|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3391 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Drżą rodzice, dziadkowie, sąsiadka, bo za chwilę BUNT DWULATKA! III-IV 2010
mrowak wybrałabym PRZEDSZKOLE nr 2
|
#3392 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Drżą rodzice, dziadkowie, sąsiadka, bo za chwilę BUNT DWULATKA! III-IV 2010
Cytat:
jak bym ją do niej odstawiła to pewnie by jej nie dała, bo wiedziałaby co ją czeka ale pewnie ryczałaby razem z małą ![]() same miękkie dupy w mojej rodzinie
|
|
#3393 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Ja nastawialam sie na to psychicznie , bez jakegokolwiek cisnienia ,czekalam, szukalam odpowiedniego momentu dla mnie i dla niego bo czasem poprostu cos wypada. Chocby zabkowanie, choroba, bol zeba , przeziebienie a nawet i meczyk Najlepiej jakbys miala kilka dni wolnych, bedziesz miec jakies? wtedy sama ja uspisz i tyle . Ja na poczatku trzymalam go za reke , dzien , dwa i za 3 razem wyszlam, sprawdzilam poprostu czy sam zasnie- zasnal, z minute pojeczal . Swiat sie nie zawali jak mala za tydzien za dwa czy za miech oduczysz, moze bedzie jeden dzien dluzej jeczec ale przejdzie. Wiesz dobrze ze masz ja oduczyc, chcesz wiec BEZ STRESA i wytrwalosci jak bedzie ciezko I jak sie zdecydujesz pod zadnym pozorem NIE ZOSTAWIAJ ANI JEDNEGO SMOKA W RAZIE WU , bo bedzie sznsa ze sie zlamiesz choc nie musi - uffff ![]() ---------- Dopisano o 22:55 ---------- Poprzedni post napisano o 22:53 ---------- Cytat:
chyba jak czlowiek juz swoje przezyl i ma wnuki to inaczej na nie patrzy. Nie od dzis sie mowi ze dziadkowie sa do rozpieszczania a rodzice od wychowywania .
|
||
|
|
|
#3394 |
|
Zakorzenienie
|
łatwo powiedzieć... my korzystamy z ich dobroci i im małą podrzucamy dla własnej wygody wiec trudno... wiem na co się piszę- oni by nie dali rady i koniec choćby chcieli!! teściu ma słabiutkie serce,po kilku operacjach i jak mała tylko lekko chora to już ledwo żywy... łapie się co chwila z żalu za serce. wiec jako, ze planujemy im ja podrzucić to odpada ale w poniedziałek się zabieram...
|
#3395 | |
|
Wtajemniczenie
|
a żebyś wiedziała
na początku ciąży mówił, że on się z dzieckiem będzie mógł bawić i w ogóle, ale pieluchy zmieniać i przebierać jak się uleje będę ja szybko wybiłam mu to z głowy ![]() Cytat:
![]() a tak w temacie to chyba muszę gdzieś wyjść i się zabawić, moja psycha wymaga resetu (reseta )
|
|
#3396 |
|
Zakorzenienie
|
monka- dzięki za zrozumienie
minka- moja mama by dała radę. Też pewnie by jej się serce kroiło ale by wytrzymała ale rodzice tż sa inni. Oni nie znoszą jak mała płacze, nawet przez 5 sekund. ale ona ich bardzo słucha... jak coś niewolno to nie wolno- nie ryczy i nie rzuca się...
|
#3397 | |
|
Zakorzenienie
|
Libra - syneczek tez mu za szybko rośnie
![]() Cytat:
|
|
#3398 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
choć z tych wszystkich miękkich dup w rodzinie i tak chyba jestem najtwardsza
|
|
#3399 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.Na całe szczęście bedę już za stara
|
|
#3400 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
pewnie wcale by mi nie powiedziała że wymiękli ![]() ---------- Dopisano o 22:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ---------- Cytat:
|
|
#3401 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3402 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Minka hehe racja , czasem dziadkowie przesadzaja. Potem dziecko ma kogiel mogiel w glowie a rodzice pelne rece roboty, ale zeby nie bylo to potem super wspomina sie takich dziadkow
|
|
|
|
|
#3403 |
|
Zakorzenienie
|
Mała dziś mnie rozśmieszyła na maksa (nic to w porównaniu z Lenką no ale...
)Mała siedzi przy stoliku i je obiadek, nagle woła: -mama!! oć. Siadaj <pokazuje na krzesło obok> usiądź no...! ja :już idę <siadam> W: nooo... okej jeć (jedz) <wpycha mi łychę do buzi>
|
#3404 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak do połowy powiedziałam że jest duży smok zepsuty , jeszcze kilka dni zasypiał z nim w rączce . Mrowak kurde oba fajne , kieruj się tym co Ci serce podpowiada , ja zwróciłam uwagę na pierwsze bo Olki jest na wsi i cieszę się że jest z dala od ulic . za płotem mają kury , czasem byka , panie robią ogniska latem co tydzień i dzieciaki pieką kiełbaski . latem pewnie nocowanie też ze dwa razy będzie tak jak w ubiegłym roku . poszukaj na forach internetowych powinny byc jakies opinie może to Ci w czymś pomoże ---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:16 ---------- Moja teściowa dzieciaków nie rozpieszcza , bo mieszkamy pod jednym dachem jednak i dobrze wie że w razie ich pilnowania to sobie sama na siebie bat ukręca jedyne co mnie wkurza to że zawsze ma dla nich jakieś ciastka , choć dziś po przedszkolu dostali po kotlecie za co babcię pochwaliłam
|
|
#3405 | ||
|
Zakorzenienie
|
Tak się nie raz wydaje babciom na placyku
(mama mi czasem opowiada. Rodzice wiedza wiecej niż mogłoby się wydawać. A dzieciaki (np. jak Lenka powtórzą )Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 22:26 ---------- Poprzedni post napisano o 22:24 ---------- Spadam spać bo mnie dzisiejsza pobódka wykończyła. Nie wiem jeszcze jaka noc przedemną
|
|
#3406 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
i weź tu gadaj z taką ![]() miłej nocki
|
|
#3407 |
|
Zakorzenienie
|
minka ja dzisiaj rozmawialam z kolezanka jej cora do tego prywatnego przedszkola,jest zadowolona ale za 12 dni w miesiacu po 7 ieraz 8 godzin wychodzi jej ponad 400 zl-sporo mi sie wydaje( z wyzywieniem itd itp) przy czym np jak dziecko chore to tego nie odliczaja dopiero jak dwa tygodnie pod rzad dziecka nie ma.
|
|
#3408 |
|
Rozeznanie
|
czesc Matki Polki wyuzdane!!
![]() do poczytania: http://bachormagazyn.pl/2011/11/18/s...achem-bachora/ u nas dobrze wszystko i po staremu. Tosia wygania babcie popoludniami z domu (mama tata brum brum, babcia papa) w zlobku ma przyjaciolke, ktora ma na imie Ala. kilka dni mi zajelo zanim doszlam o co chodzi z tym gadaniem Ala Ala ala Ala ![]() siusiu na nocnik robi stolec takowoz. ale ze smoczkiem caly czas spi. mowicie zeby odzwyczajac? Ale ona jest taka malutka!!!!! (no dobra, tak naprawde to wydziera sie tak, ze mam ochote sie wyprowadzic kiedy jej smoka nei damy) okropnie denerwuje mnie jej wycie i zawodzenie kiedy czegos chce a nei wie sama czego. nei jestem w stanie fizycznie wytrzymac jej placzu. brrr najgorszy dzwiek swiata! p.s. POP kciuki za kruszynke trzymamy wszyscy
|
|
#3409 |
|
Zakorzenienie
|
Ja zaraz idę do pracy ale wpadam na moment sprawdzic co naskrobalyscie ale widzę, że wszystkie poszłyście spać wtedy co ja
![]() Ja dziś wyspana bo mój dzieć nie obudził sie ani razu No i chyba mój organizm przyzwyczail się do tych pobudek bo jako, że dziś spalam ciągiem to juz od 5.30 walałam się z boku na bok i już nie mogłam spać No dobra, lecę trochę popracować
|
#3410 | |
|
Zakorzenienie
|
Witam,
Widzę że wczorajszy dzień to prawie w całości smoczkom poświęcony. Tak jak już pisałam wielokrotnie bardzo Wam zazdroszczę tych smoczkowych problemów. Z kciukiem jest o wiele gorzej. Cytat:
.JEstem znowu niewyspana ale i tak jest lepiej niż wczoraj. Natasza ma już akt urodzenia. Cała procedura zajęła jakąś godzinę. Znowu przechodziliśmy całą tą szopkę. Te co nie są w małżeńskim związku to wiedzą o czym mówię. A mała jak na razie radzi sobie (ptfu, ptfu - pluję). Wczoraj odłączyli jej całkowicie oddechy więc oddycha sama ma tylko podawany tlen pod nos 23%. Powróciło naświetlanie na żółtaczkę. Toleruje pokarm i zwiększono jej dawkę do 4 ml. Oczywiście dostaje jeszcze pokarm dożylnie. Wczoraj słyszałam jak mała płacze. Dobry to objaw ale serce pęka. To tak strasznie boli jak dziecko płacze a nie można nic zrobić. Do tego dochodzi świadomość że każdy nasz dotyk sprawia tylko ból. Ona ma takie delikatne ciałko i skórę. Ostatnio pytali mnie czy chcę ją na ręce - powiedziałam że jeszcze nie. Nie dlatego że nie chciałam ale nie che aby sprawiali jej ból dodatkowym dotykiem. Co do mleka to idzie mi jak po grudzie. Ale i tak wszystko co ściągnę to oddaję do szpitala. Niestety ale piersi mam cały czas miękkie i wyciskam z nich jakieś 20-30 ml. Nie nadaję się na mleczarnie.
|
|
#3411 |
|
Zakorzenienie
|
P0P super wiadomości
|
#3412 | |
|
Zakorzenienie
|
[
Moja teściowa dzieciaków nie rozpieszcza , bo mieszkamy pod jednym dachem jednak i dobrze wie że w razie ich pilnowania to sobie sama na siebie bat ukręca jedyne co mnie wkurza to że zawsze ma dla nich jakieś ciastka , choć dziś po przedszkolu dostali po kotlecie za co babcię pochwaliłam [/QUOTE]fajna babcia Ty zawsze tak miło piszesz o swojej teściowej![]() Cytat:
Mrowak ja też nie pomogę, oby dwa fajne przedszkola wczoraj taka piękna pogoda była, a dzisiaj leje;/
|
|
|
#3413 |
|
Zakorzenienie
|
P0Pto super sobie radzisz z mlekiem.
Mi pomagaly herbatki z rosmana dla matek karmiacych. Mleko po ziolkach latwiej bylo przez mlodego trawione. Dlla wczesniakow mleko ludzkie jest szczegolnie wazne bo i tak maja problemy z trawieniem,a takie mleko jest duzo latwiejsze w trawieniu. Super ze sobie mala tak dobrze radzi. Waga jej sie cos zmienila ? Moj maly juz chyba czeka na zmiane czasu bo budzi sie przed 6 ![]() Wczoraj sceny jak zwykle robil na zakupach. Tz jak do mnie dolaczyl to mialam dwie reklamowy w jednej rece a w drugiej reke malego ktory wisial i darl sie. Taki sobie spacerek zafundowalam. Kurna nie jest rozpieszczony,ma sztywne granice,nie uleglam nigdy tym rykom,a ten glupol niczego sie nie nauczyl.uparty osilek.ciagle liczy na to ze wymiekne. A ja coraz gorsza jestem,co i tak nic nie zmienia. Ale to za mna uparty ![]() ide pobiegac,a potem cos na obiad kupic. Libra ty mnie z bieganiem zawstydzasz bo biegasz w sumie wiecej odemnie
|
|
#3414 |
|
Zakorzenienie
|
P0P - sporo ściągasz. To nie jest mało 30ml.
|
#3415 |
|
Zakorzenienie
|
Mroeak ja bym brala chyba nr1 .
Dzieciaki na wiosne duzo czasu na dworzu spedzaja. Ale dobrze ze ja nie mam tylu do wyboru.
|
|
#3416 |
|
Wtajemniczenie
|
przeczytałam tylko ostatnią stronę-z góry przepraszam jeżeli ktoś do mnie pisał(pewnie nie)a ja nie odpisuje,ale kompletny brak czasu...
PoP rewelacyjne wiadomości co do smoczka to ja oduczyłam go w maju w tamtym roku zginął i już,akurat wyjeżdżaliśma za weekend majowy(z Minką fajnie było)i całkiem sobie ładnie poradziłjaki ja mam problem od dzisiaj są zapisy do przedszkoli a ja nie wiem gdzie go zapisać,mam opcję przedszkola,gdzie go na pewno przyjmą i w grupie maluszków jest znajoma ale musze dygać autem 15 minut nie całkiem po drodze do pracy,wolałabym to,niedaleko miejsca zamieszkania więc chyba złożę jako pierwsze,jako drugie to na dąbrowie i jeszcze mogę 3 ale nie mam gdzie jeszcze dodam,ze jakby dostał się do tego blisko mieszkania to zawsze tż może go odebrać a w tym dalszym by musiał siedzieć do 17 sa u nas targi ale za tydzień 10-12 |
|
|
|
#3417 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
przeciez zegarka nie ma , wiec nie wi ktora to godzina, a ty spiac godizne dluzej czula bys sie jak nowow narodzona. Cytat:
przeciez taki bol to jest dodatkowy stres dla takiego maluszka, ktory napewno nie jest wskazany, chyba powinni wiedziec , co i jak. Cytat:
![]() Sprawdz cie A jak bylo ze starszym? U nas chyba gorzej bylo , kurcze sama nie pamietam, chyba byl bardziej humorzasty , ale jakos traumatycznie tego nie pamitam wiec moze nie bylo tak zle.
|
|||
|
|
|
#3418 |
|
Zakorzenienie
|
P0P rewelacyjne wiadomości!!!
A z tym pokarmem to nie mało!!! Tylko jak ściagasz laktatorem to ja czasami miałam problem.. kilkadziescia razy musiałam go przykładać.. tak jakby jedno przyłożenie to jedno nacisnięcie.. a miałąm bardzo dobry laktator.. i nigdy duzo nie ściagałam.. a do roku karmiłam piersia!! Więc ściagaj jak najczesciej nawet co 2 godziny wtedy pobudzasz laktację... apropo herbatekjest tylko jedna dobra i Polecana w wiekszosci poradni laktacyjnych.. ale tylko na allegro dostepna bo nigdzie jej w ziołowych i w drogeriach nie mogli dostac ani zamówic:http://allegro.pl/herbatka-bocianek-...155689842.html to Bocianek MEDELA i piłam ja regularnie przez 8 msc potem mniej regularnie ale do konca okresu karmienia piersią. Pić wody i oczywiście piwko kawowe Karmi
|
|
#3419 | |
|
Zakorzenienie
|
P0P dobre wieści ,ja nie wiem czy to mało czy dużo 30ml ale pamiętam jak ja ściągałam jak mały odrzucił cycka bo chciałam mu jeszcze z butelki dawać to też mi się wydawało że tego jakoś mało ale to ponoć nie chodzi o ilość tylko o treściowość
Cytat:
No coć Ty ,ale ja w maratonach na 15 czy 10 km nie startuję i medali nie zdobywam ,zawzięłąm się nie chce być gorsza od Ciebie ![]() Dziewczyny współczuję dylematów z przedszkolem ,ja takiego nie mam ale już czuję co to by było jakbym musiała wybierać . Mi za to wczoraj syn mówi że się zastanawia nad szkołą średnią jaką wybrać chociaż jest dopiero w 1 klasie gimnazjum ale już się zastanawia
|
|
|
|
|
#3420 |
|
Zakorzenienie
|
Ja przejrzałam dokładnie galerie i opisy przedszkoli i mrowcia zdecydowanie przedszkole 1. Tam jak obejrzałam zdjeciazurodzin to tam gdzie byłam na praktykach to babka wyjeła ciastka załozyła korone.. zaspiewali sto lat, i sztuszcnie ich ustawiła do zdjecia kazała sie usmiechac.. bo zdjęcia dla rodziców ida.. i na zdjeciach wygląda tak jakby dzieci były zadowolone.. .. a tu masz sfotografowana cała imprezę siedzą przy stolikach maja czapki jest uczta..
tam jest wiele galerii które pokazują ile tam się dzieje i dzieci dużo czasu spedzają na dworze. Dla mnie po prostu rewelacja!
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:18.

.
ale pewnie ryczałaby razem z małą 
i za 3 razem wyszlam, sprawdzilam poprostu czy sam zasnie- zasnal, z minute pojeczal . Swiat sie nie zawali jak mala za tydzien za dwa czy za miech oduczysz, moze bedzie jeden dzien dluzej jeczec ale przejdzie. Wiesz dobrze ze masz ja oduczyc, chcesz wiec BEZ STRESA i wytrwalosci jak bedzie ciezko
, bo bedzie sznsa ze sie zlamiesz 

i weź tu gadaj z taką