![]() |
#3181 |
Polka Ogarniaczka
|
Dot.: Zazdrośnice część 51 :)
my się też nie umiemy na siebie złościć za długo, nasz rekord to chyba z 1,5 h było ledwie i to ja dzielnie łapkę wyciągnęłam
![]()
#3182 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale kwiaty mogę Ci załatwić ![]() ![]() A pytam o kulkę bo ją chyba można wsadzić do wody? ![]() ---------- Dopisano o 19:45 ---------- Poprzedni post napisano o 19:42 ---------- Carmi zrobiłam dla Ciebie małe rozeznanie w sprawie regulowania sebum. Znalazłam takie półprodukty / produkty: Kwas salicylowy - np. preparat Vitana Acne (nie wiem, jakie ma stężenie, ale może dobrze byłoby go rozcieńczyć z jakimś hydrolatem - np 1:1, zeby był mniej agresywny, bo zawiera alkohol) i używać jako tonik. http://mazidla.com/index.php?page=sh...mart&Itemid=27 http://mazidla.com/component/virtuem...&product_id=31 http://mazidla.com/component/virtuem...product_id=245 http://mazidla.com/component/virtuem...&product_id=32 http://mazidla.com/component/virtuem...&product_id=22 Większość to hydrolaty - można stosować je jako tonik, bez rozcieńczania. A z tym ostatnim to trochę gorzej, bo trzeba uważać na stężenia. Co może być dość kłopotliwe, jak się nie ma wagi ![]()
Ćwiczę z Ewą od 3.07.2012 - już 7 razy ![]() Edytowane przez Zwies Czas edycji: 2012-03-04 o 19:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3183 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Goździki i storczyki się nadają, frezje i tulipany klapną momentalnie ![]() Kulkę, w sensie taki bukiecik: http://www.we-dwoje.pl/files/Image/g...e_dwoje_24.jpg ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3184 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tylko z nóżką ![]() ![]() http://3.bp.blogspot.com/-zLvvpXueFo...0/P1090657.JPG
![]() |
#3185 | |
Zakorzenienie
|
A tak w ogóle to pochwalę się, że miałam dzisiaj konsultacje i zatwierdzone zostały dwa z trzech projektów moich prac na dyplom
![]() ![]() ...no i spełni się moje marzenie w kwestii aranżacji Panny Młodej - wróciłam do mojego pierwszego pomysłu, o który się bardzo bałam, że nie przejdzie, bo to w żadnym wypadku nie będzie bukiet, ale... mój Mentor jest pomysłem zachwycony ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:52 ---------- Poprzedni post napisano o 19:50 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3186 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Patuska nie daj się! Nie dzwoń i najlepiej zakończ tą znajomość... Wiem, że będzie ciężko ale tak będzie lepiej ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3187 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A patrzyłaś może na mojego storczyka? ![]() Sorry, że tak się przypominam ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3188 |
Zakorzenienie
|
A widzisz, zapomniałam
![]() Już idę na pocztę, dobrze, że się przypomniałaś - ja wybitnie za dużo na głowie mam ostatnio ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3189 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3190 |
Zakorzenienie
|
niestety nadrobiłam po łebkach ...
Capri tulę mocno ![]() ![]() ![]() Karola ![]() ![]() ![]() ale mnie głowa boli... a jutro do pracy - przydałyby się wakacje ![]() dzisiaj była ładna pogoda więc zebrałam się w sobie i poszliśmy na godzinny spacer ![]()
#3191 |
Zakorzenienie
|
Rain pomęczę Cię po 10tym marca, jeśli oczywiście w ogóle chcesz.
Pójdę wtedy zrobić rozeznanie jakie kwiatki mogę mieć. A tam dość często mają coś nowego. A z nóżką chodziło mi o coś takiego -> Florystyka ślubna · 8 z 10 Bukiecik z hortensją, chryzantemami i zatrwianem. (Twój album ![]() ![]()
Ćwiczę z Ewą od 3.07.2012 - już 7 razy ![]() Edytowane przez Zwies Czas edycji: 2012-03-04 o 19:04 |
![]() ![]() |
![]() |
#3192 | |
Zakorzenienie
|
Ale to naprawdę mało ciekawe
![]() ![]() Patuska rzuciłam okiem i niewiele widać na tych zdjęciach, ale na moje to to nie jest raczej szkodnik, ani choroba. Tzn. wydaje mi się, że to objaw fizjologiczny... Widzę tam wodę na po podstawce z keramzytem - ona tam jest cały czas? Gdzie stoją te storczyki - na słońcu czy w półcieniu? Dobrze byłoby, gdybyś mogła zrobić lepsze zdjęcia i dodatkowo porządne zdjęcie korzeni po wyjęciu z osłonki. Chyba, że osobno potraktujemy te czarne plamy (dobrze widzę?) - to może być zakażenie bakteryjne ![]() ---------- Dopisano o 20:09 ---------- Poprzedni post napisano o 20:07 ---------- Cytat:
![]() Aaaa o to chodzi - my na to mówimy "bukiet z łodygami" i nie skojarzyłam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3193 |
Polka Ogarniaczka
|
a czy jest możliwość zrobienia bukietu ślubnego z chabrów? (pytam jako rasowy emowsiur w dziedzinie florystyki
![]()
Edytowane przez antonina_bielska Czas edycji: 2012-03-04 o 19:18 |
![]() ![]() |
![]() |
#3194 |
Zakorzenienie
|
Padną bez wody raczej.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3195 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak, na tej podstawce jest keramzyt z wodą. Czytałam, że to dobry sposób aby zwiększyć wilgotność storczykom. Niestety od niedawna zauważyłam, że zanim woda wyparuje to pojawiają się małe, białe larwy (sporo ich, tak z 20 sztuk). Nie wiem czy to coś mnoży się w wodzie, czy wyłazi z podłoża. Chociaż niedawno wymieniałam im ziemię więc powinno być ok. Jakiś czas temu także zauważyłam, że koło storczyków latają małe muszki. Z opisu robactwa wynika, że są to ziemiórki. Larwy w keramzycie także pasują do nich. Teraz akurat nie latają, a te larwy pojawiają się tylko wtedy gdy na podstawce jest woda. Oglądałam podłoże i raczej jest ok. Gdy odzyskam aparat zrobię dokładnie zdjęcie podejrzanych przeze mnie miejsc oraz korzeni (właśnie ostatnio sprawdzałam podłoże i usuwałam uschnięte korzenie - niestety oba storczyki mają mało korzeni) Oba storczyki stoją na parapecie. Co dziwne, jeden ma liście gumowe, bez życia i udało mu się otworzyć tylko jeden pączek (reszta, czyli 10 uschła) a drugi ma zupełnie inne liście, twarde i 2 dwa kwiatki. Jemu żaden nie usechł. Już mi chodzą myśli, czy keiki w tym pierwszym storczyku nie pobiega za dużo pokarmu od matki, i dlatego marnieje ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3196 |
Zakorzenienie
|
rain, a możesz zerknąć również na naszą choinkę?
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=2829 da się ją jeszcze uratować czy przepadła? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3197 |
Zakorzenienie
|
Patuska, keramzytem się zwiększa wilgotność powietrza wokół rośliny, a w ten sposób podłoże w osłonce ciągnie wilgoć i korzenie mogą zagniwać i to by nawet pasowało. Ja Ci radzę po pierwsze wyciągnąć tego delikwenta z osłonki, dokładnie mu opłukać korzenie, osłonke umyć z płynem do naczyń i bardzo dokładnie wypłukać, dać do niej nowe podłoże i nie ustawiać osłonki w wodzie - storczyki nienawidzą mieć nóg w wodzie non stop - one w naturze rosną na drzewach, korzenie są przystosowane do pobierania wody z powietrza bardziej niż z podłoża.
Keramzyt to dobra rzecz, jak się stawia naczynie z nim obok roślin ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3198 |
Wtajemniczenie
|
ja pier*** przepraszam ze tak zaczne od przeklenstwa ale to jedyne co mi naszlo na usta jak zobaczylam ile Wy piszecie...
Wy...Wy...Wy...dzieci neo Wy!!!!! to co pamiętam: Stygm przytulam musze zajrzeć do klubu ![]() By tak się cieszę na tą wiosnę i przez Twoje wyniki ![]() Justynko co za kobita! dałaś czasu z magisterka! gratulacje ![]() Capri tak mi przykro przez tą sytuację ![]() życzę zdrowia wszystkim chorowitkom,dołączam do tego grona ![]() lecę do klubu nadrabiać pewnie milion pięćset stron |
![]() ![]() |
![]() |
#3199 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A to co się pojawia w tej wodzie, to wydaje ci się, że to jednak od tego, że ta woda wolno paruje czy coś się kryje w storczyku?
![]() ![]() |
![]() |
#3200 |
Polka Ogarniaczka
|
#3201 |
Zakorzenienie
|
Dobranoc dziewczyny
![]()
#3202 |
Zakorzenienie
|
Capri Kochana trzymaj się cieplutko
![]()
#3203 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3204 |
Zakorzenienie
|
Ostróżki, zawilce, kosaćce ?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3205 |
Zakorzenienie
|
capri nie smutaj
![]() ![]()
#3206 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3207 |
Zakorzenienie
|
a ja to bym chciała bukiecik z niezapominajek
![]() ![]()
#3209 |
Wtajemniczenie
|
dobranoc caprioszku
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3210 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:02.