Aparaty ortodontyczne cz. XII - Strona 29 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-03-04, 15:53   #841
Anecka
Zakorzenienie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XII

Moj orto tez mowil ze nie powinno sie uzywac past wybielajacych, poniewaz zeby pod zamkami zostana zolciejsze.

Nie jestem zadowolona z niebieskich gumek w buzi. Nie pasuje mi ten kolor ale musze wytrzymac do 12 kwietnia

Jaki kolor nie bedzie poglebial zolci zebow? Mialam rozowy i byl ok, wiec chyba do niego wroce.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg postepy.jpg (75,0 KB, 173 załadowań)

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012

Edytowane przez Anecka
Czas edycji: 2012-03-04 o 16:04
Anecka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-04, 18:21   #842
Ines3037200
Rozeznanie

Uwaga uwaga! Dziś się dowiedziałam, że jutro wieczorem zakładamy dół

W pt miałam zajęcia z ortodoncji i zapytałam się mojej asystentki odnośnie piaskowania przy noszeniu aparatu stałego, bo gdzieś tu się ten wątek przewinął i mi się przypomniało. Ona NIE poleca, bo po pierwsze ciężko zrobić to efektywnie przy naklejonych zamkach, a po drugie ciężko wypolerować po.
Ines3037200 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-04, 18:22   #843
Kachnaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anecka Pokaż wiadomość
Moj orto tez mowil ze nie powinno sie uzywac past wybielajacych, poniewaz zeby pod zamkami zostana zolciejsze.

Nie jestem zadowolona z niebieskich gumek w buzi. Nie pasuje mi ten kolor ale musze wytrzymac do 12 kwietnia

Jaki kolor nie bedzie poglebial zolci zebow? Mialam rozowy i byl ok, wiec chyba do niego wroce.
W różowych gumkach zęby właśnie bardziej żółte się wydają
Ja zawsze biorę jakieś w kolorze zęba,mleczne,białe,albo szare.
Raz miałam właśnie jasny róż.

Kachnaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-04, 18:25   #844
PurrPurr
Przyczajenie

Cytat:
Purrpurr, super efekt! Nacieszam oczy
Dziękuję!
PurrPurr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-04, 20:01   #845
kasia_no87
Zakorzenienie

GG do kasia_no87 Send a message via Skype™ to kasia_no87

Cytat:

A moze takie ciemne rozowo-czerwone?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Untitled.jpg (38,8 KB, 124 załadowań)

exAparatka
góra: 30.06.2010 - 8.04.2013
dół: 4.08.2011 - 8.04.2013
kasia_no87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-04, 23:18   #846
Anecka
Zakorzenienie

Oo super kolor ))) ja mialam odczucie ze rozowo fioletowe gumy nie gryzly sie z moimi klami jak niebieskie

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Stary 2012-03-05, 06:40   #847
dtka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Jigoku Pokaż wiadomość
Tylko w aparacie nie powinno się używać past wybielajacych
a na jakiej podstawie?

moja otro nie ma nic przeciwko, specjalnie pytalam, nawet dyskutowalysmy ktora jest najlepsza...

oczywiscie czy w aparacie czy bez nie nalezy uzywac past wybielajacych zbyt gorliwie zeby sobie szkliwa nie zetrzec, 1 dziennie jest w zupelnosci ok

---------- Dopisano o 06:35 ---------- Poprzedni post napisano o 06:29 ----------

Cytat:
Napisane przez kasia_no87 Pokaż wiadomość
A to ciekawe, bo mi orto powiedziala tylko zeby lepiej nie uzywac bo pozniej po sciagnieciu bede miala zolte kawdraty gdzie byl zamek, ale raz na jakis czas moge. Nic mi o szkodliwosci past wybielajacych na klej czy szkliwo nei mowila. Wiec trzymam sie jej wersji, mysle ze by mi o tym powiedziala jak pytalam
o tym tez rozmawialam w gabiniecie ze specjalistka od wybielanie zebow.
substancje wybielajace wnikaja pod zamki. ciemne plamy po zdjeciu aparatu to wynik zlej higieny lub zlego zalozenia aparatu ale nie wybielania.

pytalam nawet czy moge paskow wybielajacych uzywac lub profesjonalnie u dentysty zeby wybielic i nie ma zadnych przeciwskazan. pytanie tylko po co?

ogólnie Panie odradzały mi takie działania przed zdjeciem aparatu bo efekt bedzie mniej widoczny i tyle, warto zaczekac

oczywiscie zgadzam sie tez z opinia ze co lekarz to inna opinia wiec każda z nas uslyszy od swojego cos innego

---------- Dopisano o 06:40 ---------- Poprzedni post napisano o 06:35 ----------

Cytat:
Napisane przez kruuuszi Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny, u mnie sytuacja z aparatem mieszanym się wyjaśniła już prawie miesiąc nosze druciaka i przyznam, że całkowicie się do niego przyzwyczaiłam!!! Wiec dziewczyny, które mają wątpliwości, nie ma na co czekać! Też im bliżej było założenia tym większe miałam obawy i niechęci, teraz chyba brakowałoby mi aparatu!
Mam pytanie do dziewczyn które noszą aparat kosmetyczny: o jaki kolor gumek prosicie na wizycie? Bo przyznam szczerze, że strasznie mi się moje przebarwiły;/ z przezroczystych stały się żółte. Kawy nie pije, zamiast niej wolę herbatę. Po za tym jestem na specjalnej diecie [chory żołądek] i jem duże ilości buraków i wszelkiego rodzaju zielonych warzyw np. szpinak. Myślicie, że to od tego? Jaki kolor gumek się nie przebarwi na tyle mocno, żeby po tygodniu już był zauważalny?
przezroczysto-niebieski perłowy mniej przyjmuje kolory i daje ładny efekt wybielający zęby

niestety obawiam się z burakami nie wygra...
dtka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-05, 10:25   #848
ajeva
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kachnaaaa Pokaż wiadomość
Wczoraj,2 marca miałam wizytę kontrolną i orto zapisała mnie na następną 22 marca
To w sumie 2 razy w miesiącu... A za wizytę mało nie płacę..
Pomyliła się,odwołać czy tak czasem też macie?
Ja też tak kiedyś miałam, bo wizyta była potrzebna prędzej, bo było to zaraz po założeniu aparatu i orto chciała sprawdzić jak to się przyswoiło i jak się zagoiły dziąsła po poprzednim hyraxie.. później też tak miałam.. ale też z jakiegoś powodu.. już nie pamiętam, a następna wizyta była już z większą przerwą. Więc może Twoja orto też z jakiegoś powodu zrobiła tak szybko a na następną zrobi większą przerwę??

---------- Dopisano o 10:25 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ----------

Cytat:
Napisane przez ejzii Pokaż wiadomość
a mi strasznie ostatnio szczeka strzela;/ blokuje sie tak i jak otworze bardziej to taki trzask stawów słychac:/
Mi też kiedyś tak bardziej strzelała, ale później przestała. Ostatnio jak ruchomy aparat na dół zaczęłam nosić to znów się odzywa ale nie tak często i nie aż tak boleśnie jak poprzednio.. To pewnie przez działanie aparatów więc nie ma się co aż tak bardzo przejmować

Jutro mam wizytę u orto, jestem ciekawa co to będzie. 1 wizyta z ruchomym ;d I zastanawiam się nad czerwonymi gumkami ;d jeszcze nie miałam, ale muszę zobaczyć czy orto w ogóle takie będzie miała.. Ostatnio ciągle mam pomarańczowe, wcześniej różowe i wszystkie takie jaśniejsze kolory więc chyba zaryzykuje z jakimś mocniejszym
koniec 10.01.2014

"It's not a dream anymore.

It's worth fighting for!"

proszę o udostępnianie=》 https://zrzutka.pl/ndpe6p dla mamy

Edytowane przez ajeva
Czas edycji: 2012-03-05 o 10:28
ajeva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-05, 12:45   #849
Irish184
Rozeznanie

Jakimi pastami myjecie zęby? Ja od jakiegoś czasu używam Elmex tej zielonej ale nie usuwa ona zbyt dobrze osadu i przebarwień. Mam wrażenie, że zęby po niej są jakieś nie domyte. Znacie jakieś skuteczne pasty, które można stosować nosząc aparat i które dobrze usuwają osad?
Dół: od 20.01.2012r. do 16.01.2014r.
Irish184 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-05, 13:26   #850
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dtka Pokaż wiadomość
a na jakiej podstawie?

moja otro nie ma nic przeciwko, specjalnie pytalam, nawet dyskutowalysmy ktora jest najlepsza...

oczywiscie czy w aparacie czy bez nie nalezy uzywac past wybielajacych zbyt gorliwie zeby sobie szkliwa nie zetrzec, 1 dziennie jest w zupelnosci ok
Jak zauważyłaś pasty wybielające ścierają szkliwo, mają też wpływ na dziąsła, a szkliwo w aparacie jest bardziej narażone na uszkodzenia i po co mu dodatkowo dokładać skoro nie ma nawet takiej potrzeby?
Mi orto odradziła stosowanie past wybielających i nie mam zamiaru traktować sobie zębów węglanem wapnia czy nadtlenkiem wodoru, bo rekonstrukcja szkliwa nie jest ani tania, ani przyjemna.
Co do '1 dziennie jest ok' to zależy od wskaźnika ścieralności, są takie pasty, których można używać 2-3 rzy w tygodniu, więc nie powiedziałabym
Moim zdaniem taka pasta w aparacie niewiele daje (bo są pasty, którymi można bardzo dobrze doczyścić osad), a może zaszkodzić, więc po co się upierać? Ale tak jak już pisałam: to Wasze zęby i zrobicie z nimi, co chcecie

kosmetyki [urlhttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1170481][/url]
książki
Jigoku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-05, 14:07   #851
Anecka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Irish184 Pokaż wiadomość
Jakimi pastami myjecie zęby? Ja od jakiegoś czasu używam Elmex tej zielonej ale nie usuwa ona zbyt dobrze osadu i przebarwień. Mam wrażenie, że zęby po niej są jakieś nie domyte. Znacie jakieś skuteczne pasty, które można stosować nosząc aparat i które dobrze usuwają osad?
Ja uzywam Vademecum i jestem zadowolona na zmiane z Lacalut Active. Myje zeby szczoteczka Eldygium (podróżną) na zmiane z Curaprox Ultrasoft. (Uwielbiam jej miekkosc )

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Stary 2012-03-05, 17:28   #852
ajeva
Raczkowanie

Anecka - blog metalowy hahaha dobra nazwa Fajny pomysł, szkoda, że ja takiego nie założyłam... ale może dobrze, bo dużo płaczu by było na nim na początku hehehe

Co do niebieskich gumek. To były moje pierwsze... Miałam wybrać nierzucające się w oczy.. To mi się udało.. Ale teraz po długim czasie noszenia takich jasnych różowych i pomarańczowych to mi się podobają niebieskie i jak wspominam jak w nich wyglądałam to pasowały No ale może nie każdemu pasują ;p : )
koniec 10.01.2014

Stary 2012-03-05, 19:45   #853
melancholiczka
Raczkowanie

GG do melancholiczka

Cytat:
Napisane przez kasia_no87 Pokaż wiadomość
A moze takie ciemne rozowo-czerwone?
Czemu na dwójkach nie masz założonych gumek tylko wciśnięte tak jakby pod zamki?
Stary 2012-03-05, 20:23   #854
tak
Zakorzenienie

Cytat:
Co do '1 dziennie jest ok' to zależy od wskaźnika ścieralności, są takie pasty, których można używać 2-3 rzy w tygodniu, więc nie powiedziałabym
Moja mama nawet używa takiej, którą można używać raz na tydzień

Za mniej niż tydzień będę miała aparat, boję się, boję. Pewnie szybko ten tydzień przeleci i nie spostrzegę się, a już będę siedziała na fotelu w gabinecie
tak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-05, 20:27   #855
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tak Pokaż wiadomość
Moja mama nawet używa takiej, którą można używać raz na tydzień

Za mniej niż tydzień będę miała aparat, boję się, boję. Pewnie szybko ten tydzień przeleci i nie spostrzegę się, a już będę siedziała na fotelu w gabinecie
Pomyśl, że to tylko tydzień to walki o piękny uśmiech
Ja się bardzo broniłam przed aparatem, ale nie żałuje zupełnie

książki
Stary 2012-03-05, 20:47   #856
kasia_no87
Zakorzenienie

GG do kasia_no87 Send a message via Skype™ to kasia_no87

Cytat:
Napisane przez melancholiczka Pokaż wiadomość
Czemu na dwójkach nie masz założonych gumek tylko wciśnięte tak jakby pod zamki?
Mam zalozone normalnie gumki tylko ze dwojki nie sa polaczone z drutem (no jedna juz jest ) dlatego tak to wyglada a kolor strasznie mi sie podoba, teraz mam granatowe ale nastepnym razem chyba znowu wezme te

exAparatka
góra: 30.06.2010 - 8.04.2013
dół: 4.08.2011 - 8.04.2013
kasia_no87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-06, 06:32   #857
dtka
Raczkowanie

Cytat:
Jak zauważyłaś pasty wybielające ścierają szkliwo, mają też wpływ na dziąsła, a szkliwo w aparacie jest bardziej narażone na uszkodzenia i po co mu dodatkowo dokładać skoro nie ma nawet takiej potrzeby?
Mi orto odradziła stosowanie past wybielających i nie mam zamiaru traktować sobie zębów węglanem wapnia czy nadtlenkiem wodoru, bo rekonstrukcja szkliwa nie jest ani tania, ani przyjemna.
Moim zdaniem taka pasta w aparacie niewiele daje (bo są pasty, którymi można bardzo dobrze doczyścić osad), a może zaszkodzić, więc po co się upierać? Ale tak jak już pisałam: to Wasze zęby i zrobicie z nimi, co chcecie
Racja to racja, każdy robi jak mu serce podpowiada. Każdy ma inne zęby, zna swoje zęby i powinien wiedzieć co im szkodzi a co nie.

Przypomniało mi się jeszcze apropo ścierania szkliwa. Słyszałam już z paru różnych źródeł, że pasty to jedno ale najczęściej ludzie niszczą sobie szkliwo i dziąsła nadgorliwym szczotkowaniem i szczotkami z twardym włosiem. Baaa nawet szczoteczkom elektrycznym się dostało bo mechanicznie ścierają zęby. Najlepsze są ponoć miękkie szczoteczki. Mi do aparatu też polecono używać właśnie miękkiej.

Wiem, że wiele osób nawet na forum jest fanami twardych szczoteczek. Absolutnie nie krytykuję ani nic z tych rzeczy tylko podrzucam inny punkt widzenia.
dtka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-06, 12:58   #858
Anecka
Zakorzenienie

dtka, ja od kilku stomatologow do ktorych chodzilam, tez slyszalam, ze najlepsze sa mieciutkie szczoteczki. Ja jakos zawsze uzywalam sredniej, ale odkad kupilam Curaprox Ultrasoft, jestem w niej zakochana i tylko jej uzywam. Jest tak rewelacyjnie miekka ze az sie w glowie nie miesci

Tez do stomatologa trafilam z otartym szkliwem przez szczotke na baterie..takze dla mnie gora jest wyzej wymieniona

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Stary 2012-03-06, 14:43   #859
just_krk
Przyczajenie

A czy ktoś z Was chodził do doktor Weroniki Rabczak w Krakowie? Przyjmuje w DentalServices. Jakieś informacje?
just_krk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-06, 14:55   #860
Asji
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dtka
Słyszałam już z paru różnych źródeł, że pasty to jedno ale najczęściej ludzie niszczą sobie szkliwo i dziąsła nadgorliwym szczotkowaniem i szczotkami z twardym włosiem. Baaa nawet szczoteczkom elektrycznym się dostało bo mechanicznie ścierają zęby. Najlepsze są ponoć miękkie szczoteczki. Mi do aparatu też polecono używać właśnie miękkiej.
Moja orto poleciła mi właśnie twardą, ale widać co lekarz to inna opinia Mi zawsze mówiono, że miękkie są przeznaczone głównie dla dzieci i osób, które mają wrażliwe zęby/dziąsła, i że takie szczoteczki najsłabiej czyszczą.
Asji jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-06, 15:12   #861
ajeva
Raczkowanie

Dziewczyny mam czerwone gumki! Ale są fajne Super wyglądają I mam czerwony chyba to jest łańcuszek
koniec 10.01.2014

Stary 2012-03-06, 15:50   #862
hikari91
Zadomowienie

just_krk może przejrzyj te tematy :
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=174847
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=174851
hikari91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-06, 19:19   #863
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dtka Pokaż wiadomość
Racja to racja, każdy robi jak mu serce podpowiada. Każdy ma inne zęby, zna swoje zęby i powinien wiedzieć co im szkodzi a co nie.

Przypomniało mi się jeszcze apropo ścierania szkliwa. Słyszałam już z paru różnych źródeł, że pasty to jedno ale najczęściej ludzie niszczą sobie szkliwo i dziąsła nadgorliwym szczotkowaniem i szczotkami z twardym włosiem. Baaa nawet szczoteczkom elektrycznym się dostało bo mechanicznie ścierają zęby. Najlepsze są ponoć miękkie szczoteczki. Mi do aparatu też polecono używać właśnie miękkiej.

Wiem, że wiele osób nawet na forum jest fanami twardych szczoteczek. Absolutnie nie krytykuję ani nic z tych rzeczy tylko podrzucam inny punkt widzenia.
Ja najbardziej lubię pęczkową, czyści dokładnie, nie szorujemy niepotrzebnie szczotką kilka razy po powierzchni zęba, można doczyścić nawet trudnodostępne miejsca, ja nawet po zdjęciu aparatu mam zamiar jej codziennie używać.
Co do mycia zębów to ważna jest tak naprawdę technika, a nie szczoteczka czy pasta, bo jeśli ktoś robi to dobrze to nawet najbardziej miękką szczotką da sobie radę. Ja po dłutowaniu ósemek miałam przykazane używać szczoteczki dla dzieci, którym wyżynają się zęby i spokojnie nią doczyszczałam.

książki
Stary 2012-03-06, 22:55   #864
Anecka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ajeva Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam czerwone gumki! Ale są fajne Super wyglądają I mam czerwony chyba to jest łańcuszek
Poka poka

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Stary 2012-03-07, 13:25   #865
oska99
Rozeznanie

Cytat:
może ja też sobie we wtorek wezmę czerwone zaszaleje

i właśnie.. pokaż jak wyglądają
10.2019 Macierzyństwo - dr Mirocki lub Przybycień ?

oska99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-07, 16:35   #866
ajeva
Raczkowanie

no dobra.. ale niefajne mam ząbki, chodzi tylko o te gumki.. i znów mi się zrobiła przerwa między jedynkami... mam nadzieję, że w końcu kiedyś te zęby przestaną być tak przesuwane raz w jedną raz w drugą stronę.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC_3991wiz2.jpg (9,3 KB, 126 załadowań)
koniec 10.01.2014

Stary 2012-03-07, 16:39   #867
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
no dobra.. ale niefajne mam ząbki, chodzi tylko o te gumki.. i znów mi się zrobiła przerwa między jedynkami... mam nadzieję, że w końcu kiedyś te zęby przestaną być tak przesuwane raz w jedną raz w drugą stronę.
Ładne Ja mam teraz zielone, a w piątek chyba wezmę jakieś ciemne

książki
Stary 2012-03-07, 18:15   #868
Patisha87
Raczkowanie

witajcie!
Byłam dzisiaj na wizycie u trzeciej ortodontki z kolei...i ona JEDYNA wykryła u mnie asymetrie żuchwy!!!! To dlatego tak "pykała" podczas szerokiego otwierania buzi lub przy jedzeniu...... Musze mieć aparat na dole i u góry.
Patisha87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-07, 18:45   #869
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Mamy wizytę w ten sam dzień
U mnie standardowo: na górę szare, na dół poproszę orto. o jakieś pastelowe ligaturki, jakoś ciemne do mnie nie przemawiają
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-07, 19:56   #870
Anecka
Zakorzenienie

Cytat:
Poka poka

ajeva, super wyrazisty kolor

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości