|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł V cz. naszego wątku? | |||
| Nogi mocno zaciskamy, pierwsze porody jeszcze przed nami. |
|
0 | 0% |
| Na nasze maleństwa czekamy, póki co nogi zaciskamy. |
|
0 | 0% |
| Jeszcze z brzuszkami pobiegamy, do porodów trochę czasu mamy. |
|
0 | 0% |
| Pobiegamy jeszcze z brzuszkami, zanim przywitamy się z maluszkami. |
|
2 | 3,39% |
| Wyprawkę powoli kompletujemy, w maju-czerwcu powijemy. |
|
2 | 3,39% |
| Najpóźniej za 3 miesiące powitamy nasze brzdące. |
|
4 | 6,78% |
| Brzuszki mocno podskakują, maluszki na świat się już szykują. |
|
22 | 37,29% |
| Koniec już zimowych chłodów, coraz bliżej do porodów. |
|
15 | 25,42% |
| Już zimy końcówka, teraz czeka porodówka. |
|
6 | 10,17% |
| Wiosna juz za pasem, niedługo pierwsze spotkanie z bobasem. |
|
8 | 13,56% |
| Głosujący: 59. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4921 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c
Cytat:
. Nie wspomnę, że dostałam od niej kieckę w rozmiarze XL, nad którą musiałam się natrudzić, żeby się w niej nie topić. Ja się tam nie obrażam, ale to czasem tak przykro, szczególnie, że nadal noszę rozmiar 36/38, tylko wiadomo, krój inny.
|
|
|
|
|
#4922 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c
Cytat:
|
|
#4923 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
jak ktoś ma potrzebę podnoszenie swojego ja kosztem ciężarnej, to mu mogę tylko współczuć, mnie się wtedy normalnie śmiać chciało, pomyślałam czy będąc w ciąży budzę aż taką sensację? |
|
|
|
|
#4924 |
|
Rozeznanie
|
Wrzuciłam co nieco na maila
|
|
|
|
#4925 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
. Ja nawet jak się więcej napiję, to mi się czasem ulewa, albo mam taką cofkę w gardle. No i wszystkich obchodzi, czy się aby czasem nie głodzę. Jem tyle ile potrzebuję i ile jest w stanie zmieścić mój żołądek. Nie jest to jakaś astronomiczna pojemność. Jedynie jem częściej.
Edytowane przez MonikaFaustyna Czas edycji: 2012-03-06 o 16:14 |
||
|
|
|
#4926 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tak, tylko wiesz, tu więcej nie trzeba bo płyn do kąpieli jak dajesz odrobinkę, to na początek, więc jeszcze dziecka nie trzymasz na ręku. Natomiast jak myjesz - to wtedy masz butlę z dozownikiem pod ręką - a ten płyn do mycia załatwia Ci umycie włosów i ciała, wiec nic więcej nie potrzebujesz a pozostałe produkty są już dla starszych dzieci - to nie ma takiego problemu. Ale ja do tej pory lubię mieć jedną butlę z dozownikiem do mycia ciała, z szamponem to żaden problem, ale u malucha, jak masz ręce zajęte to naprawdę jest upierdliwe otwieranie tych wszystkich butelek, leje się to wszystko, przy dozowniku wszystko jest czyste i nie musisz pamiętać o otworzeniu butelki wcześniej.
|
|
#4927 |
|
Rozeznanie
|
super zgrabny brzuszek, ale masz fajnie duże oczki, powieki idealne do malowania jakby to powiedziała moja kol
|
|
|
|
#4928 | |
|
Konto usunięte
|
Och jak to dobrze wziąć prysznic w swojej łazience i siedzieć w niej tak długo, jak mi się podoba... Wczoraj oczywiście też wzięłam, ale tak na szybko, dzisiaj się posmarowałam cała balsamami, bo tam w szpitalu jest takie powietrze, że usta będę leczyć chyba z tydzień z tego przesuszenia.
No i pępek mi się traci Śmiesznie to wygląda :P I niestety nie wchodzę już w biuście i w brzuchu do żadnej kurtki, nawet do tej, w której pokładałam ostatnią nadzieję. Zatem pod względem ciuchowym nawet mi mój spoczynkowy tryb życia pasuje Ja też mój uważam za duży (jak się miało całe życie wklęsły albo płaski, to wiadomo, każde wypchnięcie to będzie już dla mnie duży ), ale dziewczyny w szpitalu się bardzo dziwiły, że taki malutki ![]() Cytat:
A teściowa, mimo, że nie darzę się z nią wielką sympatią, to jest akurat pod tym względem zawsze pomocna i chętna do pomocy, nie mogę w tej kwestii złego słowa powiedzieć. Brak słów :O Ja się nie umiałam doczekać, jak się zrobię okrągła, a spróbowałby mnie ktoś skrytykować albo powiedzieć coś takiego, a już jakby mój mąż się o tym dowiedział, to wcale... |
|
|
|
|
#4929 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#4930 |
|
Raczkowanie
|
Mój teść też ostatnio mówi do mojego męża: a gruba nie idzie?zrobiło mi się bardzo przykro, bo zwykle był problem, że jestem za chuda
w związku z tym, że mąż tego nie skomentował, to odpowiedziałam że nie jestem gruba tylko błogosławiona bo moje kilogramy to nie tłuszcz, i kilka słów mu dodałam to się zamknął
|
|
|
|
#4931 |
|
Zakorzenienie
|
Do mnie też mieli wieczny problem, że jestem chuda i w ogóle wiatr mnie zwieje. Teraz tylko... o ile przybrałaś i jaka okrąglutka
![]() Oglądam Rozmowy w toku o zazdrosnych babach... chyba jestem jakaś inna . Dla mnie takie zachowanie popycha faceta do zdrady. Nie zapomnę, jak niektórzy mi dogadywali w tamtym roku, jak M. pojechał pracować do Holandii a ja zostałam w Polsce, bo kończyłam magisterkę. Nasłuchałam się, że pewnie on mnie zdradzi, albo ja jego, albo że ja to odważna jestem i inne takie. Szkoda, że nikomu wtedy nie wpadło do łba, dlaczego M. musiał wyjechać. Jakbyśmy mieli wybór, to byśmy z chęcią wrócili do Wrocławia, bo oboje uwielbiamy to miasto i mamy blisko do rodzinnego Wałbrzycha. Mało kto na emigracji jest, bo mu się nudziło w Polsce . Jednych dziwiło to, że ja chodzę taka "normalna" z uśmiechem itd. ale nikt nie pomyślał nawet, że dla mnie okres kiedy byłam sama, to obecnie biała plama, bo była to dla mnie trauma. Jak nikt nie patrzył to płakałam jak bóbr. Dla mnie zaufanie to podstawa. M. nie zrobił nic, żebym musiała się zastanawiać, czy mnie nie oszukuje. Niektóre baby powinny się leczyć.
Edytowane przez MonikaFaustyna Czas edycji: 2012-03-06 o 16:27 |
|
|
|
#4932 |
|
Konto usunięte
|
Oglądam Wasze fotki na mailu, dawno tego nie robiłam
![]() Macie wszystkie śliczne brzuszki i dzieci w nich ![]() ![]() ![]() Tacca - wcale się nie musiałaś podpisywać pod zdjęciem, chyba każdy, kto czyta wątek, po tle, na którym stoisz, poznałby, że Ty to Ty ![]() ![]() ![]() Agatka słodkie zdjęcia z tymi butkami Fonn jak modelka Ja też może później z mężem coś spłodzimy (oczywiście mowa o zdjęciach, póki co nie ma opcji na nic innego:P), ofkorz w moich nieśmiertelnych spodniach z piżamy, ale przysięgam, że wczoraj je zdjęłam z suszarki (mąż prał! ).
|
|
|
|
#4933 | |
|
Zakorzenienie
|
no bakłażan był przepyszny
do tego tzatziki na jogurcie naturalnym Mniami - jestem zachwycona![]() Cytat:
Bo w butach na obcasie chodzę, ale nie chodzę w wysokich szpikach, bo po pierwsze moja rwa kulszowa jeszcze daje o sobie przypomnieć, a po drugie mam problemy z kręgosłupem lędźwiowym, który mnie po prostu boli
|
|
#4934 |
|
Rozeznanie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32756328]Oglądam Wasze fotki na mailu, dawno tego nie robiłam
![]() Macie wszystkie śliczne brzuszki i dzieci w nich ![]() ![]() ![]() Tacca - wcale się nie musiałaś podpisywać pod zdjęciem, chyba każdy, kto czyta wątek, po tle, na którym stoisz, poznałby, że Ty to Ty ![]() ![]() ![]() Agatka słodkie zdjęcia z tymi butkami Fonn jak modelka [/QUOTE] ![]() Zgadzam się, wszystkie zdjęcia są super |
|
|
|
#4935 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
pewnie mu się nie spodobaCytat:
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32753917] Więc śmieszne sytuacje w szpitalu wiązały się między innymi z tym, jak to prosiłyśmy naszych panów, żeby nam coś przynieśli z domu albo ze sklepu. Prym wiódł mój TŻ Prosiłam go o koszulkę, to mi przyniósł do szpitala, gdzie jest chyba z 40 stopni na sali bardzo obcisły longsleeve Potem przynosił już różne koszulki i ja sobie wybierałam Prosiłam o ręcznik kąpielowy, przyniósł taki mały do rąk Potem poprosiłam, żeby wyprał kilka rzeczy, mówię mu czerwone, ciemnoróżowe, itp.. Telefon w niedzielę o 21: "czy pomarańczowy również zalicza się do czerwonych?" ![]() Koleżanka miała straszny smak na kefir (bo ja miałam na stoliku ) i poprosiła męża o niego. Przyniósł jej jogurt naturalny Bo przecież też dobre i też można zjeść :P Naprawdę miałyśmy kupę śmiechu czasami w szpitalu [/QUOTE]ach ci mężczyźni przynajmniej były powody do śmiechu Cytat:
Macie rację - już niedługo i z powrotem będziemy śmigać ![]() Cytat:
hehe moja właśnie w drugą stronę, nawet zaproponowała, żebyśmy się do nich przeprowadzili (!) na początek, nieee no.... nie wiem po co? mieszkają dosłownie w bloku na przeciwko, w 4 osoby w mieszkaniu i my mielibyśmy się tam cisnąć z nimi, kiedy my mamy własne mieszkanie i duużo przestrzeni u nas... boshe mam tylko nadzieję, że nie będzie do nas przychodzić codziennie, mam nadzieję, że mnie rozumiecie - chcielibyśmy ( tym bardziej jeśli mąż będzie miał długi urlop) pobyć sami we trójkę, nacieszyć się sobą... wiem też, że na pewno siostra P. ( 9 lat) będzie non stop przychodzić, szczególnie w wakacje, a tłumaczyć jej, że ma być cicho itp. to jak grochem o ścianę... wiem, że teściowie ( szczególnie teściowa) chcą nam pomóc i żeby było nam jak najlepiej ale nic na siłę... ot! wyjęłaś mi to z ust ![]() Cytat:
to nic, że nie raz widziałam 1 człowieczka na usg, pokazywałam mu zdjęcia z usg, on mówi: ja ci mówię, że to bliźniakiCytat:
kawał chłopa![]() O właśnie, już dawno nie sprawdzałam co tam na mailu. Wypadałoby i swojego brzuchola wrzucić. [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32756161]No i pępek mi się traci Śmiesznie to wygląda :P [/QUOTE]Oj, mój pępek to już całkiem dziwnie wygląda, wylazł na wierzch ale tylko jakby z prawej strony, jest wystający i widać go przez bluzkę i jak stanę bokiem do lustra to też, zabawnie to wygląda ![]() Trochę sobie pospałam, nie powiem... teraz mogę normalnie funkcjonować...ale w domu nic nie zrobione, a miałam sprzątać. |
||||||
|
|
|
#4936 |
|
Rozeznanie
|
ja też umieściłam swój
|
|
|
|
#4937 |
|
Zakorzenienie
|
Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... |
|
|
|
#4938 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32756328]
Ja też może później z mężem coś spłodzimy (oczywiście mowa o zdjęciach, póki co nie ma opcji na nic innego:P), ofkorz w moich nieśmiertelnych spodniach z piżamy, ale przysięgam, że wczoraj je zdjęłam z suszarki (mąż prał! ).[/QUOTE]Nigdy nie mów nigdy Tak,tak pamiętamy twoje sławne portaski |
|
|
|
#4939 |
|
Zakorzenienie
|
Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... |
|
|
|
#4940 |
|
Zakorzenienie
|
ale brzucholki macie piękne!
|
|
|
|
#4941 |
|
Rozeznanie
|
anulka a jaką ma główkę Twój chłopak, bo mój w 30tc miał średnicę 7,5cm. Ale waga synusia powalająca
![]() .
|
#4942 |
|
Zadomowienie
|
Witam brzuchate
Nie ma szans, żebym was nadrobiła, a nie było mnie kilka dni. Przeprowadzka w końcu dobiega końca, a moje dziecię mnie chyba znielubiło, bo tyle co się naszorowałam, namyłam, nanosiłam (oczywiście lekkich rzeczy) i tyle razy co weszłam i zeszłam na 4 piętro to na ten rok limit mam wyczerpany . Z tego tylko co wyłapałam to obrączki też nie noszę, bo palce mi zaczęły puchnąć ![]() Podziwiam te z was, które chodzą na obcasie, a tym bardziej szpilkach, mój kręgosłup chyba by mi żyć nie dał, nie mówiąc już o nogach. Ostatnio spotkała mnie koleżanka i powiedziała, że jak na 7 miesiąc to mam mały brzuszek i chyba w ogóle nie przytyłam, a ja 11 kg do przodu jestem, więc ciekawe czy mały się tam tak urządza czy waga kłamie A dziecię tak mi buszuje, że czasami mam ochotę złapać za nóżkę labo rączkę i się z nim podroczyć. Już bym chciała mieć go przy sobie, choć boję się jak to będzie na początku z taką kruszyną i czy będę wiedziała czy płacze, bo głodny czy może coś boli. Czas pokaże, a tymczasem idę prasować firanki i wytrzeć po raz 4 podłogi Ps. Jak w niedzielę nam się uda w końcu znaleźć troszkę czasu dla siebie to pojedziemy do lasu na małą sesję to wrzucę na maila. Buziaki |
|
|
|
#4943 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tak w ogóle to witam ! Jeden dzień zaległości i ciężko Was nadrobić ![]() Ja wczoraj byłam na SR i wiecie co jak pomyślę że 8 tygodni zostało do TP mnie przeraża, staram się nie myśleć ale trudno czasem. Co myślicie o tym gazie rozweselającym ? Położna mówi że kobieta jest troche senna po mim ale że rozluźnia się i poród trwa krócej. andzya gratulacje zakupu
|
|
|
|
|
#4944 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
duży chłopak już
|
|
|
|
|
#4945 |
|
Zadomowienie
|
Ślicznie brzucholki
![]() Przy okazji dodałam swój nr telefonu. A tak mi się jeszcze przypomniało a propos kotów ( bo na poczcie agatka dodała zdj swojego). Ja ogólnie zawsze lubiłam zwierzęta i zawsze chciałam mieć kota lub psa, w ostatnich latach marzyłam o kocie ( main coon albo norweski leśny), oczywiście tu napotykałam opór męża, że wszędzie będą kłaki, że trzeba po nim sprzątać, wydawać pieniądze na niego itp, itd a gdy wychodziliśmy na dwór i widział psa załatwiającego swoje potrzeby to też krew się w nim gotowała. No i wtedy dochodziło do ostrej wymiany zdań. Teraz inaczej patrzę na to wszystko, tzn życie w mieście trochę mi to wszystko obrzydziło ( pochodzę ze wsi). Jeszcze dobrze nie wyjdę na dwór, idę ścieżką przez trawę lub nawet chodnikiem - gdzie nie spojrzę wszędzie psie śmierdzące odchody, raz koło razu, szczególnie teraz jak śnieg stopniał a trawy zielonej nie ma, wszystko wyszło na wierzch. I teraz patrzę na to z perspektywy bycia mamą, jak ja mam puścić na trawkę moje dziecko, gdy już będzie chodzić, przecież ono nie zrozumie, że ma iść tylko chodnikiem ( zresztą nawet na chodniku trzeba się patrzeć pod nogi), nie poprowadzę go na smyczy. Ludzie wychodzą z psami nawet na plac zabaw i tam te psy robią swoje. U nas na trawnikach już parę razy były umieszczane tabliczki: ZAKAZ WYPROWADZANIA PSÓW - na nic to- wszystkie zdewastowane. Wiem, że są tacy ludzie ( nieliczni), którzy sprzątają po swoich psach ale niestety większości to nie obchodzi. Co do kotów...w przeszłości zawsze byłam kocią mamą. Jak przecież nie kochać tych zwierząt... tutaj też mamy bardzo dużo kotów- śmietnikowych, brudnych, chorych, dziwnych. Najgorsze jest, że przychodzą do nas do ogródka ( wcześniej siedziały na balkonie ale sobie ogrodziliśmy) i tak - końcem lutego zaczynają swoje harce tutaj, centralnie na naszych oczach, w nocy, siedzą pod oknem i się drą, przynoszą do ogródka różne obleśne rzeczy, zaliczyliśmy już głowę ryby i wielkiego szczura z wygryzionym brzuchem, potem przychodzą z małymi i też siedzą, wcześniej nie raz mieliśmy obsikany balkon, nic nie można było tam zostawić, zimą spały na parapecie... jeszcze sąsiadka dokarmiała je...także mój obraz życia w zgodzie ze zwierzętami, został trochę spaczony przez miasto... Nie chciałam tym sposobem urazić żadnej z Was, bo wiem, że macie zwierzątka i wiem, że co innego gdy ktoś sprząta po swoim psie lub wyprowadza psa w miarę możliwości oczywiście gdzieś dalej na jakąś łąkę, nie wiem...( u nas jest takowa ale nikomu nie chce się przejść parę kroków dalej) i co innego kot, który żyje w mieszkaniu, jest czyściutki itp. Wiele zależy od ludzi. Przepraszam, że taką epopeję na ten temat napisałam, ale kiedyś już miałam się wypowiedzieć tylko gdzieś mi to umknęło. Tylko, żeby nie było - ja nadal lubię zwierzęta i chciałabym mieć kotka
|
|
|
|
#4946 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kotek ten swój zachwalała, ale nie odpisała mi czy porównywała jego wskazania z rtęciowym przy wysokiej gorączce... Pewnie nie zauważyła pytania. Kotku, to jak tam? ![]() Mnie irytowało bardzo to w moim, że choć ogólnie pokazywał stan podgorączkowy, to przy wysokich temperaturach mylił się nawet o 1-1,5 stopnia - nie 0,1 tylko 1! Czyli np. przy 39,5 (na rtęciowym) pokazywał 38,2 Cytat:
![]() Nie rozumiem tego pędu większości lekarzy do przepowiadania wcześniejszych porodów. Strasznie proste by to było, gdyby w rzeczywistości faktycznie tak było, ale przecież rodzą się dzieci np. w terminie po 3200g albo równie dobrze przed terminem a 4200g ![]() Mi też tak ciągle gadali, a urodziłam po oksytocynie 10 dni po terminie... Cytat:
Oby i on sobie polazł ![]() A kto powiedział, że ja nie? Też przecież pisałam o szpilkach. Zwykle mam takie ok. 8 cm (bez koturn czy innych takich), bo mojemu mężowi bardzo się to podoba i przyzwyczaiłam się w takich chodzić, a w wyższych tak na codzień to już ciężko. Więc w takich szpilkach chodzę teraz już mniej, ale w wygodnych niższych obsacach owszem dalej na codzień ![]() Zaczęłam sprzątanie u Kaja! Teraz mieliśmy przerwę na obiadek i poza tym powolutku to robię, to brzuch mi zaraz twardnieje, jak się za dużo powyginam czy schylam... ale zaczęłam - to najważniejsze
|
|||
|
|
|
#4947 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4949 |
|
Wtajemniczenie
|
Filip mnie zje kiedyś
Co chwile robię mu coś do jedzenia Poleciałam do sklepu po banana,chrupki,obiad,popc orn pomijam juz te litry herbaty które on pochłania.Dzisiaj zjadł na śniadanie dwie kanapki i pyta się kiedy obiad bo on jest głodny
|
|
|
|
#4950 |
|
Konto usunięte
|
No właśnie, ja chyba jako jedyna miałam w szpitalu termometr rtęciowy (nie wiem, czy takie są jeszcze w sprzedaży, a nigdy jakoś mi nie przyszło do głowy kupić innego
), a inne dziewczyny elektroniczne i podczas, gdy ja miałam temperaturę 36,6 - 37, one miały po 34,9 - 35
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:23.

. Nie wspomnę, że dostałam od niej kieckę w rozmiarze XL, nad którą musiałam się natrudzić, żeby się w niej nie topić. Ja się tam nie obrażam, ale to czasem tak przykro, szczególnie, że nadal noszę rozmiar 36/38, tylko wiadomo, krój inny.

w związku z tym, że mąż tego nie skomentował, to odpowiedziałam że nie jestem gruba tylko błogosławiona

termin z miesiaczki - 31t 0 dz- porod na 7 maja, no ale maly ma juz dwa kilo, lek go dokladnie badal, termin sie przesunal na 29 kwietnia, choc powiedzial ze maly ma duza glowe i pewnie urodze wczesniej. Eh trza sie szykowac!,,,,