Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - część V - Strona 95 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-03-06, 13:45   #2821
nel_a
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - część V

Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość
Jak ja nie cierpię ludzi którzy się spóźniają Siostra tż miała być między 11 a 12, już jest prawie 12.20 a jej nie ma Mam tylko nadzieję, że przyjedzie zanim do lekarza będziemy iść
ja też
zaprosiliśmy znajomych na 19 a przyjechali o 21.30

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-06, 13:45   #2822
izasz-b
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 201704110948 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Jakby mój mi tak powiedział to A w zasadzie mógłby - i czasem sama tak myślę... Ale i tak uważam, że to było chamskie aż do przesady - co on ma w głowie???!!

9.07.2012 przyszła na świat moja kochana córeczka Basia waga 3300 g (wg usg 3800 g).
izasz-b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-06, 13:45   #2823
muminek82
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez 201704110948 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
ehhh faceci

Ivoncia trzymam mocnożeby się podniosło!
muminek82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-06, 13:49   #2824
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nel_a Pokaż wiadomość
ja też
zaprosiliśmy znajomych na 19 a przyjechali o 21.30
Chyba bym ich do domu nie wpuściła

Szwagierka w końcu przyjechała i przywiozła mi puszkę białej czekolady z truskawkami (do picia)

Edytowane przez hanjah
Czas edycji: 2012-03-06 o 13:50
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-06, 13:49   #2825
Kasik_12
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ivoncia16 Pokaż wiadomość
wiesz co ja mam osobno wizyty i osobno USG takze nie wiem
nastepne USG mam dopiero 5 kwietnia

predzej gin nic mi nie wspominal o lozysku tylko dzis wziol wydruk z mojego usg i mi powiedzial , a na usg babka nic nie wspominala

nic wiecej nie mowil tylko ze mysli ze sie podniesie w przeciagu , 4lub 5 tyg
takze trzymajcie kciuki !

oczywiscie że bede uwazala
Ivoncia będzie dobrze zobaczysz, trzymam mocno kciuki
Kasik_12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-06, 13:52   #2826
prince_polo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sas Pokaż wiadomość
nio i oczywiscie nikt sie nawet ze mna nie przywitwal i teraz mi smuto
przyszla mi sukienka- pokazywalam wam link..i nawet sie w niej mieszcze i fajnie akcentuje brzuszek moze moj tluszczyk tez, ale brzuszejk wdiac super
ej nie smutaj tylko pokazuj sie w nowej zdobyczy
Cytat:
Napisane przez izasz-b Pokaż wiadomość
Tak jeśli masz powyżej normy - nawet niewiele to jest to cukrzyca ciążowa - ja miałam 146 przy normie 140... ale nie przejmuj się to nie jest takie straszne - zostaniesz skierowana do diabetologa w trybie pilnym i dostaniesz glukometr do mierzenia poziomu cukru. Przez tydzień lub trochę dłużej - dieta i pomiar cukru na czczo i po głównych posiłkach...
!!
ciekawe jaki mi wynik wyjdzie...... na poczatku ciazy miałam juz robione to badanie to miałam wynik ok. Ale mogło sie zmienic i jestem ciekawa. mam andz ze umnie bedzie wynikw normie

---------- Dopisano o 13:52 ---------- Poprzedni post napisano o 13:51 ----------

Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość
Szwagierka w końcu przyjechała i przywiozła mi puszkę białej czekolady z truskawkami (do picia)
podziel sie

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
prince_polo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-06, 13:53   #2827
Paula SHIN
Zakorzenienie

Cytat:
Tak jeśli masz powyżej normy - nawet niewiele to jest to cukrzyca ciążowa - ja miałam 146 przy normie 140... ale nie przejmuj się to nie jest takie straszne - zostaniesz skierowana do diabetologa w trybie pilnym i dostaniesz glukometr do mierzenia poziomu cukru. Przez tydzień lub trochę dłużej - dieta i pomiar cukru na czczo i po głównych posiłkach...

