trudność" pracuje w dwie strony, i na jednym końcu kija jest poczucie przynależności do wybrańców Z wyżyn trudności i niedostępności dla "mas" wyznawcy "niszy" spoglądają na nieoświeconą klientelę s. i d. z słabo ukrywaną wyższością - przepraszam, że się powtarzam (czemuś wydaje mi się, że uczucie to jest niejako wkalkulowane w cenę niszowego flakonika). Postanowiłam zastosować ten sam tani chwyt a rebours - proszę, nożyce się odezwały, "masy" zaś jakoś milczą
Bunczuszność, którą - nareszcie - zauważyła Sabbath, jest zamierzona, po trosze po to, aby wyprowadzić dyskusję (albo raczej jej brak) o niszy z utartych torów kontrowania jej z nieszczęsnym mainstreamem i uniknięcia wniosków, które nasuwają się same przez się i właśnie przez to są zbyt płytkie i jednostronne

Edytowane przez marialisa
Czas edycji: 2012-02-26 o 12:13

REKLAMA
Stary 2012-02-26, 12:32   #114
Asiuuuuula
Zakorzenienie

Cytat:
(czemuś wydaje mi się, że uczucie to jest niejako wkalkulowane w cenę niszowego flakonika)
W S. czy D. wody są w takiej cenie co z połowa, jak nie większoć niszowców
Jeżeli ktoś się czuje gorszy z powodu takiego, że woli wydać 600 zł na Chanel w S. niż na np. Micallefa, Tauera czy Diptyque to jego problem
Bez sensu takie uogólnianie i podziały... podobać ma się zapach a nie miejsce gdzie go kupujemy.
Asiuuuuula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-26, 12:38   #115
marialisa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Asiuuuuula Pokaż wiadomość
podobać ma się zapach a nie miejsce gdzie go kupujemy.
wyrażamy to same poglądy innymi słowy
Stary 2012-02-26, 12:55   #116
wiedzma z podgorza
Rozeznanie

Cytat:
Nie ukrywam, że nie lubię niszy jako najlepszej drogi dla wielbłąda przez ucho igielne i to odczucie jest z definicji jest jednostronne i subiektywne. Innego nie posiadam z natury rzeczy
Mam wrażenie, że Twój poprzedni wpis w temacie wszyscy potraktowali jako prezentację własnej opinii, do której oczywiście masz prawo. I dlatego brakowało odpowiedzi.
Zresztą uważam, że sednem dyskusji nie jest wyjątkowość niszowców czy ich wyższość - lub niższość - wobec pozostałych pachnideł, ale przede wszystkim nasz prywatny do nich stosunek.
Przeczytałam już kilka tego typu dyskusji i zazwyczaj ograniczają się one nie tyle do rozmów o sztuce jako takiej (albo o rzemiośle, jeśli perfumiarstwa nie uważamy za sztukę), ale niemal wyłącznie do tego czy, posługując się analogią, wolimy Rembrandta czy Pollocka. A to już jest puste bicie piany imo.

W ogóle jestem zdania, że nie jesteśmy w stanie całkowicie odciąć się od własnych gustów. A na pewno bardzo trudno coś takiego zrobić. I na dobrą sprawę, odzierając opinię z wielopiętrowych argumentów, cała dyskusja sprowadza się wyłącznie do przepychanki między tymi, którzy cenią niszowe dziwadła bądź zapachy łatwo dostępne, między zwolennikami kwiatów i drewna, zapachów współczesnych i vintage, awangardowych oraz retro, molekularnych bądź organicznych... Przykłady można mnożyć. A przecież chciałam tylko napisać, że nie istnieje coś takiego, jak pełen obiektywizm. Można doń dążyć, ale własnych przekonań, choćby skrytych w podświadomości, całkowicie nie wyprzemy się nigdy.
Albo raczej: obiektywizm istnieje, ale jako suma opinii subiektywnych, nie zaś - jako ich mediana czy dominanta (zależy jak spojrzeć).

Cytat:
Napisane przez Asiuuuuula Pokaż wiadomość
W S. czy D. wody są w takiej cenie co z połowa, jak nie większoć niszowców
Jeżeli ktoś się czuje gorszy z powodu takiego, że woli wydać 600 zł na Chanel w S. niż na np. Micallefa, Tauera czy Diptyque to jego problem
Bez sensu takie uogólnianie i podziały... podobać ma się zapach a nie miejsce gdzie go kupujemy.
Zgadzam się całkowicie.

Cytat:
wyrażamy to same poglądy innymi słowy
I z tym również.
Bo o to w istocie chodzi.

edit:
Cytat:
Napisane przez Trzy_Ryby Pokaż wiadomość
Ale może z takie właśnie punkty, takie jak Marialisy, jak Twój, mój można połączyć w jakiś horyzont zdarzeń, rozproszoną chmurę opinii która, jeśli nawet nie powie co jest dobrą sztuką a co kiepską, podpowie co się podoba a co nie.
Bo ja mam wrażenie, że cały czas mówimy o gustach. A w takiej rozmowie, opisując własne upodobania nie można się mylić.
Otóż to.

Stanisław Jerzy Lec

Obłąkane Retorty

Ż ≠ RZ
U ≠ Ó
KS ≠ X!!

Edytowane przez wiedzma z podgorza
Czas edycji: 2012-02-26 o 13:24
Stary 2012-02-26, 13:29   #117
Daffodilka
Zakorzenienie

Cytat:
"Trudność" pracuje w dwie strony, i na jednym końcu kija jest poczucie przynależności do wybrańców Z wyżyn trudności i niedostępności dla "mas" wyznawcy "niszy" spoglądają na nieoświeconą klientelę s. i d. z słabo ukrywaną wyższością - przepraszam, że się powtarzam (czemuś wydaje mi się, że uczucie to jest niejako wkalkulowane w cenę niszowego flakonika).
Idąc Twoim tokiem rozumowania powinnam zacząć patrzeć w wyższością na większość moich zajomych, ponieważ akurat na mojej liście marzeń znajdują się dwa zapachy, których cena na pewno do przeciętnych nie należy, a i z dostępnością bardzo kiepsko. Ale ani jeden , ani drugi do niszy nie należy, bo oba to zapachy Chanel. Trzeci natomast, owszem, należy do niszy, ale nie jest ani drogi, ani trudno dostępny. Wystarczy wejsć do Galilu, albo złożyć zamówienie przez internet. Więc jak, należę do tych "wybrańców", czy nie? Bo już się pogubiłam

Edytowane przez Daffodilka
Czas edycji: 2012-02-26 o 13:42

REKLAMA
Stary 2012-02-26, 14:44   #118
hey
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Sabbath Pokaż wiadomość
No to proszę, znowu jestem "pot pront".
Ja za to płyne w poprzek, bo ani Piątki nie lubie, ani jej nie obrażam

Cytat:
Napisane przez Sabbath
Dla mnie nisza jest naturalnym etapem rozwoju sztuki. Każdej.
Poza nurtem pop pojawiają się kierunki niszowe. I dzięki temu klient ma wybór, czy będzie słuchał Shakiry, czy Pendreckiego, czy Iron Maiden.
A że w gatunkach niszowych także zdarza się kiepska muzyka, kiepskie obrazy i kiepskie perfumy - to oczywistość. Ale wciąż nie powód, by dyskredytować całość.
Analogia z muzyką jest moim zdaniem bardzo dobra i czytelna dla zobrazowania problemu, a przynajmniej jak ja go widze.
Nie chodzi o "lepszość" czy "gorszość", a o "inność", czyli o gust muzyczny/perfumowy znajdujący sie na zboczach krzywej Gaussa w obecnych czasach. I tą statystyczną innością jest gust retro jak muzyka klasyczna czy perfumy-starocie jak i mniej lub bardziej przystępny metal jak Burzum czy Iron Maiden oraz ich perfumowe odpowiedniki -nowoczesne dymne i kadzidlane dziwadełka czy charakterystyczny, bogaty, głośny ale jednak dość przystępny Lutens. To że wiele osób z łatwością toleruje i Ironów i Lutensa jeszcze nie znaczy będą chcieli płacić za słuchanie czy noszenie dzieł ww twórców - wybiorą raczej coś co jest nie tylko słuchalne/noszalne, ale tez bardziej im sie podoba czy trafia w gust.
Podsumowując, niezależnie od jakości, statystycznie mniej osób bedzie zainteresowane danym produktem/dziełem - to jest dla mnie nisza.

Stary 2012-02-26, 15:24   #119
Trzy_Ryby
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hey Pokaż wiadomość
(..) I tą statystyczną innością jest gust retro jak muzyka klasyczna czy perfumy-starocie jak i mniej lub bardziej przystępny metal jak Burzum czy Iron Maiden oraz ich perfumowe odpowiedniki -nowoczesne dymne i kadzidlane dziwadełka czy charakterystyczny, bogaty, głośny ale jednak dość przystępny Lutens. To że wiele osób z łatwością toleruje i Ironów i Lutensa jeszcze nie znaczy będą chcieli płacić za słuchanie czy noszenie dzieł ww twórców - wybiorą raczej coś co jest nie tylko słuchalne/noszalne, ale tez bardziej im sie podoba czy trafia w gust.
A skąd przekonanie, że perfumeryjnym odpowiednikiem Piątki Beethovena jest Piątka Chanel (skądinąd staroć) albo Miss Dior a utworu Iron Maiden Czarny Tourmalin?
A może dla kogoś jest całkiem na odwrót? Albo jakoś zupełnie inaczej?
Gdyby ktoś chciałby mnie mocno skrzywdzić powinien puścić mi Iron Maiden albo inny metal- ale musiałby mnie wprzódy związać mocno, inaczej ucieknę. A kadzidlaki perfumeryjne przecież lubię
Stary 2012-02-26, 16:27   #120
hey
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Trzy_Ryby Pokaż wiadomość
A skąd przekonanie, że perfumeryjnym odpowiednikiem Piątki Beethovena jest Piątka Chanel (skądinąd staroć) albo Miss Dior a utworu Iron Maiden Czarny Tourmalin?
A może dla kogoś jest całkiem na odwrót? Albo jakoś zupełnie inaczej?
Gdyby ktoś chciałby mnie mocno skrzywdzić powinien puścić mi Iron Maiden albo inny metal- ale musiałby mnie wprzódy związać mocno, inaczej ucieknę. A kadzidlaki perfumeryjne przecież lubię
Przeciez to tylko przykłady (akurat takich zresztą nie podałam), które jak myslałam moga, ale jak widać nie musza obrazować moją definicje niszy dla kogoś może być "na odwrót" albo i "zupełnie inaczej", dlatego pisałam "statystycznie"i z wyprzedzeniem powiem - nie, nie prowadziłam statystyk w tej materii, to tylko wnioski z obserwacji.
Ty możesz nie trawic metalu, nawet Ironów, ale nie zmienia to faktu, że wiele osób nielubiących metalu nie ucieknie w popłochu słysząc "Fear of the dark", co nie jest tak oczywiste przy utworach Burzum czy Mayhem. Przez analogie typowy (nieekstremalnym) Lutens wywoła u statystycznego człowieka mniejsze zdziwienie niz taki Turmalin (a przynajmniej tak myślę).
Porównałam muzyke klasyczną do starych perfum, własnie przez tą wspólną dla nich starość/klasyczność, a różne rodzaje metalu ze współczesną niszą ze względu na ich współczesność. Porównałam Lutnsa i Ironów ze wzgledu na ich większą przystępność i noszalność dla większości ludzie oraz dymy i kadzidła z black metalem ze względu na mniejszą ich noszalność i przystępnośc dla większości ludzi.
Nie sugeruje, ze kazda osoba lubiaca metal musi lubić dymne kadzidlaki, tylko, ze osoba lubiąca dymne kadzidlaki jest w świecie perfum odpowiednikiem osoby lubiącej bardziej ekstremalne odmiany metalu w swiecie muzyki. Jeśli nie podobają Ci sie analogie z metalem, mozesz wstawić sobie w to miejsce jaką inna mniej popularna odmiane muzyki współczesnej. Metal wybrałam, bo wydał mi sie dobrą i czytelną ilustracją nisza dla użytkowników tego podforum, co zasugerowały mi wątki tematyczne jak "perfumy dla metali" itp.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości