|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#121 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Guenter Grass,honorowe obywatelstwo,czyli jak przeszłość rzutuje na teraźniejszość...
no wlasnie ,Freso.
Wlasnie wlasnie. ale Polaczki widac nie byli kiedys tak dociekliwi jak stali się teraz ![]() Teraz wyszkują nawet najdrobniejszej skazy. Hmmm. choć wlasciwie to Grass sam publicznie to wyznal. tak czy inaczej ,dokumenty byly dostępne i mogli go sprawdzic przed nadaniem obywatelstwa ,a nie teraz robic z igly widly. Ale pewnie byli tak wniebowzięci i zachwyceni,że nie w glowach im bylo sprawdzanie tak znakomitego pisarza... ![]() uch. Wrrrr. Ech.
|
|
|
#122 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Guenter Grass,honorowe obywatelstwo,czyli jak przeszłość rzutuje na teraźniejszość...
Rudziu ,jest iskierka nadziei,bo w Faktach przed chwilą mówili,że 47% Polaków jest przeciw odebraniu mu honorowego obywatelstwa .I jeszcze Wałęsa grzmiał-albo on,albo ja
.
|
|
#123 |
|
Zakorzenienie
|
Ja wciąż nie jestem przekonana.
Archiwa wojskowe, to nie jest coś, do czego można sobie ot tak sięgać. Niemcy skrupulatnie ukrywali wszystko, co miało związek z hańbiącą przeszłością. To wszystko nie jest takie proste Rudzia. Gdyby było, cała ta dyskusja nie miałaby miejsca, a największe autorytety (nie tylko w Polsce) nie byłyby teraz zdumione tym nagłym wyznaniem. |
|
|
|
|
#124 |
|
Zakorzenienie
|
Freso ,bardzo ciekawa jestem co bedzie dalej.
No nic ,obserwujmy,wyczekujmy... Lullu,no niby nie jest proste... Ale zawsze są wtyczki ktore mogą wszystko sprawdzic... E,ja i tak pozostane wierna Grassowi i jego pisarstwu. I nie zrazi mnie to co z nim zrobią. Jak dla mnie to on moze byc Bog wie kim. Tylko zal ,ze taka awanturę robią z tego. No i w sumie dobrze,że wyznal publicznie swoje grzechy mlodosci. Lepiej pozno niz wcale. No.
|
|
|
#125 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie w TVP1 przedstawiciel PiS powiedział, że będą czekać aż sprawa się uspokoi i oczywiście na wyjaśnienia pisarza... zmiana stanowiska jakaś
|
|
|
|
|
#126 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.
|
|
|
#127 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
I oczywiście ktoś może wychodzić z takiego założenia. Można jednak przyjąć stanowisko, że od pisarza i osobowości tego formatu co Grass można było oczekiwać osobistego, oficjalnego ustosunkowania się do własnej przeszłości. Przed wydaniem (naturalnie słusznych) ocen odnośnie własnych rodaków. I bez liczenia na to, że ktoś tam się "doszpera". Ale oczywiście - przytaczając słowa rudzi - "lepiej późno niż wcale". I ZA TO mu chwała.
|
|
|
#128 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zastanawiam się, co ja bym zrobiła na miejscu Grassa. I nie mam zielonego pojęcia... Czasami jest tak, że człowiek chce iść tylko do przodu i nie patrzeć wstecz, nie myśleć o tym, co minęło. Pomimo, że pośrednio cały czas tkwi w przeszłości. Później przychodzi taki czas, że trzeba sobie spojrzeć w twarz i wszystko z siebie wyrzucić. |
|
|
|
|
|
#129 |
|
Rozeznanie
|
Zgadzam się z Tobą, że mówienie głośno o bolesnej, a miejscami niechlubnej przeszłości nie należy do najprzyjemniejszych i tu możemy na Grassa patrzeć łaskawiej - z takiego czysto ludzkiego podejścia.
Jest tylko jedna kwestia. Że od ludzi wielkich wymaga się więcej niż od tych szarych i przeciętnych. Zwłaszcza jeżeli przez całe życe przypisywali sobie prawo do wydawania surowych ocen odnośnie innych. I właśnie O TO cały ten szum (ale to już będzie wkładanie sobie w usta słów przewodniczącego niemieckiego Bundestagu, więc pozwolę sobie nie ciągnąć tego tematu).
|
|
#130 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z drugiej zaś strony,zobaczmy na to. Przewodniczący niemieckiego Bundestagu publicznie skrytykował GG za to,że on jako moralista tak późno do tego się przyznał.Także wielu Niemców myśli podobnie.I zobaczcie co za obłuda z ich strony-ciekawa jestem ,czy w ich rodzinach nie ma nikogo ,kto służył w czasie wojny w armii niemieckiej?Żeby mogli oceniać GG sami powinni mieć czydte konto pod tym względem-przynajmniej według mnie,Niemcy na ten temat raczej powinni milczeć bo sami nie są o kryształowej przeszłości.Taka nagonka z ich strony,to czysta obłuda i chęć podlizania się światu,bo przecież każdy chce to usłyszeć teraz,że tamci Niemcy byli źli.Tylko,że zapominają,że mówią o swoich ojcach,dziadkachi pradziadkach.A w ich żyłach płynie przecież ta sama krew.
|
|
|
#131 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
]Żeby G. Grass mógł oceniać, krytykować innych Niemców sam powinien mieć czyste konto pod tym względem. (G. Grass jest Niemcem)
|
|
|
#132 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.Z tym,że powinniśmy oddzielić Grassa pisarza od Grassa człowieka.Bo idąc dalej tym tropem nie będziemy mieć żadnych autorytetów-u każdego coś by się znalazło za co można by zganić.
|
|
|
#133 |
|
Zakorzenienie
|
Ooo tu Ci Freso tez przyznam rację.
To fakt,u kazdego by sie cos znalazlo. Dzis w wiadomosciach uslyszalam ,że większa polowa Polaczkow jest za tym by odebać Grasowi obywatelstwo. A pan Walesa mota się miedzy jedna decyzją a druga. Szalenstwo.
|
|
|
#134 |
|
Zakorzenienie
|
A pani Steinbach z kolei zaapelowała do Grasasa, aby oddał zyski ze sprzedaży książki, ofiarom nazizmu w Polsce.
I tu byłam lekko zdezorientowana, bo po jej ostatnich wyczynach i wypowiedziach, takiej postawy się nie spodziewałam. A tu proszę
|
|
|
|
|
#135 |
|
Zakorzenienie
|
Ale dlaczego miałby oddać zyski?Nie rozumiem
.Takie gadanie pod publiczkę-miłe dla ucha,to co ludzie chcą usłyszeć .Równie dobrze, Wałęsa powinien w takim razie ,nagrodą Nobla podzielić się ze wszystkimi działaczami Solidarności .
|
|
#136 |
|
Zakorzenienie
|
Steinbach ratuje się jak może po ostatnich wybrykach. Chce się trochę zrehabilitować, zwłaszcza, że notowania spadły, także wśród Niemców, po jej wystawie.
|
|
|
|
|
#137 |
|
Rozeznanie
|
RE: Fresa
cyt: Z tym,że powinniśmy oddzielić Grassa pisarza od Grassa człowieka.Bo idąc dalej tym tropem nie będziemy mieć żadnych autorytetów-u każdego coś by się znalazło za co można by zganić. Toteż nikt nie atakuje Grassa - pisarza. Chyba nikt nie ośmiela się podważać wartości jego literatury. Sprawa dotyczy wyłącznie Grassa - człowieka, który na pewno zdawał sobie sprawę z cieni i blasków zajęcia budującego pomniki trwalsze niż ze spiżu.
|
|
#138 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Guenter Grass,honorowe obywatelstwo,czyli jak przeszłość rzutuje na teraźniejsz
Nie mogę zrozumieć jakim prawem ocenia się innych za to, co zrobili kilkadziesiąt lat wcześniej i wymaga od nich aby się do tego przyznali, dywaguje dlaczego i gani za to, że przyznali się tak późno....
Jak dla mnie - bzdura totalna takie wyciąganie. |
|
|
|
|
#139 |
|
Zakorzenienie
|
Marcelino,dokładnie -bzdura.Już teraz w związku z tym powinniśmy uważać na każdy nasz krok,żeby później nikt nam nie mógł nic zarzucić.Czyli chyba nie powinniśmy robić nic-zamknąćsię w dmou w 4 ścianach-bo skąd można wiedzieć-co w przyszłości będzie źle widziane.
|
|
#140 | |
|
Zakorzenienie
|
Najnowszy artykuł w sprawie GG z onetu.Troszkę długi,ale warto przeczytać cały,bo naprawdę jest bardzo ciekawy.
http://wiadomosci.onet.pl/1373361,11,item.html Poniżej fragmenty artykułu: Cytat:
|
|
|
#141 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam nadzieję, że Kurski znajdzie się na przegranej pozycji. |
|
|
|
|
|
#142 | |
|
Zakorzenienie
|
Odświeżam wątek,bo są najnowsze wieści w sprawie GG.
Cały artykuł ze strony : http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...0,3565571.html Cytat:
|
|
|
#143 |
|
Zakorzenienie
|
Bardzo właściwe słowa.
Myślę, że nie ma nic więcej do dodania. Wałęsa na szczęscie zreflektował się i myślę, że on już wcześniej zdawał sobie sprawę ze swych nieprzemyślanych, ostrych słów i tylko czekał na stosowną okazję, by móc się wycofać. Pozostaje jedynie wierzyć, że sprawa zakończy się pomyślnie, bo zbyt wiele namnożyło się tych spięć w spraawch polsko-niemieckich. |
|
|
|
|
#144 |
|
Zakorzenienie
|
Bardzo przemyślane i właściwe słowa. Grass zachował się z klasą
Prezydentowi Gdańska też niczego nie można zarzucić. |
|
|
|
|
#145 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Guenter Grass,honorowe obywatelstwo,czyli jak przeszłość rzutuje na teraźniejsz
Odgrzebuję wątek
Nie przypominam sobie, żeby był oddzielny wątek dotyczący sprawy Herbera i tego nieszczęsnego artykułu z "Wprost", a sprawa była poruszana w tym wątku, dlatego pozwolę sobie zamieścić tę oto wiadomość ![]() Dziennikarz Jakub Urbański za artykuł sugerujący, iż Herbert był informatorem PRL-owskiej służby bezpieczeństwa został przyznany tytuł "Hieny roku". I słusznie... moim zdaniem, oczywiście ![]() Link do inf. --> Tytuł "Hieny roku" dla dziennikarza "Wprost" |
|
|
|
|
#146 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.Ale rzeczywiście o Hrbercie nie było osobnego wątku i tutaj o nim było wspomniane. Uważam,że takich Hien Roku wśród dziennikarzy jest zdecydowanie więcej i ten "zaszczytny tytuł" powinni otrzymać także inni dziennikarze. Jak dla mnie na przykład dziennikarze wykorzystujący cudze nieszczęście dla własnej kariery-jeśli tak to mozna powiedzieć.Choćby najświeższy przykład-seksafera.Przecież to,co zrobili dziennikarze też jest karygodne.Ktoś się wybił na krzywdzie tej kobiety-a wszystko tylko po to,żeby zwiększyć sobie chociażby w tym jednym dniu grono czytelników.Wiadomo przecież,że taki tytuł w Gzecie to magnes.A tego,co będzie się potem działo i jakie będą tego konsekwencje dla Anety Krawczyk -nikt nie wziął pod uwagę.Przecież obieclai jej,że pozostanie anonimowa ,i co?Ujawnili wszystkie jej dane .No,ale cóż-najważniejsze,że Gazeta poszla jak świeże bułeczki-żenada .Dla mnie taskie dziennikarstwo to prawdziwe Hieny.Oczywiście dobrze,że ta sprawa ujrzała światło dzienne-szkoda tylko,że przy okazji idą do celu po trupach.
|
|
|
#147 |
|
Zakorzenienie
|
To nie dziennikarze ujawnili jej dane
Aneta K. jest szczególna pod każdym względem
|
|
|
|
|
#148 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale może coś pokręciłam,bo nie mogę tego wywiadu znaleźć.
|
|
|
#149 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
P.S. Freso to ty jesteś w avie? Jest śliczny |
|
|
|
|
|
#150 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A nie,w avie nie jestem ja .Jak zmieniam ava,to zawsze się mnie ktoś pyta,czy to nie ja na nim jestem .Z reguły nie słodzę .Ale muszę Ci powiedzieć,że Twój jest naprawdę śliczny i z tego ,co gdzieś wyczytałam to Twoje zdjęcie,tak?Znalazłam linka i wklejam te fragmenty artykułu,które odnoszą się do tego,o czzym rozmawiamy: Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:45.

.

]
.
.Takie gadanie pod publiczkę-miłe dla ucha,to co ludzie chcą usłyszeć