![]() |
#1111 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jaki stały aparat?
Zależy jaką masz wadę truskava :P Jak już wcześniej wspominałam miałam wyrywane dwie górne 4-rki i teraz nie mam śladu, że w ogóle były tam wczesniej jakieś ząbki (aparacik noszę rok i ściągam go w styczniu). Moim zdaniem twoja orto. ma racje, a bólem się nie przejmuj wystarczy dobre znieczulenie a potem jedna lub dwie tabletki przeciwbólowe
![]()
#1112 |
Zakorzenienie
|
moja wada polega na tym, ze w gornym luku nie zmiescil mi sie kiel, znaczy trojka i wyrosl jakos w gore, do tego mam jedynki troszke cofniete. mam nadzieje ze bedzie gut mimo wszytko
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1113 |
Rozeznanie
|
Ja mam już aparat prawie tydzien..jeszcze nbie całkiem się do niego przyzwyczailam, ale jest dobrze. Mam tylko troche poobcierane dziasla i jem 2 razy dluzej, ale to ostatnie szczegolnie mi nie przeszkadza
![]() Jest jakis sposob na to, zeby dziasla mniej cierpialy? |
![]() ![]() |
![]() |
#1114 |
Wtajemniczenie
|
Przeżyłam- ból nie był taki straszny
![]() Odrywanie zamków trochę bolało, 2 pierścienie- ok, zeszły gładko. Ale trzeci ![]() Nie chciał się odczepić od ząbka. ![]() Najgrorsze jest to, że rozrosły mi się dziąsła w trakcie leczenie (przy dolnych ząbkach z przodu i aby wyczyścić wszystko dokłądnie musiałą po nich pojeździć- krew lała się strumieniami. ![]() Nawet nie wiedziałam, że mam takie długie zęby!!! ![]() Ha, teraz będę się uśmiechać na okrągło ![]()
#1115 |
Raczkowanie
|
Maggie_90 a masz zdjęcie zębów bez aparatu? Bo ja niedługo zdejmuje i chciałabym takie ładne zęby poogladać, żeby wytzrymać do momentu aż sama zdejmę:P
|
![]() ![]() |
![]() |
#1116 |
Wtajemniczenie
|
Jak zrobię, to wkleję, dopiero kilka godzin jestem bez uprzęży. Ale mogę Cię zapewnić że są ładne (narcyz)
![]() W każdym razie mam problem z aparatem retencyjnym. Mam nosić na górę i na dół, z górą ok. Tylko mam na dole tak 'poszarpane' te dziąsła, że nie potrafię założyć retencji na dół. Dziąsła wtedy tak jakby się odginają, a kiedy wcisnę już aparat na zęby mimo bólu, to przy zamknięciu buzi sam' odskakuje'. I co teraz?
#1117 |
Zakorzenienie
|
Na dziąsła najlepszy sachol... ;] truskavka miałam podobnie (lub nawet gorzej:P) aparacik mam ok. rok i 2 miechy - ściągają mi w styczniu
![]() ![]() ![]() ![]()
#1118 |
Zakorzenienie
|
jea zjadłam snickersa hard
![]() ![]()
Wystarczy pozostawić na lodówce serek, a po miesiącu nie dość, że ożyje, odzyska barwy, zapach i sprężystość, to na dodatek sam do nas przyjdzie. Gdy zaś poczekamy cierpliwie znów miesiąc, serek ten zacznie do nas przemawiać w ludzkim języku, a przy odrobinie ćwiczeń nad głosem na pewno zaśpiewa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1119 |
Rozeznanie
|
Hmm snickersa jeszcze nie testowalam, ale po założeniu aparatu zjadłam sobie taką wielgaśną zapiekankę
![]() Czy jeśli nie bolą mnie zęby, tzn ze chwilowo się nie prostują i dopiero po zmianie drutu zaczną się przemieszczac? |
![]() ![]() |
![]() |
#1120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1121 |
Zakorzenienie
|
a dzisiaj obaliłam 2 krówki mordoklejki
![]() ![]() ![]()
Wystarczy pozostawić na lodówce serek, a po miesiącu nie dość, że ożyje, odzyska barwy, zapach i sprężystość, to na dodatek sam do nas przyjdzie. Gdy zaś poczekamy cierpliwie znów miesiąc, serek ten zacznie do nas przemawiać w ludzkim języku, a przy odrobinie ćwiczeń nad głosem na pewno zaśpiewa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1122 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1123 |
Zakorzenienie
|
Nio to nie prawda ze nie można jeść takich rzeczy jak mordoklejki, snikersy itp
![]() ![]()
#1124 |
Zakorzenienie
|
Jak moja orto mi powiedziała, że teraz będę musiała zrezygnować ze słodyczy, to sobie pomyślałam "kobieto, do kogo ty to mówisz?". Taaa, ja i rezygnacja z batoników, ciasteczek i karmelowych lizaczków. Pochłaniam wszystko a chuda żem jak patyk
![]()
#1125 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1126 |
Przyczajenie
|
Ałaaa! Cześć dziewczyny, pierwszy raz tutaj piszę, ale nie pierwszy czytam. Od wczoraj mam separatory przy szóstkach, na początku było OK, potem poszedłem do szkoły pod koniec nie wyrabiałem, ale teraz to po prostu zwijam się z bolu! Pomóżcie mi :P Jutro aparat "właściwy". Może wytrzymam...
|
![]() ![]() |
![]() |
#1127 |
BAN stały
|
Witajcie! To też mój debiut tu na forum...
![]() Najpierw konsultowałam się lekarzem w Krakowie i ortodontka powiedziała,że wystarczy jak założę górny łuk na rok. Na wszelki wypadek skonsultowałam się z lekarzem z Łodzi, ktoego poleciła moja dentystka u której leczę się od dziecka. Ta babka z Łodzi powiedziała, że koniecznie muszę mieć dwa łuki i nikt nie może mi dać gwarancji,że tylko na rok (podobno rzadko kiedy prostowanie trwa tak krótko) i lepiej żebym nastawiła się na 2 lata. I trochę mnie to zasmuciło,bo już się nastawiłam, że to będzie tylko rok ![]() Poza tym jak to możliwe,żeby opinie tak diametralnie się różniły??? Czy też doświadczyłyście takich różnic w opiniach? I proszę o jakieś dobre rady dla początkującej "aparatki" |
![]() ![]() |
![]() |
#1128 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Jak masz możliwość kupienia u ottodonty specjalnych szczoteczek do zębów to warto zainwestować, bo faktycznie dokładniej czyszczą ząbki. I nie warto bac się bólu-jest do przezycia. A satysfakcja z tego ze zabki sie prostuja jest chyba najwieksza ![]() Pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1129 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A rady dla początkujacego posiadacza aparatu: usmiechac sie jak najwiecej ![]() A tak poza tym, to pamietac o dokladnym myciu zebow, nie jedzeniu twardych rzeczy (grozi odklejeniem zameczka) i chyba tyle ![]() pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1130 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A rady dla początkujacego posiadacza aparatu: usmiechac sie jak najwiecej ![]() A tak poza tym, to pamietac o dokladnym myciu zebow, nie jedzeniu twardych rzeczy (grozi odklejeniem zameczka) i chyba tyle ![]() pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1131 |
BAN stały
|
Dzięki Oleńka. Ale obawiam się,że szczegolnie na początku będę miała ogromne opory przed uśmiechaniem się
![]() mam nadzieję,że z czasem się do tego zdystansuje i będzie lepiej i będę świecic moimi klamrami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1132 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ja juz go nawet polubilam |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1133 |
Raczkowanie
|
Ja na początku miałam dziwne uczucie że wszyscy mi na zęby patrzą. Mam aparat tylko na dolnych zębach. W styczniu mi zakładają na górne. trochę się boje, że sie nie bede mogla przyzwyczaic. Ale bardziej mnie martwi to, że po wrtwaniu dwóch piątek szpary mi pozostaną po zdjęciu aparatu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1134 |
Przyczajenie
|
Dot.: Aparaty stałe przezroczyste ??
cześć znalazłam ta stronke i postanowiłam napisać...mam 14 lat i ortodontka powiedziała mi, ze powinnam zalozyc aparat, ale ja zbytnio nie chce...bo wg mnie aparaty nie wyglądają za atrakcyjnie. Ortodontka powiedziala ze mam zalozyc na 1,5 roku do 2 lat. Pomóżcie mi i dorodźcie please!
|
![]() ![]() |
![]() |
#1135 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Mysl sobie o tym w kategoriach: co prawda mam brzydkie zeby (teraz) ale o nie zadbam i w przyszlosci bede miala usmiech jak Julia Roberts ![]() Ponadto uwierz mi teraz tyle osob nosi aparat, ze nie jest to juz jakims "wow" i nikt na to nie bedzie w jakis negatywny sposob reagowal!! U mnie byly same pozytywne opinie!! ![]() Jezeli to cie nie przekonalo to poczekaj na radosc jaka sie odczuwa jak widzisz, ze zeby staja sie proste (piekne) ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1136 |
Przyczajenie
|
elwirko jak juz jedna z dziewczyn napisała to lepiej wygladaj zeby w aparacie niz krzywe.
Mysl sobie o tym w kategoriach: co prawda mam brzydkie zeby (teraz) ale o nie zadbam i w przyszlosci bede miala usmiech jak Julia Roberts ![]() Ponadto uwierz mi teraz tyle osob nosi aparat, ze nie jest to juz jakims "wow" i nikt na to nie bedzie w jakis negatywny sposob reagowal!! U mnie byly same pozytywne opinie!! ![]() Jezeli to cie nie przekonalo to poczekaj na radosc jaka sie odczuwa jak widzisz, ze zeby staja sie proste (piekne) ![]() No w sumie częściowo mnie to przekonało, ale nie do końca no bo ja chyba jeszcze nie jestem gotowa zeby załozyc aparat na tyle czasu wiem, ze dziewczyny mowia ze 2 lata w aparacie szybko im minely, ale ja powinnam go zalozyc jak najszybciej zeby jak najszybciej go zdjac i miec juz ladne zabki na bal; gimnazjalny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1137 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a co do balu gimnazjalnego to ja mialam moj aparat na weselu (nie wlasnym) i wogole go nie widac na zdjeciach ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1138 |
Kokon pro
|
nie boj sie szpary nie zostaja ja mialam wyrywane i wszystko sie ladnie zeszlo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1139 |
Raczkowanie
|
Dot.: Pytanie do noszących stały aparat
Hej. Ja tydzien temu dopiero miałam załozone te gumki separacyjne na 6. Czy tez tak mialyscie, ze zeby niesamowicie bola, jakby mialy zaraz powypadać i czy powykrzywiały sie wam gorzej niz były?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1140 |
Zadomowienie
|
Dot.: Pytanie do noszących stały aparat
No noszenie gumek separacyjnych to koszmar niestety. Ale nie mialam wrazenia, ze mi powypadaja i zrobily sie jeszcze bardziej krzywe. Tylko te tylne troszke sie zaczely ruszac chyba
![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:31.