|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Czas na wybór tytulu do kolejenj części. Do dzieła Mamuśki! )
|
|||
| Uśmiechamy się radośnie, bo zaraz witamy wiosnę. |
|
1 | 2,00% |
| Ząbek tu, ząbek tam , ale jeszcze czadu mamie dam! |
|
6 | 12,00% |
| Dietka rozszerzona, mama zadowolona a ja poznaje nowe smaki, bo już nawet jem buraki |
|
1 | 2,00% |
| Poznajemy smaki nowe i jesteśmy przez to zdrowe ! |
|
1 | 2,00% |
| RosnąRączki,RosnąNóżkiTo też czas zębowej wróżki, baba,baba wciąż słyszymy i na wiosnę sie cieszymy. |
|
10 | 20,00% |
| Pół roczku już mamy i siadać, pełzać zaczynamy! Mamusie VII-VIII. |
|
0 | 0% |
| Czworaczki, pełzaczki- coraz bardziej ruchliwe te nasze dzieciaczki. |
|
14 | 28,00% |
Raczkujemy i wstajemy, przez co mamie smukłą sylwetkę utrzymać dajemy
|
|
1 | 2,00% |
| W końcu wiosna wyczekana- cieszy się kazdy bobas i jego mama. |
|
16 | 32,00% |
| Głosujący: 50. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2971 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Masze maluchy śliczne, radosne, a my plotkując czekamy na wiosnę :) Mamusie VII
Cytat:
) Za szczepienie ![]() |
|
|
|
|
#2972 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Masze maluchy śliczne, radosne, a my plotkując czekamy na wiosnę :) Mamusie VII
ja ugotowalam mrozonke
czyli 9 warzyw z mrozonki, indyka i troche marchewki, bo malo bylo. na deser jabko z rodzynkami (zmielone i ugotowane).
|
|
|
|
#2973 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Patik to nie tak jak myślisz, , jakis czas temu zaprosiła mnie brunetka do siebie do domu ( już ze 3 miesiące temu), ogolnie nie ma spotkania lublinianek, ja planuję w tym tygodniu wpaść do brunetki nie wiem może w czwartek, ale to jeszcze dam jej znać trzymam ![]() Cytat:
![]() a odnośnie adoracji męża dziewczyny ja mam tak samo, brakuje mi tego, a juz jest w nadmiarze jak tż coś chce, oj jaki wtedy kochany jest ![]() i 100 lat dla Karolka, Mai i Mai ![]() ![]() |
||
|
|
|
#2974 | |||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Szymon zniosl szczepienie dobrze, tylko chyba musze sie udac do innej lekarki, bo mlody caly czas ma katar, a ta nasza to lekcewazy. Ja wiem, ze tyzien, miesiac moze trwac ale ja nie pamietam kiedy Szymula nie mial kataru. Wczesniej bylo zwalane na zeby, teraz na alergie :/ Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A mi moj synek dal najwspanialszy prezent, 5 godzin snu bez przerwy.
|
|
|
#2975 | |||||
|
Zadomowienie
|
Bry Kuny
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Brumku a Ty nic się nie martw Tymek taki model że w dzień nie śpi i już nie ma to nic wspólnego z tym ile go tulisz itd moja siostra mama 3 brzdąców i zawsze mówi, że jak dzieciak potrzebuje snu to zaśnie nawet na stercie zabawek i już mój tez nie należy do śpiochów ma dwie drzemki po 30 minut i w nocy nie śpi dobrze a rozwija się jak burza dokazuje jak młody kogut w kurniku pełnym powabnych kurek i tulenie noszenie itd nic nie zmienia przynajmniej u nas![]() Cytat:
![]() to trzymam żeby było mniej ryku (bo każdy szanujący się niemowlak swoje wyryczeć musi![]() Cytat:
kochana jestem u nas bez zmian ![]() dalej jestem zombi ale podobno blada cera jest modna
|
|
#2976 |
|
Zadomowienie
|
O ja niewychowana, pamiętałam tylko o swoim dziecku Dla Mai iwonyp ![]() Dla Karolka Bartessy ![]() Moja z racji swoich urodzin postanowiła chyba traktować siebie jak królową. Tylko rączki, rączki, rączki a marudna, że ho ho ![]() ale dostała póki co starą ładowarkę od telefonu i na razie jest zadowolona ![]() |
|
|
|
#2977 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale wiesz co czytałam ostatnio jakieś forum, co podają mamy 8 miesięcznemu dziecku iz a głowę się złapałam, a potem pomyślałam że Ja nie przesadzam z tym jedzeniem w sensie, że się tak pierniczę ![]() One podawały, parówki, danonki, jajecznicę któraś podała ![]() Pomyślałam ładnieee, baby dumne że dzieciaki jedzą, ale nie zdają sobie sprawy jakie świństwo jedzą tzn jakie nie zdrowe to jest wszystko, a one zadowolone że dziecko pięknie je ![]() Ja tu kaszki kupuje, damie dogadzam a one byle co dziecku podają ![]() Nie potępiam parówek, ani danonków choć mam nadzieję, że Emi ich jeść nie będzie, bo uważam że sa lepsze i smaczniej a przede wszystkim zdrowsze rzeczy. Ja pomyślałam jak chlebek może jeść, masełko też i żółtko to kanapke jej zrobię i sobie zje po swojemu nie ? dzisiaj tak na kolację zrobię tzn przed snem,aby miała co robić ![]() Dla Szymka ![]() Moja katar też ma ale stwierdzam, że to przez suche powietrze bo Ja też kozy w nosie wiecznie mam i smarkam. Nie jest to katar który się leje,ale furczy jej,choć wczoraj marudna na zęby była i leciało jej z jednej dziurki więc pewnie znowu trochę organizm się osłabił.. |
|
|
|
|
#2978 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a co do żółtka to ja po prostu gotuję jajko na twardo, jak ostygnie to pół żółtka przekładam do miseczki, rozgniatam widelcem i dodaje jej obiadek (zupkę czy co tam ma do zjedzenia) i mieszam
|
|
|
|
|
#2979 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja to samo. Poza tym mam dobrą pamięć, ale krótką. Zawsze najpierw podam obiadek, a potem przypominam sobie o żółtku
|
#2980 |
|
Wtajemniczenie
|
Nataszka mam do Ciebie pytanie, miałam juz wcześniej pytac, co myslisz o kwasie glikolowym?? chciała bym sobie kupić taki kwas na BU lub na mazidłach czy zrób sobie krem, i jak myslisz można sobie cos takiego zrobic samemu w domu? czy udać się do kosmetyczki, a i jeszcze dodam,że nadal karmię, i troskę boję się że mogę sobie buzię popalić, wiem że nerola kupowała chuba na BU i stosuje sama w domu, mam cerę mieszana, a ponoc po tym kwasie skóra się bardzo ładnie odnawia, co o tym myślisz,
|
|
|
|
#2981 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Aaa, to dobrze tzn, nie dobrze, że się nie wysypiasz, ale dobrze, że nie jestem sama, w kupie raźniej
|
|
|
|
|
#2982 | ||
|
Zakorzenienie
|
![]() ![]() ![]() Cytat:
Takie zwykłe rodzynki z marketu? A od którego miesiąca można już rodzynki podawać? Podpinam się Maja od Karolina ma dwa razy ode mnie ![]() ---------- Dopisano o 10:36 ---------- Poprzedni post napisano o 10:34 ---------- Cytat:
Ja robię dokładnie tak samo. Jako w obiadku
|
||
|
|
|
#2983 |
|
Wtajemniczenie
|
dziewczyny co do żółtka to ugotujcie jajko, obierzcie i dajcie pół żólteczka z obiadkiem, albo pół surowego żółteczka do zupki dodajcie jak gotujecie
|
|
|
|
#2984 |
|
Zadomowienie
|
Przekażę zatem Mai drugiego buziaka od ciotki
|
|
|
|
#2985 | |
|
Zakorzenienie
|
Pieleszka jestem z Wami,mam nadzieje ze bedzie dobrze
![]() Cytat:
![]() dzien dobry u nas dzis super nocm usnela o 20, pobudka o 3, wypila 180ml przekrecila sie no bok i poszla dalej spac pobudka po 7Ciesze sie tym bardziej ze wlasnie sie odsmoczkowujemy (tylko ciii bo nie chce zapeszyc), Drugi dzien jestesmy bez smoka i Lila zasnela tez wieczorem bez niego, w nocy tez nie byl potrzebny.. w dzien juz jej w ogóle nie daje, balam sie wieczornego zasniecia ale nie jest jej niezbedny, potrzebowała czasem do wyciszenia jak nie byla mocno spiaca, ale juz stwierdziłam ze przyszła pora na odsmoczkowanie.
|
|
#2986 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Ja też chcę ![]() Cytat:
Dołączam się do życzeń! Cytat:
|
|||||
|
|
|
#2987 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2988 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A za odsmoczkowanie trzymam ![]() Welcome
|
|
|
|
|
#2989 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2990 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
W ogóle kompletnie się sobą na ten sposób nie interesujemy... Czasem mi przykro z tego powodu, bo czuje się trochę winna ( byle jakie włosy, brudne dzinsy, uwalona ). Ale nie to nie, śmieje się w duchu, że żyjemy jak brat ze siostrą... Podpinam się! brumek nie chciałabyś widzieć jak ja usypiam Igora W wózku z całych sił bujam na boki Na razie nie widzę innego rozwiązania, albo raczej nie chce mi się szukać, bo pobujam go tak 10,15 min i młody śpi. Ale Tobie i innym dziewczynom absolutnie nie polecam tej metody ![]() Pieleszko kochana, będzie wszystko dobrze, musi byc, wyobrażam sobie tylko co czujesz, całuję bardzo bardzo. Odnośnie zdania Twojej pediatry, moja tak samo mówiła o basenie. Więc ja czekam do czerwca, ew. maja.
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
|
||
|
|
|
#2991 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do kataru, to wlasnie Szymon tez taki ma a myslisz, ze moge ugotowac i dac mu do raczki zoltko??
|
|
|
#2992 |
|
Zakorzenienie
|
no nie zacytuję
przeczytałam na szybko...Pieleszka , będzie wszystko dobrze -nie ma innej opcji!! nawet jak zabieg będzie niezbędny to Hania jest na tyle mała,że zapomni szybciutko-jestem z Wami gratuluję nowych umiejętności naszych dzieciaczków sto lat i milion buziaków dla solenizantów wczorajszych i dziejszych ja znowu chora, gardło siadło -już nie wiem o co chodzi ![]() no i dziś endo, zobaczymy jakie będą wyniki ... miłego dnia !! |
|
|
|
#2993 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#2994 |
|
Zakorzenienie
|
Maja jedna,
Maja druga i Karolek Bartessy - sto lat, dzieciaki A u nas noc z przygodami Ok. 3, jak ja już zasypiałam a mąż jeszcze siedział koło mnie w łóżku z lapiem na kolanach, usłyszeliśmy okropny hut, łomot, aż się podłoga zatrzęsła. I po kilku sekundach znowu i znowu! Dla mnie to brzmiało, jakby sąsiedzi za ścianą np. pianinem pod domu rzucali A mąż mówi że może włamują się do sklepu na dole (pod naszymi oknami jest Żabka). Otwieramy okno i faktycznie, ktoś rozwala szybę! Ale tak wali i wali, bo szyba nie chciała ustąpić. Mąż zaczął dzwonić od razu na policję, ja zaczęłam krzyczeć do tego gościa, bo myślałam że uda mi się go spłoszyć. Ale w końcu rozbił tę szybę, wlazł do sklepu i uciekł po 15 sekundach. Nie za dużo zdążył wziąć, może jakąś flaszkę tylko ![]() Niestety nie widziałam go, bo parapety zasłaniają. Policja przyjechał po 4 minutach - szybko. I to dwa radiowozy. Potem zaraz straż miejska, a po jakiś 20 minutach agencja ochroniarska, bo przecież alarm wył Ci co mają sygnał jako pierwsi, dotarli najpóźniej ![]() Oczywiście nic już nie zdziałali. Potem tylko czekali aż właściciel sklepu dojedzie i zabezpieczali ślady. A my wszystko przez okno słyszelismy ![]() Hałas był okrutny, ale Tymek tylko się troszkę wybudził i pomruczał i zaraz dalej zasnął twardo. Całe szczęście. W ogóle, wstyd się przyznać, ale jak usłyszałam ten huk i dotarło do mnie że to włamania, to i tak myślałam tylko o tym, żeby się dziecko nie obudziło Za to mąż zapomniał o dziecku, bo jak dzwonił na tę policję, to poleciał z telefonem do pokoju Tymcia i tam gadał
|
#2995 | ||
|
Zadomowienie
|
To samo pomyślałam ![]() Cytat:
i wracaj do zdrowia ---------- Dopisano o 11:20 ---------- Poprzedni post napisano o 11:18 ---------- Cytat:
a noc faktycznie ciekawa
|
||
|
|
|
#2996 |
|
Zadomowienie
|
a teraz ostatnie teksty mojej Bambalusi:
> Siedzi sobie rano na kanapie, pije mleko, cos jej tam chlapnelo i mowi sama do siebie: " Czasem czlowiekowi cos chlapnie do nosa" ![]() > Tata (znajac apetyt Klary) : "Klarusiu, a ile obiadkow zjadlas w zlobku?" Klara z duma: "Czterdziesiat szesc!" ![]() > Mama w ramach komplementowania: Klaruś, ale Ty masz sliczne nozki!" Klara: "wiem, takie PLASTIKOWE ![]() ale zeby nie bylo, ze tylko Klara ma w rodzinie fajne teksty to zacytuje mojego 18-letniego kuzyna. Moj brat pokazuje mu z duma zdjecie swojej narzeczonej: "I co, ladna, nie?" Kuzyn: "Ujdzie, na chama" wodaqua, dziubku - no, moze wstawie kiedys teksty mojej gwiazdy do tamtego watku |
|
|
|
#2997 | ||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co to się z Tobą dzieje? Cytat:
A kiedy wraca? Cytat:
Póki nie zachodzi wyższa koniecznośc, to unikają przemęczania się ![]() Cytat:
Nie mogę się nadziwić czemu, bo ja do cierpliwych osób nie należę ![]() A U Ciebie to jeszcze co innego, bo Ty masz w ogóle ciężką sytuację i klika niemiłych spraw nakłada się na siebie. Dla mnie i tak jesteś prawie święta A z wpychanie jedzenia na siłę, to masz rację, Uważam tak samo, choć gdy dziecko nie je przez tydzień (tak się wydaje przynajmniej ), to łatwo o tym zapomnieć... Ale dla mnie to brak szacunku do dziecka!![]() Cytat:
Szkoda...I kciuki za dziś ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
tego mi trzeba ![]() Cytat:
|
|
#2998 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
|
|
|
|
|
#2999 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
podoba mi się to co napisałaś Już myślałam że tylko ja taka jestem niewrażliwa Nie chce jeść - to nie. Jak zgłodnieje to zje ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Przecież przynosisz dla swojego dziecka a nie dla całego żłobka...Cytat:
![]() no nieźle..... ![]() a swoją drogą chyba się nie spodziewał że o takiej porze ktoś dopiero kładzie się spać
|
|
|
#3000 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
szczerze mowiac to ja sie tak mocno listy jakiejs nie trzymam. tylko to zółtko kiedys wprowadzic (a potem bialko) trzeba i wolalabym sama niz glowic sie od czego kinga ma krosty na buzi... dzwonilam do sanepidu i szczerze powiedziawczy pani nie wiedziala jak mi odpowiedziec. ma sie skonsultowac z dzialem zywienia (ktory teraz "lata za solą ") i wtedy mi odpowie. mam jutro dzwonic. coz, jeden dzien kinga moze jechac na sklepowych sloikach. chyba dzis tez podpytam dyrektorki co ona na to. moze jakos do roczku (bo 11-12 mies to niby podanie calego jajka). potem juz niech je spokojnie. boje sie tylko o przetwory mleczne...KTO DAWAL ALERGIKOWI JOGURTY W RAMACH SPRAWDZENIA CZY MA NADAL SKAZE? potrzebuje porady... bo nie wiem czy dawac wlasnie takie rzeczy czy cos innego... ---------- Dopisano o 11:41 ---------- Poprzedni post napisano o 11:37 ---------- Cytat:
![]() artur kiedys twierdził że kinga jest plastikowa
Edytowane przez 83monia Czas edycji: 2012-03-06 o 11:42 |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:23.

)

) 

Jak widzę czasami swój cień na ścianie alob na podłodze, to sama jestem pod wielkim wrażeniem, tego co ja wyprawiam
ja niby wiem od Hani urodzenia, że to jest nieuniknione, ale teraz zaczynam sie bać i mi smutno i mam pretensje do wszystkich i wszystkiego, czemu akurat moje dziecko to spotkało itp... a do tego mamy zrobić usg nerek czy z nimi wszystko w porządku, bo często są różne "powikłania" nerkowe przy wadach....
Bo jak się wybudza na chwilę, to otwiera tak szybko oczka, jest jakby nerwowy i dalej z reguły zasypia. A tu powoli zaczyna się przeciągać, jeszcze na śpiąco, potem leniwie otwiera ślepia i jak mnie dostrzega to się uśmiecha pełną buzią 

A jak nie chce otwierać buzi to palcami przycisnąć policzki
Ona tak robiła przy całej trójce. Tylko pytam czy to coś pomogło, a ona mi mówi, że do dzisiaj takie niejadki. Skoro tak je "maltretowała" to się nie dziwię, że maja taką traumę z jedzenia...