Co do TSH, to myślę, że gin zwiększy Ci lub włączy euthyrox - to już w ogóle nie jest tragedia - po prostu jedna tableteczka na czczo - pół godziny przed śniadaniem. W tym czasie zmierzysz sobie cukier i np. wykąpiesz się lub po prostu poleniuchujesz trochę w łóżeczku...

Trzymam kciuki za dobre cukry!!
Ja mialam 141 i tez dostalam glukometr, musialam mierzyc 3x dziennie do konca ciazy
Tylko ja - glupia - przy tym badaniu chodzilam po przychodni, wyszlam nawet na zewnatrz bo mi niedobrze bylo, wiec wynik pewnie byl troszke wyzszy, ale go niechcacy sfalszowalam

Bardzo, bardzo, bardzo szczesliwa
Nasze Drugie Dziecko

Paula SHIN jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-06, 13:55   #2828
Mandragorrka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez luby957 Pokaż wiadomość
A i jeszcze jedno pytanie mam. Czy nosicie teraz-w ciazy-buty na obcasie?? Nie chodzi mi o jakies wielkie obcasy ale np o 3-5cm. Bo ja na wiosne nie mam butow plaskich ani na niskim obcasie i musze sobie kupic tylko zadne nie podobaja sie na plaskim tylko wlasnie na3-5cm obcasie.
Nie stresuj się rzadszymi ruchami maleństwa - może jest bardziej leniwe i przez to troszkę mniej się rusza. Moja sąsiadka tak miała z bliźniakami - jedno mega ruchliwe a drugie leniwe i prawie wcale się nie ruszało, a oba dzieciaczki zdrowe jak ryby Na pewno wszystko jest w porządku.
Butów na obcasie nie noszę

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
Ej niech ktoś przyjedzie i przetrzepie dupsko mojemu małżowi, bo ja już nie daję rady
Poczytałam dalej - zdecydowanie mu się należy
Ah czemu z tymi chłopami czasami tak ciężko się dogadać...

Cytat:
Napisane przez depoison Pokaż wiadomość
ze względu na nieszczególnie wysoki wzrost (168cm) buty na obcasach noszę "od zawsze"...
Hmm uważam, że wzrost 168 jest wysoki - też mam tyle i butów na obcasie nie noszę bo uważam się za wysoką, ale może to też przez to, że większość moich koleżanek jest niższa ode mnie.

Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość
Pokazało mi 6 trojanów z tej strony
A mi działało bez problemów

Cytat:
Napisane przez chmielinka Pokaż wiadomość
zobaczcie jaki artykuł jest na wizaz.pl https://wizaz.pl/Mama-z-klasa/Ciaza/...syndrom-kuwady
Bardzo ciekawy artykuł, muszę pokazać małżowi

Maciejka super, że po badaniu super Fajnie, że wszystko dokładnie udało się zmierzyć. Łącznie z wielkością stopki Gratuluję dziewczynki

Cytat:
Napisane przez nel_a Pokaż wiadomość
mnie tam nie wzrusza co o nas pisze, mysli i mówi Kejtigda, przecież w sumie to nas nie zna, mnie na oczy nie widziała. To że nie popierałam jej wypowiedzi np. o bieganiu po porodzie na usuwanie rozstępów nie oznacza że jestem zaniedbaną kurą domową poza tym lepiej być kurą domową niż pustą laską.
Ładnie powiedziane

"To nie my daliśmy Ci życie...
To życie dało nam Ciebie..."

Edytowane przez Mandragorrka
Czas edycji: 2012-03-06 o 14:20
Mandragorrka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-06, 13:55   #2829
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Doskonale Cię rozumiem, bo podczas choroby też nie czułam ruchów chyba ze 3 dni - i już zaczynałam panikować, ale teraz już czuję... To sprawdzanie ruchów dziecka robi się dopiero w ostatnim trymestrze i to pod koniec, a teraz dziecko ma jeszcze trochę miejsca i nie musimy odczuwać ruchów - na usg widziałam, że się rusza i to dość intensywnie, a nie czułam nic...

Jak to nikogo nie oburza???!!! Mnie oburza! ))) tym bardziej, że sama nie mogę I powiem to jeszcze raz - ta cukrzyca ciążowa to jedna z lepszych rzeczy, które mogły się przytrafić - bo też bym tak jadła, a to naprawdę nie jest zdrowe - mój endo powiedział mi, że duża pizza to 3000 kcal i mnóstwo niezdrowego tłuszczu - i już nie mam na nią ochoty... ale gyrosik i kebab za mną chodzą

Mi dentystka nie chciała zdejmować kamienia w ciąży - powiedziała, że szkoda dziąseł....

ad. 1
ja wczoraj pytałam gina czy to możliwe że przez tydzień czułam ruchy a potem 3 dni nic Powiedział że możliwe. Robił pomiar tetna dziecka to mówił że jest bardzo ruchliwe i musiał ręką przytrzymywać część brzucha by mu ograniczyć miejsce a ja nic nie czułam...

ad.2
izasz - nikt w ciąży nie może; tylko nie kazdy o tym wie

ad.3
zmartwiłaś mnie
chociaż moje dziąsła nie krwawią póki co, więc może zdejmowanie kamienia by im nie zaszkodziło

Cytat:
no wlasnie ja caly czas uważam nie wiem od czego to moglo sie stac ;/
to przecież nie Twoja wina...
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-06, 13:55   #2830
prince_polo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paula SHIN Pokaż wiadomość
Ja mialam 141 i tez dostalam glukometr, musialam mierzyc 3x dziennie do konca ciazy
Tylko ja - glupia - przy tym badaniu chodzilam po przychodni, wyszlam nawet na zewnatrz bo mi niedobrze bylo, wiec wynik pewnie byl troszke wyzszy, ale go niechcacy sfalszowalam

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
prince_polo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-06, 13:58   #2831
Paula SHIN
Zakorzenienie

Gratulacje z okazji wszystkich wizyt Musze Was ponadrabiac, dopiero przyszlismy ze szczepienia Maly byl bardzo dzielny, zaplakal przez doslownie pare sekund na sam koniec.
Pani chciala mu zalozyc plasterek, ale baaaardzo energicznie ja bil i odpychal Jeszcze nawrzeszczal, a co

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
super wieścigratuluje córeczki

Ty masz TP na 7.07, ja na 26.07 a moje dziecko miało w czwartek wieksza wagę niż Twoje

Mamuska głowa do góry
Na USG nie wychodzi idealnie dobra waga. Baaardzo czesto sie myla. To jest podane tylko w przyblizeniu
Czesto sie slyszy, ze waza dziecko, nawet juz przed porodem, w szpitalu, i wychodzi o wiele mniejsza lub wieksza waga

Nasze Drugie Dziecko

Stary 2012-03-06, 14:00   #2832
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość
podziel sie
To zapraszam
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-06, 14:01   #2833
Paula SHIN
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chce_byc_mama Pokaż wiadomość
no ale tak mi smutno jakos a nie mam w ogole powodu....
No tylko ten zab mi troche dokucza...
A tzt tylko chodzi i mi marudzi ze mam sie przestac na nim wyzywac..
a kur.de na kim mam?

Moj tez narzeka na moje humorki

Nasze Drugie Dziecko

Stary 2012-03-06, 14:03   #2834
izasz-b
Raczkowanie

Cytat:
przyszla mi sukienka- pokazywalam wam link..i nawet sie w niej mieszcze i fajnie akcentuje brzuszek moze moj tluszczyk tez, ale brzuszejk wdiac super
Ja się przywitam - cześć SAS a sukienka śliczna, ale na mnie za mała będzie, bo ja jestem grunbasek i potrzebowałabym XL...

Cytat:
gin nic mi nie wspominal o lozysku tylko dzis wziol wydruk z mojego usg i mi powiedzial , a na usg babka nic nie wspominala
wiecej nie mowil tylko ze mysli ze sie podniesie w przeciagu , 4lub 5 tyg
takze trzymajcie kciuki !

oczywiscie że bede uwazala
Z łożyskiem nie pomogę, bo nic nie wiem na ten temat - ale moja koleżanka - obecnie w 8 miesiącu - tez tak miała, że musoiała przez 3 tyg się oszczędzać, bo coś było z łożyskiem - przemiesciło się i odkleiło, czy coś... UWAŻAJ NA SIEBIE KONIECZNIE...

Cytat:
Tylko ja - glupia - przy tym badaniu chodzilam po przychodni, wyszlam nawet na zewnatrz bo mi niedobrze bylo, wiec wynik pewnie byl troszke wyższy, ale go niechcacy sfalszowalam
No właśnie - ja też się ruszyłam, bo było mi strasznie niedobrze, a nie wolno, więc też trochę zafałszowałam wynik, ale i tak wyszło za dużo...
no i niestety sama dieta mi nie pomogła w obniżeniu - ale z Hashimotkami tak jest i tego należało się spodziewać... Trzymajmy kciuki za Alexandrę i za wszystkie mamcie, które badanie mają jeszcze przed sobą - oby było wszystko ok.

A i polecam stimerię z penne, szpinakiem i suszonymi pomidorami - pychota

9.07.2012 przyszła na świat moja kochana córeczka Basia waga 3300 g (wg usg 3800 g).

Edytowane przez izasz-b
Czas edycji: 2012-03-06 o 14:05
Stary 2012-03-06, 14:06   #2835
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
mi babki przy tym badaniu powiedziały, że mogę spacerować, ale jedynie w obrębie przychodni. Nie wolno wychodzić dalej podobno dlatego, że jak ktoś ma cukrzycę to grozi mu nawet zapaść. Zresztą jak same powiedziały - gdyby coś się działo, proszę natychmiast dawać znać

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-06, 14:07   #2836
Alexandraaa88
Raczkowanie

Cytat:

Co do TSH, to myślę, że gin zwiększy Ci lub włączy euthyrox - to już w ogóle nie jest tragedia - po prostu jedna tableteczka na czczo - pół godziny przed śniadaniem. W tym czasie zmierzysz sobie cukier i np. wykąpiesz się lub po prostu poleniuchujesz trochę w łóżeczku...

Trzymam kciuki za dobre cukry!!
Cytat:
to już lekarz Ci powie. Na pewno jednak w takim przypadku czeka Cię dieta w pewnym stopniu
Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
jakie masz normy dla TSH dla II trymestru?
znalazłam cos takiego:

górna wartość normy dla poszczególnych trymestrów wynosi odpowiednio: 2,3 mIU/l, 3,1 mIU/l oraz 3,5 mIU/l.

Alexsandra z tego co mi wiadomo TSH ma największe znaczenie w I trymestrze, około 20 tc. dziecko ma juz własną tarczycę. Poza tym leki i po sprawie
Dziękuje za odpowiedzi
izasz-b, nie wiem czy to jest cukrzyca ciążowa czy po prostu zwykła cukrzyca. 6 lat temu jak leżałam w szpitalu to mnie ostrzegano, że jestem na nią narażona bo nie dość, że obciążona genetycznie to jeszcze przez PCOS. A ja bardzo dawno tego badania nie robiłam dlatego nie wiem co o tym myśleć.
Co do TSH, dawkę euthyroxu miałam zwiększona calkiem niedawno i myślałam, że już mi się tak pięknie utrzyma Jutro idę do endokrynologa to pewnie coś zaradzi.
Linka25, nie wiem właśnie jakie są te normy bo ja nigdzie nie mam ich podanych więc mam nadzieję, że jutro dowiem się czegoś więcej
Stary 2012-03-06, 14:08   #2837
izasz-b
Raczkowanie

Cytat:
ad.2
izasz - nikt w ciąży nie może; tylko nie kazdy o tym wie
Ano... Na TLC leci taki program o mamusiach, które w ciązy piją, palą i źle się odzywiają, a jakaś babka je od tego odwodzi... i tam było sporo krew mrożących przykładów...

Cytat:
ad.3
zmartwiłaś mnie
chociaż moje dziąsła nie krwawią póki co, więc może zdejmowanie kamienia by im nie zaszkodziło
Moje też nie krwawiły i były w swietnym stanie, ale jednak nie chciała i juz... też mnie to trochę zmartwiło, bo miałam zrobić w październiku, ale się odwlekło...

Stary 2012-03-06, 14:14   #2838
Paula SHIN
Zakorzenienie

Cytat:
no wlasnie ja caly czas uważam nie wiem od czego to moglo sie stac ;/

pewnie że bede uwazala
Bo to sie nie dzieje "od czegos".
Ale dziwne, ze juz wczesniej Ci nic nie powiedzieli, przeciez juz na USG genetycznym okresla sie gdzie jest lozysko, czy nie jest za nisko itd.
Ale niby lozysko caly czas sie przemieszcza.
To nic strasznego, jesli powiedzial ze jest nisko. Gorzej gdyby bylo zupelnie przodujace, wtedy jest o wiele wieksze ryzyko, a tak po prostu musisz dmuchac na zimne
Lozysko nisko polozone a przodujace to na cale szczescie cos innego.

---------- Dopisano o 14:12 ---------- Poprzedni post napisano o 14:10 ----------

Cytat:
mi babki przy tym badaniu powiedziały, że mogę spacerować, ale jedynie w obrębie przychodni. Nie wolno wychodzić dalej podobno dlatego, że jak ktoś ma cukrzycę to grozi mu nawet zapaść. Zresztą jak same powiedziały - gdyby coś się działo, proszę natychmiast dawać znać
To dziwne, bo wszedzie kaza siedziec na miejscu, nigdzie nie chodzic, bo wtedy wynik wychodzi mniejszy niz jest w rzeczywistosci.

---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:12 ----------

Wiecie tak czytam o tym badaniu...
Nie chce tego robic
W pierwszej ciazy bylo mi tak niedobrze, ledwo wypilam glukoze, cala sie trzeslam - az tak powstrzymywalam wymioty
Pozniej czekanie to byl dla mnie horror. Bylo mi strasznie niedobrze, chcialo mi sie pic, nie moglam wytrzymac. Gorzej niz na kacu
Cale szczescie mam jeszcze z miesiac do badania

Nasze Drugie Dziecko

Stary 2012-03-06, 14:15   #2839
izasz-b
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Alexandraaa88 Pokaż wiadomość
Dziękuje za odpowiedzi
izasz-b, nie wiem czy to jest cukrzyca ciążowa czy po prostu zwykła cukrzyca. 6 lat temu jak leżałam w szpitalu to mnie ostrzegano, że jestem na nią narażona bo nie dość, że obciążona genetycznie to jeszcze przez PCOS. A ja bardzo dawno tego badania nie robiłam dlatego nie wiem co o tym myśleć.
Co do TSH, dawkę euthyroxu miałam zwiększona calkiem niedawno i myślałam, że już mi się tak pięknie utrzyma Jutro idę do endokrynologa to pewnie coś zaradzi.
No ja też oprócz Hashimoto mam PCOS i miałam już wcześniej insulinooprpność i też mnie ostrzegali... mimo tego mój endo-diabeto twierdzi, że to cukrzyca ciążowa i jeśli za dużo nie przytyję i wrócę po ciąży do formy (i schudnę) to będzie ok... W ciąży łożysko wytwarza hormony hamujące wydzielanie insuliny, więc zapotrzebowanie na nie wzrasta, a nie każdy organizm sobie z tym radzi - nasz sobie nie poradził i tyle... z TSH podobnie - zapotrzebowanie wzrasta i ja co 6 tyg zwiększany miałam euthyrox, a teraz po wizycie 29.02 po raz pierwszy nie trzeba było zwiększać...

Stary 2012-03-06, 14:17   #2840
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Lozysko nisko polozone a przodujace to na cale szczescie cos innego.
Tak.
A czy to zalezy od tego jak bardzo nisko jest położone?
Stary 2012-03-06, 14:19   #2841
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
To dziwne, bo wszedzie kaza siedziec na miejscu, nigdzie nie chodzic, bo wtedy wynik wychodzi mniejszy niz jest w rzeczywistosci.
no to ja nie wiem, mi tak powiedziały ale ja i tak nie spacerowałam. Powiedziały mi też, że nie powinno się dodawać cytryny, bo najnowsze badania mówią, że to może fałszować wynik, a jak widać w innych przychodniach na to pozwalają spokojnie i nikt tutaj jak widzę się nie przejmuje, że przez to wynik może wyjść zafałszowany

Linka co do Twojego pytania o łożysko to tak, o przodującym mówimy wtedy, gdy jest położone tak nisko, że zatyka lub znajduje się zbyt blisko ujścia szyjki macicy.
Ale przy nisko położonym łożysku i tak trzeba bardzo na siebie uważać - zakaz seksu, dźwigania, wysiłku fizycznego, a przy jakimkolwiek krwawieniu od razu do lekarza. Łożysko nisko położone ma większe tendencje do odklejania się, przez co mogą też powstawać krwiaki

Edytowane przez agunia82
Czas edycji: 2012-03-06 o 14:21
Stary 2012-03-06, 14:19   #2842
Paula SHIN
Zakorzenienie

Cytat:
Tak.
A czy to zalezy od tego jak bardzo nisko jest położone?

Ale przeciez w obu przypadkach lozysko moze sie przesunac wyzej, ale trzeba duzo wypoczywac, zeby nic sie nie stalo.

Nasze Drugie Dziecko

Stary 2012-03-06, 14:23   #2843
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Ano... Na TLC leci taki program o mamusiach, które w ciązy piją, palą i źle się odzywiają, a jakaś babka je od tego odwodzi... i tam było sporo krew mrożących przykładów...
mój TŻ ma w pracy dziewczynę która w ciaży pali papierosy i to jakie ilości... twierdzi, ze lekarz jej pozwolił, wręcz zabronił rzucać bo to byłby szok dla organizmu nie wiem - chyba sobie to wymyśliła

---------- Dopisano o 14:23 ---------- Poprzedni post napisano o 14:20 ----------

Cytat:
no to ja nie wiem, mi tak powiedziały ale ja i tak nie spacerowałam. Powiedziały mi też, że nie powinno się dodawać cytryny, bo najnowsze badania mówią, że to może fałszować wynik, a jak widać w innych przychodniach na to pozwalają spokojnie i nikt tutaj jak widzę się nie przejmuje, że przez to wynik może wyjść zafałszowany

Linka co do Twojego pytania o łożysko to tak, o przodującym mówimy wtedy, gdy jest położone tak nisko, że zatyka lub znajduje się zbyt blisko ujścia szyjki macicy.
Ale przy nisko położonym łożysku i tak trzeba bardzo na siebie uważać - zakaz seksu, dźwigania, wysiłku fizycznego, a przy jakimkolwiek krwawieniu od razu do lekarza. Łożysko nisko położone ma większe tendencje do odklejania się, przez co mogą też powstawać krwiaki
Cytat:

Ale przeciez w obu przypadkach lozysko moze sie przesunac wyzej, ale trzeba duzo wypoczywac, zeby nic sie nie stalo.

