Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY - Strona 38 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-12-06, 20:56   #1111
Haylee
Zakorzenienie

Dot.: Jaki stały aparat?

Zależy jaką masz wadę truskava :P Jak już wcześniej wspominałam miałam wyrywane dwie górne 4-rki i teraz nie mam śladu, że w ogóle były tam wczesniej jakieś ząbki (aparacik noszę rok i ściągam go w styczniu). Moim zdaniem twoja orto. ma racje, a bólem się nie przejmuj wystarczy dobre znieczulenie a potem jedna lub dwie tabletki przeciwbólowe
Stary 2006-12-06, 21:08   #1112
truskava
Zakorzenienie

moja wada polega na tym, ze w gornym luku nie zmiescil mi sie kiel, znaczy trojka i wyrosl jakos w gore, do tego mam jedynki troszke cofniete. mam nadzieje ze bedzie gut mimo wszytko czekam z utesknieniem na nowy tym razem piekny usmiech ale to za jakies dwa latka pewnie, ech.. no ale czas szybko leci;p
truskava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-07, 15:54   #1113
Oleńka =)
Rozeznanie

Ja mam już aparat prawie tydzien..jeszcze nbie całkiem się do niego przyzwyczailam, ale jest dobrze. Mam tylko troche poobcierane dziasla i jem 2 razy dluzej, ale to ostatnie szczegolnie mi nie przeszkadza

Jest jakis sposob na to, zeby dziasla mniej cierpialy?
Oleńka =) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-07, 16:48   #1114
Maggie_90
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez thaitii Pokaż wiadomość
Koniecznie się pochwal jak było Trzymam kciuki
Przeżyłam- ból nie był taki straszny
Odrywanie zamków trochę bolało, 2 pierścienie- ok, zeszły gładko. Ale trzeci
Nie chciał się odczepić od ząbka.

Najgrorsze jest to, że rozrosły mi się dziąsła w trakcie leczenie (przy
dolnych ząbkach z przodu i aby wyczyścić wszystko dokłądnie musiałą po nich pojeździć- krew lała się strumieniami.

Nawet nie wiedziałam, że mam takie długie zęby!!!
Ha, teraz będę się uśmiechać na okrągło

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post47604606
Maggie_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-07, 19:15   #1115
usmiechnieta16
Raczkowanie

Maggie_90 a masz zdjęcie zębów bez aparatu? Bo ja niedługo zdejmuje i chciałabym takie ładne zęby poogladać, żeby wytzrymać do momentu aż sama zdejmę:P
usmiechnieta16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-07, 20:25   #1116
Maggie_90
Wtajemniczenie

Jak zrobię, to wkleję, dopiero kilka godzin jestem bez uprzęży. Ale mogę Cię zapewnić że są ładne (narcyz)

W każdym razie mam problem z aparatem retencyjnym. Mam nosić na górę i na dół, z górą ok. Tylko mam na dole tak 'poszarpane' te dziąsła, że nie potrafię założyć retencji na dół. Dziąsła wtedy tak jakby się odginają, a kiedy wcisnę już aparat na zęby mimo bólu, to przy zamknięciu buzi sam' odskakuje'.
I co teraz?

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post47604606
Maggie_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-08, 19:23   #1117
Haylee
Zakorzenienie

Na dziąsła najlepszy sachol... ;] truskavka miałam podobnie (lub nawet gorzej:P) aparacik mam ok. rok i 2 miechy - ściągają mi w styczniu
Stary 2006-12-12, 14:12   #1118
Malinka_Malwinka
Zakorzenienie

jea zjadłam snickersa hard rządzę
Wystarczy pozostawić na lodówce serek, a po miesiącu nie dość, że ożyje, odzyska barwy, zapach i sprężystość, to na dodatek sam do nas przyjdzie. Gdy zaś poczekamy cierpliwie znów miesiąc, serek ten zacznie do nas przemawiać w ludzkim języku, a przy odrobinie ćwiczeń nad głosem na pewno zaśpiewa
Malinka_Malwinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-13, 09:13   #1119
Oleńka =)
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Malinka_Malwinka Pokaż wiadomość
Hmm snickersa jeszcze nie testowalam, ale po założeniu aparatu zjadłam sobie taką wielgaśną zapiekankę Później przez niecały tydzień cierpiałam trochę, bo bolały mnie zęby podczas jedzenia,ale obecnie nawet nie czuje aparatu (po niecałych 2 tygodniach).

Czy jeśli nie bolą mnie zęby, tzn ze chwilowo się nie prostują i dopiero po zmianie drutu zaczną się przemieszczac?
Stary 2006-12-13, 12:20   #1120
Shazney
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Oleńka =) Pokaż wiadomość
Hmm snickersa jeszcze nie testowalam, ale po założeniu aparatu zjadłam sobie taką wielgaśną zapiekankę Później przez niecały tydzień cierpiałam trochę, bo bolały mnie zęby podczas jedzenia,ale obecnie nawet nie czuje aparatu (po niecałych 2 tygodniach).

Czy jeśli nie bolą mnie zęby, tzn ze chwilowo się nie prostują i dopiero po zmianie drutu zaczną się przemieszczac?
Ząbki się cały czas prostują, nawet jak nie bolą

Never underestimate the power of good morning texts, apologies,
and random compliments.
Shazney jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-14, 14:35   #1121
Malinka_Malwinka
Zakorzenienie

a dzisiaj obaliłam 2 krówki mordoklejki to jakaś ściema że nie można jeść czegoś w aparacie wszystko się zje
Wystarczy pozostawić na lodówce serek, a po miesiącu nie dość, że ożyje, odzyska barwy, zapach i sprężystość, to na dodatek sam do nas przyjdzie. Gdy zaś poczekamy cierpliwie znów miesiąc, serek ten zacznie do nas przemawiać w ludzkim języku, a przy odrobinie ćwiczeń nad głosem na pewno zaśpiewa
Malinka_Malwinka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-12-14, 15:00   #1122
Lynn
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też przebrnęłam przez Snickersa Hard i przez wszelakiej maści orzeszki
Lynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-14, 16:27   #1123
Haylee
Zakorzenienie

Nio to nie prawda ze nie można jeść takich rzeczy jak mordoklejki, snikersy itp Orbitki rlz
Stary 2006-12-14, 16:31   #1124
Shazney
Zakorzenienie

Jak moja orto mi powiedziała, że teraz będę musiała zrezygnować ze słodyczy, to sobie pomyślałam "kobieto, do kogo ty to mówisz?". Taaa, ja i rezygnacja z batoników, ciasteczek i karmelowych lizaczków. Pochłaniam wszystko a chuda żem jak patyk .

Never underestimate the power of good morning texts, apologies,
and random compliments.
Shazney jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-14, 19:53   #1125
anCcik
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maggie_90 Pokaż wiadomość
Przeżyłam- ból nie był taki straszny
Odrywanie zamków trochę bolało, 2 pierścienie- ok, zeszły gładko. Ale trzeci
Nie chciał się odczepić od ząbka.

Najgrorsze jest to, że rozrosły mi się dziąsła w trakcie leczenie (przy
dolnych ząbkach z przodu i aby wyczyścić wszystko dokłądnie musiałą po nich pojeździć- krew lała się strumieniami.

Nawet nie wiedziałam, że mam takie długie zęby!!!
Ha, teraz będę się uśmiechać na okrągło
ha, to teraz się bede bała zdejmowania aparatu :P. powiem Ci, ze mi tez sie jakos tak dziąsła zrosły, niebardzo, ale jednak. na górnej szczęce. pamiętam jak musiała mi ortodontka zdjąć pierscień po lewej górnej stronie. zrobił mi się stan zapalny przy zębie i było ściąganie. nie chciał zamek zejsc... a pozniej wejsc! masakra była. a stan zapalny zrobił się przez to, że metal zacząl mi się zabardzo wrzynać w dziąsło. brrr.

Cytat:
a dzisiaj obaliłam 2 krówki mordoklejki to jakaś ściema że nie można jeść czegoś w aparacie wszystko się zje
dokładnie . wszelakie żumy do gucia itp.
anCcik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-15, 08:18   #1126
sawek90
Przyczajenie

GG do sawek90 Send a message via Skype™ to sawek90

Ałaaa! Cześć dziewczyny, pierwszy raz tutaj piszę, ale nie pierwszy czytam. Od wczoraj mam separatory przy szóstkach, na początku było OK, potem poszedłem do szkoły pod koniec nie wyrabiałem, ale teraz to po prostu zwijam się z bolu! Pomóżcie mi :P Jutro aparat "właściwy". Może wytrzymam...
sawek90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-15, 14:39   #1127
kroolik125
BAN stały

Witajcie! To też mój debiut tu na forum... W przyszły czwartek mam zakładać stały aparat i szczerze mówiąc bardzo się boję.
Najpierw konsultowałam się lekarzem w Krakowie i ortodontka powiedziała,że wystarczy jak założę górny łuk na rok. Na wszelki wypadek skonsultowałam się z lekarzem z Łodzi, ktoego poleciła moja dentystka u której leczę się od dziecka. Ta babka z Łodzi powiedziała, że koniecznie muszę mieć dwa łuki i nikt nie może mi dać gwarancji,że tylko na rok (podobno rzadko kiedy prostowanie trwa tak krótko) i lepiej żebym nastawiła się na 2 lata.
I trochę mnie to zasmuciło,bo już się nastawiłam, że to będzie tylko rok

Poza tym jak to możliwe,żeby opinie tak diametralnie się różniły???

Czy też doświadczyłyście takich różnic w opiniach?

I proszę o jakieś dobre rady dla początkującej "aparatki"
kroolik125 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-15, 21:25   #1128
Oleńka =)
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sawek90 Pokaż wiadomość
Ałaaa! Cześć dziewczyny, pierwszy raz tutaj piszę, ale nie pierwszy czytam. Od wczoraj mam separatory przy szóstkach, na początku było OK, potem poszedłem do szkoły pod koniec nie wyrabiałem, ale teraz to po prostu zwijam się z bolu! Pomóżcie mi :P Jutro aparat "właściwy". Może wytrzymam...
Ojj nie będzie tak źle Ja myślałam ze przyklejanie aparatu będzie mało przyjemne, a tu szybko zleciało
Jak masz możliwość kupienia u ottodonty specjalnych szczoteczek do zębów to warto zainwestować, bo faktycznie dokładniej czyszczą ząbki.

I nie warto bac się bólu-jest do przezycia. A satysfakcja z tego ze zabki sie prostuja jest chyba najwieksza

Pozdrawiam
Stary 2006-12-15, 21:30   #1129
Oleńka =)
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kroolik125 Pokaż wiadomość
Witajcie! To też mój debiut tu na forum... W przyszły czwartek mam zakładać stały aparat i szczerze mówiąc bardzo się boję.
Najpierw konsultowałam się lekarzem w Krakowie i ortodontka powiedziała,że wystarczy jak założę górny łuk na rok. Na wszelki wypadek skonsultowałam się z lekarzem z Łodzi, ktoego poleciła moja dentystka u której leczę się od dziecka. Ta babka z Łodzi powiedziała, że koniecznie muszę mieć dwa łuki i nikt nie może mi dać gwarancji,że tylko na rok (podobno rzadko kiedy prostowanie trwa tak krótko) i lepiej żebym nastawiła się na 2 lata.

Wszystko zależy od sposobu leczenia, rodzaju aparatu, siły drutu, poddatnoci zębów na prostowanie. Myśle ze raczej powinnaś zapytac ortodonty np po polrocznym leczeniu ile jeszcze zostalo, bo tak na pierwszej wizycie naprawde jest bardzo trudno ocenic.

A rady dla początkujacego posiadacza aparatu: usmiechac sie jak najwiecej
A tak poza tym, to pamietac o dokladnym myciu zebow, nie jedzeniu twardych rzeczy (grozi odklejeniem zameczka) i chyba tyle

pozdrawiam
Stary 2006-12-15, 21:39   #1130
Oleńka =)
Rozeznanie

Cytat:

Wszystko zależy od sposobu leczenia, rodzaju aparatu, siły drutu, poddatnoci zębów na prostowanie. Myśle ze raczej powinnaś zapytac ortodonty np po polrocznym leczeniu ile jeszcze zostalo, bo tak na pierwszej wizycie naprawde jest bardzo trudno ocenic.

A rady dla początkujacego posiadacza aparatu: usmiechac sie jak najwiecej
A tak poza tym, to pamietac o dokladnym myciu zebow, nie jedzeniu twardych rzeczy (grozi odklejeniem zameczka) i chyba tyle

pozdrawiam
Stary 2006-12-16, 11:18   #1131
kroolik125
BAN stały

Dzięki Oleńka. Ale obawiam się,że szczegolnie na początku będę miała ogromne opory przed uśmiechaniem się
mam nadzieję,że z czasem się do tego zdystansuje i będzie lepiej i będę świecic moimi klamrami
kroolik125 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-16, 19:24   #1132
Oleńka =)
Rozeznanie

Cytat:
Dzięki Oleńka. Ale obawiam się,że szczegolnie na początku będę miała ogromne opory przed uśmiechaniem się
mam nadzieję,że z czasem się do tego zdystansuje i będzie lepiej i będę świecic moimi klamrami
Hmm opory...uwierz miszybko poczujesz ze z aparatem jest Ci do twarzy i nie bedzie przeszkadzal w promiennym usmiechaniu sie

ja juz go nawet polubilam
Stary 2006-12-16, 20:57   #1133
IraKlara
Raczkowanie

Wyślij wiadomość przez MSN do IraKlara

Ja na początku miałam dziwne uczucie że wszyscy mi na zęby patrzą. Mam aparat tylko na dolnych zębach. W styczniu mi zakładają na górne. trochę się boje, że sie nie bede mogla przyzwyczaic. Ale bardziej mnie martwi to, że po wrtwaniu dwóch piątek szpary mi pozostaną po zdjęciu aparatu i to mi spokoju nie daje ;(
IraKlara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-16, 21:08   #1134
elwirka:D
Przyczajenie

Dot.: Aparaty stałe przezroczyste ??

cześć znalazłam ta stronke i postanowiłam napisać...mam 14 lat i ortodontka powiedziała mi, ze powinnam zalozyc aparat, ale ja zbytnio nie chce...bo wg mnie aparaty nie wyglądają za atrakcyjnie. Ortodontka powiedziala ze mam zalozyc na 1,5 roku do 2 lat. Pomóżcie mi i dorodźcie please!
elwirka:D jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-17, 10:28   #1135
Mallutka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez elwirka:D Pokaż wiadomość
cześć znalazłam ta stronke i postanowiłam napisać...mam 14 lat i ortodontka powiedziała mi, ze powinnam zalozyc aparat, ale ja zbytnio nie chce...bo wg mnie aparaty nie wyglądają za atrakcyjnie. Ortodontka powiedziala ze mam zalozyc na 1,5 roku do 2 lat. Pomóżcie mi i dorodźcie please!
elwirko jak juz jedna z dziewczyn napisała to lepiej wygladaj zeby w aparacie niz krzywe.
Mysl sobie o tym w kategoriach: co prawda mam brzydkie zeby (teraz) ale o nie zadbam i w przyszlosci bede miala usmiech jak Julia Roberts
Ponadto uwierz mi teraz tyle osob nosi aparat, ze nie jest to juz jakims "wow" i nikt na to nie bedzie w jakis negatywny sposob reagowal!!
U mnie byly same pozytywne opinie!!
Jezeli to cie nie przekonalo to poczekaj na radosc jaka sie odczuwa jak widzisz, ze zeby staja sie proste (piekne)
Mallutka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-17, 13:17   #1136
elwirka:D
Przyczajenie

elwirko jak juz jedna z dziewczyn napisała to lepiej wygladaj zeby w aparacie niz krzywe.
Mysl sobie o tym w kategoriach: co prawda mam brzydkie zeby (teraz) ale o nie zadbam i w przyszlosci bede miala usmiech jak Julia Roberts
Ponadto uwierz mi teraz tyle osob nosi aparat, ze nie jest to juz jakims "wow" i nikt na to nie bedzie w jakis negatywny sposob reagowal!!
U mnie byly same pozytywne opinie!!
Jezeli to cie nie przekonalo to poczekaj na radosc jaka sie odczuwa jak widzisz, ze zeby staja sie proste (piekne)

No w sumie częściowo mnie to przekonało, ale nie do końca no bo ja chyba jeszcze nie jestem gotowa zeby załozyc aparat na tyle czasu wiem, ze dziewczyny mowia ze 2 lata w aparacie szybko im minely, ale ja powinnam go zalozyc jak najszybciej zeby jak najszybciej go zdjac i miec juz ladne zabki na bal; gimnazjalny..p.s.nie znasz moze jakiegos dobrego ortodonty w Wawie??
elwirka:D jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-17, 16:52   #1137
Mallutka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez elwirka:D Pokaż wiadomość
No w sumie częściowo mnie to przekonało, ale nie do końca no bo ja chyba jeszcze nie jestem gotowa zeby załozyc aparat na tyle czasu wiem, ze dziewczyny mowia ze 2 lata w aparacie szybko im minely, ale ja powinnam go zalozyc jak najszybciej zeby jak najszybciej go zdjac i miec juz ladne zabki na bal; gimnazjalny..p.s.nie znasz moze jakiegos dobrego ortodonty w Wawie??
ja zakladalam w Czestochowie wiec niestety nie wiem
a co do balu gimnazjalnego to ja mialam moj aparat na weselu (nie wlasnym) i wogole go nie widac na zdjeciach
Mallutka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-12-17, 20:10   #1138
kasiek87
Kokon pro

nie boj sie szpary nie zostaja ja mialam wyrywane i wszystko sie ladnie zeszlo nie masz sie o co martwic ;]

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-18, 09:28   #1139
trzykropek
Raczkowanie

Dot.: Pytanie do noszących stały aparat

Hej. Ja tydzien temu dopiero miałam załozone te gumki separacyjne na 6. Czy tez tak mialyscie, ze zeby niesamowicie bola, jakby mialy zaraz powypadać i czy powykrzywiały sie wam gorzej niz były?
trzykropek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-18, 13:10   #1140
Nierika
Zadomowienie

Dot.: Pytanie do noszących stały aparat

No noszenie gumek separacyjnych to koszmar niestety. Ale nie mialam wrazenia, ze mi powypadaja i zrobily sie jeszcze bardziej krzywe. Tylko te tylne troszke sie zaczely ruszac chyba

Nie kąp się na plaży niestrzeżonej. Nikt nie zauważy twojego utonięcia.
Nierika jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości