Trzy z Nas już mężów mają, kolejne PMki dni odliczają - PM 2012 cz. XX - Strona 39 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-03-05, 15:16   #1141
kooocur
Zakorzenienie

Dot.: Trzy z Nas już mężów mają, kolejne PMki dni odliczają - PM 2012 cz. XX

Cytat:
Napisane przez (kicia) Pokaż wiadomość
niestety często goście myślą że są ważniejsi niż sama para młoda
Albo świadkowie

Jestem odbiciem Twojego serca, mamo!

Synuś
kooocur jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-05, 15:17   #1142
kindziulindzia
Zakorzenienie

Cytat:
dokładnie - paranoja
nawet wczoraj o tym pisałam, że my na gości nie będziemy patrzeć czy im się coś podoba czy nie
19.05.2012
kindziulindzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-05, 15:21   #1143
kasia_kuku
Zakorzenienie

Cytat:
Dlatego nigdy nie byłam zwolenniczką tradycyjnych (ze starymi tradycjami)wesel i proszenia " piątej wody po kisielu", bo wypada. Przyjęcie, tańce tak - ale nie splendor na 180 osób za niewiadomą jaką kasę. Po kij mi prosić koleżankę z pracy mamy? Ja ją znam? Przyjdzie, objedzie, skomentuje,jak to jej córunia miała lepiej i wszystko lepiej i ona to by niewiadomo jak zrobiła i plot napuści w eter. Dla mnie to jest osobiste i przy jakże dużej mojej rodzinie i TŻ ( dalszej, ciotki i wujki po babciach) Nigdy nie myślałam, żeby ich prosić. 70-100 osób, w zależności od liczby znajomych to dla mnie max.

Dbam o siebie,
Myślę o sobie.

kasia_kuku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-05, 15:24   #1144
agnes j
Raczkowanie

witajcie po przerwie Kochane Piękne Panny Mlode!!!

przypomnę się mam ślub 29 września, nadchodzi czas wysyłania zaproszeń.. no i podzielcie się proszę tekstami które zawarłyście w zaproszeniu, nie koniecznie muszą to być rymowanki
też obstawiam wino zamiast kwiatów, można je sobie pozniej popijac latami z kochanym mezem ))

buziaki
agnes j jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-05, 15:24   #1145
Kessi_86
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Agis88 Pokaż wiadomość
http://allegro.pl/lilly-rose-welon-6...179297257.html

to jest link do aukcji z moim welonem, niestety welon jest ecru
A mogła byś nam zrobić zdjęcie i powiedzieć ogólnie czy warto bo nawet któraś dziewczyna tu ostatnio się pytała o niego czy nikt nie zamawiał go
Stary 2012-03-05, 15:25   #1146
(kicia)
Zakorzenienie

jak mi ktoś coś skomentuje wprost na weselu to nieomieszkam poinformować gdzie są drzwi bo nie będę sobie nerwów szarpać że komuś coś nie pasuje (np na jednym weselu u TŻ w rodzinie goscie narzekali że noclegi były za daleko np my spaliśmy jakies 10 km do sali zamiast się cieszyc że w ogóle maja gdzie spać )
Bartuś 11.08.2014 godz.15:10 3810 g 55 cm

(kicia) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-05, 15:30   #1147
ona8686
Zakorzenienie

Cytat:
jak mi ktoś coś skomentuje wprost na weselu to nieomieszkam poinformować gdzie są drzwi bo nie będę sobie nerwów szarpać że komuś coś nie pasuje (np na jednym weselu u TŻ w rodzinie goscie narzekali że noclegi były za daleko np my spaliśmy jakies 10 km do sali zamiast się cieszyc że w ogóle maja gdzie spać )
Ludziom sie nie dogodzi, jednym cos sie spodoba drugim nie.
U nas na zaproszeniu jest tekst o totolotku, Tż taki chciał i tak zostało, a to czy innym sie to podoba czy nie, to juz mnie to nie obchodzi..

Franuś
29.06.2013 godz. 22:12
ona8686 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-05, 15:33   #1148
kindziulindzia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ona8686 Pokaż wiadomość
Ludziom sie nie dogodzi, jednym cos sie spodoba drugim nie.
U nas na zaproszeniu jest tekst o totolotku, Tż taki chciał i tak zostało, a to czy innym sie to podoba czy nie, to juz mnie to nie obchodzi..
19.05.2012
Stary 2012-03-05, 15:35   #1149
nena1984
Zakorzenienie

melody - papier zwie się "karton wizytówkowy business cards paper". Galeria papieru gramatura 230, jest też strona www.galeriapapieru.pl kupiłam kolor kremowy, ale jak pisałam, jest taki budyniowy

zamówiłam tort
będzie na takim stelażu jak w załączniku. 5 warstw. W polewie marcepanowej białej z czarnymi marcepanowymi dodatkami (tu była lekka konsternacja pani), ale jeszcze nie ustalałam konkretnie dekoracji. Smak, w zależności od warstwy - jedna będzie tiramisu, jedna marcepanowa, dwie czekoladowo-wiśniowe Kurde musiałam wpłacić zaliczkę, wy też tak miałyście?? No i oczywiście wyszłam z cukierni obładowana ciastkami, dietę diabli wzieli
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg cake1899.jpg (24,2 KB, 45 załadowań)

nena1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-05, 15:40   #1150
kindziulindzia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nena1984 Pokaż wiadomość

zamówiłam tort
będzie na takim stelażu jak w załączniku. 5 warstw. W polewie marcepanowej białej z czarnymi marcepanowymi dodatkami (tu była lekka konsternacja pani), ale jeszcze nie ustalałam konkretnie dekoracji. Smak, w zależności od warstwy - jedna będzie tiramisu, jedna marcepanowa, dwie czekoladowo-wiśniowe Kurde musiałam wpłacić zaliczkę, wy też tak miałyście?? No i oczywiście wyszłam z cukierni obładowana ciastkami, dietę diabli wzieli
z opisu wynika że będzie smakowity
19.05.2012
Stary 2012-03-05, 15:42   #1151
Blacky
Zadomowienie

Wpadłam tylko na chwilę, żeby pokazać Wam zaproszenia - dzisiaj rano przyszły.

Generalnie jestem zadowolona. Nie spodziewałam się tylko, że to zestaw do samodzielnego montażu. Oczywiście lekko wilgotnym paluchem dotknęłam i się napis nieco rozmazał. Ale całość prezentuje się ładnie.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P2190659mn.jpg (93,7 KB, 55 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P2190666mn.jpg (148,0 KB, 61 załadowań)

Pomyślna blog
Pani Mgr
22.09.2012
Blacky jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-05, 15:48   #1152
ona8686
Zakorzenienie

Cytat:
melody - papier zwie się "karton wizytówkowy business cards paper". Galeria papieru gramatura 230, jest też strona www.galeriapapieru.pl kupiłam kolor kremowy, ale jak pisałam, jest taki budyniowy

zamówiłam tort
tyle smaków, mniam

Cytat:
Napisane przez Blacky Pokaż wiadomość

Generalnie jestem zadowolona. Nie spodziewałam się tylko, że to zestaw do samodzielnego montażu. Oczywiście lekko wilgotnym paluchem dotknęłam i się napis nieco rozmazał. Ale całość prezentuje się ładnie.
przynajmniej jakiś wkład w zaproszenia będzie

Franuś
Stary 2012-03-05, 15:50   #1153
nena1984
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Blacky Pokaż wiadomość

bardzo ładne, będą idealnie pasować do jabłuszkowej koncepcji

Cytat:
Napisane przez kindziulindzia Pokaż wiadomość
z opisu wynika że będzie smakowity
oby. właśnie zjadłam po kawałku tiramisu i ciasta marcepanowego i umieram, bo przed chwilą wszamałam też gołabki. W smaku bardzo dobre, ale nie są mocno słodkie, takie jak lubię. Mam nadzieję, że gościom będzie smakowało.
O której podajecie tort? Po północy czy wcześniej?

Stary 2012-03-05, 15:50   #1154
madzia2306
Zakorzenienie

jeaaa ten ciul szef ze sklepu przysłał mi PITa więc nie muszę tam do tego zakichanego sklepu jechac

10.10.2009r-ZARĘCZENI

JAKO ŻONA

27.12.2011 Egzamin na prawo jazdy zdany za pierwszym podejściem
madzia2306 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-05, 15:51   #1155
niut0
Zakorzenienie

Cytat:
U nas jest tort wtedy kiedy ciasta, ok 17
Stary 2012-03-05, 15:53   #1156
kindziulindzia
Zakorzenienie

Cytat:
my zdecydowaliśmy na wcześniejszą godzinę czyli 21-22 jedynie z tego względu, że większość osób o północy będzie już dobrze "wstawiona" i raczej nie będą mieli ochoty na tort a tak podamy wcześniej i mam nadzieję, że każdy zje tort ze smakiem ot taki deserek po kolacji

---------- Dopisano o 15:53 ---------- Poprzedni post napisano o 15:52 ----------

Cytat:
Napisane przez madzia2306 Pokaż wiadomość
jeaaa ten ciul szef ze sklepu przysłał mi PITa więc nie muszę tam do tego zakichanego sklepu jechac
a ja mam nadpłatę 210 zł
19.05.2012
Stary 2012-03-05, 15:55   #1157
Agis88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kessi_86 Pokaż wiadomość
A mogła byś nam zrobić zdjęcie i powiedzieć ogólnie czy warto bo nawet któraś dziewczyna tu ostatnio się pytała o niego czy nikt nie zamawiał go
Welon zostawiłam w domu ale mam wiecej zdjęć z przymiarki. Ja ogólnie byłam zadowolona bo chciałam prosty bez obszycia i ozdob bo taki tylko pasuje do mojej sukni. Jakość tez w miare ok jest to pewnie najtańszy tiul ale wcale ta taniością nie trąca i jakby pasował to napewno bym go założyła do ślubu. Ładnie sie układał, obcięty byl równo nie był postrzępiony itp. Zdjęcia:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg SAM_0402.jpg (62,5 KB, 64 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SAM_0403.jpg (60,5 KB, 39 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SAM_0412.jpg (73,5 KB, 36 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SAM_0415.jpg (56,0 KB, 44 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SAM_0425.jpg (86,6 KB, 26 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SAM_0428.jpg (68,2 KB, 44 załadowań)
Agis88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-05, 15:59   #1158
nena1984
Zakorzenienie

marylko mam dla Ciebie fajną stronę z butkami, niestety są drogie, ale może akurat..
http://www.arunaseth.com/products-pa...er-130mm-heel/
http://www.arunaseth.com/products-pa...rm-100mm-heel/

Stary 2012-03-05, 16:00   #1159
tenebrosa
Wtajemniczenie

Cytat:
zamówiłam tort

Gratulacje, piękny będzie (i smaczny na pewno też, chociaż ja za marcepanem nie przepadam, za to smaki masy masz mniamniuśne ). Z tego, co wiem, to ja też będę wpłacać zaliczkę w kwocie 200-300zł na ciasta i tort przy zamawianiu. Z tym, że zamawia się 2-3 tygodnie przed ślubem, ale telefonicznie zarezerwowałam tzw. "kolejkę", pan wpisał mnie w zeszyt i już mają dla nas zarezerwowany czas i moce przerobowe Zresztą po tym jak ostatnio musiałam wpłacić zaliczkę na makijaż ślubny, to już mnie nic nie zdziwi

Cytat:
Napisane przez kasia_kuku Pokaż wiadomość
Dlatego nigdy nie byłam zwolenniczką tradycyjnych (ze starymi tradycjami)wesel i proszenia " piątej wody po kisielu", bo wypada. Przyjęcie, tańce tak - ale nie splendor na 180 osób za niewiadomą jaką kasę. Po kij mi prosić koleżankę z pracy mamy? Ja ją znam? Przyjdzie, objedzie, skomentuje,jak to jej córunia miała lepiej i wszystko lepiej i ona to by niewiadomo jak zrobiła i plot napuści w eter. Dla mnie to jest osobiste i przy jakże dużej mojej rodzinie i TŻ ( dalszej, ciotki i wujki po babciach) Nigdy nie myślałam, żeby ich prosić. 70-100 osób, w zależności od liczby znajomych to dla mnie max.
U nas i tak wychodzi te 180 osób bez ciotek i wujków po babciach Prosimy tylko najbliższą rodzinę, ale oboje mamy duże familie, do tego spore grono znajomych plus osoby, u których my byliśmy na weselach. Z tym, że to już z dziećmi i osobami towarzyszącymi, a część osób przyjdzie pewnie bez.

Cytat:
Napisane przez kasia_kuku Pokaż wiadomość
Tenebroska, rób jak Tobie pasuje.I tak czasem może się trafi ktoś, kto będzie się czuł na waszym weselu ważniejszy niż Ty i TŻ razem wzięci ( jak ta Ciocia, która stwierdziła, że nie można powiedzieć co się chce.)

Znasz swoich gości i rodzinę. To nie obcy ludzie. Po za tym ludzie proszą o karmy dla psów i problemu nie ma. Jak komuś się nie podoba, to przemilczy a i tak wino kupi, bo głupio się nie ustosunkować. To Wasze wesele, Wasze widzimisie i żebyś miała zrobić cyrk na kółkach, to będzie po Waszemu.
Na wesele się nie idzie dla siebie tylko dla Pary, aby Oni się czuli naj i super bo to jedyny dzień. Chciecie tak, róbcie tak. Goście są ważni, ale powinni się dostosować do charakteru i jakiś " wymagań" gospodarzy.
Wiem Kochana, że powinniśmy robić według naszych upodobań I tak zrobimy. Tylko, że padłam jak sobie poczytałam na innych forach jak niektórzy to odbierają, np. teksty w stylu: po co to wino, jak nie chcecie tych kwiatków to napiszcie, że nie chcecie, ale musicie prosić o coś w zamian / czemu sami sobie nie kupicie tych kilkunastu-kilkudziesięciu butelek wina? / łatwiej sięgać do cudzej kieszeni / PM mają teraz same wymagania itp. itd. I zaczęłam się zastanawiać, czy to rzeczywiście jest tak źle odbierane czy to jakieś przewrażliwione osoby to wypisują. Bo szczerze mówiąc ja na każdym weselu szanowałam prośbę Młodych i nigdy nie było dla mnie jakimkolwiek problemem kupienie przyborów szkolnych, kuponu totka, zabawek. I nawet nigdy nie pomyślałam o tym w kategorii, że ktoś mi coś narzuca tylko chętnie spełniałam prośbę PM, ale nie wiedziałam już czy tylko ja jestem taka bezproblemowa.

Edytowane przez tenebrosa
Czas edycji: 2012-03-05 o 16:06
tenebrosa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-05, 16:06   #1160
zakrzewianka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Agis88 Pokaż wiadomość
Welon zostawiłam w domu ale mam wiecej zdjęć z przymiarki. Ja ogólnie byłam zadowolona bo chciałam prosty bez obszycia i ozdob bo taki tylko pasuje do mojej sukni. Jakość tez w miare ok jest to pewnie najtańszy tiul ale wcale ta taniością nie trąca i jakby pasował to napewno bym go założyła do ślubu. Ładnie sie układał, obcięty byl równo nie był postrzępiony itp. Zdjęcia:
Pięknie . Super ten prosty welon wygląda... A masz może zdjęcie z upiętym nieco wyżej?
zakrzewianka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-05, 16:07   #1161
Lily ofthe Valley
Zadomowienie

GG do Lily ofthe Valley

Witajcie

Ja znów tylko na sekundkę w czwartek idę drugi raz na testy do urzedu i się uczę

Z aktualności powiem, że pracy nadal nie mam, a ze ślubnych tematów bylismy wczoraj na pierwszych naukach
Prowadził proboszcz i na dzień dobry nas opieprzył, że mamy ślub w lipcu a to są nauki dla tych co do końca czerwca... no ale, że nas przyjmie. No kurde łaskę mi robi dodam, że z nami było 5 par więc żadne oblężenie no wkurzył mnie:/ Nauki trwały godzinkę i nawet mówił ok o tym że będziemy rodziną i rodzina musi wychować dobrze dzieci i takie tam. Mamy jeszcze 2 nauki a poradnię możemy robić obojętnie gdzie bo u nich nie ma.
A odnośnie aktu chrztu i innych dokumentów, to powiedział, że muszą być ważne w dniu ślubu, a nie tlyko przy spisywaniu protokołu..

Nena - tort jest boski i w ogóle powiem Ci, że gdybym dopiero teraz organizowała wesele to zgapiłabym od Ciebie wszystko
Stary 2012-03-05, 16:16   #1162
nena1984
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tenebrosa Pokaż wiadomość
Gratulacje, piękny będzie (i smaczny na pewno też, chociaż ja za marcepanem nie przepadam, za to smaki masy masz mniamniuśne ). Z tego, co wiem, to ja też będę wpłacać zaliczkę w kwocie 200-300zł na ciasta i tort przy zamawianiu. Z tym, że zamawia się 2-3 tygodnie przed ślubem, ale telefonicznie zarezerwowałam tzw. "kolejkę", pan wpisał mnie w zeszyt i już mają dla nas zarezerwowany czas i moce przerobowe Zresztą po tym jak ostatnio musiałam wpłacić zaliczkę na makijaż ślubny, to już mnie nic nie zdziwi
my konkretne ciasta i dekoracje tortu też zamawiamy przed samym ślubem (2-3 tygodnie), ale u mnie trzeba było zarezerwować stelaż, bo z kilkudziesięciu do wyboru (większość to jakieś rowerki, albo taczki ) mają każdego rodzaju po jednym. Ale padłam jak zobaczyłam ślubny tort barbie w kształcie wielkiej falbaniastej sukni ślubnej i normalnie wsadzoną barbie z kenem. Myślałam, że takie tylko dla dzieci na kinderbale się robi. Kto to zamawia??

Cytat:
my zdecydowaliśmy na wcześniejszą godzinę czyli 21-22 jedynie z tego względu, że większość osób o północy będzie już dobrze "wstawiona" i raczej nie będą mieli ochoty na tort a tak podamy wcześniej i mam nadzieję, że każdy zje tort ze smakiem ot taki deserek po kolacji
no właśnie świetny pomysł, z tym wcześniejszym podaniem.
gratuluję nadwyżki, będzie można poszaleć na allegro

Cytat:
Napisane przez Lily ofthe Valley Pokaż wiadomość
Nena - tort jest boski i w ogóle powiem Ci, że gdybym dopiero teraz organizowała wesele to zgapiłabym od Ciebie wszystko
serio??
e tam boski - zdjęcie z neta, a jak wydzie - to wyjdzie w praniu. Choć nie ukrywam, że chciałabym właśnie taki

Stary 2012-03-05, 16:31   #1163
Lily ofthe Valley
Zadomowienie

GG do Lily ofthe Valley

Cytat:
Wiem Kochana, że powinniśmy robić według naszych upodobań I tak zrobimy. Tylko, że padłam jak sobie poczytałam na innych forach jak niektórzy to odbierają, np. teksty w stylu: po co to wino, jak nie chcecie tych kwiatków to napiszcie, że nie chcecie, ale musicie prosić o coś w zamian / czemu sami sobie nie kupicie tych kilkunastu-kilkudziesięciu butelek wina? / łatwiej sięgać do cudzej kieszeni / PM mają teraz same wymagania itp. itd. I zaczęłam się zastanawiać, czy to rzeczywiście jest tak źle odbierane czy to jakieś przewrażliwione osoby to wypisują. Bo szczerze mówiąc ja na każdym weselu szanowałam prośbę Młodych i nigdy nie było dla mnie jakimkolwiek problemem kupienie przyborów szkolnych, kuponu totka, zabawek. I nawet nigdy nie pomyślałam o tym w kategorii, że ktoś mi coś narzuca tylko chętnie spełniałam prośbę PM, ale nie wiedziałam już czy tylko ja jestem taka bezproblemowa.
Wiesz co może jeszcze nie wszędzie dotarły takiego rodzaju wierszyki i dlatego oburzają się co poniektórzy, np. wiem że w mojej rodzinie poczuliby się ludzie urażeni gdybym napisała, że chcę pieniążek. Teraz i tak większość daje kasę, ale jak np. kogoś na prawdę nie stać żeby wrzucić do tej koperty tyle ile "się powinno" to czasem woli kupić jakiś prezent za który nie koniecznie wiadomo ile się dało. Ja osobiście też nigdy nie poczułam się urażona tym, że ktoś nie chciał kwiatów, jak dla mnie to jest fajne i zapobiega marnotrawieniu pieniędzy na kwiaty.
Ale np. ostatnio zaprosili nas znajomi na wesele i się uśmialiśmy trochę bo na zaproszeniu był wierszyk ......" chcemy z PÓŁSŁODKIM winem mieć piwnicę" ale to też nie uraziło mnie tlyko stwierdziłam, że to zabawne, że aż tak wyszczegółowili

A jeszcze chciałam się pochwalić, że wymyśliliśmy z tżetem gdzie pojedziemy w podróż poślubną tzn nie wiem czy pojedziemy bo nie mam pracy tzn. że nie mam urlopu i pieniędzy ale gdyby to wymyśliliśmy sobię Maderę.
Stary 2012-03-05, 16:32   #1164
nena1984
Zakorzenienie

przyszła wiosna, zmieniłam avatar

Stary 2012-03-05, 16:40   #1165
morelka1987
Zadomowienie

Cytat:
Tak, ale wiesz - my nie prosimy o kasę, tylko wino zamiast kwiatów. Nie narzucamy gościom "kopert", "bilecików ze znakiem wodnym" i innych tego typu prezentów, u nas na zaproszeniu nie ma żadnej sugestii co do prezentów. Chodzi tylko o to, że wolelibyśmy dostać wino zamiast kwiatów, bo ludzie i tak kupują zawsze bukiet, który zaraz zwiędnie.
Rozumiem. Pisałam jak reaguje moja rodzina na prośby zarówno o pieniądze jak i wino :/ Dlatego zrobię dwa rodzaje zaproszeń, dla bardziej staroświeckiej części rodziny będą najzwyklejsze zaproszenia. A dla znajomych, kuzynostwa zrobię zaproszenia z prośba o nie przynoszenie kwiatow tylko cos innego
sama uważam że to jest świetny pomysł. Pytałaś jak ludzie reagują to Ci napisałam o dwóch przykładach, które słyszałam osobiście :0

A mam pytanie: ile miesięcy wcześniej rozdajecie zaproszenia?
morelka1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-05, 16:45   #1166
ona8686
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 15:53 ---------- Poprzedni post napisano o 15:52 ----------

a ja mam nadpłatę 210 zł
Fajnie to rozplanowałaś. Chyba zgapię bo nie wiem, o ktorej moglby byc tort, zawsze bylo, że jakos po polnocy, ale cos mi sie to nie widzi.

Cytat:
przyszła wiosna, zmieniłam avatar
Przyszła, przyszła. Widziałam przebiśnieg

---------- Dopisano o 16:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:44 ----------

Cytat:
Napisane przez morelka1987 Pokaż wiadomość
Rozumiem. Pisałam jak reaguje moja rodzina na prośby zarówno o pieniądze jak i wino :/ Dlatego zrobię dwa rodzaje zaproszeń, dla bardziej staroświeckiej części rodziny będą najzwyklejsze zaproszenia. A dla znajomych, kuzynostwa zrobię zaproszenia z prośba o nie przynoszenie kwiatow tylko cos innego
sama uważam że to jest świetny pomysł. Pytałaś jak ludzie reagują to Ci napisałam o dwóch przykładach, które słyszałam osobiście :0

3 miesiące przed

Franuś
Stary 2012-03-05, 16:46   #1167
Oriflame_Rybnik
Zadomowienie

My jedziemy pierwsze zaproszenia rozdawać w niedzielę

14.07.2012

Oriflame_Rybnik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-05, 16:46   #1168
tenebrosa
Wtajemniczenie

Cytat:
my konkretne ciasta i dekoracje tortu też zamawiamy przed samym ślubem (2-3 tygodnie), ale u mnie trzeba było zarezerwować stelaż, bo z kilkudziesięciu do wyboru (większość to jakieś rowerki, albo taczki ) mają każdego rodzaju po jednym. Ale padłam jak zobaczyłam ślubny tort barbie w kształcie wielkiej falbaniastej sukni ślubnej i normalnie wsadzoną barbie z kenem. Myślałam, że takie tylko dla dzieci na kinderbale się robi. Kto to zamawia??
Mi to się by się odechciało jeść takiego tortu jak bym zobaczyła na nim barbie. Od razu czuję zapach plastiku
Zapomniałam dodać - ja stelaż też rezerwowałam telefonicznie wraz z tą "kolejką". Na stronie cukierni są pokazane wszystkie patery. Nie wpłacałam na to zaliczki.

Cytat:
Napisane przez Lily ofthe Valley Pokaż wiadomość
Wiesz co może jeszcze nie wszędzie dotarły takiego rodzaju wierszyki i dlatego oburzają się co poniektórzy, np. wiem że w mojej rodzinie poczuliby się ludzie urażeni gdybym napisała, że chcę pieniążek. Teraz i tak większość daje kasę, ale jak np. kogoś na prawdę nie stać żeby wrzucić do tej koperty tyle ile "się powinno" to czasem woli kupić jakiś prezent za który nie koniecznie wiadomo ile się dało. Ja osobiście też nigdy nie poczułam się urażona tym, że ktoś nie chciał kwiatów, jak dla mnie to jest fajne i zapobiega marnotrawieniu pieniędzy na kwiaty.
Ale np. ostatnio zaprosili nas znajomi na wesele i się uśmialiśmy trochę bo na zaproszeniu był wierszyk ......" chcemy z PÓŁSŁODKIM winem mieć piwnicę" ale to też nie uraziło mnie tlyko stwierdziłam, że to zabawne, że aż tak wyszczegółowili

A jeszcze chciałam się pochwalić, że wymyśliliśmy z tżetem gdzie pojedziemy w podróż poślubną tzn nie wiem czy pojedziemy bo nie mam pracy tzn. że nie mam urlopu i pieniędzy ale gdyby to wymyśliliśmy sobię Maderę.
U nas w rodzinie bywały już różnego rodzaju wierszyki, i o pieniążek i coś zamiast kwiatów, ale akurat nie o wino, dlatego w pewnym sensie będzie to "nowość" u mnie i tak to analizuję, ale chyba niepotrzebnie. W końcu to rodzina i znajomi, same życzliwe dla nas osoby, a nie obce, które przychodzą obgadać i narzekać.
Madera - świetna destynacja Sama bym chętnie odwiedziła
Stary 2012-03-05, 16:49   #1169
Blacky
Zadomowienie

Ja daję tort o północy, u nas jest taka tradycja. A nawet 30 minut po północy, bo mamy przesunięte oczepiny.

Co do wierszyków na zaproszeniach, to uważam, że jak ktoś będzie chciał się do czegoś przyczepić i znaleźć problem, to go znajdzie. Nie ma co się przejmować takimi osobami. Zrozumiałe jest, że nie wszyscy lubią kwiaty, a nawet jak lubią, to po co komu 50 bukietów? Argument o wyciąganiu kasy jest bezsensowny, bo przecież chodzi o wrzucenie w kopertę kasy, którą i tak wydało by się na bukiet (i nawet nie trzeba śmigać do kwiaciarni). Z winem tym bardziej - butelkę przyzwoitego wina da się kupić za 17-20zł. Ciężko jest w tej cenie znaleźć porządny bukiet. Bzdury, bzdury i jeszcze raz bzdury. A jeżeli ktoś się obraża z powodu, że Para Młoda nie chce dostać od niego kwiatów, to można mu tylko współczuć.

Widziałam zdjęcie tortu - wygląda szałowo. Będzie miał takie wstążki z marcepanu?

Welon super!

Pomyślna blog
Pani Mgr
22.09.2012
Blacky jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-05, 16:49   #1170
Iwa87_18
Raczkowanie

GG do Iwa87_18

Cytat:
Napisane przez morelka1987 Pokaż wiadomość

Wydaje mi się że na 3 miesiące wcześniej to zupełnie wystarczy.. wtedy już masz wszystko z kościołem załatwione itd..nie powinno być już większych niespodzianek.
Iwa87_18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości