|
|
#451 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Misja w Zambii - proszę pomóż !
Witam Wszystkie Wspaniałe Wizażystki, ja również od kilku dni śledzę wątek poświęcony misji w Zambii. Wczoraj wysłałam priorytetem kartkę świąteczną z opłatkiem, jutro wyślę paczkę. Cały czas zbieram różne rzeczy do wysyłki, chce wysłać też kilka zabawek. Dziękuję Mamie za wspaniałą akcję, która pomaga wierzyć, że sa na świecie ludzie bezinteresownie pomagający innym. Chciałabym prosić również o informacje, gdzie mogłabym dopełnic formalności i zaadoptować dziecko z Afryki. Będę wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam Magda.
|
|
|
|
#452 |
|
Rozeznanie
|
Nie było mnie 2 dni,a tu prosze jest coraz więcej ludzi
![]() Luba,pochwal sie jak juz będziesz wiedziała kogo masz-synka czy córe? Moze jakies foto będzie skoro siostra ma juz tam net?![]() Mamo,ah juz nie moge sie doczekac kiedy ta maszynka doleci Ja na razie tez wysle liscik,bo paczuszka jakos troche długo nam sie zbiera Mama,powiedz mi czy ciuszki musza byc jakies letnie?bo widze ze na fotkach takie maluszki sa w bluzeczkach z długim rekawem i czapki tez maja wcale nie lekkie,letnie.....?
|
|
|
|
#453 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wystarczy napisać w sprawie do siostry e-mail lub wysłać list z formularzem, który postaram się dodać w załączniku, wpłacić pieniążki na konto i gotowe ! na zdjecie trzeba troszkę poczekać bo siostra raczej cyfrówki nie ma, chociaż kto wie ? mimi myślę że jeżeli chodzi o ciuszki to takie grubsze też mogą być a zwłaszcza dla noworodków, kiedy u nas zaczyna się wiosna to w Zambii jesień i tem się obnizają ale do ilu stopni to nie wiem dokładnie ![]() Siostra Franciszka wie to doskonale, więc jak przeczyta to napewno nam odpowie ![]() Zauważyłam już kolejną osobę, która ma pierwszy wpis właśnie na tym wątku, czy mozecie pisać jak tu trafiacie o ile to nie tajemnica ![]() ......................... ..., dnia ......................... ....... S. Józefa Słaba St. Luke’s Mission Hospital Mpanshya P.O. Box 32 789 Lusaka ZAMBIA – Centr. Afryka Zwracamy się z prośbą o umożliwienie nam „adopcji na odległość”. Przekazujemy kilka informacji o naszej rodzinie: ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... . ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... . ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... . ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... . Pragniemy poprzez „adopcję na odległość” wesprzeć dzieło misyjne i zobowiązujemy się pokrywać koszty edukacji wskazanego nam przez Czcigodną Siostrę dziecka. Zapewniamy o łączności duchowej i pamięci w modlitwie. Szczęść Boże ......................... ......................... ......... Nasz adres: ......................... ......................... ........ ......................... ......................... ....... ......................... ......................... ....... Polska Tel. ......................... ........... Tel. kom...................... ....... E’mail : ......................... ..........
|
|
#454 |
|
Przyczajenie
|
Dziękuję za odpowiedź
. Magda
|
|
|
|
#455 |
|
Zakorzenienie
|
MAMA, własnie mi przyszło do głowy... Czy Ty byłas juz w Jasnecie i Kanonie? Zeby rozpropagowac wszystko w mieście. Albo w Bibliotece głownej robia czesto wystawy zdjęc, moż emogliby zrobic taka wystawę gdyby np Siostra Franciszka wypozyczyła zdjęcia? możaby zrobic opisy do zdjęc i wystawić... Z biblioteka moge pomóc jak się zdecydujecie, bo tam kiedys pracowałam
![]() Taki pomysł na szybko, bo własnie wychodze. Czy wam tez dobre pomysły przychodza do głowy jak sie malujecie?
|
#456 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale z wystawą w blibliotece to strzał w dziesiatkę to ty przedstaw temat, niech sobie poczytaja i zobacza zdjecia, myślę ze jeszcze kilkanaście bede mogła zorganizować i wtedy poproszę te firmy o nagłośniene sprawy. ps. Luba a ty często tak sie malujesz? bo moze jeszcze cos wymyślisz ciekawego? bo ja to raz w tygodniu to marne szanse na takie pomysły
|
|
#457 |
|
Raczkowanie
|
MAMA, a wciąż szukasz kogoś do pomocy przy stronie?
Bo może mogłabym pomów, kiedyś się bawiłam z grafiką i html więc może uda mi się coś wyczarować? |
|
|
|
#458 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#459 |
|
Raczkowanie
|
ok. od jutra się za to zabieram.
mam już nawet koncepcje. ![]() zobaczysz, będzie super! |
|
|
|
#460 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
www.adopcjaserca.pl łatwo zapamiętać prawda?
|
|
#461 |
|
Podróżniczka
|
Od dawna przygladam sie akcji, zebralam nawet kilka rzczy, ale nie wiem kiedy uda mi sie wszytsko wyslac
nie moge znalezc pudla Rozpropagowuje za to akcje w pracy, [ na Wizazu zreszta tez ] EDIT - super pomysl ze strona !! |
|
|
|
#462 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
pozdrowienia animator. |
|
|
|
|
#463 |
|
Zakorzenienie
|
MAMA, podziałałam od rana.
![]() Wystawe zdjęc w bibliotece mamy w czerwcu 2007. Akurat na Dzien Dziecka. Napisze ci wszystko w mailu. Ja sie maluję albo raz na miesiac albo codziennie. Zależy od potrzeb. ![]() Jak długo nic mi do głowy nie wpadnie to sie wezme za pacykowanie i pomysł murowany
|
#464 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pozdrowienia dla Szkotów i kolegów z pracy ![]() Cytat:
Widzę że nie ograniczasz sie do jednej misji, rzeczywiscie wszędzie tyle nędzy i chciałobysie pomóc całemu światu, ja też pomagam jeszcze misji w Kamerunie Cytat:
![]() edit: przechodziłam koło szkoły mojej córki i co zobaczyłam? dwie dziewczynki (Magda i Natalia) sprzedają na mrozie kartki świąteczne własnoręcznie robione a pieniążki przeznaczą na dziecko z "adopcji serca" dodam że jeszcze siostra Józefa nie wybrała dla nich dziecka a dyrekcja powzięła już działanie w tym kierunku ![]() Dziękuję Wam dzielni uczniowie za przygotowanie karteczek no i sprzedaż a mieszkańców Jastrzębia Zdroju proszę o ich zakup oraz świeczników i ozdób choinkowych bo to na szczytny cel !!!
Edytowane przez _MAMA_ Czas edycji: 2006-12-15 o 16:05 |
|||
|
|
|
#465 |
|
Zakorzenienie
|
Melduje sie adopcyjna mama!
Chlopak!!! Na razie nie mamy jego zdjecia, ale po Swietach Siostra Jozefa obiecala nam takie zdjecie przyslac. Taki u nas szum w domu, ze nie wiem o ktorej pojdziemy spac. Wszyscy przejeci i tylko o jednym gadaja. Mam nadzieje, ze Maxon jest tak samo szczesliwy z tej adopcji serca jak my.
|
#466 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() LUBA [/B]- gratuluje domyślałam sie ze bedziesz miała dzisiaj odpowiedź bo ja też dostałam, ale nie chciałam edytować soich wpisów kilka razy i czekałąm na ciebie chyba nie spodziewałaś się że to mogą być takie emocje, nawet nie wiesz jak wyglada, będziesz mogła dostać od niego list, to juz duzy chłopak. Teraz ja szkoła mojej córki dostała chłopca 4,5 roku, mama nie żyje a ojciec wyjechał , przygarnęła go ciocia razem z siostrą na zywa sie Alic.
|
|
#467 |
|
Wtajemniczenie
|
Luba - gratuluję!!!
|
#468 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Luba |
|
|
|
|
#469 |
|
Zadomowienie
|
jesteście wielkie bardzo sie ciesze
|
|
#470 |
|
Zakorzenienie
|
Dzieki dziewczyny!
Ja sie po sobie nie spodziewalam takich emocji. Carolina, ja tez sie poplakalam... a przez pol nocy myslam jak ten chlopiec wyglada, co robi, czy mu sie krzywda nie dzieje. No wariatka, jak slowo daje ![]() Mama, dzieci w szkole pewnie tez sie uciesza
|
#471 |
|
Zakorzenienie
|
Luba a twoje rodzone dzieci w jakim sa wieku i jak to przyjęły?
edit: przed chwila dostałam e-mail od wolontariuszki, która przez dwa lata pracowała w Zambii i tam poznała s. Franciszkę, mam nadzieję że się do nas tutaj odezwie i troszkę nam poopowiada, moze nawet wrzuci jakieś zdjęcia. ![]() Czekam z niecierpliwościa na wszelkie informacje od niej.
Edytowane przez _MAMA_ Czas edycji: 2006-12-16 o 16:19 |
|
|
|
#472 |
|
BAN stały
|
A gdzie ida te miliony dolarow oferowane przez znane gwiazdy,fundacje i organiacje, Angeliny Jolie itd............. no gdzie? Czemu dalej jest gód?? za tyle kasy mozna by wyzywic dzieciaki z calej afryki!!! A dalej jest bieda...czemu? Bo transporty z pomoca nie docieraja ani pieniadze..........:| wszystko "przechwytuja" bandy tudziez tamtejsi "bogac" mafiozi.............. straszne
|
|
|
|
#473 | |
|
Zakorzenienie
|
Moje dzieci maja 12 i 7 lat. Najpierw nie mogły się doczekać i zastanawiały sie czy to będzie chłopiec czy dziewczynka
A teraz sa bardzo podekscytowane. ale z drugiej strony przyjęły to jako cos normalnego, bo przyzwyczajone sa do takiej czy innej pomocy. Nawet ze mna czasami kwestują pomagamy zbierac fundusze dla dzieci chorych na raka. A poza tym tutaj przed Swietami (Boze Narodzenie i Wielkanoc) w szkole organizuje się kiermasze, prawie wszystkie dzieci kwestuja wsród rodziny i znajomych i zbierają fundusze dla misji. Przynajmniej tak jest w mojej mieścinie. Czas świateczny to czas wielkiej pomocy dla Afryki. Dobre chociaz to, że przed Swietami pamietaja i pomagają. Cytat:
Ja tam nikomu do kieszeni nie zagladam i nie patrzę ile kto daje. I nie wiem czy ktos naprawde coś daje czy tylko deklaruje, ze daje. Wcale mnie to nie obchodzi. Nie wiem tez ile zabierają miejscowi bandyci. Nie wiem. Wiem ile ja moge dać, wierze, ze to wszystko dociera do adresatów. Oczywiście nie mam całkowitej pewności. Ale czy to zwalnia mnie z obowiązku pomocy?
|
|
#474 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#475 |
|
Zakorzenienie
|
E-mail od s. Józefy:
Szczesc Boze! Dzisiaj otrzymalam od Pani gruby list a w nim niespodzianke. Kaszka i budyn uciesza na swieta jedna z naszych malusinskich ktore nie ma jeszcze roczku,sos do pieczeni i cukier waniliowy zuzyjemy na swieta-bedzie pachnialo Polska! Dziekujemy b.serdecznie. Podziwiam Pani zaangazowanie w sprawy Misji,niech Dobry Bog obficie wynagrodzi Pani kazdy trud-bo laczy sie to z duzym trudem,poswieceniem swojego wolnego czasu ,napewno tez z narazeniem na niezrozumienie.... Dwoje naszych Sierot juz zostalo zaadoptowanych przez kontakt z Pania:Maxon Phiri przez Pania z Bawarii, Alick Phiri przez Szkole Nr.4 w Jastrzebiu Zdr. W tym roku poswieconym przez Kosciol Rodzinie dobrze byloby aby Rodziny przekazywaly sobie te potrzebe” Adopcji serca”,kilka Rodzin moze adoptowac jedno dziecko-bedzie im latwiej,zaklad pracy lub klub sportowy.... Odnosnie pytania co do nasion:termin wysiewu jest caly rok-tu nie ma zimy wiec w naszym domowym i szpitalnym ogrodzie mamy warzywa na okraglo caly rok.Wszpitalu dajemy chorym do Nshimy warzywa na obiad i kolacje.Najbardziej potrzebne sa nasiona:pomidorow,kapusty ,cebuli,papryki,ogorki gruntowe,koper,dynia,bura czki cwiklowe,fasola,marchew,k alafior.Mozna te nasiona przeslac poczta,mozna je tez kupic tutaj(nie ma tutaj w sprzedazy tylko ogorkow gruntowych tych polskich ktore nadaja sie do konserwowania),teraz w Lusace otwarli duzy Supermarket i mozna tu kupic doslownie wszystko,wiec osobiscie uwazam ze lepiej przeslac na konto pare dolarow ,dopisac co sobie zyczysz abym kupila i dla kogo i tu jest mniejszy koszt i nic po drodze sie nie straci. Zawsze co roku jest ktos w Polsce,przywozi pieniazki z konta pomijajac wszelkie dodatkowe oplaty.Oprocz tego co miesiac otrzymuje wyciag bankowy wiec na biezaco wiem kto,ile i na kogo wplacil i na biezaco dokonuje zakupow w wyznaczonych przez ofiarodawce intencjach.Podaje Nr.Konta dolarowego w Polsce(to samo ktore Pani zna): BANK PEKAO S.A. I O.w Katowicach Nr rachunku:39 1240 1330 1787 0000 2315 4683 Swift PEKAO PPL PW (dla tych ,ktorzy chca przeslac pieniadze zza granicy) Dla tych ,ktorzy chca pomoc nam z lekami ,moga wplacac bezposrednio na konto „ACTION MEDEOR” Germany-oni informuja nas ile mamy pieniedzy na koncie ,my wysylamy zamowienie na leki ktore potrzebujemy ,oni pakuja leki w paczki i wysylaja je nam bezposrednio na szpital.Dzieki dobroci i ofiarnosci ludzi mozemy niesc pomoc chorym ,ktorzy do nas przychodza a przychodza z b.daleka nawet z Lusaki bo wiedza ze Siostry im pomoga >A mozemy to dzieki Bozej,Waszej i Twojej pomocy. „ACTION MEDEOR” St.TONISER STR.21 47 918 Tonisvorst –Germany Nasz ref nr.2-37-0010 E’mail:info@medeor.or g http://www.medeor.org To tyle na razie bede czekac na wiadomosci od Pani....zycze tez wiele lask Bozych na ten ostatni tydzien przed Narodzeniem naszego Pana i Zbawiciela.Tylko w Nim wszystko ma sens ,tylko cokolwiek dla Niego czynimy ma sens i wartosc.Zycze blogoslawionych przygotowan na Jego przyjscie .Pozdrawiam.S.Jozefa _________________________ _________________________ Luba to chyba znaczy ze twoje dzicko adopcyjne i szkoły mojej córki to rodzeństwo? juz wysłałąm e-mail do siostry z tym pytaniem. Tak jak wszyscy przypuszczalismy jednak lepiej wysyłać siostrze pieniążki i podać cel na jaki ma je zużyć bo tak to poczta zarabia najwięcej. Skoro moja paczka dotarła a ja wysyłałam jako jedna z ostatnich to wasze napewno też maszynka poszła przed 8 dniami to jeszcze za wcześnie lae te koperty to pewnie już siostra odebrała
|
#476 |
|
Zakorzenienie
|
To znowu ja.
Widzę że przyjdzie mi monologi wygłaszać ale cóz mam dobre wiadomości to piszę. Dzisiaj dostałam e-maila od dziewczyny, o której wam wcześniej pisałam ze była wolontariuszka w Mpansha i zna s. Józefę. oto on: Cześć !!! Dzięki za maila. Zrozumiałam że aby się przyłączć powinnam się zarejestrować w Wizażu. Chcę Ci powiedzieć że oczywiście mam bardzo dużo zdjęć oraz tzw wiadomości z pierwszej ręki. Bedąc tam na miejscu, mieszkając przez dość długi czas pomiędzy nimi zdążyłam wiele rzeczy poznać od tzw podszewki. Akcja której się podjęłaś jest naprawdę piękna i wiem to napewno że warto. W szczególności warto jest pomagać małym dzieciom. Ja sama obiecałam pomoc dla kilku dzieciaków, niestety wyjechałam za granicę przekazałam sprawę do Krakowa do ośrodka salezjańskiego do osoby, która się tą sprawą miała zająć. Niestety z tego co wiem los moich dzieci nikogo nie obchodził. Miałam już wszystko ustalone z siostrą Jeremia, która sie zajmuje sprawami adopcji w Lusace niestety strona polska zawiodła. Wiem jak trudno jest znależć ludzi, którzy mogą pomóc. Mam też dwójkę dzieci w Ugandzie. Z wielkim trudem dogadałam się z włoskim księdzem w sprawie przyjmowania i dysponowania pieniędzmi. Niestety...... Oczywiście mogę posłużyć każdą jedną informacją. Proszę napisac co powinnam zrobić. Czy rejestracja w Wizażu wystarczy na komunikacje z ludźmi? Przyznam ze jeszcze nigdy tego nie robiłam. Szkoda też że jestem daleko bo napewno pomogłabym w wystawie. Byłam w Afryce sześć razy. Znam Zambię, Tanzanię, Kenię i Ugandę. Wszędzie zostawiłam przyjacioł za którymi tęsknię i z którymi mam cały czas kontakt.Tak jak już napisałam znam wszystkie siostry boromeuszki z Lusaki i z Mpanshya, wiem jak dobrą robotę tam wykonują w jakich warunkach mieszkają i pracują bo też tam pracowałam. Znam maleńkich mieszkańców i ich choroby, potrzeby. Postaram sie w miarę moich możliwości pomóc. Pozdrawiam i czekam na wiadomość od Ciebie Teraz czekam aż ta wspaniała dziewczyna napisze coś do nas na tym forum Jezeli nas czytasz kochana to jeszcze raz dziękuje ci za kontakt i nie gniewaj się że wkleiłam tutaj ten e-mail, tutaj sa sami swoi w dodatku bardzo życzliwie nastawieni ps. czy ktoś to jeszcze czyta czy wszyscy robia porządki świąteczne?
|
#477 |
|
Raczkowanie
|
Czy ten numer konta na MASZYNKę do WATY - 4384700001200100106542000 1
jest na pewno dobry??? Chodzi mi o tą jedynkę na końcu bo właśnie usiłuję zrobić przelew ale mi nie wychodzi Bardzo prosze MAME o odpowiedź...
|
#478 |
|
Zadomowienie
|
czytamy czytamy;] to miło miec na wizazu osobe, ktora tam juz była i moze nam pomoc w wyborze rzeczy do wysyłki itp. ciezko samemu okreslic co jest najpotrzebniejsze.
|
|
#479 |
|
Raczkowanie
|
Na razie wysłałam przelew na konto a jutro przygotuję jakąś paczuszkę
Ale myslę, że bedę wspomagać siostrę i misję wpłatami na konto.
|
#480 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
maszynka do waty cukrowej jest juz kupiona i byc moze doleciała do Zambii proszę podaj mi nr postu w którym piszę to konto, muszę to edytować i dołączyć informację że nr konta jest juz nieaktualny. proszę jednocześnie wszystkich, którzy dokonali wpłąt na maszynkę na watę cukrową o kontakt ze mną lub na forum, w celu ustalenia na jaki cel chcą te pieniążki przeznaczyć. A ty zgredek jeżeli masz już taką wspaniałą intencję to wpłać te pieniążki na konto sióstr do Mikołowa na cukier do tych watek ![]() dzięki
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:34.

Mama,powiedz mi czy ciuszki musza byc jakies letnie?bo widze ze na fotkach takie maluszki sa w bluzeczkach z długim rekawem i czapki tez maja wcale nie lekkie,letnie.....?

jesteście wielkie