|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2251 | ||||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Walka o zdrowe i piękne włosy część IX
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez alex1989 Czas edycji: 2012-03-05 o 21:28 |
||||
|
|
|
#2252 |
|
Zakorzenienie
|
No u mnie niestety bez jedwabiu na końcówkach tak to wygląda. A może olej kokosowy Ci po prostu nie służy? Spróbuj nienasyconych i porównaj.
U mnie po miesiącu olejowania nie było widać efektów, ale ja wtedy tylko olejowałam a w stosowałam beznadziejne odżywki i szampony, więc wszystko szło w niwecz. Jak wprowadziłam kompleksową pielęgnację to po kilku tygodniach już było widać znaczne efekty. Jakie masz włosy? Proste, falowane? ---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 21:19 ---------- OK to trzymam
Edytowane przez Fubizka Czas edycji: 2012-03-05 o 21:20 |
|
|
|
#2253 |
|
Rozeznanie
|
niby proste niby falowane, choć znaczących falo nie mam bardziej taki puch
są gęste (ja czasami używam jeszcze resztek szamponów i odżywek wiadomo nie wyrzuce ich ,ale teraz odkryłam skąd brał mi się łupież i swędzenie głowy (szampon z sls - powędrował do mamy)nie wiem co mogło by byc nie tak, dodam jeszcze ,że mam na głowie resztki ombry (brrr chce sie tego pozbyc) , końcówki rozjaśniałam możliwe ,że to dlatego? i będą rozdwajać się dopóki nie obetnę tych jasnych końcówek ? hmm a co do oleju myśle ,że jest ok , chociaż może bo jedynie mam problem z końcówkami... czubek głowy zaczyna mi się świecić chodź moze to zasługa jantara
Edytowane przez doomcia Czas edycji: 2012-03-05 o 21:27 |
|
|
|
#2254 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeżeli nie będzie mniej, to będę myć tylko Alterrą, bo po jednym umyciu trochę mi zeszło Najgorsze jest to, że zaczęłam przestawiać włoski na mycie co drugi dzień, a nie codziennie i już zaczęło mi to wychodzić, a teraz jak mam ten łupież, to na drugi dzień mnie cała głowa swędzi i sypie się jeszcze bardziej Póki mi nie zejdzie, muszę jednak myć codziennie ![]() Cytat:
![]() Tutaj opis pielęgnacji: Aloes wymaga stanowiska jasnego, słonecznego, w lecie ciepłego 18-24 ºC, a zimą chłodniejszego 6-10 ºC. Aby roślina zakwitła zimą powinniśmy na 4-5 tygodni przetrzymać go w temperaturze około 10 ºC. Znakomicie się czuje na parapecie okiennym. W okresie letnim możemy go wystawić na zewnątrz. Podłoże powinno być przepuszczalne, piaszczysto-gliniaste. Można wykorzystać ziemię znormalizowaną z dodatkiem piasku i gliny. Przesadzamy go w pierwszych latach, raz do roku a później nie rzadziej niż, co 2-3 lata. Wymaga on umiarkowanego podlewania (raz w tygodniu) tak, aby nie doszło do zalegania wody, co powoduje gnicie korzeni. Zimą ograniczamy podlewanie, jednak nie możemy dopuścić do wyschnięcia podłoża. Musimy zapewnić dobry drenaż np. z skorup ceramicznego kruszywa) Aloes jest bardzo wytrzymały na brak wody, więc jest znakomitą rośliną dla wiecznie zabieganych. W lecie zasilamy, co dwa tygodnie, słabym roztworem nawozu wieloskładnikowego. Rozmnażamy go poprzez małe odnóżki w trakcie wiosennego przesadzania, rzadziej sadzonki liściowe, ukorzeniane w piaszczystym podłożu, które ukorzeniają się w ciągu 4-6 tygodni. Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#2255 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
myslę ze jeśli nie suszysz włosów to taki psikacz jest fajny, a jak suszysz/stylizujesz to dałabm coś ochronnego Cytat:
![]() trzymaj ![]() Cytat:
)
|
|
#2256 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
-bo biosilka nie nałoże już... a tylko ten mam : wiec bede musiała kupic
|
|
|
#2257 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale to fakt, każdemu tak polecam Ja już dzisiaj dziewuszki po olejowaniu, po umyciu, a teraz idę nakładać glinkę na pyszczek i pomalować pazurki ![]() ---------- Dopisano o 21:36 ---------- Poprzedni post napisano o 21:36 ---------- Cytat:
|
|
#2258 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
To, co jest rozdwojone, to i tak musisz obciąć. Później proponuję zabezpieczanie metodą: olejek+jedwab. Tylko wybierz taki jedwab, który nie przesusza ![]() Wczoraj oglądałam na YT zadziwiające urządzenie "Split Ender". Nie wiem na ile to jest skuteczne a na ile nie, dziewczyny na filmikach sobie chwalą, ale gdyby się sprawdzało, to by był jakiś cud prawdziwy!!! Tylko do tej pory nie wiem jak to działa
Edytowane przez Fubizka Czas edycji: 2012-03-05 o 21:46 |
|||
|
|
|
#2259 |
|
Rozeznanie
|
dzięki za instrukcję obsługi rośliny
|
#2260 |
|
Zakorzenienie
|
również polecam chi
![]() ja zawsze pazurki maluję rano, bo sie boje ze by mi sie posciel odbiła na nich i mani już do niczego :/
|
#2261 |
|
Zadomowienie
|
Izus dziękuje
mi się nie wydaje, że są ładne, gdybym zrobiła zdjęcie bez prostowania to by dopiero było widać jak się puszą, sklejają w takie grupy i układają po swojemu, no ale to dopiero miesiąc pielęgnacji więc będę czekać. Niedługo zrobię im zdjęcie w naturalnym stanie![]() Dziewczyny zdarzyło Wam się zrobić coś głupiego lub śmiesznego związanego z pielęgnacją włosów? Ja tak miałam ostatnio, obleciałam 3 rossmanny w moim mieście i nigdzie nie było odżywki Isana z olejkiem babassu na którą się napaliłam. Aż pewnego dnia weszłam do jednego, patrzę i jest, stoi na półce, to szybko złapałam i pobiegłam do kasy. W ten sam dzień ją wypróbowałam, nałożyłam po umyciu i zaczęłam wychwalać, że jak to ona się dobrze pieni i to dlatego pewnie dziewczyny używają jej do mycia odżywką, ale po zmyciu nie zauważyłam jakiś efektów, na drugi dzień znowu jej użyłam, roztarłam na włosach a tam znowu piana, i znowu zaczęłam ją wychwalać, stwierdziłam, że pieni się jak szampon, i w tym momencie mnie coś tknęło, wzięłam opakowanie a tam dużymi literami SHAMPOO ... cholera, teraz mam drugi do oczyszczania obok barwy bo jest ze sles i z tego co udało mi się wyczytać to nie ma silikonów a odżywki z babassu brak ..eh głupota nie boli
|
#2262 |
|
Zakorzenienie
|
Lethie - BOSKIE
A jeśli chodzi o mnie, to z włosami mi się nie udało, ale używam płynu do demakijażu Nivea w niebieskiej butelce. I kiedyś moja mama bez ostrzeżenia kupiła szampon dla dzieci Nivea też w niebieskiej butelce i postawiła go tam, gdzie trzymam płyn. Jak możecie się domyślić, zmyłam sobie makijaż szamponem dla dzieci
|
|
|
|
#2263 |
|
Zakorzenienie
|
To ja wam opowiem co mój TŻ wykonał ostatnio.
Nie bardzo się łapie w tym, co stoi u nas w łazience, zawsze się mnie pyta, gdzie co jest, no ale myślałam, że się nauczył już. Przychodzi spod prysznica i mówi: - Czemu wy nie macie normalnego żelu pod prysznic? Musiałem się jakimś olejkiem umyć... Ja pomyślałam, że pewnie umył się olejkiem do kąpieli nivea, którego używa moja mama. Chociaż jego skóra była jakoś dziwnie mięciutka, zdziwiło mnie, że on daje takie efekty. Następnego dnia rano wchodzę do łazienki i patrzę, a tam zostawiona w charakterystyczny dla niego sposób, z otwartym wieczkiem, stoi oliwka babydream |
|
|
|
#2264 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() no właśnie będe musiałą suszyć dyfuzorem co prawde zawsze susze tak 80% reszta dosycha ale jednak .... używam Joaśki b/s ale kurde przez to że jest taka leista mam wrażenie że nie chroni moich włosów no i jedwab na końce of kors ![]() Cytat:
kurde ale laska która tego używała miała swoje włosy dość proste więc ciekawe jak z efektami na innych włosach
|
|
|
#2265 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam
Ale dziś mam bad-hair-day ![]() Śpieszyłam się i umyłam włosy samym szamponem. Co potrafi ukazać, jaki jest ich prawdziwy stan. I te końce są takie suche, wrr jestem zła. Najchętniej bym je teraz obcięła na krótko
|
|
|
|
#2266 |
|
Raczkowanie
|
haha
![]() Ja bardzo dawno temu przez kilka dni smarowałam się po prysznicu balsamem DOVE, z nowej wówczas linii Silk coś tam. efekty super: skóra mięciuśna, aksamitna. Tylko całe wieki wsiąkał, potrafiłam chodzić ok godziny w samych majtkach po domu, tak się lepilam. Ale zwalałam winę na gorące lato... Aż pewnego dnia z nudów czytalam sobie opakowanie...a tak jak małymi literkami "balsam pod prysznic" :P
|
|
#2267 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2268 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba jednak dzisiaj i tak nie pomaluję, bo jeszcze nie śpi ta mała łobuziara i nie zdążą mi wyschnąć ![]() Cytat:
Co prawda wszystko zajmuje trochę czasu, nie widać od razu efektów, ale na prawdę warto
|
|
#2269 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale jakby to działało, to nie trzeba by było tak często podcinać. Tylko skąd to urządzenie wie, które końcówki są rozdwojone a które nie? ![]() Cytat:
), że bym pół włosów ucięła a potem wracają do normy. |
||
|
|
|
#2270 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też czasami miałam takie myśli, aby ściąć do ucha, ale to były tylko gorsze dni i teraz się cieszę, że tego nie zrobiłam
|
|
#2271 |
|
Wtajemniczenie
|
No wiem,wiem.
Po następnym myciu po prostu nałożę odżywkę ![]() ---------- Dopisano o 22:43 ---------- Poprzedni post napisano o 22:42 ---------- I wogóle mam jakiś lęk przed Alterrą przez doświadczenia z szamponami,odżywką i maską. I teraz się nawet boję olejków Alterry Chyba nie słusznie,bo one raczej nie wysuszą włosów? Jak myślicie? Boję się nakładać
|
|
|
|
#2272 |
|
Zadomowienie
|
hahahah
dobrze, że nie tylko ja mam małe wpadkijeżeli chcecie się dowiedzieć więcej o split enderze to jest na wizażu wątek, krótki bo krótki ale jest https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...75#post1215375Mi się wydaje, że to obcina końcówki, które odstają od włosów, bo raczej maszyna nie posiada inteligencji rozpoznawania rozdwojonych lub nie rozdwojonych końcówek.. chociaż mogli by taką wymyślić
20.01.2012 - pierwszy krok do zdrowych, pięknych i długich włosów Typ: 2A 3.12.12 : 44cm CEL: 60 cm Moje włosy Edytowane przez Lethie Czas edycji: 2012-03-05 o 23:01 |
|
|
|
#2273 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czyli jednak nie robisz drugiego podejścia do szamponu Alterry? Ja nim przedwczoraj umyłam i łupieżu mam mniej, a skalp jakby się uspokoił
|
|
#2274 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() tam na wątku pisało że niby włos który odstaje dziwna sprawa jak dla mnie, chyba jednak wolę moją współlokatorke fryzjerke
|
|
|
#2275 |
|
Raczkowanie
|
Miałyście może ten szampon z garniera z tej serii co odzywka avocado ?
![]() a ta odzywka z tej samej serii aloesowa tez jest bez silikonow
Edytowane przez aga9002 Czas edycji: 2012-03-05 o 23:10 |
|
|
|
#2276 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ostatnio go umyłam i trochę podrażnił mi skalp, ale on nadal jeszcze do siebie nie doszedł po hennowaniu z cytryną... W ogóle niedawno stuknął mi równy miesiąc jak dbam o włosy i muszę stwierdzić, że widać już poprawę. Nabrały blasku, łatwiej się rozczesują. A metoda CG sprawia, że ślicznie się układają
|
|
|
|
|
#2277 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moja mama raz kupiła 2 butelki dove przekonana że to szampon i odżywka a to były 2 odżywki
|
|
#2278 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ciekawa jestem, bo niejednokrotnie na wizazu spotkalam sie z opinia, ze te wszystkie kosmetyki termoochronne kiepsko zabezpieczaja. |
|
|
|
|
#2279 |
|
Raczkowanie
|
a tak w ogole jestem ciekawa czy ta cala seria Garnier Naturalna Pielęgnacja jest bez silikonów
|
|
|
|
#2280 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:49.

ale w celach pielęgnacyjnych jak najbardziej

wiadomo nie wyrzuce ich ,ale teraz odkryłam skąd brał mi się łupież i swędzenie głowy (szampon z sls - powędrował do mamy)
Dzisiaj umyję odżywką, żeby nie kusić losu 
Póki mi nie zejdzie, muszę jednak myć codziennie 

mam już dość tego starania się o równy skręt i takie tam