szydełkowe buciki, kapcie na szydełku, kapcie na drutach - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Druty, igła i szydełko

Notka

Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-02-19, 08:22   #331
aga__tka
Zakorzenienie

Dot.: szydełkowe buciki, kapcie na szydełku, kapcie na drutach

mnie się też autka bardzo podobają, szkoda że jak synek był malusi to na takie nie wpadłam - odgapiłabym
Ale nic straconego - teraz mam córę, to będę odgapiać różowe śliczności od marzanny
żeby tylko doba się rozciągnęła (najlepiej w czasie kiedy dzieciaki śpią ) bo na razie z czasem u mnie tragicznie - śpią na zmianę, tylko w nocy 5h wspólnie, ale to wystarcza tylko na mój sen
aga__tka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-19, 10:19   #332
anerI
Raczkowanie

Dziewczyny tez lubią samochody,np. kabriolety a jak nie to zawsze moga zostać przy kwiatuszkach. Pozdrawiam
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 017.jpg (39,6 KB, 45 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg a05.jpg (42,2 KB, 38 załadowań)
Stary 2012-02-21, 12:19   #333
atyde12
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez basia_e Pokaż wiadomość
A oto moje kolejne buciczki

Dorzucam jeszcze schemat jakby ktoś chciał, tylko ja pasek ciut inaczej zrobiłam. Swoją drogą bardzo łatwe i szybkie buciczki
Hej,
z braku czasu niezbyt często tu zaglądam ale sporo szydełkuję Widzę, że w linku z wieloma wzorami, który zamieściłaś jest i ten schemat, z którego ja robię sandałki dla córeczki
pozdrawiam S
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 21022012250.jpg (114,6 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 21022012252.jpg (91,1 KB, 10 załadowań)
atyde12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-24, 12:59   #334
agusa23
Raczkowanie

A oto i moje paputki, z podeszwą antypoślizgową!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg BUCIKI12.jpg (37,2 KB, 38 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg BUCIKI13.jpg (53,6 KB, 49 załadowań)

Zapraszam!

agusa23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-24, 15:13   #335
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agusa23 Pokaż wiadomość
Szalona jesteś ale śmigasz ,co jedne to słodsze i ładniejsze.Aguś a powiedz mi skąd bierzesz te podeszwy ???
misia2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-24, 20:38   #336
aga__tka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez atyde12 Pokaż wiadomość
Hej,
z braku czasu niezbyt często tu zaglądam ale sporo szydełkuję Widzę, że w linku z wieloma wzorami, który zamieściłaś jest i ten schemat, z którego ja robię sandałki dla córeczki
pozdrawiam S
A dla jakiego dużego dziecka je robiłaś? da się w nich chodzić? czy to tylko takie ozdobne są?
Stary 2012-02-25, 18:25   #337
Kaliyna
Raczkowanie

Cytat:
prześliczne!

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-02-26, 09:22   #338
agusa23
Raczkowanie

Dzięki dziewczyny, Misia podeszwy są z maty antypoślizgowej pod obrus

Zapraszam!

Stary 2012-02-26, 10:08   #339
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
Maty pod obrus nawet nie wiem co to jest ???? jak to wygląda ,gdzie kupuje
Ale super to pomysł nie da się ukryć ,powiedz mi jeszcze jak to przyszywasz??? jakimś szczególnym ściegiem??? czy okrętkowym ????
Stary 2012-02-26, 12:54   #340
aga__tka
Zakorzenienie

Cytat:
WOW rewelacyjny pomysł
Misia - ja podszywałam skórkę zwykłą nitką ściegiem maszynowym i mi się ta nitka szybko przetarła - więc następnym razem jak będę coś podszywać, to na pewno jakąś mocniejszą - może podwójną? bo żyłka mogłaby ciąć materiał chyba?

Tak w ogóle to mi wczoraj wieczorem przyszedł do głowy następujący pomysł, może któraś już coś takiego sprawdzała i by mi go wybiła z głowy, albo utwierdziła w słuszności...
Kapcie się stosunkowo szybko przecierają w niektórych miejscach - jasne że zrobić nowe, to niewielki koszt, no ale gdybym zrobiła z jakiejś droższej włóczki, albo tak jak ostatnio synkowi na lato z cienkiej bawełny (dużo roboty było w sumie, bo koszt niski )... gdzieś czytałam że żeby były trwalsze to można robić w włóczki+nitki stilonowej - to jest coś czego nie udało mi się łatwo znaleźć i wczoraj wpadłam na pomysł wplecenia w robótkę żyłki właśnie... myślicie że by się nadawało?

Edytowane przez aga__tka
Czas edycji: 2012-02-26 o 12:56
Stary 2012-02-26, 19:49   #341
misia2
Zakorzenienie

Agatka nie wiem co ci napisać ,niby mądry to sposób ,ale czy cienka żyłka sama w sobie coś da ,może tyle że nie będą się rozciągać.
Ja jak robię paputy dla dorosłych to robię podeszwę z grubej włóczki albo w cztery nitki na maksymalnie małym wielkością drucie ,taki dobieram żeby włóczka x 4 mi przeszła ,górę papcia robię w trzy jak mają być ciepłe ,jeśli do chodzenia i to w dwie .I robię sporo mniejsze bo one i tak się rozciągają w trakcie używania.Póki co a chodzimy w nich sporo właściwie najwięcej i mi się nie przecierają.Jedynie co to podeszwa choć robiona grubo to jednak jak się nadepnie na coś na kafelkach czy dywanie -a mamy psiaka brojka jak i malucha więc zawsze można liczyć na niespodziankę i to nie raz zaboli ,oj i to jak ,stąd tak śledzę te doszywanie podeszwy

Co do ściegu maszynowy to ciężki ścieg do papcia a i jak piszesz nie te nici i po szwie ,myślę o okrętkowym albo ,,pieluszkowym'' czy to nie będzie oki .

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-02-26, 21:06   #342
aga__tka
Zakorzenienie

pieluszkowego nie znam
na okrętkę może być wygodny w sumie i pewnie szybszy

a na bardziej twarda podeszwe to mam pomysl, ale nie wiem czy przy Twoich się nada... Gdzieś widziałam klapki na szydełku - były zrobione 2 doły i w środek wkładana wkładka filcowa - gdzieś też czytałam, żeby wkładkę bezpośrednio do środka włożyć... Ja nie chodzę w takich szydełkowych, bo nie przepadam i my za ciepło mamy, ale moja siostra lubi i jej chcialam zrobić takie dorosłe - no i synkowi robię, bo myślę że to zdrowiej w takich ala skarpetach chodzić - skarpety grube byłyby jednak za ciepłe na nasze mieszkanie a niedługo będę jeszcze robić małej - bo tylko dla ozdoby papci dla niemowląt to praktycznie nie używam bo na śpiochy to niewygodnie więc używam skarpetek pod śpiochy - kapcie się przydadzą jak mała trochę podrośnie bo latem na skarpetkę, to znów za ciepło będzie....
Stary 2012-02-26, 23:23   #343
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aga__tka Pokaż wiadomość
pieluszkowego nie znam
na okrętkę może być wygodny w sumie i pewnie szybszy

a na bardziej twarda podeszwe to mam pomysl, ale nie wiem czy przy Twoich się nada... Gdzieś widziałam klapki na szydełku - były zrobione 2 doły i w środek wkładana wkładka filcowa - gdzieś też czytałam, żeby wkładkę bezpośrednio do środka włożyć... Ja nie chodzę w takich szydełkowych, bo nie przepadam i my za ciepło mamy, ale moja siostra lubi i jej chcialam zrobić takie dorosłe - no i synkowi robię, bo myślę że to zdrowiej w takich ala skarpetach chodzić - skarpety grube byłyby jednak za ciepłe na nasze mieszkanie a niedługo będę jeszcze robić małej - bo tylko dla ozdoby papci dla niemowląt to praktycznie nie używam bo na śpiochy to niewygodnie więc używam skarpetek pod śpiochy - kapcie się przydadzą jak mała trochę podrośnie bo latem na skarpetkę, to znów za ciepło będzie....
Pieluszkowy to taki mój skrót do ściegu kaki stosuje się do obszycia pielusze tetrowych czy chusteczek ,Widziałam te klapki z wkładem filcowym ale za dużo pracy przy tym a i nie chcę takich typowych laczkowatych.My lubimy w tym chodzić ,a że kafli ci u mnie sporo więc nieźle na froterują i froterką nie muszę śmigać codziennie No i mały ciągle nam ściągał papcie a w tym lata ,ma zimowe ,letnie .A jak był malutki to na okrągło zimą jesienią miał takie buciki-skarpetki zakładane z bawełny robione,też się sprawdzały ,jak chłodno grzały ,jak cieplej nie przegrzewały.Robiłam na szydełku ,teraz robię na drutach ,pierwszy raz takie buciki-skarpetki ,ciekawe czy mi wyjdą bo łapanie tej pięty to dla mnie czarna magia ,ale nic będę robić i pruć tak długo aż załapię Dzięki za rady Agatka ,mykam robić dalej .
Stary 2012-02-28, 10:00   #344
Karina90
Raczkowanie

Smile Dot.: szydełkowe buciki, kapcie na szydełku, kapcie na drutach

Witajcie
co ja sie tutaj cudenek naoglądałam i tak kurcze naszłą mnie ochota na zrobienie takich małych kapciuszków, jak wyjdą to siostrzenica bedzie śmigać;D
z tym, że tutaj głównie szydełkowe widzę, a macie moze jakiś prościutki opis jak zrobić jakieś kapcioszki na drutach? Byłabym barrrrdzo wdzięczna
Karina90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-28, 14:09   #345
aga__tka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez misia2 Pokaż wiadomość
Pieluszkowy to taki mój skrót do ściegu kaki stosuje się do obszycia pielusze tetrowych czy chusteczek ,Widziałam te klapki z wkładem filcowym ale za dużo pracy przy tym a i nie chcę takich typowych laczkowatych.My lubimy w tym chodzić ,a że kafli ci u mnie sporo więc nieźle na froterują i froterką nie muszę śmigać codziennie No i mały ciągle nam ściągał papcie a w tym lata ,ma zimowe ,letnie .A jak był malutki to na okrągło zimą jesienią miał takie buciki-skarpetki zakładane z bawełny robione,też się sprawdzały ,jak chłodno grzały ,jak cieplej nie przegrzewały.Robiłam na szydełku ,teraz robię na drutach ,pierwszy raz takie buciki-skarpetki ,ciekawe czy mi wyjdą bo łapanie tej pięty to dla mnie czarna magia ,ale nic będę robić i pruć tak długo aż załapię Dzięki za rady Agatka ,mykam robić dalej .
Mnie synek przeciera je na spodzie na koncach palcow... tak to wyglada jakby na palcach chodzil ale te ostatnie wzmocniłam tam jak tylko się zaczęły przecierać i starczyło na lato chcę mu znów zrobić z bawełny jak poprzednio, bo w akrylowych nawet bez skarpetki bylo mu za cieplo zeszlego lata, a chcę takie bardziej pełne, żeby mu się nie ściągały - jak się turla po ziemi i w ogole - jesli maja podeszwe jakakolwiek, a w samych skarpetkach albo cieniutkich bawełnianych to u nas za zimno jest w przedpokoju i kuchni, bo mamy takie zimne kafle od których mocno ciągenie.... Myślałam więc żeby zrobić dół akrylowy a górę bawełnianą, albo dół podszyć filcem i do tego jakieś antypoślizgowe kleksy... Nawet kupiłam już wkładki filcowe na 46 żeby z nich 2 pary wykroić ale teraz sobie myślę że może taki filc z pasmanterii by się też nadał? jest trochę cieńszy, to by się łatwiej przyszywało i lepiej by się zginał do nóżki....
tyle że w najbliższym czasie mam tyle planów robótkowych, a kapcie na razie niepotrzebne, bo te z brązowej puchatki się doskonale sprawdzają (a miały być tylko na chwilę bo myślałam że się przetrą...)
Stary 2012-02-29, 08:17   #346
agusa23
Raczkowanie

Ja też nie wiedziałam że jest coś takiego. Znalazłam to na allegro, jest jeszcze mata antypoślizgowa do szuflad i jest trochę grubsza.
Sprzedawane jest w rolkach na wymiar. Wycinasz z tego podeszwę jaką chcesz. Ja moją podkleiłam klejem do tkanin (polecam Gutermann) i podszyłam na około zwykłym ściegiem (użyłam kordonka).Można przeszyć zwykłą igłą ale lepiej użyć takiej do skóry- łatwiej się ją wbija. Maluch latał w nich sporo i nic się nie poprzecierało. Jestem bardzo zadowolona już dorobiłam dwie nowe pary...(kapci nigdy nie za mało)

Zapraszam!

Stary 2012-02-29, 08:41   #347
misia2
Zakorzenienie

Dziękuje Agus za wyczerpujące informacje
Stary 2012-03-01, 13:25   #348
Karina90
Raczkowanie

A ja ponawiam swoje pytanie
Zna któraś jakiś prosty przepis na kapcioszki? na pierwsze kapcioszki
Stary 2012-03-01, 21:39   #349
aga__tka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Karina90 Pokaż wiadomość
A ja ponawiam swoje pytanie
Zna któraś jakiś prosty przepis na kapcioszki? na pierwsze kapcioszki

ale takie ozdobne, czy zeby dziecko moglo chodzic? bo widzialam takie szyte na podeszwie gdzies ale to chyba bardziej dla ozdoby, choc zalezy jak sie zszyje... a takie do chodzenia to tylko dla doroslych widzialam, no ale przepis mozna zmniejszyc...

poszukac moge jutro dopiero... jakbym zapomniala to pisz pw...
Stary 2012-03-02, 08:54   #350
Karina90
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aga__tka Pokaż wiadomość
ale takie ozdobne, czy zeby dziecko moglo chodzic? bo widzialam takie szyte na podeszwie gdzies ale to chyba bardziej dla ozdoby, choc zalezy jak sie zszyje... a takie do chodzenia to tylko dla doroslych widzialam, no ale przepis mozna zmniejszyc...

poszukac moge jutro dopiero... jakbym zapomniala to pisz pw...
Dzięki wielkie, czekam
Stary 2012-03-02, 17:52   #351
aga__tka
Zakorzenienie

na blogu u Antoniny są takie w których dziecko mogłoby łatwo chodzić - z paseczkiem...
http://uantoniny.blogspot.com/2010/0...wykonania.html
Takie robiłam rozmiar jak dla siebie i wyszły nawet

Edytowane przez aga__tka
Czas edycji: 2012-03-02 o 17:54
Stary 2012-03-02, 18:42   #352
sagap
Zakorzenienie

GG do sagap

Ale fajne te kapciuchszki ja sie już tyle razy miałam zabierać za nie żeby zrobić dzieciom i ciągle odkładam na później... chyba w końcu trzeba zrobić Świetny pomysł z tą matą
sagap jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-02, 20:55   #353
Karina90
Raczkowanie

aga__tka
Dzięki bardzo za podsunięcie tego bloga, wszystko tak fajnie prosto opisane, czytam z zaciekawieniem

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-03-04, 19:00   #354
aga__tka
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też nie wiedziałam że jest coś takiego. Znalazłam to na allegro, jest jeszcze mata antypoślizgowa do szuflad i jest trochę grubsza.
Sprzedawane jest w rolkach na wymiar. Wycinasz z tego podeszwę jaką chcesz. Ja moją podkleiłam klejem do tkanin (polecam Gutermann) i podszyłam na około zwykłym ściegiem (użyłam kordonka).Można przeszyć zwykłą igłą ale lepiej użyć takiej do skóry- łatwiej się ją wbija. Maluch latał w nich sporo i nic się nie poprzecierało. Jestem bardzo zadowolona już dorobiłam dwie nowe pary...(kapci nigdy nie za mało)

teraz w biedronce sa jakies maty antyposlizgowe i nawet ogladalam, jedna to taki jakby plastik gumowy i chyba sie nie nadaje...
a druga to taka jakby pianka w krateczke i wlasnie przylecialam ogladac Twoje zdjecie czy to nie to samo - ale wyglada ze nie...,
Te Twoje butki to zupelnie sie "lepia" do podlogi, czy jakis lekki slizg jest?
Stary 2012-03-12, 16:51   #355
martikaj
Zakorzenienie

Śliczne kapciorki, ja córci też zrobiłam kilka par i wszystko było oki do czasu jak nie zaczęła samodzielnie się poruszać, jeszcze sama coprawda nie chodzi ale staje gdzie może, przy meblach, łóżeczku i nóżki się rozjeżdżają, robi szpagaty, koniecznie muszę czymś podszyć Może ta mata o której piszecie?
martikaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-01, 19:41   #356
Karti
Przyczajenie

czytając was można się zarazić szydełkowaniem aż przeszukam dzisiaj cały dom w poszukiwaniu szydełek i włóczki.
I czy osoba początkująca da radę zrobić takie kapciućki? Bo szczerze boję się, że napalę się za bardzo na nie a nic mi się nie uda(oj taka natura - coś mi nie wyjdzie po raz kolejny i zrażam się do czegoś)
Karti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-02, 11:21   #357
aga__tka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Karti Pokaż wiadomość
czytając was można się zarazić szydełkowaniem aż przeszukam dzisiaj cały dom w poszukiwaniu szydełek i włóczki.
I czy osoba początkująca da radę zrobić takie kapciućki? Bo szczerze boję się, że napalę się za bardzo na nie a nic mi się nie uda(oj taka natura - coś mi nie wyjdzie po raz kolejny i zrażam się do czegoś)
da radę, tylko lepiej zacznij od jakichś prostszych moim zdaniem latwiej zrobic takie, które są robione w jednej części, bez zszywania
Stary 2012-06-20, 18:56   #358
ybczr
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez japoneczka01 Pokaż wiadomość
Tu jest kurs krok po kroku na wykonanie bucików a trampeczki są w środkowej części
https://plus.google.com/photos/10462...95067886107249
Japoneczko01 uprzejmie Ci dziękuję. Zostałam babcią malutkiej królewny. To co zamieściłaś jest przepiękne. Dla takich bucików babcia nauczy się dziergać. Obiecuję.
Sukcesów w pracy.
ybczr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-04, 21:42   #359
agatha_aga
Raczkowanie

Witajcie!!! Też zaraził mnie temat bucików Zrobiłam kilka ale chciałabym zrobić botki dla Córci na normalnej podeszwie tak by mogła w nich chodzić po dworze
Czy ktoś z Was już próbował??
agatha_aga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-01, 14:20   #360
upiorka25
Przyczajenie

Mój Synuś ma 5 miesięcy prawie i dopiero zaczynam przygodę z szydełkowymi bucikami dla niego. Na zdjęciu mój pierwszy wyrób dla niego niestety bucik wyszedł za duży i będzie dobry raczej na wiosnę/lato jak Mały zacznie chodzić hehe.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_0151.jpg (154,6 KB, 33 załadowań)
upiorka25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości