|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Czas na wybór tytulu do kolejenj części. Do dzieła Mamuśki! )
|
|||
| Uśmiechamy się radośnie, bo zaraz witamy wiosnę. |
|
1 | 2,00% |
| Ząbek tu, ząbek tam , ale jeszcze czadu mamie dam! |
|
6 | 12,00% |
| Dietka rozszerzona, mama zadowolona a ja poznaje nowe smaki, bo już nawet jem buraki |
|
1 | 2,00% |
| Poznajemy smaki nowe i jesteśmy przez to zdrowe ! |
|
1 | 2,00% |
| RosnąRączki,RosnąNóżkiTo też czas zębowej wróżki, baba,baba wciąż słyszymy i na wiosnę sie cieszymy. |
|
10 | 20,00% |
| Pół roczku już mamy i siadać, pełzać zaczynamy! Mamusie VII-VIII. |
|
0 | 0% |
| Czworaczki, pełzaczki- coraz bardziej ruchliwe te nasze dzieciaczki. |
|
14 | 28,00% |
Raczkujemy i wstajemy, przez co mamie smukłą sylwetkę utrzymać dajemy
|
|
1 | 2,00% |
| W końcu wiosna wyczekana- cieszy się kazdy bobas i jego mama. |
|
16 | 32,00% |
| Głosujący: 50. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2311 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Masze maluchy śliczne, radosne, a my plotkując czekamy na wiosnę :) Mamusie VII
Cytat:
U mnie? deczko lepiej, ale nie jest to mistrzostwo świata ![]() Cytat:
![]() i jak Ty reagowalaś na takie gadanie? przytakujesz czy tłumaczysz jak jest teraz?całkowite przeciwieństwa dzisiejszych czasów ![]() Cytat:
Muszę go odświeżyć Cytat:
Masz zapał dziewczyno. DO 1 w nocy pierogi lepić.Cytat:
Jakie buty fiu fiu Co do teściów- na bank już tak nie napalą. Przecież nie pierwszy raz tam jeździcie, zawsze tak hajcowali? Chcieli dobrze...stosując się do starych rad. Cytat:
Cytat:
ja tez chcę Cytat:
Marina jak pisanie pracy? mnie promototrka olewa, dzwoniłam w sobotę żeby mi odpisała w końcu na maila i wytłumaczyła co dalej a ona milczy Ile razy można się przypominać. Męczy mnie to. Hej. Czy Wy wszystkie gotujecie dzieciom obiadki? bo ja jeszcze nic Sarze nie ugotowałam ![]() Jak ubieracie dzieci na spacer jak za oknem 5 st, trochę wietrznie ale słońca nie ma? Wczoraj Sara miała rajstopy i spodnie i 2 pary skarpetek ( nie ma butów) i przykryłam kocykiem- nie za dużo? na górę body, cienką bluzę i kurtkę.. A no i był spacer po błocie- aż zamówiłam wczoraj kalosze na all dla siebie ( w motylki )Wodaqua jak w pracy? pewnie miło Cię przyjęli.. Kajool jak z nianią? jak jesteśmy na spacerku to myślimy o Was ( śpiworek nam przypomina) ![]() Sweet rzeczywiście nie wiele zjada. Może tak ma i już. Geny pewnie też robią swoje. Sara waży 9400 a ma 7mcy, udziska że hohoho. Sara leżała dzisiaj na brzuchu na panelach i się zaczęła dławić...mam nadzieję że śliną, i nic tam nie było co by połknęła Gdzie to słońce
|
|
#2312 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Masze maluchy śliczne, radosne, a my plotkując czekamy na wiosnę :) Mamusie VII
Czeeeść..
Co za dzień!! Zaprowadziłam Hanię do żłobka ale miła "ciocia" ją wzięła.. ajjj będę ryczeć![]() Na dodatek jakbym miała mało wrażeń.. wracając do domu, już blisko jest ulica.. 3 razy światła do przejścia.. jedne przeszłam na migającym zielonym i na dodatek nie po pasach żeby zdążyć.. drugie na czerownym bo to szyny tramwajowe.. na 3 się zatrzymałam.. patrzę przed siebie a tam policja Pięknie mi się dzień zapowiada.. To się nasmęciłam.. idę posprzątać póki jestem sama i żeby nie siedzieć i nie myśleć bo ryczeć mi się chce.. Później Was nadrobię |
|
|
|
#2313 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
dzień dobry
![]() Noc u nas znośnie, tylko dwie pobudki (z płaczem0 i o 6.00 dziecko wyspane, więc w tej sytuacji super ![]() hm...jeszcze nie wiem... muszę powtórzyć ![]() Cytat:
dziękuję ![]() tort boski! no byłoby ale w sumie bym się cieszyła, przyspieszyłoby nasze plany i tyle Ale nie mam żadnego przeczucia ![]() Mój TŻ za to twierdzi że nie może stwierdzić że jest negatywny - ale on przy poprzedniej ciąży twierdził że nic na tym teście nie widzi i na pewno nie ma dwóch kresek ![]() Cytat:
mój tak samo robi ze wszystkim Po czym jak już połknie to dochodzi do wniosku że nie takie złe i buzię otwiera a właściwie to możesz Cytat:
Cytat:
o matko!! :| Ale dla męża brawa, tak powinien się zachować każdy Cytat:
![]() Cytat:
my też o tej porze wstaliśmy Dzwonie do lekarza, wizytę mamy jutro ale jednak musimy chyba dziś jechać na zmianę opatrunku
|
|
|
#2314 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
choć nie powiem, jest mi trochę wstyd za siebie, jak czytam, ze prawie wszystkie tak z zapałem dla swoich dzieci gotują ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#2315 |
|
Zakorzenienie
|
Brumek koniecznie muszę wprowadzić te "cudowne" rady w życie
swoją drogą usłyszałam nie dawno, że Emi jest już duża i może jest wywar mięsny razem z warzywami, kiedy odpowiedziałam że wywar mięsny jest jeszcze ciężkostrawny dla damy to usłyszałam "przesadzasz".Ja generalnie bardzo mało zup jem na wywarze mięsnym,więc wiem że wywar warzywny jest o wiele lepszy dla mnie i zdrowszy. Ta rada tak samo była powiedziana od ciotki która po kryjomu dodawała cukru do wody bo jej synowa tego nie chciała robić i uważała że sama woda jest nie dobra, że musi dostać koniecznie cukier albo soczki...Jak karmiłam piersią to usłyszałam : " dziecko ma już zęby a jeszcze cyca dostaje..." ach.Telik Ja to wszystko wiem ale mi się nie chce tego czytać, mimo że kilkakrotnie czytałam Twój blog, dziękuje za strony na weekend siądę i zrobię sobie menu ![]() ---------- Dopisano o 09:11 ---------- Poprzedni post napisano o 09:08 ---------- Marzenaa dzisiaj jadę zobaczyć wózki, martwi mnie że nuna nie ma właśnie regulacji na nóżki, bo wygodne nie jest kiedy nóżki sobie wiszą ![]() To co kończymy dzisiaj 7 miesięcy ??? Nie ma 30stego lutego
|
|
|
|
#2316 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja zakładam Radkowi czapkę zawsze. Bałabym się, tym bardziej w zimie. Witamy się z R. Zrobił rano mega wielką i ciemną kupę. Teraz poprawił i ma rzadką i ze śluzem. |
|
|
|
|
#2317 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dobrze, będzie, i do tego mandat, juz mogli machnąc ręką, jeło...y jedne a ja witam się, i idę nadrobic a i jeszcze można by to podciągnąć pod 30 i 31, tak więc Zuzia, Emilie ![]() |
|
|
|
|
#2318 |
|
Zakorzenienie
|
Usypiam Radka we wózku, wożę go.
Skubany zaczepia mnie, piszczy, uśmiecha się. Za miękka jestem
|
|
|
|
#2319 |
|
Zadomowienie
|
Zuzia i Emilie wszystkiego najlepszego dziewczynki!
|
|
|
|
#2320 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Współczuję i jednego i drugiego przeżycia. Próbowałaś płaczem wpłynąć na pana policjanta? ![]() Cytat:
I też z oszczędności. Taniej mnie wychodzi ugotować obiadek niż kupować słoiczki, a niestety z kasą liczyć się musimy. Podpinam się ---------- Dopisano o 09:38 ---------- Poprzedni post napisano o 09:33 ---------- Patik ja ubieram Radkowi cienki rajstopki, spodnie- albo ma dresy alby dżinsy nieocieplane. Na górę body z krótkim, cienki kaftanik i kurteczkę. Czasem tylko body z długim rękawem pod kurteczką. I na to kocyk, zależy od temperatury- albo gruby albo cieniutki. Zakładam też czasem ten niby golfik z H&M. Butów też nie zakładam. Mam takie polarowe kozaczki i pluszowe misie- takie zakładam na rajstopki. Ostatnio jak miał kombinezon to był spocony jak mysz. |
||
|
|
|
#2321 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Choroba rozkłada mnie na dobre. Poleccie coś na gardło i kaszel ![]() Moje dziecko jest dziwne. Kaszke i deserek zje łyżką a obiadu nie ![]() Zanato ja kupiłam sobie warzywa na patelnie, dusiłam i zalewałam jajkami i taki miałam obiad. Albo różne sałaty (lodowa +papryka + ser+ wedlina+ co tam mi się umyśli) + sos na bazie jogurtu. Polecam blogi - rewelacyjne przepisy można znaleźć. Lece ratować Agu... |
|
|
|
|
#2322 |
|
Zakorzenienie
|
Fajnie u góry na wizażu zrobili...
Nie jesteś zadowolona ze swojej sylwetki? a obok 100 sposobów na naleśniki
|
|
|
|
#2323 | ||
|
Raczkowanie
|
Dzień dobry
![]() na początek jak dla mnie dla snu Bebiko 5:0 a może to zbieg okoliczności - ale od 5 dni zmienilo się z dwoch pobudek na jedną ![]() nie jest to jeszcze szczyt to do czego zmierzam żeby wogole przesypiać całą noc ale budzimy się ok godz 1/2 w nocy i spi pół godzinki dłużej z pobudki o 7 na 7.30 ![]() - wprowadzilam też za radą Dziubka mleko póznym popołudniem w ramach podwieczorku ok 17/18 - i zredukowałam druga drzemkę max do 15/16 chce jeszcze sprobowac zastosować za radą Stronczka herbatke w nocy zamiast mleka moze da się podmienić zobaczymy, będe testować dziś. u nas podobnie jak u youyou wieczorna porcja mleka to wchodzi mu już 210, a czasmi nawet jak nie usnie na marudzenie dorabiam 60 na zaśniecie i wciągnie No i warto bylo się poskarżyć przedwczoraj, że mamy problem z usypianiem bo wczoraj znowu poszło gładko, byli u nas znajomi wrzawa wiadomo jak to na meczu a Jaśko usnął bez problemu (a czasami mam wrażenie wzszelkie nawet na max ciche domowe wieczorne dzwięki tv czy czajnika go wybudzaja ) obudził się o 1.30.Robiłam lasagne i wypilam pierwszy raz od 1,5 roku małe piwko (spać potem nie moglam) ![]() Cytat:
Dominik elegant ![]() rety dziewczyny niedługo bedziemy spacerować wiosennie zaczną się huśtawki piaskownice kocyki a my własnie w wekend kupiliśmy łóżeczko turystyczne bo już mamy w głowie chodzi za nami majówka Cytat:
|
||
|
|
|
#2324 |
|
Zakorzenienie
|
Zapomniałam się pochwalić. Jedziemy w lipcu do Jastarni
|
|
|
|
#2325 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
też bym wyła. Z dnia na dzień będzie lepiej, przyzwyczaicie się obydwie do nowych warunków. Policjanci- do odstrzału. Ja bym pewnie cyrk zrobiła pt. będę wyć. ( zawsze w stresowych sytuacjach ryczę- nie mogę tego opanować) Cytat:
![]() Cytat:
Może dzisiaj pojedziemy na basen, jak tż nic nie wyskoczy. Adrij też muszę popracować nad pobudkami z głodu w nocy. Narazie zamieniłam kolejnośc dawania kaszy z rana na wieczór. Sara zjada tak: 8-9 120 mm ( albo mniej dzisiaj np 100 więcej nie wcisnę) 11- 120mm 14- obiadek 190g 16.30 deser -125g słoiczek 19- kasza na 150-180mm. Między czasie pić i flipsy... No i w nocy budzi się 2-3 razy na jedzenie. Zje po 180. To dużo jak na 7mczne dziecko. Pomysły jak mogę zmodyfikowac jej jadłospis w dzień aby w nocy dłużej spała?
|
|
#2326 | ||
|
Zadomowienie
|
kwestia przyzwyczajanie chociaz mi sie nie nudzi
![]() Cytat:
no spryciula szalal do 24 i wstał o 6.30 ![]() a w miedzy czasie milion pobudek ![]() Cytat:
![]() |
||
|
|
|
#2327 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Podpinam się pod prośbę. Powoli odstawiam małego od piersi i chciałabym rozpocząć jakąś dietę ( podczas karmienia piersią przytyłam 10 kg
) Cytat:
Żółtko rozumiem, że surowe, tak? ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Dzień dobry, Wszystkiego najlepszego dla Zuzi i Emilie
|
|
#2328 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ubieram tak:rajtki, jeansy, body, bluza i kurtka ,wczoraj nie miałam koca -było +8. Co się tej Sarce stało ?? Może faktycznie się slinką zakrztusiła ![]() Cytat:
podpinam się pod życzenia :sto lat maluszki !!!! Cytat:
uuuuu , wózek rządzi ja uczę małego spać w dzień w łozeczku-z zasypianiem mamy małe problemy ![]() Cytat:
to ja jestem z Tobą no nie mogę się przekonać do kółek, braku barierki, braku sztywnej regulacji plecków,podnóżka ja też znowu z gardłem jazda i sama nie mam pomysłów ![]() Cytat:
jak ja kocham ruskie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:lo ve:Cytat:
mały odkurzacz- jak widzi miskę i łyżeczkę to mnie popędza ![]() ale fajnie, będziesz miała towarzystwo i pomoc !! Cytat:
oj biedne czemu tak ?? Cytat:
![]() bry u nas mam nadzieje spanie nocne bez jedzenia na stałe zagościło i taki układ mi bardzo odpowiada mam pytanie do mam dzieci siędzących a nie siadających -pozwalacie siedzieć ?? sadzacie ?? na ile jesli tak ?? |
|||||||||
|
|
|
#2329 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
wlaśnie tak jak za namową Dziubka mleko przenioslabym na 16.30 a jeszcze jak pomiedzy ta 9 a 14 jaką ma drzemke? obsunelabym słoiczek obiadek czy deserek jak wolisz na wcześniej w nocy zjada 180 czyli ogólnie ma 'takie możliwości' więc może dałoby rade żeby wlasnie jakoś w dzien zjadła tyle, moze przesunąc z pół godziny na 17 dalaby rade i wtedy zje 150/180? byłaby już bardziej najedzona na noc, a w miedzy czasie własnie jakieś flipsy czy nawet ja daje tak zeby przetrzymac te pół godziny do mleka jeszcze nawet jak już jadł deserek to pociumkać jeszcze jakieś jabłuszko banana chlebek czy cuś zawsze się chwile dlużej dziecko zajmie napisz jeszcze jak z drzemką to coś może lepszego jeszcze uradzimy
|
||
|
|
|
#2330 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja właśnie obiad daje ok 13 -wcześniej był o 16 i nie wystarczał. Ja bym spróbowała o 16 dać kaszę a o 19 mleko . Bo widzę, że Sara więcej je z rana -mniejsze odstępy(8-9 i potem zaraz 11). Może daj owoce o 11 ?? U nas się sprawdziło . Brumek z rad padłam- ale taki sposób myslenie to widzę częste zjawisko |
||
|
|
|
#2331 |
|
Rozeznanie
|
bry,
ja dzis z dwojka dzieciaczkow wiec bede siedziec za krzakami ![]() na dodatek piore i robie obiadek i dla nas i dla mlodego u nas na szczescie (tfu tfu) nocki od jakiegos czasu fajne. Fifcio zasypia ok 20.30,od razu po kapieli, i budzi sie ok 6/6.30 na jedzonko (UU) i spimy do 7.30 czasem do 8 wiec poki co nie narzekam. oby mu tak zostalo![]() co do nuny-mi tez by brakowalo wlasnie regulacji podnozka i glownie barierki.poza tym-tz kategorycznie powiedzial "nie" na taki wozek wiec nawet dyskusji o nim nie bylo brumek uwielbiam zlote rady, ahh ale tak jak Ty jednym uchem wpuszczam drugim wypuszczam ![]() sweet wspolczuje ze Ty takie zlote rady masz na codzien Scio zazdroszcze wyjazdu, tez cchhheeee ale mi sie marza cieple strony...jakas Majorka moze?![]() adrji oby juz takie nocki zostaly
|
|
|
|
#2332 |
|
Zakorzenienie
|
Dziubku jak byłam w grudniu u fizjo, Agata miała ponad pół roku i on mowi, ze nie sadzać, a ja ze ciężko bo nie chce leżeć. To mi powiedział, ze można na chwile posadzić, ale żeby dziecko miało dobrze podparte plecy.
fajnie napisane umiejetnosci dziecka w każdym wieku http://dziecisawazne.pl/rozwoj-dziec...iesiacu-zycia/ |
|
|
|
#2333 | |
|
Zakorzenienie
|
Mhm, a ja wczoraj dałam Radkowi zupkę z makaronem i na deser 3 okrągłe biszkopciki.
To by tłumaczyło luźną kupkę co? Cytat:
![]() Nie uśpiłam Radka we wózku, wzięłam na cycka- 2 minuty i nie ma dziecka na całe 30 minut.Tż już z pracy wrócił. Wiecie, jak mam problem z tymi zupkami/obiadkami bo jak gotuję Małemu jarzynową to daję trochę kalafiora, brokuł, zielonej fasoli, marchewki i wczoraj makaron- czasem ryż. Za dużo mieszam i na następny dzień nie mam pomysłu. Wczoraj rano u nas we wsi powiesiła się kobieta. Wyobraźcie sobie, że jej dwie córki są w ciąży właśnie. Koszmar. |
|
|
|
|
#2334 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
i to za podpowiedziami mąż nawet codziennie jak wstaje rano "o nie było drugiej pobudki" a powiedz mi jeszcze a dawalaś Szymkowi 'przejściowo' zamiast mleka coś w nocy do picia, jakąś np herbatke bo nie wiem co bym mogła kupić? słuchajcie a koperek/melisa/mięta takie zwykle herbatki torebkowe jak dla nas to można zaparzyć dla dziecka i rozcieńczyć dac taką zwykła, ktoś tak robi czy musza być marka 'dzieciowe' ?? |
|
|
|
|
#2335 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja mama czasem go na chwilę poduszkami obłoży ale to dosłownie ze 2 minuty. Tyle. |
|
|
|
|
#2336 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:01 ---------- Poprzedni post napisano o 10:58 ---------- Cytat:
Cytat:
dziekuje kochane za odp. w sprawie sadzania |
|||
|
|
|
#2337 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
najprawdopodobniej nie lubi swojego łóżeczka, do którego ją teraz przyzwyczajam... Jak spała w wózku, to jakichś cudów nie było, ale zdarzało się, że miała "tylko" 2 pobudki, a teraz non stop się wybudza może też chce jeść więcej i same UU jej nie wystarczają, żeby przespać kilka godzin ciągiem? nie wiem, głupia już jestem ![]() 2. Odkąd Maja sama odpycha się w leżaczku i sobie siada, to bierzemy ją czasami na kolana i u nas też już siedzi, ale tak żeby sadzać ją na podłodze czy coś w tym stylu to nie. Chociaż, jak kiedyś sprawdziłam to już potrafi się utrzymać w pozycji siedzącej, ale póki sama nie zacznie siadać nie w leżaczku to nie kombinuję Edytowane przez karolinee1983 Czas edycji: 2012-03-01 o 11:13 |
|
|
|
|
#2338 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#2339 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam.
Buziaki dla Emilie i Zuziaka
|
#2340 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oby się jednak szybko przyzwyczaiła do łózeczka i pospała ad,2 dziekuję za odp. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:26.

)

No nie wiem, może się wkręcam.
I tak:

DO 1 w nocy pierogi lepić.

ale miła "ciocia" ją wzięła.. ajjj będę ryczeć
dziękuję

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

jak ja kocham ruskie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:lo ve:
najprawdopodobniej nie lubi swojego łóżeczka, do którego ją teraz przyzwyczajam... Jak spała w wózku, to jakichś cudów nie było, ale zdarzało się, że miała "tylko" 2 pobudki, a teraz non stop się wybudza