Ok to jeszcze Was pomęczę - wiem że może przesuwać sie do góry i często tak sie dzieje, więc Ivoncia głowa do góry
A czy może sie przesuwać także w dół???
Stary 2012-03-06, 14:25   #2844
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Ok to jeszcze Was pomęczę - wiem że może przesuwać sie do góry i często tak sie dzieje, więc Ivoncia głowa do góry
podobno nie i jak ma się przesuwać, to tylko do góry

Stary 2012-03-06, 14:26   #2845
muminek82
Wtajemniczenie

Cytat:

Wiecie tak czytam o tym badaniu...
Nie chce tego robic
W pierwszej ciazy bylo mi tak niedobrze, ledwo wypilam glukoze, cala sie trzeslam - az tak powstrzymywalam wymioty
Pozniej czekanie to byl dla mnie horror. Bylo mi strasznie niedobrze, chcialo mi sie pic, nie moglam wytrzymac. Gorzej niz na kacu
Cale szczescie mam jeszcze z miesiac do badania
Paula nie straszmiałam iść w tym tygodniu ale przełożyłam na następny
muminek82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-06, 14:31   #2846
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
podobno nie i jak ma się przesuwać, to tylko do góry
no właśnie też tak słyszłam ale chciałam zweryfikować
Stary 2012-03-06, 14:31   #2847
Paula SHIN
Zakorzenienie

Cytat:
mój TŻ ma w pracy dziewczynę która w ciaży pali papierosy i to jakie ilości... twierdzi, ze lekarz jej pozwolił, wręcz zabronił rzucać bo to byłby szok dla organizmu nie wiem - chyba sobie to wymyśliła

---------- Dopisano o 14:23 ---------- Poprzedni post napisano o 14:20 ----------

Z tego co wiem to tylko do gory moze sie przesuwac.

Co do lekarza - na pewno sobie tego nie wymyslila.
Faktycznie czesc lekarzy mowi, ze rzucenie palenia w ciazy to zbyt duzy szok dla dziecka.
W moim miescie bardzo wielu tak uwaza, kobiety w ciazy zazwyczaj kontynuuja palenie, nawet w szpitalu (tylko wiadomo - schodza na dol).
Za to moj lekarz powiedzial, ze absolutnie nie wolno mi palic. A palilam bardzo duzo. i ja sie z jego opinia zgadzam. Zero papierosow w ciazy

Nasze Drugie Dziecko

Stary 2012-03-06, 14:32   #2848
asia665
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez muminek82 Pokaż wiadomość
już po wizycie!dziękuje za kciukiwszystko wporządku
mam +7kg ,przy wzroście 170,trochę dużo jak na 6miesiąc ale co zrobie,nie objadam się,nie sole, pije dużo wody jem owoce,widocznie tak musi być cisnienie miałam dzisiaj 80/60 ale głowa mnie boli od ranadostałam skierowanie na glukozę 75ml i mam do Was pytanie ile płaciłyście za to badanie?
Kamila +7 to tak akurat

Cytat:
Dzięki za wszystkie kciuki, podziałały
Byłam u gina na badaniu, bez usg. Wszystko w najlepszym porządku, nie ma się do czego przyczepić. Mówi, ze ciaża ładnie rośnie.
Słuchałam bicia serca
Przepisał mi jedynie zelazo, by morfologia dalej nie spadała.
A teraz najważniejsze czyli te moje skurcze brzucha. Opowiedziałam mu dokładnie jak to czuję, powiedziałam że brzuch twardnieje na parę sekund wieczorami i przy zmianach pozycji. Skurcze są bezbolesne, jedynie nieprzyjemne. Stwierdził, ze są one jak najbardziej bezpieczne. Kazał brać magnez.
No to superowo

Cytat:
Dziewczyny macie jakieś sprawdzone sposoby na zajady?
Ja smaruje pastą do zębów

Cytat:
Napisane przez Maciejka__ Pokaż wiadomość

Już jestem w domu. Dziecię zostało pomierzone i dopiero w raporcie z USG widzę, że wymiary wskazują na różne tygodnie, ale różnice mieszczą się w granicach dokładności pomiaru. Lekarz mówi, że wszystko jest w porządku i maleństwo rozwija się prawidłowo. Z badania na fotelu tzn.określenia wysokości dna macicy wynika, że to 23 tydzień, ze średniej pomiarów na USG również, a dokładniej 22t+3d, czyli tp 7.07. Waga 489 g. Po porannej kawie maleństwo było dość ruchliwe. Na razie ma dużo miejsca, więc może kopać w wody płodowe i części ruchów nie poczuję.

Półkule mózgowe symetryczne, twarzyczka też, wodogłowia nie ma. Serduszko zbudowane prawidłowo, przepływy wewnętrz właściwe, pępowina trójnaczyniowa, bez przepukliny, żołądek pełny, czyli przewód pokarmowy drożny; pęcherz moczowy pełny, czyli nerki pracują, maleństwo wierciło... całą tylną częścią ciała, co też jest dobrym objawem, bo potwierdza prawidłową budowę kręgosłupa. Dużo tego sprawdzał i tłumaczył, a w raporcie są tylko wyniki pomiarów służące do określenia wieku. Pokazał mi tęczówki i zmierzył stópki mają ok. 8 cm - nie mam pojęcia, gdzie to wszystko się mieści! Szyjka w porządku, łożysko również, żadnego odklejania się, krwiaków itp.

Skoro słabnę, jak stoję, to nie mam ostro zmieniać pozycji (tego nie mogę robić od lat) i długo stać - po to mam zwolnienie. Moje skurcze mogą wynikać z rozciągania wiązadeł, bo nic złego się w tym miejscu nie dzieje. Na ból krzyża pozwolił brać paracetamol, chyba ibuprom i coś jeszcze. Wiedziałam, że z tych trzech mogę brać tylko paracetamol, który raczej by nie pomógł, a poza tym jak boli, to staram się po prostu położyć i do tej pory leków nie brałam. Mówiłam o plamieniu, ale ciemnym się nie przejął. Powiedziałam, że na skurcze brałam scopolan i zwiększyłam dawkę magnezu - też zaakceptował.

Zapomniałam poprosić, albo sam zapomniał sprawdzić tętno. Może nawet bez tego widział, że jest dobrze? Smutno mi trochę, że nie posłuchałam serduszka, ale 15.03 będę miała badania prenatalne, więc jakoś to przeżyję.

Wszystko wskazuje na to, że będzie

DZIEWCZYNKA
Gratulacje

Cytat:
Napisane przez muminek82 Pokaż wiadomość
Paula nie straszmiałam iść w tym tygodniu ale przełożyłam na następny
Ja też idę na glukoze w przyszłym. Kiedy masz w planie iść ??

--------------

Jak mnie boli głowa

"...i jesteś już mym świadomym tak wolnym w niewoli."

Jestem mamą

asia665 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-06, 14:33   #2849
Paula SHIN
Zakorzenienie

Cytat:

Ale przodujace chyba nie bedzie do konca ciazy, prawda? Chyba z czasem sie musi przesunac troche do gory.
Bo jak urodzic tylko cc zostanie.

Widzisz wszedzie mowia inaczej. Wychodzi na to ze lepiej nie dodawac cytryny ani nie spacerowac, zeby wynik byl w 100% prawdziwy W koncu nie robimy tego dla siebie, a dla dziecka. Mozna sie poswiecic

Nasze Drugie Dziecko

Stary 2012-03-06, 14:34   #2850
blueberry88
Zakorzenienie

kathrinaaaaa, faktycznie przesadził Oj, odbija im.

Cytat:
Kochana, widzę, że jestem tak wrażliwa w tej ciąży jak ja... Potrzebujemy teraz zainteresowania, oj tak

O co chodzi z tym gyrosem? Może ja mam jakąś złą definicję, bo ta wersja, którą ja znam jest raczej zdrowa.
blueberry88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości